Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Οικο-γεωργία

Το συνθετικό οικο, όχι μόνο με την τρέχουσα έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του Οίκου, που ήταν η οικονομική δομή, η οποία εξασφάλιζε τα προς το "ζειν" στα μέλη του, ενώ η Πόλις εξασφάλιζε το "ευ ζειν" των πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χωρίς οδηγό αξιολόγησης και με πολλές ελλείψεις σε αξιολογητές εν αναμονή οι φάκελοι Νέων Αγροτών 2021

22/1/2022

0 Comments

 
Picture
Εκτός χρονοδιαγράμματος βρίσκονται ήδη οι φάκελοι υποψηφιότητας 2021 των νέων αγροτών...

Περισσότερα εδώ →

​

Δεύτερη ευκαιρία και με μεγαλύτερο πριμ το πρασίνισμα της νέας ΚΑΠ για όσους κοπούν από τα Βιολογικά
Με την προκήρυξη των Βιολογικών να βγαίνει µέσα στον Φεβρουάριο, ενδιαφέρον έχει η σύγκριση των στρεµµατικών ενισχύσεων της επικείµενης πρόσκλησης µε αυτές που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο για την ίδια δέσµευση από το 2023.
 
0 Comments

Το κτήμα μας στο Νέσσωνα:  Φυσική καλλιέργεια, δόμηση και βιοκλιματική αρχιτεκτονική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας

13/1/2022

0 Comments

 
Picture
Κάλεσμα εθελοντών για το Πρότζεκτ: "Αειφόρος διαβίωση σε ένα αναγεννητικό αγρόκτημα" 








​Στο cob.gr ασχολούμαστε με τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, δύο πρακτικές που έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, η πρώτη στην φάση της κατασκευής μιας κατοικίας ενώ η δεύτερη στην διατήρηση σταθερών συνθηκών διαβίωσης σε αυτήν. Και οι δύο καταλήγουν σε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αλλά και οικονομικό όφελος.
Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση φυσικών, τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.
Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα.
Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι πιο λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;
Ασχολούμαστε επίσης με την ενέργεια, την τροφή, τις καλλιέργειες και γενικότερα με ότι μπορεί να κάνει πιο ελαφρύ και δίκαιο το αποτύπωμά μας στον πλανήτη γη.
 
