Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

23/3/2023

0 Comments

 
Picture
​Κυκλοφόρησε αφίσα της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων«.
0 Comments

ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ 2 ΔΙΚΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

23/3/2023

0 Comments

 
Picture
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ / ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Πολύγυρος, κάτι σαν “δεύτερο σπίτι” των αγωνιζόμενων ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, θα μπορούσε να σκεφτεί όποιος γνωρίζει ή παρακολουθεί το θέμα.
Αυτή τη φορά για 2 δίκες την ίδια μέρα.
Έτσι έκριναν και αποφάσισαν οι εντολοδόχοι της δικαστικής εξουσίας στη Χαλκιδική.
Θα δικαστούν 2 φορές σε μια μέρα για να μην πηγαινοέρχονται, τους είχαν ενημερώσει στην προ προηγούμενη δίκη.
Οι υποθέσεις αφορούν 18 συν 3 αγωνίστριες και αγωνιστές όπως και τις αλληλέγγυες/ους που συμπαραστέκονται και συναγωνίζονται ενάντια στο εξορυκτικό ξεκοίλιασμα όλης της ΒΑ Χαλκιδικής εδώ και 17 περίπου χρόνια.
Πρόκειται για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο δάσος της Τσικάρας κατά το δίμηνο Απρίλης – Μάης του 2017 και που είχαν οδηγήσει στη ματαίωση του δειγματοληπτικού γεωτρητικού προγράμματος της Eldorado.
Κατήγορος αυτή τη φορά δεν είναι η εισαγγελία Πολυγύρου ή η Αστυνομική Διεύθυνση, αλλά η ίδια η εταιρεία, που θα παραστεί και ως πολιτική αγωγή, επικαλούμενη και διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη.
Κοίτα να δεις που λένε…
Η Eldorado δικάζει την τοπική κοινωνία, δικάζει αυτό που βλέπουν τα μάτια μας.
Η Eldorado, μια από τις πιο τοξικές εταιρείες που έχουν κυκλοφορήσει στον ελλαδικό χώρο από το 2010 και εντεύθεν.
Τοξική κοινωνικά γιατί με την άφιξή της εν μέσω μνημονίων το 2012, δημιούργησε συνθήκες εμφύλιας σύρραξης μεταξύ νεο-στρατολογημένων εργαζόμενων και ντόπιων αντιδρώντων στην εξορυκτική καταστροφή (20 Μαρτίου 2012).
Τοξική οικονομικά γιατί η μετοχή της από την άφιξή της μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχε πάει αρκετές φορές στον πάτο.
Διπλά τοξική οικονομικά αλλά και κοινωνικά γιατί ενώ από το Σεπτέμβρη του 2019 δήλωνε οικονομική αδυναμία για την πραγματοποίηση της “επένδυσης” και ενώ βρισκόταν σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή (που δε βρέθηκε ποτέ), κατάφερε με ανοιχτές “έξωθεν” παρεμβάσεις και τις μεγαλόστομες ευλογίες των Άδωνη, Μητσοτάκη κλπ, να αναθεωρήσει τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο μέσω του αποικιοκρατικού νόμου 4785/2021.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πραγμάτωση του “ελληνικού” εξορυκτικού ονείρου της Eldorado, ως αμιγώς ξένη επένδυση, θα προκύψει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και δάνειο από την Εθνική και την Πειραιώς ως ξένο κεφάλαιο!
Τοξική και υβριστική περιβαλλοντικά γιατί ξεριζώνει ένα αρχέγονο δάσος και χυδαία και υποκριτικά διαβεβαιώνει πολιτικούς και εργαζόμενους πως θα το αποκαταστήσει με τις ψαροδάφνες και την υδρολίπανση του “μεγαλύτερου φυτωρίου στην Ευρώπη” που έχει στήσει στην Ολυμπιάδα.
Και είναι απόλυτα καταστροφική περιβαλλοντικά αφού την εποχή της κλιματικής αλλαγής και απορρύθμισης, αντικειμενικός στόχος της δραστηριότητάς της είναι η απομάστευση, η καταβύθιση και η αποστράγγιση των υδάτινων αποθεμάτων του κεντρικού υδροφορέα της Χαλκιδικής.
Η Eldorado πρέπει να φύγει.
Η Eldorado πρέπει να φύγει και να μην έρθει άλλη.
 
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
Επιτροπή Αγώνα Παναγιάς
​
0 Comments

Σήμερα παγκόσμια μέρα νερού: Το νερό πρέπει να ρέει για όλους!

