Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ…
Διανύουμε μια συγκλονιστική και εντυπωσιακή εποχή που χαραχτηρίζεται από ραγδαίες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, καταιγιστικές πληροφορίες σε όλα τα επίπεδα, αλλαγές που έχουν αφετηρία τις σύγχρονες συναρπαστικές τεχνολογικές δυνατότητες και εφαρμογές.
Την ίδια στιγμή όλες οι επιστημονικές έρευνες φανερώνουν ότι το κοινό σπίτι όλων μας, ο μοναδικός πλανήτης που γνωρίζουμε ότι φιλοξενεί ζωή, έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά κυρίως από τις δικές μας δραστηριότητες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να αναπτυχθούμε και να προοδέψουμε σαν είδος.
Βρισκόμαστε ήδη, από το 2010, στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή ίσως απ όλες όσες προηγήθηκαν, καθώς επηρεάζει και μεταμορφώνει ριζικά τα θεμελιώδη κοινωνικά συστήματα παραγωγής, διαχείρισης και διακυβέρνησης.
Πριν από αυτή τη σύγχρονη επανάσταση, η ανθρωπότητα βίωσε ακόμα τρεις μεγάλες και σημαντικές βιομηχανικές επαναστάσεις.
Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποίησε τη δύναμη του νερού και του ατμού για τη μηχανοποίηση της παραγωγής (ξεκίνησε το 1784).
Η δεύτερη προώθησε την ηλεκτρική ενέργεια για μαζική παραγωγή (ξεκίνησε το 1870).
Η τρίτη ανέπτυξε την πληροφορική, την ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά προϊόντα για την αυτοματοποίηση της παραγωγής (ξεκίνησε το 1969).
Η σύγχρονη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό και τη συγχώνευση τεχνολογιών, με ασαφή όρια μεταξύ της φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής σφαίρας.
Χαρακτηρίζεται επίσης από εντυπωσιακές ταχύτητες, από ακρίβεια και τεράστια έκταση.
Οι νέοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι τα αμέτρητα δεδομένα (big data) και "χώροι" αποθήκευσης πληροφοριών (πληροφορική), η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η νανοτεχνολογία, οι κβαντικοί υπολογιστές, τα αυτόνομα οχήματα, η βιοτεχνολογία κ.α.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τίτλο «Πέντε Εκατομμύρια Θέσεις Εργασίας μέχρι το 2020: Η αληθινή πρόκληση της Τέταρτης Βιομηχανικής επανάστασης», στα επόμενα πέντε χρόνια «θα χαθούν πάνω από πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις δεκαπέντε πιο ανεπτυγμένες και ανερχόμενες οικονομίες», με την μεγαλύτερη επίπτωση στα επαγγέλματα που απαιτούν λιγότερη εξειδίκευση: στις οργανωτικές δουλειές γραφείου, στη βιομηχανία, την παραγωγή, τις κατασκευές και την εξόρυξη.
Σε παλαιότερη έκθεση της Bank of America Merrill Lynch προβλέπεται αύξηση στην αυτοματοποίηση της παραγωγής μέσω «ρομπότ» παγκοσμίως από 10% το 2015 σε 45% το 2025. Η ίδια έκθεση προειδοποιεί πώς οι δυνατότητες για «διείσδυση των ρομπότ στην βιομηχανία» είναι τεράστιες, διότι χρειάζονται μόνο 66 ρομπότ για κάθε 10,000 εργάτες παγκοσμίως καθώς και ότι «η χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 30% σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, ενώ θα μείωνε τα εργατικά έξοδα της παραγωγής κατά 18-33%» μέχρι το 2020.
