ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 24 Νοε 2016
Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» κ Γιάννης Κοντογιάννης στην έναρξη του Συνεδρίου «Περιαστική Κτηνοτροφία & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ», στις 20 Νοε 2016, στο Κτήμα Νησίς, δήλωσε ξεκάθαρα «Πρέπει να ζήσουμε, και θα ζήσουμε …» εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής να εξευρεθεί λύση win-win στο πρόβλημα των πατροπαράδοτων αδειοδοτημένων λειτουργούντων στάβλων στην Αττική.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής μετά την περσινή εντατική προσπάθεια που είχε σαν αποτέλεσμα την διακήρυξη της ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ (Ομάδα Τοπικής Δράσης της υπαίθρου της Αττικής) εγκαινίασε στις 20/11/2016, την νέα προσπάθεια να συνδιαμορφώσει με όλους τους εμπλεκόμενους συμπολίτες την νέα δυναμική της υπαίθρου της Αττικής. Η νέα δυναμική πρέπει να συνθέσει ένα νέο μοντέλο συμβίωσης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της δασοκομίας, με τους νεοαστούς εποίκους από άλλες περιοχές ή ακόμη και με τους αστούς της μεγάλης πόλης.
Η νέα προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούλιο 2016 με την εκστρατεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διοικητικής τακτοποίησης των αγροτικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο της Αττικής, που επιστεγάσθηκε με το άρθρο Τέταρτο, του Νόμου 4424 (ΦΕΚ Α, 183/27 Σεπ 2016). Στον Ν4424/2016, επιτεύχθηκε να δοθεί μια γενική παράταση έκδοσης αδείας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, υπό προϋποθέσεις, μέχρι τις 31 Δεκ 2018, τροποποιώντας τον νόμο 4056?2013, δημιουργώντας επαρκές χρονικό διάστημα για να εξευρεθεί αξιοπρεπέστερη και απλουστευμένη διαδικασία αδειοδότησης, πάντα, ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλισθεί, με την συμμετοχή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων και στα πλαίσια της ηθικής.
Τότε στις πολλαπλές και αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με φορείς και παράγοντες που μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με τα συμβαίνοντα στην ύπαιθρο της Αττικής δέχθηκαν για να ακούσουν τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής οι βουλευτές υπαίθρου Αττικής: κ. Πάντζας Γεώργιος, Μαρτίνου Γεωργία, Κασιδιάρης Ηλίας, Μαυρωτάς Γιώργος, Γκιόκας Γιάννης, Χριστοφιλοπούλου Εύη, Βλάχος Γιώργος & Σκουρολιάκος Πάνος και από τους επικεφαλής κομμάτων ο κ Β. Λεβέντης, ενώ ως συμμετέχοντες στα αγροτικά των κομμάτων τους ενημερώθηκαν οι κκ Σταύρος Αραχωβίτης, Παναγιώτα Βράντζα και Διαμάντω Μανωλάκου.
Στις 20 Νοε 2016 προσκλήθηκαν από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής ο καθ ΓΠΑ Ιωσήφ Μπιζέλης, ο καθ ΓΠΑ Γεώργιος Ζέρβας και ο Δημόσιος Λειτουργός κ Απόστολος Τσιάμας για να προσεγγισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενσωμάτωση κτηνοτροφικών μονάδων στον οικοδομικό ιστό των πόλεων, η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις και η καθημερινή επίλυση τρεχόντων προβλημάτων της σύγχρονης πραγματικότητας, από την αντιμετώπιση των παραγωγών πραγματικού πλούτου στην σημερινή Ελλάδα, των αγροτών (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες & δασοκόμοι).
