Ούτε στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Ανεξάρτητα από την άξια αθλητική επίδοση της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο μουντιάλ, η κατάκτηση του τίτλου έχει ορισμένες σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε θεωρώντας ότι το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα άθλημα.
Η νίκη των Γερμανών μεταφράστηκε κοινωνικοπολιτικά τόσο όσον αφορά την συμπεριφορά των Γερμανών απέναντι στους μετανάστες , στους πολιτικά και κοινωνικά ασύμβατους όσο και όσον αφορά την ενίσχυση της Μέρκελ εσωτερικά .Καθόλου τυχαία άλλωστε η κ. καγκελάριος παρέστη τόσο στο εναρκτήριο ματς όσο και στον τελικό και κατά το νέο προσφιλές έθιμο, έβγαλε selfie φωτογραφίες στις καμπίνες με τους παίκτες. Καθόλου τυχαία είναι επίσης η τακτική και αγωνιώδης της ενημέρωση όσον αφορά την εθνική Γερμανίας.
Για λόγους τεκμηρίωσης θα αναφερθώ ακολούθως σχεδόν αποκλειστικά σε γερμανικά έντυπα τα οποία θα παραθέσω ακολούθως με συνδέσμους σε παρένθεση. Όπως θα δείξουμε παρακάτω την νύχτα που ακολούθησε τον τελικό μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής εκδηλώθηκαν διάφορες πόλεις της Γερμανίας ποικίλες ξενοφοβικές και εθνικιστικές και εν μέρει βίαιες εξάρσεις.
Με αφετηρία την Γκάνα
Στην αφετηρία παραπέμπουμε στο ματς της Γερμανίας κατά της Γκάνας στο οποίο οχτώ Γερμανοί έβαψαν μαύρα τα πρόσωπα φορούσαν μαύρα γυαλιά ενώ στις μπλούζες τους έγραφαν «Γκάνα». και δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες τους για να κοινοποιήσουν το κατόρθωμα τους. Το περιστατικό έφτασε στη FIFA η οποία δήλωσε ότι θα κάνει έρευνα και θα δείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια ρατσιστικά περιστατικά. Στο ίδιο παιχνίδι ένας ακόμα Γερμανός οπαδός είχε γράψει διάφορα ναζιστικά μηνύματα στο σώμα του και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο! (http://www.unhcr.gr/)
Μετά τον τελικό
Όπως αναφέρει η εφημερίδα NeuesDeutschland ( http://www.neues-deutschland.de) ένας 19 χρόνος μαχαιρώθηκε κατά την διάρκεια δημόσιας παρακολούθησης του τελικού λόγω διένεξης που αφορούσε προφανώς την επίδοση της Γερμανίας . Ο νεαρός ήταν αραβικής καταγωγής και πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα σε μια αυτοκινητοπομπή στο Berghein της Ρηνανίας μια γυναίκα 23 ετών πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά . Συνολικάπυροβολήθηκαν 3 αυτοκίνηταεκείνοτοβράδυ(ksta.de).
Στο Ingelheim κατά την διάρκεια της δημόσιας προβολής του τελικού κάποιος οπαδός έριξε με φωτοβολίδα στο πλήθος. Τραυματίστηκαν δύο θεατές. Επίσης σε δημόσια προβολή του τελικού στο Schwabenheim κάποιος οπαδός με ακροδεξιές διαθέσεις επιτέθηκε άγρια σε ιδιοκτήτες καντίνας και συνελήφθη κατόπιν αντίστασης στην αστυνομία (http://www.wormser-zeitung.de/). Στο Hammακροδεξιοί τραμπούκοι επιτέθηκαν αρχικά σε υπεύθυνους ασφαλείας και μετά στην ίδια στην αστυνομία, Στο Μοερς φωτοβολίδες και μπουκάλια πετάχτηκαν από νεοναζί κατά περαστικών (ruhrbarone.de). Αποσβολωμένος από τα ποικίλα περιστατικά κάποιος ευαίσθητος Γερμανός φίλαθλος βγάζει το εξής συmπέρασμα στο TWITTER: «ντρέπομαι για αυτά. Εάν αυτά τα πράγματα πυροδοτούνται από την κατάκτηση ενός παγκόσμιου τίτλου τότε δεν τον θέλω για την Γερμανία».