Οι αναλυτές και οι "ειδικοί" σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι οικονομικοί παράγοντες, οι αγορές κλπ προσπαθούν να κατανοήσουν και να προνοήσουν το πως και πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο κόσμος μας από την εφαρμογή και την επέκταση όλων αυτών των τεχνολογιών, ποιοί κοινωνικοί τομείς, ποια επαγγέλματα και ποιές ανθρώπινες δραστηριότητες θα αλλάξουν ριζικά μορφή και χαραχτήρα άμεσα, έμμεσα κλπ
Οι απόψεις είναι πολλές. Οι πιο πολλές όμως επικεντρώνονται και επεξεργάζονται κυρίως τις επιπτώσεις στην οικονομία, στα νούμερα, στα κέρδη, στις αγορές, στην εργασία, στα εισοδήματα...
Δυστυχώς το πεδίο των προβληματισμών όλων αυτών είναι εξαιρετικά και επικίνδυνα φτωχό και περιορισμένο, γεγονός που κάνει την εποχή μας εξαιρετικά κρίσιμη ως προς το δρόμο που οι κοινωνίες θα χαράξουν έχοντας στη διάθεσή τους τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες.
Κάποιος ελάχιστα σκεπτόμενος πολίτης σήμερα έχει αντιληφθεί ότι η ανθρωπότητα πρέπει άμεσα ν αλλάξει ριζικά προσανατολισμό, γιατί τα προβλήματα μεγαλώνουν, συνεχώς συσσωρεύονται και μεταφέρονται στις νέες γενιές.
Η κατοχή της τεχνολογίας αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη δύναμη και υπεροχή που μπορεί να έχει κάποιος γιατί η τεχνολογία είναι το μοναδικό αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε.
Η τεχνολογία δεν έχει συναισθήματα, που σημαίνει ότι είναι μέσα στα πλαίσια των δικών μας δυνατοτήτων αν θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε παραδείσους ή κολάσεις.
Γι αυτό το λόγο θα το θέσω λίγο διαφορετικά από τις οπτικές που το αναλύουν οι "ειδικοί".
Χρειάστηκαν πάνω από τρεις αιώνες και τρεις σπουδαίες βιομηχανικές – τεχνολογικές επαναστάσεις, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου οι κοινωνίες μας είναι ακόμα αντιμέτωπες με τον πόλεμο, τη φτώχια, την πείνα, την εκμετάλλευση, τις ανισότητες, το φόβο, την ανασφάλεια, το άγχος, τις δεισιδαιμονίες, την βάρβαρη μεταχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων και των πόρων…
Μας πήρε τρεις μεγάλες βιομηχανικές επαναστάσεις, για να έχει ο άνθρωπος ακόμα τούτη την εποχή, την απόκτηση εισοδήματος σαν πρώτο του άγχος και κίνητρο στο ξεκίνημα της κάθε νέας μέρας, για να μπορέσει να επιβιώσει.
Τρεις μεγάλες βιομηχανικές επαναστάσεις για να είμαστε ακόμα τροφοσυλλέκτες…
Τρεις βιομηχανικές επαναστάσεις για να έχουμε σήμερα μια κοινωνία σύγχυσης και χάους, όπου όλες οι βασικές πανανθρώπινες αξίες έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει…
Άραγε τι αξία έχει για ένα είδος, σαν το δικό μας, το να έχουμε φτιάξει εντυπωσιακές τεχνολογικές δυνατότητες και εφαρμογές, αν αυτές δεν εξαλείφουν τα παλιά προβλήματα και δεν είναι προσβάσιμες ελεύθερα και άμεσα από όλους τους πολίτες?
Τι αξία έχουν αν δεν δημιουργούν ένα περιβάλλον βιώσιμο, ασφαλές και αρμονικό με τα πάντα?
Το εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και το ερώτημα που απαιτείται επειγόντως να τεθεί είναι...αυτές οι εντυπωσιακές τεχνολογίες θα εφαρμοστούν σε μια ανταγωνιστική και καταναλωτική κοινωνία, της οποίας οι αξίες έχουν καταρρεύσει και το μόνο που κυριαρχεί είναι το ατομικό κέρδος, οι σκληροί και πυραμιδικοί κανόνες του εμπορίου, των αγορών και των επιχειρήσεων???
