Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο συμφώνησαν με την πρόσφατη πρόταση του Επιτρόπου Barnier να εξαιρεθεί το νερό από τη νέα Οδηγία σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης. Πρόκειται στη ουσία για μια νίκη του κινήματος των πολιτών, που μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό "richt2water" έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 1.5 εκατομμύρια υπογραφές Ευρωπαίων Πολιτών κατά των σχεδίων ιδιωτικοποίησης του νερού σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Όπως έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία, η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο και δεν είναι προς όφελος των κοινωνιών, καθώς οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας του. Αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η συμμετοχή των πολιτών στις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα του φυσικού πόρου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται πάνω από όλα για ένα περιβαλλοντικό αγαθό που οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με σύνεση.
Σε αυτή την πορεία πρέπει να κινείται και η λειτουργία κάθε δημόσιας εταιρίας, ιδιαίτερα της ΔΕΥΑΜΒ που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα τόσο βαρύ φορτίο. Το ζήτημα του νερού είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πολιτεία και για την εγκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και των πολιτών. Για τον λόγο αυτό απαιτείται πλήρης διαφάνεια τόσο στη λειτουργία των όποιων φορέων όσο και στη διαχείριση των συστημάτων ελέγχου. Το ζήτημα ης διαχείρισης του υδατικού δυναμικού του δήμου, επίσης, είναι κρίσιμο και για τους ίδιους τους πολίτες, ώστε είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς και για λόγους εντυπωσιασμού. Είναι, τέλος, αδιανόητο να εξετάζεται αποσπασματικά, ξεχωριστά δηλαδή η κάθε παράμετρος που αφορά την ποιότητα και την ποσότητά του.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η διαχείριση του υδατικού δυναμικού πρέπει να γίνεται ενιαία σε όλη τη λεκάνη απορροής κάθε πηγής, να στηρίζεται σε έγκυρα και πρόσφατα δεδομένα, να περιλαμβάνει όλες τις χρήσεις του από όλους τους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα και κυρίως η διαχείριση να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο με άμεση συμμετοχή των πολιτών. Έτσι, ζητήματα προτεραιότητας που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας, της αποτελεσματικότητας και των σχέσεων της δημοτικής επιχείρησης με τους πολίτες, είναι:
α) η ολοκλήρωση της καταγραφής και χαρτογράφησης του υδατικού δυναμικού των λεκανών απορροής που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του δήμου. Χωρίς αυτή την πληροφορία δεν είναι δυνατόν να γίνεται κανένα νέο έργο αξιοποίησης ή μεταφοράς του νερού. Από αυτή επίσης, θα προκύψει και η πραγματική κατανομή των χρήσεων και της οικολογικής αξίας του νερού.
β) η λήψη μέτρων προστασίας των πηγών πόσιμου νερού και η εφαρμογή ενός προγράμματος βελτίωσης του δικτύου και ελαχιστοποίησης των διαρροών, αλλά και των απωλειών λόγω παράνομων υδροληψιών. Ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό του νερού δεν καταλήγει στον τελικό του προορισμό και αυτό πρέπει να βελτιωθεί.
γ) η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν τα σύγχρονα και αποκεντρωμένα συστήματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ώστε μια σημαντική ποσότητα νερού να επαναχρησιμοποιείται μειώνοντας το κόστος, αλλά και τις ανάγκες για πόσιμο νερό. Στην εποχή μας είναι αδιανόητο να σχεδιάζεται η συλλογή λυμάτων από γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές και χρησιμοποιείται πόσιμο νερό για βιομηχανική ή ακόμα και για γεωργική χρήση.
δ) η αναζήτηση τρόπων περαιτέρω μείωσης του κόστους και η υποστήριξη ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να το καλύψουν. Ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από τις συνέπειες της χρήσης μπορούν να εμπλακούν σε αντισταθμιστικές δράσεις και έτσι να αντιμετωπίσουν το κόστος της σύνδεσής τους με την ύδρευση και την αποχέτευση.
