Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Μικαέλ Λεβί "Οι δωρεάν συγκοινωνίες χτίζουν μια άλλη κοινωνία"

21/1/2014

0 Comments

 
Bild
Ο α­γώ­νας του Κι­νή­μα­τος για την Ελεύ­θε­ρη Επι­βί­βα­ση [Movimento Passe Livre/ MPL – κί­νη­μα για τις δω­ρεάν, δη­μό­σιες συ­γκοι­νω­νίες ε­νά­ντια στην αύ­ξη­ση των ει­σι­τη­ρίων των μέ­σων με­ταφοράς] εί­ναι αυ­τός που πυ­ρο­δό­τη­σε την ευ­ρεία και ε­ντυ­πω­σια­κή λαϊκή κι­νη­το­ποίη­ση στη Βρα­ζι­λία τον πε­ρα­σμέ­νο Ιού­νιο.  Ποια μα­θή­μα­τα μπο­ρού­με να πά­ρου­με α­πό αυ­τήν την ε­μπει­ρία και ποια εί­ναι η κοι­νω­νι­κή, οι­κο­λο­γι­κή και πο­λι­τι­κή εμ­βέ­λεια του α­γώ­να για δω­ρεάν συ­γκοι­νω­νίες;

Το MPL ι­δρύ­θη­κε τον Ια­νουά­ριο του 2005, με την ευ­και­ρία του Πα­γκό­σμιου Κοι­νω­νι­κού Φό­ρουμ στο Πόρ­το Αλέ­γκρε, ως έ­να ο­μο­σπον­δια­κού τύ­που δί­κτυο το­πι­κών συλ­λο­γι­κο­τή­των. Αυ­τές οι συλ­λο­γι­κό­τη­τες υ­πήρ­χαν ε­δώ και αρ­κε­τά χρό­νια και εί­χαν ή­δη δώ­σει ση­μα­ντι­κούς α­γώ­νες, όπως αυ­τός στο Σαλ­βα­δόρ ντα Μπαΐα το 2003, ε­νά­ντια στην αύ­ξη­ση της τι­μής του ει­σι­τη­ρίου των λεω­φο­ρείων. Στη Χάρ­τα Αρχών του, το MPL ο­ρί­ζε­ται ως «έ­να ο­ρι­ζό­ντιο, αυ­τό­νο­μο, α­νε­ξάρ­τη­το κί­νη­μα, μη-κομ­μα­τι­κό αλ­λά ό­χι ε­νά­ντια στα κόμ­μα­τα». Η αυ­το­νο­μία του κι­νή­μα­τος α­πέ­να­ντι στα κόμ­μα­τα ση­μα­το­δο­τεί την άρ­νη­σή του να ερ­γα­λειο­ποιη­θεί α­πό αυ­τά, χω­ρίς ω­στό­σο να α­πορ­ρί­πτει τη συ­νερ­γα­σία και την κοι­νή δρά­ση με πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις, ι­διαί­τε­ρα της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Συ­νερ­γά­ζε­ται, ε­πί­σης, με συ­νε­ται­ρι­σμούς λαϊκών συ­νοι­κιών, με κι­νή­μα­τα για το δικαίω­μα στην κα­τοι­κία, με δί­κτυα α­γώ­να για την υ­γεία και με ο­ρι­σμέ­να συν­δι­κά­τα (ερ­γα­ζο­μέ­νων στο με­τρό, εκ­παι­δευ­τι­κών). Αντι­με­τω­πί­ζει τις δω­ρεάν συ­γκοι­νω­νίες ό­χι ως έ­ναν αυ­το­σκο­πό, αλλά ως «μέ­σο για την οι­κο­δό­μη­ση μιας άλ­λης κοι­νω­νίας». Μι­κρό σε μέ­γε­θος, το δί­κτυο δεν ξε­πέ­ρα­σε πο­τέ τις με­ρι­κές ε­κα­το­ντά­δες μέ­λη, που προέρ­χο­νταν αρ­χι­κά α­πό τα λύ­κεια και αρ­γό­τε­ρα α­πό ο­ρι­σμέ­νες λαϊκές συ­νοι­κίες.