Σε τι απρόβλεπτους κινδύνους μπαίνουμε??
Εφαρμόζοντας αυτές τις τεχνολογίες μια ανταγωνιστική κοινωνία η οποία είναι προσανατολισμένη μονάχα στο κέρδος, στο εμπόριο και το μονεταριστικό οικονομικό μοντέλο, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι παράγοντες άνθρωπος, περιβάλλον, φύση, ζώα κλπ δεν θα βρίσκονται στα πρωταρχικά και βασικά ενδιαφέροντα.
Η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών δίνει τη δυνατότητα στον κάθε παρανοϊκό και ψυχοπαθή να εξαφανίσει αν το θέλει χιλιάδες ανθρώπους, να φτιάξει στρατούς από ρομπότ, να σκορπίσει την καταστροφή πατώντας απλά ένα κουμπί.
Η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνιση εργασιών και στην ανεργία ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, αφού πολλά επαγγέλματα θα πάψουν να υπάρχουν, ανθρώπων οι οποίοι θα αποτελούν κυριολεκτικά ένα άχρηστο κόστος.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς θα πάρει απρόβλεπτα τεράστιες και εκρηκτικές διαστάσεις καθώς οι τεχνολογίες αυτές δεν έχουν πλέον ανάγκη από φτηνά εργατικά τριτοκοσμικά χέρια.
Ένας πολίτης που δεν έχει πηγή εισοδημάτων δεν μπορεί να έχει αγοραστική δύναμη, πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, που σημαίνει ότι αυτόματα γίνεται μια παράπλευρη απώλεια...
Πολλοί αναλυτές προτείνουν, σύμφωνα με το Business Insider, την δημιουργία ενός Παγκόσμιου Βασικού Εισοδήματος (Universal Basic Income, UBI) για τους ανθρώπους που εξωθούνται στην ανεργία, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την φορολογία στα «ρομπότ».
Οι λόγοι που προτείνεται κάτι τέτοιο προφανείς.
Το υπάρχον σύστημα πρέπει να εξακολουθήσει να στηρίζεται ακόμα και με ψίχουλα.
Και δεν είναι μονάχα οι πολίτες του κόσμου μας.
Καθώς όλες αυτές οι βιομηχανικές επαναστάσεις ήταν ολοκληρωτικά σχεδιασμένες ανθρωποκεντρικά, δημιούργησαν τεράστιες, ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες και επικίνδυνα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη, τα οικοσυστήματα και τους πόρους από τους οποίους όλοι εξαρτόμαστε.
Η κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, της καλλιεργήσιμης γης και των υδάτινων πόρων, η εξάντληση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, είναι αποτελέσματα της κυριαρχικής και ανθρωποκεντρικής οπτικής μας απέναντι σ αυτό τον μοναδικά πανέμορφο πλανήτη.
Με όλα αυτά τα σπουδαία "εργαλεία" που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση?
Μέχρι το τέλος...? Τόσο πολύ "αγαπάμε" τα παιδιά μας?
Οι διαθέσιμες, σοβαρές και υπεύθυνες επιλογές, δεν είναι πολλές...είναι μια...
Χρειάζεται ριζικά άλλη κατεύθυνση, που θα τοποθετεί τον πλανήτη, όλα τα πλάσματα και όλα τα οικοσυστήματα επάνω σε αυτόν, σε πρώτιστο ενδιαφέρον, που θα θέτει την αξία της ζωής υπό συνεχή φροντίδα και απόλυτο σεβασμό.
Μια νέα κατεύθυνση που θα αφήνει για πάντα πίσω τον ανταγωνισμό, το εμπόριο, την ιδιοκτησία, την κατασπατάληση, την υπερκατανάλωση και τον μονεταρισμό.
Μία κατεύθυνση όπου όλες οι χώρες θα αποδεχτούν όλους τους φυσικούς πόρους της γης ως κοινή παγκόσμια κληρονομιά ολόκληρου του ανθρώπινου είδους.