Στο Συνέδριο «Περιαστική Κτηνοτροφία & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ», στις 20/11/2016 ανάμεσα στους 150 περίπου συμμετέχοντες επισημαίνεται η συμμετοχή σε όλο το συνέδριο του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Γιάννη Τσιρώνη, ενώ διακρίναμε τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής κ Ταξιάρχη Φαρμάκη, τον βουλευτή κ Γιάννη Δέδε, τον βουλευτή κ Πάνο Σκουρολιάκο, τον πρόεδρο της Ανθαγοράς Ανθοπαραγωγών Αθηνών κ Αθανάσιο Κελμάγερ, τον Δ/ντή του Skywalker κ Δημήτρη Φυντάνη, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ κ Γεώργιο Σουλιόπουλο, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών-ΠΑΚΟΕ ομ. καθ Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, τον Γεν. Γραμματέα της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ (αυτοχθόνων φυλών ζώων) κ Βασίλη Λέκκα, τον εκπρόσωπο της Μητροπόλεως Κηφισιάς Αρχιμανδρίτη Σέργιο, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Αρχαίας Διατροφής ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ κ Σάββα Καζά, την Αντιδήμαρχο Καλλιθέας κα Άννα Γιαννάκου-Πάσχου, τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ Πασχάλη Συρίγο, τον αντιπρόεδρο κ Ανδρέα Σερέτη, την Γραμματέα κα Μάγδα Κοντογιάννη, την Ταμία κα Γεωργία Σφέτσα, τον κτηνοτρόφο κ Νίκο Κορδαλή (ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΟΡΔΑΛΗ), τον πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ κ Κώστα Μαντζουράνη, τον κτηνοτρόφο κ Πέτρο Κυριαζή και πολλούς άλλους.
Ο Αρχιμανδρίτης Σέργιος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Κηφισίας, επισημαίνοντας την σκληρή 24ωρη, 7ήμερη εβδομάδα, για 365 μέρες τον χρόνο, ζωή του κτηνοτρόφου, ο οποίος συνήθως μένει, και πρέπει να μένει κοντά στα ζωντανά του, και επιβιώνει οριακά, καθ όσον ο παραγόμενος πλούτος από τον κτηνοτρόφο είναι τεχνητά υποτιμημένος.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Μπιζέλης παρουσίασε τα city farm, τις αγροικίες των πόλεων, ως «πρεσβείες» του αγροτικού κόσμου στον αστικό χώρο, και ως μια προσπάθεια να προσεγγισθούν οι δύο κόσμοι, Μέχρι σήμερα η επαφή των αστών με τους αγρότες, απέβαινε πάντοτε εις βάρος των αγροτών.
Στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Αγροικιών Πόλης (European Federation City Farm-EFCF) σε μια συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της περικύκλωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις ραγδαία επεκτεινόμενες πόλεις.
Επίσης αναπτύχθηκαν συστήματα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Community Supported Agriculture-CSA) δημιουργώντας συνεταιρισμούς παραγωγών και καταναλωτών στην περιοχή κατοικίας τους, δίνοντας διέξοδο σε όλους, και τους αστούς (τροφή, ψυχική υγεία, απασχόληση) και τους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Αν συνδυασθεί η πρόταση ανάπτυξης city farm, με επισκέψιμα αγροκτήματα (από αγρότες) στον περιαστικό χώρο, ίσως μπορεί να προωθηθούν νέες λύσεις.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζέρβας παρουσίασε τα ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ως μια εναλλακτική πρόταση-λύση για τη διάσωση και λειτουργία της περιαστικής κτηνοτροφίας.Το κτηνοτροφικό πάρκο είναι μία έκταση εύκολα προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους με άμεση επαφή με τους βοσκοτόπους για τη βόσκηση των ζώων στην οποία θα οργανωθούν αιγοπροβατοστάσια με όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους.
Τα Κτηνοτροφικά Πάρκα έχουν νομοθετηθεί από το ΥΠΑΑΤ με το Νόμο 4235/11-2-2014, φύλλο 32 Εφ. Κυβερνήσεως. Προϋποθέσεις για την δημιουργία-λειτουργία Κτηνοτροφικού Πάρκου είναι: Σύσταση φορέα που α δημιουργήσει και θα λειτουργεί το Κτηνοτροφικό Πάρκο (Συνεταιρισμός), Συμμετοχή ενός ελάχιστου ικανού αριθμού κτηνοτρόφων που επιθυμούν τη συμμετοχή τους σ’ αυτό, Δυνατότητα οργάνωσης κοινόχρηστης υποδομής, Διαθεσιμότητα κατάλληλης έκτασης που να πληροί τις ισχύουσες πολεοδομικές και υγειονομικές διατάξεις. Υποχρεωτική διατήρηση της λειτουργίας του πάρκου για τουλάχιστον 20 χρόνια, Ύπαρξη προέγκρισης χωροθέτησης του πάρκου και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, Οι μονάδες που θα συμμετάσχουν οφείλουν να πληρούν προ της εγκατάστασής τους ορισμένους όρους υγείας των ζώων και Οι εγκαταστάσεις και οι βοηθητικοί χώροι πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ζώων και στο μέγεθος των μονάδων.