Άμε­ση δρά­ση στο δρό­μο

Τον Νοέμ­βριο του 2013, πραγ­μα­το­ποίη­σε για πρώ­τη φο­ρά έ­να Εθνι­κό Συ­νέ­δριο στη Βρα­ζί­λια –χά­ρη στην οι­κο­νο­μι­κή υ­πο­στή­ρι­ξη του βρα­ζι­λιά­νι­κου πα­ραρ­τή­μα­τος του Ιδρύ­μα­τος Ρό­ζα Λού­ξεμπουρ­γκ– στο ο­ποίο συμ­με­τεί­χαν 150 α­ντι­πρό­σω­ποι, που εκ­προ­σω­πού­σαν 14 το­πι­κές συλ­λο­γι­κό­τη­τες.

Η μέ­θο­δος α­γώ­να του MPL εί­ναι πε­ρισ­σό­τε­ρο η ά­με­ση δρά­ση στο δρό­μο, που εί­ναι συ­χνά παι­χνι­διά­ρι­κη και αυ­θά­δι­κη, πα­ρά η «δια­πραγ­μά­τευ­ση» ή ο «διά­λο­γος» με τις αρ­χές. Τα μέ­λη του δεν φε­τι­χο­ποιούν ού­τε τη βία ού­τε τη μη-βία^ μια α­πό τις τυ­πι­κές δρά­σεις τους εί­ναι το μπλο­κά­ρι­σμα των δρό­μων με ή­χους α­πό μου­σι­κές μπά­ντες και βά­ζο­ντας φω­τιά σε λά­στι­χα και σε «catracas»1. Αξί­ζει να υ­πεν­θυ­μί­σου­με ό­τι οι συ­γκοι­νω­νίες, που αρ­χι­κά α­πο­τε­λού­σαν δη­μό­σια υ­πη­ρε­σία, ι­διω­τι­κο­ποιή­θη­καν σε ό­λες τις πό­λεις της χώ­ρας. Πα­ρό­λα αυ­τά, οι δή­μοι δια­τη­ρούν κά­ποιον έ­λεγ­χο πά­νω στην τι­μή των ει­σι­τη­ρίων. 

Η ευ­φυής τα­κτι­κή του MPL ή­ταν το να α­φο­σιω­θεί κα­ταρ­χάς σε έ­ναν συ­γκε­κρι­μέ­νο και ά­με­σο στό­χο: ε­νά­ντια στην αύ­ξη­ση της τι­μής των ει­σι­τη­ρίων. Απορ­ρί­πτο­ντας τα κα­τ’ ε­πί­φα­ση «τε­χνι­κά» και «ορ­θο­λο­γι­κά» ε­πι­χει­ρή­μα­τα των αρ­χών, το MPL κι­νη­το­ποίη­σε χι­λιά­δες δια­δη­λω­τές, που κα­τα­στάλ­θη­καν βίαια α­πό την α­στυ­νο­μία, στη συ­νέ­χεια έ­γι­ναν δε­κά­δες χι­λιά­δες και με­τά ε­κα­τομ­μύ­ρια (με α­ντί­τι­μο μια κά­ποια πο­λι­τι­κή διά­λυ­ση) και οι το­πι­κές αρ­χές α­να­γκά­στη­καν ε­σπευ­σμέ­να να α­κυ­ρώ­σουν τις αυ­ξή­σεις. Πρώ­το ση­μα­ντι­κό μά­θη­μα: ο α­γώ­νας α­ντα­μεί­βε­ται, μπο­ρού­με να κερ­δί­σου­με και να ο­δη­γή­σου­με σε ο­πι­σθο­χώ­ρη­ση τις «υ­πεύ­θυ­νες» αρ­χές!