22/3/2023

0 Comments

 
Picture
Σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το νερό στη Νέα Υόρκη: Παγκοσμίως, ένας στους τέσσερις ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το νερό, η "διεθνής κοινότητα" θέλει να «επιταχύνει την αλλαγή» όσον αφορά την πρόσβαση σε καθαρό νερό. Με αυτό το σύνθημα, η τριήμερη Διάσκεψη του ΟΗΕ άρχισε σήμερα, την  Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στη Νέα Υόρκη .
 «Καταστρέψαμε τον κύκλο του νερού. Χρησιμοποιούμε πάρα πολλά υπόγεια ύδατα. Και μολύνουμε το νερό που έχουμε ακόμα», λέει ο Henk Ovink, Ειδικός Εκπρόσωπος της Ολλανδίας και συνδιοργανωτής της διάσκεψης.
​Στην Ατζέντα 2030, στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν και τη διασφάλιση καθαρού νερού και αποχέτευσης για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο έως το τέλος της δεκαετίας.
Επί του παρόντος, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή ένας στους τέσσερις ανθρώπους, δεν έχουν καθαρό νερό. 3,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν τουαλέτα και 2,3 δισεκατομμύρια δεν έχουν νερό για το πλύσιμο των χεριών τους. Οι ξηρασίες στο Κέρας της Αφρικής ή οι πλημμύρες στο Πακιστάν αποτελούν πρόσθετη απειλή για την κατάσταση του εφοδιασμού. Μόνο στο Πακιστάν, 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την πρόσβαση σε πόσιμο νερό ως αποτέλεσμα των περσινών πλημμυρών. Αλλά σε πολλά μέρη, οι βασικές υπηρεσίες δεν εξασφαλίζονται ακόμη και χωρίς κρίσεις. Συνεπώς, είναι σαφές ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση των μέτρων και των έργων για την εξασφάλιση νερού για όλους.
Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το νερό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres θέλει να αναπτύξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις για δράση από τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ και εθελοντές ιδιώτες.
Η Gertrud Falk της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fian έχει αμφιβολίες για το αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί εθελοντικά. Διερωτάται ότι το προσχέδιο της τελικής εργασίας της διάσκεψης «μιλάει μόνο για εθελοντισμό και όχι για τη δέσμευση που απαιτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ειδικά όταν πρόκειται για τις βιομηχανίες, οι δωρητές θα πρέπει να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως παράδειγμα, η Falk αναφέρει την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης  για την επέκταση ενός ορυχείου βωξίτη στη Γουινέα μέσω εγγύησης οικονομικού δανείου. Αυτό σημαίνει ότι εάν η μεταλλευτική εταιρεία δεν αποπληρώσει το δάνειο στην τράπεζα ING Diba, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα το πληρώσει. Η Fian επικρίνει ότι η επέκταση του ορυχείου έχει θέσει σε κίνδυνο την παροχή νερού σε 13 χωριά, αν και μια ανάλυση κινδύνου από την Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη εκτιμήσει τις αρνητικές συνέπειες. Αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα συμμετείχε επίσης στη χρηματοδότηση.
 «Η μεταλλευτική εταιρεία στερεί από τους ανθρώπους την πρόσβασή τους στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι τα ποτάμια που χρησιμοποιούσαν οι κοινότητες στο παρελθόν έχουν μολυνθεί και οι πηγές στεγνώνουν επειδή διαταράσσονται τα υπόγεια υδάτινα ρεύματα με τη βύθιση γεωργική γης", δήλωσε η Falk. «Αν και κάποιες νέες αντλίες νερού είχαν εγκατασταθεί από την εταιρεία, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πιουν το νερό από αυτό επειδή ήταν πολύ σιδηρούχο».
Και η ελληνική κυβέρνηση μόλις χθές ψήφισε και "κλείδωσε" την ιδιωτικοποίηση του νερού, σαν απάντηση στο: "το νερό πρέπει να ρέει για όλους"!
​

Στοιχεία από την ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας:  https://taz.de/

0 Comments

Ο «όχλος των δικαστηρίων» και ο άλλος κόσμος

22/3/2023

0 Comments

 
Picture
Γιάννης Μάγγος​
Ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του αδικοχαμένου Βασίλειου που ξεψύχησε ένα μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια που υπέστη από αστυνομικούς, γράφει ένα κείμενο, εκκινώντας από όσα συνέβησαν στα δικαστήρια του Βόλου πριν από λίγες μέρες.

«Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε
Ομως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος»

