Γιορτάστηκε στις 5-7-2019, στο Μενίδι (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ, τοποθεσία «Βουστάσιο Κοντογιάννη») η Παγκόσμια Ημέρα Συνεργατισμού, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, η οποία φέτος ορίσθηκε για τις 6-7-2019 (πρώτο Σάββατο Ιουλίου) με θέμα «Συνεργατισμός για Αξιοπρεπή Εργασία», και εισηγήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη.
Τους συμμετέχοντες χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ Γιάννης Κοντογιάννης, όπου με την βοήθεια ενός καταπληκτικού βραδινού, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, χρησιμοποίησε προσωπικά βιώματα για να ενισχύσει την εικόνα της αξιοπρεπούς εργασία που κάνουν οι κτηνοτρόφοι και βέβαια ιδιαίτερα οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι.
Μεγαλωμένη, ως τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφος, η κα Μ. Κοντογιάννη, μας έδειξε πως πέρασαν οι αξίες του συνεργατισμού στην ίδια από πολύ μικρή, μάλιστα περιγράφοντας με φωτογραφίες τις εμπειρίες της, από όταν ήταν μικρή, και δούλευε με την οικογένειά της για να τα «φέρουν βόλτα» στο βουστάσιο Κοντογιάννη, στην Λαθέα Μενιδιού, ήδη από το 1966 …
Πενήντα έξη (56) χρόνια μετά, το 2012, η κα Μάγδα Κοντογιάννη περιέγραψε πώς από έλλειψη κοινωνικής συνοχής στο Μενίδι και ηθικής (όπου ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας), η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η ανήθικη ψηφοθηρία, σε συνδυασμό με την «κακιά» δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τον «ωχαδελφισμό» των υπευθύνων, παρά το ότι είχε εκδοθεί ο νόμος 4056 τον Μάρτιο του 2012, τον Σεπ 2012 εκποιήθηκε το κοπάδι τους, «κλέβοντας» την αξιοπρέπεια της εργασίας από την ίδια και την οικογένειά της. Και κάπως έτσι συνεχίζουν, κάποιοι, μέχρι και σήμερα, που δεν έχει εκδοθεί μια απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
Η Δημόσια Διοίκηση (Δημόσιοι Υπάλληλοι και Πολιτικοί προϊστάμενοι) δεν έχει βάλει ποτέ σαν προτεραιότητα την ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ούτε ακόμα και σήμερα που η διατροφική αυτάρκεια κινδυνεύει σοβαρά στην Ελλάδα, ενώ θίγεται και η πολιτική & οικονομική ανεξαρτησία, από την μη προτεραιότητα στην παραγωγή. Την όποια παραγωγή.
Σχεδόν με απάθεια καταγράφει η Δημόσια Διοίκηση την σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας το Μάιο 2019, κατά 56,0%, όπως καταγράφει ο ΕΛΣΤΑΤ (ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, 8/7/2019). Και στην ελληνική αγροτική παραγωγή έχει πολλά να προσφέρει ο συνεργατισμός, αλλά ακόμα και να δημιουργήσει αίσθημα αξιοπρεπούς εργασίας.
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες: της αυτοβοήθειας,· της αυτοευθύνης,· της δημοκρατίας,· της ισότητας,· της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Οι Συνεταιριστικές Αρχές όπως εξελίχθησαν στον χρόνο από την εποχή του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Rochdale είναι:
1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να αποδεχτούν με προθυμία τις ευθύνες των μελών, χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
2. Δημοκρατικός έλεγχος των μελών: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται από τα μέλη τους, τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων τους. Πρωτίστως τα μέλη των συνεταιριστικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα (ένα μέλος, μία ψήφος).