Το απόγευμα της Κυριακής του τελικού μια ομάδα οπαδών της ομάδας HamburgerSV επιτέθηκαν στο καφενείο Shebeen που συχνάζουν οι οπαδοί της ομάδας του FCSt. Pauli. Οι τραμπούκοι με προφανή ακροδεξιό υπόβαθρο παρέλασαν κραυγάζοντας στο St. Pauli, έσπασαν τα τζάμια του μαγαζιού, χτύπησαν και τραυμάτισαν στην συνέχεια πελάτες. Σημειώνεται ότι η St. Pauli θεωρείται ομάδα που στηρίζεται από δημοκρατικό , αριστερό φίλαθλο κοινό.
Στην Jena χτυπήθηκε η αριστερή περιφερειακή σύμβουλος Katharina König από οπαδούς της Εθνικής επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον τελικό .
Άπειρα όμοια περιστατικά διαδραματίστηκαν σε όλη την Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία της Βρέμης σε συνέντευξη τύπου παραδέχεται αύξηση των βίαιων και έκνομων περιστατικών μετά τον τελικό., Στην περιοχή Vegesack της Βρέμης μάλιστα 40 τραμπούκοι φίλαθλοι επιτέθηκαν στην αστυνομία και την εγκλώβισαν στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό όπου περίμενε ενισχύσει. Ο αστυνομικός διευθυντής της τοπικής αστυνομίας αναφέρθηκε σε μία αφόρητη κατάσταση που έβαλε τους αστυνομικούς σε σοβαρά διλήμματα τα οποία αφορούσαν το επαγγελματικό ήθος των αστυνομικών.. Οι ενισχύσεις έφτασαν όταν οι ταμπούκοι έιχαν ήδη τραπεί σε φυγή. (http://www.radiobremen.de/)
Επιθετικές ήταν οι διαθέσεις των οπαδών και στην Κολωνία μετά τον τελικό όπως αναφέρει η τοπική αστυνομία. Ποικίλες επιθέσεις κατά αστυνομικών . Έγιναν πολλές συλλήψεις και συνολικά 22 μηνύσεις της αστυνομίας για επίθεση κατά της σωματικής ακεραιότητας, αντίσταση κατά της αρχής , εξύβριση και παραβίαση του νόμου περί βεγγαλικών http://kggp.de)
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Stern κυκλοφορεί video με αυτοκινητοπομπή στην Βαιμάρη όπου ακούγονται τα νεοναζιστικά συνθήματα «H Γερμανία στους Γερμανούς . Έξω οι ξένοι» ("Deutschlandden Deutschen, Ausländerraus") .
Σε όλη την Γερμανία παρατηρήθηκαν μικρές και μεγάλες παρελάσεις με το σύνθημα "SiegHeil" , «η Γερμανία πάνω από όλα» ( Deutschland überalles) ενώ το facebook και το twitter βρίθει από ανάλογα συνθήματα
Όπως αναφέρει το αντιναζιστικό δίκτυο στην σελίδα του στην πόλη Stade εμφανίστηκαν ομάδες οπαδών με την επιγραφή 88 ( το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου είναι το Η. Το 88 σημαίνει ΗΗ δηλαδή HeilHitler) και αυτοκινητοπομπές με σημαίες του γερμανικού Ραϊχ
To ίδιο συνέβη και στην Κολωνία , στο Wuppertal . Στο Ανόβερο οι φίλαθλοι της Γερμανίας προτίμησαν το σύνθημα « εδώ κυβερνάει η Afd) ("HierregiertdieAfD". HAfD είναι ένα σύγχρονο αντιευρωπαϊκό και εθνικιστικό πολιτικό κόμμα). Στο Bochum ανήρτησαν οι οπαδοί μια σημαία του ΡΑΙΧ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Οι χορωδίες οπαδών με το σύνθημα “SiegHeil” υπήρξαν ένα αυτονόητο της ποδοσφαιρικής γιορτής σε πάρα πολλές πόλεις.
Στο Marburg μια ομάδα μεθυσμένων Ναζί κραύγαζε "Deutschland überalles" ( Γερμανία πάνω από όλα ) Το “SiegHeil” υπήρξε κεντρικό σύνθημα πορειών στην Karsruhe , το Wiesbaden , το Βερολίνο και 13 άλλες πόλεις. Στο Αμβούργο η αστυνομία στήθηκε 10 μέτρα απέναντι από νεοναζί που φώναζαν SiegHeil" χωρίς να επέμβει .
