Καλημέρα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου.
Όπως θα έχετε διαπιστώσει η Επιτροπή έχει αναδείξει το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της κατασκευής εργοστασίου SRF προσπαθώντας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.
Σε αυτόν τον αγώνα σας χρειαζόμαστε όλους. Σας καλούμε αυτή τη Δευτέρα το απόγευμα (3-12-2018) στις 19:00 στην αίθουσα ΣΑΚΕ (ημιόροφος) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις στη συνέλευση της Επιτροπής με θέματα:
1. Ενημέρωση για τρέχουσα επικαιρότητα, νέες πληροφορίες, εξέλιξη ενεργειών
2. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας (επισυνάπτεται ο προτεινόμενος)
3. Επόμενες δράσεις.
Σε αυτόν τον αγώνα για την προάσπιση της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας κανένας δεν είναι μόνος. Μόνο ενωμένοι θα διεκδικήσουμε και θα νικήσουμε.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ
Κανονισμός Λειτουργίας
Περιγραφή των στόχων της Επιτροπής, του ρόλου και των κανόνων βέλτιστης λειτουργίας της Γενικής Συνέλευσης, του Συντονιστικού και των Ομάδων της Επιτροπής
Στόχοι της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου δημιουργήθηκε με στόχο την πλήρη και αμετάκλητη αποτροπή της καύσης (αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης) απορριμμάτων και άλλων ιδιαίτερα ρυπογόνων συγγενών ή μη, δευτερογενών ή εναλλακτικών καυσίμων πρωτίστως από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge καθώς και την αποτροπή κατασκευής εργοστασίου παραγωγής 'εναλλακτικών' καυσίμων από απορρίμματα, από τον Δήμο Βόλου. Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία υφιστάμενη, νέα ή/και εξειδικευμένη μονάδα αποτέφρωσης. Επιπλέον θα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια για επιβολή μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων που θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
Απαιτεί την άμεση ανάκληση της άδειας για καύση σκουπιδιών που έχει λάβει η ΑΓΕΤ από την κυβέρνηση και τη νομοθετική απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα από οποιαδήποτε βιομηχανία.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Επιτροπή συγκεντρώνει στοιχεία για την επιστημονική και νομική υποστήριξη των επιχειρημάτων της, οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις, προτάσσει υλοποιήσιμες εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης και ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, έτσι ώστε να πολλαπλασιάσει την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά προβλήματα του τόπου, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και της εξοικονόμησης φυσικών πόρων.
Η Επιτροπή συνεδριάζει για τη λήψη αποφάσεων, είτε με τη συμμετοχή όσων πολιτών ενδιαφέρονται να συμμετέχουν (γενική συνέλευση), είτε με τη συμμετοχή των μελών των ομάδων, ανά περίπτωση. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή είναι ο καθένας ξεχωριστά υπεύθυνος για να τηρηθεί η ειρήνη, η δημοκρατικότητα και η δικαιοσύνη της λειτουργίας της, καθώς και να προωθείται ένα κλίμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και ελευθερίας της έκφρασης.
Μέλη και Δράσεις της Επιτροπής
Κάθε πολίτης που συμφωνεί με τις αρχές και τη διακήρυξη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου είναι δυνατό να είναι μέλος.
Κανένα μέλος της επιτροπής δεν δύναται και δεν επιτρέπεται να μιλάει δημόσια εκ μέρους της εάν δεν συμφωνεί με τις αρχές και τις αποφάσεις της επιτροπής, δεν μετέχει σε ομάδες εργασίας ή στο συντονιστικό ή δεν έχει κατ' εξαίρεση εξουσιοδοτηθεί από την επιτροπή γι αυτό το λόγο.
Δεν επιτρέπονται οι παράλληλες δράσεις (ομιλίες, φυλλάδια, παρεμβάσεις κλπ) πολιτικών κομμάτων, σχηματισμών, ομάδων κατά τις συνελεύσεις, δράσεις, εκδηλώσεις που διοργανώνει η επιτροπή.