Ο κ Απόστολος Τσιάμας, «μάχιμος» Δημόσιος Λειτουργός εξέπληξε όλους με την καθαρότητα της προσέγγισης των προβλημάτων επιβίωσης της κτηνοτροφίας, αλλά και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Ήταν η ακριβέστερη απεικόνηση των σημείων προσοχής για την κτηνοτροφία και μια πολύ καλή σύνοψη για όλους τους παριστάμενους, με λύσεις εφικτές και έντιμες.
Ο κ Γιάννης Τσιρώνης, αφού άκουσε όλους προσεκτικά, κρατώντας σημειώσεις επεσήμανε μεταξύ άλλων το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγγύτητας των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά της Αθήνας, αλλά και για την αμεσότερη σχέση και εμπιστοσύνη που δύναται να δημιουργηθεί μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και με τις Αγορές Αγροτών. Επίσης υπογράμμισε τα οφέλη της παραγωγής και αξιοποίησης κτηνοτροφικών υποπροϊόντων, όπως το βιοαέριο και το κομπόστ, αλλά και την ανάγκη χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διαδικασία της παραγωγής, προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.
Αυτά τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν και να διορθωθούν, αφορούν στην απουσία χωροταξίας για τις παραγωγικές μονάδες και στην στενότητα του χώρου λόγω εκτεταμένης οδοποιίας στις αστικές περιοχές, αλλά και στην προκατάληψη του κατοίκου της πόλης για παραγωγική δραστηριότητα κοντά του. Το πρώτο λύνεται με την ορθή χωροταξία και το δεύτερο με την εκπαίδευση και την ενημέρωση στα σχολεία, που μπορεί να περιλαμβάνουν από ψυχαγωγικά προγράμματα επισκέψεων σε περιαστικές παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες της Αττικής και άλλων πόλεων, μέχρι και εργαστηριακά μαθήματα που θα φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με την γεωργική παραγωγή.
Ο καθ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης πρότεινε τα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Συνεδρίου η πιθανότητα δημιουργίας 10 πιλοτικών «αγροτικών συνοικισμών» με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες σε εκτάσεις του ΥπΑΑΤ και ΥπΟικ, με προοπτική αυτάρκειας και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δίνοντας μια κάποια διέξοδο ακόμα και στο οξύ πρόβλημα των προσφύγων, σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία.
Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης στον χαιρετισμό του προς το Συνέδριο τόνισε: «… Πιστεύουμε ότι οι εργάτες της γης, όσοι δηλαδή ασχολούνται με τα προϊόντα της, ιδιαιτέρως δε οι μικρής κλίμακας αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί που διατηρούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, και ευρίσκονται πλησίον των αστικών κέντρων, έχουν μια διαφορετική αντίληψη και προσεγγίζουν με καθαρότερο βλέμμα, τόσο την παραγωγή, όσο και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Λειτουργούν περισσότερο με γνώμονα την βιολογική καθαρότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το μέλλον της γης τους, άρα και το μέλλον των παιδιών τους, και λιγότερο με την στυγνή κερδοφορία….»
Το Συνέδριο «Περιαστική Κτηνοτροφία & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ», 20 Νοε 2016, έγινε πραγματικότητα αξιοποιώντας σχεδόν όλο το διαθέσιμο Κοινωνικό Κεφάλαιο, αδαπάνως για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής. Έτσι η αίθουσα και τα κεράσματα ήταν προσφορά του catering ΝΗΣΙΣ, τα Οπτικοακουστικά τα πρόσφεραν τα Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας του Skywalker, τις εκτυπώσεις τις έκαναν τα ΑγροΝεα, τα έντυπα τα ετοίμασε η «ΠΡΟΒΕΙΟ Κορδαλής», μπλόκ και στυλό πάρθηκαν από το Shirtaki και το Skywalker, οι πλαστικοί φάκελοι αγοράσθηκαν με έκτακτη συνδρομή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δώδεκα οικογένειες μελών πρόσφεραν από δύο ταψιά πίττες και κάποιοι ταψιά γλυκά και κεφτεδάκια, και την γραμματεία την κράτησαν η Αθηνά Μιχαηλίδου και η Έλενα Κεντάρχου. Ήταν μια γιορτή της τοπικής κοινωνίας και της μη εκχρηματισμένης Κοινωνικής Οικονομίας.