Το κτήμα μας στο Νέσσωνα Λάρισας λειτουργεί ως χώρος πειραματισμού για όσα έχουν να κάνουν με την αυτάρκεια και το χαμηλό αποτύπωμα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι φυσικές κατασκευές, τα παθητικά ενεργειακά συστήματα, οι βιώσιμες τεχνολογίες, η διαχείριση του νερού, οι καλλιέργειες, καθώς και η ανθρώπινη δομή που υποστηρίζει όλες αυτές τις εγκαταστάσεις.
Κατασκευές
Στο χώρο του αγροκτήματος υπάρχουν επτά κτίρια και αρκετές ακόμη κατασκευές, κάποιες χρηστικές και κάποιες άλλες που έγιναν για εκπαιδευτικούς λόγους ή για πειραματισμό. Το πρώτο μας σπίτι χτίστηκε το 2000 με τη μέθοδο του στοιβαχτού πηλού (cob). Τώρα πλέον χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους σε προγράμματα οικοτουρισμού. Ακολούθησε το δεύτερο το οποίο χτίστηκε αρκετά χρόνια με τη βοήθεια φίλων και παιδιών δημοτικού σχολείου με τη μέθοδο του αχυροπηλού. Χρησιμοποιείται για να στεγάσει τους διαχειριστές του αγροκτήματος. Το κελάρι του είναι προϊόν εκσκαφής χώματος για την τοιχοποιία. Το τρίτο χτίστηκε το 2010, επίσης με αχυροπηλό, αποκλειστικά τη βοήθεια εθελοντών και με σκοπό τη μόνιμη διαμονή μελών της ομάδας. Προς το παρόν χρησιμοποιείται για φιλοξενία και οικοτουρισμό. Το τέταρτο κτίστηκε το 2016 σαν πρόταση για τη στέγαση ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Ο σκελετός του είναι ξύλινος και είναι υπενδεδυμένο με κουρέλια βουτηγμένα στον ασβέστη. Το κόστος του είναι 300 ευρώ. Θα χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικά προγράμματα. Ακολούθησαν δύο υπέργειοι γεωδαιτικοί θόλοι και ένα υπόσκαφο που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια ενός εργαστηρίου.
Στο χώρο υπάρχουν επίσης: υπαίθριος χώρος μαγειρέματος με ξυλόφουρνο και rocket stove από cob, πειραματικό θολωτό κοτέτσι με γαιόσακους, υπαίθρια μπανιέρα με ζεστό νερό (hot tub), σάουνα (temazcal), υπαίθρια ντουζ, κομποστικές τουαλέτες, παγκάκια, νεροχύτες, με ποικιλία υλικών και επιχρισμάτων. Το κεντρικό μας τραπέζι είναι φυτεμένο με βότανα.
Ενέργεια
Το αγρόκτημα έχει ένα ενιαίο, αυτόνομο σύστημα ενέργειας που τροφοδοτείται από ένα σύστημα ηλιακών πανέλων. Επιπλέον, οι λάμπες που βρίσκονται στο κτήμα είναι εντελώς αυτόνομες, με ξεχωριστά πανελάκια η κάθε μία.
Ο σχεδιασμός των κτιρίων βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, αξιοποιώντας με παθητικό τρόπο το φως του ήλιου. Τα μεγάλα ανοίγματα βρίσκονται στο νότο, βάζοντας μέσα στο σπίτι το φως του ήλιου. Το φως προσπίπτει στους τοίχους και στα πατώματα στη διάρκεια της μέρας, κρατώντας τα ζεστά στη διάρκεια της νύχτας. Συμπληρωματικά με αυτό το σχεδιασμός, ένα από τα σπίτια διαθέτει και τοίχο Trombe, όπου ο συνδυασμός γυαλιού και ωμόπλινθων δημιουργεί μια σημαντική αποθήκη ενέργειας για την θέρμανση του σπιτιού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μερικά από τα ενεργητικά συστήματα θέρμανσης του κτήματος είναι:
- Το σύστημα βιοαερίου, το οποίο παράγει αέριο καύσιμο κατάλληλο για μαγείρεμα
- Οι σόμπες rocket, που με ελάχιστη ποσότητα ξύλων μπορούν να θερμάνουν αποδοτικά ένα δωμάτιο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως εστία μαγειρέματος
- Το τζάκι Rumford, του οποίου ο σχεδιασμός αντανακλά την ακτινοβολία στο εσωτερικό και ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας μέσω της καμινάδας
Βιώσιμες Τεχνολογίες
Πέραν των ενεργειακών συστημάτων (παθητικών και ενεργητικών), το κτήμα διαθέτει και διάφορες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν ποιότητα ζωής χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Το θερμοκήπιο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά και κουφώματα, μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας των σπόρων μας μέσω της δημιουργίας σπορόφυτων. Μας επιτρέπει επίσης να προεκτείνουμε την καλλιεργητική περίοδο εντός του χειμώνα.
Το κελάρι, που βρίσκεται στο υπόγειο του ροζ σπιτιού, χτίστηκε στο σημείο απ' το οποίο πάρθηκε το χώμα των πρώτων δύο σπιτιών του κτήματος. Η γη έχει τη δυνατότητα να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στη διάρκεια του χρόνου, κι έτσι το κελάρι δε χρειάζεται ψύξη. Διαθέτει, επιπλέον, ένα σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής αέρα, δημιουργώντας ρεύμα που διατηρεί την ατμόσφαιρα στεγνή.
Στις κομποστικές (ξηρικές) τουαλέτες χρησμιοποιείται ροκανίδι για να καλυφθούν οι οσμές και να διατηρείται η κατάλληλη αναλογία άνθρακα-αζώτου για να ξεκινήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης. Με τη λύση αυτή αποφεύγουμε τη χρήση νερού στην τουαλέτα και άρα την ανάγκη καθαρισμού του για επαναχρησιμοποίηση στον κήπο.
Διαθέτουμε, επιπλεόν, φάρμες σκουληκιών, στις οποίες τοποθετούμε τα οργανικά σκουπίδια της κουζίνας μας. Τα σκουλήκια παράγουν ένα τρομερά γόνιμο χώμα τρώγωντας και σκάβοντας, ενώ τέλος μας προσφέρουν και ένα υγρό ("τσάι σκουληκιών") που λειτουργεί ως φάρμακο για τα δέντρα και τα λαχανικά μας.
Διαχείριση Νερού
Ένα από τα κυριότερα ζητήματα για την αυτάρκεια είναι η διαχείριση του νερού, και για το σκοπό αυτό διαθέτουμε ένα σύνολο από λύσεις.
Το νερό που πέφτει στις οροφές των σπιτιών συλλέγεται σε βαρέλια, και χρησιμοποιείται για το πότισμα ή για άλλες χρήσεις όπου χρειαζόμαστε απιονισμένο νερό. Επιπλέον, το κτήμα διαθέτει και ένα φράγμα ομίχλης, με τη μορφή ενός λιόπανου όπου η ομίχλη σταματά, υγροποιείται και οδηγείται σε ένα λούκι.
Τα δε γκρίζα νερά (δηλαδή αυτά που προέρχονται από το νεροχύτη, το νιπτήρα, το μπάνιο) περνούν από διαδοχικά φίλτρα καθαρισμού (λιποπαγίδα, αερόβιος φυτοκαθαρισμός, αναερόβιος φυτοκαθαρισμός, ενεργού άνθρακα, υπεριώδους ακτινοβολίας) μέχρις ώτου φτάσουν να μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το νερό καταλήγει σε δυο μεγάλες δεξαμενές απ' τις οποίες ποτίζεται ο λαχανόκηπος και το βρώσιμο δάσος.
Το επιπλέον νερό καταλήγει σε μια λίμνη στο κέντρο του χωραφιού, όπου νούφαρα, οξυγονωτές και κουνουπόψαρα διατηρούν το νερό καθαρό και διαυγές. Η λίμνη λειτουργεί ως ρυθμιστής του μικροκλίματος, μειώνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα στη γύρω απ' αυτή περιοχή, καθώς και ως ξενώνας άγριας ζωής, φιλοξενώντας έντομα, πουλιά και αμφίβια που έρχονται να φωλιάσουν εκεί. Αυτό αυξάνει τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος στο κτήμα και κατά συνέπεια την ανθεκτικότητά του στη διάρκεια του χρόνου.
Καλλιέργειες
Για την πλειοψηφία της ύπαρξής του, το κτήμα υπήρξε ένα πεδίο πειραματισμού για τη Φυσική Καλλιέργεια και τη μέθοδο του Masanobu Fukuoka. Εδώ και 20 χρόνια φυτέυονται δέντρα από σπόρο, με τη φύση να διαλέγει αυτά τα οποία επιθυμεί να μεγαλώσει. Η μέθοδος αυτή είναι η ευκολότερη και φτηνότερη λύση για τη δημιουργία οικοσυστήματος, αλλά και μακράν η πιο χρονοβόρα και απρόβλεπτη.
Τα τελευταία 2 χρόνια, το κτήμα έχει στραφεί σε μια πιο ενεργητική προσέγγιση στην οικολογία, με στόχο τη γρήγορη αναγέννηση του οικοσυστήματος και του χώματος. Το κτήμα διευρύνθηκε με την αγορά ενός νέου κομματιού γης, στο οποίο εγκαταστήθηκε ένα βρώσιμο δάσος και ένας λαχανόκηπος σχεδιασμένα με τις αρχές της Περμακουλτούρας. Το βρώσιμο δάσος αποτελείται από σειρές πολλών διαφορετικών δέντρων σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους. Το διαφορετικό ριζικό τους σύστημα, οι διαφορετικές τους ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και το έντονο κλάδεμα που θα εφαρμοστεί εξασφαλίζουν τη δυνατότητα πολύ πυκνής φύτευσης, κατά τα άλλα είναι αδιανόητη στη συμβατική καλλιέργεια. Για όσο καιρό τα δέντρα είναι ακόμη μικρά και δε σκιάζουν όλο το έδαφος, τα κενά ανάμεσά τους φυτεύονται με λαχανικά.
Τέλος, μια καλλιεργητική τεχνολογία χρήσιμη και για τις πόλεις είναι τα αυτοποτιζόμενα παρτέρια. Στη βάση τους έχουν ένα στρώμα χαλικιών, στο οποίο εισάγεται απευθείας το νερό του ποτίσματος. Μέσω όσμωσης, το νερό αυτό αργά-αργά ποτίζει το υπερκείμενο χώμα και τα φυτά του, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες λόγω εξάτμισης και επιτρέποντάς μας να ποτίζουμε έως και μία μόνο φορά την εβδομάδα.
Η κοινωνικο-οικονομική μας πρόταση
Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο με καταναλωτές από την πόλη της Λάρισας, τους οποίους προμηθεύουμε κάθε εβδομάδα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που παράγει ο τόπος μας. Το καλάθι αυτό προμηθεύεται τα λαχανικά του από το Νέσσωνα (από την ομάδα του cob.gr) και από το Κυψελοχώρι (από την ομάδα του utopia project). Το εγχείρημα που καλείται «Aeiphoria Farming Project» (aeiphoriafarm.gr), και οι κοινές αρχές που το διέπουν είναι οι εξής:
- Συγκαλλιέργεια διαφορετικών λαχανικών στην ίδια έκταση, βελτιώνοντας τη βιοποικιλότητα του χωραφιού και εξασφαλίζοντας ποικιλία παραγωγής σε όλη τη διάρκεια του χρόνου
- Καμία χρήση φυτοφαρμάκων, μυκητοκτόνων, ζιζανιοκτόνων ή εντομοκτόνων στα λαχανικά, και κανένα όργωμα της έκτασης, διατηρώντας την δομή του και την μικροβιακή ζωή εντός του αναλλοίωτες
- Διαρκής βελτίωση του χώματος μέσω της προσθήκης χειροποίητου κομπόστ στα ίδια σημεία κάθε χρόνο, αυξάνοντας την οργανική ουσία του, και διαρκής προστασία του χώματος και των πολύτιμων συστατικών του μέσω της προσθήκης εδαφοκάλυψης πάνω στο κομπόστ
- Επικοινωνία και συνδιαμόρφωση του λαχανόκηπου σε συνεργασία με τους καταναλωτές, με τελικό στόχο τη δημιουργία δικτύου Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Κ.Υ.Γεω.)
Το κοινωνικό πείραμα στο Νέσσωνα
Το πρότζεκτ του Νέσσωνα ξεκίνησε με σκοπό τον πειραματισμό πάνω στα διδάσγματα του Masanobu Fukuoka και της φυσικής καλλιέργειας. Σύντομα στράφηκε και στη χρήση του πηλού ως δομικό υλικό, και εν γένει στη φυσική δόμηση. Αργότερα μπήκε στο παιχνίδι η αυτάρκεια και οι βιώσιμες τεχνολογίες, και, τέλος, η εκπαίδευση μέσω εργαστηρίων και εθελοντικών δραστηριοτήτων.

