Προδημοσίευση από το 1ο ηλεκτρονικό τεύχος στην 4η περίοδο του περιοδικού Οικοτοπία, Φεβρουάριος 2019
Μετάφραση: Μαρία Παναγιωτοπούλου
Γνωρίζετε τα 14 μέτρα για την υποστήριξη μιας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε τοπικό επίπεδο?
Θέλουμε να ανακτήσουμε και να μετουσιώσουμε τις γειτονιές, τα χωριά, τις πόλεις έτσι ώστε όλοι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Αυτή είναι μία φιλοδοξία που διατρέχει όλη τη χώρα από γειτονιά σε γειτονιά και από περιφέρεια σε περιφέρεια. Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη δυναμική με ρυθμό, που ξεπηδά από όλες τις πλευρές και αυτή η κοινωνική, οικονομική και πολιτική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην διαδικασία ψηφοφορίας θα προσδιορίσει το κοινωνικό και εδαφικό μοντέλο στη χώρα μας.
Από την Xarxa d'Economia Solidaria (XES) θα θέλαμε να επεκτείνουμε αυτήν την επιθυμία για μετασχηματισμό, ξεκινώντας μια διαφορετική οικονομία που θα εγγυάται ουσιώδεις αλλαγές. Το επίκεντρο αυτής της οικονομικής δραστηριότητας είναι στην αειφορία της ζωής και την ισότιμη μεταχείριση και ανταπόκριση στις ανθρώπινες ανάγκες. Υπερασπίζεται μια κοινωνικά δίκαιη οικονομία βασισμένη στην πολιτική χειραφέτηση και ριζωμένη στον τόπο μας, που περιλαμβάνει την ποικιλότητα και σέβεται το περιβάλλον.
Αυτή είναι μια κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναπτύξει δημοκρατικές διαδικασίες παραγωγής, ανταλλαγής, διαχείρισης, διανομής του πλεονάσματος, εναλλακτικών νομισμάτων, κατανάλωσης ή τελικής χρηματοδότησης αγαθών και υπηρεσιών. Το να βρει κανείς τρόπους να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα από συνεργατικές σχέσεις, αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα, όπως και το να υπερασπιστεί και να διαχειριστεί τα κοινά σαν κύριο στόχο ενός ισότιμου μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες παγκόσμιες και τοπικές προκλήσεις. Σε όλες τις γωνιές του κόσμου αναπτύσσονται αυτοοργανωμένες κοινωνικοοικονομικές πρωτοβουλίες, προωθώντας την ευημερία και την ευζωία, με την αναπαραγωγή και την αειφορία της ζωής για το σύνολο του πληθυσμού.
Αυτές οι πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας είναι εργαστήρια κοινωνικού πειραματισμού, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να ανακτούν τον έλεγχο της οικονομίας, να είναι πρωταγωνιστές της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής, μέσα από την προσωπική και τη συλλογική εμπειρία. Έχοντας επίγνωση των περιορισμών της τοπικής δράσης και ανανεώνοντας την εστίασή μας σε διεθνή θέματα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλα και μικρά βήματα για τον μετασχηματισμό όλων των οικονομικών σχέσεων. Αυτές οι δοκιμές φιλοδοξούν να εκδημοκρατίσουν την παγκόσμια οικονομία, να “συνεργατικοποιήσουν” την κοινωνία και να κινηθούν προς μετα-καπιταλιστικά κοινωνικο-οικονομικά μοντέλα. Και είναι από αυτό το σημείο αφετηρίας που προτείνουμε 14 μέτρα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2015, για να διασφαλίσουμε ότι οι υποψήφιοι και οι τοπικές αρχές θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και θα προωθήσουν μια νέα τοπική ανάπτυξη συμμετοχής στον οικονομικό εκδημοκρατισμό που είναι ήδη σε εξέλιξη.
1.
Η προώθηση μιας νέας οικονομικής μήτρας χρειάζεται ενέργεια από όλους τους οικονομικούς παράγοντες αλλαγής. Συνεπώς, προτείνουμε τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμβουλίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) σε κάθε δήμο, που θα συντίθεται από εκπροσώπους των όμορων τοπικών διοικητικών τμημάτων, από όλες τις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ και ακόμη από τις οργανώσεις γειτονιάς, και τις πολιτιστικές, ή/και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αυτό το σώμα θα είναι υπεύθυνο για την προώθηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών πολιτικών τοπικά, βασιζόμενο σε ένα πρότυπο δημόσιων συνεταιρισμών – κοινοτικών συνεργασιών.
