Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), δήλωσε την Τρίτη στη Γενεύη, επικαλούμενο νέα παγκόσμια αποτελέσματα μέτρησης, ότι η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει σε ένα νέο ρεκόρ. Ο κύριος λόγος ήταν οι συνεχιζόμενες υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η συγκέντρωση αυτού του αερίου του θερμοκηπίου το 2012-2013 αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο έτος από το 1984.
Οι εκπομπές αερίων όπως το CO2, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, που οδηγούν σε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με το WMO, αυξήθηκαν στο διάστημα 1990-2013 κατά 34%. Το 80% αυτών οφείλεται στο CO2.
Η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι ήδη περίπου 142% υψηλότερη από ό, τι πριν τη βιομηχανική εποχή, στο τέλος του 18ου αιώνα. Η συγκέντρωση του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου είναι αυξημένη αντίστοιχα κατά 253% και 121%.
Η συντονισμένη διεθνή δράση για την κλιματική αλλαγή είναι επειγόντως απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Michel Jarraud. Ενώ οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται συνεχώς, η ικανότητα αντίθετα της βιόσφαιρας να απορροφήσει την περίσσειά τους μειώνεται.
«Έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη σε ένα μέγιστο των 2 βαθμών Κελσίου, επιτρέποντας έτσι στα παιδιά και τα εγγόνια μας να έχουν ένα μέλλον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην το κάνουμε», δήλωσε ο Jarraud.
Αλλά από ότι φαίνεται οι Κυβερνήσεις, οι ιθύνοντες του καπιταλισμού και οι εταιρείες κάθε είδους -με πρώτες τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων-δεν ακούν τους επιστήμονες του ΟΗΕ και του WMO, γιατί τότε θα έπρεπε να θέσουν σε αμφισβήτηση το μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα έπρεπε να στραφούν προς την «αποανάπτυξη» και ως γνωστόν το μότο του καπιταλισμού είναι «ανάπτυξη ή θάνατος». Η λογική τους είναι –όπως το διατύπωσε και ένας καθηγητής κοινωνιολογίας στο πρόσφατο συνέδριο για την αποανάπτυξη, που έγινε στη Λειψία: Η κλιματική αλλαγή και οι επακόλουθες καταστροφές της είναι μπροστά μας. Θα υπάρχουν για μας –την οικονομική ελίτ-μεγάλες ευκαιρίες κέρδους».
Για τους υπόλοιπους 99% του παγκόσμιου πληθυσμού βέβαια θα υπάρχει ένα ζοφερό μέλλον σύμφωνα με τα παρακάτω στοιχεία:
Η κλιματική αλλαγή απειλή για τα αποθέματα τροφίμων
Ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10-20% έως τα μέσα του αιώνα εξαιτίας της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προειδοποιεί η Oxfam παραμονές της δημοσιοποίησης της σημαντικής επταετούς αξιολόγησης της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στη Στοκχόλμη.
«Το κλίμα που μεταβάλλεται ήδη θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη ενάντια στην πείνα και όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί», αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της. «Ένας θερμός κόσμος είναι ένας πεινασμένος κόσμος.»
Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία
Καύσωνες, ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και διάδοση ασθενειών είναι ορισμένες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό καταλήγει συνέδριο που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ.). «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά: η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία», τόνισε η γενική διευθύντριά του. Οι 300 συμμετέχοντες δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία ότι τα δύο θέματα συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι τα κύματα καύσωνα και η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα του περασμένου Μαρτίου, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά τέσσερις έως επτά βαθμούς Κελσίου. «Γνωρίζουμε ότι τα κύματα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο χιλιάδων, ακόμη και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 π.χ. ευθύνεται για το θάνατο 70.000 ανθρώπων», ανέφεραν επιστήμονες του οργανισμού.
Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μάλιστα δεν αποκλείεται η μέση θερμοκρασία να ανέβει τόσο πολύ, που θα είναι πλέον αδύνατο να κατοικούνται. Ο Π.Ο.Υ. τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Ένα από τα επακόλουθα του όλο και συχνότερου φαινομένου του καύσωνα είναι και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου. «Μια από τις σημαντικότερες μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως είναι η ελονοσία, η οποία στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε 600.000 ανθρώπους. Ακόμη και η διάρροια, η οποία μόνο προκαλεί το θάνατο περίπου 600.000 παιδιών. Ο καύσωνας ευνοεί την μετάδοση των εν λόγω ασθενειών». Ενώ μέχρι πρότινος αυτές αφορούσαν ως επί το πλείστον τις τροπικές χώρες, σήμερα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 7.000.000 άνθρωποι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα. «Εάν καταφέρουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερη καθαρή ενέργεια και να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών, τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες στο παγκόσμιο κλίμα και να σώσουμε άμεσα εκατομμύρια ζωές. Ένας στους οκτώ θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση». Γι΄ αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, και αυτό, και στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, καθώς το θέμα «κλιματική αλλαγή και υγεία» δεν αφορά μόνον τις βιομηχανικές χώρες, επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. «Σε πολλές συζητήσεις που γίνονται μέχρι σήμερα, το θέμα ήταν οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην Αρκτική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο από την κλιματική αλλαγή απειλείται πρωτίστως ο άνθρωπος».
Φονική θα είναι κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών(Ε.Α.Ε.): ακραία, αν όχι φονικά, καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν στην Γηραιά Ήπειρο τα επόμενα 30 χρόνια, ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη θα θρηνήσει πολλά θύματα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία δεν θα είναι σπάνια στο εγγύς μέλλον. Τυφώνες και σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας θανάτους και καταστροφές, θα γίνουν συχνό φαινόμενο. Εκτός από αυτά, την εμφάνισή τους θα κάνουν και έντονοι καύσωνες, ενώ οι παραλιακές πόλεις διατρέχουν κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Με βάση τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες έρευνες για την κλιματική αλλαγή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δοθεί από τις αρχές των χωρών αλλά και τους επιστήμονες ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις που θα έχουν τα ακραία καιρικά γεγονότα στην Ευρώπη. Οι ανθρώπινες απώλειες από τους καύσωνες αλλά και το οικονομικό κόστος από τις καταστροφές που προκαλούν οι πλημμύρες, θα πρέπει να ανησυχούν τους ειδικούς», λέει η Ε.Α.Ε. .
Σε 45 χρόνια ακατοίκητες οι μεγαλουπόλεις
Σε 45 χρόνια θα είναι ακατοίκητες σημερινές μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, εξαιτίας των μη αναστρέψιμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως φαίνεται από έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με τη μελέτη «η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες να περνούν μαζικά τα σύνορα, ενώ σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενδέχεται να εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής». «Οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για έναν κόσμο όπου τα πιο ψυχρά χρόνια θα είναι θερμότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας ως τα πιο ζεστά».
Όπως προέκυψε από την έρευνα, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπής ρύπων, η Νέα Υόρκη θα αρχίσει να βιώνει δραματικές θερμοκρασίες από το 2047, το Λος Άντζελες από το 2048 και το Λονδίνο από το 2056. Ωστόσο, αν οι εκπομπές ρύπων σταθεροποιηθούν, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πλήξουν τη Νέα Υόρκη το 2072 και το Λονδίνο το 2088.
Οι πρώτες πόλεις στις ΗΠΑ που θα νιώσουν την αλλαγή είναι η Χονολουλού και το Φοίνιξ, ενώ θα ακολουθήσουν το Σαν Ντιέγκο και το Ορλάντο που θα πληγούν από την υπερθέρμανση ως το 2046.
Η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον θα αποκτήσουν νέο κλίμα το 2047, ενώ θα ακολουθήσουν το Λος Άντζελες, το Ντιτρόιτ, το Χιούστον, το Σικάγο, το Σηάτλ, το Όστιν και το Ντάλας.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ως το 2043, 147 πόλεις θα καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ πρώτες θα πληχθούν οι τροπικές περιοχές ήδη από το 2020. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν τα χειρότερα έχουν συμβάλλει λιγότερο στην κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή και στην Ελλάδα
Ο θερμότερος Ιανουάριος από το 1896 ήταν ο Ιανουάριος του 2014 στην Αθήνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος Φεβρουάριος της ίδιας περιόδου. Αυτά τα στοιχεία, συμπεραίνουν οι επιστήμονες, είναι οι πρώτες ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα.
Εδώ το πολιτικό σύστημα συμπεριφέρεται λες και η κλιματική αλλαγή δεν αφορά τη χώρα μας. Αντιμετωπίζει π.χ. τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως μαγική λύση, συνεχίζει το βρώμικο μοντέλο ανάπτυξης με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το λιγνίτη και τους αυτοκινητοδρόμους, έχει κηρύξει πόλεμο στις ΑΠΕ, καταστρέφει το φυσικό μας πλούτο, που αποτελεί, άλλωστε, και τη μοναδική άμυνά μας απέναντι στις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ενενήντα εταιρείες ένοχες για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Ενενήντα εταιρείες είναι κυρίως υπεύθυνες για την πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Από τις συγκεκριμένες εταιρείες έχουν παραχθεί περίπου τα δυο τρία των εκπομπών αερίου του Θερμοκηπίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Κολοράντο.