3. Οικονομική συμμετοχή των μελών: Τα μέλη συμμετέχουν ίσα (δίκαια) στο κεφάλαιο της συνεταιριστικής τους επιχείρησης και στον έλεγχο του με δημοκρατικές μεθόδους. Τα τυχόν περισσεύματα διατίθενται: Για ανάπτυξη της συνεταιριστικής επιχείρησης τους, Για τη δημιουργία αποθεματικών, Για την παραχώρηση ωφελημάτων στα μέλη, ανάλογα με τις συναλλαγές που είχαν και Για προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα μέλη.
4. Αυτονομία και ανεξαρτησία: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι αυτόνομες, αυτοβοηθούμενες οργανώσεις, ελεγχόμενες από τα μέλη τους. Εάν θα συνάψουν συμφωνίες με άλλους ή εάν θα εξασφαλίσουν κεφάλαια από εξωτερικές πηγές θα πρέπει να συνάδουν με τη συνεταιριστική αυτονομία τους.
5. Εκπαίδευση, κατάρτιση & πληροφόρηση: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εκπαίδευση & κατάρτιση για τα μέλη και τους υπαλλήλους τους ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών τους. Ενημερώνουν το κοινό για τη φύση του συνεργατισμού και τα ωφελήματα που προσφέρει.
6. Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών επιχειρήσεων: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα μέλη τους περισσότερο αποτελεσματικά και ενδυναμώνουν το συνεταιριστικό κίνημα συνεργαζόμενες μεταξύ τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και
7. Κοινοτικό ενδιαφέρον: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εργάζονται για την βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους εφαρμόζοντας την πολιτική που αποφασίζετε από τα μέλη τους.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, καθισμένοι σε κουρελούδες πάνω σε μπάλες από σανό, συμμετείχαν πολλοί κτηνοτρόφοι και φίλοι και ανάμεσά τους οι: κ Αντώνης Παλιούρας, κα Σεβαστή Παρασκευοπούλου, κ Αθανάσιος Κελμάγερ, κ Αλέξανδρος Μόσχος, κ Δημήτριος Κελμάγερ, κ Αντώνιος Μιχαλοδημητράκης, κ Νίκος Σιδηρόπουλος, κα Νικολέττα Δαρσακλή, κ Γιώργος Κουλοχέρης, κα Δέσποινα Γαζωράκη, κα Κατερίνα Κοντογιάννη, κ Ανδρέας Σερέτης, κ Ιωάννης Γαζωράκης, κ Γιάννης Παπαδημητρίου, κ Δημήτριος Νερούτσος, κα Ιώ Πατρινάκου, κ Κώστας Μαντζουράνης, κ Δημήτριος Μιχαηλίδης, κ Ηλίας Λουκίσσας, κα Αναστασία Ράπτη, κ Θεοφάνης Λέκκας, κ Γιάννης Πρίφτης κλπ
Η αγροτική κοινωνία, αν μπορέσει να ορθοποδήσει, αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα μόνο με αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας, και μόνο τότε η εργασία του αγρότη θα περιβληθεί με την πρέπουσα αξιοπρέπεια, αλλά και ο τρόπος ζωής του, με σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες του αγροτικού κόσμου.
Στις 2 Αυγ 2019, στις 21.00, όπως την πρώτη Παρασκευή Κάθε μήνα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει την τακτική μηνιαία ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του και μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο απολογισμός των δραστηριοτήτων και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων για την προαγωγή του συνεργατισμού. Άλλωστε ήδη έχει προσδιορισθεί η συζήτηση για την σύσταη Ομάδας πρωτοβουλίας για μια Ομάδα Τοπικής Δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής (ΑΡΑΤΤΙΚΑ) για τις 26 Σεπ 2019 (Κερατέα).
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
Το σύστημα αξιών βάση για την Κοινωνική Οικονομία
Στους πολύ ενδιαφέροντες κύκλους συζητήσεων για την Τοπική Ανάπτυξη, πραγματοποιήθηκε, η προγραμματισμένη για κάθε πρώτη Κυριακή, συζήτηση στις 7/7/2019, με θέμα την «Κοινωνική Οικονομία», στον φιλόξενο χώρο του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης.
