Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο κόνδυλος και το άμυλό του, εκχύλισμα ωμής πατάτας.
Κύρια, γνωστά συστατικά: Νερό 74,68%, υδροξείδιο του άνθρακος: 22%, πρωτίδια 1,88%, λιπίδια: 0,14%, μεταλλικά άλατα: 1,06%. Οι στάχτες του περιέχουν κυρίως άλατα του Καλίου: 1 χιλιόγραμμο πατάτες παρέχουν στον οργανισμό περίπου 5 γραμμάρια καλίου. Τα μεταλλικά άλατα του κονδύλου, προφανώς συνάρτηση της ποιότητας του εδάφους, είναι: Νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μικροστοιχεία: φώσφορος, σίδηρος, μαγγάνιο, χαλκός, θείον.
Οσον αφορά τις βιταμίνες: C και Κ σε ισχνές ποσότητες. Ομως η πατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Β1 (0,1 χιλιοστόγραμμα στα 100 γραμμάρια), Β6 (0,2 - 0,3 χιλιοστόγραμμα), παντοθενικό οξύ (0,3 - 0,63 χιλιοστόγραμμα), φολικό οξύ (0,1 χιλιοστόγραμμα) , σε συγκέντρωση που συγκρίνεται με αυτή που υπάρχουν στη μαγιά που τρώμε.
Περιέχει επίσης μια οξυδάση.
Κάτω από τη φλούδα υπάρχει σολανίνη (0,04 χιλιοστόγραμμα α- νά χιλιόγραμμο), προϊόν τοξικό χωρίς επιπτώσεις στις συνήθεις συνθήκες. Η σολανίνη υπάρχει ακόμη και στα φύτρα όπως και στα πράσινα μέρη του λαχανικού.
Ιδιότητες:
-Τροφή υγιής, θρεπτική και πολύ εύπεπτη (ιδιαίτερα στον φούρνο ψημένη ολόκληρη με τη φλούδα της).
- Δίνει ενεργητικότητα και ελαστικότητα στις αρθρώσεις. Επιτρέπεται στους διαβητικούς, στους παχύσαρκους και σε όσους φοβούνται πολύ μήπως παχύνουν.
- Τροφή με έρμα, που ευνοεί τη λειτουργία των εντέρων.
- Κατά του έλκους.
- Κλείνει τις πληγές.
Το άμυλο της πατάτας είναι τοπικό μαλακτικό.
Το εκχύλισμα (χυμός ωμής πατάτας) είναι:
- Διουρητικό
- Μαλακτικό.
- Ηρεμιστικό των πεπτικών βλεννογόνων.
- Αντισπασμωδικό.
Ενδείξεις:
- Γενική φροντίδα της υγείας.
- Αρθριτικά.
- Παχυσαρκία (εξ αιτίας του Καλίου που περιέχει).
-Διαβήτης (αντικαθιστά το ψωμί: στο φούρνο ή στον ατμό).
Εκχύλισμα ωμής πατάτας:
- Γαστρίτιδα, έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
- Δυσπεψία.
- Συκώτι και χολολιθίαση.
- Δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες.
- Σακχαρουρία.
- Σκορβούτο.
Αμυλο (εξωτερική χρήση):
- Φλεγμονές.
- Ερυσιπέλας.
- Καψίματα.
- Ατονα έλκη και έλκη κνήμης.
- Γδαρσίματα και σκασίματα.
Τρόπος χρήσης:
Εσωτερική χρήση:
- Βάμμα: 20 σταγόνες σε λίγο νερό, τρεις φορές την ημέρα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό (δοσολογία που μπορεί να φθά- σει μέχρι και 40 σταγόνες για μερι- κες ήμερες στην περίπτωση που έχουμε ανεπαρκή αποτελέσματα).
- Χυμός ωμής πατάτας: Μισό ποτήρι, τέσσερις φορές την ημέρα, επί ένα μήνα (έλκη στομάχου και δωδεκαδακτύλου, διαβήτης). Μπο ρείτε να προσθέσετε μέλι, χυμό καρότου ή λεμονιού. Μισό ποτήρι μια ή δύο φορές την ημέρα για τις άλλες παθήσεις.
- Κατά των παρασίτων των εντέρων, μην τρώτε το βράδυ για τρεις η μέρες τίποτε άλλο από μια σαλάτα πατάτες, με 60 γραμμάρια καρυδέλαιο.
Εξωτερική χρήση:
- Κατάπλασμα με άμυλο πατάτας σκέτο ή διαλυμένο 100 γραμμ. σε 1 λίτρο νερό.
- Κατάπλασμα με ωμές πατάτες ξυσμένες (για καψίματα, κρυοπαγήματα, σκασίματα, άτονα έλκη, οιδήματα βλεφάρων). Μπορείτε να προσθέσετε και ελαιόλαδο.
Σημαντικές σημειώσεις:
1. Εχει παρατηρηθεί στους διαβητικούς, ότι τρώγοντας καθημερινά 1 με 1,5 χιλιόγραμμο πατάτες, ελαττώνονται τα συμπτώματα της νόσου και βελτιώνεται η γενική φυσική τους κατάσταση. Αυτή η δράση οφείλεται στα συστατικά της πατάτας: Κάλιο, μαγνήσιο, κιτρικό και μηλικό οξύ, που προκαλούν αλκάλωση.
2. Ινδικά χοιρίδια τα οποία τρεφόμενα με νερό και βρώμη, απέφυγαν το σκορβούτο τρώγοντας καθημερινά 15 γραμμ. ωμή πατάτα.
3. Ανάλογα με το μαγείρεμα, οι πατάτες αποκτούν διαφορετική σύνθεση. Ετσι:
Ετσι αντιλαμβανόμαστε ότι οι τηγανίτες πατάτες είναι πιο δύσκολες στη χώνεψη.
Οι πιο εύπεπτες είναι οι πατάτες στο φούρνο μια και διατηρούν τις ιδιότητες τους στο μέγιστο και ταυτόχρονα ολόκληρο το άρωμά τους.
4. Στο βραδινό φαγητό, 100 με 200 γραμμ. φέτα και μερικές πατάτες στο φούρνο που τρώγονται με τη φλούδα τους, αποτελούν τροφή υγιεινή η οποία προτείνεται και σε όσους έχουν πάχος ή κυτταρίτιδα. Υπενθυμίζουμε ότι οι πατάτες δεν παχαίνουν.
5. Συνταγή για γλυκό πατατόπιτα: Βράζετε στον ατμό 1 χιλιόγραμμο πατάτες. Τις ξεφλουδίζετε, τις λιώνετε, προσθέτετε λίγο αλάτι και ζυμώνετε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Στη συνέχεια ανοίγετε τη ζύμη επάνω σε μια αλευρωμένη λαδόκολλα και τη βάζετε στο φούρνο για μια ώρα. Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
6. Οι βρασμένες πατάτες δεν πρέπει να διατηρούνται πάνω από 24 ώρες.
Οικιακή χρήση:
- Κόλλα πατάτας: Βράζετε 4 με 5 πατάτες για μισή ώρα μέσα σε 1 λίτρο νερό. Προσθέστε 3 με 4 τσιμπιές στύψη για συντηρητικό.
- Για να καθαρίσετε κάποιο δοχείο από κατακαθισμένα άλατα, βράστε για αρκετή ώρα μέσα του, φλούδες πατάτας.
- Για να καθαρίσετε τζάμια και γυάλινα αντικείμενα, τα τρίβετε με ένα κομμάτι πατάτα. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε για να γυαλίσουν.
- Για να σβήσετε από τις πόρτες δαχτυλιές, τις τρίβετε με ένα κομμάτι πατάτα και στη συνέχεια σφουγγίζετε.
- Το νερό του βρασίματος από καθαρισμένες πατάτες, καθαρίζει πολύ καλά τα ασημικά.
- Για να αναζωογονήσετε τα χρώματα των χαλιών, περνάτε πρώτα την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια ξύνετε δυο πατάτες, τις σκεπάζετε με ζεστό νερό και τις αφήνετε για δυο ώρες. Σουρώνετε και με το νερό αυτό, τρίβετε προσεχτικά το χαλί.
- Για να ξαλμυρίσετε το φαγητό, αν σας ξέφυγε πολύ αλάτι. Καθώς βράζει, ρίχνετε μέσα μια πατάτα την οποία στο τέλος την πετάτε. Αυτή τραβάει το πολύ αλάτι και το φαγητό σώζεται.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- “Τraitement des maladies par les legumes, les fruits et les cereales” Dr. J. Valnet ed. Maloine S.A. 1975
- “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΧΥΜΩΝ” Stephen Blauer. Εκδόσεις Διόπτρα, Ζωοδόχου Πηγής 24, 106 81 ΑΘΗΝΑ
Δ.Π. - Σ.Ο.