Σε ένα περιβάλλον γενικευμένης κρίσης ο «Καλλικράτης» αποτελεί μια συνολική απόπειρα αστικού εκσυγχρονισμού της διοικητικής δομής του κράτους, με παράλληλο στόχο την εξοικονόμηση πόρων . Η απόπειρα αυτή χαρακτηρίζεται από :
- συρρίκνωση της συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά όργανα και στη λήψη των αποφάσεων
- περιορισμό στη δράση και την παρέμβαση των τοπικών κινημάτων
- ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στη διοικητική δομή
- μεγαλύτερη κομματικοποίηση των εκλογών.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε την παγκόσμια οικονομική κρίση, που και ο τόπος μας βιώνει με οδυνηρό τρόπο, λόγω της κατάρρευσης του δημοσιονομικού συστήματος του κράτους , ανησυχούμε για τη δυνατότητα υλοποίησης της νέας διοικητικής δομής που πρεσβεύει το σχέδιο του «Καλλικράτη». Η μεταβίβαση δηλαδή τόσων εξουσιών στους νέους δήμους απαιτεί πολλαπλάσιους πόρους, οι οποίοι αντικειμενικά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν. Τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς είναι γνωστή η υποχρηματοδότηση των ήδη λειτουργούντων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις δημιουργούν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων που θα ενισχύουν τη συλλογικότητα , τη συμμετοχή, την παραγωγή πολιτικής ως μέσο πίεσης προς την κεντρική εξουσία και αντίστασης στο αρνητικό πλαίσιο που δημιουργεί η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
Επιπλέον η νέα πραγματικότητα στη διευθέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) επηρεάζει τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και αντιλήψεις. Οι πολίτες αυτού του νησιού θα πρέπει πλέον να οργανωθούν και να συνεργαστούν σε ένα νέο προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο , αφού εγκαταλείψουμε τις στενά τοπικιστικές οπτικές, να σηκώσουμε τα μάτια πέρα από το χωριό μας και να δούμε την Ικαρία ως ένα ενιαίο ανθρωπογεωγραφικό σύνολο με κοινά προβλήματα και προσδοκίες, δηλαδή να λειτουργήσουμε τελικά ως Καριώτες. Και αντίστροφα η πρόοδος και η ευημερία των χωριών μας είναι η προϋπόθεση και η αφετηρία για την ανάπτυξη της Ικαρίας συνολικά . Επιβάλλεται λοιπόν να επαναξιολογήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου μας με εντελώς νέο τρόπο και διαφορετική ιεράρχηση.
Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία της Τ. Α. δείχνει πως έχει καταντήσει μία τυπική διαδικασία και ένας μηχανισμός παραγόντων και στελεχών, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την ενσάρκωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Συχνά οι Δημοτικές Αρχές (Δ.Α.) ακολουθούν πολιτική και λαμβάνουν αποφάσεις που υποτάσσονται σε διάφορα συμφέροντα και σκοπιμότητες. Αυτό που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις Δ . Α. είναι η έλλειψη οράματος, στόχων και σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη αυτού του τόπου ∙ η ατολμία και η αποσπασματικότητα στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και η αναβλητικότητα στην υλοποίησή τους ∙ τελικά δηλαδή η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα. Μοναδικό τους μέλημα είναι πώς θα διατηρήσουν την εξουσία με μεθόδους μικροπολιτικής και συνταγές λαϊκίστικες. Τέτοιες είναι η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων μέσα από ρουσφετολογικούς μηχανισμούς, η εκμετάλλευση χαλκείων παραπληροφόρησης και η δημιουργία τοπικών παραγόντων με χαρακτηριστικά «φυλάρχων». Λειτουργούν λοιπόν σαν μικρογραφία της κεντρικής διοίκησης, σαν καρικατούρα της πολλές φορές, και όμως την κατακρίνουν για όλα τα ελαττώματα που χαρακτηρίζουν και τις ίδιες.
Από την άλλη οι παρατάξεις της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Δεν αναδεικνύουν πάντα ούτε προβάλλουν τα σοβαρά προβλήματα του τόπου. Ο λόγος τους είναι αόριστος, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, σε θέματα για τα οποία οι «συνιστώσες» των παρατάξεων δεν έχουν κοινές θέσεις, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων. Άλλοτε πάλι αποφεύγουν τις υπεύθυνες τοποθετήσεις απέναντι σε σοβαρά και ακανθώδη ζητήματα, για να μη δυσαρεστήσουν τμήματα της κοινωνίας και «χάσουν» ψήφους.
Η συγκρότηση των δημοτικών ψηφοδελτίων γίνεται μέσα στα κομματικά γραφεία από λίγους παράγοντες που αποφασίζουν για λογαριασμό της βάσης και φέρνουν τους ψηφοφόρους προ τετελεσμένων γεγονότων, ζητώντας τους υπακοή και στήριξη της κομματικής γραμμής. Ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων είναι λανθασμένος : κάθε κομματική συνιστώσα δίνει λίστες υποψηφίων με κριτήρια την ψηφοθηρική ικανότητά τους και τη διατήρηση ισορροπιών, και όχι με το κριτήριο αν οι προτεινόμενοι μπορούν να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα χαρακτηριστικά αυτής της διαδικασίας είναι η εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών τοπικών παραγόντων και η εκμετάλλευση των συγκυριακών συσχετισμών, οι οποίοι αφορούν στις νομαρχιακές ή άλλες εκλογές. Ο ρόλος των τοπικών κομματικών οργανώσεων θα έπρεπε, κατά την γνώμη μας, να είναι διαφορετικός. Μπορούν να επιτελέσουν πολύ σημαντικό έργο με τον εντοπισμό, την επεξεργασία και τη μεταφορά των τοπικών προβλημάτων στο Κοινοβούλιο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Διαφορετικά η ανάμειξη των κομμάτων στο θεσμό της αυτοδιοίκησης υπονομεύει και αλλοιώνει την ουσία και το χαρακτήρα της.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η Τ.Α. και οι παρατάξεις που την υπηρετούν σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν πάνω στο πρότυπο του γραφειοκρατικού — συγκεντρωτικού μοντέλου της κεντρικής εξουσίας, και παίζουν συνήθως το ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στα κόμματα και στις τοπικές κοινωνίες, εφαρμόζοντας άκριτα τις διάφορες ντιρεκτίβες σε αυτές ή υλοποιώντας συμφωνίες σκοπιμοτήτων. Κύριος στόχος τους είναι η καταγραφή ενός ακόμα Δήμου στην κομματική γεωγραφία της Ελλάδας υπέρ τους. Οι Δημοτικές εκλογές, με άλλα λόγια, αποτελούν το πρόκριμα, αλλά και τη διαφήμιση για τις Βουλευτικές, ή το διαπραγματευτικό ατού για την ενίσχυση της θέσης τους στις Νομαρχιακές και Περιφερειακές εκλογές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δημότες στην πλειοψηφία τους δε συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες, εκχωρώντας το δικαίωμα και την υποχρέωση της συμμετοχής τους στα κοινά στους «επαγγελματίες» της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα όμως με αυτή την πραγματικότητα, υπάρχει στην τοπική κοινωνία ένα αξιόλογο ρεύμα , που δε συμβιβάζεται με την υπάρχουσα κατάσταση , που προβληματίζεται , που σκέφτεται διαφορετικά και χαρακτηρίζεται από μια άλλη λογική∙ τη λογική της κατάργησης των διαδικασιών από πάνω προς τα κάτω. Τη φωνή αυτών των ανθρώπων αφουγκραζόμαστε και μαζί τη μετατρέπουμε σε δυναμική παρέμβαση , με τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος στην τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρνει στο προσκήνιο νέες ιδέες και αντιλήψεις, αλλά και διαδικασίες, όπως η ενεργοποίηση και διεύρυνση όλων των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα δημοτικά πράγματα.
Το ζητούμενο για εμάς είναι μία ενεργός κοινωνία, με αιχμή του δόρατος μία αυτόνομη, διορατική και αποφασιστική Δημοτική Αρχή, που θα αντιλαμβάνεται τις νέες συνθήκες και θα παράγει πολιτική, η οποία θα απαντάει πειστικά, με τόλμη και όραμα στα σύνθετα προβλήματα της προκλητικής εποχής μας. Δε θα διστάζει να συγκρούεται με τα οργανωμένα συμφέροντα των ποικίλων συντεχνιών ή ομάδων, αψηφώντας το εκλογικό κόστος. Ως αυτόνομη δημοτική κίνηση θα αυτοκαθορίζεται με σημείο αναφοράς ένα πολιτικό πρόγραμμα με ξεκάθαρες θέσεις και δηλωμένη βούληση για την εφαρμογή τους. Δεν παζαρεύουμε στα παρασκήνια καμιά κομματική υποστήριξη. Άλλωστε με μια τέτοια ενέργεια θα αυτοκαταργούσαμε τις θέσεις μας. Όσοι στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία συνεργαζόμαστε στη βάση της κοινής αντίληψης για την πορεία του τόπου μας και στην κοινή δέσμευσή μας για την υλοποίηση ενός πολιτικού πλαισίου θέσεων και οργανωτικής λειτουργίας. Δεν ασχολούμαστε με κομματικές συμμαχίες, αλλά ούτε ζητάμε την κομματική ταυτότητα κανενός. Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των πολιτικών κομμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να επανατοποθετήσουμε τη σχέση της Αυτοδιοίκησης με αυτά στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των διακριτών ρόλων ενός εκάστου και της ειλικρινούς συνεργασίας. Δεν είμαστε «αντί» σε κανέναν. Είμαστε «αντί» μόνο στα προβλήματα, με όπλο μας τη σύμπνοια και την αποφασιστικότητα για την επίλυσή τους. Η ενότητα για μας προσδιορίζεται από συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά, που δίνουν σάρκα και οστά στην έννοια «παράταξη». Επιδίωξή μας είναι το δημοτικό σχήμα που θα γεννηθεί να είναι φορέας κινηματικής πολιτικής και όχι συγκυριακό ψηφοδέλτιο — παιδί του σωλήνα — των τοπικών πολιτικών παραγόντων, που θα εξισορροπεί και θα αμβλύνει τις αντιθέσεις των επίσημων συνιστωσών, με μοναδικό σκοπό να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αυτός αγιάζει οποιοδήποτε μέσο για την επίτευξή του. Αντίθετα τα μέσα και ο τρόπος απόκτησης και διαχείρισης της όποιας εξουσίας δίνουν το στίγμα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και της διαφάνειας.
Όλοι εμείς βάζουμε ένα μεγάλο στοίχημα : να εκφράσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται να απεγκλωβιστούν από τη λογική των χρισμάτων και να τις συσπειρώσουμε στη βάση ενός δεσμευτικού πλαισίου θέσεων, αξιών και δράσης. Αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση ως μία διαδικασία διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά του τόπου μας και όχι ως μία υπόθεση δημόσιων σχέσεων και γνωριμιών, ούτε ως μία δογματική επίδειξη αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης. Θεμελιώδης αρχή μας είναι ότι η δύναμη κάθε κοινωνίας βρίσκεται στη συμμετοχή των μελών της στα δημόσια πράγματα και στον έλεγχο των εκπροσώπων της εξουσίας . Πιστεύουμε στην κοινωνία των Πολιτών, αντλούμε δύναμη και έμπνευση από την αυτοδιοικητική παράδοση των νησιών του Αιγαίου και της Ικαρίας. Βασιζόμαστε στους κοινωνικά ενεργούς πολίτες που έχουν μια συνεχή και συνεπή παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας και όχι στους πεφωτισμένους, μεγαλόσχημους σωτήρες. Θεωρούμε ότι θα έχουμε πετύχει το στόχο μας, αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε νέα πρόσωπα, που αν και είναι δραστήρια σε άλλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, στέκονται ανενεργά και στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής, γιατί το «παιχνίδι» τούς φαίνεται στημένο και συνεπώς αδιάφορο.
Επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα συλλογικότητα, με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, μακριά από αντιλήψεις αδιέξοδες που μεταθέτουν πάντα τις ευθύνες στους άλλους, χωρίς επίγνωση της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας. Νιώθουμε χρέος μας να μιλάμε και να παίρνουμε θέση για ό,τι συμβαίνει στο νησί μας, δημόσια, με παρρησία και όχι «εν κρυπτώ και παραβύστω», με κουτσομπολιά και συκοφαντίες. Γνωρίζουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος, γιατί έχουμε να παλέψουμε με αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες μέσα στην κοινωνία. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου να βγούμε από την κρίση που ταλανίζει την Τ.Α. Εξάλλου το εγχείρημα της Αυτόνομης Συσπείρωσης Ραχών στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είναι μία απόδειξη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει μέσα στην τοπική κοινωνία..
Καλούμε όλους όσους έχουν τη διάθεση να αφήσουν στην άκρη το ατομικό ή το στενά κομματικό συμφέρον, έτοιμοι να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων, και αποφασισμένοι να εργαστούν για την υλοποίηση του, να συμπορευτούν μαζί μας.
Δέσμευσή μας είναι να λειτουργούμε με διαφάνεια, να συναποφασίζουμε μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια και σεβασμό με τους συμπολίτες μας .
Οι θέσεις και το πρόγραμμα μας θα είναι αποτέλεσμα ενός ανοικτού, δημόσιου διαλόγου, με αδιαπραγμάτευτες όμως αρχές και άξονες.
Αυτοί είναι :
• Η ενεργοποίηση θεσμών για μια συμμετοχική και αποκεντρωτική Τ.Α. ( π.χ. συμμετοχικός προϋπολογισμός)
• Η ισότιμη και απροκατάληπτη αντιμετώπιση των πολιτών.
• Η διαφάνεια, ο απολογισμός και ο έλεγχος στα δημοτικά πράγματα.
• Η αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του ανθρώπινου δυναμικού και των συλλογικών φορέων.
• Η βελτίωση υποδομών & παρεχόμενων υπηρεσιών για την αναβάθμιση της διαβίωσης των πολιτών.
• Η σύσταση συμβουλευτικών οργάνων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων και κοινωνικών ομάδων για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων .
• Η ανάληψη δράσεων για τη στήριξη των νέων και μέριμνα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και γενικότερα για όσους χρήζουν βοήθειας και προστασίας.
• Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων των μεταναστών και δρομολόγηση διαδικασιών ενσωμάτωσης τους .
• Η οργάνωση πλήρους εσωτερικού συγκοινωνιακού δικτύου, με ταυτόχρονη καθιέρωση δρομολογίων από και προς τα λιμάνια και το αεροδρόμιο του νησιού.
• Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μας, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ανακύκλωση και στην κατασκευή ΧΥΤΥ.
• Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, υπηρεσίες τουρισμού), χωρίς τη μονομερή στρεβλή μεγέθυνση του ενός σε βάρος των άλλων.
• Η προώθηση και στήριξη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
• Η ριζική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
• Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη στήριξη και προώθηση του ήπιου, εναλλακτικού και ιαματικού τουρισμού.
• Η στήριξη και υποβοήθηση συνεταιριστικών προσπαθειών.
• Η προβολή της τοπικής παραγωγής και κουλτούρας.
• Η προώθηση και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.
• Η προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος
• Η καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όλο το χρόνο και η ενίσχυση σχετικών τοπικών προσπαθειών.
ΜΑΖΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
Ικαρία 1/5/2010
http://www.aspik.gr/
- συρρίκνωση της συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά όργανα και στη λήψη των αποφάσεων
- περιορισμό στη δράση και την παρέμβαση των τοπικών κινημάτων
- ενίσχυση του συγκεντρωτισμού στη διοικητική δομή
- μεγαλύτερη κομματικοποίηση των εκλογών.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε την παγκόσμια οικονομική κρίση, που και ο τόπος μας βιώνει με οδυνηρό τρόπο, λόγω της κατάρρευσης του δημοσιονομικού συστήματος του κράτους , ανησυχούμε για τη δυνατότητα υλοποίησης της νέας διοικητικής δομής που πρεσβεύει το σχέδιο του «Καλλικράτη». Η μεταβίβαση δηλαδή τόσων εξουσιών στους νέους δήμους απαιτεί πολλαπλάσιους πόρους, οι οποίοι αντικειμενικά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν. Τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν ακόμη περισσότερο, καθώς είναι γνωστή η υποχρηματοδότηση των ήδη λειτουργούντων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις δημιουργούν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων που θα ενισχύουν τη συλλογικότητα , τη συμμετοχή, την παραγωγή πολιτικής ως μέσο πίεσης προς την κεντρική εξουσία και αντίστασης στο αρνητικό πλαίσιο που δημιουργεί η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης.
Επιπλέον η νέα πραγματικότητα στη διευθέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) επηρεάζει τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και αντιλήψεις. Οι πολίτες αυτού του νησιού θα πρέπει πλέον να οργανωθούν και να συνεργαστούν σε ένα νέο προσανατολισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαίο , αφού εγκαταλείψουμε τις στενά τοπικιστικές οπτικές, να σηκώσουμε τα μάτια πέρα από το χωριό μας και να δούμε την Ικαρία ως ένα ενιαίο ανθρωπογεωγραφικό σύνολο με κοινά προβλήματα και προσδοκίες, δηλαδή να λειτουργήσουμε τελικά ως Καριώτες. Και αντίστροφα η πρόοδος και η ευημερία των χωριών μας είναι η προϋπόθεση και η αφετηρία για την ανάπτυξη της Ικαρίας συνολικά . Επιβάλλεται λοιπόν να επαναξιολογήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου μας με εντελώς νέο τρόπο και διαφορετική ιεράρχηση.
Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία της Τ. Α. δείχνει πως έχει καταντήσει μία τυπική διαδικασία και ένας μηχανισμός παραγόντων και στελεχών, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την ενσάρκωση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Συχνά οι Δημοτικές Αρχές (Δ.Α.) ακολουθούν πολιτική και λαμβάνουν αποφάσεις που υποτάσσονται σε διάφορα συμφέροντα και σκοπιμότητες. Αυτό που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις Δ . Α. είναι η έλλειψη οράματος, στόχων και σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη αυτού του τόπου ∙ η ατολμία και η αποσπασματικότητα στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και η αναβλητικότητα στην υλοποίησή τους ∙ τελικά δηλαδή η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα. Μοναδικό τους μέλημα είναι πώς θα διατηρήσουν την εξουσία με μεθόδους μικροπολιτικής και συνταγές λαϊκίστικες. Τέτοιες είναι η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων μέσα από ρουσφετολογικούς μηχανισμούς, η εκμετάλλευση χαλκείων παραπληροφόρησης και η δημιουργία τοπικών παραγόντων με χαρακτηριστικά «φυλάρχων». Λειτουργούν λοιπόν σαν μικρογραφία της κεντρικής διοίκησης, σαν καρικατούρα της πολλές φορές, και όμως την κατακρίνουν για όλα τα ελαττώματα που χαρακτηρίζουν και τις ίδιες.
Από την άλλη οι παρατάξεις της Δημοτικής Αντιπολίτευσης, συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Δεν αναδεικνύουν πάντα ούτε προβάλλουν τα σοβαρά προβλήματα του τόπου. Ο λόγος τους είναι αόριστος, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, σε θέματα για τα οποία οι «συνιστώσες» των παρατάξεων δεν έχουν κοινές θέσεις, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων. Άλλοτε πάλι αποφεύγουν τις υπεύθυνες τοποθετήσεις απέναντι σε σοβαρά και ακανθώδη ζητήματα, για να μη δυσαρεστήσουν τμήματα της κοινωνίας και «χάσουν» ψήφους.
Η συγκρότηση των δημοτικών ψηφοδελτίων γίνεται μέσα στα κομματικά γραφεία από λίγους παράγοντες που αποφασίζουν για λογαριασμό της βάσης και φέρνουν τους ψηφοφόρους προ τετελεσμένων γεγονότων, ζητώντας τους υπακοή και στήριξη της κομματικής γραμμής. Ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων είναι λανθασμένος : κάθε κομματική συνιστώσα δίνει λίστες υποψηφίων με κριτήρια την ψηφοθηρική ικανότητά τους και τη διατήρηση ισορροπιών, και όχι με το κριτήριο αν οι προτεινόμενοι μπορούν να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα χαρακτηριστικά αυτής της διαδικασίας είναι η εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών τοπικών παραγόντων και η εκμετάλλευση των συγκυριακών συσχετισμών, οι οποίοι αφορούν στις νομαρχιακές ή άλλες εκλογές. Ο ρόλος των τοπικών κομματικών οργανώσεων θα έπρεπε, κατά την γνώμη μας, να είναι διαφορετικός. Μπορούν να επιτελέσουν πολύ σημαντικό έργο με τον εντοπισμό, την επεξεργασία και τη μεταφορά των τοπικών προβλημάτων στο Κοινοβούλιο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Διαφορετικά η ανάμειξη των κομμάτων στο θεσμό της αυτοδιοίκησης υπονομεύει και αλλοιώνει την ουσία και το χαρακτήρα της.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η Τ.Α. και οι παρατάξεις που την υπηρετούν σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν πάνω στο πρότυπο του γραφειοκρατικού — συγκεντρωτικού μοντέλου της κεντρικής εξουσίας, και παίζουν συνήθως το ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στα κόμματα και στις τοπικές κοινωνίες, εφαρμόζοντας άκριτα τις διάφορες ντιρεκτίβες σε αυτές ή υλοποιώντας συμφωνίες σκοπιμοτήτων. Κύριος στόχος τους είναι η καταγραφή ενός ακόμα Δήμου στην κομματική γεωγραφία της Ελλάδας υπέρ τους. Οι Δημοτικές εκλογές, με άλλα λόγια, αποτελούν το πρόκριμα, αλλά και τη διαφήμιση για τις Βουλευτικές, ή το διαπραγματευτικό ατού για την ενίσχυση της θέσης τους στις Νομαρχιακές και Περιφερειακές εκλογές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δημότες στην πλειοψηφία τους δε συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές διαδικασίες, εκχωρώντας το δικαίωμα και την υποχρέωση της συμμετοχής τους στα κοινά στους «επαγγελματίες» της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα όμως με αυτή την πραγματικότητα, υπάρχει στην τοπική κοινωνία ένα αξιόλογο ρεύμα , που δε συμβιβάζεται με την υπάρχουσα κατάσταση , που προβληματίζεται , που σκέφτεται διαφορετικά και χαρακτηρίζεται από μια άλλη λογική∙ τη λογική της κατάργησης των διαδικασιών από πάνω προς τα κάτω. Τη φωνή αυτών των ανθρώπων αφουγκραζόμαστε και μαζί τη μετατρέπουμε σε δυναμική παρέμβαση , με τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος στην τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρνει στο προσκήνιο νέες ιδέες και αντιλήψεις, αλλά και διαδικασίες, όπως η ενεργοποίηση και διεύρυνση όλων των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα δημοτικά πράγματα.
Το ζητούμενο για εμάς είναι μία ενεργός κοινωνία, με αιχμή του δόρατος μία αυτόνομη, διορατική και αποφασιστική Δημοτική Αρχή, που θα αντιλαμβάνεται τις νέες συνθήκες και θα παράγει πολιτική, η οποία θα απαντάει πειστικά, με τόλμη και όραμα στα σύνθετα προβλήματα της προκλητικής εποχής μας. Δε θα διστάζει να συγκρούεται με τα οργανωμένα συμφέροντα των ποικίλων συντεχνιών ή ομάδων, αψηφώντας το εκλογικό κόστος. Ως αυτόνομη δημοτική κίνηση θα αυτοκαθορίζεται με σημείο αναφοράς ένα πολιτικό πρόγραμμα με ξεκάθαρες θέσεις και δηλωμένη βούληση για την εφαρμογή τους. Δεν παζαρεύουμε στα παρασκήνια καμιά κομματική υποστήριξη. Άλλωστε με μια τέτοια ενέργεια θα αυτοκαταργούσαμε τις θέσεις μας. Όσοι στηρίζουμε αυτήν την πρωτοβουλία συνεργαζόμαστε στη βάση της κοινής αντίληψης για την πορεία του τόπου μας και στην κοινή δέσμευσή μας για την υλοποίηση ενός πολιτικού πλαισίου θέσεων και οργανωτικής λειτουργίας. Δεν ασχολούμαστε με κομματικές συμμαχίες, αλλά ούτε ζητάμε την κομματική ταυτότητα κανενός. Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο των πολιτικών κομμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να επανατοποθετήσουμε τη σχέση της Αυτοδιοίκησης με αυτά στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού των διακριτών ρόλων ενός εκάστου και της ειλικρινούς συνεργασίας. Δεν είμαστε «αντί» σε κανέναν. Είμαστε «αντί» μόνο στα προβλήματα, με όπλο μας τη σύμπνοια και την αποφασιστικότητα για την επίλυσή τους. Η ενότητα για μας προσδιορίζεται από συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά, που δίνουν σάρκα και οστά στην έννοια «παράταξη». Επιδίωξή μας είναι το δημοτικό σχήμα που θα γεννηθεί να είναι φορέας κινηματικής πολιτικής και όχι συγκυριακό ψηφοδέλτιο — παιδί του σωλήνα — των τοπικών πολιτικών παραγόντων, που θα εξισορροπεί και θα αμβλύνει τις αντιθέσεις των επίσημων συνιστωσών, με μοναδικό σκοπό να κερδίσει τις εκλογές. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αυτός αγιάζει οποιοδήποτε μέσο για την επίτευξή του. Αντίθετα τα μέσα και ο τρόπος απόκτησης και διαχείρισης της όποιας εξουσίας δίνουν το στίγμα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισοτιμίας και της διαφάνειας.
Όλοι εμείς βάζουμε ένα μεγάλο στοίχημα : να εκφράσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται να απεγκλωβιστούν από τη λογική των χρισμάτων και να τις συσπειρώσουμε στη βάση ενός δεσμευτικού πλαισίου θέσεων, αξιών και δράσης. Αντιλαμβανόμαστε την αυτοδιοίκηση ως μία διαδικασία διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά του τόπου μας και όχι ως μία υπόθεση δημόσιων σχέσεων και γνωριμιών, ούτε ως μία δογματική επίδειξη αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης. Θεμελιώδης αρχή μας είναι ότι η δύναμη κάθε κοινωνίας βρίσκεται στη συμμετοχή των μελών της στα δημόσια πράγματα και στον έλεγχο των εκπροσώπων της εξουσίας . Πιστεύουμε στην κοινωνία των Πολιτών, αντλούμε δύναμη και έμπνευση από την αυτοδιοικητική παράδοση των νησιών του Αιγαίου και της Ικαρίας. Βασιζόμαστε στους κοινωνικά ενεργούς πολίτες που έχουν μια συνεχή και συνεπή παρουσία στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας και όχι στους πεφωτισμένους, μεγαλόσχημους σωτήρες. Θεωρούμε ότι θα έχουμε πετύχει το στόχο μας, αν καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε νέα πρόσωπα, που αν και είναι δραστήρια σε άλλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, στέκονται ανενεργά και στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής, γιατί το «παιχνίδι» τούς φαίνεται στημένο και συνεπώς αδιάφορο.
Επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα συλλογικότητα, με στοιχεία άμεσης δημοκρατίας, μακριά από αντιλήψεις αδιέξοδες που μεταθέτουν πάντα τις ευθύνες στους άλλους, χωρίς επίγνωση της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας. Νιώθουμε χρέος μας να μιλάμε και να παίρνουμε θέση για ό,τι συμβαίνει στο νησί μας, δημόσια, με παρρησία και όχι «εν κρυπτώ και παραβύστω», με κουτσομπολιά και συκοφαντίες. Γνωρίζουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος, γιατί έχουμε να παλέψουμε με αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες μέσα στην κοινωνία. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου να βγούμε από την κρίση που ταλανίζει την Τ.Α. Εξάλλου το εγχείρημα της Αυτόνομης Συσπείρωσης Ραχών στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είναι μία απόδειξη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει μέσα στην τοπική κοινωνία..
Καλούμε όλους όσους έχουν τη διάθεση να αφήσουν στην άκρη το ατομικό ή το στενά κομματικό συμφέρον, έτοιμοι να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων, και αποφασισμένοι να εργαστούν για την υλοποίηση του, να συμπορευτούν μαζί μας.
Δέσμευσή μας είναι να λειτουργούμε με διαφάνεια, να συναποφασίζουμε μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια και σεβασμό με τους συμπολίτες μας .
Οι θέσεις και το πρόγραμμα μας θα είναι αποτέλεσμα ενός ανοικτού, δημόσιου διαλόγου, με αδιαπραγμάτευτες όμως αρχές και άξονες.
Αυτοί είναι :
• Η ενεργοποίηση θεσμών για μια συμμετοχική και αποκεντρωτική Τ.Α. ( π.χ. συμμετοχικός προϋπολογισμός)
• Η ισότιμη και απροκατάληπτη αντιμετώπιση των πολιτών.
• Η διαφάνεια, ο απολογισμός και ο έλεγχος στα δημοτικά πράγματα.
• Η αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του ανθρώπινου δυναμικού και των συλλογικών φορέων.
• Η βελτίωση υποδομών & παρεχόμενων υπηρεσιών για την αναβάθμιση της διαβίωσης των πολιτών.
• Η σύσταση συμβουλευτικών οργάνων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων και κοινωνικών ομάδων για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων .
• Η ανάληψη δράσεων για τη στήριξη των νέων και μέριμνα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και γενικότερα για όσους χρήζουν βοήθειας και προστασίας.
• Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων των μεταναστών και δρομολόγηση διαδικασιών ενσωμάτωσης τους .
• Η οργάνωση πλήρους εσωτερικού συγκοινωνιακού δικτύου, με ταυτόχρονη καθιέρωση δρομολογίων από και προς τα λιμάνια και το αεροδρόμιο του νησιού.
• Η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μας, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην ανακύκλωση και στην κατασκευή ΧΥΤΥ.
• Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, υπηρεσίες τουρισμού), χωρίς τη μονομερή στρεβλή μεγέθυνση του ενός σε βάρος των άλλων.
• Η προώθηση και στήριξη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
• Η ριζική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.
• Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη στήριξη και προώθηση του ήπιου, εναλλακτικού και ιαματικού τουρισμού.
• Η στήριξη και υποβοήθηση συνεταιριστικών προσπαθειών.
• Η προβολή της τοπικής παραγωγής και κουλτούρας.
• Η προώθηση και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.
• Η προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και φυσικού περιβάλλοντος
• Η καθιέρωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όλο το χρόνο και η ενίσχυση σχετικών τοπικών προσπαθειών.
ΜΑΖΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
Ικαρία 1/5/2010
http://www.aspik.gr/