Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,2%. Για τους οικονομολόγους, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση επειδή σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα το ΑΕΠ μειώθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, το οικονομικό χάσμα στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι ακόμη περισσότερο: οι λεγόμενες περιφερειακές χώρες έχουν μείνει πίσω από τις ισχυρές χώρες του πυρήνα.
Ακόμη και στη Γερμανία- εδώ και πολύ καιρό η μόνη χώρα του ευρώ με σχετικό ρυθμό ανάπτυξης- η οικονομία μειώνεται σημαντικά. Η ύφεση απειλεί λοιπόν και τη Γερμανία
Σύμφωνα με το ινστιτούτο IMK: "Η πιθανότητα ότι η γερμανική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση στο άμεσο μέλλον, έχει αυξηθεί ραγδαία τον τελευταίο μήνα - την τρίτη φορά στη σειρά». Συνδικαλιστές και αριστεροί οικονομολόγοι στη χώρα, αλλά και συντηρητικοί υπουργοί οικονομικών ορισμένων χωρών του ευρώ, έχουν επικρίνει επανειλημμένα τον ακραία εξαγωγικό προσανατολισμό της γερμανικής οικονομίας. Οι χαμηλές αυξήσεις των μισθών, η αυξανόμενη ποικιλία των επισφαλών θέσεων εργασίας και η αύξηση των μίνι θέσεων εργασίας έχουν μειώσει σε αυτή τη χώρα την εγχώρια ζήτηση.
Αυτό το φθινόπωρο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σταματά να είναι μια μηχανή «ανάπτυξης» για την Ευρώπη γιατί και η ίδια εξαρτάται από τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και από την Κίνα-Ινδία, όπου οι ρυθμοί «ανάπτυξης» πέφτουν επίσης.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ
Τα πράγματα δεν πάνε καλά και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με Αμερικανούς οικονομολόγους(Σίλα Μπερ που ασχολείται με ασφάλειες και Στέφεν Ρόουτς του πανεπιστημίου Γιέιλ.): οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, δεν θα είναι δυνατό να καταλήξουν «σε μακροπρόθεσμη, επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος με το ομοσπονδιακό σωρευτικό χρέος». Αυτό είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων, που προσεγγίζει πιά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ, σε κάθε οικονομικό έτος, προσθέτουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό τους έλλειμμα της τάξης του 1 τρις.δολαρίων.Μια «ωρολογιακή βόμβα, της οποίας το χρονόμετρο ήδη λειτουργεί».
Η αμερικάνικη βόμβα των χρεών, που θα πυροδοτηθεί μόλις αποφασίσει η Κίνα να μη χρηματοδοτεί άλλο τα ελλείμματα των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη κρίση χρεών της Ευρωζώνης αποτελεί "ωρολογιακή βόμβα" για όλη τη παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία. Όταν και αν αυτή "σκάσει", τότε θα έχουμε πια β
Μόνο σε αυτή τη χώρα πάνε καλά τα πράγματα, αφού ήταν και είναι το "καταφύγιο" των διεθνών πολυεκατομμυριούχων. Διαβάζουμε στα διεθνή ΜΜΕ:
Αυξήθηκαν οι πολυεκατομμυριούχοι της Ελβετίας μετά την κρίση.
Ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων που ζουν στην Ελβετία αυξήθηκε κατά 12% μέσα σε ένα χρόνο, αμέσως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή φορολογική υπηρεσία στη Βέρνη.
Το 2008 οι πολυεκατομμυριούχοι, δηλαδή όσοι δηλώνουν περιουσία τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 εκατομμύρια ευρώ), ανέρχονταν στους 8.803. Το 2009 έφτασαν τους 9.875.
Οι πολυεκατομμυριούχοι αυτοί αντιπροσωπεύουν το 0,2% των φορολογούμενων στην Ελβετία και συνολικά έχουν στην κατοχή τους το ένα τέταρτο του συνολικού πλούτου. Αλλά και ο μέσος φορολογούμενος βελτίωσε την οικονομική του κατάσταση: σε όλη την Ελβετία περίπου ένας στους τρεις φορολογούμενους (30,7%) δηλώνει εισόδημα κάτω των 50.000 ελβετικών φράγκων.
Μέσα σε ένα χρόνο, από το 2008 στο 2009, το συνολικό ποσό των δηλωθέντων εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 8,4%, φτάνοντας το 1,386 τρισεκατομμύρια φράγκα.