Η συμμετοχή σε όποιες δράσεις και ιδιαίτερα οι ακτιβιστικές, θα γίνονται με ευθύνη του κάθε συμμετέχοντα, αφού πρώτα η επιτροπή τον ενημερώσει για τις ποινικές και λοιπές συνέπειες που μπορεί να προκύπτουν από τη συμμετοχή του.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση προσωπικών στοιχείων, η δημοσίευση φωτογραφιών με επισήμανση με ονόματα μελών της επιτροπής και γενικά η οποιαδήποτε αναφορά σε προσωπικά δεδομένα μέλους της επιτροπής, εαν προηγουμένως δεν έχει λάβει την έγκριση του ίδιου του προσώπου.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση των συλλεγόμενων προσωπικών στοιχείων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικών αριθμών από τις λίστες υπογραφών.
Κάθε παραβίαση των παραπάνω όρων θα επιφέρει συνέπειες, οι οποίες μπορούν να είναι από αποπομπή έως διαγραφή του μέλους της επιτροπής από ομάδες, συντονιστικό και από το δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις (εφόσον έχει υπονομεύσει και λειτουργεί αποδεδειγμένα εναντίον της επιτροπής) . Σε κάθε περίπτωση η ΓΣ είναι υπεύθυνη να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.
Γενική Συνέλευση
Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) είναι το κυρίαρχο και βασικό όργανο λήψης αποφάσεων. Συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να συνεδριάσει, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συχνή ενημέρωση των μελών για τα θέματα της επικαιρότητας, να αποφασίσει πάνω στις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής, στην εκλογή συντονιστικού ή εκπροσώπων, στον τρόπο και χρόνο δράσης, αλλά και σε διαδικαστικά θέματα. Στη συνέλευση λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις για τη δράση της Επιτροπής. Οι αποφάσεις επιδιώκεται να λαμβάνονται με ομοφωνία/συναίνεση. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, διενεργείται ψηφοφορία και επιδιώκεται πλειοψηφία μίας εκ των προτάσεων, ενώ για θέματα πολύ σοβαρά (π.χ. θεμελιώδεις θέσεις της Επιτροπής) επιδιώκεται αυξημένη πλειοψηφία ¾.
Η σύγκλισή της ανακοινώνεται τουλάχιστον 3 μέρες πριν με κατάλογο θεμάτων απαραίτητα (μέσω email στη λίστα της Επιτροπής, στο fb, στο blog και με Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ) ώστε να επιτυγχάνεται η μαζικότερη δυνατή συμμετοχή. Έκτακτα θέματα τίθενται και συζητιούνται ανάλογα με το πώς κρίνει η συνέλευση.
Η ΓΣ είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να συμμετέχει, εφόσον επικοινωνεί μέσα στα πλαίσια της ομαλής λειτουργίας της συνέλευσης, δηλαδή ειρηνικά, μη βίαια, με σεβασμό στα πρόσωπα των υπόλοιπων συνομιλητών και σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο, όσον αφορά στο χρόνο και στη θεματολογία της κάθε συνέλευσης.
Σε κάθε συνέλευση ορίζεται ένας ή δύο συντονιστές και ένας για την τήρηση πρακτικών των συνελεύσεων, καθώς και των στοιχείων επαφής με πολίτες, φορείς, δομές, κλπ. Τα άτομα που τηρούν πρακτικό συνελεύσεων είναι υπεύθυνα να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων των συνελεύσεων.
