Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες έχουν αποκλεισθεί σε στρατόπεδα στη Λιβύη. Φωτογραφία: Reuters
Ποιος θα σώσει τους σκλάβους;
Μετά από αναφορές για δημοπρασίες αφρικανών προσφύγων στη Λιβύη, η Ρουάντα προσφέρει άσυλο. Απαιτείται η αλληλεγγύη της Αφρικής.
Από άρθρο της taz του Βερολίνου:
Η αναστάτωση και η ταραχή που προκλήθηκε στην Αφρική από το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN που τεκμηρίωσε την ύπαρξη σκλαβοπάζαρου για εγχώριους μαύρους μετανάστες στη Λιβύη στις 14 Νοεμβρίου, έχει λάβει μια απροσδόκητη στροφή. Η κυβέρνηση της Ρουάντα προσφέρθηκε να αναλάβει έως και 30.000 Αφρικανούς που έπεσαν θύματα στη Λιβύη. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε συζήτηση μια διάσωση αυτού του μεγέθους για τους πολλούς πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική, που είναι παγιδευμένοι στη Λιβύη.
"Όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, η Ρουάντα αναστατώθηκε από τις εικόνες της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Λιβύη, όπου αφρικανοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατήθηκαν και υποδουλώθηκαν στο δρόμο τους προς εξορία", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουάντα. "Δεδομένης της πολιτικής φιλοσοφίας και της ιστορίας της Ρουάντα, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε όταν οι άνθρωποι κακοποιούνται και πωλούνται σε πλειοδοτικές δημοπρασίες σαν ζώα." Θα πρέπει να είναι έτοιμος κανείς να «προσφέρει στους έχοντες ανάγκη μια ελάχιστη άνεση», λέει στη συνέχεια η δήλωση: «η Ρουάντα δεν μπορεί ίσως να καλωσορίσει όλους, αλλά η πόρτα μας είναι πλατιά ανοιχτή. "
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα New Times ανέφερε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση της Ρουάντα και η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) συμφώνησαν σε έναν αριθμό από 30.000. Η υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντα, Louise Mushikiwabo, δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπάρχει συζήτηση για αυτό, εδώ και τρεις εβδομάδες και ότι «αφρικανοί επιχειρηματίες» είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Στο Twitter, πρόσθεσε, "Για τους Αφρικανούς που πωλούνται στη Λιβύη: η Ρουάντα είναι μικρή, αλλά θα βρούμε χώρο!"
Έχει πάρει δημοσιότητα στη Ρουάντα η υπόθεση ότι η προσφορά απευθύνεται κυρίως στους Σομαλούς, για τους οποίους η Ρουάντα θεωρείται από καιρό ουδέτερος τόπος εξορίας. Η κυβέρνηση της Ρουάντα επιβεβαίωσε επίσης τις συνομιλίες με το Ισραήλ για την υποδοχή των Σουδανών και Ερυθραίων από το Ισραήλ - μια πρακτική που σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λειτουργεί εδώ και χρόνια και έχει δεχθεί σκληρή κριτική.
Η Ρουάντα θα αναλάβει την προεδρία της ΑΕ το 2018 και έχει φιλόδοξα σχέδια μεταρρύθμισης για να καταστήσει την Αφρικανική Ένωση πιο αποτελεσματική. Την προσεχή εβδομάδα η Ακτή του Ελεφαντοστού θα φιλοξενήσει την τακτική σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικής, όπου τα ζητήματα μετανάστευσης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Αρκετές αφρικανικές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν ότι θα βάλουν στο επίκεντρο της συνάντησης την υποδούλωση των Αφρικανών στη Λιβύη και την υποστήριξη της Ευρώπης στη Λιβύη. Μετά από διαμαρτυρίες της κοινωνίας των πολιτών, αρκετές αφρικανικές χώρες απέσυραν τις πρεσβείες τους από τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες και παρενέβησαν στον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Μιλάμε για βαρβαρότητα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Moussa Faki Mahamat, επικεφαλής της Επιτροπής της ΑΕ, χαιρέτισε την προσπάθεια της Ρουάντα. "Καλώ όλα τα κράτη μέλη της Αφρικής, τον ιδιωτικό τομέα και τους αφρικανούς πολίτες να συγκεντρώσουν τους πόρους τους και να ενώσουν τις φωνές τους για να υποστηρίξουν τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υποφέρουν στη Λιβύη", δήλωσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έως και ένα εκατομμύριο από την υποσαχάρια Αφρική ζουν στη Λιβύη. Δεκάδες χιλιάδες κρατούνται σε παράνομες κατασκηνώσεις, συνήθως σε τρομακτικές συνθήκες. Η αναβάθμιση της Λιβυκής Ακτοφυλακής από την Ευρώπη μειώνει τον αριθμό των προσφύγων στη Μεσόγειο - από 11.500 τον Ιούλιο στους 6.300 το Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNHCR - αυξάνοντας τον αριθμό εκείνων που έχουν αποκλεισθεί στη Λιβύη.
http://www.taz.de/Menschenhandel-in-Libyen/!5462544/