Αποκαλούνται Σπάνιες Γαίες. Πρόκειται για μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων- λανθάνιο, δημήτριο, πρασεοδύμιο, νεοδύμιο, προμήθειο, σαμάριο, ευρώπιο, γαδολίνιο, τέρβιο, δυσπρόσιο, όλμιο, έρβιο, θούλιο, υττέρβιο, λουτήτιο, σκάνδιο, ύττριο- που συναντώνται σε μικρές συγκεντρώσεις στο έδαφος. Αν και αποκαλούνται Σπάνιες Γαίες, τα μέταλλα αυτά, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών, βρίσκονται σε αφθονία στον φλοιό της Γης. Η σπανιότητά τους οφείλεται στο ότι είναι πολύ περιορισμένα τα σημεία εξόρυξής τους, διότι πρόκειται για μια διαδικασία δύσκολη και περιβαλλοντικά επιβλαβή.
Οι Σπάνιες Γαίες χρησιμοποιούνται σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας- από smartphones μέχρι κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων και από κινητήρες μαχητικών μέχρι δορυφόρους και λέιζερ. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούνται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, προηγμένα κεραμικά, υπολογιστές, DVD players, ανεμοτουρμπίνες, καταλύτες σε αυτοκίνητα και διυλιστήρια, οθόνες, τηλεοράσεις, λέιζερ, οπτικές ίνες κ.α. Κάποιες σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο, είναι κρίσιμης σημασίας στους κινητήρες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ άλλες είναι απαραίτητες στον στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οι κινητήρες των τζετ, τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, οι δορυφόροι και τα λέιζερ.
Ένας περιορισμός των σπάνιων γαιών θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα αμερικανικά όπλα, αφού κάθε αεροσκάφος F-35 Lightning II – που θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα, ευέλικτα και «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο – απαιτεί περίπου 920 λίβρες σπάνιων γαιών, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου για το 2013. Οι Σπάνιες Γαίες, όπως το ύττριο και το τέρβιο, χρησιμοποιούνται επίσης για στόχευση με λέιζερ και όπλα σε οχήματα Future Combat Systems, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Άλλες χρήσεις είναι για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και πυραύλους κρουζ Tomahawk.
Η εξάρτηση από την Κίνα
Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο στην εξόρυξη των Σπάνιων Γαιών, καθώς τα ορυχεία της παράγουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κινεζική κυριαρχία και στην επεξεργασία των Σπανίων Γαιών, αφού πέρυσι η Κίνα επεξεργάστηκε και παρήγαγε το 90% όλων των αξιοποιήσιμων οξειδίων.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα Σπανίων Γαιών στον κόσμο βρίσκεται στο Μπάγιαν Όμπο, στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας. Θεωρείται ότι περιέχει πάνω από 40 εκατομμύρια τόνους Σπανίων Γαιών, όμως έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια συνεχών εργασιών έχει εξορυχθεί μόλις το 35% του αποθέματός του. Στις ΗΠΑ υπάρχει μόνο ένα ορυχείο Σπάνιων Γαιών, στο Mountain Pass της Καλιφόρνια, αλλά η MP Materials, στην οποία ανήκει, στέλνει τους περίπου 50.000 τόνους που εξορύσσει κάθε χρόνο στην Κίνα για επεξεργασία.
Επιπλέον, ο αμερικανικός ιστότοπος γεωπολιτικής ανάλυσης, Stratfor, σημειώνει, ότι η ζήτηση στοιχείων Σπάνιων Γαιών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς η παγκόσμια παραγωγή υφίσταται μια ενεργειακή μετάβαση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την σπανιότητα, καθιστά τις Σπάνιες Γαίες την «επιτομή» της γεωπολιτικής σημασίας, καθώς και λόγο που, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μπορεί να οδηγήσει τις μεγάλες δυνάμεις ακόμη και σε περιφερειακούς πολέμους.
Οι εισαγωγείς έχουν κάνει προσπάθειες για να μειώσουν την κατανάλωση Σπάνιων Γαιών και κυρίως την εξάρτηση από την Κίνα, ειδικά μετά από μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας το 2010. Η Ιαπωνία κατηγόρησε την Κίνα ότι σταμάτησε να προμηθεύει Σπάνιες Γαίες για πολιτικούς λόγους, υποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο τους κινδύνους που συνεπάγεται η εξάρτηση από έναν προμηθευτή.