Κα­θ’ ό­λη τη διάρ­κεια αυ­τής της πρα­κτι­κής και ε­πεί­γου­σας μά­χης, το MPL δεν στα­μά­τη­σε ού­τε λε­πτό να δρα για το στρα­τη­γι­κό του στό­χο: τη μη­δε­νι­κή τι­μή, τη δη­μό­σια και δω­ρεάν συ­γκοι­νω­νία. Γι’ αυ­τόν τον σκο­πό, ό­πως ση­μειώ­νε­ται στη Χάρ­τα Αρχών, θα πρέ­πει να «πά­ρου­με τις συ­γκοι­νω­νίες α­πό τον ι­διω­τι­κό το­μέα το­πο­θε­τώ­ντας τις στον έ­λεγ­χο των ερ­γα­ζο­μέ­νων και του λα­ού». Πρό­κει­ται για μια στοι­χειώ­δη α­παί­τη­ση κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης: η τι­μή των ει­σι­τη­ρίων εί­ναι α­πα­γο­ρευ­τι­κή για τα πιο φτω­χά στρώ­μα­τα του πλη­θυ­σμού που ζουν στην υ­πο­βαθ­μι­σμέ­νη πε­ρι­φέ­ρεια των με­γά­λων πό­λεων και ε­ξαρ­τώ­νται α­πό τις συ­γκοι­νω­νίες για να φτά­σουν στη δου­λειά ή στο χώ­ρο σπου­δών τους. Εί­ναι μια διεκ­δί­κη­ση που α­φο­ρά ά­με­σα τους νέ­ους, τους ερ­γα­ζό­με­νους, τις γυ­ναί­κες, τους κα­τοί­κους των πα­ρα­γκου­πό­λεων, δη­λα­δή τη με­γά­λη πλειο­ψη­φία του α­στι­κού πλη­θυ­σμού.

Όμως, η μη­δε­νι­κή τι­μή α­ντι­προ­σω­πεύει, ε­πί­σης, έ­να έ­ντο­να α­να­τρε­πτι­κό και α­ντι-συ­στη­μι­κό αί­τη­μα: ό­πως ση­μειώ­νε­ται στη Χάρ­τα Αρχών του MPL «τα αι­τή­μα­τά μας υ­περ­βαί­νουν τα ό­ρια του κα­πι­τα­λι­σμού και θέ­τουν υ­πό αμ­φι­σβή­τη­ση την υ­πάρ­χου­σα τά­ξη πραγ­μά­των».

Συ­γκε­κρι­μέ­νη ου­το­πία

Πρό­κει­ται για έ­να ω­ραίο πα­ρά­δειγ­μα αυ­τού που ο μαρ­ξι­στής φι­λό­σο­φος Ερνστ Μπλοχ α­πο­κα­λού­σε συ­γκε­κρι­μέ­νη ου­το­πία. Υπάρ­χουν, βέ­βαια, πό­λεις στη Βρα­ζι­λία ή στην Ευ­ρώ­πη, ό­που μια τέ­τοια πρό­τα­ση θα μπο­ρού­σε να ε­φαρ­μο­στεί. Πολ­λές ε­ξει­δι­κευ­μέ­νες έ­ρευ­νες έ­χουν δεί­ξει ό­τι κά­τι τέ­τοιο εί­ναι α­πο­λύ­τως ε­φι­κτό, χω­ρίς να ε­πι­βα­ρυν­θεί ο προϋπο­λο­γι­σμός των το­πι­κών διοι­κή­σεων. Ωστό­σο, το δι­καίω­μα του δω­ρεάν [gratuite] εί­ναι μια ε­πα­να­στα­τι­κή αρ­χή που α­ντι­βαί­νει στην κα­πι­τα­λι­στι­κή λο­γι­κή, για την ο­ποία τα πά­ντα εί­ναι ε­μπό­ρευ­μα^ εί­ναι, λοι­πόν, μια έν­νοια ανυπό­φο­ρη, α­πα­ρά­δε­κτη και πα­ρά­λο­γη για την κερ­δο­σκο­πι­κή ορ­θο­λο­γι­κό­τη­τα του συ­στή­μα­τος. Πο­λύ πε­ρισ­σό­τε­ρο α­φού, ό­πως υ­πο­στη­ρί­ζει το MPL, οι δω­ρεάν συ­γκοι­νω­νίες α­ντι­προ­σω­πεύουν έ­να προ­η­γού­με­νο που θα μπο­ρού­σε να α­νοί­ξει το δρό­μο για δω­ρεάν πρό­σβα­ση και σε άλ­λες δη­μό­σιες υ­πη­ρε­σίες: την εκ­παί­δευ­ση, την υ­γεία, κ.τ.λ. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το δι­καίω­μα του δω­ρεάν εί­ναι το προ­σχε­δία­σμα μιας άλ­λης κοι­νω­νίας, θε­με­λιω­μέ­νης σε δια­φο­ρε­τι­κές α­ξίες και κα­νό­νες α­πό αυ­τούς της κα­πι­τα­λι­στι­κής α­γο­ράς και του κέρ­δους.