Θα είναι υπεύθυνο για:
α. διάγνωση της ΚΑΛΟ σε τοπικό επίπεδο
β. σχεδιασμό και υλοποίηση της Στρατηγικής για ΚΑΛΟ, με μια περιεκτική προσέγγιση στο επίπεδο του Δήμου, με επαρκείς πιστώσεις στον προϋπολογισμό, όπως και παρακολούθηση και μηχανισμούς αξιολόγησης
γ. προετοιμασία ετήσιας αναφοράς
δ. δημιουργία μιας κοινοτικής υπηρεσίας για τη διαμεσολάβηση συγκρούσεων, από κοινού οργανωμένη με δημόσιους και κοινοτικούς συνεργατικούς παράγοντες.
2.
Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν τα κατάλληλα όργανα για την προώθηση αυτού του κοινωνικο – οικονομικού μετασχηματισμού σε τοπικό επίπεδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προτείνουμε τη δημιουργία μιας Τοπικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας, σε όλους τους δήμους, που θα στοχεύει στο να καταστεί επικρατούσα τάση η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Η Υπηρεσία θα εφαρμόσει την Στρατηγική ΚΑΟ και τα προγράμματά της, θα προωθήσει την συμμετοχή των πολιτών, θα υλοποιήσει ένα μητρώο τοπικών κοινωνικοοικονομικών πρωτοβουλιών και θα συντονίζεται με άλλες τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες.
3.
Η χωρική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης είναι εγγυημένη από την εγγύτητά της στους πολίτες. Η Υπηρεσία, στο μέτρο του δυνατού, θα ενεργοποιήσει δημόσιες εγκαταστάσεις εκεί που θα ιδρύσει τα κεντρικά της γραφεία, θα παρέχει δημόσια ενημέρωση, θ' αναπτύξει προγράμματα επιμόρφωσης και θα παρέχει συμβουλευτική για συνεταιριστικά σχέδια. Αυτά τα κέντρα κοινωνικοοικονομικής προβολής μπορεί να έχουν περιφερειακή, δημοτική, συνοικιακή διάσταση ή και διάσταση γειτονιάς, ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Όπου είναι δυνατόν, σε όλους τους δήμους, πρέπει επίσης να παρέχουν τις υποδομές, την υποστήριξη και τη συμβουλευτική για να προωθούν τη συλλογική φροντίδα όσων την χρειάζονται, δημιουργώντας χώρους φροντίδας που είναι συμβατοί με τις ανάγκες και τους ρυθμούς των ανθρώπων που συμμετέχουν.
4.
Το άνοιγμα των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων για πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ μπορεί επίσης να σημαίνει την παροχή δημόσιων υποδομών για χρήση από τοπικές ΚΑΛΟ: γη, αστικοί χώροι, κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με αυτήν την έννοια, είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθεί η καταγραφή όλων των μη χρησιμοποιούμενων δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών και να συναφθούν συμφωνίες για την αναδιανομή τους σε πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ. Επιπρόσθετα οι ΚΑΟ θα προωθήσουν την ανάκτηση, αποκατάσταση και διατήρηση της κληρονομιάς από τις παλιές ιδιοκτησίες συνεταιρισμών κι ενώσεων για τη δημόσια ιδιοκτησία και τη μεταφορά της στις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ.
5.
Για τη διασφάλιση της κοινωνικο-οικονομικής αλλαγής, απαιτείται μακροπρόθεσμη δουλειά πάνω στην πολιτιστική αλλαγή. Έτσι η υπηρεσία θα πρέπει να προωθήσει τα δικά της προγράμματα ή αυτά που είναι βασισμένα στις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων, είτε μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε άλλες σφαίρες. Σε σχέση με τα σχολεία, η δημιουργία συνεταιριστικών σχολίων που είναι ταυτόχρονα και δημόσια και ιδιωτικά θα ενθαρρυνθεί εκεί όπου υπάρχει ευχέρεια σε δημοτικό επίπεδο. Θα πρέπει να υπάρχουν προσιτά προγράμματα επιμόρφωσης που θα καλύπτουν τα τεχνικά και διοικητικά θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας (οικονομικά, εμπορικά και διαχείριση εργασίας...) και να παρέχεται εκπαίδευση σε αξίες και συνεταιριστικές πρακτικές που πρόσκεινται στις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ τις αξίες και την κουλτούρα τους πάνω σε θέματα όπως: περιβαλλοντική εκπαίδευση, ισότητα φύλων, γνώσεις για την κληρονομιά των ενώσεων και των συνεταιρισμών κ.λ.π. Η επίγνωση κι επιμόρφωση σε αυτά τα θέματα θα επεκτείνεται επίσης στα τεχνικά και διοικητικά στελέχη των δήμων και στους πολιτικούς.