Μια τέτοια διακήρυξη είναι απολύτως αναγκαία ώστε η ανθρωπότητα, χρησιμοποιώντας συνεργαζόμενη τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, να δημιουργήσει επιτέλους μια κοινωνία αυτάρκειας, αφθονίας και άμεσης πρόσβασης όλων σε αγαθά και υπηρεσίες.
Αυτή είναι η πλέον βιώσιμη και ασφαλής επιλογή η οποία θα δώσει οριστικό πλέον τέλος σε μια ατελείωτη αλυσίδα συσσωρευμένων προβλημάτων όπως είναι ο πόλεμος, οι ανισότητες, η φτώχεια, η ανεργία, η εγκληματικότητα, οι αδικίες και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται όλο και περισσότεροι πολίτες να εγκαταλείψουν οριστικά όλες εκείνες τις μεθόδους και τις στρεβλές αξίες που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα ώστε να ξεκινήσουν τα βήματα μετάβασης από την κοινωνία της σπανιότητας σε αυτήν της αφθονίας.
Αυτοί που σήμερα κατέχουν τον παγκόσμιο έλεγχο και τις εξουσίες δεν πρόκειται να τις παραδώσουν οικειοθελώς, όμως εμείς οι πολίτες είμαστε αυτοί που στηρίζουμε τα ανήθικα σχέδιά τους, εμείς είμαστε αυτοί που καταναλώνουμε τα υλικά και πνευματικά "προϊόντα" τους.
Η δύναμή τους είναι η δική μας άγνοια.
Διαθέσιμος χρόνος δεν υπάρχει.
Οφείλουμε να επιλέξουμε σήμερα τον παράδεισο ή την κόλαση γιατί οι "αρχιτέκτονες" προχωρούν χωρίς να ρωτούν...
Tasos Petridis
Διανύουμε μια συγκλονιστική και εντυπωσιακή εποχή που χαραχτηρίζεται από ραγδαίες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, καταιγιστικές πληροφορίες σε όλα τα επίπεδα, αλλαγές που έχουν αφετηρία τις σύγχρονες συναρπαστικές τεχνολογικές δυνατότητες και εφαρμογές.
Την ίδια στιγμή όλες οι επιστημονικές έρευνες φανερώνουν ότι το κοινό σπίτι όλων μας, ο μοναδικός πλανήτης που γνωρίζουμε ότι φιλοξενεί ζωή, έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά κυρίως από τις δικές μας δραστηριότητες και τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για να αναπτυχθούμε και να προοδέψουμε σαν είδος.
Βρισκόμαστε ήδη, από το 2010, στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή ίσως απ όλες όσες προηγήθηκαν, καθώς επηρεάζει και μεταμορφώνει ριζικά τα θεμελιώδη κοινωνικά συστήματα παραγωγής, διαχείρισης και διακυβέρνησης.
Πριν από αυτή τη σύγχρονη επανάσταση, η ανθρωπότητα βίωσε ακόμα τρεις μεγάλες και σημαντικές βιομηχανικές επαναστάσεις.
Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποίησε τη δύναμη του νερού και του ατμού για τη μηχανοποίηση της παραγωγής (ξεκίνησε το 1784).
Η δεύτερη προώθησε την ηλεκτρική ενέργεια για μαζική παραγωγή (ξεκίνησε το 1870).
Η τρίτη ανέπτυξε την πληροφορική, την ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά προϊόντα για την αυτοματοποίηση της παραγωγής (ξεκίνησε το 1969).
Η σύγχρονη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό και τη συγχώνευση τεχνολογιών, με ασαφή όρια μεταξύ της φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής σφαίρας.
Χαρακτηρίζεται επίσης από εντυπωσιακές ταχύτητες, από ακρίβεια και τεράστια έκταση.