ε) η διασφάλιση των αγροτών για τη βελτίωση που θα επιφέρει μια ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης χωρίς αύξηση του κόστους χρήσης του,
στ) η εμπλοκή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων με κινητοποίηση των τοπικών συμβουλίων και η διερεύνηση κινητοποίησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν τόσο την ύδρευση, όσο και τη διαχείριση των λυμάτων.
ζ) η αναζήτηση νέων τρόπων εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης νερών σε μικρή κλίμακα για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
Η όποια πολιτική θα πρέπει να αφορά όλη την λεκάνη διαχείρισης που δημιουργείται από τα γεωγραφικά όρια του δήμου, αλλά και αλληλεπιδρά με τους γειτονικούς δήμους που συχνά μοιράζονται το ίδιο υδατικό διαμέρισμα. Κύριος στόχος της θα είναι η προστασία των υφιστάμενων πηγών καθαρού νερού, καθώς και ο εξορθολογισμός της εκμετάλλευση τους. Είναι σημαντικό να γίνουν τα απαραίτητα έργα εξοικονόμησης νερού, να σταματήσει η σπατάλη του, να εγκατασταθεί ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης από την πηγή με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των φορέων και κυρίως να γίνει εφικτή η επαναχρησιμοποίηση του σε δράσεις που δεν είναι κρίσιμη η χρήση πόσιμου νερού. Σημαντική πολιτική απόφαση αποτελεί ο διαχωρισμός του βιομηχανικού αποχετευτικού δικτύου και η διαφορετική του επεξεργασία, ώστε ταυτόχρονα με τις πολιτικές διαχείρισης επικίνδυνων απορριμμάτων να επιτραπεί στον βιολογικό καθαρισμό να προσφέρει ασφαλές νερό για αγροτικές ή άλλες χρήσεις. Συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση αφορούν:
1. Την λήψη μέτρων προστασίας των πηγών του νερού, τόσο τοπικά όσο και ζωνικά σε μια ακτίνα αρκετά ασφαλή ανάλογα με το ανάγλυφο της κάθε πηγής. Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν ζώνες βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και άλλων ήπιων ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω και γύρω από τις πηγές.
2. Την εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης νερού, αφ' ενός στα δημόσια κτήρια αφ' εταίρου στις επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης, με ενθάρρυνση του καθαρισμού και της επαναχρησιμοποίησης του νερού τοπικά, αλλά και εκστρατείες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε πρακτικά θέματα εξοικονόμησης, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.
3. Την υλοποίηση σύγχρονων σχεδίων διαχείρισης ου νερού για αγροτική και βιομηχανική χρήση που συνήθως αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μελετών η εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση πρέπει να γίνει κύρια πολιτική πρόταση και βίωμα σε όλο το μήκος του δικτύου.
4. Την στήριξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να αποφύγουμε λογικές διεύρυνσης της κατανάλωσης ή ανταμοιβής πελατών που καταναλώνουν πολύ. Έτσι, κάθε παρέμβαση για τιμολογιακή πολιτική να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση νερού χωρίς να ρίχνει όλο το βάρος στα φτωχότερα νοικοκυριά.
5. Την αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου και τον τακτικό έλεγχο για διαρροές νερού σε χώρους ευθύνης του Δήμου. Έχει αποδειχτεί ότι οι σημαντικότερες απώλειες νερού παρατηρούνται από έλλειψη συντήρησης των δικτύων και καθυστερημένη επιδιόρθωση βλαβών.
6. Την ίδρυση και λειτουργία ενός συστήματος ελέγχων της ποιότητας των νερών, σε πραγματικό χρόνο, με έκδοση ειδοποιήσεων και λήψη μέτρων όταν υπάρχει το πρόβλημα και όχι μετά από εβδομάδες οπότε έχει συντελεστεί το όποιο κακό.