Από τις 90 εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ρυπαντών έχει παραχθεί το 63% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από το 1751 έως το 2010. Οι εκπομπές αυτές ανέρχονται σε περίπου 914 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Οι μισές από τις εκτιμώμενες εκπομπές παρήχθησαν μόλις τα τελευταία 25 χρόνια και συγκεκριμένα αφού οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες είχαν ενημερωθεί για το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση του άνθρακα και του πετρελαίου προκαλούν επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.
Από τις 90 εταιρείες οι 50 είναι ιδιωτικές εταιρείες, οι 31 κρατικές και οι 9 κυβερνητικές. Οι 83 δραστηριοποιούνται στη παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ οι υπόλοιπες 7 δραστηριοποιούνται στη παραγωγή τσιμέντου.
Ο κατάλογος με τις ιδιωτικές εταιρείες μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις Chevron, Exxon, BP, Shell, British Coal Corp, Peabody Energy, BHP Billiton. Στις κρατικές περιλαμβάνεται η ρωσική Gazprom και η νορβηγική Statoil, ενώ εννέα κυβερνητικές εταιρείες βρίσκονται στην Κίνα, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρεια Κορέα και την Πολωνία.
Η Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC), έχει προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρίσκεται 30 χρόνια πριν την εξάντληση του «προϋπολογισμού διοξειδίου του άνθρακα». Πρόκειται για την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απελευθερωθεί χωρίς ο πλανήτης να μπει στην επικίνδυνη ζώνη υπερθέρμανσης, δηλαδή πάνω από 2C.
Διαβάστε επίσης: http://www.topikopoiisi.com/902rhothetarhoalpha/001013
http://www.topikopoiisi.com/902rhothetarhoalpha/108
Οι εκπομπές αερίων όπως το CO2, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, που οδηγούν σε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με το WMO, αυξήθηκαν στο διάστημα 1990-2013 κατά 34%. Το 80% αυτών οφείλεται στο CO2.
Η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι ήδη περίπου 142% υψηλότερη από ό, τι πριν τη βιομηχανική εποχή, στο τέλος του 18ου αιώνα. Η συγκέντρωση του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου είναι αυξημένη αντίστοιχα κατά 253% και 121%.
Η συντονισμένη διεθνή δράση για την κλιματική αλλαγή είναι επειγόντως απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO Michel Jarraud. Ενώ οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται συνεχώς, η ικανότητα αντίθετα της βιόσφαιρας να απορροφήσει την περίσσειά τους μειώνεται.
«Έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία για να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη σε ένα μέγιστο των 2 βαθμών Κελσίου, επιτρέποντας έτσι στα παιδιά και τα εγγόνια μας να έχουν ένα μέλλον. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην το κάνουμε», δήλωσε ο Jarraud.
Αλλά από ότι φαίνεται οι Κυβερνήσεις, οι ιθύνοντες του καπιταλισμού και οι εταιρείες κάθε είδους -με πρώτες τις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων-δεν ακούν τους επιστήμονες του ΟΗΕ και του WMO, γιατί τότε θα έπρεπε να θέσουν σε αμφισβήτηση το μοντέλο «ανάπτυξης» που προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα έπρεπε να στραφούν προς την «αποανάπτυξη» και ως γνωστόν το μότο του καπιταλισμού είναι «ανάπτυξη ή θάνατος». Η λογική τους είναι –όπως το διατύπωσε και ένας καθηγητής κοινωνιολογίας στο πρόσφατο συνέδριο για την αποανάπτυξη, που έγινε στη Λειψία: Η κλιματική αλλαγή και οι επακόλουθες καταστροφές της είναι μπροστά μας. Θα υπάρχουν για μας –την οικονομική ελίτ-μεγάλες ευκαιρίες κέρδους».
Για τους υπόλοιπους 99% του παγκόσμιου πληθυσμού βέβαια θα υπάρχει ένα ζοφερό μέλλον σύμφωνα με τα παρακάτω στοιχεία:
Η κλιματική αλλαγή απειλή για τα αποθέματα τροφίμων
Ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα ενδέχεται να αυξηθεί κατά 10-20% έως τα μέσα του αιώνα εξαιτίας της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προειδοποιεί η Oxfam παραμονές της δημοσιοποίησης της σημαντικής επταετούς αξιολόγησης της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στη Στοκχόλμη.