Τον τελευταίο χρόνο το χωράφι κατοικείται από νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ζήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει την ατομική και συλλογική πρόνοια για την εξασφάλιση της τροφής μας, τον συμμετοχικό σχεδιασμό όλων των δράσεων που θα λάβουν χώρα στο Νέσσωνα, τη διεύθυνση του εβδομαδιαίου καλαθιού, την ανάληψη ευθυνών και φυσικά την εκπαίδευση των ίδιων των ατόμων σε ό,τι έχει να κάνει με τη αειφορία.
https://www.cob.gr/

Κάλεσμα εθελοντών για το Πρότζεκτ: "Αειφόρος διαβίωση σε ένα αναγεννητικό αγρόκτημα" 

URGENT: OPEN CALL FOR ESC LONG-TERM VOLUNTEERS
More than happy to announce our new dynamite long-term volunteering project for 2022! "Sustainable living in a regenerative farm" is an exciting experience involving permaculture, natural building, self-sufficiency and community living in our farm in Nessonas! The program is co-funded by #EuropeanSolidarityCorps.

Duration: 6 months
Age: 18-30 years old
Location: Nessonas, Greece
Start date: February 2022
Application deadline: 15th January 2022
Basic cost covered (travel, insurance, accomodation, food) by the ESC programme
Communication: xkontom@gmail.com

European citizens, except greeks are applicable.
More info: https://docs.google.com/.../1ua73DHKOXsyZYqF3zjLH.../edit...

#EuropeanSolidarityCorps #ESC #INEDIVIM #naturalbuilding #permaculture #selfsufficiency
#sustainabilty #communityliving

0 Comments

Το μονόκοκκο σιτάρι και η διατροφική του αξία

11/1/2022

0 Comments

 
Picture
Πρόκειται για ένα αρχαίο είδος σιτηρού, υπολείμματα του οποίου έχουν βρεθεί στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης, στον προϊστορικό οικισμό Αρχοντικό των Γιαννιτσών και άλλα μέρη της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, τα οποία χρονολογούνται από το 7000 π.χ. Καλλιεργείται εδώ και περίπου 12.000 χρόνια, ξεκινώντας από τη Μέση Ανατολή και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη ποικιλία σιτηρού που καλλιεργήθηκε ποτέ από τον άνθρωπο. Στην Ελλάδα αποτελούσε τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ψωμιού ως το 1936, οπότε και υποτιμήθηκε από την κυβέρνηση Βενιζέλου με την εισαγωγή υβριδιακών ξενόφερτων σιτηρών. Εκτοπίστηκε με το πέρασμα του χρόνου, από το σκληρό σιτάρι (Τrit. Durum) και το μαλακό σιτάρι (Trit. Aestivum) λόγω της μεγαλύτερης στρεμματικής απόδοσης που έχουν, της ευκολίας στο θεριζοαλωνισμό, και της μεγαλύτερης ελαστικότητας τους στο ζύμωμα (αυξημένα ποσοστά μιας μορφής γλουτένης).
Σήμερα το συναντάμε στην Ελλάδα, με την ονομασία «Καπλουτζάς», σε 47 τοποθεσίες, κυριότερα στην Μακεδονία, Θράκη, Κ. Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου. Ο ασαφής όρος Ζέα, που χρησιμοποιείται τελευταία και αφορά στο βασικό αλεύρι των αρχαίων Ελλήνων για την παραγωγή ψωμιού, αν μπορούμε να το υποθέσουμε, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για το μονόκοκκο, μια και είναι αυτό του οποίου υπολείμματα βρέθηκαν σχεδόν παντού στον ελλαδικό χώρο. Το δίκοκκο και το ντίνκελ, παρότι είναι επίσης ντυμένα σιτηρά, δεν είναι πιθανό να ταυτίζονται με την αρχαία ελληνική ζέα, καθώς ευδοκίμησαν κυρίως στην Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη αντίστοιχα.
Ο σπόρος του μονόκοκκου παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις ασθένειες, το ψύχος και την ξηρασία και έχει μικρή στρεμματική απόδοση. Η όλη του συμπεριφορά θυμίζει άγριο φυτό, καθώς έχει την ικανότητα να κυριαρχεί, ακόμα και στα ίδια τα αγριόχορτα, φαινόμενο εκπληκτικό για το γεωργό! Το ενδιαφέρον για το μονόκοκκο έχει αναζωπυρωθεί, λόγω της βιολογικής αξίας που παρουσιάζει ως διατροφικό προϊόν: υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (19-22%), ικανοποιητική περιεκτικότητα σε λυσίνη, καροτίνη και τoκόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Σε σύγκριση με το σύγχρονο σιτάρι, το μονόκοκκο συγκεκριμένα περιέχει:
– 2 φορές υψηλότερη βιταμίνη Α (ρετινόλη ισοδύναμα) – βοηθά στα μάτια και την αναπαραγωγική υγεία των οργάνων και μπορεί να αποτρέψει πολλές μορφές καρκίνου.
– 3 με 4 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη – βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων
– 3 με 4 φορές περισσότερη λουτεΐνη – κατάλληλο για την πρόληψη τους εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη
– 4-5 φορές πιο πολλή ριβοφλαβίνη – τροφοδοτεί το σώμα με ενέργεια και επιβραδύνει τη γήρανση ως αντιοξειδωτικό
Χαρακτηριστικό της ποικιλίας αυτής είναι επιπλέον η δυνατότητα κατανάλωσης των προϊόντων, από αυτούς που παρουσιάζουν δυσανεξία στην γλουτένη (προσοχή, όχι κοιλιοκάκη!). Το αλεύρι του έχει από τη φύση μεγάλη ποσότητα από το άγανο του «ντυμένου» αυτού σιτηρού, το οποίο αποτελεί άριστο μέσον καθαρισμού του εντέρου και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες τα ευεργετικά διατροφικά συστατικά που έκαναν το μονόκοκκο να ξανακερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου τα τελευταία 20 χρόνια.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα
Διαφοροποίηση των υπό μελέτη ειδών ως προς τα διατροφικά χαρακτηριστικά, σε υγρασία 10,5%.
Είδος        Πρωτεΐνη Λίπος Ανόργανα Υδατ/ρακες Γλουτένη Δείκτης Γλουτένης
Μονόκκοκο  21,57%      3,71%       2,35%         72,37%          Διαρ/σα            Διαρ/σα