Συντονιστικό
Το Συντονιστικό της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου έχει σκοπό τη δικτύωση και το βέλτιστο συντονισμό των Ομάδων της Επιτροπής, με απώτερο σκοπό την οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων που έχει αποφασίσει η ΓΣ. Είναι, λοιπόν, υπεύθυνο για τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό αρχείου δεδομένων σχετικών με τους στόχους και τις δράσεις της, όπως επίσης και για τον ταχύτερο και βέλτιστο, άμεσο συντονισμό των μελών της σε περιπτώσεις 'κρίσης', δηλαδή σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις εντός ασφυκτικού χρονικού πλαισίου. Ως εκ τούτου, απαρτίζεται από τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε ομάδα της Επιτροπής (κατά προτίμηση τον υπεύθυνο της ομάδας) με συνολικό αριθμό μελών εννιά. Το Συντονιστικό ορίζεται από τη ΓΣ κάθε τρεις μήνες και λογοδοτεί στη συνέλευση.
Το Συντονιστικό είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία της ΓΣ, την ενημέρωση των υπόλοιπων πολιτών (μελών της συνέλευσης) στη ΓΣ, σχετικά με τις σημαντικότερες εξελίξεις που αφορούν στον αγώνα, την καταγραφή πρακτικών και τη συγκέντρωση νέων πληροφοριών από τη ΓΣ, τη διενέργεια ψηφοφοριών, το συντονισμό με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, όσον αφορά τις αποφάσεις, τις δράσεις και το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις Ομάδες των μελών. Είναι επίσης υπεύθυνο για την επικοινωνία με φορείς και υπηρεσίες, καθώς και για την παρουσία της Επιτροπής στον Τύπο, στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του Συντονιστικού, οι αποφάσεις επιδιώκεται να λαμβάνονται με ομοφωνία ή συναίνεση. Αν κριθεί απαραίτητη η ψηφοφορία, η απόφαση που λαμβάνεται είναι αυτή που πλειοψηφεί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση αναβάλλεται.
Κρίσεις εντός των μελών του Συντονιστικού πρέπει να επιδιώκεται να λύνονται χωρίς οξείες αντιπαραθέσεις, χωρίς λεκτική βία και πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ των μελών.
Μέλη του Συντονιστικού που δεν συμμετέχουν στις Ομάδες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι ή απουσιάζουν διαρκώς από τις συναντήσεις του Συντονιστικού, οφείλουν να εξηγήσουν τους λόγους της μη συμμετοχής τους και να διευκολύνουν την αντικατάστασή τους.
Τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού μπορεί να παρακολουθεί όποιο μέλος της Επιτροπής επιθυμεί, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου στις προτάσεις προς απόφαση. Παρόμοια, το Συντονιστικό μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις του όποια μέλη της Επιτροπής θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να παρευρίσκονται στη συζήτηση κάποιου θέματος κατά περίπτωση.
Ομάδες Επιτροπής
Οι Ομάδες της Επιτροπής απαρτίζονται από μέλη που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο και ευθύνη για τη διεκπεραίωση των στόχων της. Οι Ομάδες περιγράφονται παρακάτω:
Έχει στην ευθύνη της την εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα, ατόμων που καλούνται να αναλάβουν δημόσιες εμφανίσεις (τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές, σε ημερίδες ή συνέδρια, σε τοπικούς φορείς, ομάδες ή δομές, δημοτικά συμβούλια, κλπ.), έτσι ώστε η συμπεριφορά και οι τοποθετήσεις τους να συνάδουν με το χαρακτήρα και τους στόχους της Επιτροπής.
Επίσης, αναλαμβάνει την τελική γραμματική και συντακτική επιμέλεια των κειμένων προς διαβούλευση και δημοσίευση. Συγγράφει και δημοσιεύει τα δελτία τύπου μετά από διαβούλευση τουλάχιστον 6 ωρών, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων, όπου θα είναι απαραίτητη η ομοφωνία των μελών του Συντονιστικού.
Όπως θα έχετε διαπιστώσει η Επιτροπή έχει αναδείξει το θέμα της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και της κατασκευής εργοστασίου SRF προσπαθώντας να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία.