7. Την ολοκληρωτική εγκατάλειψη κάθε νέου σχεδίου για ύδρευση του Βόλου από τη λεκάνη απορροής της Κάρλας αλλά και σταδιακή απόσυρση των υδρευτικών γεωτρήσεων που σήμερα χρησιμοποιούνται από εκεί. Πέρα της οικολογικής ασυμβατότητας τέτοιων επιλογών είναι δεδομένο ότι υποβαθμίζεται και η ποιότητα του προσφερόμενου νερού.
S. Την άμεση απαγόρευση κάθε νέας γεώτρησης για αρδευτικούς σκοπούς και εντατικούς ελέγχους των υπαρχουσών γεωτρήσεων.
9. Την δημιουργία μικρών φραγμάτων και λεκανών συλλογής νερού στα ρέματα και στα ποτάμια που ρέουν στα όρια της πόλης, ώστε να συλλέγεται το νερό και να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα.
1G. Την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που σήμερα κλονίζεται. Δεν είναι δυνατόν να μην δίνονται στοιχεία για τη λειτουργία του και να αρνείται η προσφορά βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζει (π.χ. οσμές).
11. Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανακύκλωσης νερού από τη βιομηχανία. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει να γίνεται ανάμιξη βιομηχανικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Τα βιομηχανικά λύματα πρέπει να διαχειρίζονται στον τόπο παραγωγής τους.
12. Την ενθάρρυνση των βιομηχανιών για να αναλάβουν από μόνες τους την επεξεργασία των αποβλήτων τους, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των απορροών τους με τη χρήση καθαρών τεχνολογιών. Να λειτουργεί δημοτική επιτροπή ελέγχου σε καθημερινή βάση και για όλο το 2^ωρο.
1S. Την επεξεργασία της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού, όχι ως καύσιμο υλικό αλλά ως προϊόν που με κατάλληλη μικροβιακή ζύμωση να αξιοποιηθεί ενεργειακά χωρίς παρενέργειες.
14. Την ίδρυση βιολογικών καθαρισμών μικρής κλίμακας σε περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα και ταυτόχρονα επαναχρησιμοποίηση του καθαρισμένου νερού για αγροτική ή βιομηχανική χρήση. Η πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος έχει σταματήσει.
Αλλά και μικρότερης κλίμακας άμεσα μέτρα μπορούν να εξεταστούν όπως:
> Η θέσπιση ενός ειδικού δημοτικού τέλους σε όλες τις μη κοινόχρηστες πισίνες, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους.
> Η εφαρμογή οικοδομικών κανονισμών που επιβάλλουν σε όλες τις νέες οικοδομές συστήματα συλλογής και αξιοποίησης των νερών της βροχής, με παράλληλα κίνητρα και πολιτικές για αντίστοιχες προσαρμογές και στα υπάρχοντα κτίρια.
> Η αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων γύρω από την πόλη, ώστε να εξυγιανθούν τα οικοσυστήματα και να επανακάμψει το υδατικό ισοζύγιο.
> Η εφαρμογή ενός προγράμματος ελέγχων των βυτιοφόρων και επιβολή προστίμων όσων εταιρειών προωθούν ακατάλληλα απόβλητα.
> Η κατασκευή παράλληλου δικτύου για επαναχρησιμοποίηση του νερού από το βιολογικό καθαρισμό για πότισμα, καθαριότητα, τουαλέτες και άλλες χρήσεις που δεν απαιτούν πόσιμο νερό.
> Η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αφαλάτωσης, όπως για παράδειγμα την πρώτη ελληνική οικολογική μονάδα αφαλάτωσης 'Υδριάδα'.
> Η σύσταση επιτροπών κοινωνικών ελέγχων όλων των εγκαταστάσεων από φορείς της πόλης, με συμμετοχή απαραίτητα των οικολογικών οργανώσεων και του πανεπιστημίου.