Η προγραμματισμένη συζήτηση έγινε και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού-CoopsDay, η οποία φέτος συνέπεσε να είναι στις 6 Ιουλίου. Και από όσα ξέρουμε, στην Ελλάδα γιορτάστηκε μόνο στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, με εισηγήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη με θέμα «Συνεργατισμός για αξιοπρεπή εργασία» (5-7-2019) και στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (παλαιό Αρχηγό) και θέμα «Κοινωνική Οικονομία» (7-7-2019).
Εκεί μεταξύ άλλων ξεκαθαρίστηκε ότι το υβρίδιο που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, σαν μια μόδα που υποστηρίχθηκε υπερβολικά από την «αριστερά» στην ΕΕ και ονομάστηκε «Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία» δεν μπορεί να αλλοιώσει επαρκώς την Κοινωνική Οικονομία.
Ακόμα και η ισχυρά υποστηριζόμενη, με πάρα πολλά λεφτά, και μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια, «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» και η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» των μεγάλων εταιρειών, δεν είναι ικανές να διαστρέψουν την Κοινωνική Οικονομία.
Έτσι, στις 7-7-2019, στο φιλόξενο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης, μετά την ψηφοφορία, για τις εθνικές εκλογές, και μετά την συζήτηση για την "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ", η Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελούμενη από τους: κ Δημήτριο Λίτσα, κ Γεώργιο Μακαδασόπουλο, κα Νάστια Ντάνου, κ Θεόδωρο Μακαδασόπουλο, κ Γρηγόρη Αντωνιάδη και Δημήτριο Μιχαηλίδη, έδωσαν στην πράξη ένα δείγμα της συνέχειας και συνέπειας που πρέπει να χαρακτηρίζει μια προσπάθεια. Ήδη ετοιμάζουν την 1-8-2019, όπου όλοι οι παλαιοί πρόσκοποι καλούνται να βγάλουν μια φωτογραφία τους με προσκοπική μαντήλα και να την αναρτήσουν στο facebook στην σελίδα "ΝΑΙ... ήμουν και εγώ πρόσκοπος στο 1ο Θέρμης".
Στην συνέχεια, την πρώτη Κυριακή, στις 1-9-2019, οργανώνουν συζήτηση στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με θέμα «Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας, εφαρμογές την επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή» και στις 6-10-2019 συζήτηση με θέμα την «Διατροφή».
Με μια ετήσια γιορτή δεν προωθείται ο συνεργατισμός. Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια, και συνεχής φροντίδα για εφαρμογή των αξιών και αρχών του Συνεργατισμού, όπως προβλέπονται από την Διεθνή Συμμαχία Συνεταιριστών (ICA-International Cooperatives Alliens) και την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO-International Labor Organization).
Έχω υπ όψη μου συνεπείς συνεταιριστές, οι οποίοι καθιέρωσαν, χειμώνα- καλοκαίρι, συνάντηση κάθε Τετάρτη, στις 17.00 (το καλοκαίρι στις 18.00) στα γραφεία του Συνεταιρισμού, υπό την μορφή «ανοικτού Διοικητικού Συμβουλίου», για ενημέρωση όλων, συζήτηση και συναπόφαση για όλα τα θέματα που πιθανόν μπορούν να απασχολήσουν τον Συνεταιρισμό, ή σε άλλο συνεταιρισμό στις 21.00. Όπως πχ στην ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ στο Παπάδος Γέρας Λέσβου, και στον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό ΒιοςCoop (Θεσσαλονίκη).
Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν υποχρεωτικές τακτικές Γενικές Συνελεύσεις τρείς φορές, ΝΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ, τον χρόνο. Όλοι είναι επαρκώς και ομόλογα πληροφορημένοι για όλα και μπορούν να αναλάβουν Διοικητικές θέσεις και να συμμετέχουν στις αποφάσεις, αφού είναι επαρκώς πληροφορημένοι.