Το 2012, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτυρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις μειώσεις. Δύο χρόνια αργότερα, η Κίνα δέχθηκε επίπληξη από τον ΠΟΕ επειδή επικαλέσθηκε περιβαλλοντικούς λόγους για να δικαιολογήσει τις ποσοστώσεις. Τελικά κατήργησε το σύστημα των ποσοστώσεων στις εξαγωγές αφού έχασε την υπόθεση.
Μέχρι τώρα οι σπάνιες γαίες έχουν εξαιρεθεί από τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ακριβώς λόγω της μεγάλης εξάρτησης της αμυντικής βιομηχανίας τους από την Κίνα για Σπάνιες Γαίες και στη λογική «φύλαγε τα ρούχα σου», οι ΗΠΑ ξεκίνησαν και κέρδισαν μια υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας και το Πεκίνο απέσυρε το 2015 τις εξαγωγικές ποσοστώσεις για στοιχεία Σπάνιων Γαιών.
Παρόλα αυτά, οι τιμές για πολλά από τα στοιχεία Σπάνιων Γαιών έχουν παραμείνει σταθερά υψηλές από το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι νέα παραγωγικά σχέδια είναι σπανίως οικονομικά εφικτά ή ελκυστικά. Επιπλέον, η διαδικασία διύλισής τους, παράγει υποπροϊόντα επιβλαβή για το περιβάλλον, τα οποία είναι εξαιρετικά δαπανηρά στον περιορισμό των επιπτώσεών τους. Έτσι, ενώ από τις λίγες περιπτώσεις εξορύξεων που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας είναι στην Αυστραλία και τη Γροιλανδία. Αλλά το περιβαλλοντικό κόστος, σε συνδυασμό με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, καθιστά μη ελκυστικές τις μεγάλες επενδύσεις.[1]
Απειλή για την παραγωγή των F-35
Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μπορεί να πάρει δραματικές διαστάσεις για το Πεντάγωνο αν το Πεκίνο επιλέξει να επιβάλει απαγόρευση πώλησης σε ορυκτά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αναφέρει το Sputnik. Θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ενδέχεται να πέσει το πέμπτης γενιάς αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, καθώς τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες περί πιθανής απαγόρευσης πώλησης σπάνιων γαιών, απαραίτητων για την παραγωγή όπλων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε αντίποινα για τους δασμούς της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το κοβάλτιο, «μέταλλο των συρράξεων»
Το κοβάλτιο είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό που αποτελεί πρώτη ύλη για τα κυκλώματα των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, η ζήτηση του οποίου το έχει καταστήσει πιο πολύτιμο από τον χρυσό, το ουράνιο κι από τα διαμάντια.
Γύρω από το κοβάλτιο αναπτύσσονται τα συμφέροντα, τα οποία ενισχύουν τις πωλήσεις όπλων Το 80% της παγκόσμιας ποσότητας του οποίου εξορύσσεται από τα σπλάχνα του Βόρειου Κίβου στο Κογκό
Συχνά το κοβάλτιο αναφέρεται ως το «μέταλλο των συρράξεων», έχοντας ίδιο βάρος με τα «ματωμένα διαμάντια». Όπως υπενθυμίζει το Foreign Policy, πριν από εννέα χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε απόφαση, ζητώντας τον τερματισμό του εμπορίου συγκρουσιακών ορυκτών και ορίζοντας ότι «όλα τα κράτη θα πρέπει να δημοσιεύουν τακτικά τις πλήρεις καταστάσεις εισαγωγών και εξαγωγών φυσικών πόρων συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, του κοβαλτίου, του βολφραμίτη, της ξυλείας και του άνθρακα και να ενισχύσουν την καταπολέμηση των περιφερειακών εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στην παράνομη εκμετάλλευση των πόρων αυτών».
Μετά την οικονομική κρίση του 2008, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο ο οποίος απαιτούσε συγκεκριμένα από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, να ανιχνεύουν την προέλευση των ορυκτών που χρησιμοποιούν, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα προέρχονται από το Βόρειο Κίβου. Έτσι, εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple, η Tesla, η Dell και ολόκληρη η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού υποσυστημάτων, υποχρεώθηκαν να επιδείξουν την απαιτούμενη σπουδή για να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν την προέλευση των ορυκτών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των προϊόντων τους και να δεσμευτούν ότι δεν προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη του Κονγκό. Το 2015, η Κίνα υιοθέτησε παρόμοια μέτρα.