Σε αυτόν τον αγώνα σας χρειαζόμαστε όλους. Σας καλούμε αυτή τη Δευτέρα το απόγευμα (3-12-2018) στις 19:00 στην αίθουσα ΣΑΚΕ (ημιόροφος) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις στη συνέλευση της Επιτροπής με θέματα:
1. Ενημέρωση για τρέχουσα επικαιρότητα, νέες πληροφορίες, εξέλιξη ενεργειών
2. Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας (επισυνάπτεται ο προτεινόμενος)
3. Επόμενες δράσεις.
Σε αυτόν τον αγώνα για την προάσπιση της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας κανένας δεν είναι μόνος. Μόνο ενωμένοι θα διεκδικήσουμε και θα νικήσουμε.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ
Κανονισμός Λειτουργίας
Περιγραφή των στόχων της Επιτροπής, του ρόλου και των κανόνων βέλτιστης λειτουργίας της Γενικής Συνέλευσης, του Συντονιστικού και των Ομάδων της Επιτροπής
Στόχοι της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου
Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου δημιουργήθηκε με στόχο την πλήρη και αμετάκλητη αποτροπή της καύσης (αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης) απορριμμάτων και άλλων ιδιαίτερα ρυπογόνων συγγενών ή μη, δευτερογενών ή εναλλακτικών καυσίμων πρωτίστως από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge καθώς και την αποτροπή κατασκευής εργοστασίου παραγωγής 'εναλλακτικών' καυσίμων από απορρίμματα, από τον Δήμο Βόλου. Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία υφιστάμενη, νέα ή/και εξειδικευμένη μονάδα αποτέφρωσης. Επιπλέον θα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια για επιβολή μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων που θα επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
Απαιτεί την άμεση ανάκληση της άδειας για καύση σκουπιδιών που έχει λάβει η ΑΓΕΤ από την κυβέρνηση και τη νομοθετική απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών σε όλη τη χώρα από οποιαδήποτε βιομηχανία.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Επιτροπή συγκεντρώνει στοιχεία για την επιστημονική και νομική υποστήριξη των επιχειρημάτων της, οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις, προτάσσει υλοποιήσιμες εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης και ενημερώνει, ευαισθητοποιεί και κινητοποιεί τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, έτσι ώστε να πολλαπλασιάσει την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά προβλήματα του τόπου, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και της εξοικονόμησης φυσικών πόρων.
Η Επιτροπή συνεδριάζει για τη λήψη αποφάσεων, είτε με τη συμμετοχή όσων πολιτών ενδιαφέρονται να συμμετέχουν (γενική συνέλευση), είτε με τη συμμετοχή των μελών των ομάδων, ανά περίπτωση. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή είναι ο καθένας ξεχωριστά υπεύθυνος για να τηρηθεί η ειρήνη, η δημοκρατικότητα και η δικαιοσύνη της λειτουργίας της, καθώς και να προωθείται ένα κλίμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και ελευθερίας της έκφρασης.
Μέλη και Δράσεις της Επιτροπής
Κάθε πολίτης που συμφωνεί με τις αρχές και τη διακήρυξη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου είναι δυνατό να είναι μέλος.
Κανένα μέλος της επιτροπής δεν δύναται και δεν επιτρέπεται να μιλάει δημόσια εκ μέρους της εάν δεν συμφωνεί με τις αρχές και τις αποφάσεις της επιτροπής, δεν μετέχει σε ομάδες εργασίας ή στο συντονιστικό ή δεν έχει κατ' εξαίρεση εξουσιοδοτηθεί από την επιτροπή γι αυτό το λόγο.
Δεν επιτρέπονται οι παράλληλες δράσεις (ομιλίες, φυλλάδια, παρεμβάσεις κλπ) πολιτικών κομμάτων, σχηματισμών, ομάδων κατά τις συνελεύσεις, δράσεις, εκδηλώσεις που διοργανώνει η επιτροπή.