Σε κάποιες περιοχές ακούστηκε το σύνθημα « σήκωσε το χέρι αν είσαι Γερμανός» . Στο metro του Ανόβερου μια έγχρωμη Γερμανίδα προσβλήθηκε από οπαδούς της Εθνικής Γερμανίας με τις λέξεις « κοίτα τον εαυτό σου . Δεν είναι δυνατόν να είσαι οπαδός της Γερμανίας»
Στο Αμβούργο οι νεοναζί πετούσαν αντικείμενα στο Café Absurd ( προοδευτικό καφέ) ενώ από το καταφύγιο μεταναστών του Ανόβερου περνούσαν καθημερινά οπαδοί που έδειχναν τον χιτλερικό χαιρετισμό στους μετανάστες.
Η σελίδα του Facebook "Schlandwatch" δείχνει εικόνες του εορτασμού ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έπαιρνε ακροδεξιά απόχρωση: Γερμανικές σημαίες με τον χιτλερικό σταυρό, συνθήματα με αγκυλωτούς σε τοίχους κοκ
Στο Offenbachκατά την διάρκεια της εορτής νίκης στην πλατεία ακούστηκαν τα συνθήματα "FreePalestine", "HeilHitler" και έξω οι Εβραίοι (Judenraus) . Ο εναγκαλισμός μεταξύ εθνικιστικών οπαδών και αντισημίτες παρατηρήθηκε και στο Dortmundκαι το Βερολίνο
Επίσης στο Dortmundακούγεται το σύνθημα "NoHomo" (Όχι στους ομοφυλόφιλους)
Στο Annaberg επιχείρησαν οι Νεοναζί να τρακάρουν έναν νεαρό αντιφασίστα με το αυτοκίνητο.
Ένας οπαδός της εθνικής Γερμανίας πόζαρε στο Βερολίνο προκλητικά μπροστά στο μνημείο του Holocaust.
Η κατάκτηση του τίτλου οδήγησε στην Γερμανία όχι μόνο στην εξάντληση της φανέλας της Εθνικής. Στο διαδίκτυο διατίθενται με μεγάλη επιτυχία μπλουζάκια με μακάβριους νεοναζιστικούς συμβολισμούς. Πάνω σε αυτά ποζάρει ο αετός του ΡΑΙΧ και συνθήματα όπως „Endsieg“ ( τελική νίκη ) και „Blitzkrieg“ ( πόλεμος αστραπή ). Τα προϊόντα αυτά βρίσκονται όχι πλέον αποκλειστικά στα SITE των νεοναζί αλλά στα SITE των μεγαλύτερων online εμπόρων της Γερμανίας.
Έπαρση και αλαζονεία
Διαβάζοντας γερμανικές εφημερίδες , τα γερμανικά social media αλλά και ακούγοντας αυτά που μου μεταφέρουν πολιτικοποιημένοι φίλοι μου από την Γερμανία , υπάρχει μια διάχυτη και επιθετική διάθεση αλαζονείας ειδικά σε εκείνα τα στρώματα που ασχολούνται με το ποδόσφαιρό και χρειάζονται ένα σαφές αίσθημα ταυτότητας. Αυτή η διάθεση μάλιστα σχολιάζεται με έμφαση από γερμανικά προοδευτικά έντυπα όπως η TAZ, η Ζeit, η Freitag και η Frankfurter Rundschau.
Σίγουρα η πλειονότητα των Γερμανών γιόρτασε απλά το γεγονός της κατάκτησης του τίτλου ως σπουδαία αθλητική επίδοση. Σίγουρα ο εορτασμός είναι απολύτως δικαιολογημένος αφού η Εθνική Γερμανίας όχι μόνο κατέκτησε έναν παγκόσμιο τίτλο αλλά έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο. Πέραν τούτου γνωρίζουμε επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών διαπνέεται από δημοκρατικά και βαθιά ευρωπαϊκά συναισθήματα. Όλα αυτά ωστόσο δεν δικαιολογούν όσους υποτιμούν τα φαινόμενα νεοναζισμού που συνδέονται με το ποδόσφαιρο και την εθνικιστική έπαρση, αφού έτσι προσφέρουν επί της ουσίας ανοχή και έδαφος στο φαινόμενο.
Σε πάρα πολλά γερμανικά έντυπα ηλεκτρονικά λοιπόν και μη καταδεικνύεται έκδηλα ότι η κατάκτηση του τίτλου οδήγησε σε έπαρση και σε φαινόμενα βίας στην Γερμανία.. Πολλά εξ αυτών παραπέμπουν σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας που ακολούθησαν μετά τον τελικό. Προσπάθησα με την παρέμβαση μου να αναδείξω ορισμένα.