Οι νέοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι τα αμέτρητα δεδομένα (big data) και "χώροι" αποθήκευσης πληροφοριών (πληροφορική), η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η νανοτεχνολογία, οι κβαντικοί υπολογιστές, τα αυτόνομα οχήματα, η βιοτεχνολογία κ.α.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τίτλο «Πέντε Εκατομμύρια Θέσεις Εργασίας μέχρι το 2020: Η αληθινή πρόκληση της Τέταρτης Βιομηχανικής επανάστασης», στα επόμενα πέντε χρόνια «θα χαθούν πάνω από πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις δεκαπέντε πιο ανεπτυγμένες και ανερχόμενες οικονομίες», με την μεγαλύτερη επίπτωση στα επαγγέλματα που απαιτούν λιγότερη εξειδίκευση: στις οργανωτικές δουλειές γραφείου, στη βιομηχανία, την παραγωγή, τις κατασκευές και την εξόρυξη.
Σε παλαιότερη έκθεση της Bank of America Merrill Lynch προβλέπεται αύξηση στην αυτοματοποίηση της παραγωγής μέσω «ρομπότ» παγκοσμίως από 10% το 2015 σε 45% το 2025. Η ίδια έκθεση προειδοποιεί πώς οι δυνατότητες για «διείσδυση των ρομπότ στην βιομηχανία» είναι τεράστιες, διότι χρειάζονται μόνο 66 ρομπότ για κάθε 10,000 εργάτες παγκοσμίως καθώς και ότι «η χρήση ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 30% σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, ενώ θα μείωνε τα εργατικά έξοδα της παραγωγής κατά 18-33%» μέχρι το 2020.
Οι αναλυτές και οι "ειδικοί" σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι οικονομικοί παράγοντες, οι αγορές κλπ προσπαθούν να κατανοήσουν και να προνοήσουν το πως και πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο κόσμος μας από την εφαρμογή και την επέκταση όλων αυτών των τεχνολογιών, ποιοί κοινωνικοί τομείς, ποια επαγγέλματα και ποιές ανθρώπινες δραστηριότητες θα αλλάξουν ριζικά μορφή και χαραχτήρα άμεσα, έμμεσα κλπ
Οι απόψεις είναι πολλές. Οι πιο πολλές όμως επικεντρώνονται και επεξεργάζονται κυρίως τις επιπτώσεις στην οικονομία, στα νούμερα, στα κέρδη, στις αγορές, στην εργασία, στα εισοδήματα...
Δυστυχώς το πεδίο των προβληματισμών όλων αυτών είναι εξαιρετικά και επικίνδυνα φτωχό και περιορισμένο, γεγονός που κάνει την εποχή μας εξαιρετικά κρίσιμη ως προς το δρόμο που οι κοινωνίες θα χαράξουν έχοντας στη διάθεσή τους τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες.
Κάποιος ελάχιστα σκεπτόμενος πολίτης σήμερα έχει αντιληφθεί ότι η ανθρωπότητα πρέπει άμεσα ν αλλάξει ριζικά προσανατολισμό, γιατί τα προβλήματα μεγαλώνουν, συνεχώς συσσωρεύονται και μεταφέρονται στις νέες γενιές.
Η κατοχή της τεχνολογίας αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη δύναμη και υπεροχή που μπορεί να έχει κάποιος γιατί η τεχνολογία είναι το μοναδικό αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε.
Η τεχνολογία δεν έχει συναισθήματα, που σημαίνει ότι είναι μέσα στα πλαίσια των δικών μας δυνατοτήτων αν θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε παραδείσους ή κολάσεις.
Γι αυτό το λόγο θα το θέσω λίγο διαφορετικά από τις οπτικές που το αναλύουν οι "ειδικοί".
