Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Σπίτια με χώμα και νερό με ελάχιστο κόστος

26/2/2013

0 Comments

 
Bild
Χτίζουν μόνοι τους ασφαλή σπίτια από χώμα, άχυρο και νερό σε περιοχές εκτός πόλης…  με χαμηλό κόστος και όλες τις ανέσεις! Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και περίπου 1.000 εθελοντές ενώνουν τα χέρια τους και κατασκευάζουν κύριες κατοικίες ή εξοχικά με υλικά της φύσης και σχεδόν ανέξοδα.

Σκοπός τους να εκπαιδεύσουν δωρεάν κάθε εθελοντή για την αρχαία τεχνική της «φυσικής κατασκευής» ή αλλιώς του «κομπ», ώστε να χτίσει τη δική του κατοικία μαζί με την οικογένεια του.

Ο Κώστας Κοντομάνος,οικονομολόγος και ένας εκ των ιδρυτών του www.cob.gr από τη Λάρισα μιλά στο flowmagazine.gr για την ανάγκη της κοινωνίας να επιστρέψει στις παραδοσιακές τεχνικές οικοδόμησης.

«Η τεχνολογία μας έχει «φυλακίσει» μέσα σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο ζωής. Πολλοί αναρωτιούνται: γιατί να έχω ένα σπίτι μέσα στη σκόνη και τη λάσπη, όπως είχε παλιά η γιαγιά μου; Αφού τώρα έχω την τεχνολογία. Λάθος! Αφού έτσι μπορείς να ζήσεις το ίδιο άνετα… αλλά πιο ποιοτικά!», σχολιάζει ο οικονομολόγος

Πολλά μοιάζουν με σπιτάκια που έχουν «ξεπηδήσει» από παραμύθι, ενώ άλλα φαίνονται σαν έργα τέχνης με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και μπάνιο. Με τη χρήση των χεριών και των ποδιών τους ενοποιούν την άμμο, το άχυρο και το νερό και δημιουργούν το «κομπ», ένα υλικό σαν το τσιμέντο, αλλά με την πλαστικότητα που χαρίζει «καλλιτεχνική» ελευθερία! Χωρίς βαφές, τοξικά στοιχεία και σίδερα, η τεχνική επιστρέφει στην επικαιρότητα… αφού όχι μόνο συμφέρει οικονομικά και πρακτικά, αλλά δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. «Παλιά τα παιδιά πέταγαν τούβλα και λάσπη και μαζί με τους γονείς τους και έφτιαχναν το δικό τους σπίτι. Μέσα σε 10 ημέρες κατασκεύαζαν ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα!» εξηγεί.
Αποκτήστε το σπίτι σας… με ελάχιστα χρήματα!

Όλα ξεκίνησαν πριν από 10 χρόνια όταν ο Κώστας Κοντομάνος μαζί με το Στέλιο Γκαγκάρα πειραματικά και με οδηγό το ίντερνετ ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ένα σπίτι 17 τ.μ. από φυσικά υλικά στον Νέσσωνα Λάρισας. Μετά από πέντε μήνες δουλειάς, απέκτησαν το δικό τους σπίτι με μόλις 2.000 ευρώ! Σύμφωνα με τον κ. Κοντομάνο, κατά μέσο όρο, ένα σπίτι 80 τ.μ. με μεταχειρισμένα υλικά μπορεί να φτάσει τα 12-15.000 ευρώ, ενώ ένα συμβατικό ξεκινά από τα 80.000. «Η φυσική οικοδόμηση συμφέρει οικονομικά, όχι μόνο ως προς την κατασκευή, αλλά και τη συντήρηση ενός σπιτιού. Δεν χρειάζεται πια να υποθηκεύουμε το μέλλον μας στις τράπεζες για να αποκτήσουμε μια στέγη!», συνεχίζει .

Αργότερα, αφού ταξίδεψαν στην Αφρική, το Μαρόκο και την Αγγλία, κατάλαβαν ότι εκεί η κατασκευή σπιτιών από κομπ αποτελεί μια καθημερινότητα, με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται 10 χρόνια μπροστά από την Ελλάδα. Εκεί διαπίστωσαν, ότι η συνεργασία κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης ξεκινά ένα διαφορετικό ταξίδι που θυμίζει τους προγόνους τους. Από τότε, διοργανώνουν σεμινάρια και διδάσκουν την τεχνική σε κάθε ενδιαφερόμενο που ψάχνει μια εναλλακτική πρόταση μέσα στην οικονομική κρίση. Η εκπαίδευση κρατά από 4 μέχρι 10 ημέρες. «Νέοι αλλά και μεγαλύτεροι έρχονται από περιέργεια για να χτίσουν μόνοι τους ένα σπίτι. Χρειάζονται το χώρο τους και δεν έχουν χρήματα.  Οι περισσότεροι ζητούν τη βοήθεια μας και καλούν μερικούς φίλους για να χτίσουμε όλοι μαζί το σπίτι τους».

Αντέχουν τις καιρικές συνθήκες… και τους σεισμούς!

Ένα χωμάτινο σπίτι δεν μπορεί να πέσει ούτε σε 2000 χρόνια, όπως έχει αποδείξει η ιστορία του Μεξικού μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν κατασκευαστεί αρκετά εξοχικά αλλά και κύρια σπίτια σε αγροτικές περιοχές… από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους και το συνεργείο της κίνησης. Και όμως, τα σπίτια από κομπ είναι ζεστά από μόνα τους το χειμώνα, δροσερά τους θερινούς μήνες και αντέχουν τους σεισμούς και τις βροχές καλύτερα από τα συμβατικά. Όπως αναφέρει : «Ένα καλοχτισμένο «πράσινο» σπίτι θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ένα κλασσικό, αρκεί να έχει άδεια οικοδόμησης! Τόσα χωμάτινα σπίτια έχουν βρεθεί σε τροπικές συνθήκες της Αμερικής, εκεί που η βροχή «χτυπά» οριζόντια ή στην Παταγονία εκεί που το υψόμετρο είναι τεράστιο… αλλά άντεξαν!».

Παράλληλα, απαιτούν ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι, αφού το άχυρο είναι θερμομονωτικό και κρατά σταθερή τη θερμοκρασία. Ακόμα και μηδέν βαθμούς να έχει… το εσωτερικό του σπιτιού χωρίς θέρμανση μπορεί να παραμένει στους 15 βαθμούς Κελσίου! Για την εξασφάλιση της ενέργειας, τα περισσότερα σπίτια από κομπ διαθέτουν φωτοβολταϊκά, ακόμα και αν η ενέργεια που απαιτείται είναι η μισή ενός καθημερινού σπιτιού. «Πρόκειται για ασφαλή σπίτια που δεν βλάπτουν με διοξίνες ή βαριά μέταλλα και προσφέρουν μια υψηλή ποιότητα ζωής. Γιατί να μην επιλέξετε, λοιπόν, μια ζωή πιο «ελαφριά», συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε έναν καλύτερο πλανήτη;».
*Τελευταία, διοργανώνουν ενημερώσεις στα σχολεία και χτίζουν μαζί με τους μαθητές βιοκλιματικές σχολικές αίθουσες, με σκοπό να καταλάβουν ότι ένα σπίτι μπορεί να φτιαχτεί χωρίς μεγάλο κόστος.


0 Comments



Leave a Reply.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    January 2017
    November 2016
    October 2016
    March 2016
    July 2015
    May 2015
    January 2015
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    June 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

© Copyright 2018 Topikopoiisi all rights preserved.                                                                                            Webpage designed by PowerGraph