Και όχι μόνο αυτά, αλλά έχουν και Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο με βάση το καταστατικό τους αποφασίζει με «ομοφωνία» (ΝΑΙ, ναι με ομοφωνία ….) και ακόμα και στις εκλεγμένες θέσεις δεν μπορεί κάποιος να εκλεγεί πάνω από δύο συνεχόμενες φορές. Και έτσι «εξαναγκάζονται» … όλοι να συμμετέχουν και να παίρνουν αποφάσεις για όλους, αφού όλοι είναι ομόλογα ενημερωμένοι για όλα.
Οι Συνεταιρισμοί είναι εργαλεία αυτοβοήθειας, Τα μέλη του είναι οι ιδιοκτήτες, οι διοικητές, οι ελέγχοντες αλλά και οι «πελάτες», ωφελούμενοι- εξυπηρετούμενοι, από την επιχείρηση-δομή, τον Συνεταιρισμό, για την ανάγκη που καλείται ο συνεταιρισμός να καλύψει. Αυτό είναι Κοινωνική Οικονομία.
Τα διάφορα επίθετα και υποκοριστικά αλλοιώνουν την κεντρική ιδέα. Είναι όπως στην «δημοκρατία» όπως την καθόρισαν οι Αρχαίοι Έλληνες, που είναι άμεση και συμμετοχική. Όταν μπαίνουν τα διάφορα επίθετα, όπως προεδρευόμενη, βασιλευμένη, κοινοβουλευτική, αντιπροσωπευτική κλπ κλπ στην ουσία πρόκειται για νόθευση της δημοκρατίας, όπως την εννοούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες.
Ξεκαθαρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι: Συνεταιρισμός είναι μια αυτόνομη Οργάνωση προσώπων τα οποία συνδέονται εθελοντικά με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους μέσω μιας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης.
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες: της αυτοβοήθειας,· της αυτοευθύνης,· της δημοκρατίας,· της ισότητας,· της δικαιοσύνης και· της αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τη συνεταιριστική παράδοση, τα μέλη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων πιστεύουν στις ηθικές αξίες:· της εντιμότητας,· της ειλικρίνειας,· της κοινωνικής ευθύνης και· της μέριμνας για τους άλλους.
Οι Συνεταιριστικές ΑΡΧΕΣ (PRINCIPLES) είναι επτά (7): 1.Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή, 2.Δημοκρατικός έλεγχος των μελών, 3.Οικονομική συμμετοχή των μελών, 4.Αυτονομία και ανεξαρτησία, 5.Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, 6.Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών εταιρειών, 7.Κοινοτικό ενδιαφέρον
Οι βασικότεροι άξονες της συνεταιριστικής κοινωνικής πολιτικής, με την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η αύξηση του εθνικού προϊόντος, η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.
Είναι απόλυτα σαφές ότι η Κοινωνική Οικονομία ΑΠΑΙΤΕΙ αρχές και αξίες και άξονες, οι οποίοι προαπαιτούν την άσκηση, τον εθισμό, στην ύπαρξη ενός συστήματος πανανθρώπινων συμφωνημένων αξιών.
Και αυτό το σύστημα αξιών το προσφέρει ο προσκοπισμός, ο οποίος είναι ένα σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, βασισμένο σε παγκόσμιες πανανθρώπινες αξίες, και στις αρχαιοελληνικές απόψεις για την διαπαιδαγώγηση των νέων.
Και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης (Ανθεμούντα) μπορεί να ροσφέρει αυτό στην τοπική κοινωνία χάρις στους εθελοντές του, βαθμοφόρους, μέλη Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και Παλαιούς Προσκόπους ….
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
Τους συμμετέχοντες χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ Γιάννης Κοντογιάννης, όπου με την βοήθεια ενός καταπληκτικού βραδινού, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, χρησιμοποίησε προσωπικά βιώματα για να ενισχύσει την εικόνα της αξιοπρεπούς εργασία που κάνουν οι κτηνοτρόφοι και βέβαια ιδιαίτερα οι συνεργαζόμενοι κτηνοτρόφοι.