Χρειάστηκαν πάνω από τρεις αιώνες και τρεις σπουδαίες βιομηχανικές – τεχνολογικές επαναστάσεις, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου οι κοινωνίες μας είναι ακόμα αντιμέτωπες με τον πόλεμο, τη φτώχια, την πείνα, την εκμετάλλευση, τις ανισότητες, το φόβο, την ανασφάλεια, το άγχος, τις δεισιδαιμονίες, την βάρβαρη μεταχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων και των πόρων…
Μας πήρε τρεις μεγάλες βιομηχανικές επαναστάσεις, για να έχει ο άνθρωπος ακόμα τούτη την εποχή, την απόκτηση εισοδήματος σαν πρώτο του άγχος και κίνητρο στο ξεκίνημα της κάθε νέας μέρας, για να μπορέσει να επιβιώσει.
Τρεις μεγάλες βιομηχανικές επαναστάσεις για να είμαστε ακόμα τροφοσυλλέκτες…
Τρεις βιομηχανικές επαναστάσεις για να έχουμε σήμερα μια κοινωνία σύγχυσης και χάους, όπου όλες οι βασικές πανανθρώπινες αξίες έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει…
Άραγε τι αξία έχει για ένα είδος, σαν το δικό μας, το να έχουμε φτιάξει εντυπωσιακές τεχνολογικές δυνατότητες και εφαρμογές, αν αυτές δεν εξαλείφουν τα παλιά προβλήματα και δεν είναι προσβάσιμες ελεύθερα και άμεσα από όλους τους πολίτες?
Τι αξία έχουν αν δεν δημιουργούν ένα περιβάλλον βιώσιμο, ασφαλές και αρμονικό με τα πάντα?
Το εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και το ερώτημα που απαιτείται επειγόντως να τεθεί είναι...αυτές οι εντυπωσιακές τεχνολογίες θα εφαρμοστούν σε μια ανταγωνιστική και καταναλωτική κοινωνία, της οποίας οι αξίες έχουν καταρρεύσει και το μόνο που κυριαρχεί είναι το ατομικό κέρδος, οι σκληροί και πυραμιδικοί κανόνες του εμπορίου, των αγορών και των επιχειρήσεων???
Σε τι απρόβλεπτους κινδύνους μπαίνουμε??
Εφαρμόζοντας αυτές τις τεχνολογίες μια ανταγωνιστική κοινωνία η οποία είναι προσανατολισμένη μονάχα στο κέρδος, στο εμπόριο και το μονεταριστικό οικονομικό μοντέλο, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι παράγοντες άνθρωπος, περιβάλλον, φύση, ζώα κλπ δεν θα βρίσκονται στα πρωταρχικά και βασικά ενδιαφέροντα.
Η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών δίνει τη δυνατότητα στον κάθε παρανοϊκό και ψυχοπαθή να εξαφανίσει αν το θέλει χιλιάδες ανθρώπους, να φτιάξει στρατούς από ρομπότ, να σκορπίσει την καταστροφή πατώντας απλά ένα κουμπί.
Η εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνιση εργασιών και στην ανεργία ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων, αφού πολλά επαγγέλματα θα πάψουν να υπάρχουν, ανθρώπων οι οποίοι θα αποτελούν κυριολεκτικά ένα άχρηστο κόστος.
Το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς θα πάρει απρόβλεπτα τεράστιες και εκρηκτικές διαστάσεις καθώς οι τεχνολογίες αυτές δεν έχουν πλέον ανάγκη από φτηνά εργατικά τριτοκοσμικά χέρια.
Ένας πολίτης που δεν έχει πηγή εισοδημάτων δεν μπορεί να έχει αγοραστική δύναμη, πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, που σημαίνει ότι αυτόματα γίνεται μια παράπλευρη απώλεια...
Πολλοί αναλυτές προτείνουν, σύμφωνα με το Business Insider, την δημιουργία ενός Παγκόσμιου Βασικού Εισοδήματος (Universal Basic Income, UBI) για τους ανθρώπους που εξωθούνται στην ανεργία, το οποίο θα χρηματοδοτείται από την φορολογία στα «ρομπότ».
Οι λόγοι που προτείνεται κάτι τέτοιο προφανείς.