Γ ια τους Οικολόγους Πράσινους Μαγνησίας
Θεολόγος Παρδαλίδης
Τηλ. 6974122773
Σχόλιο: Οι Οικολόγοι Πράσινοι ακόμα στηρίζουν την πλειοψηφία του δημάρχου στον Δήμο, παρά τις μέχρι τώρα πολλές διαφωνίες τους(συμμετείχαν -χωρίς να εκλεγεί κανένας-στο ψηφοδέλτιό του). Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Όπως έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία, η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο και δεν είναι προς όφελος των κοινωνιών, καθώς οδηγεί σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας του. Αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η συμμετοχή των πολιτών στις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης με γνώμονα πάντα τη βιωσιμότητα του φυσικού πόρου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται πάνω από όλα για ένα περιβαλλοντικό αγαθό που οφείλουμε να το διαχειριζόμαστε με σύνεση.
Σε αυτή την πορεία πρέπει να κινείται και η λειτουργία κάθε δημόσιας εταιρίας, ιδιαίτερα της ΔΕΥΑΜΒ που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα τόσο βαρύ φορτίο. Το ζήτημα του νερού είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πολιτεία και για την εγκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και των πολιτών. Για τον λόγο αυτό απαιτείται πλήρης διαφάνεια τόσο στη λειτουργία των όποιων φορέων όσο και στη διαχείριση των συστημάτων ελέγχου. Το ζήτημα ης διαχείρισης του υδατικού δυναμικού του δήμου, επίσης, είναι κρίσιμο και για τους ίδιους τους πολίτες, ώστε είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς σκοπούς και για λόγους εντυπωσιασμού. Είναι, τέλος, αδιανόητο να εξετάζεται αποσπασματικά, ξεχωριστά δηλαδή η κάθε παράμετρος που αφορά την ποιότητα και την ποσότητά του.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η διαχείριση του υδατικού δυναμικού πρέπει να γίνεται ενιαία σε όλη τη λεκάνη απορροής κάθε πηγής, να στηρίζεται σε έγκυρα και πρόσφατα δεδομένα, να περιλαμβάνει όλες τις χρήσεις του από όλους τους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα και κυρίως η διαχείριση να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο με άμεση συμμετοχή των πολιτών. Έτσι, ζητήματα προτεραιότητας που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας, της αποτελεσματικότητας και των σχέσεων της δημοτικής επιχείρησης με τους πολίτες, είναι:
α) η ολοκλήρωση της καταγραφής και χαρτογράφησης του υδατικού δυναμικού των λεκανών απορροής που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του δήμου. Χωρίς αυτή την πληροφορία δεν είναι δυνατόν να γίνεται κανένα νέο έργο αξιοποίησης ή μεταφοράς του νερού. Από αυτή επίσης, θα προκύψει και η πραγματική κατανομή των χρήσεων και της οικολογικής αξίας του νερού.
β) η λήψη μέτρων προστασίας των πηγών πόσιμου νερού και η εφαρμογή ενός προγράμματος βελτίωσης του δικτύου και ελαχιστοποίησης των διαρροών, αλλά και των απωλειών λόγω παράνομων υδροληψιών. Ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό του νερού δεν καταλήγει στον τελικό του προορισμό και αυτό πρέπει να βελτιωθεί.
γ) η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν τα σύγχρονα και αποκεντρωμένα συστήματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ώστε μια σημαντική ποσότητα νερού να επαναχρησιμοποιείται μειώνοντας το κόστος, αλλά και τις ανάγκες για πόσιμο νερό. Στην εποχή μας είναι αδιανόητο να σχεδιάζεται η συλλογή λυμάτων από γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές και χρησιμοποιείται πόσιμο νερό για βιομηχανική ή ακόμα και για γεωργική χρήση.
δ) η αναζήτηση τρόπων περαιτέρω μείωσης του κόστους και η υποστήριξη ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να το καλύψουν. Ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από τις συνέπειες της χρήσης μπορούν να εμπλακούν σε αντισταθμιστικές δράσεις και έτσι να αντιμετωπίσουν το κόστος της σύνδεσής τους με την ύδρευση και την αποχέτευση.
ε) η διασφάλιση των αγροτών για τη βελτίωση που θα επιφέρει μια ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης χωρίς αύξηση του κόστους χρήσης του,
στ) η εμπλοκή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων με κινητοποίηση των τοπικών συμβουλίων και η διερεύνηση κινητοποίησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν τόσο την ύδρευση, όσο και τη διαχείριση των λυμάτων.
