Σύμφωνα με έρευνα του Eurofound(Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Ζωής και Εργασίας) το 2011: το 48% των νέων στην Ευρώπη ηλικίας 18-29 ετών, λόγω της κρίσης, μένει με τους γονείς του. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε από 37% το 2007 σε 46% το 2011.
Μεταξύ 25-29 ετών μένουν με τους γονείς τους: άνδρες 30%, γυναίκες 25%.
Σήμερα πιθανόν να είναι ακόμα υψηλότερο, καθώς το 2011 είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται οι πολιτικές των μνημονίων.
«Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή τάση που προκαλεί ανησυχία. Επηρεάζει τα νεαρά άτομα καθώς δεν μπορούν να ενηλικιωθούν πραγματικά και να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Οσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση τόσο δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα για τους νέους. Εχουμε πολλές περιπτώσεις νέων 25-29 ετών που επιστρέφουν στο σπίτι γιατί δεν μπορούν να βρουν μόνιμη και σταθερή εργασία λόγω της εκ βάθρων αναμόρφωσης της αγοράς εργασίας. Μετά τις σπουδές τους κάνουν πρακτικές ή εργάζονται για σύντομα χρονικά διαστήματα, κάτι που δεν τους επιτρέπει να μείνουν σε δικό τους σπίτι. Επιστρέφοντας στο πατρικό σπίτι, οι νέοι αισθάνονται αποτυχημένοι και πρέπει να προσαρμοστούν σε καταστάσεις που πιέζουν τόσο τους ίδιους όσο και τους γονείς». Δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας, Αννα Λούντβινεκ.
Πίσω στην οικογένεια λοιπόν οι νέοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λόγω της κρίσης κυρίως στην αγορά εργασίας. Δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους και να κάνουν πυρηνική οικογένεια. Αλλά και η επιστροφή στους γονείς δεν είναι ρόδινη και δεν εξασφαλίζει τη θαλπωρή, αφού και στους γονείς υπάρχει πρόβλημα: μεγάλη ανεργία, μείωση μισθών και συντάξεων. Έτσι το "χαρτξηλίκι", αν ακόμα μπορούν να το έχουν από τους γονείς, είναι κατά πολύ περιωρισμένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Επίσης σίγουρα υπάρχει μεγάλη γκρίνια από τους γονείς.
Κατά τη γνώμη μας η επιστροφή στο "πατρικό" δεν είναι λύση για την άνεργη νεολαία.
Καλύτερη λύση θα ήταν η "εσωτερική μετανάστευση"(όχι η εξωτερική που πολλοί επιχειρούν χωρίς επιτυχία) με συλλογική δημιουργική εγκατάσταση στην περιφέρεια με τη μορφή "διευρυμένων οικογενειών". Για την "διευρυμένη οικογένεια" διαβάστε την ανάρτησή μας: http://www.topikopoiisi.com/1/post/2013/04/350.html