Η συμμετοχή σε όποιες δράσεις και ιδιαίτερα οι ακτιβιστικές, θα γίνονται με ευθύνη του κάθε συμμετέχοντα, αφού πρώτα η επιτροπή τον ενημερώσει για τις ποινικές και λοιπές συνέπειες που μπορεί να προκύπτουν από τη συμμετοχή του.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση προσωπικών στοιχείων, η δημοσίευση φωτογραφιών με επισήμανση με ονόματα μελών της επιτροπής και γενικά η οποιαδήποτε αναφορά σε προσωπικά δεδομένα μέλους της επιτροπής, εαν προηγουμένως δεν έχει λάβει την έγκριση του ίδιου του προσώπου.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση των συλλεγόμενων προσωπικών στοιχείων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικών αριθμών από τις λίστες υπογραφών.
Κάθε παραβίαση των παραπάνω όρων θα επιφέρει συνέπειες, οι οποίες μπορούν να είναι από αποπομπή έως διαγραφή του μέλους της επιτροπής από ομάδες, συντονιστικό και από το δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις (εφόσον έχει υπονομεύσει και λειτουργεί αποδεδειγμένα εναντίον της επιτροπής) . Σε κάθε περίπτωση η ΓΣ είναι υπεύθυνη να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.
Γενική Συνέλευση
Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) είναι το κυρίαρχο και βασικό όργανο λήψης αποφάσεων. Συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να συνεδριάσει, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συχνή ενημέρωση των μελών για τα θέματα της επικαιρότητας, να αποφασίσει πάνω στις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής, στην εκλογή συντονιστικού ή εκπροσώπων, στον τρόπο και χρόνο δράσης, αλλά και σε διαδικαστικά θέματα. Στη συνέλευση λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις για τη δράση της Επιτροπής. Οι αποφάσεις επιδιώκεται να λαμβάνονται με ομοφωνία/συναίνεση. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, διενεργείται ψηφοφορία και επιδιώκεται πλειοψηφία μίας εκ των προτάσεων, ενώ για θέματα πολύ σοβαρά (π.χ. θεμελιώδεις θέσεις της Επιτροπής) επιδιώκεται αυξημένη πλειοψηφία ¾.
Η σύγκλισή της ανακοινώνεται τουλάχιστον 3 μέρες πριν με κατάλογο θεμάτων απαραίτητα (μέσω email στη λίστα της Επιτροπής, στο fb, στο blog και με Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ) ώστε να επιτυγχάνεται η μαζικότερη δυνατή συμμετοχή. Έκτακτα θέματα τίθενται και συζητιούνται ανάλογα με το πώς κρίνει η συνέλευση.
Η ΓΣ είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να συμμετέχει, εφόσον επικοινωνεί μέσα στα πλαίσια της ομαλής λειτουργίας της συνέλευσης, δηλαδή ειρηνικά, μη βίαια, με σεβασμό στα πρόσωπα των υπόλοιπων συνομιλητών και σε συνεργασία με το συντονιστικό όργανο, όσον αφορά στο χρόνο και στη θεματολογία της κάθε συνέλευσης.
Σε κάθε συνέλευση ορίζεται ένας ή δύο συντονιστές και ένας για την τήρηση πρακτικών των συνελεύσεων, καθώς και των στοιχείων επαφής με πολίτες, φορείς, δομές, κλπ. Τα άτομα που τηρούν πρακτικό συνελεύσεων είναι υπεύθυνα να ενημερώνουν τη βάση δεδομένων των συνελεύσεων.
Συντονιστικό
Το Συντονιστικό της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου έχει σκοπό τη δικτύωση και το βέλτιστο συντονισμό των Ομάδων της Επιτροπής, με απώτερο σκοπό την οργάνωση και την υλοποίηση των δράσεων που έχει αποφασίσει η ΓΣ. Είναι, λοιπόν, υπεύθυνο για τη δημιουργία και τον εμπλουτισμό αρχείου δεδομένων σχετικών με τους στόχους και τις δράσεις της, όπως επίσης και για τον ταχύτερο και βέλτιστο, άμεσο συντονισμό των μελών της σε περιπτώσεις 'κρίσης', δηλαδή σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις εντός ασφυκτικού χρονικού πλαισίου. Ως εκ τούτου, απαρτίζεται από τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε ομάδα της Επιτροπής (κατά προτίμηση τον υπεύθυνο της ομάδας) με συνολικό αριθμό μελών εννιά. Το Συντονιστικό ορίζεται από τη ΓΣ κάθε τρεις μήνες και λογοδοτεί στη συνέλευση.
Το Συντονιστικό είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία της ΓΣ, την ενημέρωση των υπόλοιπων πολιτών (μελών της συνέλευσης) στη ΓΣ, σχετικά με τις σημαντικότερες εξελίξεις που αφορούν στον αγώνα, την καταγραφή πρακτικών και τη συγκέντρωση νέων πληροφοριών από τη ΓΣ, τη διενέργεια ψηφοφοριών, το συντονισμό με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, όσον αφορά τις αποφάσεις, τις δράσεις και το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις Ομάδες των μελών. Είναι επίσης υπεύθυνο για την επικοινωνία με φορείς και υπηρεσίες, καθώς και για την παρουσία της Επιτροπής στον Τύπο, στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του Συντονιστικού, οι αποφάσεις επιδιώκεται να λαμβάνονται με ομοφωνία ή συναίνεση. Αν κριθεί απαραίτητη η ψηφοφορία, η απόφαση που λαμβάνεται είναι αυτή που πλειοψηφεί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η απόφαση αναβάλλεται.
Κρίσεις εντός των μελών του Συντονιστικού πρέπει να επιδιώκεται να λύνονται χωρίς οξείες αντιπαραθέσεις, χωρίς λεκτική βία και πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη και την αλληλοεκτίμηση μεταξύ των μελών.
Μέλη του Συντονιστικού που δεν συμμετέχουν στις Ομάδες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι ή απουσιάζουν διαρκώς από τις συναντήσεις του Συντονιστικού, οφείλουν να εξηγήσουν τους λόγους της μη συμμετοχής τους και να διευκολύνουν την αντικατάστασή τους.
Τις συνεδριάσεις του Συντονιστικού μπορεί να παρακολουθεί όποιο μέλος της Επιτροπής επιθυμεί, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου στις προτάσεις προς απόφαση. Παρόμοια, το Συντονιστικό μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις του όποια μέλη της Επιτροπής θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να παρευρίσκονται στη συζήτηση κάποιου θέματος κατά περίπτωση.
Ομάδες Επιτροπής
Οι Ομάδες της Επιτροπής απαρτίζονται από μέλη που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο και ευθύνη για τη διεκπεραίωση των στόχων της. Οι Ομάδες περιγράφονται παρακάτω:
- Ομάδα Οικονομικών
- Επιστημονική Ομάδα
- Νομική Ομάδα
- Ομάδα Δράσεων
- Ομάδα Επικοινωνίας
Έχει στην ευθύνη της την εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Επιστημονική Ομάδα, ατόμων που καλούνται να αναλάβουν δημόσιες εμφανίσεις (τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές, σε ημερίδες ή συνέδρια, σε τοπικούς φορείς, ομάδες ή δομές, δημοτικά συμβούλια, κλπ.), έτσι ώστε η συμπεριφορά και οι τοποθετήσεις τους να συνάδουν με το χαρακτήρα και τους στόχους της Επιτροπής.
Επίσης, αναλαμβάνει την τελική γραμματική και συντακτική επιμέλεια των κειμένων προς διαβούλευση και δημοσίευση. Συγγράφει και δημοσιεύει τα δελτία τύπου μετά από διαβούλευση τουλάχιστον 6 ωρών, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων, όπου θα είναι απαραίτητη η ομοφωνία των μελών του Συντονιστικού.