Δίκοκκο        19,18%       3,17%       2,01%         73,46%          44,2%                 46%

Σπέλτα          20,82%       3,06%     2,44%         71,67%             63,3%               64%

Κριθάρι         14%             2,60%      1,42%        79,54%             30,5%               93%
Σκληρό
Σιτάρι            13,08%        3,20%      1,58%       80,72%            28,7%              66%

ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
• Διαπιστώθηκε ότι τα τρία είδη «ντυμένων» σιτηρών παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερη αποδοτικότητα σε σχέση με τα σύγχρονα καλλιεργούμενα είδη μαλακού και σκληρού σιταριού, γεγονός που εξηγεί την αυξημένη τιμή τους, πολύ μεγαλύτερη όμως διατροφική αξία.
• Σε όλα τα είδη σιτηρών καταγράφηκε γλουτένη με τη διαφορά ότι στο μονόκοκκο σιτάρι η γλουτένη ήταν διαρρέουσα (δηλ. άλλου τύπου, αμελητέα ποσοτικά). Στο σιτάρι σπέλτα καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή γλουτένης.
• Το μονόκοκκο και το σιτάρι σπέλτα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και ιδιαίτερα σε ψευδάργυρο (Zn), φωσφόρο, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, όλα βασικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία.
• Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο μονόκοκκο, είναι υψηλότερη σε σχέση με όλα τα είδη του σκληρού και του μαλακού σιταριού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Βαλαμώτη Σουλτάνα-Μαρία, 2009. Η αρχαιοβοτανική έρευνα της διατροφής στην προϊστορική Ελλάδα, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 224 σελ. Jones G., Valamoti S. and Charles M. 2000. Early crop diversity: a “new” glume wheat from northern Greece. Veget. Hist. Archaeobot. 9. Pp. 133-146. Κορπέτης Ε. 2013. Η ζειά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διαδικτυακά: http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/5
​
​
περισσότερα:
Το μονόκοκκο σιτάρι και η διατροφική του αξία - Το Περιβόλι της Ειρήνης (toperivolitiseirinis.com)
0 Comments

Πρώτη φορά γαϊδουράκια στις ενισχύσεις ντόπιων φυλών από το 2023

29/12/2021

0 Comments

 
Picture
Τα Μέτρα Εναλλακτικής Ζιζανιοκτονίας Ορυζώνων, Σπάνιων Φυλών Ζώων και Κοµφούζιο θα παραµείνουν χωρίς προκήρυξη στη µεταβατική περίοδο που λήγει το 2022...

Περισσότερα εδώ →

0 Comments

Η διαχείριση σκάνδαλο των βοσκοτόπων και οι μεγάλες ευθύνες ΚΥΔ

29/12/2021

0 Comments

 
Picture
Το σκάνδαλο µε τη διαχείριση των βοσκοτόπων και τις προκλητικές ενισχύσεις από το εθνικό απόθεµα, χιλιάδων επιτήδειων, κατά βάση άσχετων µε την αγροτική δραστηριότητα είναι δεδοµένο...
​

Περισσότερα εδώ 

0 Comments

Σε ΦΕΚ η πρόσκληση Βιολογικής Γεωργίας, με 49 επιλέξιμες καλλιέργειες, μελίσσια και τρεις εκτροφές

29/12/2021

0 Comments

 
Picture
Εκδόθηκε σε ΦΕΚ το πλαίσιο της προκήρυξης της Βιολογικής Γεωργίας και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις του προγράμματος προϋπολογισμού 490 εκατ. ευρώ με τριετείς δεσμεύσεις και έναν μακρύ κατάλογο επιλέξιμων καλλιεργειών και εκτροφών..


Συγκεκριμένα η προκήρυξη αφορά στα ακόλουθα υπομέτρα και Δράσεις του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020...

Περισσότερα εδώ →

0 Comments

Η συμβίωση των φυτών με τη Μυκόρριζα

15/12/2021

0 Comments

 
Picture
Η μυκόρριζα ή τα μυκόρριζα αποτελούν ένα ειδικό συμβιωτικό μόρφωμα (ή όργανο) που προκύπτει από τη συνένωση των ριζών ενός φυτού με μύκητες διαφόρων ειδών.
Υπάρχουν τριών ειδών μυκόρριζες:
  • Ενδότροφες μυκόρριζες: Ο συνηθέστερος τύπος. Σχηματίζεται όταν ο μύκητας μπαίνει στο φλοιό της ρίζας.
  • Εξώτροφες μυκόρριζες: Όταν ο μύκητς σχηματίζει ένα δίκτυο εξωτερικά από τις ρίζες και μπαίνει και στο περιβάλλον χώμα. Συναντιέται κυρίως στα δασικά δέντρα.
  • Ψευδομυκόρριζες
Οι μυκόρριζες παίρνουν οργανικά συστατικά από το φυτό, στο οποίο έχουν προσκολληθεί, και του αποδίδουν υγρασία και αυξητικές ουσίες. Αυτή η διαδικασία δρα συνήθως ευεργετικά για το φυτό.
Μερικές από τις ευεργετικές, για το φυτό-ξενιστή, ιδιότητες των μυκορριζών είναι:
  • η επιβίωση του φυτού σε καταστάσεις ξηρασίας
  • η οικονομία στο λίπασμα
  • μερικές εξώτροφες μυκόρριζες παράγουν αντιβιοτικά υλικά που προστατεύουν το φυτό από παθογόνα μικρόβια

