Κοινός αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και την καταστροφή του περιβάλλοντος
Αυτό που συνδέει τους αγώνες της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» με τις Σκουριές της Χαλκιδικής, είναι, κατ’ αρχήν, η κοινή μας αντίθεση στην συρρίκνωση της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας, που ενώ αποτελούν «κοινά αγαθά», αντιμετωπίζονται από αυτούς που έχουν αναρριχηθεί στην κυβέρνηση της χώρας μας ως εμπορεύματα για αγοραπωλησία.
*Είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση των «κοινών αγαθών», του εδάφους και του υπεδάφους, του νερού, των ακτών, των παραλιών, των δασικών χώρων, για εκμετάλλευση σε ιδιώτες «επενδυτές», ντόπιους και ξένους, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό στόχο την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και την συσσώρευση χρήματος.
*Είμαστε αντίθετοι στην «ανάπτυξη» που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.
Αυτό είναι που μας συνδέει και με τους αγώνες στη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ Μακεδονίας, με τους αγώνες στην Γαλλία (αεροδρόμιο στη Νάντη) και στην Βόρεια Ιταλία (τραίνα ΝΟΤAV).
*Θεωρούμε ότι κάποια από τα προγραμματιζόμενα «μεγάλα έργα» δεν κατασκευάζονται για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες, αλλά αποτελούν στην πραγματικότητα άχρηστες κατασκευές , με σημαντικές καταστροφικές επιπτώσεις για τις περιοχές που γίνονται αλλά και για ευρύτερες περιοχές.
*Θεωρούμε ότι μια σειρά «μεγάλα έργα» που βρίσκονται στο στάδιο των σχεδίων ή της υλοποίησης , πρέπει να σταματήσουν αμέσως , και επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τους εμπνευστές και τους κερδοσκόπους υποστηρικτές τους, πρέπει και μπορεί να τα σταματήσει ένα κίνημα πολιτών.
Ο αγώνας στο Ελληνικό
Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού, συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους, αδόμητους – στο μεγαλύτερο τμήμα τους- χώρους που απέμειναν στην Αττική, η οποία έχει το μοναδικό «προνόμιο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συγκεντρώνει τον μισό περίπου πληθυσμό της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών της δραστηριοτήτων.
Επισημαίνεται ότι η οι χώροι πράσινου στην Αττική δεν ξεπερνούν συνολικά τα 2 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο, ενώ στις ευρωπαϊκες πρωτεύουσες, ξεπερνούν τα 8-10 τετρ. μέτρα.
Σε αυτόν ακριβώς τον αδόμητο σήμερα δημόσιο χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς και σε μια παραλιακή ζώνη μήκους 3,5 χιλιομέτρων, αποφάσισαν οι σημερινοί τυχάρπαστοι κυβερνώντες να κτισθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 3.000.000 περίπου τετρ. μέτρων! Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης για 99 χρόνια της συνολικής έκτασης σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στον Όμιλο Λάτση, μέσω ενός απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμού».
Στο υπό διαμόρφωση πρότζεκτ, προβλέπονται πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα , πολυόροφα ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης. Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση «πάρκου» στον χώρο που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση και η κατασκευή Καζίνο, για το οποίο ερίζουν γνωστοί μεγαλοπαράγοντες της εγχώριας οικονομικής ελίτ, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Μπόμπολας.
Επισημαίνεται ότι, από το συνολικό μήκος των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Ελληνικού, μόνο στο 1 χιλιόμετρο προβλέπεται να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες, ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελούν ουσιαστικά περιφραγμένους χώρους που προορίζονται για τους χρήστες των ξενοδοχείων και των άλλων εγκαταστάσεων διασκέδασης. Ακόμη, προβλέπονται εκτεταμένες επιχωματώσεις της ακτής, με τα εκατομμύρια κυβικά μπάζα που θα προκύψουν από την κατεδάφιση εγκαταστάσεων που υφίστανται σήμερα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στην παραλία του Αγίου Κοσμά.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι στην σημερινή παραλιακή ζώνη του Ελληνικού που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, υπάρχει ένας ιδιαίτερα σημαντικός κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, με ευρήματα από την Πρωτοελλαδική περίοδο (2800-2300 π.χ). Στην παραλιακή αυτή ζώνη, υπάρχουν επίσης το «Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών» και το κατάφυτο προπονητικό «Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά», το οποίο αποτελεί και το μοναδικό κέντρο μαζικού αθλητισμού στην Αττική. Όλα αυτά εκδιώκονται από την συγκεκριμένη περιοχή που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, ενώ είναι άγνωστο που θα μετεγκατασταθούν.