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Δύο κόσμοι «αντιπαρατέθηκαν» μπροστά στα δικαστήρια του Βόλου στις 15 Μαρτίου 2023, ημέρα διεξαγωγής της δίκης για την υπόθεση Βασίλειου Μάγγου. Αφενός οι δυνάμεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αφετέρου ο «όχλος», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που τους απέδωσε ο εισαγγελέας Υπηρεσίας.
■ Εκείνη την ημέρα, από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέλαβαν τον χώρο των δικαστηρίων, για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της «ομαλής» διεξαγωγής της δίκης και η αποτροπή… επεισοδίων. Μάλιστα η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, για να είναι πιο… δίκαιη η δίκη, φρόντισε να γεμίσει την αίθουσα του δικαστηρίου αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι όπως και στην πρώτη δίκη, στις 21/10/22, σχημάτισαν ένα είδος κερκίδας.
Μ’ αυτό το πρόσχημα απαγόρευαν την είσοδο σε όποιον ήθελε να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίκη. Μια συνηθισμένη παλιομοδίτικη, γκροτέσκο τακτική, που προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών και από την οποία ανακύπτουν μεγάλα ερωτήματα.
Οπως τι δουλειά έχουν οι αστυνομικοί στην αίθουσα του δικαστηρίου; Καθοδηγούνται από την υπηρεσία τους για να υποστηρίξουν συναδέλφους τους που βασάνισαν και σκότωσαν στο ξύλο έναν πολίτη; Δηλαδή το κράτος ενώ δικάζει τον… εαυτό του, παίρνει θέση υπέρ των κατηγορουμένων…
■ Εξω από το κτίριο αστυνομικοί, με ασπίδες, κράνη, κλομπ, πιστόλια, μάσκες, δακρυγόνα, πανάκριβες στολές, Ράμπο παρατεταγμένοι. (Εχει ο λαός, πληρώνει…). Τα μέτρα ήταν πρωτοφανή και περίεργα για μια υπόθεση «ήσσονος» σημασίας, σύμφωνα με την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα Βόλου… Μια επικίνδυνη σωματική βλάβη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ανάμεσα σε άλλες υποθεσούλες... Η σιγουριά, πάντως, ότι η «επιτυχία» της αποστολής ήταν δεδομένη λαμπύριζε διάχυτη στα πρόσωπα των «κυρίαρχων» του χώρου.
■ Από την άλλη, οι συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια, ο «όχλος»: στην πλειονότητά τους νέοι, με ατημέλητα ρούχα, σχισμένα παντελόνια, σκουλαρίκια και μάτια που μέσα τους σπινθηρίζει το μέλλον. Διεκδικούσαν το συνταγματικό τους δικαίωμα να παρακολουθήσουν τη δίκη για τον συναγωνιστή τους Βασίλειο Μάγγο που πέθανε μαχόμενος για να αναπνέει η πόλη καθαρό αέρα και δείχνοντας την αλληλεγγύη του σε συλληφθέντες αγωνιστές. Απαιτούν δικαιοσύνη, έστω κι αν δεν πιστεύουν δικαιολογημένα πια στην ανεξαρτησία της - και δεν ανέχονται έναν κόσμο που τον πνίγει η αδικία.
Που δεν τους διαφεύγει ότι εκείνες τις μέρες του Ιούνη του 2020 η ελληνική αστυνομία χρεώθηκε ένα έγκλημα. Αυτό του ξυλοδαρμού, των βασανιστηρίων και του θανάτου του Βασίλειου Μάγγου. Οργίζονται και φωνάζουν με τη μεθόδευση για την προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται. Και αγανακτούν, όταν μαθαίνουν ότι εσφαλμένα απορρίφθηκαν οι μηνύσεις των γονέων του και πως η προκαταρκτική εξέταση δεν περαιώθηκε νόμιμα…
Που δεν ανέχτηκαν το προσβλητικό bullying της αστυνομίας προς τους γονείς και τη δικηγόρο τους την ημέρα της δίκης.
Που προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα και όταν τους απαγόρευσαν, προασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα των δικαστηρίων και το δικαίωμά τους να σταθούν έστω κι έξω από την αίθουσα. Και το κατόρθωσαν! Προτάσσοντας τα στιβαρά τους στήθη και τα γυμνά τους χέρια, έκαμψαν το αστυνομικό φράγμα! Γιατί έχουν ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στις δυνάμεις καταστολής. Και το μήνυμα της αντίστασής τους απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.
■ Αυτός ο «όχλος» είναι οι νέοι που παίρνουν θέση στα κοινωνικά ζητήματα. Αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών που γεμίζει καρκίνο την πόλη και φωνάζουν να φύγει η Lafarge (Και ποια είναι η Lafarge; Καταδικάστηκε στην Αμερική για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και εγκαλείται από το γαλλικό κράτος για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας). Που δεν θέλουν εγκαταστάσεις LNG στον Παγασητικό, ούτε βάσεις του θανάτου. Ούτε αιολικά στο Πήλιο και σε κανένα βουνό. Συμπαραστέκονται στον αγώνα των κατοίκων των Σταγιατών. Αντιδρούν στο ξεπούλημα του νερού, που είναι αγαθό της φύσης και δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Υποστηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Με τον αγώνα τους κρατάνε καθαρή τη συνείδηση της πόλης.
Γνωρίζουν ότι ο πραγματικός κόσμος είναι αυτός ο σάπιος των αφεντικών, για τα συμφέροντα των οποίων γίνονται εγκλήματα, και ότι η αστυνομία είναι το προπέτασμά του. Στέκονται απέναντι σ’ αυτόν τον κόσμο σήψης και διαφθοράς και στους εκπροσώπους του, που για το κέρδος ξεπουλούν τα αγαθά του τόπου. Δεν χαρίζουν τίποτα και σε κανέναν. Αντιδρούν σε ένα σύστημα που ξεζουμίζει και ισοπεδώνει τη ζωή μας. Το σύνθημά τους «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές κι εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές» είναι επίκαιρο όσο και το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που εξαιτίας της αχαλίνωτης επιδίωξης του κέρδους διαλύθηκε ο ΟΣΕ και τα πράγματα οδηγήθηκαν με μαθηματική ακρίβεια σ’ αυτό το ανείπωτο κυβερνητικό έγκλημα…
■ Αγαπώ τον «όχλο» των δικαστηρίων! Είναι τα νιάτα, ο ανθός της πόλης, το μέλλον της. Ο,τι πιο προοδευτικό και πιο ρηξικέλευθο υπάρχει. Τα νιάτα που προβάλλουν τη διαφορετικότητά τους κόντρα σ’ έναν κόσμο γερασμένο πια από ιδέες και οράματα. Εχουν πίστη, αλληλεγγύη, συντροφικότητα. Αυτές είναι οι αξίες τους! Με τα ξάστερα μάτια της νιότης τους, βλέπουν καθαρά προς τα πού πάει αυτό το τρένο που ονομάζεται Ελλάδα και αγωνίζονται σθεναρά για να αλλάξουν την πορεία…

0 Comments

Θεσσαλονίκη: “Το νερό είναι δημόσιο αγαθό! Πολίτες και συλλογικότητες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού”

22/3/2023

0 Comments

 
Picture
​Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της ΕΥΑΘ πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας πολίτες και συλλογικότητες μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού που φέρνει το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για την υπαγωγή των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη μετατροπή της τελευταίας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Παράλληλα η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου περνά μια σειρά αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura.
Picture
Να σημειωθεί ότι το σωματείο της ΕΥΑΘ προχώρησε σήμερα σε στάση εργασίας σήμερα τονίζοντας ότι λίγες μέρες «μετά το έγκλημα στα Τέμπη ένα νέο έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη». Οι εργαζόμενοι ανήρτησαν πανό με συνθήματα «Το αίμα μας τα κέρδη τους» και «Εκτροπή» ενώ πολίτες με πλακάτ δήλωναν ότι το «νερό είναι δημόσιο αγαθό» απαιτώντας «να μην γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό».
​
Picture
«Πρόκειται για μια έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, το μετατρέπει σε εμπόρευμα ακυρώνει όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ κατά του Υπερταμείου, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και κατά του ΣΔΙΤ της ΕΥΔΑΠ και ανοίγει την πόρτα σε μεγάλες εταιρείες» σημείωσε ο Γ. Αρχοντόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