6.
Επιπρόσθετα με τα προγράμματα επιμόρφωσης που θα είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό, θα πρέπει να προωθήσουμε και ειδικότερα προγράμματα εστιασμένα στη συμβουλευτική, την επιμόρφωση και την υποστήριξη νέων πρωτοβουλιών ΚΑΟ, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργούν εργασία και διατηρούν τα κοινά αγαθά και πόρους. Επιπλέον με τη συμβουλευτική και τις υπηρεσίες “εκκόλαψης”, μαθήματα για την ηθική οικονομία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να διευκολύνουν την πρόσβαση στα οικονομικά. Από τη σκοπιά των φύλων, είναι απαραίτητο να εγκαθιδρυθούν διαδικασίες για την συνυπευθυνότητα, τη διαχείριση συγκρούσεων και τη φροντίδα.
7.
Μια περιεκτική οικονομική ανάπτυξη περιλαμβάνει επίσης την μετεγκατάσταση και την αναδιανομή της πίστωσης και των χρήσεων γης για την υποστήριξη παραγωγικών σχεδίων. Συνεπώς, σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να προωθηθεί η δημιουργία συλλογικών κεφαλαίων που θα τα διαχειρίζονται οργανισμοί με μέλη από το σύστημα ηθικών τραπεζών και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, με στόχο τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων και την ενθάρρυνση της δημοκρατικής δραστηριοποίησης των τοπικών αποταμιευτών και επενδυτών στην προαγωγή της οικονομικής στήριξης κι επένδυσης με μικροπιστώσεις κ.λ.π. μέσα στο τοπικό κοινωνικοοικονομικό δίκτυο.
8.
Ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοτίβο δεν είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μια ιδιαίτερης περιοχής, αλλά το αποτέλεσμα ενός στρατηγικού οικονομικού προγράμματος για την ενσωμάτωση όλου του τοπικού ΚΑΛΟ κινήματος. Γι' αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνική αγορά, να τονωθούν οι ανταλλαγές και η διασυνεργασία μεταξύ των εγχειρημάτων ΚΑΛΟ για να οργανωθούν τοπικά παζάρια και αγορές και να ενθαρρυνθούν οι δεύτερου βαθμού συνεταιρισμοί με κοινές κεντρικές προμήθειες σε συνεταιριστικές περιφέρειες κλπ. Μέσα από αυτή την ενσωμάτωση θα πρέπει να ιδρύσουμε θεσμοθετημένες πρωτοβουλίες (συνεταιρισμούς, οργανώσεις, ενώσεις, ασφαλιστικές εταιρείες) αλλά και άλλες μορφές κοινωνικής συνεργασίας χωρίς θεσμική μορφή, για δραστηριότητες όπως η αγροοικολογία, οι κοινοτικοί κήποι και ακόμη μικροπιστώσεις, συλλογικά ομαδικά ταμεία πίστωσης, αγορές και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών, τράπεζες χρόνου, κοινοτικά νομίσματα, όπως και αυτοδιαχειριζόμενες κοινοτικές εγκαταστάσεις, ψηφιακά προϊόντα, δίκτυα αμοιβαίας υποστήριξης και φροντίδας, εμπειρίες συνεργασιών για στέγη, μεταφορές ή επικοινωνίες, και άλλες πρωτοβουλίες που συνδέονται από το στόχο μιας δημοκρατικής, ηθικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
9.
Η ΚΑΟ θα πρέπει να μπορεί να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διακυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, οι δήμοι θα πρέπει να προωθούν τις κοινωνικά υπεύθυνες αγορές και συμβάσεις, δίνοντας προτεραιότητα σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ηθικά κριτήρια: ισότιμες αμοιβές, δημιουργία εργασίας, περιβαλλοντική αειφορία, τοπικά δίκτυα, ισότητα φύλων και γενικά όλα τα κριτήρια κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που εφαρμόζονται για την κοινωνική ισορροπία. Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να έχουν την ίδια βαρύτητα τουλάχιστον με τα ποσοτικά κριτήρια.
10.
Για τη διάδοση της ΚΑΟ, είναι απαραίτητη η υποστήριξη των Δήμων στους εργάτες για την ανάκτηση των ιδιωτικών εταιριών στην κρίση, μέσα από επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμούς συναφών επαγγελμάτων, παρέχοντας ένα ειδικό κονδύλι για την επίτευξη αυτού του σκοπού και παίρνοντας μέρος στη διαδικασία καθοδήγησης μαζί με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν την ΚΑΛΟ. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να προωθήσουμε την επιχειρηματική ανάκαμψη των εταιριών που θα έκλειναν λόγω συνταξιοδότησης ή/και αμέλειας των ιδιοκτητών. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να εγγυώνται μια οικονομική δραστηριότητα βασισμένη σε υποστηρικτικές μεθόδους.
