
Χτίζοντας το προϊόν «σταφίδα» από τη βάση
Η διάσωση της σταφίδας και των σταφιδοπαραγωγών προϋποθέτει μείωση του κόστους παραγωγής - φορολογίας και άνοιγμα της αγοράς. Ας δούμε τη δεύτερη παράμετρο - δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αυξηθεί η τιμή και η απορρόφηση του προϊόντος.
Το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον «αυτόματο πιλότο» των παραδοσιακών αγορών (βασικά της αγγλικής), οι οποίες συνεχώς φθίνουν, μαζί με την ανάμνηση από την εποχή όπου η σταφίδα ήταν ένα «νόστιμο γλυκαντικό». Χρειάζεται νέα στρατηγική και marketing, που θα διεκδικήσει νέο μερίδιο στην αγορά με βάση την αποδεδειγμένη αξία της σταφίδας ως υπέρ-τροφή (super food), και ως «ποιοτικό προϊόν ευρείας κατανάλωσης». Αυτή η στρατηγική έχει μια απαραίτητη προϋπόθεση: πρέπει να ξεκινά από εκεί όπου παράγεται το προϊόν.
Οι ειδικοί του σύγχρονου marketing τονίζουν ότι ένα σοβαρό εξαγώγιμο προϊόν πρέπει πρώτα να θεμελιώνεται στον τόπο παραγωγής του. Μια τροφή, όπως η σταφίδα, πρέπει ξεκινά από την τοπική κατανάλωση και κουζίνα. Εκεί διαμορφώνει την ταυτότητά της, τα χαρακτηριστικά της, τις προδιαγραφές τυποποίησης και το αφήγημα της super food, εκεί εξελίσσεται, βελτιώνεται και γνωρίζει τα όριά της, εκεί διαμορφώνεται ένας κρίσιμος όγκος παραγωγής και (ιδίως) εκεί διασφαλίζεται η ποιότητά της (ας αναλογιστούμε πόσο υψηλότερη θα ήταν η ποιότητα της σταφίδας αν η παραγωγή «δοκιμαζόταν» τοπικά, αντί να τσουβαλιάζεται και να φεύγει).
Η σταφίδα στο «Ελληνικό Πρωινό»
Το αποφασιστικό πρώτο βήμα για να θεμελιωθεί κατανάλωσή της τοπικά και εθνικά είναι να αποτελέσει η σταφίδα μέρος του «Ελληνικού Πρωινού». Το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που εξειδικεύεται κατά τόπους - ικανοποιώντας την παγκόσμια στροφή προς τις ξεχωριστές εμπειρίες (κυριότερη από τις οποίες είναι η τοπική κουζίνα). Πρόκειται για τυπική περίπτωση «συνέργειας», όπου η πρόοδος σε έναν τομέα, τον τουρισμό, ευνοεί και άλλον, την πρωτογενή παραγωγή.
Το πρωινό είναι αποτελεσματικότατος τρόπος προβολής των τοπικών προϊόντων διότι, «πηγαίνοντας πακέτο» με τη διαμονή, έχει ως αποδέκτες όλους τους τουρίστες και επισκέπτες. Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν επισκεφτεί την Αιγιάλεια τρία γκρουπ δημοσιογράφων εξειδικευμένων στον τουρισμό και τη γαστρονομία. Πόσο θα κερδίζαμε αν αυτοί, οι οποίοι επηρεάζουν την αγορά σε παγκόσμιο επίπεδο, εύρισκαν στο πρωινό τους κάποια καλά προϊόντα με σταφίδα!
Προωθώντας τη σταφίδα
Η ενσωμάτωση της σταφίδας στο πρωινό της Αιγιάλειας, της Αχαΐας, της Δυτικής Ελλάδας και, (γιατί όχι!) της Ελλάδας δεν είναι καινούρια ιδέα. Πρέπει, όμως, κάποτε να περάσουμε στην πράξη. Εμείς είχαμε προτείνει δύο απλά βήματα: Πρώτον, συνεργασία με αρτοποιούς, μάγειρες και επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να επιλεγεί ένας αριθμός προϊόντων με σταφίδα (ας πούμε, μέχρι πέντε) τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν στο πρωινό της Αιγιάλειας (σε πρώτη φάση) και της Αχαΐας-Δυτικής Ελλάδας (σε δεύτερη φάση). Η επιλογή θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ., να αρέσουν, να είναι εύκολα στην παραγωγή και συντήρηση, να είναι οικονομικά κ.λπ.) και σε κάθε προϊόν θα καθοριστούν προδιαγραφές (π.χ., ελάχιστη αναλογία σε σταφίδες στο σταφιδόψωμο).
Αυτή η επιλογή είναι απαραίτητη διότι το marketing μιας πρώτης ύλης, όπως η σταφίδα, προϋποθέτει αναγνωρίσιμα «προϊόντα-ατμομηχανές» με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Υπάρχουν πολλές προτάσεις για το ποια πρέπει να είναι αυτά τα επιλεγμένα προϊόντα (π.χ. σταφιδόψωμο, μπισκότα, κέικ, «μπάρες», σκέτη σταφίδα – σνακ ή σε «μούσλι»), γι’ αυτό η τελική επιλογή πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής και προσεκτικής διαδικασίας με αντικειμενικά κριτήρια.
Το δεύτερο βήμα είναι η προώθηση αυτών των επιλεγμένων προϊόντων με διάφορους τρόπους (καταχωρήσεις, εκδόσεις, εκδηλώσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λπ.) και η συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για ένταξή τους στο «Ελληνικό Πρωινό».
Ποιος θα το κάνει;
Μένει ένα μόνο πρόβλημα: Ποιος θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία; Η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών λειτουργεί με τον «αυτοματο πιλότο» των παραδοσιακών πελατών και των διεθνών εκθέσεων. Η Δημοτική Κοινοφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας κάνει μόνο εκδηλώσεις - όπως οι δύο, πράματι, καλές εκδηλώσεις με αρτοποιούς και πλήθος προϊόντων που έγιναν στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ. Όμως οι εκδηλώσεις αυτές έχουν νόημα μόνο ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δικτύωσης και προώθησης των προϊόντων σταφίδας. Ξεκομμένες από το στρατηγικό στόχο, είναι απλές γιορτές χωρίς συνέχεια.
Η αδυναμία στήριξης της σταφίδας φάνηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου: την ώρα που η ΔΗΚΕΠΑ βρισκόταν στην Τρίπολη στην έκθεση EXPO με θέμα «τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό …με σκοπό την προβολή ... των ποιοτικών ... προϊόντων και ... διατροφής», στην Πάτρα, στο Forum Ανάπτυξης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων Πατρών και το Επιμελητήριο Αχαΐας παρουσίαζαν το «Ελληνικό Πρωινό της Αχαΐας», για τη σύνδεση της Αχαϊκής γαστρονομίας με την προσέλκυση τουρισμού. Όταν αποκαλύφθηκε το τραπέζι με τα δεκάδες λαχταριστά προϊόντα, η σταφίδα απουσίαζε (υπήρχε σουλτανίνα…). Τουλάχιστον, όλοι αναφέρθηκαν στη σταφίδα στις παρουσιάσεις, άρα η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί, αρκεί να αναλάβουν δράση εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την ουσία και λιγότερο για τις εντυπώσεις.
Κώστας Παπακωνσταντίνου
http://www.aigialeianews.gr/topika/agrotika/7635-i-stafida-sto-piato