GouchoDance
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα « DerFreitag» το οποίο αναφέρεται στον υποτιμητικό για τους Αργεντινούς εκείνο χορό ( GauchoTanz) που έδειξαν διάφοροι παίκτες της γερμανικής εθνικής καtά τον εορτασμό του τίτλοι μπροστά από την πύλη του Βραδενβούργου στο Βερολίνο .Όπως γράφει η εφημερίδα , «όταν επιστρέφει μια Εθνική ομάδα από την κατάκτηση ενός παγκοσμίου κυπέλλου και συμμετέχει σε μια τελετή εορτασμού μπροστά στην πύλη του Βραδενβούργου που έχει μεγάλη εθνική αλλά και εμπορική σημασία, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπόδειγμα ». Στην συνέχεια η εφημερίδα αναρωτιέται και απαντάει « ήταν ο χορός αυτός των Gaucho υποδειγματικός; Όχι. Όμως είναι (οι παίκτες) για αυτόν τον λόγο Ναζί; Όχι. Είναι οι….οπαδοί τους όλοι ακροδεξιοί Ναζί; Όχι . Είναι οι Αργεντίνοι μονίμως προσβεβλημένοι . Όχι . Όμως μπορεί ένας τέτοιος άνοστος χορός να προάγει το ακροδεξιό ρεπερτόριο σκέψης και ιδεών ; Δυστυχώς ναι. Από την στιγμή που το ίδιο το αποτέλεσμα του τελικού από μόνο του οδήγησε σε ποικίλα ακροδεξιά περιστατικά , θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δυστυχώς αυτοί οι ηλίθιοι ( ακροδεξιοί) θα ενθαρρυνθούν από τέτοιες μορφές χορού». Το ζήτημα εδώ δεν αφορά εάν μια χώρα αισθάνεται προσβεβλημένη . Το θέμα είναι ότι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί υποδειγματική .Οι Αργεντινοί θα μας συγχωρήσουν Αλλά δυστυχώς θα πρέπει να ζούμε μαζί με τους ηλιθίους που βρίσκουν τέτοιους χορούς "cool" και πιθανώς θελήσουν ακόμα και να τους μιμηθούν. …σε άλλες περιστάσεις. Είναι η κοινωνία μας, για την οποία πρέπει να ανησυχούμε» . Στην ίδια κατεύθυνση ο DanielBax της προoδευτικής εφημερίδας TAΖ σχολιάζει ότι με τον περίεργο και ανούσιο χορό τους οι Γερμανοί διεθνής επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την προκατάληψη ότι οι Γερμανοί δεν είναι ικανοί να γιορτάσουν μια επιτυχία χωρίς να ανυψωθούν μανιωδώς πάνω από άλλους. Σίγουρα σημειώνει ο συγγραφέας στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλές παρεκτροπές .Εντούτοις είναι διαφορετικό να κοροϊδεύουν οι Γερμανοί διεθνής την αντίπαλη ομάδα στην κεντρική γιορτή μπροστά σε 200.000 κόσμο και μάλιστα με φόντο την πύλη του Βρανδενβούργου. Οι παίκτες της εθνικής κατά τον Bax από περίοπη θέση δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο του υποδείγματος που επενδύεται σε αυτούς. Οι διεθνής προσέφεραν επομένως μια πολύ κακή υπηρεσία σε δασκάλους , προπονητές και γονείς που προσπαθούν διδάξουν στα παιδιά τον σεβασμό απέναντι στον αντίπαλο και ειδικότερα ότι δεν κοροϊδεύουμε και δεν γελοιοποιούμε τον αντίπαλο σε περίπτωση ήττας του.
Ο χορός των Γερμανών διεθνών δεν άρεσε ούτε στην Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία ζήτησε επισήμως συγγνώμη για αυτό το περιστατικό .
Επίμετρο
Σίγουρα το πεδίο του ποδοσφαιρικού αθλητισμού όπως της πολιτικής και της κοινωνίας είναι γεμάτο από λάθη και παρεκτροπές. Όπως και στην ζωή και στην πολιτική έτσι και στο ποδόσφαιρό η μάχη γίνεται μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας, μεταξύ ορθολογικού και παράλογου , μεταξύ δίκαιου και άδικού, μεταξύ σωστού και λάθους και μεταξύ υποδειγματικού τρόπου συμπεριφοράς και αποτρόπαιου. Αυτή την μάχη πρέπει να δώσουμε . Η άγνοια, η γενίκευση ή υποτίμηση και η πνευματική νωθρότητα αποτελούν ασφαλώς εμπόδια σε αυτή την μάχη.
Μαυροζαχαράκης Μανόλης
Κοινωνιολόγος- Πολιτικός Επιστήμονας
http://antikleidi.com/author/manolis/
Ανεξάρτητα από την άξια αθλητική επίδοση της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο μουντιάλ, η κατάκτηση του τίτλου έχει ορισμένες σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοήσουμε θεωρώντας ότι το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα άθλημα.