11.
Σε αυτές τις τοπικές κυβερνήσεις με τόσα προγράμματα δημοτικοποίησης αγαθών και υπηρεσιών, τα συνεργατικά κινήματα θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναλάβουν θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η δασική διαχείριση, η ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας, το νερό, η φροντίδα, οι υπηρεσίες εστίασης στις δημοτικές εγκαταστάσεις, η αναμόρφωση στέγης, τα δημόσια έργα, τα διαχείριση της φυσικής πολιτισμικής και άυλης κληρονομιάς, τον τουρισμό βασισμένο στην κοινότητα...
12.
Εφόσον ο κύριος στόχος είναι η ευημερία των ανθρώπων, προκειμένου να πετύχουμε συμφωνούμε, αρχικά, με το καταστατικό Διατροφικής Κυριαρχίας στο επίπεδο των δήμων μας, που επεκτείνεται στην αυτο-διακυβέρνηση και τη συμμετοχικότητα εντός κι εκτός των υφιστάμενων ιδρυμάτων. Η συμφωνία, μετά από την επαναξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και τοπικών κριτηρίων, θα πρέπει να υποστηρίζει τη μετάβαση από ένα καπιταλιστικό μοντέλο γεωργίας και την παγκοσμιοποιημένη τροφή, προς τη διατροφική κυριαρχία. Από την άλλη πλευρά συμφωνούμε με την πρόταση για το Δίκτυο Ενεργειακής Κυριαρχίας για τη δημοτική ενέργεια, ώστε οι άνθρωποι να γίνουν κυρίαρχοι της απαιτούμενης ενέργειας σε αειφορικές ενεργειακά πόλεις.
13.
Όπως βρισκόμαστε βυθισμένοι σε μία κοινωνία γνώσης, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο ψηφιακός δημόσιος χώρος, είναι ο χώρος για κοινοτική διαχείριση, προωθώντας και διασφαλίζοντας ανοικτή πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και δίκτυα, καθώς και κοινωνικές, συνεταιριστικές και συνεργατικές χρήσεις των τεχνολογιών πληροφορίας κι επικοινωνίας (ITC's - ΤΠΕ), κάνοντας αποκλειστική χρήση των εκπαιδευτικών και ανοικτών/δωρεάν εξοπλισμών και λογισμικών στις διοικήσεις και σε όλες τις δημόσιες περιοχές ευθύνης του κάθε δήμου, υποστηρίζοντας έτσι τις τεχνολογικές υποδομές και την αποκεντρωμένη, δωρεάν και ουδέτερη κοινοτική διαχείριση, ενθαρρύνοντας την ανοιχτή γνώση και χρήση δωρεάν και ανοικτών αδειών, προωθώντας τις συνεταιριστικές αξίες και πρακτικές στις ΤΠΕ μέσα από εκπαίδευση, χρηματοδότηση και εκκόλαψη συγκεκριμένων προγραμμάτων.
14.
Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό για τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό των πόλεων. Να φέρουμε στο προσκήνιο τις κοινές πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε χαρτογραφήσεις, να ετοιμάσουμε οδηγίες για την προώθηση πολιτικών κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, ανάκτησης της τοπικής συνεταιριστικής ιστορίας, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών σε τοπικούς δημοτικούς προϋπολογισμούς, να προωθήσουμε την ανταλλαγή καλών πρακτικών, να αυξήσουμε την παρουσία σε ιδρύματα και τις σχέσεις με ανθρώπους που συνδέονται με το συνεργατικό κίνημα, να υιοθετήσουμε την έρευνα και τα συνέδρια για την τοπική κοινωνική οικονομία, να συμμετέχουμε στα συνεταιριστικά δίκτυα των πόλεων, να γίνουμε πιο ορατοί στα παζάρια αλληλέγγυας οικονομίας της Καταλονίας, να δώσουμε χώρο στις δημοτικές ιστοσελίδες προκειμένου να επισημάνουμε και να συντονίσουμε αυτές της πρωτοβουλίε
Μετάφραση: Μαρία Παναγιωτοπούλου
Γνωρίζετε τα 14 μέτρα για την υποστήριξη μιας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε τοπικό επίπεδο?
Θέλουμε να ανακτήσουμε και να μετουσιώσουμε τις γειτονιές, τα χωριά, τις πόλεις έτσι ώστε όλοι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Αυτή είναι μία φιλοδοξία που διατρέχει όλη τη χώρα από γειτονιά σε γειτονιά και από περιφέρεια σε περιφέρεια. Πρόκειται για μια αξιοπρόσεκτη δυναμική με ρυθμό, που ξεπηδά από όλες τις πλευρές και αυτή η κοινωνική, οικονομική και πολιτική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην διαδικασία ψηφοφορίας θα προσδιορίσει το κοινωνικό και εδαφικό μοντέλο στη χώρα μας.
Από την Xarxa d'Economia Solidaria (XES) θα θέλαμε να επεκτείνουμε αυτήν την επιθυμία για μετασχηματισμό, ξεκινώντας μια διαφορετική οικονομία που θα εγγυάται ουσιώδεις αλλαγές. Το επίκεντρο αυτής της οικονομικής δραστηριότητας είναι στην αειφορία της ζωής και την ισότιμη μεταχείριση και ανταπόκριση στις ανθρώπινες ανάγκες. Υπερασπίζεται μια κοινωνικά δίκαιη οικονομία βασισμένη στην πολιτική χειραφέτηση και ριζωμένη στον τόπο μας, που περιλαμβάνει την ποικιλότητα και σέβεται το περιβάλλον.
Αυτή είναι μια κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναπτύξει δημοκρατικές διαδικασίες παραγωγής, ανταλλαγής, διαχείρισης, διανομής του πλεονάσματος, εναλλακτικών νομισμάτων, κατανάλωσης ή τελικής χρηματοδότησης αγαθών και υπηρεσιών. Το να βρει κανείς τρόπους να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα από συνεργατικές σχέσεις, αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα, όπως και το να υπερασπιστεί και να διαχειριστεί τα κοινά σαν κύριο στόχο ενός ισότιμου μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες παγκόσμιες και τοπικές προκλήσεις. Σε όλες τις γωνιές του κόσμου αναπτύσσονται αυτοοργανωμένες κοινωνικοοικονομικές πρωτοβουλίες, προωθώντας την ευημερία και την ευζωία, με την αναπαραγωγή και την αειφορία της ζωής για το σύνολο του πληθυσμού.
Αυτές οι πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας είναι εργαστήρια κοινωνικού πειραματισμού, όπου οι άνθρωποι μαθαίνουν να ανακτούν τον έλεγχο της οικονομίας, να είναι πρωταγωνιστές της κοινωνικοοικονομικής αλλαγής, μέσα από την προσωπική και τη συλλογική εμπειρία. Έχοντας επίγνωση των περιορισμών της τοπικής δράσης και ανανεώνοντας την εστίασή μας σε διεθνή θέματα, θα συνεχίσουμε να κάνουμε μεγάλα και μικρά βήματα για τον μετασχηματισμό όλων των οικονομικών σχέσεων. Αυτές οι δοκιμές φιλοδοξούν να εκδημοκρατίσουν την παγκόσμια οικονομία, να “συνεργατικοποιήσουν” την κοινωνία και να κινηθούν προς μετα-καπιταλιστικά κοινωνικο-οικονομικά μοντέλα. Και είναι από αυτό το σημείο αφετηρίας που προτείνουμε 14 μέτρα για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2015, για να διασφαλίσουμε ότι οι υποψήφιοι και οι τοπικές αρχές θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία και θα προωθήσουν μια νέα τοπική ανάπτυξη συμμετοχής στον οικονομικό εκδημοκρατισμό που είναι ήδη σε εξέλιξη.
1.
Η προώθηση μιας νέας οικονομικής μήτρας χρειάζεται ενέργεια από όλους τους οικονομικούς παράγοντες αλλαγής. Συνεπώς, προτείνουμε τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμβουλίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) σε κάθε δήμο, που θα συντίθεται από εκπροσώπους των όμορων τοπικών διοικητικών τμημάτων, από όλες τις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ και ακόμη από τις οργανώσεις γειτονιάς, και τις πολιτιστικές, ή/και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αυτό το σώμα θα είναι υπεύθυνο για την προώθηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών πολιτικών τοπικά, βασιζόμενο σε ένα πρότυπο δημόσιων συνεταιρισμών – κοινοτικών συνεργασιών.
Θα είναι υπεύθυνο για:
α. διάγνωση της ΚΑΛΟ σε τοπικό επίπεδο
β. σχεδιασμό και υλοποίηση της Στρατηγικής για ΚΑΛΟ, με μια περιεκτική προσέγγιση στο επίπεδο του Δήμου, με επαρκείς πιστώσεις στον προϋπολογισμό, όπως και παρακολούθηση και μηχανισμούς αξιολόγησης
γ. προετοιμασία ετήσιας αναφοράς
δ. δημιουργία μιας κοινοτικής υπηρεσίας για τη διαμεσολάβηση συγκρούσεων, από κοινού οργανωμένη με δημόσιους και κοινοτικούς συνεργατικούς παράγοντες.
2.
Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν τα κατάλληλα όργανα για την προώθηση αυτού του κοινωνικο – οικονομικού μετασχηματισμού σε τοπικό επίπεδο. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προτείνουμε τη δημιουργία μιας Τοπικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας, σε όλους τους δήμους, που θα στοχεύει στο να καταστεί επικρατούσα τάση η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Η Υπηρεσία θα εφαρμόσει την Στρατηγική ΚΑΟ και τα προγράμματά της, θα προωθήσει την συμμετοχή των πολιτών, θα υλοποιήσει ένα μητρώο τοπικών κοινωνικοοικονομικών πρωτοβουλιών και θα συντονίζεται με άλλες τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες.
3.
Η χωρική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης είναι εγγυημένη από την εγγύτητά της στους πολίτες. Η Υπηρεσία, στο μέτρο του δυνατού, θα ενεργοποιήσει δημόσιες εγκαταστάσεις εκεί που θα ιδρύσει τα κεντρικά της γραφεία, θα παρέχει δημόσια ενημέρωση, θ' αναπτύξει προγράμματα επιμόρφωσης και θα παρέχει συμβουλευτική για συνεταιριστικά σχέδια. Αυτά τα κέντρα κοινωνικοοικονομικής προβολής μπορεί να έχουν περιφερειακή, δημοτική, συνοικιακή διάσταση ή και διάσταση γειτονιάς, ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε δήμου. Όπου είναι δυνατόν, σε όλους τους δήμους, πρέπει επίσης να παρέχουν τις υποδομές, την υποστήριξη και τη συμβουλευτική για να προωθούν τη συλλογική φροντίδα όσων την χρειάζονται, δημιουργώντας χώρους φροντίδας που είναι συμβατοί με τις ανάγκες και τους ρυθμούς των ανθρώπων που συμμετέχουν.
4.
Το άνοιγμα των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων για πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ μπορεί επίσης να σημαίνει την παροχή δημόσιων υποδομών για χρήση από τοπικές ΚΑΛΟ: γη, αστικοί χώροι, κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με αυτήν την έννοια, είναι απαραίτητο να δημοσιοποιηθεί η καταγραφή όλων των μη χρησιμοποιούμενων δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών και να συναφθούν συμφωνίες για την αναδιανομή τους σε πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ. Επιπρόσθετα οι ΚΑΟ θα προωθήσουν την ανάκτηση, αποκατάσταση και διατήρηση της κληρονομιάς από τις παλιές ιδιοκτησίες συνεταιρισμών κι ενώσεων για τη δημόσια ιδιοκτησία και τη μεταφορά της στις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ.
5.
Για τη διασφάλιση της κοινωνικο-οικονομικής αλλαγής, απαιτείται μακροπρόθεσμη δουλειά πάνω στην πολιτιστική αλλαγή. Έτσι η υπηρεσία θα πρέπει να προωθήσει τα δικά της προγράμματα ή αυτά που είναι βασισμένα στις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ανθρώπων, είτε μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, είτε σε άλλες σφαίρες. Σε σχέση με τα σχολεία, η δημιουργία συνεταιριστικών σχολίων που είναι ταυτόχρονα και δημόσια και ιδιωτικά θα ενθαρρυνθεί εκεί όπου υπάρχει ευχέρεια σε δημοτικό επίπεδο. Θα πρέπει να υπάρχουν προσιτά προγράμματα επιμόρφωσης που θα καλύπτουν τα τεχνικά και διοικητικά θέματα που αφορούν στην αγορά εργασίας (οικονομικά, εμπορικά και διαχείριση εργασίας...) και να παρέχεται εκπαίδευση σε αξίες και συνεταιριστικές πρακτικές που πρόσκεινται στις πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ τις αξίες και την κουλτούρα τους πάνω σε θέματα όπως: περιβαλλοντική εκπαίδευση, ισότητα φύλων, γνώσεις για την κληρονομιά των ενώσεων και των συνεταιρισμών κ.λ.π. Η επίγνωση κι επιμόρφωση σε αυτά τα θέματα θα επεκτείνεται επίσης στα τεχνικά και διοικητικά στελέχη των δήμων και στους πολιτικούς.