ζ) η αναζήτηση νέων τρόπων εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης νερών σε μικρή κλίμακα για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
Η όποια πολιτική θα πρέπει να αφορά όλη την λεκάνη διαχείρισης που δημιουργείται από τα γεωγραφικά όρια του δήμου, αλλά και αλληλεπιδρά με τους γειτονικούς δήμους που συχνά μοιράζονται το ίδιο υδατικό διαμέρισμα. Κύριος στόχος της θα είναι η προστασία των υφιστάμενων πηγών καθαρού νερού, καθώς και ο εξορθολογισμός της εκμετάλλευση τους. Είναι σημαντικό να γίνουν τα απαραίτητα έργα εξοικονόμησης νερού, να σταματήσει η σπατάλη του, να εγκατασταθεί ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης από την πηγή με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των φορέων και κυρίως να γίνει εφικτή η επαναχρησιμοποίηση του σε δράσεις που δεν είναι κρίσιμη η χρήση πόσιμου νερού. Σημαντική πολιτική απόφαση αποτελεί ο διαχωρισμός του βιομηχανικού αποχετευτικού δικτύου και η διαφορετική του επεξεργασία, ώστε ταυτόχρονα με τις πολιτικές διαχείρισης επικίνδυνων απορριμμάτων να επιτραπεί στον βιολογικό καθαρισμό να προσφέρει ασφαλές νερό για αγροτικές ή άλλες χρήσεις. Συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση αφορούν:
1. Την λήψη μέτρων προστασίας των πηγών του νερού, τόσο τοπικά όσο και ζωνικά σε μια ακτίνα αρκετά ασφαλή ανάλογα με το ανάγλυφο της κάθε πηγής. Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν ζώνες βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και άλλων ήπιων ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω και γύρω από τις πηγές.
2. Την εφαρμογή προγράμματος εξοικονόμησης νερού, αφ' ενός στα δημόσια κτήρια αφ' εταίρου στις επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης, με ενθάρρυνση του καθαρισμού και της επαναχρησιμοποίησης του νερού τοπικά, αλλά και εκστρατείες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε πρακτικά θέματα εξοικονόμησης, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.
3. Την υλοποίηση σύγχρονων σχεδίων διαχείρισης ου νερού για αγροτική και βιομηχανική χρήση που συνήθως αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μελετών η εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση πρέπει να γίνει κύρια πολιτική πρόταση και βίωμα σε όλο το μήκος του δικτύου.
4. Την στήριξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να αποφύγουμε λογικές διεύρυνσης της κατανάλωσης ή ανταμοιβής πελατών που καταναλώνουν πολύ. Έτσι, κάθε παρέμβαση για τιμολογιακή πολιτική να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση νερού χωρίς να ρίχνει όλο το βάρος στα φτωχότερα νοικοκυριά.
5. Την αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου και τον τακτικό έλεγχο για διαρροές νερού σε χώρους ευθύνης του Δήμου. Έχει αποδειχτεί ότι οι σημαντικότερες απώλειες νερού παρατηρούνται από έλλειψη συντήρησης των δικτύων και καθυστερημένη επιδιόρθωση βλαβών.
6. Την ίδρυση και λειτουργία ενός συστήματος ελέγχων της ποιότητας των νερών, σε πραγματικό χρόνο, με έκδοση ειδοποιήσεων και λήψη μέτρων όταν υπάρχει το πρόβλημα και όχι μετά από εβδομάδες οπότε έχει συντελεστεί το όποιο κακό.
7. Την ολοκληρωτική εγκατάλειψη κάθε νέου σχεδίου για ύδρευση του Βόλου από τη λεκάνη απορροής της Κάρλας αλλά και σταδιακή απόσυρση των υδρευτικών γεωτρήσεων που σήμερα χρησιμοποιούνται από εκεί. Πέρα της οικολογικής ασυμβατότητας τέτοιων επιλογών είναι δεδομένο ότι υποβαθμίζεται και η ποιότητα του προσφερόμενου νερού.