Τέλος , στην ίδια παραλιακή ζώνη που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, βρίσκεται και η ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά, η οποία «απελευθερώθηκε» ύστερα από σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες με κυκλώματα της νύχτας, από την σημερινή Δημοτική αρχή Ελληνικού και τον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη.
Πιστεύουμε ότι τα «μεγάλα έργα» που σχεδιάζονται να γίνουν στο Ελληνικό, όχι μόνο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της Αττικής, αλλά συνιστούν ένα πολεοδομικό τερατούργημα και ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για την Αττική, υποβαθμίζοντας το παρόν και υπονομεύοντας το μέλλον της.
Επίσης, συνιστούν ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να έχει κάποιο ουσιαστικό και αξιόλογο οικονομικό όφελος, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, το Ελληνικό «δωρίζεται» στον Όμιλο Λάτση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Εκτός από τις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον υπό παραχώρηση χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και οι οποίες στοίχισαν «επισήμως» 227 εκ ευρώ στους έλληνες φορολογούμενους, παραχωρείται δωρεάν και το λεγόμενο «Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο», το οποίο μας στοίχισε 116 εκ ευρώ και το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα μια μαρίνα, ένα ιδιωτικό λιμάνι για τους χρήστες του συγκροτήματος του Ομίλου Λάτση. Μαζί μ’ αυτό παραχωρείται και η διπλανή παραλία του Αγίου Αλεξάνδρου, με όλο τον δασωμένο χώρο που την περιβάλλει.
Εν κατακλείδι, στο Ελληνικό τα συναντά κανείς όλα: ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας, μεγάλα άχρηστα έργα, υπερδόμηση, περίφραξη μεγάλου τμήματος της παραλίας, επιχωμάτωση ακτών, δωρεάν παραχώρηση πανάκριβων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Κι’ όλα αυτά, χωρίς να λογοδοτεί κανείς, το αντίθετο μάλιστα, έχουν το θράσος να μιλάνε για «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη»…
Το ζήτημα που τίθεται τελικά, είναι μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτούς που σχεδιάζουν τα «μεγάλα έργα» μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας. Μέχρι πότε δεν θα διαμορφώνουμε τα «αντίπαλα σχέδια», σε όλα τα επίπεδα, μέχρι πότε δεν θα συγκροτούμε τις αντίπαλες κοινωνικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να δημιουργήσουν έναν διαφορετικό πολιτισμό, ένα διαφορετικό μέλλον…
Mπλόκο στον Λάτση για το Ελληνικό
Σημαντικές εξελίξεις και αναταραχές προκαλεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μπλοκάρει την υπογραφή της Σύμβασης πώλησης του 100 % των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία LamdaDevelopmentτου Ομίλου Λάτση.
Ως γνωστόν, ύστερα από έναν απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμό», το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναθέσει στον μοναδικό τελικά «διαγωνισθέντα», στον Όμιλο Λάτση, την εκμετάλλευση για 99 χρόνια της έκτασης των 6.204 στρεμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3, 5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Μέχρι σήμερα, η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ του Ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρά αποσπασματικά και επιλεκτικά. Ούτε καν στους βουλευτές που την ζήτησαν δεν δόθηκε. Γι’ αυτό τα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, διοχετεύουν κατά καιρούς παραπλανητικές και καθησυχαστικές πληροφορίες, που αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα, αποσιωπώντας την ουσία αυτής της σύμβασης, η οποία θεωρείται επτασφράγιστο μυστικό.
Κατά τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συμβούλιο (Ζ’ κλιμάκιο), προέκυψαν μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον «διαγωνισμό» της πώλησης του Ελληνικού, που αφορούσαν την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Ακόμη, στην Β’ φάση του διαγωνισμού, τροποποιήθηκαν όροι της πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από όσους είχαν ήδη αποκλειστεί και να περιοριστεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο σε οικονομικούς φορείς που είναι νομικά πρόσωπα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους. Δηλαδή το Ελεγκτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη δεν ήταν νόμιμη, που αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του Ομίλου Λάτση δεν είναι νόμιμη.
Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ μιλούσε για «τυπικά και τεχνικά προβλήματα», ο Όμιλος Λάτση διοχέτευσε στα ΜΜΕ ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και ότι οι αποφάσεις αυτές είναι συνηθισμένες στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου για τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη, παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεψαν ότι η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου θα ανατραπεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπως έγινε και σε άλλες πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, παραβλέποντας ότι αυτή τη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού.
Όμως, πέραν της νομιμότητος επί της διαδικασίας του διαγωνισμού, τέθηκαν και μια σειρά άλλα, πολύ σημαντικά ζητήματα. Η πρόεδρος του Ζ’ κλιμακίου, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Μαυρουδή, έθεσε θέμα αποτίμησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, η οποία έπρεπε να γίνει πριν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακόμη έθεσε το ζήτημα αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο και είχε την άποψη ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως.
Η «Επιτροπή Αγώνα» και το «δημόσιο συμφέρον»
Επισημαίνεται ότι η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», σε Υπόμνημά της που είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε μεταξύ άλλων «…Κατά τη γνώμη μας το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του καλείται να υπηρετήσει, δεν προωθείται από την Σύμβαση που επιδιώκετε να υπογράψετε με τους λεγόμενους «επενδυτές» ιδιώτες-διεκδικητές της έκτασης των 6204 στρ δημόσιας γης στο Ελληνικό. Το δημόσιο συμφέρον, κατά τη γνώμη μας, δεν προωθείτε με καμία σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Αν αδιαφορήσετε για το δημόσιο συμφέρον, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες».
Ακόμη, μέλη της «Επιτροπή Αγώνα», σε Δελτίο Τύπου τον περασμένο Απρίλιο, είχαν επισημάνει ότι «σοβαρά προβλήματα νομιμότητας εγείρονται από την επίσπευση της υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης του Ελληνικού στην LAMDA DEVELOPMENT»,και ανέφεραν μεταξύ άλλων: Καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ «…1)Να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης… χωρίς να έχει γίνει κανονικός προσυμβατικός έλεγχος και γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο…2)Να δώσει στη δημοσιότητα τη Σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει με την Lamda Development. 3)…4)Να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία».
Με το ίδιο πνεύμα, καταθέσαμε στη συνέχεια, εξώδικο κατά του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.
Επειδή, τίποτα από όσα αναφέρονται παραπάνω δεν έγινε, και λαμβάνοντας υπ όψιν την προαναφερθείσα απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και τις απόψεις της προέδρου του Ζ’ Κλιμακίου, θεωρούμε ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να προχωρήσει δικαστικά σε βάθος η έρευνα επί παράνομων και αξιόποινων πράξεων του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.
Όσον αφορά το πολιτική πλευρά του ζητήματος, θα πρέπει να εκφραστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που σέβονται τις εξαγγελίες τους περί υπεράσπισης του «δημοσίου συμφέροντος», η ενεργητική συμπαράστασή τους στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μην ανατραπεί η απόφασή του.
Τα σχέδια που προωθούνται στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, τα οποία όχι μόνο δεν καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και δεν αποφέρουν οικονομικό όφελος σε μας αλλά στους κερδοσκόπους-«επενδυτές», αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την ζωή μας.
Πάνος Τότσικας
μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
Αυτό που συνδέει τους αγώνες της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» με τις Σκουριές της Χαλκιδικής, είναι, κατ’ αρχήν, η κοινή μας αντίθεση στην συρρίκνωση της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας, που ενώ αποτελούν «κοινά αγαθά», αντιμετωπίζονται από αυτούς που έχουν αναρριχηθεί στην κυβέρνηση της χώρας μας ως εμπορεύματα για αγοραπωλησία.
*Είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση των «κοινών αγαθών», του εδάφους και του υπεδάφους, του νερού, των ακτών, των παραλιών, των δασικών χώρων, για εκμετάλλευση σε ιδιώτες «επενδυτές», ντόπιους και ξένους, οι οποίοι έχουν ως μοναδικό στόχο την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία και την συσσώρευση χρήματος.
*Είμαστε αντίθετοι στην «ανάπτυξη» που έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.
Αυτό είναι που μας συνδέει και με τους αγώνες στη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ Μακεδονίας, με τους αγώνες στην Γαλλία (αεροδρόμιο στη Νάντη) και στην Βόρεια Ιταλία (τραίνα ΝΟΤAV).
*Θεωρούμε ότι κάποια από τα προγραμματιζόμενα «μεγάλα έργα» δεν κατασκευάζονται για να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες, αλλά αποτελούν στην πραγματικότητα άχρηστες κατασκευές , με σημαντικές καταστροφικές επιπτώσεις για τις περιοχές που γίνονται αλλά και για ευρύτερες περιοχές.
*Θεωρούμε ότι μια σειρά «μεγάλα έργα» που βρίσκονται στο στάδιο των σχεδίων ή της υλοποίησης , πρέπει να σταματήσουν αμέσως , και επειδή αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τους εμπνευστές και τους κερδοσκόπους υποστηρικτές τους, πρέπει και μπορεί να τα σταματήσει ένα κίνημα πολιτών.
Ο αγώνας στο Ελληνικό
Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού, συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους, αδόμητους – στο μεγαλύτερο τμήμα τους- χώρους που απέμειναν στην Αττική, η οποία έχει το μοναδικό «προνόμιο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συγκεντρώνει τον μισό περίπου πληθυσμό της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών της δραστηριοτήτων.
Επισημαίνεται ότι η οι χώροι πράσινου στην Αττική δεν ξεπερνούν συνολικά τα 2 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο, ενώ στις ευρωπαϊκες πρωτεύουσες, ξεπερνούν τα 8-10 τετρ. μέτρα.
Σε αυτόν ακριβώς τον αδόμητο σήμερα δημόσιο χώρο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς και σε μια παραλιακή ζώνη μήκους 3,5 χιλιομέτρων, αποφάσισαν οι σημερινοί τυχάρπαστοι κυβερνώντες να κτισθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 3.000.000 περίπου τετρ. μέτρων! Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης για 99 χρόνια της συνολικής έκτασης σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στον Όμιλο Λάτση, μέσω ενός απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμού».
Στο υπό διαμόρφωση πρότζεκτ, προβλέπονται πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά κέντρα , πολυόροφα ξενοδοχεία, χώροι διασκέδασης. Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση «πάρκου» στον χώρο που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση και η κατασκευή Καζίνο, για το οποίο ερίζουν γνωστοί μεγαλοπαράγοντες της εγχώριας οικονομικής ελίτ, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Μπόμπολας.
Επισημαίνεται ότι, από το συνολικό μήκος των 3,5 χιλιομέτρων της παραλίας του Ελληνικού, μόνο στο 1 χιλιόμετρο προβλέπεται να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες, ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελούν ουσιαστικά περιφραγμένους χώρους που προορίζονται για τους χρήστες των ξενοδοχείων και των άλλων εγκαταστάσεων διασκέδασης. Ακόμη, προβλέπονται εκτεταμένες επιχωματώσεις της ακτής, με τα εκατομμύρια κυβικά μπάζα που θα προκύψουν από την κατεδάφιση εγκαταστάσεων που υφίστανται σήμερα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στην παραλία του Αγίου Κοσμά.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι στην σημερινή παραλιακή ζώνη του Ελληνικού που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, υπάρχει ένας ιδιαίτερα σημαντικός κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος στην χερσόνησο του Αγίου Κοσμά, με ευρήματα από την Πρωτοελλαδική περίοδο (2800-2300 π.χ). Στην παραλιακή αυτή ζώνη, υπάρχουν επίσης το «Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών» και το κατάφυτο προπονητικό «Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά», το οποίο αποτελεί και το μοναδικό κέντρο μαζικού αθλητισμού στην Αττική. Όλα αυτά εκδιώκονται από την συγκεκριμένη περιοχή που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, ενώ είναι άγνωστο που θα μετεγκατασταθούν.