Το 2017 ο Τραμπ ήρε τους περιορισμούς της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, υπό τις πιέσεις των τεχνολογικών εταιριών – κολοσσών που ισχυρίστηκαν ότι οι αγορά μεταλλευμάτων εκτός Κονγκό θα τους κόστιζε 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μερικοί ερευνητές ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι η εφαρμογή των περιορισμών των Ηνωμένων Εθνών αύξησε στην πραγματικότητα την ανομία και τη βία στα μεταλλεία του Βόρειου Κίβου, χρεοκοπώντας τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.
Οι ελλείψεις κοβαλτίου αναμένονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2020 λόγω της ταχείας ζήτησης για την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των μπαταριών, εκτός αν αναπτυχθούν εναλλακτικές χημικές διεργασίες.
Το παράδοξο βέβαια θριαμβεύει και εδώ κι ένα ερώτημα πλανάται. Εάν όλος ο πλανήτης θέλει το κοβάλτιο και όλο το κοβάλτιο βρίσκεται στο Κονγκό, γιατί άραγε οι κάτοικοι αυτής της χώρας πεθαίνουν απ’ την πείνα;
Έκρηξη των μετοχών
Ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχος της αγοράς από έναν παίκτη, έχει δημιουργήσει μια αγορά με υψηλές διακυμάνσεις τιμών και χειραγώγηση στην προσφορά και στη ζήτηση. Ήδη από το 1992 ο Κινέζος Πρόεδρος Ντενγκ Σιαοπίνγκ, είχε αντιληφθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν τα χρήματα, ο Αραβικός κόλπος έχει το πετρέλαιο και η Κίνα τις σπάνιες γαίες». Οι πρόσφατες εξελίξεις πυροδότησαν την έκρηξη των μετοχών του συγκεκριμένου κλάδου, τις τελευταίες μέρες. Στο +10% έκλεισαν οι μετοχές της China Northern Rare Earth, της Shenghe Resources, της China Minmetals Rare Earth και της JL MAG Rare-Earth. Είναι όλες μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στις Σπάνιες Γαίες.
περισσότερα
[1] Στη Βολιβία, όπου με την υπογραφή της «προοδευτικής» κυβέρνησης του προέδρου Μοράλες, συντελείται η καταστροφή της μεγαλύτερης ξηρολίμνης στον κόσμο 10.582 km2 Salar-de-uyuni στην Νοτιοδυτική Βολιβία. Η λίμνη αυτή που αποτελεί παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς, περιέχει το 50-70% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε λίθιο το οποίο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας.. Βλέπε: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/peri-tis-anaptyksis-ton-paragogikon-dynameon-kai-allon-daimonion
Οι Σπάνιες Γαίες χρησιμοποιούνται σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων υψηλής τεχνολογίας- από smartphones μέχρι κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων και από κινητήρες μαχητικών μέχρι δορυφόρους και λέιζερ. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούνται σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, προηγμένα κεραμικά, υπολογιστές, DVD players, ανεμοτουρμπίνες, καταλύτες σε αυτοκίνητα και διυλιστήρια, οθόνες, τηλεοράσεις, λέιζερ, οπτικές ίνες κ.α. Κάποιες σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο, είναι κρίσιμης σημασίας στους κινητήρες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ άλλες είναι απαραίτητες στον στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως οι κινητήρες των τζετ, τα συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, οι δορυφόροι και τα λέιζερ.
Ένας περιορισμός των σπάνιων γαιών θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα αμερικανικά όπλα, αφού κάθε αεροσκάφος F-35 Lightning II – που θεωρείται ένα από τα πιο εξελιγμένα, ευέλικτα και «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο – απαιτεί περίπου 920 λίβρες σπάνιων γαιών, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου για το 2013. Οι Σπάνιες Γαίες, όπως το ύττριο και το τέρβιο, χρησιμοποιούνται επίσης για στόχευση με λέιζερ και όπλα σε οχήματα Future Combat Systems, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Άλλες χρήσεις είναι για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator και πυραύλους κρουζ Tomahawk.