Η νίκη των Γερμανών μεταφράστηκε κοινωνικοπολιτικά τόσο όσον αφορά την συμπεριφορά των Γερμανών απέναντι στους μετανάστες , στους πολιτικά και κοινωνικά ασύμβατους όσο και όσον αφορά την ενίσχυση της Μέρκελ εσωτερικά .Καθόλου τυχαία άλλωστε η κ. καγκελάριος παρέστη τόσο στο εναρκτήριο ματς όσο και στον τελικό και κατά το νέο προσφιλές έθιμο, έβγαλε selfie φωτογραφίες στις καμπίνες με τους παίκτες. Καθόλου τυχαία είναι επίσης η τακτική και αγωνιώδης της ενημέρωση όσον αφορά την εθνική Γερμανίας.
Για λόγους τεκμηρίωσης θα αναφερθώ ακολούθως σχεδόν αποκλειστικά σε γερμανικά έντυπα τα οποία θα παραθέσω ακολούθως με συνδέσμους σε παρένθεση. Όπως θα δείξουμε παρακάτω την νύχτα που ακολούθησε τον τελικό μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής εκδηλώθηκαν διάφορες πόλεις της Γερμανίας ποικίλες ξενοφοβικές και εθνικιστικές και εν μέρει βίαιες εξάρσεις.
Με αφετηρία την Γκάνα
Στην αφετηρία παραπέμπουμε στο ματς της Γερμανίας κατά της Γκάνας στο οποίο οχτώ Γερμανοί έβαψαν μαύρα τα πρόσωπα φορούσαν μαύρα γυαλιά ενώ στις μπλούζες τους έγραφαν «Γκάνα». και δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες τους για να κοινοποιήσουν το κατόρθωμα τους. Το περιστατικό έφτασε στη FIFA η οποία δήλωσε ότι θα κάνει έρευνα και θα δείξει μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια ρατσιστικά περιστατικά. Στο ίδιο παιχνίδι ένας ακόμα Γερμανός οπαδός είχε γράψει διάφορα ναζιστικά μηνύματα στο σώμα του και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο! (http://www.unhcr.gr/)
Μετά τον τελικό
Όπως αναφέρει η εφημερίδα NeuesDeutschland ( http://www.neues-deutschland.de) ένας 19 χρόνος μαχαιρώθηκε κατά την διάρκεια δημόσιας παρακολούθησης του τελικού λόγω διένεξης που αφορούσε προφανώς την επίδοση της Γερμανίας . Ο νεαρός ήταν αραβικής καταγωγής και πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα σε μια αυτοκινητοπομπή στο Berghein της Ρηνανίας μια γυναίκα 23 ετών πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά . Συνολικάπυροβολήθηκαν 3 αυτοκίνηταεκείνοτοβράδυ(ksta.de).
Στο Ingelheim κατά την διάρκεια της δημόσιας προβολής του τελικού κάποιος οπαδός έριξε με φωτοβολίδα στο πλήθος. Τραυματίστηκαν δύο θεατές. Επίσης σε δημόσια προβολή του τελικού στο Schwabenheim κάποιος οπαδός με ακροδεξιές διαθέσεις επιτέθηκε άγρια σε ιδιοκτήτες καντίνας και συνελήφθη κατόπιν αντίστασης στην αστυνομία (http://www.wormser-zeitung.de/). Στο Hammακροδεξιοί τραμπούκοι επιτέθηκαν αρχικά σε υπεύθυνους ασφαλείας και μετά στην ίδια στην αστυνομία, Στο Μοερς φωτοβολίδες και μπουκάλια πετάχτηκαν από νεοναζί κατά περαστικών (ruhrbarone.de). Αποσβολωμένος από τα ποικίλα περιστατικά κάποιος ευαίσθητος Γερμανός φίλαθλος βγάζει το εξής συmπέρασμα στο TWITTER: «ντρέπομαι για αυτά. Εάν αυτά τα πράγματα πυροδοτούνται από την κατάκτηση ενός παγκόσμιου τίτλου τότε δεν τον θέλω για την Γερμανία».
