Την ιδέα για τη γιορτή την έδωσε ο κύριος Ηρακλής που συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια σαν χειροτέχνης με έπιπλα και άλλα ξύλινα αντικείμενα για το νοικοκυριό που δημιουργούσε. Η Αιμιλία και η Μυρτώ είχαν πάρει πολλές φορές μέρος αλλά σαν επισκέπτριες ή βοηθοί στον πάγκο του πατέρα τους. Φέτος θα έπαιρναν μέρος σαν ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ με δικό τους πάγκο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ.
Όταν τα παιδιά το αποφάσισαν, ο κύριος Ηρακλής τους έδωσε τα σχετικά έντυπα για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Μαζεύτηκαν και οι τρεις γύρω από το τραπέζι και άρχισαν να συμπληρώνουν:
Όνομα.................... Επώνυμο.......................... Ηλικία................. Τηλ........................Διεύθυνση..........................
Προϊόντα που θα εκτεθούν........................ Ως εδώ καλά....
….Περιγραφή τρόπου καλλιέργειας και εκτροφής των βιολογικών προϊόντων.....................
Λόγοι που σας ώθησαν σ αυτόν τον τρόποπαραγωγής...................
- "Ούπς!!!............. - " Εδώ πρέπει να γράψουμε ολόκληρη έκθεση" - "Από πού ν αρχίσουμε;" Η Μαργαρίτα και η Μυρτώ πελάγωσαν. Η Αιμιλία σαν πιο μεγάλη και πιο ψύχραιμη τις καθησύχασε. - "Μην κάνετε έτσι. Θα γράψουμε ότι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Βήμα - βήμα. Έστυψαν τα μυαλουδάκια τους και σ ένα πρόχειρο χαρτί περιέγραψαν με μικρές προτάσεις ότι εργασίες είχαν κάνει μέχρι τώρα στον μπαξέ τους. Μερικά πράγματα όμως δεν μπορούσαν να τα περιγράψουν με λίγα λόγια. Τα μάτια της Μυρτώς άστραψαν! - "Να στείλουμε φωτογραφίες" - "Μπράβο Μυρτώ, μας έσωσες. Mια εικόνα, χίλιες λέξεις".
Στους λόγους που τους ώθησαν να παράγουν έτσι απάντησαν: Η αγάπη μας για κάθε τι φυσικό. Η έγνοια μας για το μέλλον του πλανήτη. Η φροντίδα για την υγεία τη δική μας και των άλλων.
Το ερωτηματολόγιο συνέχιζε........ …Περιγραφή χειροτεχνημάτων, πρώτων υλών και μεθόδων επεξεργασίας τους. - "Τι λέμε τώρα εδώ; Δεν φτιάξαμε εμείς τα νήματα ούτε τα χρώματα". - "Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να φτιάξουμε όλα όσα χρειαζόμαστε". - "Κανείς δεν μπορεί...." - "Νομίζω ότι αν γράψουμε από πού τα πήραμε και τις πληροφορίες που δίνει η συσκευασία, θα είναι αρκετά". Έσωσε πάλι την κατάσταση η Αιμιλία. - "Να γράψουμε και ότι μας τα πρότεινε ο κύριος Ηρακλής που γνωρίζει απ αυτά. Πρότεινε η Μαργαρίτα. - "Δεν γράφουν ότι τους κατέβει σ ένα επίσημο χαρτί....." Διαφώνησε η Μυρτώ. - "Αφήστε το θα ρωτήσουμε το μπαμπά.
Πάμε παρακάτω". ....... Αναφέρετε τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων(Β.Π.). - "Γκλούπ...." - "Τι είναι πάλι τούτο;" Δεν μπορούσαν να το αγνοήσουν. Έτρεξαν κατευθείαν στο ξυλουργείο. - "Κύριε Ηρακλή!!! κύριε Ηρακλή!!!! τι θα πει οργανισμός πιστοποίησης; - "Χμ..... Δεν έτυχε να προσέξετε ποτέ πάνω στα συσκευασμένα προϊόντα, να όπως αυτό το χρώμα τη φράση: ΕΛΕΓΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ DEMETER και το σηματάκι;"
- "Το έχουμε δει, αλλά δεν δώσαμε ποτέ σημασία. Τι σημαίνουν αυτά;" - "Αυτά σημαίνουν ότι το προϊόν αυτό δεν παράγεται εδώ αλλά στη Γερμανία, γι αυτό και ο οργανισμός πιστοποίησης είναι ο Γερμανικός Demeter. Ότι το σήμα του πάνω σαυτό εγγυάται πως τα υλικά και οι μέθοδοι και η επεξεργασίας συμφωνούν με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει σ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας υποχρεωτικά. Αυτός ο κανονισμός περιγράφει πότε ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηριστεί Β.Π. Σε κάθε χώρα δίνεται το δικαίωμα σε συγκεκριμένες ομάδες πεπειραμένων ατόμων που αποτελούν τους οργανισμούς πιστοποίησης Β.Π. να κάνουν αυτή τη δουλειά.