Μεγαλωμένη, ως τέταρτης γενιάς κτηνοτρόφος, η κα Μ. Κοντογιάννη, μας έδειξε πως πέρασαν οι αξίες του συνεργατισμού στην ίδια από πολύ μικρή, μάλιστα περιγράφοντας με φωτογραφίες τις εμπειρίες της, από όταν ήταν μικρή, και δούλευε με την οικογένειά της για να τα «φέρουν βόλτα» στο βουστάσιο Κοντογιάννη, στην Λαθέα Μενιδιού, ήδη από το 1966 …
Πενήντα έξη (56) χρόνια μετά, το 2012, η κα Μάγδα Κοντογιάννη περιέγραψε πώς από έλλειψη κοινωνικής συνοχής στο Μενίδι και ηθικής (όπου ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση μιας κοινωνίας), η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η ανήθικη ψηφοθηρία, σε συνδυασμό με την «κακιά» δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και τον «ωχαδελφισμό» των υπευθύνων, παρά το ότι είχε εκδοθεί ο νόμος 4056 τον Μάρτιο του 2012, τον Σεπ 2012 εκποιήθηκε το κοπάδι τους, «κλέβοντας» την αξιοπρέπεια της εργασίας από την ίδια και την οικογένειά της. Και κάπως έτσι συνεχίζουν, κάποιοι, μέχρι και σήμερα, που δεν έχει εκδοθεί μια απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση.
Η Δημόσια Διοίκηση (Δημόσιοι Υπάλληλοι και Πολιτικοί προϊστάμενοι) δεν έχει βάλει ποτέ σαν προτεραιότητα την ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ούτε ακόμα και σήμερα που η διατροφική αυτάρκεια κινδυνεύει σοβαρά στην Ελλάδα, ενώ θίγεται και η πολιτική & οικονομική ανεξαρτησία, από την μη προτεραιότητα στην παραγωγή. Την όποια παραγωγή.
Σχεδόν με απάθεια καταγράφει η Δημόσια Διοίκηση την σημαντική διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας το Μάιο 2019, κατά 56,0%, όπως καταγράφει ο ΕΛΣΤΑΤ (ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, 8/7/2019). Και στην ελληνική αγροτική παραγωγή έχει πολλά να προσφέρει ο συνεργατισμός, αλλά ακόμα και να δημιουργήσει αίσθημα αξιοπρεπούς εργασίας.
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες: της αυτοβοήθειας,· της αυτοευθύνης,· της δημοκρατίας,· της ισότητας,· της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Οι Συνεταιριστικές Αρχές όπως εξελίχθησαν στον χρόνο από την εποχή του πρώτου καταναλωτικού συνεταιρισμού στο Rochdale είναι:
1. Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι εθελοντικές οργανώσεις, ανοικτές σε όλα τα πρόσωπα, τα οποία είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να αποδεχτούν με προθυμία τις ευθύνες των μελών, χωρίς εθνικές, κοινωνικές, φυλετικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
2. Δημοκρατικός έλεγχος των μελών: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι δημοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες ελέγχονται από τα μέλη τους, τα οποία συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων τους. Πρωτίστως τα μέλη των συνεταιριστικών εταιρειών έχουν ίσα εκλογικά δικαιώματα (ένα μέλος, μία ψήφος).
3. Οικονομική συμμετοχή των μελών: Τα μέλη συμμετέχουν ίσα (δίκαια) στο κεφάλαιο της συνεταιριστικής τους επιχείρησης και στον έλεγχο του με δημοκρατικές μεθόδους. Τα τυχόν περισσεύματα διατίθενται: Για ανάπτυξη της συνεταιριστικής επιχείρησης τους, Για τη δημιουργία αποθεματικών, Για την παραχώρηση ωφελημάτων στα μέλη, ανάλογα με τις συναλλαγές που είχαν και Για προώθηση άλλων δραστηριοτήτων που εγκρίνονται από τα μέλη.