Το απόγευμα της Κυριακής του τελικού μια ομάδα οπαδών της ομάδας HamburgerSV επιτέθηκαν στο καφενείο Shebeen που συχνάζουν οι οπαδοί της ομάδας του FCSt. Pauli. Οι τραμπούκοι με προφανή ακροδεξιό υπόβαθρο παρέλασαν κραυγάζοντας στο St. Pauli, έσπασαν τα τζάμια του μαγαζιού, χτύπησαν και τραυμάτισαν στην συνέχεια πελάτες. Σημειώνεται ότι η St. Pauli θεωρείται ομάδα που στηρίζεται από δημοκρατικό , αριστερό φίλαθλο κοινό.
Στην Jena χτυπήθηκε η αριστερή περιφερειακή σύμβουλος Katharina König από οπαδούς της Εθνικής επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον τελικό .
Άπειρα όμοια περιστατικά διαδραματίστηκαν σε όλη την Γερμανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία της Βρέμης σε συνέντευξη τύπου παραδέχεται αύξηση των βίαιων και έκνομων περιστατικών μετά τον τελικό., Στην περιοχή Vegesack της Βρέμης μάλιστα 40 τραμπούκοι φίλαθλοι επιτέθηκαν στην αστυνομία και την εγκλώβισαν στον τοπικό σιδηροδρομικό σταθμό όπου περίμενε ενισχύσει. Ο αστυνομικός διευθυντής της τοπικής αστυνομίας αναφέρθηκε σε μία αφόρητη κατάσταση που έβαλε τους αστυνομικούς σε σοβαρά διλήμματα τα οποία αφορούσαν το επαγγελματικό ήθος των αστυνομικών.. Οι ενισχύσεις έφτασαν όταν οι ταμπούκοι έιχαν ήδη τραπεί σε φυγή. (http://www.radiobremen.de/)
Επιθετικές ήταν οι διαθέσεις των οπαδών και στην Κολωνία μετά τον τελικό όπως αναφέρει η τοπική αστυνομία. Ποικίλες επιθέσεις κατά αστυνομικών . Έγιναν πολλές συλλήψεις και συνολικά 22 μηνύσεις της αστυνομίας για επίθεση κατά της σωματικής ακεραιότητας, αντίσταση κατά της αρχής , εξύβριση και παραβίαση του νόμου περί βεγγαλικών http://kggp.de)
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Stern κυκλοφορεί video με αυτοκινητοπομπή στην Βαιμάρη όπου ακούγονται τα νεοναζιστικά συνθήματα «H Γερμανία στους Γερμανούς . Έξω οι ξένοι» ("Deutschlandden Deutschen, Ausländerraus") .
Σε όλη την Γερμανία παρατηρήθηκαν μικρές και μεγάλες παρελάσεις με το σύνθημα "SiegHeil" , «η Γερμανία πάνω από όλα» ( Deutschland überalles) ενώ το facebook και το twitter βρίθει από ανάλογα συνθήματα
Όπως αναφέρει το αντιναζιστικό δίκτυο στην σελίδα του στην πόλη Stade εμφανίστηκαν ομάδες οπαδών με την επιγραφή 88 ( το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου είναι το Η. Το 88 σημαίνει ΗΗ δηλαδή HeilHitler) και αυτοκινητοπομπές με σημαίες του γερμανικού Ραϊχ
To ίδιο συνέβη και στην Κολωνία , στο Wuppertal . Στο Ανόβερο οι φίλαθλοι της Γερμανίας προτίμησαν το σύνθημα « εδώ κυβερνάει η Afd) ("HierregiertdieAfD". HAfD είναι ένα σύγχρονο αντιευρωπαϊκό και εθνικιστικό πολιτικό κόμμα). Στο Bochum ανήρτησαν οι οπαδοί μια σημαία του ΡΑΙΧ στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Οι χορωδίες οπαδών με το σύνθημα “SiegHeil” υπήρξαν ένα αυτονόητο της ποδοσφαιρικής γιορτής σε πάρα πολλές πόλεις.
Στο Marburg μια ομάδα μεθυσμένων Ναζί κραύγαζε "Deutschland überalles" ( Γερμανία πάνω από όλα ) Το “SiegHeil” υπήρξε κεντρικό σύνθημα πορειών στην Karsruhe , το Wiesbaden , το Βερολίνο και 13 άλλες πόλεις. Στο Αμβούργο η αστυνομία στήθηκε 10 μέτρα απέναντι από νεοναζί που φώναζαν SiegHeil" χωρίς να επέμβει .