Στο εμπόριο κυκλοφορούν εξειδικευμένοι μύκητες για τη δημιουργία μυκόρριζας σε διαφορετικού τύπου καλλιέργειες.
Υπάρχει και μυκόρριζα "WP" που είναι βρέξιμη σκόνη, για εφαρμογή μετά την φύτεψη. Η ένδειξη "WP" δίπλα στο όνομα οποιουδήποτε στερεού λιπάσματος, ή, ενισχυτικού, σημαίνει Wetable Powder. Βρέξιμη σκόνη.
Η μυκόρριζα για πασπάλισμα είναι σαν σποράκια από σησάμι, πολύ πολύ μικρά.
Την βρέξιμη, την διαλύουμε σε νερό και ποτίζουμε. Αλλά όχι πολύ νερό ώστε να παραμείνει εντός της περιοχής της ρίζας και φροντίζουμε στα επόμενα ποτίσματα να μην περισσεύει το νερό από την περιοχή της ρίζας.

Είτε με πασπάλισμα στην ρίζα, είτε με βρέξιμη σκόνη, χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να εγκατασταθεί και να αρχίσει να λειτουργεί η συνεργασία με το φυτό.  Το κλειδί για να ξεκινήσει γρήγορα, είναι οι κόκκοι να έρχονται εξ αρχής σε επαφή με τα τριχίδια της ρίζας. Και η βρέξιμη σκόνη ακουμπάει παντού.
Για τα δέντρα και τα πολυετή φυτά, όποτε και να την ρίξουμε είναι εντάξει. Θα εγκατασταθεί σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει από εκεί και πέρα.
Για τα μονοετή φυτά όμως, όσο γρηγορότερα μπει τόσο το καλύτερο, γιατί οι πρώτες εβδομάδες είναι σημαντικές για την ανάπτυξή τους στην οποία τα βοηθάει πολύ.
Η μυκόρριζα εφαρμόζεται μια φορά και κρατάει για πάντα. Πολλαπλασιάζεται και προχωράει σε βάθος μαζί με τις ρίζες. Μαζί τους οι ρίζες φθάνουν έως και 700% παραπάνω σε μέγεθος.

Για να διατηρηθεί εκεί μόνιμα, ώστε να υπάρχει έτοιμη και για την επόμενη χρονιά κάνουμε τα εξής:
-Στο τέλος της σαιζόν κόβουμε τον κορμό της ντομάτας από πάνω από την ρίζα. Δεν την ξεριζώνουμε. Με τα απομεινάρια της ρίζας και μόνο, η μυκόρριζες μπορούν να ζήσουν 1-2 μήνες. 
-Αν ποτίσουμε στο μεταξύ και με κάποια ζάχαρη, όπως λίγη μελάσα ζαχαροκάλαμου σε νερό, επιζούν περισσότερο.
-Αν φυτέψουμε χειμωνιάτικα ζαρζαβατικά, είναι τέλειο. Συνεχίζουν την συνεργασία. Και μετά πάλι καλοκαιρινά κ.ο.κ.
-Φυτεύουμε και διάφορα άλλα φυτά που τις κρατάνε ενεργές έως την επόμενη σεζόν. Πχ τα φυτά χλωρολίπανσης. (θερίζονται πάντα αφήνοντας την ρίζα μέσα)

Το φυτό απορροφάει co2 και άζωτο από την ατμόσφαιρα και με αυτά συνθέτει σάκχαρα. Αναλόγως με τις ανάγκες του, στέλνει μια ποσότητα σακχάρων στις ρίζες και από εκεί τα αποβάλλει σαν δώρο στις μυκόρριζες. 
Οι μυκόρριζες αρχίζουν το πάρτι και τα απόβλητα του συμποσίου τους είναι θρεπτικά συστατικά, έτοιμα για χώνευση και είναι 100δες φορές πιο απορροφήσιμα από ότι αν τους ρίχναμε εμείς την ίδια ποσότητα σε λίπασμα.
Αναλόγως με τι ανάγκες έχει το φυτό, επικοινωνεί και με άλλους μικροοργανισμούς του εδάφους, που επίσης διασπάνε τα σάκχαρα που τους δίνει έτσι ώστε να συμπληρώνουν την διατροφή του.
 
Το κλειδί για να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία είναι να μην σκαφτεί το χώμα.

Όπου το έδαφος σκαφτεί, όλοι οι ωφέλιμοι οι μικροοργανισμοί φεύγουν και κάνουν μήνες να ξαναγυρίσουν. Όταν οι μυκόρριζες χάνουν για πολύ τον συνεργάτη τους ψοφάνε.
Σχεδόν όλα τα είδη άγριων δέντρων (εξαιρούνται μόνο κάποια κακτοειδή) έχουν κάποιο είδος μυκόρριζας στην ρίζα τους που υπάρχει από φυσικού της στα εδάφη τα ακαλλιέργητα.
Τα χώματα κάτω από τα άγρια δέντρα είναι γεμάτα μυκόρριζες. Κάποιοι ξέρουν και να τις μαζεύουν. Ανήκουν στο βασίλειο των μανιταριών που είναι ένα άλλο, διαφορετικό βασίλειο από αυτά των φυτών και των ζώων.

Για καλύτερη επιτυχία μπορείτε εύκολα να:
-Πασαλείψετε τις ρίζες γύρω γύρω με λίγη μυκόρριζα σαν αυτές  (προτιμήστε αυτή για δέντρα, ενώ μια άλλη είναι ειδική για μικρά φυτά).
-Μαζί, πασπαλίστε  γύρω και με κάτι φωσφορούχο όπως Κοπριά Γκουανό (σε μεγάλες συσκευασίες είναι φθηνή),  ή, της Τζέμα ορυκτό φυσικό φώσφορο , NPK 4-20-0 που είναι φυσικό και πολύ καλό προϊόν, αλλά όμως είναι ορυκτό, πράγμα που δεν συνάδει με τους κανόνες για μηδενικό άνθρακα της αναγεννητικής Γεωργίας.
Τα φωσφορούχα αυτά είναι πολύ δυνατά και τα 2. Θέλει ελάχιστο, ίσα ίσα, κατά την φύτευση και τέρμα. Μετά θα χρειαστούν περισσότερο άζωτο για την ανάπτυξη. Με την βοήθεια της μυκόρριζας, το άζωτο το παίρνουν από την ατμόσφαιρα. Και εφόσον η συνεργασία τους δεν διακοπεί και συνεχιστεί, τους δίνουν και το απαραίτητο φωσφόρο καθ' όλη την διάρκεια ανθοφορίας - καρποφορίας. Χωρίς να προσθέσουμε άλλο λίπασμα εμείς.
Ότι ακριβώς γίνεται από μόνο του στην φύση. Θεόρατα άγρια δένδρα χωρίς "τίποτα".