- "Έχουμε κι εμείς;" - "Ναι τρεις με τα ονόματα ΔΗΩ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ και ΒΙΟΕΛΛΑΣ". - "Τι ακριβώς κάνουν;" - "Σ αυτούς συμμετέχουν κυρίως γεωπόνοι, ζωοτέχνες, τεχνολόγοι τροφίμων, χημικοί και άλλοι που με επισκέψεις κάθε χρόνο στους τόπους παραγωγής των Β.Π. και σε πολλές περιπτώσεις με χημικές αναλύσεις στο χώμα ή στο προϊόν, γράφουν μια έκθεση με το τι έκανε, τι δεν έκανε και τι δεν θα έπρεπε να είχε κάνει ο παραγωγός. Η κάθε έκθεση εξετάζεται από μια επιτροπή όπου συμμετέχουν όλες αυτές οι ειδικότητες και ίσως ομάδες βιοκαλλιεργητών και καταναλωτών με αντιπροσώπους τους. Η επιτροπή παίρνοντας υπόψη της την έκθεση του ελεγκτή και τι λέει ο κανονισμός της Ε.Ε., αποφασίζει αν τα προϊόντα που παράγονται δικαιούνται να χαρακτηρίζονται βιολογικά. Αν ναι, δίνουν το σήμα τους και μ αυτό τον τρόπο την εγγύησή τους στους καταναλωτές που θα το αγοράσουν.
Πρέπει να σας πω ακόμη ότι για να γραφτεί κάποιος σ έναν οργανισμό Β.Π. κάνει αίτηση, ειδικό συμβόλαιο και πληρώνει κάθε χρόνο τα έξοδα για όλη αυτή τη διαδικασία. - "Οι άλλοι παραγωγοί που δεν καλλιεργούν βιολογικά, από ποιους ελέγχονται" ρώτησε η Αιμιλία. - "Από κανέναν. Ίσως μόνο δειγματοληπτικά ή μετά από καταγγελία. Μπορούν να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα, συνθετικά λιπάσματα και δηλητήρια. Οι κτηνοτρόφοι φάρμακα. Όλα αυτά ο κάθε παραγωγός τα παίρνει και τα χρησιμοποιεί συνήθως προληπτικά, βάση προγράμματος που ακολουθεί αλλά και όποτε κρίνει εκείνος ότι υπάρχει λόγος. Θεωρούμε ότι ακολουθεί πιστά τους κανόνες που γράφονται πάνω στη συσκευασία όσον αφορά την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσει και μετά από πόσες μέρες από την αντιβίωση π.χ. που θα δώσει στις αγελάδες του μπορεί να πουλήσει το γάλα. Γιατί όσο διαρκεί η θεραπεία θα πρέπει να το πετάει.
- "Μα όλα αυτά γνωρίζουμε ότι βλάπτουν αν δεν τα χρησιμοποιούμε και σωστά;..."προβληματίστηκε η Αιμιλία. - "Οι βιοκαλλιεργητές γιατί πρέπει να έχουν το σήμα;" απόρησε η Μυρτώ. - "Γιατί πουλάνε ένα ανώτερο ποιοτικά προϊόν και πρέπει να ξεχωρίζει από τα άλλα, τα συμβατικά. Συνήθως πουλιέται πιο ακριβά και ο κόσμος, όταν μπορεί να πληρώσει τη διαφορά, το προτιμά. Αυτοί είναι δύο λόγοι που θα έκαναν κάποιους ανθρώπους να πούνε ψέματα ότι και τα δικά τους είναι Β.Π. κι ας μην είναι".
- "Δεν καταλαβαίνω", λέει η Αιμιλία. "Πληρώνει ο βιοκαλλιεργητής που κοπιάζει περισσότερο, προστατεύει το περιβάλλον και αυτόν που τα αγοράζει. Πληρώνει κι αυτός που τα αγοράζει, βοηθώντας έτσι στην προστασία του πλανήτη. Κι όσοι συνεχίζουν τη ρύπανση ούτε ελέγχονται ούτε πληρώνουν;
"Τα παιδιά βραχυκύκλωσαν - "Κι εμείς που δεν έχουμε σήμα για τη γιορτή κινδυνεύουμε να μας πούνε ψεύτες;" - "Ναι", γέλασε με κατανόηση ο κύριος Ηρακλής, "Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες!!!! Υπάρχουν πολλοί ΟΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ που δεν συμφωνούν με την πιστοποίηση από τους οργανισμούς των "καθαρών" προϊόντων. Αντί γι αυτό, προτείνουν να ψωνίζουμε κατευθείαν από τα αγροκτήματα όπου παράγονται και μπορούμε να βλέπουμε τις εργασίες που γίνονται εκεί. Έτσι αναπτύσσουμε ανθρώπινες σχέσεις, σχέσεις εμπιστοσύνης πράγμα που ίσως να είναι ακόμα πιο σημαντικό από τα ίδια τα προϊόντα. Παρακάμπτουμε τους οργανισμούς πιστοποίησης και τους μεσάζοντες στην διαδικασία πώλησης. Γινόμαστε εμείς οι ίδιοι πιστοποιητές, αγοράζουμε πιο φρέσκα, πιο φθηνά και όσο γίνεται πιο χύμα. Γιατί παιδιά, η συσκευασία γι αυτά είναι υποχρεωτική για να ξεχωρίζουν από τα συμβατικά. Αλλά όσο οικολογικά και ανακυκλώσιμα κι αν είναι τα υλικά δεν παύουν να κοστίζουν και σ ε χρήμα και στο περιβάλλον.
- "Με μας τι θα γίνει;" - "Σας πληροφορώ ότι στη γιορτή αυτή παίρνουν μέρος πολλοί τέτοιοι ΟΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ που δεν έχουν πιστοποίηση από οργανισμό και συνήθως είναι άνθρωποι που έχουν ακόμη πιο αυστηρούς κανόνες απ αυτούς της Ε.Ε. στον τρόπο παραγωγής των Β.Π. Τους ελέγχει η συνείδησή τους και όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει όλα αυτά σε μας που τους γνωρίζουμε".
- "Για μας θα εγγυηθείς εσύ;" ρώτησαν τα παιδιά. - "Ναι, εγώ, ο Παναγιώτης, η Βασιλική και όλοι οι φίλοι που έχουν δει τη δουλειά σας", είπε γελώντας ο κύριος Ηρακλής, βλέποντας την απόγνωση στα μάτια τους μετά την πρώτη γνωριμία με τους κανόνες της αγοράς των Βιολογικών. - "Τι είναι Μαργαρίτα, ακόμη συννεφιασμένη σε βλέπω." - "Κύριε Ηρακλή....." - "Ναι;" - "Όταν... όπως αυτά τα χρώματα από τη Γερμανία.... Δεν μπορούμε να πάμε να τα πάρουμε από κει και ούτε μπορούμε εμείς να ξεχωρίσουμε αν είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά ή όχι. Τι γίνεται;"
- "Γι αυτούς τους λόγους εγώ θα έλεγα ότι δεχόμαστε την πιστοποίηση σαν αναγκαίο κακό και πάντα προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Παράλληλα επισκεπτόμαστε και ψωνίζουμε από τους παραγωγούς της περιοχής μας, τη δουλειά και τη στάση των οποίων γνωρίζουμε. Και το πιο όμορφο γινόμαστε εμείς οι ίδιοι παραγωγοί. Θα μπορούσαμε, ακόμη και στο διαμέρισμα. Τι λέτε αξίζει τον κόπο;"
Μετά απ όλη αυτή την κουβέντα οι τρεις μικρές ΟΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ολοκλήρωσαν την συμπλήρωση των εντύπων για τη συμμετοχή τους στη γιορτή, που ευτυχώς δεν είχε άλλες δυσκολίες, και τα έστειλαν στους διοργανωτές. Εκείνοι απάντησαν ότι ήταν τιμή τους να συμμετέχουν στη γιορτή τους τέτοια παιδιά. Όλο ανυπομονησία τα κορίτσια το πρωί του Σαββάτου με τους γονείς της Μαργαρίτας ξεκίνησαν για τη γιορτή. Από πίσω τους έρχονταν ο κύριος Ηρακλής με το φορτηγάκι του φορτωμένο τόσο πολύ που δεν χωρούσε ούτε καρφίτσα.