Υπάρ­χει μια α­κό­μη διά­στα­ση της διεκ­δί­κη­σης για δω­ρεάν συ­γκοι­νω­νίες, η ο­ποία δεν έ­χει μέ­χρι στιγ­μής α­να­δει­χθεί ε­παρ­κώς α­πό το MPL (αλ­λά αρ­χί­ζει να λαμ­βά­νε­ται υ­πό­ψη): η οι­κο­λο­γι­κή. Το πα­ρόν, ε­ντε­λώς α­νορ­θο­λο­γι­κό, σύ­στη­μα ά­με­τρης α­νά­πτυ­ξης του α­το­μι­κού αυ­το­κι­νή­του α­πο­τε­λεί μια κα­τα­στρο­φή τό­σο για την υ­γεία των κα­τοί­κων των με­γά­λων πό­λεων, ό­σο και για το πε­ρι­βάλ­λον. Όπως γνω­ρί­ζου­με, το αυ­το­κί­νη­το εί­ναι μια α­πό τις κυ­ριό­τε­ρες πη­γές εκ­πο­μπής καυ­σα­ε­ρίου, υ­πεύ­θυ­νου για το φαι­νό­με­νο του θερ­μο­κη­πίου και την οι­κο­λο­γι­κή κα­τα­στρο­φή της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής. Το αυ­το­κί­νη­το πα­ρα­μέ­νει, α­πό τον Φορ­ντι­σμό μέ­χρι σή­με­ρα, έ­να ε­μπό­ρευ­μα που λει­τουρ­γεί ως φά­ρος του πα­γκό­σμιου κα­πι­τα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος^ κα­τά συ­νέ­πεια, οι πό­λεις είναι εξ ο­λο­κλή­ρου ορ­γα­νω­μέ­νες σύμ­φω­να με την κί­νη­ση των αυ­το­κι­νή­των. Κι ό­μως, ό­λες οι έ­ρευ­νες δεί­χνουν ό­τι έ­να α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό, ε­κτε­τα­μέ­νο και δω­ρεάν σύ­στη­μα μα­ζι­κών με­τα­φο­ρών, θα ε­πέ­τρε­πε τη ση­μα­ντι­κή μείω­ση της χρή­σης του α­το­μι­κού αυ­το­κι­νή­του. Το δια­κύ­βευ­μα δεν εί­ναι, α­πλώς, η τι­μή του ει­σι­τη­ρίου του λεω­φο­ρείου ή του με­τρό, αλ­λά έ­νας δια­φο­ρε­τι­κός τρό­πος ζωής μέ­σα στην πό­λη, πο­λύ α­πλά έ­νας άλ­λος τρό­πος ζωής.

Πη­γή έ­μπνευ­σης

Συ­νο­ψί­ζο­ντας, ο α­γώ­νας για δω­ρεάν, δη­μό­σια συ­γκοι­νω­νία εί­ναι ταυ­τό­χρο­να μια μά­χη για κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη, για το υ­λι­κό συμ­φέ­ρον των νέων και των ερ­γα­ζο­μέ­νων, για την αρ­χή της δωρεάν πρό­σβα­σης, για τη δη­μό­σια υ­γεία, για την υ­πε­ρά­σπι­ση των οι­κο­λο­γι­κών ι­σορ­ρο­πιών. Επι­τρέ­πει να δη­μιουρ­γη­θούν ευ­ρείες συμ­μα­χίες και να δη­μιουρ­γη­θούν ρωγ­μές στην αναρθολογι­κό­τη­τα του ε­μπο­ρι­κού συ­στή­μα­τος. Θα έ­πρε­πε, ά­ρα­γε, και στην Ελλά­δα να εμπνευστού­με α­πό το πα­ρά­δειγ­μα του MPL προω­θώ­ντας στις πό­λεις μας πλα­τιά, ε­νω­τι­κά, αυτό­νο­μα κι­νή­μα­τα α­γώ­να για τη δω­ρεάν πρό­σβα­ση στις δη­μό­σιες συ­γκοι­νω­νίες;

Πριν α­πό με­ρι­κούς μή­νες, ο τρα­γι­κός θά­να­τος ε­νός νέ­ου που σπρώ­χθη­κε α­πό τους ε­λε­γκτές, επει­δή διέ­πρα­ξε το «έ­γκλη­μα» του να κυ­κλο­φο­ρεί χω­ρίς ει­σι­τή­ριο, άγ­γι­ξε την κοι­νή γνώ­μη. Έγιναν δια­δη­λώ­σεις, ό­χι α­ναί­τια, ε­νά­ντια στη βιαιό­τη­τα των ε­λε­γκτών. Αλλά το ου­σιώ­δες πρόβλημα εί­ναι αλ­λού: στον πα­ρα­λο­γι­σμό του να πρέ­πει κα­νείς να πλη­ρώ­νει για τις δη­μό­σιες συ­γκοι­νω­νίες σε μια χώ­ρα με τέ­τοια πο­σο­στά α­νερ­γίας και φτώ­χειας. Θα αρ­κού­σε μια μι­κρή αύ­ξη­ση ο­ρι­σμέ­νων φό­ρων, ό­πως για πα­ρά­δειγ­μα των αυ­το­κι­νή­των πο­λυ­τε­λείας ή και των ρυ­πο­γό­νων, για να μπο­ρούν να χρη­μα­το­δο­τη­θούν οι δω­ρεάν συ­γκοι­νω­νίες στην Αθή­να. Δεν εί­ναι α­πλώς έ­να «τε­χνι­κό» ή οι­κο­νο­μι­κό πρό­βλη­μα, αλ­λά έ­να ζή­τη­μα ε­ξαι­ρε­τι­κά πο­λι­τι­κό.

Ση­μείω­ση:

1 Πρό­κει­ται για μια αρ­κε­τά ά­κα­μπτη, πε­ρι­στρε­φό­με­νη με­ταλ­λι­κή ρά­βδο το­πο­θε­τη­μέ­νη σε κά­θε λεω­φο­ρείο, την ο­ποία δεν μπο­ρεί κα­νείς να δια­σχί­σει, πα­ρά μό­νο με­τά την πλη­ρω­μή του ει­σι­τη­ρίου σε έ­ναν ε­λε­γκτή. Το σύμ­βο­λο του MPL εί­ναι μια φλε­γό­με­νη «catraca»…

Μι­καέλ Λε­βί 

Με­τά­φρα­ση:

Βα­σιάν­να Κων­στα­ντο­πού­λου

ΠΗΓΗ ΕΠΟΧΗ


0 Comments



Leave a Reply.