6.
Επιπρόσθετα με τα προγράμματα επιμόρφωσης που θα είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό, θα πρέπει να προωθήσουμε και ειδικότερα προγράμματα εστιασμένα στη συμβουλευτική, την επιμόρφωση και την υποστήριξη νέων πρωτοβουλιών ΚΑΟ, ιδιαίτερα αυτών που δημιουργούν εργασία και διατηρούν τα κοινά αγαθά και πόρους. Επιπλέον με τη συμβουλευτική και τις υπηρεσίες “εκκόλαψης”, μαθήματα για την ηθική οικονομία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να διευκολύνουν την πρόσβαση στα οικονομικά. Από τη σκοπιά των φύλων, είναι απαραίτητο να εγκαθιδρυθούν διαδικασίες για την συνυπευθυνότητα, τη διαχείριση συγκρούσεων και τη φροντίδα.
7.
Μια περιεκτική οικονομική ανάπτυξη περιλαμβάνει επίσης την μετεγκατάσταση και την αναδιανομή της πίστωσης και των χρήσεων γης για την υποστήριξη παραγωγικών σχεδίων. Συνεπώς, σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να προωθηθεί η δημιουργία συλλογικών κεφαλαίων που θα τα διαχειρίζονται οργανισμοί με μέλη από το σύστημα ηθικών τραπεζών και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, με στόχο τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων και την ενθάρρυνση της δημοκρατικής δραστηριοποίησης των τοπικών αποταμιευτών και επενδυτών στην προαγωγή της οικονομικής στήριξης κι επένδυσης με μικροπιστώσεις κ.λ.π. μέσα στο τοπικό κοινωνικοοικονομικό δίκτυο.
8.
Ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοτίβο δεν είναι το αθροιστικό αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μια ιδιαίτερης περιοχής, αλλά το αποτέλεσμα ενός στρατηγικού οικονομικού προγράμματος για την ενσωμάτωση όλου του τοπικού ΚΑΛΟ κινήματος. Γι' αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνική αγορά, να τονωθούν οι ανταλλαγές και η διασυνεργασία μεταξύ των εγχειρημάτων ΚΑΛΟ για να οργανωθούν τοπικά παζάρια και αγορές και να ενθαρρυνθούν οι δεύτερου βαθμού συνεταιρισμοί με κοινές κεντρικές προμήθειες σε συνεταιριστικές περιφέρειες κλπ. Μέσα από αυτή την ενσωμάτωση θα πρέπει να ιδρύσουμε θεσμοθετημένες πρωτοβουλίες (συνεταιρισμούς, οργανώσεις, ενώσεις, ασφαλιστικές εταιρείες) αλλά και άλλες μορφές κοινωνικής συνεργασίας χωρίς θεσμική μορφή, για δραστηριότητες όπως η αγροοικολογία, οι κοινοτικοί κήποι και ακόμη μικροπιστώσεις, συλλογικά ομαδικά ταμεία πίστωσης, αγορές και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών, τράπεζες χρόνου, κοινοτικά νομίσματα, όπως και αυτοδιαχειριζόμενες κοινοτικές εγκαταστάσεις, ψηφιακά προϊόντα, δίκτυα αμοιβαίας υποστήριξης και φροντίδας, εμπειρίες συνεργασιών για στέγη, μεταφορές ή επικοινωνίες, και άλλες πρωτοβουλίες που συνδέονται από το στόχο μιας δημοκρατικής, ηθικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
9.
Η ΚΑΟ θα πρέπει να μπορεί να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διακυβέρνησης. Με αυτή την έννοια, οι δήμοι θα πρέπει να προωθούν τις κοινωνικά υπεύθυνες αγορές και συμβάσεις, δίνοντας προτεραιότητα σε κοινωνικά, περιβαλλοντικά και ηθικά κριτήρια: ισότιμες αμοιβές, δημιουργία εργασίας, περιβαλλοντική αειφορία, τοπικά δίκτυα, ισότητα φύλων και γενικά όλα τα κριτήρια κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που εφαρμόζονται για την κοινωνική ισορροπία. Αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να έχουν την ίδια βαρύτητα τουλάχιστον με τα ποσοτικά κριτήρια.
10.