S. Την άμεση απαγόρευση κάθε νέας γεώτρησης για αρδευτικούς σκοπούς και εντατικούς ελέγχους των υπαρχουσών γεωτρήσεων.
9. Την δημιουργία μικρών φραγμάτων και λεκανών συλλογής νερού στα ρέματα και στα ποτάμια που ρέουν στα όρια της πόλης, ώστε να συλλέγεται το νερό και να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα.
1G. Την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που σήμερα κλονίζεται. Δεν είναι δυνατόν να μην δίνονται στοιχεία για τη λειτουργία του και να αρνείται η προσφορά βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζει (π.χ. οσμές).
11. Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανακύκλωσης νερού από τη βιομηχανία. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει να γίνεται ανάμιξη βιομηχανικών αποβλήτων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων. Τα βιομηχανικά λύματα πρέπει να διαχειρίζονται στον τόπο παραγωγής τους.
12. Την ενθάρρυνση των βιομηχανιών για να αναλάβουν από μόνες τους την επεξεργασία των αποβλήτων τους, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των απορροών τους με τη χρήση καθαρών τεχνολογιών. Να λειτουργεί δημοτική επιτροπή ελέγχου σε καθημερινή βάση και για όλο το 2^ωρο.
1S. Την επεξεργασία της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού, όχι ως καύσιμο υλικό αλλά ως προϊόν που με κατάλληλη μικροβιακή ζύμωση να αξιοποιηθεί ενεργειακά χωρίς παρενέργειες.
14. Την ίδρυση βιολογικών καθαρισμών μικρής κλίμακας σε περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα και ταυτόχρονα επαναχρησιμοποίηση του καθαρισμένου νερού για αγροτική ή βιομηχανική χρήση. Η πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος έχει σταματήσει.
Αλλά και μικρότερης κλίμακας άμεσα μέτρα μπορούν να εξεταστούν όπως:
> Η θέσπιση ενός ειδικού δημοτικού τέλους σε όλες τις μη κοινόχρηστες πισίνες, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους.
> Η εφαρμογή οικοδομικών κανονισμών που επιβάλλουν σε όλες τις νέες οικοδομές συστήματα συλλογής και αξιοποίησης των νερών της βροχής, με παράλληλα κίνητρα και πολιτικές για αντίστοιχες προσαρμογές και στα υπάρχοντα κτίρια.
> Η αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων γύρω από την πόλη, ώστε να εξυγιανθούν τα οικοσυστήματα και να επανακάμψει το υδατικό ισοζύγιο.
> Η εφαρμογή ενός προγράμματος ελέγχων των βυτιοφόρων και επιβολή προστίμων όσων εταιρειών προωθούν ακατάλληλα απόβλητα.
> Η κατασκευή παράλληλου δικτύου για επαναχρησιμοποίηση του νερού από το βιολογικό καθαρισμό για πότισμα, καθαριότητα, τουαλέτες και άλλες χρήσεις που δεν απαιτούν πόσιμο νερό.
> Η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος αφαλάτωσης, όπως για παράδειγμα την πρώτη ελληνική οικολογική μονάδα αφαλάτωσης 'Υδριάδα'.
> Η σύσταση επιτροπών κοινωνικών ελέγχων όλων των εγκαταστάσεων από φορείς της πόλης, με συμμετοχή απαραίτητα των οικολογικών οργανώσεων και του πανεπιστημίου.
Γ ια τους Οικολόγους Πράσινους Μαγνησίας
Θεολόγος Παρδαλίδης
Τηλ. 6974122773
Σχόλιο: Οι Οικολόγοι Πράσινοι ακόμα στηρίζουν την πλειοψηφία του δημάρχου στον Δήμο, παρά τις μέχρι τώρα πολλές διαφωνίες τους(συμμετείχαν -χωρίς να εκλεγεί κανένας-στο ψηφοδέλτιό του). Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...