«Είναι ένα ξεκάθαρο βήμα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εκφρασμένη διάθεση της κοινωνίας» δήλωσε ο γραμματέας του σωματείου της ΕΥΑΘ Ι. Μήτζιας θυμίζοντας ότι το 2014 στην Θεσσαλονίκη σε δημοψήφισμα με συμμετοχή άνω των 200.000 πολιτών, το 98% ψήφισε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως πρόσθεσε το σχέδιο νόμου έρχεται σε αντίθεση και σε όλη τη νομολογία που έχει υπάρξει και τις αποφάσεις των δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια. «Το γεγονός ότι ψηφίζεται σήμερα δε σημαίνει κάτι για τον δικό μας αγώνα. Είμαστε βέβαιοι, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές, ότι θα καταφέρουμε να ακυρώσουμε τους νόμους τους. Αυτό θα γίνει και με τη συμμετοχή της κοινωνίας, αλλά και στις δικαστικές αίθουσες».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στο υπόμνημα που έστειλε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών που έκρινε ως αμφίβολης συνταγματικότητας τον υπό ψήφιση νόμο. Το ίδιο έκανε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το νομοπαρασκευαστικό έργο που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό αυτό που προτείνεται καθώς έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ δείχνουν ξεκάθαρα ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Ενώ το ΣτΕ έλεγε όχι εποπτεία από το Δημόσιο μέσω Υπερταμείου αλλά δημόσιο έλεγχο απευθείας από το Δημόσιο (γιατί το Υπερταμείο εξυπηρετεί ταμιακούς σκοπούς) η κυβέρνηση έφερε το καλοκαίρι τροπολογία προκειμένου να μην εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις.
«Είναι φανερό πως η ακύρωση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Τότε η κυβέρνηση δήλωνε ότι η νομοθετική ρύθμιση εξασφάλιζε επαρκή δημόσια εποπτεία μέσω του Υπερταμείου. Σήμερα προχωράνε ένα βήμα παραπέρα, εκχωρώντας ακόμα και την εποπτεία αυτή σε μια ανεξάρτητη αρχή» τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο της ΕΥΑΘ αναφέροντας ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα μπορεί να καθορίζει την τιμολόγηση και συνολικά τον τρόπο διαχείρισης των παρεχόμενων υπηρσειών με πρόθεση το νερό να μετατραπεί σε εμπόρευμα όπως έγινε με το ρεύμα.
Οι εργαζόμενοι μαζί με τις συλλογικότητες πραγματοποίησαν διαδήλωση μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν το νερό και στη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος στην πλατεία Αριστοτέλους στις 2 Απριλίου για να δοθεί το μήνυμα ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο δε θα εφαρμοστεί στην πράξη.

0 Comments

Λιμάνι της Ηγουμενίτσας: Στον όμιλο Grimaldi το 67% με 84,17 εκατ. ευρώ

21/3/2023

0 Comments

 
Picture
Ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του λιμένος Ηγουμενίτσας 

 https://www.ieidiseis.gr/epixeiriseis/166581/limani-tis-igoumenitsas-ston-omilo-grimaldi-to-67-me-84-17-ekat-evro

0 Comments

25η Μαρτίου 1821: Το ιστορικό μιας παραχάραξης... μέρες που έρχονται!

21/3/2023

0 Comments

 
Picture
Χρήστος Κάτσικας

Πλησιάζει ο χρόνος όπου οι "επίσημοι" αυτού του τόπου θα παρουσιάσουν το παρελθόν μας, δηλαδή θα μας πουν ποιοι είμαστε, πώς φτάσαμε ως εδώ ύστερα από 200 χρόνια ανεξαρτησίας, θ' ακούσουμε πολλούς και για πολλά και καλό είναι να δεθούμε στο μεσιανό κατάρτι, γιατί θα μας ξεκουφάνουν οι Σειρήνες.
Η Ιστορία αφηγείται ανθρώπινες ενέργειες που σαφώς συνεπάγονται τιμές ή ενοχές για όσους έχουν σχέση μ' αυτές. Με βάση όσα μαθαίνει ο νέος άνθρωπος στο σχολείο, σχηματίζει αξιολογικές κρίσεις για άλλους ανθρώπους, για κοινωνικές ομάδες, στρώματα, τάξεις, σεβασμό και εμπιστοσύνη ή αποστροφή και έχθρα.
Τα πράγματα, λοιπόν, είναι σοβαρά και επικίνδυνα. Για ποιους; Μα για όσους (κοινωνικά στρώματα, ομάδες, τάξεις) ήταν απόντες από μεγάλα έργα ή έπαιξαν ρόλο αρνητικό ή θεωρούν ότι η αφήγηση κάποιων γεγονότων δεν ευνοεί τις δικές τους θέσεις, την ιδεολογία τους, τους σκοπούς τους.
Αυτοί, λοιπόν, χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους απόκρυψης της ιστορικής αλήθειας, όπως την αποσιώπηση, παραποίηση, παρερμηνεία κ.λπ. Όλ' αυτά, μ' έναν σκοπό: τη δημιουργία πλανημένων κοινωνικών συνειδήσεων που σκέφτονται και ενεργούν σε βάρος των ίδιων τους των συμφερόντων.
Οι ιστορικές αλήθειες κλειδώνονται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και αντικαθίστανται από εθνικούς μύθους και στερεότυπα. Ακόμη και όταν η κυρίαρχη τάση συγγραφής της επίσημης Ιστορίας είναι μια νέα σύνθεση εθνοκεντρικού και ευρωκεντρικού προσανατολισμού, ακόμη και όταν στα πλαίσια αυτής της «γραμμής» φαίνεται να στέκεται κριτικά στη μυθολογία, ακόμη και τότε, «ξεχνάει» ότι η επανάσταση του 1821 είχε εχθρούς και φίλους.
Η Τουρκοκρατία εξέθρεψε κοινωνικές τάξεις με συγκρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα. Η οθωμανική κυβέρνηση, δημιούργησε μια ελληνική αριστοκρατία διοικητικών οργάνων και φοροεισπρακτόρων. Η ηθική και πολιτική θέση τούτης της τάξης αποδόθηκε άριστα με την ονομασία τους σαν είδος «χριστιανών Τούρκων».
Κοτζαμπασισμός, Παλάτι και Ανώτερος κλήρος
Για να έρθουμε, όμως, το θέμα μας πολύ – πολύ συγκεκριμένα με μια μελέτη περίπτωσης.
Ποιος Έλληνας, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, δε γνωρίζει να πει δυο λόγια για το «ξεκίνημα της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα στις 25 Μάρτη»; Μπορεί να μη γνωρίζουμε για την τύχη των πρωτεργατών της Επανάστασης, για την εξάρτηση και τους ξένους προστάτες, για την κατάληξη του αγώνα, όμως όλοι μπορούμε εύκολα να αναφερθούμε στο «πιο σημαντικό γεγονός της Νεότερης Ιστορίας μας, στην ευλογία των όπλων στην Αγία Λαύρα από τον Π.Π. Γερμανό, που αποτέλεσε και αφετηρία της Ελληνικής Επανάστασης».
Κι όμως, ούτε στις 25 Μάρτη του 1821 ξεκίνησε η  Ελληνική Επανάσταση ούτε στην Αγία Λαύρα.
Σε ότι αφορά την ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης αυτή θεσμοθετήθηκε το 1838 από τον τότε βασιλιά Όθωνα. Στις 25 Μαρτίου 1838, δεκαεπτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος εορτασμός σε αυτή την ημερομηνία που καθιερώνεται με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα. Ένα Διάταγμα που δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως συνηθιζόταν τότε, αλλά στον Τύπο της εποχής. Ο διττός, εθνικός και θρησκευτικός χαρακτήρας του εορτασμού αποτυπώνεται στο επίσημο κείμενο που υπέγραψε ο βασιλιάς: «Θεωρήσαντες ότι η ημέρα της 25 Μαρτίου, λαμπρά καθ' εαυτήν εις πάντα Έλληνα διά την εν αυτή τελουμένην εορτήν του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, είναι προσέτι λαμπρά και χαρμόσυνος δια την κατ' αυτήν την ημέραν έναρξιν του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνος του Ελληνικού Εθνους, καθιερούμεν την ημέραν ταύτην εις το διηνεκές ως ημέραν ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ» (Εν Αθήναις την 15 Μαρτίου 1838, Όθων)
Λίγα χρόνια πριν, είχαν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας (με τη μεσολάβηση του κοτζαμπασισμού που είχε φορέσει φράκο), που είχαν διαταραχθεί στην περίοδο της Αντιβασιλείας.
Βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη η σκύλευση πάνω στο πτώμα της Επανάστασης του '21. Ο πολιτικός κοτζαμπασισμός και η  Εκκλησία, σε πλήρη σύμπνοια με το Παλάτι, θεώρησαν ότι ήταν η κατάλληλη ώρα να παγιώσουν τη δική τους εκδοχή για το παρελθόν με στόχο να ταυτιστούν με την ουσία του νεοελληνικού κράτους. Ο,τι δεν συνέφερε ή το αποσιωπούσαν ή το τροποποιούσαν κατάλληλα.
Η παραχάραξη του 21, λοιπόν, έγινε με το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα καθώς μέχρι τότε η εθνική γιορτή είχε καθιερωθεί να γιορτάζεται την Πρωτοχρονιά, σε ανάμνηση της 1ης Γενάρη, που η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου την 1/1/1822 κήρυξε επίσημα και πανελλαδικά την Εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδος και συνέταξε το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Ο Όθωνας για να κόψει κάθε θεσμό με την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, που ψήφισε πολίτευμα δημοκρατικό, κατάργησε την Πρωτοχρονιά ως μέρα Εθνικής γιορτής και με το διάταγμά του αυτό αυθαίρετα τη μετέθεσε στις 25 Μάρτη. Και είναι φανερό ότι οι προύχοντες και το ανώτερο ιερατείο, σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσαν να καταργήσουν την Εθνική γιορτή της Πρωτοχρονιάς και να πλάσουν τον μύθο της Αγίας Λαύρας χωρίς την καθιέρωση της 25ης Μάρτη, ως επέτειο της Εθνικής γιορτής.
Οι πηγές για τη μελέτη της Επανάστασης του '21 είναι αρκετά διαφωτιστικές για την Αγία Λαύρα. Είναι γνωστό ότι οι ιστορικοί της εποχής G. Finlay, Σ. Τρικούπης και Ι. Φιλήμων αναφέρουν ότι γύρω στα 1840 οι κοινωνικοπολιτικές ομάδες, αρχιερείς και πρόκριτοι, άρχισαν την προσπάθεια της παραποίησης των συμβάντων που συνδέονται με τον Π. Πατρών Γερμανό και τους προκρίτους της Αχαΐας κι απερίφραστα καταγγέλλουν την πλαστογράφηση του περιστατικού της μετάβασης κι άφιξης του Π. Πατρών Γερμανού και των προεστών της Αχαΐας στην Αγία Λαύρα.
Έτσι οι Έλληνες και ξένοι ιστοριογράφοι της Επανάστασης αναφέρουν:
· Φιλήμων: «παχυλόν ψεύδος» (Φιλήμονος, Δοκίμιο Ιστορικό Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Γ', κβ).
· Σπ. Τρικούπης: «Ψεύδος» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Α', σ. 229).
· Φίνλεϋ: «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια» (Φίνλεϋ, Ιστορία Ελληνικής Επανάστασης, τομ. Α', σ. 217).
Επίσης ο Π.Π. Γερμανός στα Απομνημονεύματά του, ενώ εξιστορεί με λεπτομέρειες τα πάντα, δε λέει τίποτε για την Αγία Λαύρα ενώ δεν υπάρχει καμιά αναφορά δεν υπάρχει πουθενά για την Αγία Λαύρα, τουλάχιστον μέχρι το 1835.
Υπήρχε λόγος για την αλλαγή αυτή; Προφανώς! Ταυτίζοντας την Εθνική γιορτή με τη γιορτή της Θεοτόκου η Εθνική γιορτή έχανε τον πολιτικό και επαναστατικό χαρακτήρα και έπαιρνε θρησκευτική απόχρωση και βέβαια αποκτούσε και πρωτεργάτες: Τους κοτζαμπάσηδες, την εκκλησία και τους αρχιερείς της.
Εξάλλου είναι γνωστές οι πραγματικές ημερομηνίες της έναρξης: Ενώ δεν υπάρχει καμιά  ιστορική πηγή στην οποία να έχει καταγραφεί επαναστατική πράξη στις 25 Μάρτη, έχουμε καταγεγραμμένο ότι αφενός στις 22 Φλεβάρη 1821 ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και αρχηγός της Επανάστασης, Αλέξανδρος Υψηλάντης περνά τον Προύθο ποταμό καλώντας τους Έλληνες στα όπλα και αφετέρου ότι στις 14 Μαρτίου  στα Καλάβρυτα δολοφονούνται Οθωμανοί φοροεισπρακτόρες) και, λίγο αργότερα, στις 21 Μάρτη 1821 ο Φιλικός κι αρχηγός της Επανάστασης της Πάτρας, ο τσαγκάρης Παναγιώτης Καρατζάς, κάλεσε το λαό της Πάτρας στα όπλα και στις 22 Μάρτη την ελευθέρωσαν (παρεπιμπτόντως να αναφέρουμε ότι ο Παναγιώτης Καρατζάς ή καλύτερα Παναγιώτης Αναστασόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο Καρατζάς, το οποίο στα τουρκικά σημαίνει ζαρκάδι).
Ωστόσο κοτζαμπάσηδες και ανώτερος κλήρος σε συνεργασία πλέον με το παλάτι τοποθέτησαν το ξεκίνημα της Επανάστασης στη Μονή της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων, συμπληρώνοντας έτσι την πλαστογραφημένη έναρξη της Επανάστασης, με το Οθωνικό διάταγμα. Έτσι πλάστηκε ο μύθος της Αγίας Λαύρας που εμφάνιζε τον Π. Πατρών Γερμανό να υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, στις 25 Μάρτη, περιστοιχισμένο από κοτζαμπάσηδες κι οπλαρχηγούς. Τη διάδοση του θρύλου αυτού βοηθήθηκε από τη ζωγραφική σύνθεση «Ο Μητροπολίτης Π.Π. Γερμανός υψώνει τη σημαία της Ελευθερίας»,  που είναι φανταστική, και φιλοτεχνήθηκε το 1851 από τον Βρυζάκη ο οποίος  είχε φιλοτεχνήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και τη λεγόμενη προσωπογραφία του Όθωνα και έκανε ανώτερες σπουδές στο Μόναχο, καθώς πήρε μια μεγάλη υποτροφία  από τη Βαυαρική κυβέρνηση.
Μέσα στους πολλούς εθνικούς μύθους στην Ελλάδα η ίδια η επέτειος της 25ης Μαρτίου κατέχει ξεχωριστή θέση σαν παράδειγμα διαστρέβλωσης των γεγονότων αλλά και του ρόλου των κοινωνικών τάξεων και των προσωπικοτήτων που τις εξέφρασαν εκείνη την ιστορική περίοδο.
 
πηγή

0 Comments

Φθάνει η σήραγγα των Τεμπών μέχρι τον Δήμο Βόλου;

21/3/2023

0 Comments

 
Picture
Το 2017,  μεθοδεύτηκε  και υλοποιήθηκε μια  προαποφασισμένη διακοπή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που είχε θέμα την διχοτόμηση και ουσιαστικά την απαξίωση της ΔΕΥΑΜΒ. Η Δημοτική Αρχή Μπέου κατηγόρησε ως ταραξίες δύο συμπολίτες μας, οι οποίοι μαζί με εκατοντάδες άλλους ήταν εκεί για να αποτρέψουν τη διάλυση και το ξεπούλημά της. Η δύναμη τελικά των πολιτών πέτυχε να μην διχοτομηθεί η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Βόλου για το νερό.
Ο Δήμος Βόλου όμως συνέχισε εκδικητικά και επέμεινε στην άσκηση μήνυσης κατά αυτών των δύο πολιτών. Έκτοτε, η δίκη πήρε αρκετές αναβολές και πριν δύο μήνες, στην προτελευταία εκδίκαση, απουσίαζαν αρκετοί μάρτυρες κατηγορίας όλοι συνεργάτες του κυρίου Μπέου, νυν και τέως δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του. Τιμωρήθηκαν όλοι με πρόστιμο 200 ευρώ έκαστος και η δίκη αναβλήθηκε για τις 14 Μαρτίου 2023. 
Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν έπρεπε κανονικά να είναι παρόντες πολλοί μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και πάλι απουσίαζαν μαζικά εκτός από ελάχιστους. Ένα εύλογο ερώτημα δημιουργήθηκε σε όσους παρακολουθούσαν  τη δίκη :
"Με ποια πρόφαση έδειχναν τέτοια περιφρόνηση στο δικαστήριο;" 
Τις απαντήσεις έδωσε η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος υπεράσπισης των δύο πολιτών.  Με ιατρικές βεβαιώσεις ασθένειας (!!!!) ζήτησαν εγγράφως να ακυρωθεί το πρόστιμο που είχε επιβληθεί, επικαλούμενοι ασθένεια. Το "ομαδικό αίτημα" αρχικά έγινε αποδεκτό από τις δικαστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να περιφρονήσουν για μια ακόμη φορά την διαδικασία. Το κόλπο όμως ξεσκεπάστηκε, χάριν της επιμονής και εμπειρίας της κας Κωνσταντοπούλου. 
Πολλά τα ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση πλέον. 
1. Με ποιες "πλάτες" τα αιτήματα του κου Μπέου γίνονται συστηματικά αποδεκτά από τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης στον Βόλο;
Θυμίζουμε το πρόσφατο προφορικό αίτημα, σε άλλη δίκη που ο κ. Μπέος ήταν κατηγορούμενος  για ποινικά αδικήματα. Ζήτησε αναβολή για μετά τις δημοτικές εκλογές και το αίτημά του έγινε δεκτό, παρά τις αντιρρήσεις των μηνυτών και παρά το γεγονός ότι όλες οι άλλες αναβολές, που δόθηκαν εκείνη την ημέρα είχαν ορίζοντα 2 μόνο μηνών!
2. Ο συνήγορος του κ. Μπέου δεν είχε πληρώσει το ανάλογο παράβολο, οπότε ουσιαστικά δεν είχε δικαίωμα νόμιμης εκπροσώπησης. Πόσες άλλες φορές οι συνήγοροι του κου Μπέου αγόρευσαν χωρίς να έχουν τα νόμιμα προβλεπόμενα έγγραφα;
3. Από ποια ασθένεια προσβλήθηκαν μαζικά οι συνεργάτες του Μπέου και ποιοι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου ή ιδιώτες υπέγραψαν τις  βεβαιώσεις ασθενείας;
4. Οι βεβαιώσεις αυτές βγήκαν πριν ή μετά το έγκλημα των Τεμπών; 
5. Η σήραγγα των Τεμπών, μετά το Νοσοκομείο του Βόλου, φθάνει μέχρι και το Δημαρχείο του Βόλου; Ποιος θα μας απαντήσει; 

Ενεργοί Πολίτες Βόλου

0 Comments

OXI ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ : συγκέντρωση Τρίτη 21 Μαρτίου 6.00 μμ στον Αγ. Νικόλαο στο Βόλο

21/3/2023

0 Comments

 
Picture
Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου


OXI ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Όλοι – όλες στη συγκέντρωση την Τρίτη 21 Μαρτίου
6.00 μμ στον Αγ. Νικόλαο

Ούτε Σταγόνα στα δολοφονικά αρπακτικά!!!
Το Νερό δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικό αγαθό.
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:
Στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων και κοινωνικών αγαθών.
Στην καπιταλιστική ανάπτυξη που φέρνει τη λεηλασία της φύσης και της ζωής.
Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του Νερού και τη διαχείριση των αποβλήτων.
To τραίνο της ‘’καπιταλιστικής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης’’ δεν σταμάτησε στις αιματοβαμμένες ράγες του κρατικού εγκλήματος των Τεμπών. Προχωρά την παραπέρα εμπορευματοποίηση- ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων και του νερού, με ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων" Το σχέδιο νόμου αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ιδιωτικοποίησης του Νερού μετά την ψήφιση, τον περασμένο Ιούλιο, του νόμου 4964/2022 (άρθρα 114, 115), με τον οποίο οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ επαναμεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο.
Βασικός προσανατολισμός του νομοσχεδίου είναι η προετοιμασία του εδάφους για την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/60 σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς του νερού κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών κ.ά. Αυτό που επιχειρεί αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι να παραδώσει «πακέτο» και τις αρμοδιότητες επί των φορέων υδροδότησης (ρυθμιστικές, κανονιστικές, αδειοδοτικές, κυρωτικές, τιμολογιακές). Όλο αυτό θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, σε αυξήσεις στην τιμή του νερού και σε διακοπές παροχής σε χιλιάδες καταναλωτές.
Στην πόλη του Βόλου όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες προσπάθειες ανοίγματος των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, με διαδικασίες αδιαφανούς υπερχρέωσής της, με την προσπάθεια αλλαγής του κανονισμού άρδευσης στα χωριά του Πηλίου, με την προσπάθεια χαρίσματος του βιολογικού καθαρισμού σε εργολάβους, με τους δεδηλωμένους σχεδιασμούς για υφαρπαγή των νερών του Πηλίου και διανομή τους σε εταιρίες εμφιάλωση κ.α. Προσπάθειες που σε σημαντικό βαθμό έπεσαν στο κενό λόγω της λαϊκής κινητοποίησης. Η κατεύθυνση που υλοποιείται με τη διεύρυνση της ΡΑΕ σε καθήκοντα διαχείρισης υδάτων, αποβλήτων και ενέργειας είναι το μπίζνες πλαν που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Βόλο μέσα από κυβερνητικά φιρμάνια, με πυλώνες το δήμο και την περιφέρεια και υλοποιητές μεγάλα πολυεθνικά μεγαθήρια όπως η LAFARGE,και σήμερα γενικεύεται ως εθνικό σχέδιο.
Κοινωνικό αγαθό, και όχι εμπόρευμα, είναι και το νερό.
Ο λαός πρέπει να διεκδικήσει με αγώνες να μπει «φρένο» σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίηση του νερού, και να υπάρχει μια άλλη διαχείριση σε όλο τον κύκλο του νερού, με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο, βάσει των κοινωνικών αναγκών και της εμπειρίας των τοπικών κοινωνιών.
Το Νερό, είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη. Το καπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής λεηλατεί και εμπορευματοποιεί τους φυσικούς πόρους, οι οποίοι δεν είναι ανεξάντλητοι.
Το Νερό δεν μπορεί να μπει σε καμία ρύθμιση καμιάς αρχής, γιατί θα γίνει ακριβό σαν το ρεύμα σε μια περίοδο που οι χαμηλοί μισθοί λεηλατούνται και οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται από την ακρίβεια, που αυξάνεται συνεχώς.
Το νερό είναι κεφαλαιώδες περιβαλλοντικό ζήτημα.

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου
0 Comments

“Όχι στο πολυνομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού – Διαδηλώνουμε στη Βουλή τη Δευτέρα 20/3 από τις 4:00 μ.μ.”

20/3/2023

0 Comments

 
Picture
Ανακοίνωση Νο 8 • Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023
Όχι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Όλοι στη Βουλή τη Δευτέρα 20/3 στις 4:00 το απόγευμα
Αμέσως μετά το έγκλημα στα Τέμπη (το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν κατάφερε να αποτρέψει) και λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά την κατακραυγή εμμένει να φέρει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.
Από την πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ τέθηκε σε διαβούλευση αλλά και στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ένωση ΔΕΥΑ, Δήμοι, σωματεία εργαζομένων ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) αλλά και η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής, δεκάδες επιστήμονες και χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα εξέφρασαν την αντίθεσή τους και ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Μπορεί ο υπουργός να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί όμως με μια προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς πως ολόκληρο το νομοσχέδιο είναι γραμμένο με «ανοιχτή διατύπωση» και ορολογία τέτοια που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΕΝ στις 13/3 μετά την συνάντηση του κ. Σκρέκα με τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της Ένωσης των ΔΕΥΑ αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ»
Η ιδεοληψία της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει χρεοκοπήσεις ηθικά, πολιτικά, ιδεολογικά αλλά και δικαστικά. H εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα νομοσχέδιο που ετοιμάζει την αγορά νερού είναι αντίθετη με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες στον τομέα της υδροδότησης της χώρας δεν νοείται ούτε η ύπαρξη αγοράς, ούτε η δραστηριοποίηση κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ώστε να απαιτείται η ρύθμισή τους από Ανεξάρτητη Αρχή.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σκρέκας και Σαχίνης (μόνος, σε αντίθεση με το σύνολο των φορέων, υπερασπίστηκε στη Βουλή, τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων) έχουν αποφασίσει να ταχτούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν μανιωδώς να κερδοσκοπήσουν επί του κύκλου του νερού και να συγκρουστούν με την ισχυρή, ομόθυμη και με κάθε τρόπο εκφρασμένη θέλησης της ελληνικής κοινωνίας να υπερασπίσει το νερό ως κοινωνικό αγαθό.
Την Δευτέρα 20 Μαρτίου η ΟΜΕ και τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οργανώσεις, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.
Καλούμε όλους και όλες να διαδηλώσουμε:
Όχι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
που ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΚΡΙΒΟ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση στο sekes-eydap.gr
0 Comments
<<Previous
Forward>>

    RSS Feed

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Επικοινωνία: gkolempas@gmail.com


    Για να δείτε παλαιότερα άρθρα μεταφερθείτε στον παρακάτω 
    σύνδεσμο
    Αποανάπτυξη-Κοινοτισμός

    Ομιλία του Γιώργου Κολέμπα για την "αποανάπτυξη και τον κοινοτισμό" στα μέλη του Τομέα Ενέργειας του ΜΕΡΑ25
    Δείτε ένα animation για την "ευτυχία":
    https://youtu.be/e9dZQelULDk
    Uni4sse – Ημερίδα: Τα παιδία Κ.Αλ.Ο. παίζει
    https://open.tube/videos/watch/bf2fd4a2-0a89-46c2-a3fa-c69a5141a0f5?fbclid=IwAR0SDEErwdjE1xvCEalGyG15U7xjowCIOplDI7qL5N9DkJMIZhCHsmyDAro

    Ένα καταπληκτικό βίντεο για την σημερινή "καταναλωτική ευτυχία"

    Pursuit of Happiness, The Rat Race - A Short Film Animation By Steve Cutts | World King:

    https://www.youtube.com/watch?v=MZZz1XrNnO8
    Το πρόταγμα της αποανάπτυξης και η επανανοηματοδότηση της ζωής ως ζητούμενο
    https://www.youtube.com/watch?v=wactd4Y5Wk4&feature=youtu.be

    Αποανάπτυξη - Τοπικοποίηση - Κοινοτισμός
    Θέατρο Ροές - 23 Οκτωβρίου 2018
    Συζητούν:
    -Δημήτρης Αποστολάκης (Χαϊνης)
    -Γιώργος Κολέμπας
    -Δημήτρης Κορνάρος
    -Γιάννης Μπίλλας
    Δείτε το βίντεο:


    Διεθνής Συμμαχία για την Τοπικοποίηση-International Alliance for Localization (IAL)
    Η Διεθνής Συμμαχία για τον Τοπικοποίηση (IAL) είναι ένα διαπολιτισμικό δίκτυο διανοούμενων, ακτιβιστών και ΜΚΟ αφιερωμένων στην διερεύνηση ριζικά νέων οραμάτων κοινωνικής εξέλιξης. Μέχρι τώρα έχουν συνευρεθεί άτομα και ομάδες από 58 διαφορετικές χώρες.
    https://www.localfutures.org/programs/global-to-local/international-alliance-localization/

    ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ: μια συζήτηση με τον Γιώργο Κολέμπα​
    ​​Μια συζήτηση στα πλαίσια της εκδήλωσης:  “Η Κοινωνική Οικονομία Αγαθό για Όλη την Κοινωνία”. 

    ​Όλη η συζήτηση εδώ
    O συγγραφέας και βιοκαλλιεργητής Γιώργος Κολέμπας στον 958fm του ΡΣΜ ...
    http://webtv.ert.gr/ert3/radiofonikes-sinentefxis/o-singrafeas-ke-viokalliergitis-giorgos-kolempas-ston-958fm-tou-rsm-tis-ert3/
    ​
    Περιμπανού "Η Κοινωνική Οικονομία Αγαθό για Όλη την Κοινωνία"
    ΕΔΩ
    "Η ΕΡΤ στην Περιφέρεια":  Συζήτηση για την Τοπικοποίηση- Αποανάπτυξη, την Αμεσοδημοκρατία, την Οικολογική Κοινωνία της Ισοκατανομής
    "Επιστροφή ... προς τα μπρος", στους 90,1 της Λάρισας
    Αντιδραστήριο της Ερτ 3: Η δύναμη της κοινότητας
    http://webtv.ert.gr/ert3/28sep2016-antidrastirio/
    ΕΡΤ3 - Θεματική συζήτηση : Αποανάπτυξη - Τοπικοποίηση:
    https://www.youtube.com/watch?v=hTzh9DooEoU&feature=c4-overview&list=UUqrgAOkMe5fpHqeebbWI-3w
    Συνεργατικές εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
    https://www.youtube.com/watch?v=8kK8aFqO-JQ
    Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης:
    https://www.youtube.com/watch?v=unjCjXh8gNc
    Συζήτηση: Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη:
    http://www.dailymotion.com/video/xuld8b

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.