Για την καταγραφή,
Δημήτρης Μιχαηλίδης
6998282382
Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» κ Γιάννης Κοντογιάννης στην έναρξη του Συνεδρίου «Περιαστική Κτηνοτροφία & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ», στις 20 Νοε 2016, στο Κτήμα Νησίς, δήλωσε ξεκάθαρα «Πρέπει να ζήσουμε, και θα ζήσουμε …» εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των μελών του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής να εξευρεθεί λύση win-win στο πρόβλημα των πατροπαράδοτων αδειοδοτημένων λειτουργούντων στάβλων στην Αττική.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής μετά την περσινή εντατική προσπάθεια που είχε σαν αποτέλεσμα την διακήρυξη της ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ (Ομάδα Τοπικής Δράσης της υπαίθρου της Αττικής) εγκαινίασε στις 20/11/2016, την νέα προσπάθεια να συνδιαμορφώσει με όλους τους εμπλεκόμενους συμπολίτες την νέα δυναμική της υπαίθρου της Αττικής. Η νέα δυναμική πρέπει να συνθέσει ένα νέο μοντέλο συμβίωσης της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της δασοκομίας, με τους νεοαστούς εποίκους από άλλες περιοχές ή ακόμη και με τους αστούς της μεγάλης πόλης.
Η νέα προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούλιο 2016 με την εκστρατεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διοικητικής τακτοποίησης των αγροτικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο της Αττικής, που επιστεγάσθηκε με το άρθρο Τέταρτο, του Νόμου 4424 (ΦΕΚ Α, 183/27 Σεπ 2016). Στον Ν4424/2016, επιτεύχθηκε να δοθεί μια γενική παράταση έκδοσης αδείας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, υπό προϋποθέσεις, μέχρι τις 31 Δεκ 2018, τροποποιώντας τον νόμο 4056?2013, δημιουργώντας επαρκές χρονικό διάστημα για να εξευρεθεί αξιοπρεπέστερη και απλουστευμένη διαδικασία αδειοδότησης, πάντα, ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλισθεί, με την συμμετοχή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων και στα πλαίσια της ηθικής.
Τότε στις πολλαπλές και αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις με φορείς και παράγοντες που μπορούσαν να έχουν κάποια σχέση με τα συμβαίνοντα στην ύπαιθρο της Αττικής δέχθηκαν για να ακούσουν τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής οι βουλευτές υπαίθρου Αττικής: κ. Πάντζας Γεώργιος, Μαρτίνου Γεωργία, Κασιδιάρης Ηλίας, Μαυρωτάς Γιώργος, Γκιόκας Γιάννης, Χριστοφιλοπούλου Εύη, Βλάχος Γιώργος & Σκουρολιάκος Πάνος και από τους επικεφαλής κομμάτων ο κ Β. Λεβέντης, ενώ ως συμμετέχοντες στα αγροτικά των κομμάτων τους ενημερώθηκαν οι κκ Σταύρος Αραχωβίτης, Παναγιώτα Βράντζα και Διαμάντω Μανωλάκου.
Στις 20 Νοε 2016 προσκλήθηκαν από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής ο καθ ΓΠΑ Ιωσήφ Μπιζέλης, ο καθ ΓΠΑ Γεώργιος Ζέρβας και ο Δημόσιος Λειτουργός κ Απόστολος Τσιάμας για να προσεγγισθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενσωμάτωση κτηνοτροφικών μονάδων στον οικοδομικό ιστό των πόλεων, η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις και η καθημερινή επίλυση τρεχόντων προβλημάτων της σύγχρονης πραγματικότητας, από την αντιμετώπιση των παραγωγών πραγματικού πλούτου στην σημερινή Ελλάδα, των αγροτών (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες & δασοκόμοι).
Στο Συνέδριο «Περιαστική Κτηνοτροφία & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ», στις 20/11/2016 ανάμεσα στους 150 περίπου συμμετέχοντες επισημαίνεται η συμμετοχή σε όλο το συνέδριο του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Γιάννη Τσιρώνη, ενώ διακρίναμε τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής κ Ταξιάρχη Φαρμάκη, τον βουλευτή κ Γιάννη Δέδε, τον βουλευτή κ Πάνο Σκουρολιάκο, τον πρόεδρο της Ανθαγοράς Ανθοπαραγωγών Αθηνών κ Αθανάσιο Κελμάγερ, τον Δ/ντή του Skywalker κ Δημήτρη Φυντάνη, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ κ Γεώργιο Σουλιόπουλο, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών-ΠΑΚΟΕ ομ. καθ Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, τον Γεν. Γραμματέα της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ (αυτοχθόνων φυλών ζώων) κ Βασίλη Λέκκα, τον εκπρόσωπο της Μητροπόλεως Κηφισιάς Αρχιμανδρίτη Σέργιο, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Αρχαίας Διατροφής ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ κ Σάββα Καζά, την Αντιδήμαρχο Καλλιθέας κα Άννα Γιαννάκου-Πάσχου, τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ Πασχάλη Συρίγο, τον αντιπρόεδρο κ Ανδρέα Σερέτη, την Γραμματέα κα Μάγδα Κοντογιάννη, την Ταμία κα Γεωργία Σφέτσα, τον κτηνοτρόφο κ Νίκο Κορδαλή (ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΟΡΔΑΛΗ), τον πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ κ Κώστα Μαντζουράνη, τον κτηνοτρόφο κ Πέτρο Κυριαζή και πολλούς άλλους.
Ο Αρχιμανδρίτης Σέργιος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Κηφισίας, επισημαίνοντας την σκληρή 24ωρη, 7ήμερη εβδομάδα, για 365 μέρες τον χρόνο, ζωή του κτηνοτρόφου, ο οποίος συνήθως μένει, και πρέπει να μένει κοντά στα ζωντανά του, και επιβιώνει οριακά, καθ όσον ο παραγόμενος πλούτος από τον κτηνοτρόφο είναι τεχνητά υποτιμημένος.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωσήφ Μπιζέλης παρουσίασε τα city farm, τις αγροικίες των πόλεων, ως «πρεσβείες» του αγροτικού κόσμου στον αστικό χώρο, και ως μια προσπάθεια να προσεγγισθούν οι δύο κόσμοι, Μέχρι σήμερα η επαφή των αστών με τους αγρότες, απέβαινε πάντοτε εις βάρος των αγροτών.
Στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Αγροικιών Πόλης (European Federation City Farm-EFCF) σε μια συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της περικύκλωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις ραγδαία επεκτεινόμενες πόλεις.
Επίσης αναπτύχθηκαν συστήματα Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Community Supported Agriculture-CSA) δημιουργώντας συνεταιρισμούς παραγωγών και καταναλωτών στην περιοχή κατοικίας τους, δίνοντας διέξοδο σε όλους, και τους αστούς (τροφή, ψυχική υγεία, απασχόληση) και τους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Αν συνδυασθεί η πρόταση ανάπτυξης city farm, με επισκέψιμα αγροκτήματα (από αγρότες) στον περιαστικό χώρο, ίσως μπορεί να προωθηθούν νέες λύσεις.
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζέρβας παρουσίασε τα ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ως μια εναλλακτική πρόταση-λύση για τη διάσωση και λειτουργία της περιαστικής κτηνοτροφίας.Το κτηνοτροφικό πάρκο είναι μία έκταση εύκολα προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους με άμεση επαφή με τους βοσκοτόπους για τη βόσκηση των ζώων στην οποία θα οργανωθούν αιγοπροβατοστάσια με όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους.
Τα Κτηνοτροφικά Πάρκα έχουν νομοθετηθεί από το ΥΠΑΑΤ με το Νόμο 4235/11-2-2014, φύλλο 32 Εφ. Κυβερνήσεως. Προϋποθέσεις για την δημιουργία-λειτουργία Κτηνοτροφικού Πάρκου είναι: Σύσταση φορέα που α δημιουργήσει και θα λειτουργεί το Κτηνοτροφικό Πάρκο (Συνεταιρισμός), Συμμετοχή ενός ελάχιστου ικανού αριθμού κτηνοτρόφων που επιθυμούν τη συμμετοχή τους σ’ αυτό, Δυνατότητα οργάνωσης κοινόχρηστης υποδομής, Διαθεσιμότητα κατάλληλης έκτασης που να πληροί τις ισχύουσες πολεοδομικές και υγειονομικές διατάξεις. Υποχρεωτική διατήρηση της λειτουργίας του πάρκου για τουλάχιστον 20 χρόνια, Ύπαρξη προέγκρισης χωροθέτησης του πάρκου και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, Οι μονάδες που θα συμμετάσχουν οφείλουν να πληρούν προ της εγκατάστασής τους ορισμένους όρους υγείας των ζώων και Οι εγκαταστάσεις και οι βοηθητικοί χώροι πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ζώων και στο μέγεθος των μονάδων.
Ο κ Απόστολος Τσιάμας, «μάχιμος» Δημόσιος Λειτουργός εξέπληξε όλους με την καθαρότητα της προσέγγισης των προβλημάτων επιβίωσης της κτηνοτροφίας, αλλά και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Ήταν η ακριβέστερη απεικόνηση των σημείων προσοχής για την κτηνοτροφία και μια πολύ καλή σύνοψη για όλους τους παριστάμενους, με λύσεις εφικτές και έντιμες.
Ο κ Γιάννης Τσιρώνης, αφού άκουσε όλους προσεκτικά, κρατώντας σημειώσεις επεσήμανε μεταξύ άλλων το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγγύτητας των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων στην αγορά της Αθήνας, αλλά και για την αμεσότερη σχέση και εμπιστοσύνη που δύναται να δημιουργηθεί μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή και με τις Αγορές Αγροτών. Επίσης υπογράμμισε τα οφέλη της παραγωγής και αξιοποίησης κτηνοτροφικών υποπροϊόντων, όπως το βιοαέριο και το κομπόστ, αλλά και την ανάγκη χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διαδικασία της παραγωγής, προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.
Αυτά τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν και να διορθωθούν, αφορούν στην απουσία χωροταξίας για τις παραγωγικές μονάδες και στην στενότητα του χώρου λόγω εκτεταμένης οδοποιίας στις αστικές περιοχές, αλλά και στην προκατάληψη του κατοίκου της πόλης για παραγωγική δραστηριότητα κοντά του. Το πρώτο λύνεται με την ορθή χωροταξία και το δεύτερο με την εκπαίδευση και την ενημέρωση στα σχολεία, που μπορεί να περιλαμβάνουν από ψυχαγωγικά προγράμματα επισκέψεων σε περιαστικές παραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες της Αττικής και άλλων πόλεων, μέχρι και εργαστηριακά μαθήματα που θα φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με την γεωργική παραγωγή.
Ο καθ Παναγιώτης Χριστοδουλάκης πρότεινε τα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Συνεδρίου η πιθανότητα δημιουργίας 10 πιλοτικών «αγροτικών συνοικισμών» με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες σε εκτάσεις του ΥπΑΑΤ και ΥπΟικ, με προοπτική αυτάρκειας και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, δίνοντας μια κάποια διέξοδο ακόμα και στο οξύ πρόβλημα των προσφύγων, σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία.
Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης στον χαιρετισμό του προς το Συνέδριο τόνισε: «… Πιστεύουμε ότι οι εργάτες της γης, όσοι δηλαδή ασχολούνται με τα προϊόντα της, ιδιαιτέρως δε οι μικρής κλίμακας αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί που διατηρούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, και ευρίσκονται πλησίον των αστικών κέντρων, έχουν μια διαφορετική αντίληψη και προσεγγίζουν με καθαρότερο βλέμμα, τόσο την παραγωγή, όσο και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Λειτουργούν περισσότερο με γνώμονα την βιολογική καθαρότητα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το μέλλον της γης τους, άρα και το μέλλον των παιδιών τους, και λιγότερο με την στυγνή κερδοφορία….»
Το Συνέδριο «Περιαστική Κτηνοτροφία & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ», 20 Νοε 2016, έγινε πραγματικότητα αξιοποιώντας σχεδόν όλο το διαθέσιμο Κοινωνικό Κεφάλαιο, αδαπάνως για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής. Έτσι η αίθουσα και τα κεράσματα ήταν προσφορά του catering ΝΗΣΙΣ, τα Οπτικοακουστικά τα πρόσφεραν τα Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας του Skywalker, τις εκτυπώσεις τις έκαναν τα ΑγροΝεα, τα έντυπα τα ετοίμασε η «ΠΡΟΒΕΙΟ Κορδαλής», μπλόκ και στυλό πάρθηκαν από το Shirtaki και το Skywalker, οι πλαστικοί φάκελοι αγοράσθηκαν με έκτακτη συνδρομή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δώδεκα οικογένειες μελών πρόσφεραν από δύο ταψιά πίττες και κάποιοι ταψιά γλυκά και κεφτεδάκια, και την γραμματεία την κράτησαν η Αθηνά Μιχαηλίδου και η Έλενα Κεντάρχου. Ήταν μια γιορτή της τοπικής κοινωνίας και της μη εκχρηματισμένης Κοινωνικής Οικονομίας.
Για την καταγραφή,
Δημήτρης Μιχαηλίδης
6998282382