Η αγροτική οικονομία, μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ,που μέχρι τότε ήταν βασικά αγροκτηνοτροφικη Χώρα, αρχίζει να χάνει ένα σημαντικό ποσοστό της και αυτό εκφράζεται με ανάλογες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της υπαίθρου.Tα αποτελέσματα δε της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της που ακολούθησαν , ήταν απολύτως καταστροφικά για τις δυναμικές Καλλιέργειες καπνό, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα, ντομάτες ,εσπεριδοειδή , σταφίδα, χοιρινό κρέας, γάλα κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και το 2011, μέσα σε 10 χρόνια δηλ , οι αγρότες μειώθηκαν κατά 35% και για την ίδια χρονική περίοδο το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε δραστικά, περίπου κατά 19%.Επίσης,έως το 2011 μόνο ,μπήκαν στη Χώρα 100 δις ευρώ σε μορφή επιδοτήσεων και ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ τους ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ .Με την ΚΑΠ 2014-2020, αυτό επιταχύνεται γρήγορα, άμεσα, βίαια. Με τους νέους κανόνες απλώς να ανακυκλώνουν την ανεργία, δίνοντας προσωρινό εισόδημα μέσω επιδοτήσεων .Ένα απλό παράδειγμα για το κόστος πλέον της παραγωγής ,το 2016 οι εισαγωγές σε σπόρους και ζωοτροφές ανέρχονται στο 70% και πάνω από 80% τα υλικά συσκευασίας. Άλλη ολέθρια συμφωνία η CETA,μια συμφωνία την οποία ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις στα υπουργικά συμβούλια της ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο.Τα μέτρα που ακολουθούν δίνουν την χαριστική βολή : αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΟΓΑ, στις έκτακτες εισφορές. Μετά τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση επενδύσεων κυρίως από το Eνεργειακό και Tουριστικό κεφάλαιο της χώρας με κίνδυνο οι κτηνοτρόφοι να μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων ενώ ταυτόχρονα να αναγκαστούν είτε να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων γεγονός που σημαίνει μειωμένο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την Κτηνοτροφία. Στην αποδόμηση του τομέα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και ο ρόλος των Τραπεζών .Το ότι οι τράπεζες για λόγους αντασφάλισης, παραγώγων και συμβολαίων, δεν δέχονταν σαν υποθήκη το ίδιο το προϊόν ως αξία, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά μόνο τις εγκαταστάσεις.Στην ουσία, ο χρηματοοικονομικός τομέας δεν συμμετείχε στην παραγωγή και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.
Μια χώρα που επιδοτήθηκε για να μην παράγει. Μια χώρα που επιδοτήθηκε με παρά πολλά χρήματα τα οποία προωθήθηκαν σε τσέπες του πολιτικού συστήματος και των παραγόντων τους, στην ψηφοθηρία .Σε συνεταιρισμούς που κατασυκοφάντησαν την ρεαλιστική έννοια του συνεταιρίζομαι για το κοινό καλό ,το κοινό κέρδος ,την παραγωγή, τη διατήρηση του πληθυσμού στην Περιφέρεια. Αντί να επιδοτήσουν την AΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ,την βελτίωση των υποδομών και την δυνατότητα νέων καλλιεργειών . Αντί να επιδοτήσουν τον εθνικό πλούτο της γης και τις ντόπιες αυτόχθονες ράτσες, επιδότησαν τις Χόλσταϊν και τα Φριζατα. Σε μια χώρα που ακόμη και σήμερα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή ,του πλέον προστιθεμένης αξίας γαλακτοκομικού προϊόντος ανά τον κόσμο ,γίδινο γάλα. Μία χώρα ,παράδεισο της βιοποικιλότητας από την Κρήτη έως την Ήπειρο από την Αρκαδία έως τον Έβρο. Ελληνοποίησαν τα ζώα ,με τακτικές απαράδεκτες , πριν ελληνoποιηθεί η Φέτα. Το παραδοσιακό έμεινε μόνο στις ετικέτες των τροφίμων. Από την άλλη ,τα επενδυτικά προγράμματα που διοχετευτηκαν στον μεταποιητικό τομέα , στηρίχτηκαν σε εξοπλισμούς από ξένες εταιρίες καθώς η τεχνολογία που απαιτούσαν δεν υπήρχε στη Χώρα .Το παραδοσιακό έγινε εγκληματικό και οι ξένες εταιρίες μας πούλησαν εκατομμύρια σε εξοπλισμούς . Δεν συνδέθηκε ποτέ ο παραγωγικός κλάδος με την τροφοδοσία του σταθερά αναπτυσσομένου Ξενοδοχειακού αλλά και ευρύτερου Τουριστικού κλάδου. Δεν "ταΐσε" δηλαδή η παραγωγή μας τον Τουρισμό .Δεν συνδέθηκε με την Εκπαίδευση , την Επιστήμη και τις νέες τεχνολογίες .Τα κονδύλια που αφορούσαν τα παραπάνω χάθηκαν ανούσια στο βωμό άλλων συμφερόντων.
"Σήμερα, στα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά με “Ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα ".Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής λοιπόν και ο Νίκος Παππάς προσωπικά φαίνεται να επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ώστε εξελιγμένα συστήματα να λένε στους αγρότες πότε θα ποτίσουν. Τους διαφεύγει όμως μια… λεπτομέρεια!"
«Δεν έχουμε πολιτική για το νερό, δεν έχουμε φράγματα, δεν έχουμε υποδομές, χρωστούν οι αγρότες στους ΤΟΕΒ, η γη τους ανήκει στις τράπεζες ,οι επιδοτήσεις που απέμειναν παρακρατούνται έναντι των χρεών ,οι πλειστηριασμοί αυξάνονται, τα ζώα πεινάνε και εμείς μιλάμε για Γεωργία Ακριβείας; Υπάρχουν προτεραιότητες. Δεν φτιάχνεις Γεωργία Ακριβείας, όταν δεν έχεις λύσει όλα τα υπόλοιπα. Η κτηνοτροφία καταρρέει και δεν ξέρεις αν θα έχεις αγρότες αύριο, διότι δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων». Και σήμερα διαβάζουμε Agronews 05.01.19 «Γενναίο πριμ της Κοινότητας για αναίμακτη έξοδο των προβατοτρόφων απ' το επάγγελμα» με την αιτιολογία "Φαίνεται πως οι Κοινοτικοί εκτιμούν ότι οι ενισχύσεις που λαμβάνουν εδώ και χρόνια οι Έλληνες κυρίως αιγοπροβατοτρόφοι κοστίζουν ακριβά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δυσκολεύουν τις γαλακτοκομικές και άλλες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού βορρά να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στην αγορά των γαλακτοκομικών και της φέτας. " Η λύση σαφώς δεν είναι εύκολη και προφανώς θα πάρει πολύ χρόνο .Για πολλούς ,η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την επιστροφή. Επιστροφή στο σημείο που χάθηκε η "ισορροπία" .
Anna Karagianni