4. Αυτονομία και ανεξαρτησία: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι αυτόνομες, αυτοβοηθούμενες οργανώσεις, ελεγχόμενες από τα μέλη τους. Εάν θα συνάψουν συμφωνίες με άλλους ή εάν θα εξασφαλίσουν κεφάλαια από εξωτερικές πηγές θα πρέπει να συνάδουν με τη συνεταιριστική αυτονομία τους.
5. Εκπαίδευση, κατάρτιση & πληροφόρηση: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εκπαίδευση & κατάρτιση για τα μέλη και τους υπαλλήλους τους ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη των συνεταιρισμών τους. Ενημερώνουν το κοινό για τη φύση του συνεργατισμού και τα ωφελήματα που προσφέρει.
6. Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών επιχειρήσεων: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν τα μέλη τους περισσότερο αποτελεσματικά και ενδυναμώνουν το συνεταιριστικό κίνημα συνεργαζόμενες μεταξύ τους σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και
7. Κοινοτικό ενδιαφέρον: Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εργάζονται για την βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων τους εφαρμόζοντας την πολιτική που αποφασίζετε από τα μέλη τους.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, καθισμένοι σε κουρελούδες πάνω σε μπάλες από σανό, συμμετείχαν πολλοί κτηνοτρόφοι και φίλοι και ανάμεσά τους οι: κ Αντώνης Παλιούρας, κα Σεβαστή Παρασκευοπούλου, κ Αθανάσιος Κελμάγερ, κ Αλέξανδρος Μόσχος, κ Δημήτριος Κελμάγερ, κ Αντώνιος Μιχαλοδημητράκης, κ Νίκος Σιδηρόπουλος, κα Νικολέττα Δαρσακλή, κ Γιώργος Κουλοχέρης, κα Δέσποινα Γαζωράκη, κα Κατερίνα Κοντογιάννη, κ Ανδρέας Σερέτης, κ Ιωάννης Γαζωράκης, κ Γιάννης Παπαδημητρίου, κ Δημήτριος Νερούτσος, κα Ιώ Πατρινάκου, κ Κώστας Μαντζουράνης, κ Δημήτριος Μιχαηλίδης, κ Ηλίας Λουκίσσας, κα Αναστασία Ράπτη, κ Θεοφάνης Λέκκας, κ Γιάννης Πρίφτης κλπ
Η αγροτική κοινωνία, αν μπορέσει να ορθοποδήσει, αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα μόνο με αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας, και μόνο τότε η εργασία του αγρότη θα περιβληθεί με την πρέπουσα αξιοπρέπεια, αλλά και ο τρόπος ζωής του, με σεβασμό στις πολιτιστικές αξίες του αγροτικού κόσμου.
Στις 2 Αυγ 2019, στις 21.00, όπως την πρώτη Παρασκευή Κάθε μήνα, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει την τακτική μηνιαία ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του και μέσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο απολογισμός των δραστηριοτήτων και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων για την προαγωγή του συνεργατισμού. Άλλωστε ήδη έχει προσδιορισθεί η συζήτηση για την σύσταη Ομάδας πρωτοβουλίας για μια Ομάδα Τοπικής Δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής (ΑΡΑΤΤΙΚΑ) για τις 26 Σεπ 2019 (Κερατέα).
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
Το σύστημα αξιών βάση για την Κοινωνική Οικονομία
Στους πολύ ενδιαφέροντες κύκλους συζητήσεων για την Τοπική Ανάπτυξη, πραγματοποιήθηκε, η προγραμματισμένη για κάθε πρώτη Κυριακή, συζήτηση στις 7/7/2019, με θέμα την «Κοινωνική Οικονομία», στον φιλόξενο χώρο του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης.