Τέλος , στην ίδια παραλιακή ζώνη που παραχωρείται στον Όμιλο Λάτση, βρίσκεται και η ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά, η οποία «απελευθερώθηκε» ύστερα από σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες με κυκλώματα της νύχτας, από την σημερινή Δημοτική αρχή Ελληνικού και τον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη.
Πιστεύουμε ότι τα «μεγάλα έργα» που σχεδιάζονται να γίνουν στο Ελληνικό, όχι μόνο δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των κατοίκων της Αττικής, αλλά συνιστούν ένα πολεοδομικό τερατούργημα και ένα περιβαλλοντικό έγκλημα για την Αττική, υποβαθμίζοντας το παρόν και υπονομεύοντας το μέλλον της.
Επίσης, συνιστούν ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο, δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πρόκειται να έχει κάποιο ουσιαστικό και αξιόλογο οικονομικό όφελος, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, το Ελληνικό «δωρίζεται» στον Όμιλο Λάτση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Εκτός από τις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον υπό παραχώρηση χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και οι οποίες στοίχισαν «επισήμως» 227 εκ ευρώ στους έλληνες φορολογούμενους, παραχωρείται δωρεάν και το λεγόμενο «Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο», το οποίο μας στοίχισε 116 εκ ευρώ και το οποίο αποτελεί στην πραγματικότητα μια μαρίνα, ένα ιδιωτικό λιμάνι για τους χρήστες του συγκροτήματος του Ομίλου Λάτση. Μαζί μ’ αυτό παραχωρείται και η διπλανή παραλία του Αγίου Αλεξάνδρου, με όλο τον δασωμένο χώρο που την περιβάλλει.
Εν κατακλείδι, στο Ελληνικό τα συναντά κανείς όλα: ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας, μεγάλα άχρηστα έργα, υπερδόμηση, περίφραξη μεγάλου τμήματος της παραλίας, επιχωμάτωση ακτών, δωρεάν παραχώρηση πανάκριβων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Κι’ όλα αυτά, χωρίς να λογοδοτεί κανείς, το αντίθετο μάλιστα, έχουν το θράσος να μιλάνε για «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη»…
Το ζήτημα που τίθεται τελικά, είναι μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτούς που σχεδιάζουν τα «μεγάλα έργα» μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας. Μέχρι πότε δεν θα διαμορφώνουμε τα «αντίπαλα σχέδια», σε όλα τα επίπεδα, μέχρι πότε δεν θα συγκροτούμε τις αντίπαλες κοινωνικές δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να δημιουργήσουν έναν διαφορετικό πολιτισμό, ένα διαφορετικό μέλλον…
Mπλόκο στον Λάτση για το Ελληνικό
Σημαντικές εξελίξεις και αναταραχές προκαλεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μπλοκάρει την υπογραφή της Σύμβασης πώλησης του 100 % των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία LamdaDevelopmentτου Ομίλου Λάτση.
Ως γνωστόν, ύστερα από έναν απερίγραπτης φαιδρότητας «διαγωνισμό», το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να αναθέσει στον μοναδικό τελικά «διαγωνισθέντα», στον Όμιλο Λάτση, την εκμετάλλευση για 99 χρόνια της έκτασης των 6.204 στρεμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των 3, 5 χιλιομέτρων της παραλίας του Αγίου Κοσμά.
Μέχρι σήμερα, η προς υπογραφή σύμβαση μεταξύ του Ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρά αποσπασματικά και επιλεκτικά. Ούτε καν στους βουλευτές που την ζήτησαν δεν δόθηκε. Γι’ αυτό τα γνωστά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, διοχετεύουν κατά καιρούς παραπλανητικές και καθησυχαστικές πληροφορίες, που αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα, αποσιωπώντας την ουσία αυτής της σύμβασης, η οποία θεωρείται επτασφράγιστο μυστικό.
Κατά τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συμβούλιο (Ζ’ κλιμάκιο), προέκυψαν μια σειρά πολύ σοβαρά ζητήματα σχετικά με τον «διαγωνισμό» της πώλησης του Ελληνικού, που αφορούσαν την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού. Ακόμη, στην Β’ φάση του διαγωνισμού, τροποποιήθηκαν όροι της πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή νέων προσφορών από όσους είχαν ήδη αποκλειστεί και να περιοριστεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό μόνο σε οικονομικούς φορείς που είναι νομικά πρόσωπα και σε ενώσεις ή κοινοπραξίες τους. Δηλαδή το Ελεγκτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη δεν ήταν νόμιμη, που αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του Ομίλου Λάτση δεν είναι νόμιμη.