    RSS Feed

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Επικοινωνία: gkolempas@gmail.com


    Για να δείτε παλαιότερα άρθρα μεταφερθείτε στον παρακάτω 
    σύνδεσμο
    Αποανάπτυξη-Κοινοτισμός

    Ομιλία του Γιώργου Κολέμπα για την "αποανάπτυξη και τον κοινοτισμό" στα μέλη του Τομέα Ενέργειας του ΜΕΡΑ25
    Δείτε ένα animation για την "ευτυχία":
    https://youtu.be/e9dZQelULDk
    Uni4sse – Ημερίδα: Τα παιδία Κ.Αλ.Ο. παίζει
    https://open.tube/videos/watch/bf2fd4a2-0a89-46c2-a3fa-c69a5141a0f5?fbclid=IwAR0SDEErwdjE1xvCEalGyG15U7xjowCIOplDI7qL5N9DkJMIZhCHsmyDAro

    Ένα καταπληκτικό βίντεο για την σημερινή "καταναλωτική ευτυχία"

    Pursuit of Happiness, The Rat Race - A Short Film Animation By Steve Cutts | World King:

    https://www.youtube.com/watch?v=MZZz1XrNnO8
    Το πρόταγμα της αποανάπτυξης και η επανανοηματοδότηση της ζωής ως ζητούμενο
    https://www.youtube.com/watch?v=wactd4Y5Wk4&feature=youtu.be

    Αποανάπτυξη - Τοπικοποίηση - Κοινοτισμός
    Θέατρο Ροές - 23 Οκτωβρίου 2018
    Συζητούν:
    -Δημήτρης Αποστολάκης (Χαϊνης)
    -Γιώργος Κολέμπας
    -Δημήτρης Κορνάρος
    -Γιάννης Μπίλλας
    Δείτε το βίντεο:


    Διεθνής Συμμαχία για την Τοπικοποίηση-International Alliance for Localization (IAL)
    Η Διεθνής Συμμαχία για τον Τοπικοποίηση (IAL) είναι ένα διαπολιτισμικό δίκτυο διανοούμενων, ακτιβιστών και ΜΚΟ αφιερωμένων στην διερεύνηση ριζικά νέων οραμάτων κοινωνικής εξέλιξης. Μέχρι τώρα έχουν συνευρεθεί άτομα και ομάδες από 58 διαφορετικές χώρες.
    https://www.localfutures.org/programs/global-to-local/international-alliance-localization/

    ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ: μια συζήτηση με τον Γιώργο Κολέμπα​
    ​​Μια συζήτηση στα πλαίσια της εκδήλωσης:  “Η Κοινωνική Οικονομία Αγαθό για Όλη την Κοινωνία”. 

    ​Όλη η συζήτηση εδώ
    O συγγραφέας και βιοκαλλιεργητής Γιώργος Κολέμπας στον 958fm του ΡΣΜ ...
    http://webtv.ert.gr/ert3/radiofonikes-sinentefxis/o-singrafeas-ke-viokalliergitis-giorgos-kolempas-ston-958fm-tou-rsm-tis-ert3/
    ​
    Περιμπανού "Η Κοινωνική Οικονομία Αγαθό για Όλη την Κοινωνία"
    ΕΔΩ
    "Η ΕΡΤ στην Περιφέρεια":  Συζήτηση για την Τοπικοποίηση- Αποανάπτυξη, την Αμεσοδημοκρατία, την Οικολογική Κοινωνία της Ισοκατανομής
    "Επιστροφή ... προς τα μπρος", στους 90,1 της Λάρισας
    Αντιδραστήριο της Ερτ 3: Η δύναμη της κοινότητας
    http://webtv.ert.gr/ert3/28sep2016-antidrastirio/
    ΕΡΤ3 - Θεματική συζήτηση : Αποανάπτυξη - Τοπικοποίηση:
    https://www.youtube.com/watch?v=hTzh9DooEoU&feature=c4-overview&list=UUqrgAOkMe5fpHqeebbWI-3w
    Συνεργατικές εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
    https://www.youtube.com/watch?v=8kK8aFqO-JQ
    Ο ανθρωπολογικός τύπος της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης:
    https://www.youtube.com/watch?v=unjCjXh8gNc
    Συζήτηση: Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη:
    http://www.dailymotion.com/video/xuld8b

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.