Η προγραμματισμένη συζήτηση έγινε και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεργατισμού-CoopsDay, η οποία φέτος συνέπεσε να είναι στις 6 Ιουλίου. Και από όσα ξέρουμε, στην Ελλάδα γιορτάστηκε μόνο στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, με εισηγήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη με θέμα «Συνεργατισμός για αξιοπρεπή εργασία» (5-7-2019) και στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (παλαιό Αρχηγό) και θέμα «Κοινωνική Οικονομία» (7-7-2019).
Εκεί μεταξύ άλλων ξεκαθαρίστηκε ότι το υβρίδιο που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, σαν μια μόδα που υποστηρίχθηκε υπερβολικά από την «αριστερά» στην ΕΕ και ονομάστηκε «Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία» δεν μπορεί να αλλοιώσει επαρκώς την Κοινωνική Οικονομία.
Ακόμα και η ισχυρά υποστηριζόμενη, με πάρα πολλά λεφτά, και μεταπτυχιακά στα ελληνικά πανεπιστήμια, «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» και η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» των μεγάλων εταιρειών, δεν είναι ικανές να διαστρέψουν την Κοινωνική Οικονομία.
Έτσι, στις 7-7-2019, στο φιλόξενο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης, μετά την ψηφοφορία, για τις εθνικές εκλογές, και μετά την συζήτηση για την "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ", η Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελούμενη από τους: κ Δημήτριο Λίτσα, κ Γεώργιο Μακαδασόπουλο, κα Νάστια Ντάνου, κ Θεόδωρο Μακαδασόπουλο, κ Γρηγόρη Αντωνιάδη και Δημήτριο Μιχαηλίδη, έδωσαν στην πράξη ένα δείγμα της συνέχειας και συνέπειας που πρέπει να χαρακτηρίζει μια προσπάθεια. Ήδη ετοιμάζουν την 1-8-2019, όπου όλοι οι παλαιοί πρόσκοποι καλούνται να βγάλουν μια φωτογραφία τους με προσκοπική μαντήλα και να την αναρτήσουν στο facebook στην σελίδα "ΝΑΙ... ήμουν και εγώ πρόσκοπος στο 1ο Θέρμης".
Στην συνέχεια, την πρώτη Κυριακή, στις 1-9-2019, οργανώνουν συζήτηση στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με θέμα «Από τη λογοτεχνία στο σπίτι μας, εφαρμογές την επιστημονικής φαντασίας στην καθημερινή ζωή» και στις 6-10-2019 συζήτηση με θέμα την «Διατροφή».
Με μια ετήσια γιορτή δεν προωθείται ο συνεργατισμός. Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια, και συνεχής φροντίδα για εφαρμογή των αξιών και αρχών του Συνεργατισμού, όπως προβλέπονται από την Διεθνή Συμμαχία Συνεταιριστών (ICA-International Cooperatives Alliens) και την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO-International Labor Organization).
Έχω υπ όψη μου συνεπείς συνεταιριστές, οι οποίοι καθιέρωσαν, χειμώνα- καλοκαίρι, συνάντηση κάθε Τετάρτη, στις 17.00 (το καλοκαίρι στις 18.00) στα γραφεία του Συνεταιρισμού, υπό την μορφή «ανοικτού Διοικητικού Συμβουλίου», για ενημέρωση όλων, συζήτηση και συναπόφαση για όλα τα θέματα που πιθανόν μπορούν να απασχολήσουν τον Συνεταιρισμό, ή σε άλλο συνεταιρισμό στις 21.00. Όπως πχ στην ΚοινΣΕπ ΜΟΔΟΥΣΑ στο Παπάδος Γέρας Λέσβου, και στον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό ΒιοςCoop (Θεσσαλονίκη).
Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν υποχρεωτικές τακτικές Γενικές Συνελεύσεις τρείς φορές, ΝΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ, τον χρόνο. Όλοι είναι επαρκώς και ομόλογα πληροφορημένοι για όλα και μπορούν να αναλάβουν Διοικητικές θέσεις και να συμμετέχουν στις αποφάσεις, αφού είναι επαρκώς πληροφορημένοι.