Για τη διάδοση της ΚΑΟ, είναι απαραίτητη η υποστήριξη των Δήμων στους εργάτες για την ανάκτηση των ιδιωτικών εταιριών στην κρίση, μέσα από επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμούς συναφών επαγγελμάτων, παρέχοντας ένα ειδικό κονδύλι για την επίτευξη αυτού του σκοπού και παίρνοντας μέρος στη διαδικασία καθοδήγησης μαζί με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν την ΚΑΛΟ. Κατά τον ίδιο τρόπο, πρέπει να προωθήσουμε την επιχειρηματική ανάκαμψη των εταιριών που θα έκλειναν λόγω συνταξιοδότησης ή/και αμέλειας των ιδιοκτητών. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να εγγυώνται μια οικονομική δραστηριότητα βασισμένη σε υποστηρικτικές μεθόδους.
11.
Σε αυτές τις τοπικές κυβερνήσεις με τόσα προγράμματα δημοτικοποίησης αγαθών και υπηρεσιών, τα συνεργατικά κινήματα θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναλάβουν θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η δασική διαχείριση, η ανανεώσιμη παραγωγή ενέργειας, το νερό, η φροντίδα, οι υπηρεσίες εστίασης στις δημοτικές εγκαταστάσεις, η αναμόρφωση στέγης, τα δημόσια έργα, τα διαχείριση της φυσικής πολιτισμικής και άυλης κληρονομιάς, τον τουρισμό βασισμένο στην κοινότητα...
12.
Εφόσον ο κύριος στόχος είναι η ευημερία των ανθρώπων, προκειμένου να πετύχουμε συμφωνούμε, αρχικά, με το καταστατικό Διατροφικής Κυριαρχίας στο επίπεδο των δήμων μας, που επεκτείνεται στην αυτο-διακυβέρνηση και τη συμμετοχικότητα εντός κι εκτός των υφιστάμενων ιδρυμάτων. Η συμφωνία, μετά από την επαναξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και τοπικών κριτηρίων, θα πρέπει να υποστηρίζει τη μετάβαση από ένα καπιταλιστικό μοντέλο γεωργίας και την παγκοσμιοποιημένη τροφή, προς τη διατροφική κυριαρχία. Από την άλλη πλευρά συμφωνούμε με την πρόταση για το Δίκτυο Ενεργειακής Κυριαρχίας για τη δημοτική ενέργεια, ώστε οι άνθρωποι να γίνουν κυρίαρχοι της απαιτούμενης ενέργειας σε αειφορικές ενεργειακά πόλεις.
13.
Όπως βρισκόμαστε βυθισμένοι σε μία κοινωνία γνώσης, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο ψηφιακός δημόσιος χώρος, είναι ο χώρος για κοινοτική διαχείριση, προωθώντας και διασφαλίζοντας ανοικτή πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και δίκτυα, καθώς και κοινωνικές, συνεταιριστικές και συνεργατικές χρήσεις των τεχνολογιών πληροφορίας κι επικοινωνίας (ITC's - ΤΠΕ), κάνοντας αποκλειστική χρήση των εκπαιδευτικών και ανοικτών/δωρεάν εξοπλισμών και λογισμικών στις διοικήσεις και σε όλες τις δημόσιες περιοχές ευθύνης του κάθε δήμου, υποστηρίζοντας έτσι τις τεχνολογικές υποδομές και την αποκεντρωμένη, δωρεάν και ουδέτερη κοινοτική διαχείριση, ενθαρρύνοντας την ανοιχτή γνώση και χρήση δωρεάν και ανοικτών αδειών, προωθώντας τις συνεταιριστικές αξίες και πρακτικές στις ΤΠΕ μέσα από εκπαίδευση, χρηματοδότηση και εκκόλαψη συγκεκριμένων προγραμμάτων.
14.
Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό για τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό των πόλεων. Να φέρουμε στο προσκήνιο τις κοινές πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε χαρτογραφήσεις, να ετοιμάσουμε οδηγίες για την προώθηση πολιτικών κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, ανάκτησης της τοπικής συνεταιριστικής ιστορίας, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών σε τοπικούς δημοτικούς προϋπολογισμούς, να προωθήσουμε την ανταλλαγή καλών πρακτικών, να αυξήσουμε την παρουσία σε ιδρύματα και τις σχέσεις με ανθρώπους που συνδέονται με το συνεργατικό κίνημα, να υιοθετήσουμε την έρευνα και τα συνέδρια για την τοπική κοινωνική οικονομία, να συμμετέχουμε στα συνεταιριστικά δίκτυα των πόλεων, να γίνουμε πιο ορατοί στα παζάρια αλληλέγγυας οικονομίας της Καταλονίας, να δώσουμε χώρο στις δημοτικές ιστοσελίδες προκειμένου να επισημάνουμε και να συντονίσουμε αυτές της πρωτοβουλίε