Επιτέλους έφτασαν. Η εκδήλωση γινόταν σ ένα όμορφο πεζόδρομο δίπλα σ ένα παρκάκι. Κάτω από τη σκιά των δένδρων, όμορφοι ξύλινοι πάγκοι, με ταμπελίτσες, που έγραφαν τα ονόματα των συμμετεχόντων, ήταν τοποθετημένοι κατά μήκος του δρόμου. Η Αιμιλία η Μυρτώ και η Μαργαρίτα, φορτωμένες με τα καλαθάκια τους πλησίασαν εκεί που έγραφε ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ. Όλο καμάρι δήλωσαν τα ονόματά τους. Τις καλωσόρισαν και τις υπέδειξαν τον πάγκο τους. Στόλισαν όμορφα - όμορφα τα πραγματάκια τους και άρχισαν τις ...αναγνωριστικές πτήσεις φροντίζοντας να μένει πάντα μια πίσω.
Γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν ήταν τα μόνα παιδιά που έπαιρναν μέρος. Υπήρχαν άλλοι τρεις πάγκοι με μικρά υφαντά σε τελάρα, μπουκέτα με αγριολούλουδα και απλά ξύλινα παιχνίδια. Όσο για τα προϊόντα των μεγάλων, και τι δεν είχαν. Φρούτα και λαχανικά εποχής, μαρμελάδες, γλυκά, κομπόστες, αλεύρι, ψωμιά, λάδι, ελιές, όσπρια, σαπούνια, βότανα, αρώματα, αλοιφές, μέλια, κρασιά, τυριά, πίτες, χυμούς, έπιπλα, παιχνίδια, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεραμικά, καλάθια, διακοσμητικά, μουσικά όργανα.... Ο καιρός ήταν θαυμάσιος. Ο κόσμος είχε κατακλύσει το χώρο. Συζητήσεις έδιναν κι έπαιρναν. Άλλοτε ήρεμες και γελαστές άλλοτε πιο έντονες. Ταυτόχρονα γίνονταν εκδηλώσεις και παιχνίδια για παιδιά, τους μικρούς επισκέπτες. Ακόμη μαθήματα από χειροτέχνες που έδειχναν τη δουλειά τους.
Και μουσική και χορός. Μια ατμόσφαιρα χαρούμενη με γελαστά πρόσωπα, πολλά χρώματα και μυρουδιές. Ένας κόσμος που χωράει πολλούς κόσμους. Και βέβαια άξιζε τον κόπο. Ευτυχώς που δεν τελείωσε. Υπάρχει και η αυριανή μέρα....
Βιβλιογραφία
- Square Foot Gardening, M. Bathrolomew
- Gardening for all seasons, New Alchemists
- Στοιχεία Βιολογίας , Μάριος Δεσύλας
- Βιοκαλλιέργειες, Αναστ. Αλκιμος
- Φυτοπροστασία χωρίς χημικά, Πανάγος Γαβριήλ
- Φυσική καλλιέργεια, Μ. Fukuoka
- Η επανάσταση Θεού, φύσης και ανθρώπου, M. Fukuoka
- Οδηγοί φαρμακευτικών φυτών, F. Paris
- High - Yield Gardening, Hunt and Bortz
- Insect Pests of Farm, Garden and Orchard, Davidson Lyon
- Soil Fertility , E. Pfeiffer
- The Soul of Soil, Gershuny and Smillie
- Garden insect, disease and weed identification guide, Smith Carr
- The Plant , Gerbert Grohmam
- Οργανική λίπανση και αμειψισπορές, Νικόλαος Σιδηράς
- Φυτοφάρμακα, εκδ. Γενική Γραμματεία Ν. Γενιάς
κομποστ - 25 -