Σε κάποιες περιοχές ακούστηκε το σύνθημα « σήκωσε το χέρι αν είσαι Γερμανός» . Στο metro του Ανόβερου μια έγχρωμη Γερμανίδα προσβλήθηκε από οπαδούς της Εθνικής Γερμανίας με τις λέξεις « κοίτα τον εαυτό σου . Δεν είναι δυνατόν να είσαι οπαδός της Γερμανίας»
Στο Αμβούργο οι νεοναζί πετούσαν αντικείμενα στο Café Absurd ( προοδευτικό καφέ) ενώ από το καταφύγιο μεταναστών του Ανόβερου περνούσαν καθημερινά οπαδοί που έδειχναν τον χιτλερικό χαιρετισμό στους μετανάστες.
Η σελίδα του Facebook "Schlandwatch" δείχνει εικόνες του εορτασμού ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις έπαιρνε ακροδεξιά απόχρωση: Γερμανικές σημαίες με τον χιτλερικό σταυρό, συνθήματα με αγκυλωτούς σε τοίχους κοκ
Στο Offenbachκατά την διάρκεια της εορτής νίκης στην πλατεία ακούστηκαν τα συνθήματα "FreePalestine", "HeilHitler" και έξω οι Εβραίοι (Judenraus) . Ο εναγκαλισμός μεταξύ εθνικιστικών οπαδών και αντισημίτες παρατηρήθηκε και στο Dortmundκαι το Βερολίνο
Επίσης στο Dortmundακούγεται το σύνθημα "NoHomo" (Όχι στους ομοφυλόφιλους)
Στο Annaberg επιχείρησαν οι Νεοναζί να τρακάρουν έναν νεαρό αντιφασίστα με το αυτοκίνητο.
Ένας οπαδός της εθνικής Γερμανίας πόζαρε στο Βερολίνο προκλητικά μπροστά στο μνημείο του Holocaust.
Η κατάκτηση του τίτλου οδήγησε στην Γερμανία όχι μόνο στην εξάντληση της φανέλας της Εθνικής. Στο διαδίκτυο διατίθενται με μεγάλη επιτυχία μπλουζάκια με μακάβριους νεοναζιστικούς συμβολισμούς. Πάνω σε αυτά ποζάρει ο αετός του ΡΑΙΧ και συνθήματα όπως „Endsieg“ ( τελική νίκη ) και „Blitzkrieg“ ( πόλεμος αστραπή ). Τα προϊόντα αυτά βρίσκονται όχι πλέον αποκλειστικά στα SITE των νεοναζί αλλά στα SITE των μεγαλύτερων online εμπόρων της Γερμανίας.
Έπαρση και αλαζονεία
Διαβάζοντας γερμανικές εφημερίδες , τα γερμανικά social media αλλά και ακούγοντας αυτά που μου μεταφέρουν πολιτικοποιημένοι φίλοι μου από την Γερμανία , υπάρχει μια διάχυτη και επιθετική διάθεση αλαζονείας ειδικά σε εκείνα τα στρώματα που ασχολούνται με το ποδόσφαιρό και χρειάζονται ένα σαφές αίσθημα ταυτότητας. Αυτή η διάθεση μάλιστα σχολιάζεται με έμφαση από γερμανικά προοδευτικά έντυπα όπως η TAZ, η Ζeit, η Freitag και η Frankfurter Rundschau.
Σίγουρα η πλειονότητα των Γερμανών γιόρτασε απλά το γεγονός της κατάκτησης του τίτλου ως σπουδαία αθλητική επίδοση. Σίγουρα ο εορτασμός είναι απολύτως δικαιολογημένος αφού η Εθνική Γερμανίας όχι μόνο κατέκτησε έναν παγκόσμιο τίτλο αλλά έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο. Πέραν τούτου γνωρίζουμε επίσης ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών διαπνέεται από δημοκρατικά και βαθιά ευρωπαϊκά συναισθήματα. Όλα αυτά ωστόσο δεν δικαιολογούν όσους υποτιμούν τα φαινόμενα νεοναζισμού που συνδέονται με το ποδόσφαιρο και την εθνικιστική έπαρση, αφού έτσι προσφέρουν επί της ουσίας ανοχή και έδαφος στο φαινόμενο.
Σε πάρα πολλά γερμανικά έντυπα ηλεκτρονικά λοιπόν και μη καταδεικνύεται έκδηλα ότι η κατάκτηση του τίτλου οδήγησε σε έπαρση και σε φαινόμενα βίας στην Γερμανία.. Πολλά εξ αυτών παραπέμπουν σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας που ακολούθησαν μετά τον τελικό. Προσπάθησα με την παρέμβαση μου να αναδείξω ορισμένα.
GouchoDance
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα « DerFreitag» το οποίο αναφέρεται στον υποτιμητικό για τους Αργεντινούς εκείνο χορό ( GauchoTanz) που έδειξαν διάφοροι παίκτες της γερμανικής εθνικής καtά τον εορτασμό του τίτλοι μπροστά από την πύλη του Βραδενβούργου στο Βερολίνο .Όπως γράφει η εφημερίδα , «όταν επιστρέφει μια Εθνική ομάδα από την κατάκτηση ενός παγκοσμίου κυπέλλου και συμμετέχει σε μια τελετή εορτασμού μπροστά στην πύλη του Βραδενβούργου που έχει μεγάλη εθνική αλλά και εμπορική σημασία, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπόδειγμα ». Στην συνέχεια η εφημερίδα αναρωτιέται και απαντάει « ήταν ο χορός αυτός των Gaucho υποδειγματικός; Όχι. Όμως είναι (οι παίκτες) για αυτόν τον λόγο Ναζί; Όχι. Είναι οι….οπαδοί τους όλοι ακροδεξιοί Ναζί; Όχι . Είναι οι Αργεντίνοι μονίμως προσβεβλημένοι . Όχι . Όμως μπορεί ένας τέτοιος άνοστος χορός να προάγει το ακροδεξιό ρεπερτόριο σκέψης και ιδεών ; Δυστυχώς ναι. Από την στιγμή που το ίδιο το αποτέλεσμα του τελικού από μόνο του οδήγησε σε ποικίλα ακροδεξιά περιστατικά , θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δυστυχώς αυτοί οι ηλίθιοι ( ακροδεξιοί) θα ενθαρρυνθούν από τέτοιες μορφές χορού». Το ζήτημα εδώ δεν αφορά εάν μια χώρα αισθάνεται προσβεβλημένη . Το θέμα είναι ότι μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί υποδειγματική .Οι Αργεντινοί θα μας συγχωρήσουν Αλλά δυστυχώς θα πρέπει να ζούμε μαζί με τους ηλιθίους που βρίσκουν τέτοιους χορούς "cool" και πιθανώς θελήσουν ακόμα και να τους μιμηθούν. …σε άλλες περιστάσεις. Είναι η κοινωνία μας, για την οποία πρέπει να ανησυχούμε» . Στην ίδια κατεύθυνση ο DanielBax της προoδευτικής εφημερίδας TAΖ σχολιάζει ότι με τον περίεργο και ανούσιο χορό τους οι Γερμανοί διεθνής επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την προκατάληψη ότι οι Γερμανοί δεν είναι ικανοί να γιορτάσουν μια επιτυχία χωρίς να ανυψωθούν μανιωδώς πάνω από άλλους. Σίγουρα σημειώνει ο συγγραφέας στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλές παρεκτροπές .Εντούτοις είναι διαφορετικό να κοροϊδεύουν οι Γερμανοί διεθνής την αντίπαλη ομάδα στην κεντρική γιορτή μπροστά σε 200.000 κόσμο και μάλιστα με φόντο την πύλη του Βρανδενβούργου. Οι παίκτες της εθνικής κατά τον Bax από περίοπη θέση δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο του υποδείγματος που επενδύεται σε αυτούς. Οι διεθνής προσέφεραν επομένως μια πολύ κακή υπηρεσία σε δασκάλους , προπονητές και γονείς που προσπαθούν διδάξουν στα παιδιά τον σεβασμό απέναντι στον αντίπαλο και ειδικότερα ότι δεν κοροϊδεύουμε και δεν γελοιοποιούμε τον αντίπαλο σε περίπτωση ήττας του.
Ο χορός των Γερμανών διεθνών δεν άρεσε ούτε στην Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η οποία ζήτησε επισήμως συγγνώμη για αυτό το περιστατικό .
Επίμετρο
Σίγουρα το πεδίο του ποδοσφαιρικού αθλητισμού όπως της πολιτικής και της κοινωνίας είναι γεμάτο από λάθη και παρεκτροπές. Όπως και στην ζωή και στην πολιτική έτσι και στο ποδόσφαιρό η μάχη γίνεται μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας, μεταξύ ορθολογικού και παράλογου , μεταξύ δίκαιου και άδικού, μεταξύ σωστού και λάθους και μεταξύ υποδειγματικού τρόπου συμπεριφοράς και αποτρόπαιου. Αυτή την μάχη πρέπει να δώσουμε . Η άγνοια, η γενίκευση ή υποτίμηση και η πνευματική νωθρότητα αποτελούν ασφαλώς εμπόδια σε αυτή την μάχη.
Μαυροζαχαράκης Μανόλης
Κοινωνιολόγος- Πολιτικός Επιστήμονας
http://antikleidi.com/author/manolis/