Η εξάρτηση από την Κίνα
Η Κίνα είναι πρώτη στον κόσμο στην εξόρυξη των Σπάνιων Γαιών, καθώς τα ορυχεία της παράγουν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η κινεζική κυριαρχία και στην επεξεργασία των Σπανίων Γαιών, αφού πέρυσι η Κίνα επεξεργάστηκε και παρήγαγε το 90% όλων των αξιοποιήσιμων οξειδίων.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα Σπανίων Γαιών στον κόσμο βρίσκεται στο Μπάγιαν Όμπο, στην Εσωτερική Μογγολία της Κίνας. Θεωρείται ότι περιέχει πάνω από 40 εκατομμύρια τόνους Σπανίων Γαιών, όμως έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια συνεχών εργασιών έχει εξορυχθεί μόλις το 35% του αποθέματός του. Στις ΗΠΑ υπάρχει μόνο ένα ορυχείο Σπάνιων Γαιών, στο Mountain Pass της Καλιφόρνια, αλλά η MP Materials, στην οποία ανήκει, στέλνει τους περίπου 50.000 τόνους που εξορύσσει κάθε χρόνο στην Κίνα για επεξεργασία.
Επιπλέον, ο αμερικανικός ιστότοπος γεωπολιτικής ανάλυσης, Stratfor, σημειώνει, ότι η ζήτηση στοιχείων Σπάνιων Γαιών θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς η παγκόσμια παραγωγή υφίσταται μια ενεργειακή μετάβαση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την σπανιότητα, καθιστά τις Σπάνιες Γαίες την «επιτομή» της γεωπολιτικής σημασίας, καθώς και λόγο που, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μπορεί να οδηγήσει τις μεγάλες δυνάμεις ακόμη και σε περιφερειακούς πολέμους.
Οι εισαγωγείς έχουν κάνει προσπάθειες για να μειώσουν την κατανάλωση Σπάνιων Γαιών και κυρίως την εξάρτηση από την Κίνα, ειδικά μετά από μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας το 2010. Η Ιαπωνία κατηγόρησε την Κίνα ότι σταμάτησε να προμηθεύει Σπάνιες Γαίες για πολιτικούς λόγους, υποδεικνύοντας σε όλο τον κόσμο τους κινδύνους που συνεπάγεται η εξάρτηση από έναν προμηθευτή.
Το 2012, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτυρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τις μειώσεις. Δύο χρόνια αργότερα, η Κίνα δέχθηκε επίπληξη από τον ΠΟΕ επειδή επικαλέσθηκε περιβαλλοντικούς λόγους για να δικαιολογήσει τις ποσοστώσεις. Τελικά κατήργησε το σύστημα των ποσοστώσεων στις εξαγωγές αφού έχασε την υπόθεση.
Μέχρι τώρα οι σπάνιες γαίες έχουν εξαιρεθεί από τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ακριβώς λόγω της μεγάλης εξάρτησης της αμυντικής βιομηχανίας τους από την Κίνα για Σπάνιες Γαίες και στη λογική «φύλαγε τα ρούχα σου», οι ΗΠΑ ξεκίνησαν και κέρδισαν μια υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας και το Πεκίνο απέσυρε το 2015 τις εξαγωγικές ποσοστώσεις για στοιχεία Σπάνιων Γαιών.
Παρόλα αυτά, οι τιμές για πολλά από τα στοιχεία Σπάνιων Γαιών έχουν παραμείνει σταθερά υψηλές από το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι νέα παραγωγικά σχέδια είναι σπανίως οικονομικά εφικτά ή ελκυστικά. Επιπλέον, η διαδικασία διύλισής τους, παράγει υποπροϊόντα επιβλαβή για το περιβάλλον, τα οποία είναι εξαιρετικά δαπανηρά στον περιορισμό των επιπτώσεών τους. Έτσι, ενώ από τις λίγες περιπτώσεις εξορύξεων που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας είναι στην Αυστραλία και τη Γροιλανδία. Αλλά το περιβαλλοντικό κόστος, σε συνδυασμό με την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, καθιστά μη ελκυστικές τις μεγάλες επενδύσεις.[1]
Απειλή για την παραγωγή των F-35
Ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μπορεί να πάρει δραματικές διαστάσεις για το Πεντάγωνο αν το Πεκίνο επιλέξει να επιβάλει απαγόρευση πώλησης σε ορυκτά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατασκευή στρατιωτικού εξοπλισμού και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, αναφέρει το Sputnik. Θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ενδέχεται να πέσει το πέμπτης γενιάς αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, καθώς τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες περί πιθανής απαγόρευσης πώλησης σπάνιων γαιών, απαραίτητων για την παραγωγή όπλων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε αντίποινα για τους δασμούς της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το κοβάλτιο, «μέταλλο των συρράξεων»
Το κοβάλτιο είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό που αποτελεί πρώτη ύλη για τα κυκλώματα των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, η ζήτηση του οποίου το έχει καταστήσει πιο πολύτιμο από τον χρυσό, το ουράνιο κι από τα διαμάντια.