Και όχι μόνο αυτά, αλλά έχουν και Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο με βάση το καταστατικό τους αποφασίζει με «ομοφωνία» (ΝΑΙ, ναι με ομοφωνία ….) και ακόμα και στις εκλεγμένες θέσεις δεν μπορεί κάποιος να εκλεγεί πάνω από δύο συνεχόμενες φορές. Και έτσι «εξαναγκάζονται» … όλοι να συμμετέχουν και να παίρνουν αποφάσεις για όλους, αφού όλοι είναι ομόλογα ενημερωμένοι για όλα.
Οι Συνεταιρισμοί είναι εργαλεία αυτοβοήθειας, Τα μέλη του είναι οι ιδιοκτήτες, οι διοικητές, οι ελέγχοντες αλλά και οι «πελάτες», ωφελούμενοι- εξυπηρετούμενοι, από την επιχείρηση-δομή, τον Συνεταιρισμό, για την ανάγκη που καλείται ο συνεταιρισμός να καλύψει. Αυτό είναι Κοινωνική Οικονομία.
Τα διάφορα επίθετα και υποκοριστικά αλλοιώνουν την κεντρική ιδέα. Είναι όπως στην «δημοκρατία» όπως την καθόρισαν οι Αρχαίοι Έλληνες, που είναι άμεση και συμμετοχική. Όταν μπαίνουν τα διάφορα επίθετα, όπως προεδρευόμενη, βασιλευμένη, κοινοβουλευτική, αντιπροσωπευτική κλπ κλπ στην ουσία πρόκειται για νόθευση της δημοκρατίας, όπως την εννοούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες.
Ξεκαθαρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι: Συνεταιρισμός είναι μια αυτόνομη Οργάνωση προσώπων τα οποία συνδέονται εθελοντικά με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους μέσω μιας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης.
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις βασίζονται στις αξίες: της αυτοβοήθειας,· της αυτοευθύνης,· της δημοκρατίας,· της ισότητας,· της δικαιοσύνης και· της αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τη συνεταιριστική παράδοση, τα μέλη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων πιστεύουν στις ηθικές αξίες:· της εντιμότητας,· της ειλικρίνειας,· της κοινωνικής ευθύνης και· της μέριμνας για τους άλλους.
Οι Συνεταιριστικές ΑΡΧΕΣ (PRINCIPLES) είναι επτά (7): 1.Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή, 2.Δημοκρατικός έλεγχος των μελών, 3.Οικονομική συμμετοχή των μελών, 4.Αυτονομία και ανεξαρτησία, 5.Εκπαίδευση, κατάρτιση και πληροφόρηση, 6.Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών εταιρειών, 7.Κοινοτικό ενδιαφέρον
Οι βασικότεροι άξονες της συνεταιριστικής κοινωνικής πολιτικής, με την ευρύτερη έννοια του όρου, είναι η αύξηση του εθνικού προϊόντος, η αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, η περιφερειακή ανάπτυξη και η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.
Είναι απόλυτα σαφές ότι η Κοινωνική Οικονομία ΑΠΑΙΤΕΙ αρχές και αξίες και άξονες, οι οποίοι προαπαιτούν την άσκηση, τον εθισμό, στην ύπαρξη ενός συστήματος πανανθρώπινων συμφωνημένων αξιών.
Και αυτό το σύστημα αξιών το προσφέρει ο προσκοπισμός, ο οποίος είναι ένα σύστημα κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, βασισμένο σε παγκόσμιες πανανθρώπινες αξίες, και στις αρχαιοελληνικές απόψεις για την διαπαιδαγώγηση των νέων.
Και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης (Ανθεμούντα) μπορεί να ροσφέρει αυτό στην τοπική κοινωνία χάρις στους εθελοντές του, βαθμοφόρους, μέλη Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και Παλαιούς Προσκόπους ….
Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα