Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ

1/7/2022

0 Comments

 
Picture
Φίλες και φίλοι, όσοι και όσες τόσον καιρό υποστηρίζετε και συμμετέχετε με κάθε τρόπο τον αγώνα για τη διάσωση του Κολοβρέχτη και την σωτηρία της φύσης από την ενεργειακή λαίλαπα, σας κοινοποιούμε ένα κείμενο για συλλογή υπογραφών, με αφορμή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην β΄ ζώνη του υγροβιότοπου.
Το κείμενο αυτό θα σταλεί στις συναρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, την αυτοδιοίκηση, στους κυβερνητικούς φορείς και θα δημοσιοποιηθεί στον Τύπο.
Παρακαλούμε για την υποστήριξη σας με ένα  e-mail στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο kolobrextissos@gmail.com. Μπορείτε να υπογράψετε είτε ως σύλλογοι, συλλογικότητες, φορείς είτε ως πολίτες όπου μπορείτε να αναφέρετε και την ιδιότητα σας, εάν το επιθυμείτε.
Σε περίπτωση που διαφωνείτε με κάποιο σημείο του κειμένου , μπορείτε μέσα από την δική σας σκοπιά να εκφράσετε τη συμπαράστασή σας.
Με εκτίμηση, 
Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη
​

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
Απευθύνουμε δημόσια το παρακάτω κείμενο για να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, στην κεντρική Εύβοια. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τοποθετούνται σε γόνιμη γη, γη χαρακτηρισμένη ως Υψηλής Παραγωγικότητας, εντός της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) όπως αυτή καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1989 (ΦΕΚ 642/τ. Β’).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη, ένας από τους φορείς που ασχολείται ενεργά με την υπόθεση της διάσωσης/προστασίας/ανάδειξης του υγροβιότοπου, αυτό συμβαίνει με ελάχιστη πληροφόρηση της κοινωνίας, χωρίς ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, μέσα από διαδικασίες που δεν λαμβάνουν υπόψη τον χαρακτηρισμό του Κολοβρέχτη ως «περιοχής προστασίας της φύσης» (ν. 1650/1986), χωρίς περιβαλλοντική μελέτη που να αναφέρει τις επιπτώσεις για την πλούσια ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής (έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών που επισκέπτονται την περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας επειδή φιλοξενεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της χαλκόκοτας), σε κοντινή απόσταση από οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο και με σκοπό να αλλάξουν, προς το δυσμενέστερο, οι χρήσεις γης.
Όλοι και όλες εμείς τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή της ομάδας πολιτών και άλλων πρωτοβουλιών (ορειβατικοί, περιβαλλοντικοί σύλλογοι), έχουμε συμμετάσχει σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έχουμε παρακολουθήσει ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς τόπους  στον Κολοβρέχτη και το γειτονικό Βολέρι (Γλύφα, Βάρκα, Μπαϊράμ Αγάς), έχουμε συνεισφέρει σε δραστηριότητες όπως ο καθαρισμός των ακτών από μπάζα και σκουπίδια, έχουμε περπατήσει το μονοπάτι από  το Βολέρι ως την Γλύφα το οποίο διανοίχτηκε μέσα από συνεργασία των συλλόγων που ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της ευβοϊκής φύσης, έχουμε συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, έχουμε απολαύσει το τοπίο, έχουμε φωτογραφήσει, έχουμε υπάρξει στον Κολοβρέχτη.
Θεωρούμε ότι ο υγροβιότοπος αποτελεί φυσική κληρονομιά που δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό των συμφερόντων μιας ασύδοτης Αγοράς.
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν στην διάσωση/ανάδειξή του θα συμβάλλει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ιδιαιτέρως όταν αυτό συμβαίνει με την αποστέρηση/αρπαγή της γεωργικής γης, σε μια εποχή που παγκοσμίως οι κοινωνίες ανησυχούν για την ποιότητα της τροφής τους και την πρόσβαση σε αυτήν σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, που αντιμετωπίζεται ως χρηματιστηριακό προϊόν επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά. Οι υγρότοποι μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθώς λειτουργώντας ως φυσικό σφουγγάρι απορροφούν και αποθηκεύουν τις ποσότητες του νερού από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις, ενώ στην ξηρασία απελευθερώνουν τις αποθηκευμένες ποσότητες, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της έλλειψης νερο. 
Στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πρώτιστο μέλημα  πρέπει να είναι η εξέταση των επιπτώσεων στα φυσικά οικοσυστήματα μαζί με το κοινωνικό συμφέρον καθώς και η νομοθετική δυνατότητα για μια αποκεντρωμένη διαχείρισή της ενέργειας σε επίπεδο κατοικιών, γειτονιάς, δημόσιων ή άλλων συλλογικών χώρων, πόλεων. Σε συνδυασμό με  μέτρα που θα εξοικονομούν ενέργεια, μειώνοντας το αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κοινωνία και την φύση και θα λαμβάνουν υπόψη ότι η τελευταία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας για χάρη του οποίου επιβάλλεται η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ σε βουνά, δάση, κάμπους, θάλασσες, υγρότοπους.

Καλούμε την αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού), την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε αρμόδια αρχή, να εξετάσουν άμεσα τα εξής:
-Την κατάτμηση ενός συνολικού έργου 2,4 MW σε τρία μικρότερα με στόχο να παρακαμφθεί ο περιορισμός της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνω από 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας,
-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοντινή απόσταση από τον προσωρινά οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο Γλύφας, Μπαϊράμ Αγά, Βάρκας,
-Την ακύρωση των έργων ως μη συμβατών και με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ο Κολοβρέχτης φιλοξενεί ορνιθοπανίδα που προστατεύεται από τη σύμβαση της Βόννης «Περί προστασίας των αποδημητικών πουλιών», τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης «Περί διατήρησης της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», όπως κυρώθηκε με το Ν.1335/83(ΦΕΚ 32/Α’/14-03-1983), από την Ελλάδα, ορνιθοπανίδα που υπάγεται στις προστατευτικές διατάξεις της οδηγίας 79/409/ΕΕ «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών».
 
ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
Πληροφορίες - επικοινωνία στο kolobrextissos@gmail.com
Ιστολόγιο: http://kolobrextis.blogspot.gr/
facebook: Να προστατευτεί ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη - Εύβοια

0 Comments

Αρχαιολογικοί χώροι και αγροτική γη παραδίδονται στη βιομηχανία των ΑΠE

1/7/2022

0 Comments

 
Picture
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση 
Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών 
Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών  Σταθμών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος», 
το ΥΠΕΝ  παραδίδει αγροτική γη και -για πρώτη φορά ρητά- αρχαιολογικούς χώρους για εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Το σχέδιο νόμου και οι τροπολογίες που το συνοδεύουν εισάγονται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την 
Τετάρτη 29/6/202.
 
Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, με ανακοίνωσή του, αφού αναφέρει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον τομέα των έργων ΑΠΕ, διατυπώνει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, που καταδεικνύουν τον ακραίο χαρακτήρα της συγκεκριμένης επιλογής, την οποία χαρακτηρίζει πέρα από κάθε δεοντολογία, λογική και όριο.
 
Καλεί όλα τα κόμματα της Βουλής, όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς, όλους τους 
πολίτες, να βάλουν -επί τέλους- ένα όριο στα εξωφρενικά σχέδια που υλοποιούνται, εις βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και που έχουν ως νέο στόχο το τελευταίο προπύργιο, αυτό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, απαιτώντας απόλυτη προστασία των αρχαιολογικών - ιστορικών χώρων, των τόπων ιδιαίτερης φυσικής αξίας και των μνημείων της φύσης.
 
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
https://drive.google.com/file/d/1lp4JJ_PPxxWw7wn_uI5xL81UCxD0vfgQ/view?usp=sharing
 
Ανάρτηση στο blog

--
Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια
energynetwork2020.wordpress.com
energynetwork2020@gmail.com
f/b: Δίκτυο για την ενέργεια

0 Comments

Τα πλαστικά μιας χρήσης αυξάνονται. Καφετέριες με μόνο πλαστικά! Η νέα ...μόδα! Και οι ...λιλιπούτιες παγίδες συνεχίζονται!

29/6/2022

0 Comments

 
Picture
​"Στα μέσα του αιώνα θα παράγουμε τετραπλάσια πλαστικά από ότι σήμερα".
...
Παρόλη την εκστρατεία, αποφάσεις, ρυθμίσεις και δράσεις για την μείωση χρήσης πλαστικών μιας χρήσης, η χρήση τους διαφημίζεται από το αντιπεριβαλλοντικό, επιθετικό μάρκετινγκ (σχεδόν) όλων των εταιρειών που τα πουλούν μέσω των σούπερ μαρκετς.
Ειδικά στα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά, δεν παίζει ρόλο το περιεχόμενο, αλλά τα φανταχτερά χρώματα της συσκευασίας. 
Το προϊόν με τα καλύτερα γραφικά και την καλύτερη απεικόνιση γνωστών "ηρώων" των παιδιών, θα επιλεχθεί σχεδόν αυτομάτως και με ζητωκραυγές από τους λιλιπούτιους περιηγητές των διαδρόμων των σουπερμάρκετς.
Προϊόντα με ανθυγιεινό περιεχόμενο, αγοράζονται, χωρίς ο αγοραστής να  κοιτάξει καν στην ετικέτα τι συντηρητικά και λοιπά (Ε) περιέχουν, λόγω της "ωραιοποιημένης" παρουσίασης που κερδίζει την εμπιστοσύνη, του συνήθως βιαστικού πελάτη σούπερ μάρκετ.
Και το 99,9% από αυτά (ειδικά αυτά για τα παιδιά) είναι πλαστικά μιας χρήσης!
Στην αγορά παιδικών προϊόντων σήμερα οι εταιρίες, στην ουσία ανταγωνίζονται για το ποιος θα πουλήσει τις περισσότερες φανταχτερές πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, ασχέτως με το περιεχόμενό τους.

Τη ίδια στιγμή:
Η νέα μόδα  takeaway only αλλα με καθισματα για όλους.
Το άλλο πλαστικό που αυξάνεται επικίνδυνα είναι τα πλαστικά ποτήρια καφέ "για takeaway".
Όλα τα μαγαζιά που άνοιξαν τελευταία προσφέροντας φθηνότερο καφέ στο πόδι, μετά την μείωση του ΦΠΑ, διαθέτουν έως και πολλά τραπέζια που κάθονται όλοι με το πλαστικό τους. 
Καφετέρια κανονική, αλλά με αυτο-σερβιρισμα και ΜΟΝΟ με πλαστικό μιας χρήσης.
Η μείωση του ΦΠΑ για takeaway δημιούργησε πολύ μεγάλη αύξηση των πλαστικών!
Όσοι θέλουν να ψωνίζουν φθηνότερα από τα takeaway only και να κάθονται, είναι συνειδητά συνένοχοι σε έγκλημα!
Συγχαρητήρια, πουλάτε τα πάντα για το τίποτα! 

Με τον 6χρονο Σπυράκη μας, βλέπουμε ξεκάθαρα πως επηρεάζουν τα παιδιά, οι φανταχτερές συσκευασίες και τον κάνουν να ζητάει συνεχώς πλαστικά. Έτσι, του έκανα την εξής πρόταση δοκιμαστικά:
Ότι βρεις παιχνίδι, ποτό, τρόφιμο, χωρίς πλαστικό και το θέλεις, θα στο παίρνω αμέσως, όσο και να κάνει.
Σας ενημερώνω ότι τόσο αυτός όσο και εμείς συνειδητοποιήσαμε οτι,
απλά δεν υπάρχει τίποτα που να μην βασίζεται στο πλαστικό στα σουπερμάρκετ.
Το ίδιο ισχύει δυστυχώς και στα μίνι μάρκετ, διότι ο ανταγωνισμός τους αναγκάζει. 


Τι να εξηγήσω στον Σπυράκη; 
Τι να πούμε σε ένα μικρό παιδί;
Είναι σαν να του λέμε: 
"Να πως εμείς καταστρέψαμε τον κόσμο.
Και τώρα εσύ πρέπει να τον φτιάξεις"...
Αυτό, δεν είναι καθόλου σωστό διαπαιδαγωγικά αλλά και ηθικά.
Πρέπει να παίζει. Χωρίς ενοχές.
Του παίρνω και πλαστικά... (προσέχω να είναι μη τοξικά)
Αλλιώς θα μείνει χωρίς παιχνίδια...

Ζω Οικολογικά κάθε Τρίτη στις 6 με 7 .
Απόψε, 2 σημαντικοί υγροβιότοποι, τι είπαν τα παιδιά για το δάσος και άλλα ενδιαφέροντα και χρήσιμα...

Δ. Φ. 7βιο

Υπάρχουν σαιτ με παιχνίδια ξύλινα και μη τοξικά υλικά. Εντάξει. 
Αλλά, εκτός του ότι κοστίζουν, για να τα υποστηρίξουμε πρέπει και να συναρπάζουν τα παιδιά που επιλέγουν με διαφορετικά κριτήρια από εμάς.

0 Comments

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

29/6/2022

0 Comments

 
Picture
​   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Γαζή 216,  382.22-Βόλος
τηλ.&φαξ 24210-38387/ 6977-686838
ppmvolos1977@gmail.com / site: https://oikoen.gr/ facebook.com/ppmVolos

           Βόλος 28/06/2022                                                                          περ.54p/22/2070π
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συναντήσεις της ΠΠΜ με φορείς για θέματα περιβάλλοντος
                 Ενημερωτικό κύκλο επαφών πραγματοποίησε, τις τελευταίες ημέρες, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) για το θέμα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG στο λιμάνι του Βόλου και της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής SRF από το Δήμο Βόλου. Σε πρώτη φάση υπήρξε συνάντηση και αλληλοενημέρωση με τους επιστημονικούς φορείς της Μαγνησίας, την Τετάρτη 22 Ιουνίου στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας. Χθες Δευτέρα 27 Ιουνίου είχε οριστεί συνάντηση με τους υπόλοιπους φορείς στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Παραβρέθηκαν οι πρώτοι 5 φορείς από τους παρακάτω που είχαν προσκληθεί:
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Θ., ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΒΟΛΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ, ΛΕΣΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΝΟΒ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, ΟΕΑ-ΝΑΒ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΦΛΟΓΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΓΕΩΤΕΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ, ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στη ενημέρωση με τους φορείς που πραγματοποιήθηκε χθες διατυπώθηκαν προφορικά κάποιες απόψεις και μοιράστηκε ένα έντυπο με τις παρακάτω πληροφορίες:
Εισαγωγή
Η περιοχή της Μαγνησίας είναι προνομιούχος από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος και, μαζί με το Βόλο, προτιμώμενος τουριστικός προορισμός.
Η αποβιομηχάνιση και η οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανάγκη για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Το ζήτημα είναι όμως προς ποια κατεύθυνση πρέπει να είναι αυτές; Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα στο Βόλο, έχουν γίνει επιλογές που δεν συμβαδίζουν με τη διατήρηση της υγείας του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων. Η ευθύνες είναι πρώτα της κεντρικής διοίκησης αλλά ευθύνες έχει και η τοπική πολιτική ηγεσία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου, η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και η προοπτική δημιουργίας εργοστασίου παρασκευής SRF από το Δήμο Βόλου και εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι του Βόλου, συνιστούν ένα εφιαλτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους της πόλης και θα αποτελέσουν πλήγμα για τον τουρισμό. Θα αναφερθούμε βασικά στα δύο τελευταία αυτά προβλήματα.
Εγκαταστάσεις LNG
Είναι τερματικές, πλωτές, δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU-LNG). Το φυσικό αέριο εξάγεται από το υπέδαφος και γίνεται υγρό στην πολύ χαμηλή θερμοκρασία -163°C με πίεση μιας ατμόσφαιρας. Μεταφέρεται  από τον τόπο παραγωγής και υγροποίησης στους σταθμούς FSRU με ειδικά τεράστια πλοία άνω των 300 μ, Αποθηκεύεται προσωρινά σε υγρή μορφή μέχρι να δοθεί στην κατανάλωση, οπότε πάνω στις εγκαταστάσεις FSRU γίνεται η μετατροπή του υγρού σε αέριο μέσης πίεσης. Αυτό απαιτεί καθημερινή άντληση χιλιάδων λίτρων θαλασσινού νερού, το οποίο επιστρέφει στην θάλασσα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, με ανάλογες επιπτώσεις. Συνεχής είναι επίσης η διαρροή στην ατμόσφαιρα  μικρού μέρους της αποθηκευμένης  ποσότητας LNG (κύριο συστατικό το μεθάνιο που συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου), το οποίο μετατρέπεται σε αέριο, έτσι ώστε να διατηρηθεί η υπόλοιπη (μεγάλη) ποσότητα σε υγρή μορφή, μέχρι την ώρα που θα οδηγηθεί στην κατανάλωση με τη μορφή αερίου. Οι εγκαταστάσεις FSRU κατατάσσονται στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου και η λειτουργία τους διέπεται από  πολύ  αυστηρούς κανόνες ασφαλείας που ορίζει η Ευρωπαϊκή «ΟΔΗΓΙΑ SEVEZO III».
Η ΠΠΜ εκτιμά ότι μια τέτοια εγκατάσταση δεν πρέπει να λειτουργήσει σε μια κλειστή και αβαθή θάλασσα, όπως είναι ο Παγασητικός Κόλπος. Εκτός από τους κινδύνους που υπάρχουν από μια πιθανή έκρηξη, ιδιαίτερα σε εμπόλεμη περίοδο, αποτελεί αισθητική και ουσιαστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με επιπτώσεις στον τουρισμό. Επιπλέον η συχνή   τροφοδοσία του FSRU αλλά και  το πήγαινε-έλα των πλοίων και η προσέγγισή τους για ανεφοδιασμό με LNG, (προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως κύριο καύσιμο), θα επιφέρει αλλοίωση των συνθηκών ζωής στο ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι αθροιστικές.
Σχετικά με τις εγκαταστάσεις αυτές η ΠΠΜ έχει κάνει ένσταση στη Ρ.Α.Ε. και αναμένει τα αποτελέσματα.
Εργοστάσιο παρασκευής SRF
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα εξής εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων. Στην Κοζάνη (ΔΙΑΔΗΜΑ), στα Γιάννενα (για Ήπειρο), στις Σέρρες (1,5 χρόνο), στην Ηλεία (1 χρόνο) και στην Αλεξανδρούπολη (2 μήνες). Αυτά έχουν σχεδιαστεί για πράσινο και καφέ κάδο(για οργανικά, κλαδιά φύλλα κλπ), όμως δεν υπάρχουν καφέ κάδοι συλλογής! Το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει εργοστάσιο στη Θήβα που θα επεξεργάζεται πράσινο, καφέ και μπλε κάδο (τρία ρεύματα). Συντόμως δημοπρατούνται τρεις νέες μονάδες με ΣΔΙΤ, σε Φυλή και Σχιστό (760 εκατομ), Κεντρική Μακεδονία (100 εκατομ.). Σύντομα δημοπρατείται η Πάτρα (55 εκατομ.) και ακολουθούν Βόλος, Λάρισα, Χαλκίδα, Λαμία. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για ανάθεση μελέτης σκοπιμότητας, για την «ενεργειακή αξιοποίηση» (την καύση δηλαδή) των σκουπιδιών. Όμως η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για παραγωγή RDF/SRF (για καύση) είναι στον αέρα. Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΕ αφού δεν προηγείται η απαιτούμενη ανακύκλωση. Ίσως όμως αποφασιστεί η χρηματοδότηση αυτή να προκύψει από εθνικούς πόρους αλλά μετά θα έρθουν τα πρόστιμα από την ΕΕ. Η ΕΕ, θέλει βέβαια τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως και εμείς, για να μην συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τα ΚΔΑΕ (συνεχείς φωτιές). Η Ε.Ε. (Ρέτζιο) έχει πλήρη γνώση για το τί συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ανακύκλωση είναι στο 20% (Βόλος 5%). Το υπόλοιπο 80% αποτελεί το λεγόμενο σύμμεικτο (πράσινος κάδος). Από αυτό 10-15% ανακυκλώνεται, το 35-45% αποτελεί κακό οργανικό (CLO) και το 40% οδηγείται για θάψιμο ή γίνεται SRF για τσιμεντοβιομηχανίες.
Από το 2020 ισχύει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) το οποίο είναι καλό (όπως και το προηγούμενο επί Φάμελλου) αλλά δεν εφαρμόζεται. Όχι μόνο αυτό αλλά ο σχεδιασμός του Υπουργείου, παρά το ΕΣΔΑ, ευνοεί την καύση και μάλιστα σε τσιμεντοβιομηχανίες! Οι οποίες όταν το δέχονται, το κάνουν «με το αζημίωτο» (55€ τον τόνο)!
Όλα αυτά θα κοστίσουν στη χώρα μας. Γιατί οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. προβλέπου για το 2025 55% ανακύκλωση, για το 2030 60% και για το 2035 65%. Πώς θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους αφού τώρα είμαστε στο 20% και δεν κάνουμε τίποτα για την προώθηση της ανακύκλωσης αλλά επιλέγουμε την καύση; Προφανώς στη χώρα μας θα επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα που θα επιβαρυνθεί κάποια επόμενη κυβέρνηση, άρα οι πολίτες.
Ήδη από τη 1/1/2022 πληρώνουμε πρόστιμο 20€/τόνο (τέλος ταφής) για ότι θάβεται στη χωματερή.
Για τους παραπάνω λόγους είναι πιστεύουμε κατανοητό γιατί λέμε όχι στη δημιουργία εργοστασίου παρασκευής SRF από το Δήμο Βόλου, το οποίο θα επιβαρύνει ενδεχόμενα ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα του Βόλου.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη Συνέδριο του Δικτύου των ΦοΔΣΑ με τη συμμετοχή και των Ευρωπαίων οι οποίοι, ελπίζουμε, να συνετίσουν την Ελληνική Κυβέρνηση. Η ΠΠΜ θα είναι παρούσα στο Συνέδριο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
 
 
Λίτσα Στεργιοπούλου                                                 Κώστας Βολιώτης
 

Picture
0 Comments

Εφαρμογή ενίσχυσης συλλογικών και ατομικών δράσεων neighbs

29/6/2022

0 Comments

 
Picture
Καλησπέρα,

Είμαστε μια ομάδα ατόμων που αναπτύσσει μία νέα εφαρμογή, το neighbs.

To neighbs είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που στόχο έχει:

να ξανά ζωντανέψει η γειτονιά στα αστικά κέντρα.
να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των ανθρώπων στην γειτονιά
να ενισχυθεί η αυτό-οργάνωση και η αλληλεγγύη στις γειτονιές
να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επικοινωνίας μεταξύ
ομάδων-δράσεων-συλλογικοτήτων-συνεταιρισμών
να απεικονίσει το σύνολο των δομών που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται
σε τοπικό επίπεδο
να αναδείξει τις δραστηριότητες που συμβαίνουν στην περιοχή
να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τους γείτονες για επείγουσες
καταστάσεις(push notifications)

Έχουμε παρουσιάσει την εφαρμογή στην δείπνο της πρωτοβουλίας της
γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου και στο p2p lab.

Η γειτονιά Αλεξάνδρου Σβώλου είναι και η πρώτη μας γειτονιά που θα
χρησιμοποιήσει την εφαρμογή.

Όποιος θεωρεί ότι έχει την ανάγκη κάποιων από τα παραπάνω στα πλαίσια
μιας ομάδας, δράσης, έρευνας τον προσκαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας.

Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή
(https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.neighbs.neighbs) και
να δείτε ένα demo βάζοντας ως διεύθυνση την οδό "Κράτητος 82 Νέα σμύρνη"

To site μας: https://neighbs.gr

Η ομάδα του neighbs

0 Comments

Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

29/6/2022

0 Comments

 
Picture
​Παρέμβαση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου: «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών  Σταθμών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος»
 
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση!
Διευκρινίζουμε ότι η τοποθέτηση αυτή αφορά μόνο στο κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
 
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 
Η κυβέρνηση και με το νoμoσχέδιο αυτό, δεν προσεγγίζει το ζήτημα της ενέργειας με ενεργειακό σχεδιασμό προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της χώρας, όπως κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά συνεχίζει την αδιέξοδη πορεία των τελευταίων δεκαετιών, που θέτει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις, και βλέπει τους πολίτες ως πελάτες  ενεργειακών υπηρεσιών.
 
Το νομοσχέδιο προσθέτει στο σύστημα παραγωγής ενέργειας της χώρας,
  • ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ,
  • μια νέα κατηγορία ενεργειακών έργων, τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας,
  • νέες μονάδες φυσικού αερίου, ντίζελ και  μαζούτ, αναιρώντας τις προσδοκίες ότι τα έργα αποθήκευσης θα τις υποκαταστήσουν.
 
Αυξάνει έτσι, ακόμα περισσότερο τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κόστη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σπατάλη ενεργειακών πόρων που συντελείται στην «απελευθερωμένη» αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Στο νομοσχέδιο εμφανίζεται πολύ έντονα μια αντίφαση: δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για νέες κατηγορίες ενεργειακών έργων, για τις οποίες καθορίζονται λεπτομερώς οικονομικές και τεχνικές παράμετροι, αλλά δεν καθορίζεται οτιδήποτε σχετικό με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: σε ποια βάση συντάσσονται και ελέγχονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων γι’ αυτά τα έργα;
 
2. ΜΕΡΟΣ Α & Β
 
Σκοπός και αντικείμενο.
Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - Β’ Φάση.
 
  • Εξομοιώνει τους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας που δεν είναι έργα ΑΠΕ, με τα έργα ΑΠΕ, ως προς τη χωροθέτησή τους σε δάση, δασικές ή άλλες εκτάσεις, αιγιαλό, παραλία και θάλασσα και επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του γηπέδου εγκατάστασης. (άρθρο 4 & 11)
  • Καθορίζει δυνατότητα περικοπών ενέργειας σε σταθμούς ΑΠΕ προκειμένου να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση σε περισσότερους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. (άρθρο 10)
  • Καθιερώνει ευνοϊκά μέτρα για ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, αστικούς συνεταιρισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  με τον όρο να μην μεταβιβάσουν τους σταθμούς ΑΠΕ, αλλά μόνο έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί, εναποθέτοντας στην αγορά την μετέπειτα προοπτική τους. (άρθρο 6)
  • Διατηρεί την τρέχουσα αδιαφανή διαδικασία για το κοινό, κατά την άδεια εγκατάστασης μέχρι και την άδεια λειτουργίας και τις προθεσμίες υλοποίησης των έργων.  Η διαφάνεια αφορά μόνο σε διαπιστευμένους χρήστες (υπηρεσίες, επενδυτές). (άρθρα 17-31 & 39-41)
  • Επιτρέπει τροποποιήσεις των έργων στο στάδιο της άδειας εγκατάστασης, αδιαφορώντας για την εξασφάλιση συμβατότητας με την περιβαλλοντική αδειοδότηση που έχει προηγηθεί και ειδικά σε σχέση με τα κριτήρια του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, που προβλέπει συγκεκριμένες αποστάσεις από οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικές περιοχές, υποδομές, τοπίο, κλπ. (άρθρο 20)
  • Προβλέπει δυνατότητα μεταφοράς θέσης εγκατάστασης  σταθμού λόγω «Μεταβολής του νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου της χωροθέτησης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης του σταθμού». (άρθρο 24)
  • Επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών σε μικρές αποστάσεις από φυσικούς και τεχνητούς ταμιευτήρες πόσιμου νερού και σε προστατευόμενες με υγειονομικές διατάξεις περιοχές. (άρθρο 43 )
  • Προαναγγέλλει αύξηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των δασικών δρόμων. (άρθρο 51)
 
3. ΜΕΡΟΣ Γ΄
 
Αδειοδότηση και άσκηση των δραστηριοτήτων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και ενσωμάτωση διατάξεων της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 για την παραγωγή, τη σωρευτική εκπροσώπηση και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας - τροποποιήσεις των Ν. 4001/2011, 4067/2012, 3468/2006, 2367/1998 ΚΑΙ 4685/2020.
 
Παρά τη φιλολογία περί καθυστερήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ που κοινοποίησε στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού καθεστώς ενίσχυσης των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Ωστόσο, η ΡΑΕ έχει εκδώσει, μέχρι το Δεκέμβριο 2021, άδειες παραγωγής για 181 έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 14,3 GW, και συνεχίζει να εκδίδει άδειες, πριν καν καθοριστεί νομοθετικά ο ορισμός της αποθήκευσης ενέργειας και παρά το γεγονός ότι η χωροθέτηση των σταθμών αποθήκευσης αποτελεί σημαντική τεχνική παράμετρο, σε αντιδιαστολή με τυχαίες θέσεις που επιλέγονται από τους «επενδυτές» με άλλα κριτήρια.
 
Το νομοσχέδιο έρχεται εκ των υστέρων να καθορίσει τις προϋποθέσεις έκδοσης των αδειών αποθήκευσης και τα στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της η ΡΑΕ προκειμένου να εκδώσει τις άδειες (άρθρο 70). Κατόπιν εορτής καθορίζεται και η ταξινόμηση των σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ή με δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφάται από το δίκτυο. (άρθρα 79-87). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι κάτοχοι αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να πρέπει να υποβάλλουν το σύνολο των εγγράφων και στοιχείων που προβλέπονται από το νομοσχέδιο, προκειμένου οι αιτήσεις τους να επαναξιολογηθούν! (άρθρο 77 & 87).
  
Το νομοσχέδιο επίσης επιτρέπει την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και μάλιστα με ευμενέστερη μεταχείριση σε σχέση με τους περιορισμούς που ισχύουν για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επειδή οι σταθμοί αποθήκευσης συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρέσεις της γενικής απαγόρευσης του άρθρου 88.
 
Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί πλήρη επιφυλακτικότητα για τα αχαρτογράφητα νερά της αποθήκευσης ενέργειας, αφού επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης αδειών για την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που, αποκλείοντας τα στερεά καύσιμα (λιθάνθρακα και λιγνίτη), επιτρέπει την αδειοδότηση μονάδων φυσικού αερίου για 35 χρόνια και μονάδων μαζούτ και ντίζελ για 20 χρόνια, προθεσμίες που μπορούν μάλιστα να παραταθούν. (άρθρα 66 -68)
 
4. ΜΕΡΟΣ Δ’
 
Πλαίσιο ανάπτυξης πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών.
 
Σχετικά με τα 10 Πιλοτικά Θαλάσσια Πλωτά Φωτοβολταϊκά, (άρθρο 89) στόχος είναι η προώθηση της τεχνολογίας σε μεγαλύτερη κλίμακα, στη βάση εκθέσεων που θα υποβάλλονται σε ετήσια βάση από τους κατόχους των έργων και θα αξιολογούνται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.).
Οι χαριστικές διατάξεις του νομοσχεδίου που περιλαμβάνουν την απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση, και η μη εμπλοκή καμιάς περιβαλλοντικής αρχής ούτε στην αξιολόγηση, είναι εντελώς αναιτιολόγητες και συνιστούν ένα πολύ κακό προηγούμενο.
 
5. ΜΕΡΟΣ Ε’
 
Ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια.
 
Στο Ε’ Μέρος ξεχωρίζει το γεγονός ότι χρειάστηκε να φτάσουμε το 2022 για να προβλεφθεί:
  • διάθεση αποκλειστικού ηλεκτρικού χώρου σε νοικοκυριά, αγρότες και δευτερογενή τομέα κι αυτό γίνεται από τα περισσεύματα του ηλεκτρικού χώρου και όχι ως προτεραιότητα. (άρθρο 97)
  • ότι μπορεί να γίνεται συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΥΘΥΑ των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, με την ενέργεια που καταναλώνεται σε υποδομές δικής τους αρμοδιότητας κοινωφελούς χαρακτήρα. (άρθρο 100) Πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ από την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού για κάλυψη ενεργειακών αναγκών υποδομών με κοινωφελή χαρακτήρα, είχε νομοθετηθεί μόλις το 2019 με το ν. 4602/2019!
 
 
20.6.2022
 
 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
energynetwork2020.wordpress.com - energynetwork2020@gmail.com
f/b: Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια
0 Comments

ΓΙΑΤΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΕΝΕ ΞΑΝΑ «ΝΑΙ»ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ;

29/6/2022

0 Comments

 
Picture
Τρεις αποφάσεις, δυο της αρχαιολογίας, μια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αδειοδοτούν ξανά την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη β’ ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε απόσταση αναπνοής από τον πυρήνα (α’ ζώνη)! Χωρίς να ενημερώνουν τους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την οικολογική αξία και αρχαιολογική σημασία του υγρότοπου.
Στις 8/12/2021 η Πολεοδομία Χαλκίδας ανακάλεσε τις δύο άδειες μικρής κλίμακας για την κατασκευή των δύο φωτοβολταϊκών 600 και 800 MW. Χρειάστηκαν πέντε (!) ολόκληροι μήνες και συγκεκριμένα στις 24-2-2022 ώστε η η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας να ανακαλέσει και αυτή τις αδειοδοτήσεις, η ίδια που είχε δώσει (27-9-2021) σήμα διακοπής εργασιών επειδή οι εργασίες ξεκίνησαν χωρίς να ποτέ να ειδοποιηθεί για αυτές, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος.
Με την πεντάμηνη καθυστέρηση έδωσε την ευκαιρία στην εταιρεία ώστε να γίνουν δοκιμαστικές τομές και έναν μήνα μετά εισηγήθηκε θετικά προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας με το σκεπτικό ότι με τη συνένωση όμορου οικοπέδου που κατέθεσε η εταιρεία «η οπτική όχληση από τις αρχαιολογικές θέσεις δεν διαφέρει σημαντικά», ενώ «τα πλαίσια των φωτοβολταϊκών στο σύνολο των γηπέδων δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2,20 μέτρα σε ύψος και τα γήπεδα θα πρέπει να δενδροφυτευτούν προς την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου».
Από πότε έχει η αρχαιολογία την κατάλληλη γνώση (και την αρμοδιότητα) να πει τι δέντρα χρειάζεται να φυτευτούν σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, χωρίς να διαταραχθεί; Το αγροτικό τοπίο, αυτός ο πολύτιμος πόρος, δεν αξίζει προστασίας από παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του; Δεν προκαλείται καμία ενόχληση στο βλέμμα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ; Δεν θα επηρεαστεί η πλούσια ορνιθοπανίδα του Κολοβρέχτη (που φιλοξενεί το σπάνιο και απειλούμενο είδος της χαλκόκοτας) από τις αντανακλάσεις των κάτοπτρων;
Αφού αντιληφθήκαμε ότι γίνονται δοκιμαστικές τομές ως πρωτοβουλία πολιτών καταθέσαμε αίτηση (20-1-2022) για να ενημερωθούμε. Μέχρι σήμερα ΔΕΝ μας έχουν απαντήσει. Γιατί;
Ενώ έχει ανακαλέσει τις άδειες, η εφορεία αρχαιοτήτων εισηγείται (23-3-2022) θετικά προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας. Το συμβούλιο συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 18-4-2022, χωρίς η ημερήσια διάταξή του να αναρτηθεί στο ίντερνετ για να ενημερωθούν οι πολίτες (!). Για όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις και την επόμενη η ημερήσια διάταξη αναρτήθηκε στο ίντερνετ. Για ποιον λόγο «ξέχασαν» αυτήν που αφορούσε τον Κολοβρέχτη; Το συμβούλιο λέει ομόφωνα «ναι» (ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ). Γνωρίζουν τα 11 μέλη του συμβουλίου πού βρίσκεται ο Κολοβρέχτης; Αναγνωρίζουν την σημασία των αρχαιολογικών του θέσεων (Βάρκα, Γλύφα, Μπαϊράμ Αγάς) που μας αφηγούνται πώς συμβίωναν άνθρωποι και φύση από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα; Τον έχουν επισκεφτεί ή με μια απόφαση, τον «θυσιάζουν» στον βωμό των ενεργειακών συμφερόντων;
Στις 8-6-2022 ακολουθεί η απόφαση (ΤΡΙΤΗ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς η οποία, με κάποιες προϋποθέσεις, υπάγει το φωτοβολταϊκό των 600 MW σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), όπως ζήτησε η εταιρεία. Η ίδια υπηρεσία – από το 2020 - είχε δώσει τρείς βεβαιώσεις απαλλαγής από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΕΠΟ) για φωτοβολταϊκά στη β΄ ζώνη, κάτι το οποίο πληροφορηθήκαμε αφού χρειάστηκε να διαμαρτυρηθούμε έξω από το μέγαρο της Π.Ε. Εύβοιας στις 3-11-2021.
Για την υπαγωγή σε ΠΠΔ, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ρώτησε στις 8-3-2022 τη Νομική Υπηρεσία Εϋβοιας. Γιατί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΔΙΠΕΧΩΣ), με αποδυναμωμένη επί της ουσίας την τοπική διεύθυνση της Εύβοιας δεν ρωτά το προφανές, αυτό που έχουμε επισημάνει από την αρχή: η εταιρεία ΕΣΠΑΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ 2,4 MW ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ αφού δεν επιτρέπονται φωτοβολταϊκά πάνω από 1 MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
Πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν πολλές εταιρείες εμπορίας ενέργειας σε όλη την Ελλάδα, για να παρακάμψουν ό,τι απέμεινε από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Είναι η γνωστή τακτική της σαλαμοποίησης των έργων, για τις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις παρενέβη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), και κάλλιστα θα μπορούσε να επαναληφθεί στην περίπτωση του Κολοβρέχτη.
Δεν βλέπει την κατάτμηση η Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Αρκείται, με γραφειοκρατικό τρόπο, να μετράει τις αποστάσεις μεταξύ των φωτοβολταϊκών και αποφεύγει την ουσία.
 
 
ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ

Κανέναν όφελος δεν θα προκύψει από την εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών στον Κολοβρέχτη για τους πολίτες που βλέπουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού να εκτοξεύονται μέσα από τα παιχνίδια των εγχώριων και διεθνών κερδοσκόπων,
Σε μια γόνιμη γη, γη υψηλής παραγωγικότητας, όπως κατοχυρώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 1989 ακριβώς επειδή γειτνιάζει με τον υγροβιότοπο. Ένα από τα επτά κριτήρια για να χαρακτηριστεί η γεωργική γη ως υψηλής παραγωγικότητας (ΦΕΚ, τχ. Β, 1528, 7-9-2010) είναι Η ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ με κάθε μορφής προστατευόμενες περιοχές του άρθρου 19 του Ν. 1650/86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος».
Με τον νόμο αυτόν (1650/1986) ο Κολοβρέχτης χαρακτηρίστηκε «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και οριοθετήθηκε η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Τώρα, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλάζουν ντε φάκτο τις χρήσεις γης γύρω από τον υγροβιότοπο, αδιαφορώντας για την τήρηση του Προεδρικού Διατάγματος.
 
ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ η εφορεία αρχαιοτήτων, το συμβούλιο, η διεύθυνση περιβάλλοντος, οι δύο Δήμοι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα υπουργεία, ότι εάν εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε πολύτιμη αγροτική γη ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, δίπλα από τον πυρήνα του υγροβιότοπου επί της ουσίας περιφράσσεται ο Κολοβρέχτης για χάρη του πρόσκαιρου κέρδους μιας δήθεν ενεργειακής κοινότητας και ταυτόχρονα ανοίγει η όρεξη στους πάσης φύσεως καταπατητές και ρυπαντές, να διεκδικήσουν κι εκείνοι ένα κομμάτι από εκείνο που είναι φυσική κληρονομιά, φυσικό αγαθό;
 
Πώς θα προχωρήσει και τι ουσιαστικό αποτέλεσμα θα έχει η σύμβαση που (επιτέλους!) υπέγραψε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, υλοποιώντας σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου από τον Νοέμβριο του 2019, με το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) στις 16-5-2022 με αντικείμενο “ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ «ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΨΑΧΝΩΝ (ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ Ή ΛΙΒΑΔΙ)» - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ»;
Αλήθεια, η εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων, δίπλα από τον πυρήνα του υγρότοπου, δεν εντείνει τις ανθρωπογενείς πιέσεις; Δεν θα προκαλέσει επιπλέον όχληση στην ορνιθοπανίδα; Μήπως δημιουργούνται τετελεσμένα που εμποδίζουν την επαναφορά του υγρότοπου στα φυσικά του όρια, τα οποία με κάθε τρόπο προσπαθούν μεθοδικά να μειώσουν διάφοροι τόσα χρόνια;
 
ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ:
-Για ποιον λόγο δεν απαιτείται ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, όταν μάλιστα ο Κολοβρέχτης χαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας επειδή φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού της χαλκόκοτας, όταν στον υγρότοπο έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες).
-Υπάρχει ή δεν υπάρχει ξεκάθαρα κατάτμηση ενός ενιαίου έργου συνολικής ισχύος 2399,75 MW μέσα στη β’ ζώνη, σε τρία μικρότερα (999,75 mw, 600 mw, 800 mw);
-Επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέσα σε προστατευόμενους υγροβιότοπους;.
-Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) συμφωνεί να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά μέσα σε υγροβιότοπους, σε γη υψηλής παραγωγικότητας;
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Να παρέμβει άμεσα η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ολοφάνερη κατάτμηση του έργου.
-Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Συμβούλιο Μνημείων να δώσουν στη δημοσιότητα όλες τις σχετικές αποφάσεις και την αλληλογραφία. Να ανακαλέσουν τις δύο αδειοδοτήσεις.
-Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος να ανακαλέσει άμεσα τις άδειες.
-Η Πολεοδομία Χαλκιδέων να μην εγκρίνει καμία οικοδομική ή άλλη άδεια για τα φωτοβολταϊκά απαντώντας μας για τις χρήσεις γης που επιτρέπονται στην περιοχή με βάση το ΠΔ του 1989.
-Να πάρουν άμεσα θέση οι δύο Δήμοι και η Περιφέρεια.
-Να έρθει προς συζήτηση το θέμα του Κολοβρέχτη στα δύο δημοτικά συμβούλια και το περιφερειακό για να τοποθετηθούν φορείς και πολίτες σε μια δημόσια ανοιχτή διαδικασία.
 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ, ΕΡΗΜΗΝ ΜΑΣ,
ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΕ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΕΣ ΑΠΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ
(ανεμογεννήτριες και εξορύξεις στα βουνά, φωτοβολταϊκά στους κάμπους)
 
ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
Ιούνιος 2022
 
--
 
ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ
Πληροφορίες - επικοινωνία στο kolobrextissos@gmail.com
Ιστολόγιο: http://kolobrextis.blogspot.gr/
0 Comments

Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών τροφοδοτούν την πρόταση πολιτικής για τη χρήση φυτοφαρμάκων

29/6/2022

0 Comments

 
Picture
Στις 22 Ιουνίου, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για ανανεωμένους κανόνες για τα φυτοφάρμακα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 50 % της χρήσης και του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030. Εμπνεύστηκε, μεταξύ άλλων, από δύο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτών (η καθεμία με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές) και από προτάσεις πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που αναφέρονται στον πρόλογο της πρότασης.
Αυτές ήταν, αφενός, η επιτυχημένη πρωτοβουλία του 2017 «Απαγόρευση της γλυφοσάτης και προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από τα τοξικά φυτοφάρμακα» με στόχο ένα μέλλον χωρίς φυτοφάρμακα και, αφετέρου, η πρωτοβουλία «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες! Προς μια φιλική προς τις μέλισσες γεωργία για ένα υγιές περιβάλλον» (υπό την επαλήθευση των υπογραφών από τις αρχές των κρατών μελών) με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των συνθετικών φυτοφαρμάκων στη γεωργία της ΕΕ έως το 2035.
Παρακολουθήστε την καταγραφή της συνέντευξης τύπου πατώντας «περισσότερα».

 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

0 Comments

Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: «Καλά ρούχα, δίκαιη αμοιβή»

29/6/2022

0 Comments

 
Picture
Η Επιτροπή καταχώρισε μια νέα Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Καλά ρούχα, δίκαιη αμοιβή» την 1η Ιουνίου. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας ζητούν τη θέσπιση νομοθεσίας που θα απαιτεί από τις εταιρείες στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τους μισθούς διαβίωσης στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τη συλλογή υπογραφών στις 19 Ιουλίου.
Μάθετε περισσότερα για τους 6 στόχους της πρωτοβουλίας.

0 Comments

"Ελευθερία, εθελοδουλία, ασημαντότητα"

27/6/2022

0 Comments

 
Picture
Νέα κυκλοφορία: Νίκος Ν. Μάλλιαρης

Εκδόσεις Μάγμα <magmapress2017@gmail.com>​Το ανά χείρας βιβλίο δεν συνιστά εισαγωγή στο έργο του Καστοριάδη. Αποτελείται, αντιθέτως, από τρία κείμενα πολεμικής που, με αφορμή το έργο του φιλοσόφου, προσπαθούν να θίξουν ορισμένα κρίσιμα πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα, των οποίων η πραγμάτευση είναι απαραίτητη για κάθε προσπάθεια αναδιατύπωσης της χειραφετητικής σκέψης. Ο στόχος της κριτικής είναι διπλός: αφενός οι επιβιώσεις της πεπαλαιωμένης υλιστικής και οικονομίστικης αντίληψης περί κοινωνίας που, ακόμη και στις λιγότερο απολιθωμένες εκδοχές της, παραμένει ανίκανη να δει τα ουσιώδη προβλήματα, παρουσιάζοντας, επιπλέον, τις ιδέες του Καστοριάδη μ’ εντελώς παραμορφωτικό τρόπο, όταν αποπειράται να τους ασκήσει κριτική· αφετέρου, η απονευρωμένη εικόνα περί Καστοριάδη που προωθούν οι περισσότεροι θιασώτες του φιλοσόφου, προσπαθώντας, σε πείσμα των γραφομένων του, να τον εντάξουν στην παραδοσιακή ελευθεριακή/αντι-αυταρχική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία ένα κακό Κράτος κι οι συντηρητικοί θεσμοί καταπιέζουν μια «καλή» κοινωνία που διψά για ελευθερία. Κοινή συνισταμένη των δύο τάσεων είναι η τυφλότητα απέναντι σε ό,τι ο Καστοριάδης αποκαλούσε «άνοδο της ασημαντότητας»: η βαθιά ανθρωπολογική παρακμή των σύγχρονων κοινωνιών, η πολιτική απάθεια, η αποσύνθεση της κουλτούρας, η ιδεολογική και φιλοσοφική οπισθοδρόμηση. Θα έλεγε κανείς ότι η ιδέα περί παρακμής συνιστά ύψιστο ταμπού για τους σημερινούς «ριζοσπαστικούς» πολιτικούς χώρους, που πιστεύουν ακόμη ότι η ιστορία βαδίζει σταθερά προς την Πρόοδο. Εκεί όμως φανερώνεται όλη η πρωτοτυπία της φιλοσοφίας του Καστοριάδη, επιτρέποντάς μας να εκτιμήσουμε ποια πραγματικά υπήρξε η καινοτόμος συμβολή του στον φιλοσοφικό στοχασμό και στη δημοκρατική πολιτική σκέψη.
 
Ο Νίκος Ν. Μάλλιαρης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Είναι ιδρυτικό μέλος και από τους βασικούς συντελεστές των περιοδικών Μάγμα (2007-2010­) και Πρόταγμα (από το 2010), όπου και μπορούν να βρεθούν κείμενά του, όπως επίσης και συνιδρυτής των εκδόσεων Μάγμα.

ΑπάντησηΑπάντηση σε όλουςΠροώθηση
0 Comments
<<Previous
Forward>>

    RSS Feed

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Επικοινωνία: gkolempas@gmail.com


    Για να δείτε παλαιότερα άρθρα μεταφερθείτε στον παρακάτω 
    σύνδεσμο
    Αποανάπτυξη-Κοινοτισμός

    Ομιλία του Γιώργου Κολέμπα για την "αποανάπτυξη και τον κοινοτισμό" στα μέλη του Τομέα Ενέργειας του ΜΕΡΑ25
    Δείτε ένα animation για την "ευτυχία":
    https://youtu.be/e9dZQelULDk
    Uni4sse – Ημερίδα: Τα παιδία Κ.Αλ.Ο. παίζει
    https://open.tube/videos/watch/bf2fd4a2-0a89-46c2-a3fa-c69a5141a0f5?fbclid=IwAR0SDEErwdjE1xvCEalGyG15U7xjowCIOplDI7qL5N9DkJMIZhCHsmyDAro

    Ένα καταπληκτικό βίντεο για την σημερινή "καταναλωτική ευτυχία"

    Pursuit of Happiness, The Rat Race - A Short Film Animation By Steve Cutts | World King:

    https://www.youtube.com/watch?v=MZZz1XrNnO8
    Το πρόταγμα της αποανάπτυξης και η επανανοηματοδότηση της ζωής ως ζητούμενο
    https://www.youtube.com/watch?v=wactd4Y5Wk4&feature=youtu.be

    Αποανάπτυξη - Τοπικοποίηση - Κοινοτισμός
    Θέατρο Ροές - 23 Οκτωβρίου 2018
    Συζητούν:
    -Δημήτρης Αποστολάκης (Χαϊνης)
    -Γιώργος Κολέμπας
    -Δημήτρης Κορνάρος
    -Γιάννης Μπίλλας
    Δείτε το βίντεο:


    Διεθνής Συμμαχία για την Τοπικοποίηση-International Alliance for Localization (IAL)
    Η Διεθνής Συμμαχία για τον Τοπικοποίηση (IAL) είναι ένα διαπολιτισμικό δίκτυο διανοούμενων, ακτιβιστών και ΜΚΟ αφιερωμένων στην διερεύνηση ριζικά νέων οραμάτων κοινωνικής εξέλιξης. Μέχρι τώρα έχουν συνευρεθεί άτομα και ομάδες από 58 διαφορετικές χώρες.
    https://www.localfutures.org/programs/global-to-local/international-alliance-localization/

    ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ: μια συζήτηση με τον Γιώργο Κολέμπα​
    ​​Μια συζήτηση στα πλαίσια της εκδήλωσης:  “Η Κοινωνική Οικονομία Αγαθό για Όλη την Κοινωνία”. 

    ​Όλη η συζήτηση εδώ
    O συγγραφέας και βιοκαλλιεργητής Γιώργος Κολέμπας στον 958fm του ΡΣΜ ...
    http://webtv.ert.gr/ert3/radiofonikes-sinentefxis/o-singrafeas-ke-viokalliergitis-giorgos-kolempas-ston-958fm-tou-rsm-tis-ert3/
    ​
    Περιμπανού "Η Κοινωνική Οικονομία Αγαθό για Όλη την Κοινωνία"
    ΕΔΩ
    "Η ΕΡΤ στην Περιφέρεια":  Συζήτηση για την Τοπικοποίηση- Αποανάπτυξη, την Αμεσοδημοκρατία, την Οικολογική Κοινωνία της Ισοκατανομής
    "Επιστροφή ... προς τα μπρος", στους 90,1 της Λάρισας
    Αντιδραστήριο της Ερτ 3: Η δύναμη της κοινότητας
    http://webtv.ert.gr/ert3/28sep2016-antidrastirio/
    ΕΡΤ3 - Θεματική συζήτηση : Αποανάπτυξη - Τοπικοποίηση:
    https://www.youtube.com/watch?v=hTzh9DooEoU&feature=c4-overview&list=UUqrgAOkMe5fpHqeebbWI-3w
    Συνεργατικές εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
    https://www.youtube.com/watch?v=8kK8aFqO-JQ
    Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης:
    https://www.youtube.com/watch?v=unjCjXh8gNc
    Συζήτηση: Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη:
    http://www.dailymotion.com/video/xuld8b

    RSS Feed

© Copyright 2021 Topikopoiisi all rights preserved.                                                                                            Webpage designed by PowerGraph