Γύρω από το κοβάλτιο αναπτύσσονται τα συμφέροντα, τα οποία ενισχύουν τις πωλήσεις όπλων Το 80% της παγκόσμιας ποσότητας του οποίου εξορύσσεται από τα σπλάχνα του Βόρειου Κίβου στο Κογκό
Συχνά το κοβάλτιο αναφέρεται ως το «μέταλλο των συρράξεων», έχοντας ίδιο βάρος με τα «ματωμένα διαμάντια». Όπως υπενθυμίζει το Foreign Policy, πριν από εννέα χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε απόφαση, ζητώντας τον τερματισμό του εμπορίου συγκρουσιακών ορυκτών και ορίζοντας ότι «όλα τα κράτη θα πρέπει να δημοσιεύουν τακτικά τις πλήρεις καταστάσεις εισαγωγών και εξαγωγών φυσικών πόρων συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, του κοβαλτίου, του βολφραμίτη, της ξυλείας και του άνθρακα και να ενισχύσουν την καταπολέμηση των περιφερειακών εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται στην παράνομη εκμετάλλευση των πόρων αυτών».
Μετά την οικονομική κρίση του 2008, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο ο οποίος απαιτούσε συγκεκριμένα από τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, να ανιχνεύουν την προέλευση των ορυκτών που χρησιμοποιούν, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα προέρχονται από το Βόρειο Κίβου. Έτσι, εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple, η Tesla, η Dell και ολόκληρη η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού υποσυστημάτων, υποχρεώθηκαν να επιδείξουν την απαιτούμενη σπουδή για να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν την προέλευση των ορυκτών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των προϊόντων τους και να δεσμευτούν ότι δεν προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη του Κονγκό. Το 2015, η Κίνα υιοθέτησε παρόμοια μέτρα.
Το 2017 ο Τραμπ ήρε τους περιορισμούς της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, υπό τις πιέσεις των τεχνολογικών εταιριών – κολοσσών που ισχυρίστηκαν ότι οι αγορά μεταλλευμάτων εκτός Κονγκό θα τους κόστιζε 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μερικοί ερευνητές ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι η εφαρμογή των περιορισμών των Ηνωμένων Εθνών αύξησε στην πραγματικότητα την ανομία και τη βία στα μεταλλεία του Βόρειου Κίβου, χρεοκοπώντας τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.
Οι ελλείψεις κοβαλτίου αναμένονται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2020 λόγω της ταχείας ζήτησης για την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των μπαταριών, εκτός αν αναπτυχθούν εναλλακτικές χημικές διεργασίες.
Το παράδοξο βέβαια θριαμβεύει και εδώ κι ένα ερώτημα πλανάται. Εάν όλος ο πλανήτης θέλει το κοβάλτιο και όλο το κοβάλτιο βρίσκεται στο Κονγκό, γιατί άραγε οι κάτοικοι αυτής της χώρας πεθαίνουν απ’ την πείνα;
Έκρηξη των μετοχών
Ο σχεδόν ολοκληρωτικός έλεγχος της αγοράς από έναν παίκτη, έχει δημιουργήσει μια αγορά με υψηλές διακυμάνσεις τιμών και χειραγώγηση στην προσφορά και στη ζήτηση. Ήδη από το 1992 ο Κινέζος Πρόεδρος Ντενγκ Σιαοπίνγκ, είχε αντιληφθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, δηλώνοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν τα χρήματα, ο Αραβικός κόλπος έχει το πετρέλαιο και η Κίνα τις σπάνιες γαίες». Οι πρόσφατες εξελίξεις πυροδότησαν την έκρηξη των μετοχών του συγκεκριμένου κλάδου, τις τελευταίες μέρες. Στο +10% έκλεισαν οι μετοχές της China Northern Rare Earth, της Shenghe Resources, της China Minmetals Rare Earth και της JL MAG Rare-Earth. Είναι όλες μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στις Σπάνιες Γαίες.
περισσότερα
[1] Στη Βολιβία, όπου με την υπογραφή της «προοδευτικής» κυβέρνησης του προέδρου Μοράλες, συντελείται η καταστροφή της μεγαλύτερης ξηρολίμνης στον κόσμο 10.582 km2 Salar-de-uyuni στην Νοτιοδυτική Βολιβία. Η λίμνη αυτή που αποτελεί παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς, περιέχει το 50-70% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε λίθιο το οποίο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας.. Βλέπε: https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/peri-tis-anaptyksis-ton-paragogikon-dynameon-kai-allon-daimonion