Το υπάρχον σύστημα πρέπει να εξακολουθήσει να στηρίζεται ακόμα και με ψίχουλα.
Και δεν είναι μονάχα οι πολίτες του κόσμου μας.
Καθώς όλες αυτές οι βιομηχανικές επαναστάσεις ήταν ολοκληρωτικά σχεδιασμένες ανθρωποκεντρικά, δημιούργησαν τεράστιες, ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες και επικίνδυνα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον, τη χλωρίδα και την πανίδα του πλανήτη, τα οικοσυστήματα και τους πόρους από τους οποίους όλοι εξαρτόμαστε.
Η κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, της καλλιεργήσιμης γης και των υδάτινων πόρων, η εξάντληση των πεπερασμένων φυσικών πόρων, είναι αποτελέσματα της κυριαρχικής και ανθρωποκεντρικής οπτικής μας απέναντι σ αυτό τον μοναδικά πανέμορφο πλανήτη.
Με όλα αυτά τα σπουδαία "εργαλεία" που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση?
Μέχρι το τέλος...? Τόσο πολύ "αγαπάμε" τα παιδιά μας?
Οι διαθέσιμες, σοβαρές και υπεύθυνες επιλογές, δεν είναι πολλές...είναι μια...
Χρειάζεται ριζικά άλλη κατεύθυνση, που θα τοποθετεί τον πλανήτη, όλα τα πλάσματα και όλα τα οικοσυστήματα επάνω σε αυτόν, σε πρώτιστο ενδιαφέρον, που θα θέτει την αξία της ζωής υπό συνεχή φροντίδα και απόλυτο σεβασμό.
Μια νέα κατεύθυνση που θα αφήνει για πάντα πίσω τον ανταγωνισμό, το εμπόριο, την ιδιοκτησία, την κατασπατάληση, την υπερκατανάλωση και τον μονεταρισμό.
Μία κατεύθυνση όπου όλες οι χώρες θα αποδεχτούν όλους τους φυσικούς πόρους της γης ως κοινή παγκόσμια κληρονομιά ολόκληρου του ανθρώπινου είδους.
Μια τέτοια διακήρυξη είναι απολύτως αναγκαία ώστε η ανθρωπότητα, χρησιμοποιώντας συνεργαζόμενη τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, να δημιουργήσει επιτέλους μια κοινωνία αυτάρκειας, αφθονίας και άμεσης πρόσβασης όλων σε αγαθά και υπηρεσίες.
Αυτή είναι η πλέον βιώσιμη και ασφαλής επιλογή η οποία θα δώσει οριστικό πλέον τέλος σε μια ατελείωτη αλυσίδα συσσωρευμένων προβλημάτων όπως είναι ο πόλεμος, οι ανισότητες, η φτώχεια, η ανεργία, η εγκληματικότητα, οι αδικίες και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται όλο και περισσότεροι πολίτες να εγκαταλείψουν οριστικά όλες εκείνες τις μεθόδους και τις στρεβλές αξίες που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα ώστε να ξεκινήσουν τα βήματα μετάβασης από την κοινωνία της σπανιότητας σε αυτήν της αφθονίας.
Αυτοί που σήμερα κατέχουν τον παγκόσμιο έλεγχο και τις εξουσίες δεν πρόκειται να τις παραδώσουν οικειοθελώς, όμως εμείς οι πολίτες είμαστε αυτοί που στηρίζουμε τα ανήθικα σχέδιά τους, εμείς είμαστε αυτοί που καταναλώνουμε τα υλικά και πνευματικά "προϊόντα" τους.
Η δύναμή τους είναι η δική μας άγνοια.
Διαθέσιμος χρόνος δεν υπάρχει.
Οφείλουμε να επιλέξουμε σήμερα τον παράδεισο ή την κόλαση γιατί οι "αρχιτέκτονες" προχωρούν χωρίς να ρωτούν...
Tasos Petridis