Φωτογραφία: Εξώριξη άνθρακα στην Κίνα
Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) :
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό στο διάστημα 2000-2010 σε σχέση με την καθεμιά από τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, ενώ υποτίθεται είχαν παρθεί μέτρα για τη μείωσή τους μέσω της «αγοράς ρύπων».
Η παρούσα φάση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα–κυρίως μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο–δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί υπό έλεγχο το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω μίας άμεσης μετάβασης σε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.
Τα παραπάνω αναφέρει η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή (13/04) στο Βερολίνο. Η παρούσα έκθεση είναι συνέχεια μίας άλλης τον Σεπτέμβριο, η οποία απέδωσε στις ανθρώπινες δραστηριότητες την υπερθέρμανση του πλανήτη, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια.
Τον Μάρτιο που πέρασε, μία δεύτερη έκθεση προέβλεψε τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο άμεσο μέλλον: λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο, αλλοίωση της σύσταση των ωκεανών, ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως πλημμύρες και καύσωνες, τα οποία και θα ενταθούν), αλλά και απειλές για τη στέγη μας, την υγεία μας, την τροφή μας, το πόσιμο νερό καθώς και μετανάστευση( διαβάστε την ανάρτησή μας: http://www.topikopoiisi.com/1/post/2014/04/001013.html)
Για να υπάρξει δυνατότητα περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2°C, θα πρέπει να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 με 70% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 2010 και σχεδόν στο μηδέν μέχρι το τέλος του αιώνα. Δεν θα υπάρχει όμως επιστροφή ήδη από το 2030, αν οι μέχρι τώρα αυξανόμενες εκπομπές συνεχισθούν. Θα χρειαστούν μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα με μειώσεις στην παραγωγή και χρήση της ενέργειας. Θα είναι απαραίτητη η οργανική γεωργία για την επιστροφή μεγάλου μέρους της περίσσειας του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας στο έδαφος. Επίσης και η αναδάσωση καθώς και η επιστροφή μέρους των εδαφών στην άγρια φύση, γιατί έχει αποδειχτεί ότι μέσω της βιομάζας το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μπορεί να επιστρέψει στην «αποθήκη» του εδάφους με τη μορφή «εδαφολογικού άνθρακα».
Οι 200 επιστήμονες της IIIης ομάδας εργασίας της IPCC, που βρέθηκαν στο Βερολίνο, προτείνουν λοιπόν στην ανθρωπότητα ένα νέο οικονομικό σύστημα που δεν θα στηρίζεται στην υπερκατανάλωση και τα ιδιωτικά κέρδη και ότι θα χρειασθεί να ξεκινήσει μια θεραπεία «δίαιτας άνθρακα», αν θέλει η ανθρωπότητα να αποφύγει την κλιματική καταστροφή. Ιδίως στις «πεινασμένες» για άνθρακα χώρες. Όσο απαραίτητο για αυτό είναι να μπουν σε «δίαιτα» οι βιομηχανικές χώρες(αποανάπτυξη των τομέων με μεγάλες εκπομπές), άλλο τόσο απαραίτητο είναι και για τις «ανερχόμενες» στο στίβο της σημερινής «ανάπτυξης» χώρες, όπως η Κίνα ή η Ινδία. Αυτές θα πρέπει να βοηθηθούν να μην ακολουθήσουν την ίδια πορεία που ακολούθησαν οι βιομηχανικές χώρες μέχρι σήμερα.
Σημαντική θέση στην έκθεση κατέχει η αναφορά στην «οικονομία της κλιματικής αλλαγής»: στα διάφορα σενάρια υπολογίζεται ότι μια πολιτική προστασίας του κλίματος θα κόστιζε μεταξύ 2% και 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2100. Για αυτό θα είναι απαραίτητο η μεταφορά «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολ» από τις βιομηχανικές προς τις «αναπτυσσόμενες» χώρες. Και αυτό είναι δυνατόν να γίνει!
Αν αναλογισθούμε ότι τα χρηματοοικονομικά χρέη όλης της ανθρωπότητας στους δανειστές της είναι το 263% του παγκόσμιου ΑΕΠ(το 2010), τι είναι το 2-12% των οικολογικών χρεών της προς τις νέες γενιές; Το θέμα μπορεί να λυθεί πολύ απλά με σεισάχθεια των χρηματοοικονομικών χρεών για να πληρώσουμε τα οικολογικά χρέη(διαβάστε την πρότασή μας: http://www.topikopoiisi.com/2/post/2013/09/36.html).
Όσον αφορά στον "ναυαγό της ανάπτυξης", τη χώρα μας, αντί να στραφεί προς τις πλούσιες σε απόδοση-λόγω ηλιοφάνειας και ανέμων- εφαρμογές των ΑΠΕ, θέλει να πουλήσει και μέχρι εργοστάσια λιγνίτη στους επενδυτές, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους με τη χρήση του πιο "βρώμικου των βρώμικων" ανθράκων που υπάρχουν.