Και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ μιλούσε για «τυπικά και τεχνικά προβλήματα», ο Όμιλος Λάτση διοχέτευσε στα ΜΜΕ ότι «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετά την απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και ότι οι αποφάσεις αυτές είναι συνηθισμένες στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου για τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη, παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ προέβλεψαν ότι η απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου θα ανατραπεί στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, όπως έγινε και σε άλλες πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου, παραβλέποντας ότι αυτή τη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού.
Όμως, πέραν της νομιμότητος επί της διαδικασίας του διαγωνισμού, τέθηκαν και μια σειρά άλλα, πολύ σημαντικά ζητήματα. Η πρόεδρος του Ζ’ κλιμακίου, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Μαυρουδή, έθεσε θέμα αποτίμησης των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, η οποία έπρεπε να γίνει πριν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ακόμη έθεσε το ζήτημα αν η ελεγχόμενη συναλλαγή είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο και είχε την άποψη ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ως προς την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εφαρμογή της χρηστής δημοσιονομικής διοικήσεως.
Η «Επιτροπή Αγώνα» και το «δημόσιο συμφέρον»
Επισημαίνεται ότι η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό», σε Υπόμνημά της που είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε μεταξύ άλλων «…Κατά τη γνώμη μας το δημόσιο συμφέρον, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του καλείται να υπηρετήσει, δεν προωθείται από την Σύμβαση που επιδιώκετε να υπογράψετε με τους λεγόμενους «επενδυτές» ιδιώτες-διεκδικητές της έκτασης των 6204 στρ δημόσιας γης στο Ελληνικό. Το δημόσιο συμφέρον, κατά τη γνώμη μας, δεν προωθείτε με καμία σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Αν αδιαφορήσετε για το δημόσιο συμφέρον, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία ενέργειες».
Ακόμη, μέλη της «Επιτροπή Αγώνα», σε Δελτίο Τύπου τον περασμένο Απρίλιο, είχαν επισημάνει ότι «σοβαρά προβλήματα νομιμότητας εγείρονται από την επίσπευση της υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης του Ελληνικού στην LAMDA DEVELOPMENT»,και ανέφεραν μεταξύ άλλων: Καλούμε το ΤΑΙΠΕΔ «…1)Να μην προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης… χωρίς να έχει γίνει κανονικός προσυμβατικός έλεγχος και γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο…2)Να δώσει στη δημοσιότητα τη Σύμβαση που πρόκειται να υπογράψει με την Lamda Development. 3)…4)Να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις των Χρηματοοικονομικών Συμβούλων και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία».
Με το ίδιο πνεύμα, καταθέσαμε στη συνέχεια, εξώδικο κατά του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ.
Επειδή, τίποτα από όσα αναφέρονται παραπάνω δεν έγινε, και λαμβάνοντας υπ όψιν την προαναφερθείσα απόφαση του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και τις απόψεις της προέδρου του Ζ’ Κλιμακίου, θεωρούμε ότι υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να προχωρήσει δικαστικά σε βάθος η έρευνα επί παράνομων και αξιόποινων πράξεων του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με την παραβίαση των αρχών της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του ανταγωνισμού.
Όσον αφορά το πολιτική πλευρά του ζητήματος, θα πρέπει να εκφραστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που σέβονται τις εξαγγελίες τους περί υπεράσπισης του «δημοσίου συμφέροντος», η ενεργητική συμπαράστασή τους στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να μην ανατραπεί η απόφασή του.
Τα σχέδια που προωθούνται στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, τα οποία όχι μόνο δεν καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και δεν αποφέρουν οικονομικό όφελος σε μας αλλά στους κερδοσκόπους-«επενδυτές», αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας «ανάπτυξης» καταστροφικής για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την ζωή μας.
Πάνος Τότσικας
μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό