Άρθρο 1: Τι είναι η αυτόνομη Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας
Η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας είναι ένωση πολιτών, που λειτουργεί και δρα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Πέλλας. Αποτελεί μια αυτόνομη, συλλογική, δημοκρατική, πολυφωνική και αγωνιστική Κίνηση προβληματισμού, διαλόγου και δράσης για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Πέλλας και των κατοίκων του.
Άρθρο 2: Στόχοι Σκοποί της Κίνησης είναι:
α) η συστράτευση όλων των δημοκρατών πολιτών του Δήμου Πέλλας στον αγώνα για διαρκή και συστηματική παρέμβαση σε όλα τα τοπικά ζητήματα, σε σύνδεση με τα γενικότερα προβλήματα του λαού και της χώρας, η συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής, εναλλακτικής πρότασης για τα δημοτικά πράγματα και η ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού δημοτικού κινήματος με στόχο τη διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση όλων των μορφών αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης των πολιτών, της αποκέντρωσης, της άμεσης δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμμετοχής, στην προοπτική του αντιγραφειοκρατικού και αντισυγκεντρωτικού μετασχηματισμού του Κράτους και της ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών·
β) η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και των συλλογικοτήτων, που δρουν στον Δήμο Πέλλας, σε τομείς προστασίας και βελτίωσης του αστικού, του ανθρώπινου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής·
γ) η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου Πέλλας κατά τις δημοτικές εκλογές με όραμα την κατάκτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες του Δήμου Πέλλας.
Άρθρο 3: Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας
1) Οι αρχές που διέπουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Κίνησης είναι η αυτονομία από κάθε είδους ξένα κέντρα αποφάσεων και από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις, η άμεση δημοκρατία, η αποφυγή ιεραρχικών και ανταγωνιστικών σχέσεων, η ισοτιμία των μελών, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η συνέπεια και η ανιδιοτελής προσφορά των μελών, η αναγνώριση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των μειοψηφικών απόψεων, η αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, η δημοσιότητα και η διαφάνεια, η πλήρης και ουσιαστική πληροφόρηση των μελών, η συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη λήψη των αποφάσεων, η ανακλητότητα των οργάνων και των εκπροσώπων της, η εναλλαγή στα αξιώματα, η ανανέωση των προσώπων και η αντιπροσωπευτικότητα των φύλων στα όργανα, η περιστολή της εξουσίας των εκλεγμένων οργάνων υπέρ της γενικής συνέλευσης των μελών, ο έλεγχος των οργάνων, η συλλογικότητα της ηγεσίας και της δημόσιας έκφρασης, η κινητοποίηση του μέγιστου αριθμού μελών και ο συνδυασμός συλλογικότητας και προσωπικής πρωτοβουλίας και ευθύνης, η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα,.
2) Την Κίνηση μπορεί να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν πολιτικοί ή κοινωνικοί σχηματισμοί. Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι μιας τέτοιας στήριξης. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή στήριξη από σχηματισμούς και πρόσωπα που αντιστρατεύονται στην πράξη τις εκφρασμένες, στη Διακήρυξη και το Καταστατικό, αρχές της Κίνησης.
Άρθρο 4: Προγραμματική διακήρυξη
Οι βασικές πολιτικές και προγραμματικές αρχές της Κίνησης εκφράζονται στη Διακήρυξή της, η οποία εγκρίθηκε από τη Ιδρυτική Συνέλευση των μελών της στις 18-1-2014 και αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο χαράζεται η πολιτική της Κίνησης και η δράση των μελών και των οργάνων της.
Άρθρο 5: Μέσα για την επίτευξη των στόχων
Για την πραγμάτωση των σκοπών της η Κίνηση χρησιμοποιεί ενδεικτικά τα ακόλουθα μέσα:
α) συγκεντρώνει τις γνώμες των μελών της κατά τις Γενικές Συνελεύσεις, τις επεξεργάζεται και τις προβάλλει·
β) θέτει σε δημόσια διαβούλευση διάφορες επεξεργασίες και προτάσεις της·
γ) συντονίζεται με άλλους φορείς για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος·
δ) οργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, προβαίνει σε εκδόσεις και ανακοινώσεις κ.λπ..
Άρθρο 6: Μέλη της Κίνησης
1) Η Κίνηση συγκροτείται από πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Πέλλας ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Κάθε πολίτης, από την ηλικία των 18 ετών και πάνω, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της, με την προϋπόθεση της αποδοχής της Διακήρυξης και των Καταστατικών Αρχών της.
2) Τα μέλη δικαιούνται, παράλληλα με τη συμμετοχή και δράση τους στα πλαίσια της Κίνησης, να αναπτύσσουν πολιτική και κοινωνική δράση εκτός αυτής, όχι όμως ενάντιά της. Εννοείται ότι δεν μπορούν να είναι μέλη άλλης δημοτικής παράταξης, που δραστηριοποιείται στον Δήμο Πέλλας.
Άρθρο 7: Εγγραφή – Αποχώρηση – Διαγραφή μελών
1) Η εγγραφή του μέλους στην Κίνηση γίνεται με την υπογραφή της Διακήρυξης και των Καταστατικών της Αρχών.
2) Το μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την Κίνηση ελεύθερα, οποτεδήποτε το θελήσει.
3) Η Γ.Σ. μπορεί να διαγράψει με απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων ένα μέλος, όταν αποδεδειγμένα ενεργεί κατά του σκοπού της Κίνησης. Στο υπό διαγραφή μέλος παρέχονται όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για να αποκρούσει την κατηγορία που του απευθύνεται.
Άρθρο 8: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών
1) Τα μέλη της Κίνησης είναι ισότιμα και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
2) Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν μέρος και να ψηφίζουν στις Συνελεύσεις, να συμμετέχουν στις επιτροπές και ομάδες εργασίας της Κίνησης, καθώς και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της, να εκλέγουν και να εκλέγονται.
3) Έχουν το δικαίωμα της τακτικής ενημέρωσης και το δικαίωμα του λόγου, της κριτικής και του ελέγχου για τις πράξεις των οργάνων της Κίνησης.
4) Μπορούν να ζητούν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, ύστερα από γραπτή αίτηση προς τη Συντονιστική Επιτροπή, όταν εκπροσωπούν το 1/10 της δύναμης των μελών της Κίνησης, καθώς και να υποβάλλουν προβλήματα και αιτήματα γενικότερου ενδιαφέροντος στη ΣΕ για την επίλυση ή την ικανοποίησή τους
5) Τα μέλη οφείλουν να υποστηρίζουν τις αρχές και την προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης, να προσπαθούν για την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων της, να εκφράζουν δημόσια, να υποστηρίζουν και να προωθούν έμπρακτα τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις της Κίνησης.
6) Τα μέλη που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις των οργάνων της Κίνησης δεν υποχρεώνονται στην εφαρμογή τους. Πάντως δεν επιτρέπεται να αντιστρατεύονται την εκτέλεσή τους.
7) Τα μέλη οφείλουν να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους.
Άρθρο 9: Όργανα της Κίνησης
Όργανα της Κίνησης είναι:
α) Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ),
β) Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) και
γ) Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ).
Άρθρο 10: Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ)
1) Η ΓΣ είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της Κίνησης και έχει την
τελική απόφαση για κάθε ζήτημα. Ειδικότερα και ενδεικτικά:
α) εγκρίνει και ψηφίζει τα πεπραγμένα της ΣΕ,
β) ψηφίζει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της Κίνησης
γ) αποφασίζει για τη διαγραφή μελών,
δ) εκλέγει για θητεία δυόμιση (2 και ½ ) ετών τη νέα ΣΕ της Κίνησης και
απαλλάσσει την απερχόμενη από τις ευθύνες της,
ε) τροποποιεί τη διακήρυξη και το καταστατικό της Κίνησης και αποφασίζει για τη διάλυσή της με αυξημένη πλειοψηφία των ¾ των εγγεγραμμένων μελών της
στ) αποφασίζει για τον τρόπο συμμετοχής της Κίνησης στις δημοτικές εκλογές, την πιθανή συνεργασία με άλλες παρατάξεις, το εκλογικό πρόγραμμα, τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και την επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου.
2) Η άποψη που πλειοψηφεί στη ΓΣ αποτελεί την επίσημη θέση και τον άξονα δράσης της Κίνησης. Οι μειοψηφούντες/σες δεν είναι υποχρεωμένοι/ες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, υπό τον όρο να μην ενεργούν υποσκάπτοντας το έργο και την ενότητα της Κίνησης. Οι απόψεις που μειοψηφούν μπορεί να εκφράζονται δημόσια ως μειοψηφούσες απόψεις.
Άρθρο 11: Σύγκληση της ΓΣ
1) Η ΓΣ συγκαλείται από τη ΣΕ τακτικά μια φορά κάθε έξι μήνες, σε περίπτωση δε παράλειψης της σύγκλησης συγκαλείται με πρωτοβουλία του 1/10 των γραμμένων μελών. Μπορεί να συγκληθεί έκτακτα οποτεδήποτε με απόφαση της ΣΕ ή όταν το ζητήσει το 1/10 τουλάχιστον των μελών.
2) Η σύγκληση της Συνέλευσης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης γνωστοποιούνται στα μέλη με δημόσια πρόσκληση και αν είναι δυνατό με ατομικές ειδοποιήσεις, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης επτά (7) τουλάχιστον ημέρες, σε περίπτωση δε έκτακτης δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από το χρόνο διεξαγωγής της Συνέλευσης. Κατά τη σύγκληση της Συνέλευσης επιδιώκεται να λαμβάνονται μέτρα για τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων μελών και τη δυνατότητα όλων να συναποφασίζουν.
3) Η ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης καθορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Νέα θέματα για συζήτηση περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους και έγκριση της Συνέλευσης.
4) Η Συνέλευση εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τριμελές Προεδρείο, που διευθύνει τις εργασίες της, τηρεί τη διαδικασία, συντάσσει και υπογράφει τα πρακτικά της.
Άρθρο 12: Απαρτία της ΓΣ
1) Η ΓΣ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται σε αυτήν το 50% συν 1 των μελών της Κίνησης. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς νέα πρόσκληση, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης ύστερα από μία εβδομάδα, την ίδια ημέρα και ώρα και στον ίδιο τόπο, σε περίπτωση δε έκτακτης Συνέλευσης, ύστερα από δύο ημέρες, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, και πραγματοποιείται με οσαδήποτε μέλη είναι παρόντα σε αυτήν.
2) Απαγορεύεται η συμμετοχή στις ΓΣ και στις ψηφοφορίες με εξουσιοδότηση.
3) Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και σε παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι και ψήφου σε αυτές.
Άρθρο 13: Αποφάσεις της ΓΣ
1) Οι αποφάσεις στις ΓΣ λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία.
2) Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτικά μυστική, όταν πρόκειται για την εκλογή
ΣΕ, καθώς και για θέματα που η ίδια η ΓΣ αποφασίζει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψηφοφορία είναι φανερή και γίνεται με ανάταση του χεριού.
3) Κατά τη λήψη των αποφάσεων εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων και με στόχο μια δημιουργική και συνθετική μεγάλη πλειοψηφία ή και ομοφωνία στα καίρια ζητήματα του Δήμου και της κοινωνίας.
Άρθρο 14: Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ)
1) Η ΣΕ έχει την ευθύνη λειτουργίας και έκφρασης της Κίνησης, της προβολής των θέσεών της, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της σύγκληση της ΓΣ, της διαχείρισης και του ελέγχου των οικονομικών της και γενικά του προγραμματισμού δράσης της Κίνησης. Φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΓΣ, αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ δύο ΓΣ και χαράζει μαζί με τη Δημοτική Επιτροπή την πολιτική που ακολουθούν τα εκλεγμένα μέλη της Κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα
του Δήμου.
2) Η ΣΕ αποτελείται από 25 μέλη.
3) Η θητεία της διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και τα μέλη της εκλέγονται στην αρχή και στο μέσο μίας δημοτικής θητείας.
4) Τα μέλη της ΣΕ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο τα ονόματα των υποψηφίων γράφονται με αλφαβητικήσειρά. Εκλέγονται όσοι λάβουν τη σχετική πλειοψηφία. Στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να τεθούν περισσότεροι από δώδεκα (12) σταυρούς.
5) Την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών την έχει τριμελής Εφορευτική Επιτροπή.
6) Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν, είναι αναπληρωματικά μέλη της Σ.Ε. και αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση παραίτησης κ.λπ.. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, οι κενές θέσεις καλύπτονται με συμπληρωματική εκλογή από τη Γ.Σ.
7) Μέλη της Σ.Ε. είναι αυτοδίκαια οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης ως υπεράριθμοι.
Άρθρο 15: Συνεδριάσεις, απαρτία, λήψη αποφάσεων της ΣΕ
1) Η ΣΕ συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα, όταν τούτο κριθεί αναγκαίο από τον/την Γραμματέα ή το ζητήσουν τρία μέλη της.
2) Ο/Η Γραμματέας υποχρεούται να ειδοποιήσει τα μέλη της ΣΕ για την επικείμενη συνεδρίασή της τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης.
3) Η ΣΕ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται στη συνεδρίαση περισσότερα από το ½ των μελών της.
4) Οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων, αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες για σύγκλιση και σύνθεση τωναπόψεων. Οι απόψεις που μειοψηφούν στη ΣΕ. μπορούν να τίθενται υπόψη της
ΓΣ και να εκφράζονται και δημόσια ως απόψεις της μειοψηφίας.
Άρθρο 16: Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής (ΓΣΕ)
1) Η ΓΣΕ αποτελεί το Γραφείο της ΣΕ και η σύνθεσή της, στην οποία προβλέπεται θέση Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα και Ταμία, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της καθορίζεται με εσωτερική διαδικασία από την ίδια τη ΣΕ.
2) Ο/Η Γραμματέας προεδρεύει στις συνεδριάσεις της ΣΕ και εκπροσωπεί δημόσια την Κίνηση..
3) Ο/ Αναπληρωτής/τρια Γραμματέας αναπληρώνει τον/την Γραμματέα στα καθήκοντά του/της, όταν για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται προσωρινά προς τούτο.
4) Ο Ταμίας της Κίνησης έχει την εποπτεία και την επιμέλεια, αλλά και τηνευθύνη των οικονομικών της, τηρώντας τα ανάλογα παραστατικά και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.
5) Ο/Η Γραμματέας μπορεί να είναι άλλο πρόσωπο από τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο. Στην περίπτωση αυτή ο/η υποψήφιος/α Δήμαρχος είναι αυτοδίκαια μέλος της ΓΣΕ.
5) Η ΓΣΕ τηρεί με δική της ευθύνη το βιβλίο πρακτικών των ΓΣ, το βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων της ΣΕ και της ΓΣΕ και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.
Άρθρο 17: Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κίνησης και τη δραστηριοποίηση των μελών της, με ευθύνη της ΣΕ, συγκροτούνται Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, περιστασιακά ή μόνιμα, για τη μελέτη διαφόρων θεμάτων
και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων κ.λπ., που το αντικείμενο της δουλειάς τους, ο αριθμός των μελών τους και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν καθορίζονται από τη ΓΣ ή τη ΣΕ, ανάλογα με τους επιδιωκόμενους κάθε φορά στόχους. Σε αυτές υπάρχουν υπεύθυνοι-συντονιστές, οι οποίοι ορίζονται από τη ΣΕ της Κίνησης.
Άρθρο 18: Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ)
Η ΔΕ αποτελείται από τους/τις εκλεγμένους/ες δημοτικούς συμβούλους και τους/τις εκπροσώπους της Κίνησης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Έχει ως αντικείμενο εργασίας την προετοιμασία των θέσεων της Κίνησης στα Δημοτικά Συμβούλια και τα νομικά πρόσωπα, την ενημέρωση της ΣΕ και τη συνεργασία μαζί της. Την ευθύνη για την τακτική και ομαλή λειτουργία της ΔΕ έχει ο υποψήφιος Δήμαρχος της Κίνησης.
Άρθρο 19: Υποψήφιος/α Δήμαρχος και υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι
1) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος που στηρίζει η Κίνηση εκλέγεται έγκαιρα από τη ΓΣ, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον δεκαπέντε 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία εκλογής.
2) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος εκπροσωπεί την Κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες εμφανίσεις.
3) Υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης μπορούν να είναι όλα τα μέλη της ή και συνεργαζόμενοι που αποδέχονται τη διακήρυξη και τις καταστατικές αρχές της.
4) Οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι για την προβολή τους θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα από κοινού αποφασισμένα μέσα και τρόπους, ώστε να εξασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ τους.
5) Τα μέλη, οι συνεργαζόμενοι/ες και οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι οι δημόσιες εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και αποφασίζονται αποκλειστικά από την Επιτροπή Επικοινωνίας της Κίνησης, η οποία φροντίζει να κατανέμει ισότιμα ρόλους και χρόνο.
Άρθρο 20: Ανακλητότητα
1) Όλα τα μέλη της Κίνησης αποδέχονται εκ των προτέρων την ανακλητότητα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατέχουν. Θεσπίζεται και επιδιώκεται η εναλλαγή σε όλες τις θέσεις ευθύνης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
2) Ειδικότερα, σε περίπτωση εκλογής δημάρχου, στο τέλος της θητείας επαναβεβαιώνεται ή όχι η υποψηφιότητά του. Ανώτατο όριο για τη θέση ευθύνης του δημάρχου είναι οι δύο (2) θητείες.
Άρθρο 21: Έσοδα της Κίνησης
1) Πόροι της Κίνησης είναι:
α) τα δικαιώματα εγγραφής των μελών,
β) οι τακτικές ετήσιες συνδρομές,
γ) οι έκτακτες εισφορές των μελών,
δ) τα έσοδα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις της,
ε) τα έσοδα από δωρεές φίλων της, με ανώτατο όριο τα 500 €, και
στ) οι ενισχύσεις όσων κατέχουν αμειβόμενες θέσεις στις δομές του Δήμου εξαιτίας της σχέσης τους με την Κίνηση και το ψηφοδέλτιό της. Η ενίσχυση αυτή ορίζεται στο 20% της αποζημίωσης ή του μισθού που λαμβάνουν. Ένα μέρος του ποσού αυτού θα χρησιμοποιείται σε σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης.
2) Το ύψος του δικαιώματος εγγραφής και της τακτικής ετήσιας συνδρομής ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία μπορεί να θεσπίσει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής για τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της Κίνησης.
Άρθρο 22: Τελική διάταξη
Η πιστή τήρηση και η εφαρμογή των καταστατικών αρχών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και, ταυτόχρονα, καθήκον του κάθε μέλους της Κίνησης.
Γιαννιτσά 18-1-2014
Η Δημοτική Κίνηση ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας είναι ένωση πολιτών, που λειτουργεί και δρα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Πέλλας. Αποτελεί μια αυτόνομη, συλλογική, δημοκρατική, πολυφωνική και αγωνιστική Κίνηση προβληματισμού, διαλόγου και δράσης για ουσιαστική τοπική αυτοδιοίκηση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου Πέλλας και των κατοίκων του.
Άρθρο 2: Στόχοι Σκοποί της Κίνησης είναι:
α) η συστράτευση όλων των δημοκρατών πολιτών του Δήμου Πέλλας στον αγώνα για διαρκή και συστηματική παρέμβαση σε όλα τα τοπικά ζητήματα, σε σύνδεση με τα γενικότερα προβλήματα του λαού και της χώρας, η συγκρότηση μιας ριζοσπαστικής, εναλλακτικής πρότασης για τα δημοτικά πράγματα και η ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού δημοτικού κινήματος με στόχο τη διεύρυνση και ουσιαστικοποίηση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση όλων των μορφών αυτοδιαχείρισης και αυτοοργάνωσης των πολιτών, της αποκέντρωσης, της άμεσης δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμμετοχής, στην προοπτική του αντιγραφειοκρατικού και αντισυγκεντρωτικού μετασχηματισμού του Κράτους και της ανάδειξης της κοινωνίας των πολιτών·
β) η προώθηση της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και των συλλογικοτήτων, που δρουν στον Δήμο Πέλλας, σε τομείς προστασίας και βελτίωσης του αστικού, του ανθρώπινου και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής·
γ) η διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου Πέλλας κατά τις δημοτικές εκλογές με όραμα την κατάκτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους τους πολίτες του Δήμου Πέλλας.
Άρθρο 3: Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας
1) Οι αρχές που διέπουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Κίνησης είναι η αυτονομία από κάθε είδους ξένα κέντρα αποφάσεων και από οποιασδήποτε μορφής εξαρτήσεις, η άμεση δημοκρατία, η αποφυγή ιεραρχικών και ανταγωνιστικών σχέσεων, η ισοτιμία των μελών, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα, ο αλληλοσεβασμός, η συνέπεια και η ανιδιοτελής προσφορά των μελών, η αναγνώριση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των μειοψηφικών απόψεων, η αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, η δημοσιότητα και η διαφάνεια, η πλήρης και ουσιαστική πληροφόρηση των μελών, η συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη λήψη των αποφάσεων, η ανακλητότητα των οργάνων και των εκπροσώπων της, η εναλλαγή στα αξιώματα, η ανανέωση των προσώπων και η αντιπροσωπευτικότητα των φύλων στα όργανα, η περιστολή της εξουσίας των εκλεγμένων οργάνων υπέρ της γενικής συνέλευσης των μελών, ο έλεγχος των οργάνων, η συλλογικότητα της ηγεσίας και της δημόσιας έκφρασης, η κινητοποίηση του μέγιστου αριθμού μελών και ο συνδυασμός συλλογικότητας και προσωπικής πρωτοβουλίας και ευθύνης, η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα,.
2) Την Κίνηση μπορεί να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν πολιτικοί ή κοινωνικοί σχηματισμοί. Η Γενική Συνέλευση των μελών είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει για την αποδοχή ή όχι μιας τέτοιας στήριξης. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή στήριξη από σχηματισμούς και πρόσωπα που αντιστρατεύονται στην πράξη τις εκφρασμένες, στη Διακήρυξη και το Καταστατικό, αρχές της Κίνησης.
Άρθρο 4: Προγραμματική διακήρυξη
Οι βασικές πολιτικές και προγραμματικές αρχές της Κίνησης εκφράζονται στη Διακήρυξή της, η οποία εγκρίθηκε από τη Ιδρυτική Συνέλευση των μελών της στις 18-1-2014 και αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο, με βάση το οποίο χαράζεται η πολιτική της Κίνησης και η δράση των μελών και των οργάνων της.
Άρθρο 5: Μέσα για την επίτευξη των στόχων
Για την πραγμάτωση των σκοπών της η Κίνηση χρησιμοποιεί ενδεικτικά τα ακόλουθα μέσα:
α) συγκεντρώνει τις γνώμες των μελών της κατά τις Γενικές Συνελεύσεις, τις επεξεργάζεται και τις προβάλλει·
β) θέτει σε δημόσια διαβούλευση διάφορες επεξεργασίες και προτάσεις της·
γ) συντονίζεται με άλλους φορείς για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος·
δ) οργανώνει εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, προβαίνει σε εκδόσεις και ανακοινώσεις κ.λπ..
Άρθρο 6: Μέλη της Κίνησης
1) Η Κίνηση συγκροτείται από πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Πέλλας ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Κάθε πολίτης, από την ηλικία των 18 ετών και πάνω, έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της, με την προϋπόθεση της αποδοχής της Διακήρυξης και των Καταστατικών Αρχών της.
2) Τα μέλη δικαιούνται, παράλληλα με τη συμμετοχή και δράση τους στα πλαίσια της Κίνησης, να αναπτύσσουν πολιτική και κοινωνική δράση εκτός αυτής, όχι όμως ενάντιά της. Εννοείται ότι δεν μπορούν να είναι μέλη άλλης δημοτικής παράταξης, που δραστηριοποιείται στον Δήμο Πέλλας.
Άρθρο 7: Εγγραφή – Αποχώρηση – Διαγραφή μελών
1) Η εγγραφή του μέλους στην Κίνηση γίνεται με την υπογραφή της Διακήρυξης και των Καταστατικών της Αρχών.
2) Το μέλος μπορεί να αποχωρήσει από την Κίνηση ελεύθερα, οποτεδήποτε το θελήσει.
3) Η Γ.Σ. μπορεί να διαγράψει με απόλυτη πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων ένα μέλος, όταν αποδεδειγμένα ενεργεί κατά του σκοπού της Κίνησης. Στο υπό διαγραφή μέλος παρέχονται όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις, για να αποκρούσει την κατηγορία που του απευθύνεται.
Άρθρο 8: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών
1) Τα μέλη της Κίνησης είναι ισότιμα και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
2) Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν μέρος και να ψηφίζουν στις Συνελεύσεις, να συμμετέχουν στις επιτροπές και ομάδες εργασίας της Κίνησης, καθώς και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις της, να εκλέγουν και να εκλέγονται.
3) Έχουν το δικαίωμα της τακτικής ενημέρωσης και το δικαίωμα του λόγου, της κριτικής και του ελέγχου για τις πράξεις των οργάνων της Κίνησης.
4) Μπορούν να ζητούν τη σύγκληση έκτακτης ΓΣ, ύστερα από γραπτή αίτηση προς τη Συντονιστική Επιτροπή, όταν εκπροσωπούν το 1/10 της δύναμης των μελών της Κίνησης, καθώς και να υποβάλλουν προβλήματα και αιτήματα γενικότερου ενδιαφέροντος στη ΣΕ για την επίλυση ή την ικανοποίησή τους
5) Τα μέλη οφείλουν να υποστηρίζουν τις αρχές και την προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης, να προσπαθούν για την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων της, να εκφράζουν δημόσια, να υποστηρίζουν και να προωθούν έμπρακτα τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις της Κίνησης.
6) Τα μέλη που δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις των οργάνων της Κίνησης δεν υποχρεώνονται στην εφαρμογή τους. Πάντως δεν επιτρέπεται να αντιστρατεύονται την εκτέλεσή τους.
7) Τα μέλη οφείλουν να καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους.
Άρθρο 9: Όργανα της Κίνησης
Όργανα της Κίνησης είναι:
α) Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ),
β) Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ) και
γ) Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ).
Άρθρο 10: Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ)
1) Η ΓΣ είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο της Κίνησης και έχει την
τελική απόφαση για κάθε ζήτημα. Ειδικότερα και ενδεικτικά:
α) εγκρίνει και ψηφίζει τα πεπραγμένα της ΣΕ,
β) ψηφίζει τον προϋπολογισμό και τον απολογισμό της Κίνησης
γ) αποφασίζει για τη διαγραφή μελών,
δ) εκλέγει για θητεία δυόμιση (2 και ½ ) ετών τη νέα ΣΕ της Κίνησης και
απαλλάσσει την απερχόμενη από τις ευθύνες της,
ε) τροποποιεί τη διακήρυξη και το καταστατικό της Κίνησης και αποφασίζει για τη διάλυσή της με αυξημένη πλειοψηφία των ¾ των εγγεγραμμένων μελών της
στ) αποφασίζει για τον τρόπο συμμετοχής της Κίνησης στις δημοτικές εκλογές, την πιθανή συνεργασία με άλλες παρατάξεις, το εκλογικό πρόγραμμα, τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και την επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου.
2) Η άποψη που πλειοψηφεί στη ΓΣ αποτελεί την επίσημη θέση και τον άξονα δράσης της Κίνησης. Οι μειοψηφούντες/σες δεν είναι υποχρεωμένοι/ες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, υπό τον όρο να μην ενεργούν υποσκάπτοντας το έργο και την ενότητα της Κίνησης. Οι απόψεις που μειοψηφούν μπορεί να εκφράζονται δημόσια ως μειοψηφούσες απόψεις.
Άρθρο 11: Σύγκληση της ΓΣ
1) Η ΓΣ συγκαλείται από τη ΣΕ τακτικά μια φορά κάθε έξι μήνες, σε περίπτωση δε παράλειψης της σύγκλησης συγκαλείται με πρωτοβουλία του 1/10 των γραμμένων μελών. Μπορεί να συγκληθεί έκτακτα οποτεδήποτε με απόφαση της ΣΕ ή όταν το ζητήσει το 1/10 τουλάχιστον των μελών.
2) Η σύγκληση της Συνέλευσης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης γνωστοποιούνται στα μέλη με δημόσια πρόσκληση και αν είναι δυνατό με ατομικές ειδοποιήσεις, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης επτά (7) τουλάχιστον ημέρες, σε περίπτωση δε έκτακτης δύο (2) τουλάχιστον ημέρες πριν από το χρόνο διεξαγωγής της Συνέλευσης. Κατά τη σύγκληση της Συνέλευσης επιδιώκεται να λαμβάνονται μέτρα για τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων μελών και τη δυνατότητα όλων να συναποφασίζουν.
3) Η ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης καθορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Νέα θέματα για συζήτηση περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη μετά από πρόταση οποιουδήποτε μέλους και έγκριση της Συνέλευσης.
4) Η Συνέλευση εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τριμελές Προεδρείο, που διευθύνει τις εργασίες της, τηρεί τη διαδικασία, συντάσσει και υπογράφει τα πρακτικά της.
Άρθρο 12: Απαρτία της ΓΣ
1) Η ΓΣ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται σε αυτήν το 50% συν 1 των μελών της Κίνησης. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς νέα πρόσκληση, σε περίπτωση μεν τακτικής Συνέλευσης ύστερα από μία εβδομάδα, την ίδια ημέρα και ώρα και στον ίδιο τόπο, σε περίπτωση δε έκτακτης Συνέλευσης, ύστερα από δύο ημέρες, την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο, και πραγματοποιείται με οσαδήποτε μέλη είναι παρόντα σε αυτήν.
2) Απαγορεύεται η συμμετοχή στις ΓΣ και στις ψηφοφορίες με εξουσιοδότηση.
3) Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές και σε παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι και ψήφου σε αυτές.
Άρθρο 13: Αποφάσεις της ΓΣ
1) Οι αποφάσεις στις ΓΣ λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία.
2) Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτικά μυστική, όταν πρόκειται για την εκλογή
ΣΕ, καθώς και για θέματα που η ίδια η ΓΣ αποφασίζει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η ψηφοφορία είναι φανερή και γίνεται με ανάταση του χεριού.
3) Κατά τη λήψη των αποφάσεων εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων και με στόχο μια δημιουργική και συνθετική μεγάλη πλειοψηφία ή και ομοφωνία στα καίρια ζητήματα του Δήμου και της κοινωνίας.
Άρθρο 14: Η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ)
1) Η ΣΕ έχει την ευθύνη λειτουργίας και έκφρασης της Κίνησης, της προβολής των θέσεών της, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, της σύγκληση της ΓΣ, της διαχείρισης και του ελέγχου των οικονομικών της και γενικά του προγραμματισμού δράσης της Κίνησης. Φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΓΣ, αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ δύο ΓΣ και χαράζει μαζί με τη Δημοτική Επιτροπή την πολιτική που ακολουθούν τα εκλεγμένα μέλη της Κίνησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα
του Δήμου.
2) Η ΣΕ αποτελείται από 25 μέλη.
3) Η θητεία της διαρκεί δυόμισι (2 ½) χρόνια και τα μέλη της εκλέγονται στην αρχή και στο μέσο μίας δημοτικής θητείας.
4) Τα μέλη της ΣΕ εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο τα ονόματα των υποψηφίων γράφονται με αλφαβητικήσειρά. Εκλέγονται όσοι λάβουν τη σχετική πλειοψηφία. Στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να τεθούν περισσότεροι από δώδεκα (12) σταυρούς.
5) Την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών την έχει τριμελής Εφορευτική Επιτροπή.
6) Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν, είναι αναπληρωματικά μέλη της Σ.Ε. και αναπληρώνουν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση παραίτησης κ.λπ.. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, οι κενές θέσεις καλύπτονται με συμπληρωματική εκλογή από τη Γ.Σ.
7) Μέλη της Σ.Ε. είναι αυτοδίκαια οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης ως υπεράριθμοι.
Άρθρο 15: Συνεδριάσεις, απαρτία, λήψη αποφάσεων της ΣΕ
1) Η ΣΕ συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα και έκτακτα, όταν τούτο κριθεί αναγκαίο από τον/την Γραμματέα ή το ζητήσουν τρία μέλη της.
2) Ο/Η Γραμματέας υποχρεούται να ειδοποιήσει τα μέλη της ΣΕ για την επικείμενη συνεδρίασή της τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης.
3) Η ΣΕ βρίσκεται σε απαρτία, αν παρευρίσκονται στη συνεδρίαση περισσότερα από το ½ των μελών της.
4) Οι αποφάσεις παίρνονται από την πλειοψηφία (50% + 1) των παρόντων, αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες για σύγκλιση και σύνθεση τωναπόψεων. Οι απόψεις που μειοψηφούν στη ΣΕ. μπορούν να τίθενται υπόψη της
ΓΣ και να εκφράζονται και δημόσια ως απόψεις της μειοψηφίας.
Άρθρο 16: Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής (ΓΣΕ)
1) Η ΓΣΕ αποτελεί το Γραφείο της ΣΕ και η σύνθεσή της, στην οποία προβλέπεται θέση Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα και Ταμία, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της καθορίζεται με εσωτερική διαδικασία από την ίδια τη ΣΕ.
2) Ο/Η Γραμματέας προεδρεύει στις συνεδριάσεις της ΣΕ και εκπροσωπεί δημόσια την Κίνηση..
3) Ο/ Αναπληρωτής/τρια Γραμματέας αναπληρώνει τον/την Γραμματέα στα καθήκοντά του/της, όταν για οποιονδήποτε λόγο κωλύεται προσωρινά προς τούτο.
4) Ο Ταμίας της Κίνησης έχει την εποπτεία και την επιμέλεια, αλλά και τηνευθύνη των οικονομικών της, τηρώντας τα ανάλογα παραστατικά και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.
5) Ο/Η Γραμματέας μπορεί να είναι άλλο πρόσωπο από τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο. Στην περίπτωση αυτή ο/η υποψήφιος/α Δήμαρχος είναι αυτοδίκαια μέλος της ΓΣΕ.
5) Η ΓΣΕ τηρεί με δική της ευθύνη το βιβλίο πρακτικών των ΓΣ, το βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων της ΣΕ και της ΓΣΕ και το βιβλίο ταμείου της Κίνησης.
Άρθρο 17: Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας
Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κίνησης και τη δραστηριοποίηση των μελών της, με ευθύνη της ΣΕ, συγκροτούνται Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας, περιστασιακά ή μόνιμα, για τη μελέτη διαφόρων θεμάτων
και τη διοργάνωση δραστηριοτήτων κ.λπ., που το αντικείμενο της δουλειάς τους, ο αριθμός των μελών τους και τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν καθορίζονται από τη ΓΣ ή τη ΣΕ, ανάλογα με τους επιδιωκόμενους κάθε φορά στόχους. Σε αυτές υπάρχουν υπεύθυνοι-συντονιστές, οι οποίοι ορίζονται από τη ΣΕ της Κίνησης.
Άρθρο 18: Η Δημοτική Επιτροπή (ΔΕ)
Η ΔΕ αποτελείται από τους/τις εκλεγμένους/ες δημοτικούς συμβούλους και τους/τις εκπροσώπους της Κίνησης στα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Έχει ως αντικείμενο εργασίας την προετοιμασία των θέσεων της Κίνησης στα Δημοτικά Συμβούλια και τα νομικά πρόσωπα, την ενημέρωση της ΣΕ και τη συνεργασία μαζί της. Την ευθύνη για την τακτική και ομαλή λειτουργία της ΔΕ έχει ο υποψήφιος Δήμαρχος της Κίνησης.
Άρθρο 19: Υποψήφιος/α Δήμαρχος και υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι
1) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος που στηρίζει η Κίνηση εκλέγεται έγκαιρα από τη ΓΣ, στην οποία έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη που έχουν εγγραφεί τουλάχιστον δεκαπέντε 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία εκλογής.
2) Ο/Η υποψήφιος/α δήμαρχος εκπροσωπεί την Κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες εμφανίσεις.
3) Υποψήφιοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης μπορούν να είναι όλα τα μέλη της ή και συνεργαζόμενοι που αποδέχονται τη διακήρυξη και τις καταστατικές αρχές της.
4) Οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι για την προβολή τους θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα από κοινού αποφασισμένα μέσα και τρόπους, ώστε να εξασφαλίζεται η ισοτιμία μεταξύ τους.
5) Τα μέλη, οι συνεργαζόμενοι/ες και οι υποψήφιοι/ες στο ψηφοδέλτιο της Κίνησης αποδέχονται ότι οι δημόσιες εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και αποφασίζονται αποκλειστικά από την Επιτροπή Επικοινωνίας της Κίνησης, η οποία φροντίζει να κατανέμει ισότιμα ρόλους και χρόνο.
Άρθρο 20: Ανακλητότητα
1) Όλα τα μέλη της Κίνησης αποδέχονται εκ των προτέρων την ανακλητότητα από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατέχουν. Θεσπίζεται και επιδιώκεται η εναλλαγή σε όλες τις θέσεις ευθύνης, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
2) Ειδικότερα, σε περίπτωση εκλογής δημάρχου, στο τέλος της θητείας επαναβεβαιώνεται ή όχι η υποψηφιότητά του. Ανώτατο όριο για τη θέση ευθύνης του δημάρχου είναι οι δύο (2) θητείες.
Άρθρο 21: Έσοδα της Κίνησης
1) Πόροι της Κίνησης είναι:
α) τα δικαιώματα εγγραφής των μελών,
β) οι τακτικές ετήσιες συνδρομές,
γ) οι έκτακτες εισφορές των μελών,
δ) τα έσοδα από δραστηριότητες και εκδηλώσεις της,
ε) τα έσοδα από δωρεές φίλων της, με ανώτατο όριο τα 500 €, και
στ) οι ενισχύσεις όσων κατέχουν αμειβόμενες θέσεις στις δομές του Δήμου εξαιτίας της σχέσης τους με την Κίνηση και το ψηφοδέλτιό της. Η ενίσχυση αυτή ορίζεται στο 20% της αποζημίωσης ή του μισθού που λαμβάνουν. Ένα μέρος του ποσού αυτού θα χρησιμοποιείται σε σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης.
2) Το ύψος του δικαιώματος εγγραφής και της τακτικής ετήσιας συνδρομής ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία μπορεί να θεσπίσει την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής για τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της Κίνησης.
Άρθρο 22: Τελική διάταξη
Η πιστή τήρηση και η εφαρμογή των καταστατικών αρχών αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και, ταυτόχρονα, καθήκον του κάθε μέλους της Κίνησης.
Γιαννιτσά 18-1-2014