Τα οφέλη είναι υπερπολλαπλάσια του κόστους:
Θα πετύχετε έως και 700% ισχυρότερες και μεγαλύτερες ρίζες και υγιή και δυνατά δέντρα ανθεκτικότερα σε κακουχίες.
Για τα δένδρα θέλουμε εξωμυκόρριζα και για να φυτά ενδομυκόρριζα.
​

Σημαντικό: Πρέπει να έχουν πάνω ημερομηνία λήξης, η οποία είναι μέχρι 2 χρόνια από την παραγωγή. Καλύτερα να χρησιμοποιηθούν την πρώτη χρονιά. 
Αν περάσει,  οι μυκόρριζες ψοφάνε. 
Σε πολλά προϊόντα στην Ελλάδα την σβήνουν...

0 Comments

Πώς το δέντρο μεταφέρει το νερό στα ύψη του;

15/12/2021

0 Comments

 
Picture
Αναρωτηθήκαμε άραγε πώς το δέντρο μεταφέρει το νερό από το έδαφος ψηλά στην κόμη του; Πώς είναι δυνατό ν’ ανεβαίνει σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη για την κλίμακα του δέντρου το πολύτιμο τούτο φυσικό στοιχείο για τη λειτουργία του;
Όχι δεν είναι θαύμα της μηχανικής αυτό που συμβαίνει, καθώς το δέντρο είναι φυσικός οργανισμός κι όχι τεχνική κατασκευή ή έστω μηχανή, και επιτελείται ως προς αυτό μια θαυμαστή φυσική λειτουργία, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της φυσιολογίας του και του τρόπου του να συγκροτείται σύμφωνα με τον οικολογικό του ρόλο.
Κι είναι αλήθεια εκπληκτικό ν’ ανεβάζεις σ’ έναν ''ουρανοξύστη'', που είναι εν προκειμένω το δέντρο, το απαραίτητο στοιχείο για την ύπαρξή του, το νερό, χρησιμοποιώντας αντί γι’ ασανσέρ μια φυσική αντλία, η οποία αξιοποιεί κανόνες της φυσικής για να λειτουργήσει, προσαρμοσμένους στο σύστημα της ζωής στο οποίο αναφέρεται, δηλαδή στο δέντρο.

Ιδού λοιπόν τι συμβαίνει …
Ξεκινάμε με την τριχοειδή δύναμη που αρχικώς μεταφέρει το νερό από έδαφος στη ρίζα και μετά στον κορμό. Τι είναι η τριχοειδής δύναμη; Σκεφτείτε όταν πίνετε το ρόφημά σας και τα χείλη σας ακουμπούν το φλιτζάνι και το ρόφημα ανεβαίνει μερικά εκατοστά στα στόμα σας. Αυτό συμβαίνει και με την πρόσληψη του νερού από το δέντρο. Μετά το νερό πρέπει να μεταφερθεί ψηλά, στον κορμό και ακολούθως στην κόμη. Το πραγματοποιεί μέσω αγωγών νερού, οι οποίοι, σύμφωνα με τους κανόνες της φυσικής, όσο πιο στενοί είναι, τόσο πιο ψηλά φτάνει το υγρό. Γι’ αυτό στα πλατύφυλλα δένδρα το πλάτος του αγωγού είναι μόλις 0,5 χιλιοστά, ενώ στα κωνοφόρα, που λόγω της ξηρότητας των περιβαλλόντων του και της ύπαρξης λιγότερου νερού, είναι πολύ στενότερο, στα μόλις 0,02 χιλιοστά.
Η παραπάνω όμως διαδικασία δεν είναι αρκετή για ν’ ανέβει το νερό στο απαιτούμενο ύψος. Ανεβαίνει το πολύ ένα μέτρο περίπου. Μετά τι γίνεται;

Ακολουθεί συμπληρωματική διαδικασία για το ανέβασμα του νερού, που είναι η διαπνοή. Με τη διαπνοή τα δέντρα αποβάλλουν νερό από τα φύλλα ή τις βελόνες και τότε, για την αναπλήρωσή του, δημιουργείται μια αναρρόφηση, που τραβάει το νερό από τους αγωγούς προς τα πάνω. Αυτό πραγματοποιείται λόγω των δυνάμεων συνοχής που δημιουργούνται και κάνουν τα μόρια του νερού να κολλάνε μεταξύ τους ανεβαίνοντας ψηλότερα, με την απελευθέρωση θέσης γι’ αυτά λόγω της εξάτμισης που υπάρχει.
Και με τούτο ικανοποιείται η απαίτηση ανόδου του νερού; Πάλι όχι.

Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ακόμα μια συμπληρωματική διαδικασία. Κι αυτή είναι η ώσμωση. Είναι διεργασία κυτταρική, που λαμβάνει χώρα όταν σ’ ένα κύτταρο η συγκέντρωση σακχάρων είναι μεγαλύτερη από το διπλανό. Τότε το νερό περνάει από τα τοιχώματα στο γλυκύτερο διάλυμα μέχρι και τα δυο να περιέχουν την ίδια ποσοστιαία ποσότητα. Με τον τρόπο αυτό μεταδίδεται το νερό κυτταρικά και φτάνει στην κόμη.

Προϋπόθεση βεβαίως για την επιτέλεση των παραπάνω διεργασιών είναι να μη διακόπτεται η λειτουργία τους σε οποιαδήποτε φάση τους, ιδίως την περίοδο που το δέντρο έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό, την άνοιξη που χυμώνει και τη θερινή περίοδο που υπάρχει έλλειψη νερού, αφού τότε δεν προλαβαίνει να επουλώσει τα τραύματά του για ν’ αντεπεξέλθει και σοκάρεται.

Έχει λοιπόν σημασία, το πώς συμπεριφερόμαστε στο δέντρο γιατί αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό με σύνθετες διεργασίες ζωής, που πρέπει να τις σεβαστούμε για να το έχουμε, πέραν βεβαίως του σεβασμού που και στο ίδιο το δέντρο ως ζωή πρέπει να επιδεικνύουμε!
Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε για να προσέχουμε και αναλόγως να συμπεριφερόμαστε…
 
https://www.facebook.com/giorgoskatsadonis
0 Comments

Σουσάμι, μία σπάνια βιολογική σπορά

10/12/2021

0 Comments

 
Picture
ο Παρµενίων Γάτος, γοητεύτηκε από το σουσάµι και την καλλιέργειά του και αποφάσισε να µεταφέρει τη δηµιουργική του διάθεση στη γη της Κοκκινιάς Μαγνησίας

Προερχόµενος από αµιγώς αγροτική οικογένεια µε δραστηριότητα στην κτηνοτροφία και αργότερα στο βαµβάκι και τα σιτηρά, ο Παρµενίων Γάτος, γοητεύτηκε από το σουσάµι και την καλλιέργειά του και αποφάσισε να µεταφέρει τη δηµιουργική του διάθεση στη γη της Κοκκινιάς Μαγνησίας, ιδρύοντας την εταιρεία παραγωγής σουσαµιού και εµπορίας ταχινιού, Θύσανος Βιολογικό Αγρόκτηµα.
 
Διοχέτευσε όλο του το ενδιαφέρον και την ενέργεια, προκειµένου να αφοσιωθεί σε µία επίπονη και παραγνωρισµένη στην Ελλάδα, καλλιέργεια, µε το σύνολο της παραγωγής του που βγαίνει από περίπου 100 στρέµµατα γης, να είναι βιολογική. Επίπονη θα τη χαρακτήριζε κανείς κυρίως γιατί το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγικής διαδικασίας και της συγκοµιδής γίνεται χειρωνακτικά. 

Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
​

Και παραγνωρισµένη, διότι είναι µία ευρύτερα άγνωστη καλλιέργεια για τα ελληνικά αγροτικά δεδοµένα, ενώ το σουσάµι ως πρώτη ύλη δεν πληρώνεται όσο αξίζει, παραδέχεται και ο ίδιος. Το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής σουσαµιού µεταποιείται σε ταχίνι, ενώ ελάχιστες ποσότητες διοχετεύονται αυτούσιες στην ελληνική αγορά.
Το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής σουσαµιού µεταποιείται σε ταχίνι, ενώ ελάχιστες ποσότητες διοχετεύονται αυτούσιες στην ελληνική αγορά και τις οικογιορτές

«Πρόκειται για µία ξεχασµένη καλλιέργεια, µε την οποία ασχολούνται ελάχιστοι αυτή τη στιγµή στη χώρα µας. Η δυσκολία που ενέχει η παραγωγή σουσαµιού, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συγκοµιδή της δεν γίνεται µε αλωνιστικές µηχανές. Έτσι, χρησιµοποιούµε την παραδοσιακή µέθοδο συγκοµιδής κατά την οποία κόβουµε τα φυτά όταν είναι χλωρά, πριν ξεραθεί ο σπόρος και πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια τα κάνουµε δεµάτια και τα αποθέτουµε στο χωράφι να στεγνώσουν, ώστε όταν ανοίξουν οι κάψες να µην πέσει ο σπόρος στο έδαφος. Ακολουθεί το τίναγµα για τον αποχωρισµό του καρπού, επίσης µε το χέρι. Η χρήση αλωνιστικών µηχανών θα σήµαινε σηµαντικές απώλειες σε ποσότητες σουσαµιού», εξηγεί ο παραγωγός.
Picture
Θύσανος Βιολογικό Αγρόκτηµα

Το βαζάκι είναι η μόνη διέξοδος για να είναι αποδοτικό το σουσάμι
Όπως περιγράφει ο ίδιος, όταν έφτασε σε µέγιστη παραγωγική έκταση περί τα 120 στρέµµατα, ένα βακτήριο τον ανάγκασε να µειώσει την παραγωγή του στα 50 στρέµµατα, για να επιστρέψει σήµερα στα 100. «Το εν λόγω βακτήριο του σουσαµιού ευνοήθηκε για περίπου µία διετία και από τις βροχές που εκδηλώθηκαν πριν τρία µε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια άλλαξα χωράφια, προχώρησα σε εδαφοβελτιώσεις και απολυµάνσεις προκειµένου να αντιµετωπίσω αποτελεσµατικότερα το βακτήριο, κάτι που τελικά κατάφερα».
Η περίοδος σποράς για το σουσάµι ξεκινάει από τα µέσα Μαΐου έως και τις αρχές Ιουνίου, ενώ η συγκοµιδή γίνεται Σεπτέµβριο και Οκτώβριο. «Η φετινή χρονιά παρουσίασε έντονα σηµάδια οψιµότητας και λόγω του έντονα ξηρού καλοκαιριού, γεγονός που µας ανάγκαζε να ποτίζουµε περισσότερο», εξηγεί.
«Το ταχίνι που παράγουµε διοχετεύεται κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν το σύνολο των ποσοτήτων µας συσκευάζεται µε την επωνυµία Θύσανος», προσθέτει.

Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
​

H σχέση του µε το σουσάµι, ξεκίνησε καθώς ο ίδιος κατανάλωνε ταχίνι, αρκετά πριν γίνει παραγωγός. «Όσοι ασχολούνται µε αυτό ελκύονται έντονα. Ήταν η λεπτοµέρεια που απαιτείται κατά τη διαδικασία παραγωγής και συγκοµιδής αλλά και η οµορφιά των φυτών κατά την ανθοφορία, µερικοί από τους λόγους που µε έκαναν να αγαπήσω περισσότερο αυτό που κάνω».

Picture

Η περίοδος σποράς για το σουσάµι ξεκινάει από τα µέσα Μαΐου έως και τις αρχές Ιουνίου, ενώ η συγκοµιδή γίνεται Σεπτέµβριο και Οκτώβριο


Το γιατί δεν πουλάει σουσάµι ο ίδιος είναι διότι οι Έλληνες µεταποιητές προτιµούν να αγοράσουν φθηνότερα από το εξωτερικό, παρά ακριβότερα ελληνικό προϊόν. Αυτή τη στιγµή ο Παρµενίων Γάτος παράγει σε εγκαταστάσεις τρίτων το ταχίνι που διαθέτει στην αγορά. Όνειρό του είναι -όπως λέει- να δηµιουργήσει τη δική του µεταποιητική µονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο την παραγωγή του. «Το βαζάκι είναι η µόνη διέξοδος αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα για να είναι αποδοτικό το σουσάµι. Για να βγάλεις κέρδος, πρέπει να έχεις τουλάχιστον 100 κιλά ετησίως», εξηγεί ο παραγωγός.
(Γιώργος Λαμπίρης - agronews.gr)
​
Σχόλιο δικό μας:
Παραγωγός Gatos Parmenion
Τοποθεσία καλλιέργειας σουσαμιού Κόκκινα Μαγνησίας
Διάθεση κατόπιν τηλεφωνικής παραγγελίας στα τηλέφωνα:
​ 6973395593, 6974469175

0 Comments

Ο κύκλος του νερού...

3/12/2021

0 Comments

 
Picture
​Ένα φυτό χρειάζεται πολύ νερό για να γεμίζει τα κύτταρά του, αλλιώς μαραίνεται, γιατί ο αέρας και ο ήλιος το κάνει να χάνει συνεχώς την υγρασία του. Έτσι το φυτό πρέπει να απορροφά πολύ νερό από το έδαφος, όταν κάνει ζέστη και έχει αέρα, ενώ δεν χρειάζεται τόσο πολύ, όταν έχει χαμηλές θερμοκρασίες. Στην ουσία το φυτό διψάει συνεχώς.

Αν το νερό που απορροφά περιέχει συνεχώς θρεπτικά άλατα και ηλεκτρολύτες-από την εφαρμογή υδατοδιαλυτών χημικών λιπασμάτων-το φυτό αναγκάζεται να αποθηκεύει τις ουσίες αυτές στα κύτταρά του. Διαφορετικά θα οδηγούσε σε σχηματισμό κρυστάλλων τους στα σημεία εξάτμισης του νερού(από τους πόρους της κάτω πλευρά του φύλλου) και θα βλάπτονταν τα γειτονικά των πόρων κύτταρα. Η υπερσυγκέντρωση όμως των αλάτων στα κύτταρα θα σταματούσε τις λειτουργίες τους οδηγώντας τα στο θάνατο. Έτσι το φυτό αναγκάζεται να αποθηκεύει όλο και μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Κάθε κύτταρο γίνεται δυσανάλογα ογκώδες και η σοδειά είναι γεμάτη νερό και άλατα, με λίγα κυτταρικά τοιχώματα και ελάχιστα από τα φυσικά τους στοιχεία.
Από οικονομική άποψη αυτό είναι καλό για τον γεωργό γιατί έχει πολύ βάρος και ποσότητα να πουλήσει στην αγορά, ανεξάρτητα αν η ποιότητα της σοδειάς είναι χαμηλή(στην ουσία πουλά νερό και άλατα). Το γεγονός όμως ότι τα κυτταρικά τοιχώματα δεν είναι αρκετά χοντρά και σκληρά και ότι τα φυτά θα είναι ευάλωτα και θα έχει έτσι αυξημένο πρόβλημα προσβολών από παράσιτα και μύκητες, δεν τον ενδιαφέρει και πολύ γιατί έχει τα αντίστοιχα φυτοφάρμακα από τις εταιρείες με τα οποία θα τα καταπολεμήσει. Αυτό όμως οδηγεί σε ακόμα παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής του μέσω των τοξικών κατάλοιπων των φυτοφαρμάκων, αλλά και σε μείωση του εισοδήματός του, λόγω του κόστους των βιοκτόνων που θα χρησιμοποιήσει.
 Η διαθεσιμότητα πάντως του νερού είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την παραγωγικότητα στη γεωργία. Εξαρτάται από τον γενικότερο κύκλο του νερού σε κάθε περιοχή(συνίσταται συνήθως από τα ακόλουθα στάδια: εξάτμιση (από τις λίμνες, τα ποτάμια και τους ωκεανούς), διαπνοή από φυτά και δέντρα, υγροποίηση(σχηματισμός σύννεφων), κατακρήμνιση(βροχή, χιόνι, χαλάζι), διαφυγή ή επιστροφή πίσω στον κύκλο. Έχουν εκφραστεί σοβαρές περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη χρήση του νερού στη γεωργία μέσω της άρδευσης, ιδιαίτερα στις Μεσογειακές χώρες. Στις περιοχές όπου η χρήση υπερβαίνει το ρυθμό ανεφοδιασμού και η στάθμη νερού μειώνεται οι περιβαλλοντικές συνέπειες μπορούν να είναι σοβαρές, π.χ. ερημοποίηση ή αλάτωση από το θαλάσσιο νερό που εισβάλλει στον υδροφόρο ορίζοντα, και απώλεια της βιοποικιλότητας ως αποτέλεσμα της αλλαγής στη ροή των κοιτών(βλέπε π.χ. εκτροπή Αχελώου). Η άρδευση μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση των υδάτων λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης των φυτοφαρμάκων και των θρεπτικών ουσιών στο νερό που απορρέει. Επιπλέον, απαιτούνται ακόμα μεγαλύτεροι πόροι για την άντληση του νερού από τις βαθύτερες γεωτρήσεις.

Σχετικά με την ποιότητα νερού, η συμβατική γεωργία είναι μια σημαντική πηγή νιτρικών και φωσφορικών αλάτων στο νερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον ευτροφισμό, με τα επακόλουθα σοβαρά αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον, και στη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων στις πηγές πόσιμου ύδατος, επιφανειακού και υπόγειου(Το 87% των αγροτικών περιοχών στην Ευρώπη έχουν συγκέντρωση νιτρικών στα υπόγεια ύδατα που υπερβαίνει το ασφαλές όριο των 25 mg/l, και το 22% βρίσκεται πάνω από την μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση των 50 mg/l..).

Για την αποκατάσταση αυτού του προβλήματος χρειάζονται γενικότερα εκτενή μέτρα που δεν είναι δυνατόν να ληφθούν στα πλαίσια του αγροοικοσυστήματος και περιγράφονται στην οδηγία της ΕΕ για τα νιτρικά άλατα. Κάποιες προσωρινές λύσεις είναι η χρήση ποικιλιών ανθεκτικών στα άλατα, η χαμηλής έντασης άρδευση, κάποια εδάφη μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν ακαλλιέργητα ή να οδηγηθούν σε άλλες χρήσεις, όπως π.χ. στην παραγωγή ανθεκτικών στην ξηρασία φυτών για ζωοτροφή, στην αποκατάσταση των φυσικών βιότοπων κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση εκείνο που θα είναι απαραίτητο είναι ο βιολογικός καθαρισμός των υγρών αποβλήτων από τις ανθρώπινες εγκαταστάσεις(κατοικίες του ανθρώπινου δυναμικού που θα έχει εγκατασταθεί στο αγρόκτημα) και από τις αντίστοιχες ζωϊκές εγκαταστάσεις καθώς και η εξοικονόμιση και ο σωστός τρόπος άρδευσης.
 

0 Comments
<<Previous
Forward>>

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    June 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    January 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    May 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

    Bild
    Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
    http://www.seedfreedom.eu/gr/

© Copyright 2021 Topikopoiisi all rights preserved.                                                                                            Webpage designed by PowerGraph