«Το κλίμα που μεταβάλλεται ήδη θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη ενάντια στην πείνα και όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί», αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της. «Ένας θερμός κόσμος είναι ένας πεινασμένος κόσμος.»
Η κλιματική αλλαγή βλάπτει σοβαρά την υγεία
Καύσωνες, ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και διάδοση ασθενειών είναι ορισμένες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό καταλήγει συνέδριο που διοργάνωσε για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ.). «Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συγκλονιστικά: η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία», τόνισε η γενική διευθύντριά του. Οι 300 συμμετέχοντες δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία ότι τα δύο θέματα συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα είναι τα κύματα καύσωνα και η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα του περασμένου Μαρτίου, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά τέσσερις έως επτά βαθμούς Κελσίου. «Γνωρίζουμε ότι τα κύματα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο χιλιάδων, ακόμη και δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το 2003 π.χ. ευθύνεται για το θάνατο 70.000 ανθρώπων», ανέφεραν επιστήμονες του οργανισμού.
Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μάλιστα δεν αποκλείεται η μέση θερμοκρασία να ανέβει τόσο πολύ, που θα είναι πλέον αδύνατο να κατοικούνται. Ο Π.Ο.Υ. τονίζει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Ένα από τα επακόλουθα του όλο και συχνότερου φαινομένου του καύσωνα είναι και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου. «Μια από τις σημαντικότερες μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως είναι η ελονοσία, η οποία στοιχίζει ετησίως τη ζωή σε 600.000 ανθρώπους. Ακόμη και η διάρροια, η οποία μόνο προκαλεί το θάνατο περίπου 600.000 παιδιών. Ο καύσωνας ευνοεί την μετάδοση των εν λόγω ασθενειών». Ενώ μέχρι πρότινος αυτές αφορούσαν ως επί το πλείστον τις τροπικές χώρες, σήμερα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 7.000.000 άνθρωποι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα ορυκτά καύσιμα. «Εάν καταφέρουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερη καθαρή ενέργεια και να αναπτύξουμε ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών, τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες στο παγκόσμιο κλίμα και να σώσουμε άμεσα εκατομμύρια ζωές. Ένας στους οκτώ θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση». Γι΄ αυτό θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, και αυτό, και στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, καθώς το θέμα «κλιματική αλλαγή και υγεία» δεν αφορά μόνον τις βιομηχανικές χώρες, επισημαίνει ο Π.Ο.Υ. «Σε πολλές συζητήσεις που γίνονται μέχρι σήμερα, το θέμα ήταν οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην Αρκτική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο από την κλιματική αλλαγή απειλείται πρωτίστως ο άνθρωπος».
Φονική θα είναι κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών(Ε.Α.Ε.): ακραία, αν όχι φονικά, καιρικά φαινόμενα θα σημειωθούν στην Γηραιά Ήπειρο τα επόμενα 30 χρόνια, ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη θα θρηνήσει πολλά θύματα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία δεν θα είναι σπάνια στο εγγύς μέλλον. Τυφώνες και σφοδρές καταιγίδες, προκαλώντας θανάτους και καταστροφές, θα γίνουν συχνό φαινόμενο. Εκτός από αυτά, την εμφάνισή τους θα κάνουν και έντονοι καύσωνες, ενώ οι παραλιακές πόλεις διατρέχουν κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Με βάση τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες έρευνες για την κλιματική αλλαγή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να δοθεί από τις αρχές των χωρών αλλά και τους επιστήμονες ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις που θα έχουν τα ακραία καιρικά γεγονότα στην Ευρώπη. Οι ανθρώπινες απώλειες από τους καύσωνες αλλά και το οικονομικό κόστος από τις καταστροφές που προκαλούν οι πλημμύρες, θα πρέπει να ανησυχούν τους ειδικούς», λέει η Ε.Α.Ε. .
Σε 45 χρόνια ακατοίκητες οι μεγαλουπόλεις
Σε 45 χρόνια θα είναι ακατοίκητες σημερινές μεγαλουπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, εξαιτίας των μη αναστρέψιμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως φαίνεται από έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Σύμφωνα με τη μελέτη «η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες να περνούν μαζικά τα σύνορα, ενώ σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενδέχεται να εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής». «Οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για έναν κόσμο όπου τα πιο ψυχρά χρόνια θα είναι θερμότερα από αυτά που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μας ως τα πιο ζεστά».
Όπως προέκυψε από την έρευνα, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπής ρύπων, η Νέα Υόρκη θα αρχίσει να βιώνει δραματικές θερμοκρασίες από το 2047, το Λος Άντζελες από το 2048 και το Λονδίνο από το 2056. Ωστόσο, αν οι εκπομπές ρύπων σταθεροποιηθούν, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πλήξουν τη Νέα Υόρκη το 2072 και το Λονδίνο το 2088.
Οι πρώτες πόλεις στις ΗΠΑ που θα νιώσουν την αλλαγή είναι η Χονολουλού και το Φοίνιξ, ενώ θα ακολουθήσουν το Σαν Ντιέγκο και το Ορλάντο που θα πληγούν από την υπερθέρμανση ως το 2046.
Η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον θα αποκτήσουν νέο κλίμα το 2047, ενώ θα ακολουθήσουν το Λος Άντζελες, το Ντιτρόιτ, το Χιούστον, το Σικάγο, το Σηάτλ, το Όστιν και το Ντάλας.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ως το 2043, 147 πόλεις θα καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ πρώτες θα πληχθούν οι τροπικές περιοχές ήδη από το 2020. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν τα χειρότερα έχουν συμβάλλει λιγότερο στην κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή και στην Ελλάδα
Ο θερμότερος Ιανουάριος από το 1896 ήταν ο Ιανουάριος του 2014 στην Αθήνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος Φεβρουάριος της ίδιας περιόδου. Αυτά τα στοιχεία, συμπεραίνουν οι επιστήμονες, είναι οι πρώτες ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα.
Εδώ το πολιτικό σύστημα συμπεριφέρεται λες και η κλιματική αλλαγή δεν αφορά τη χώρα μας. Αντιμετωπίζει π.χ. τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως μαγική λύση, συνεχίζει το βρώμικο μοντέλο ανάπτυξης με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το λιγνίτη και τους αυτοκινητοδρόμους, έχει κηρύξει πόλεμο στις ΑΠΕ, καταστρέφει το φυσικό μας πλούτο, που αποτελεί, άλλωστε, και τη μοναδική άμυνά μας απέναντι στις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ενενήντα εταιρείες ένοχες για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Ενενήντα εταιρείες είναι κυρίως υπεύθυνες για την πρόκληση της κλιματικής κρίσης. Από τις συγκεκριμένες εταιρείες έχουν παραχθεί περίπου τα δυο τρία των εκπομπών αερίου του Θερμοκηπίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου του Κολοράντο.
Από τις 90 εταιρείες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ρυπαντών έχει παραχθεί το 63% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από το 1751 έως το 2010. Οι εκπομπές αυτές ανέρχονται σε περίπου 914 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Οι μισές από τις εκτιμώμενες εκπομπές παρήχθησαν μόλις τα τελευταία 25 χρόνια και συγκεκριμένα αφού οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες είχαν ενημερωθεί για το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση του άνθρακα και του πετρελαίου προκαλούν επικίνδυνη κλιματική αλλαγή.
Από τις 90 εταιρείες οι 50 είναι ιδιωτικές εταιρείες, οι 31 κρατικές και οι 9 κυβερνητικές. Οι 83 δραστηριοποιούνται στη παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ οι υπόλοιπες 7 δραστηριοποιούνται στη παραγωγή τσιμέντου.
Ο κατάλογος με τις ιδιωτικές εταιρείες μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις Chevron, Exxon, BP, Shell, British Coal Corp, Peabody Energy, BHP Billiton. Στις κρατικές περιλαμβάνεται η ρωσική Gazprom και η νορβηγική Statoil, ενώ εννέα κυβερνητικές εταιρείες βρίσκονται στην Κίνα, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρεια Κορέα και την Πολωνία.
Η Διεθνής Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (ΙPCC), έχει προειδοποιήσει ότι ο κόσμος βρίσκεται 30 χρόνια πριν την εξάντληση του «προϋπολογισμού διοξειδίου του άνθρακα». Πρόκειται για την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να απελευθερωθεί χωρίς ο πλανήτης να μπει στην επικίνδυνη ζώνη υπερθέρμανσης, δηλαδή πάνω από 2C.
Διαβάστε επίσης: http://www.topikopoiisi.com/902rhothetarhoalpha/001013
http://www.topikopoiisi.com/902rhothetarhoalpha/108