Eξαιρετική ανάλυση, υπάρχουν ακόμη ομοσπονδίες που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και ξεπερνούν προσωπικά και συντεχνιακά συμφέροντα...
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΤΣΙ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ - ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 2.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 20.000 ΜΑΘΗΤΕΣ
Η ΟΙΕΛΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια πως βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σχέδιο εκποίησης των μεριδίων της δημόσιας εκπαίδευσης σε επιχειρηματικούς ομίλους, ανεξάρτητο από την όποια «μνημονιακή υποχρέωση» της χώρας. Ο ακρωτηριασμός της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης, που προχθές εξαγγέλθηκε, έχει ως μοναδικό στόχο να τροφοδοτήσει με πελατεία την αγορά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Τη στιγμή που δημόσια τεχνικά σχολεία απειλούνται με λουκέτο, πολυτελείς ιδιωτικοί όμιλοι καραδοκούν να υφαρπάξουν δίδακτρα από αιφνιδιασμένους και χωρίς επιλογή γονιούς που μοχθούν με στερήσεις για μια επαγγελματική διέξοδο των παιδιών τους από το φαύλο κύκλο της ανεργίας και της φτώχειας. Η νεοφιλελεύθερη επιδημία, που έκανε δειλά την εμφάνισή της στην εκπαίδευση πριν από 10 περίπου χρόνια, τώρα εξαπλώνεται μεταλλάσσοντας κάθε κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο αγαθό και υπηρεσία.
2005-2006: Η ΟΙΕΛΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΠΛΑΣΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΕΕ
Οι καμπάνες της έλλειψης εποπτείας, της διαπλοκής και της αποσάθρωσης στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης άρχισαν να χτυπούν από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η ΟΙΕΛΕ το 2005 έφερε στη δημοσιότητα γιγαντιαία σκάνδαλα που αφορούσαν στην έκδοση χιλιάδων πλαστών τίτλων σπουδών σε ιδιωτικά ΤΕΕ της επαρχίας (Άρτα, Λάρισα). Περισσότεροι από 3.000 μαθητές με ελλιπή -ή και μηδενική φοίτηση- αποφοιτούσαν, με την ανοχή των εποπτικών οργάνων της πολιτείας, με απολυτήριους τίτλους «αριστείας», αποκτώντας έτσι λαθραία το δικαίωμα πρόσληψης στο Δημόσιο λόγω της υψηλής μοριοδότησής τους στον ΑΣΕΠ. Δεκάδες ακόμη ιδιωτικά ΤΕΕ, κυρίως στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, βρέθηκαν να λειτουργούν σε κτήρια επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και απολύτως ακατάλληλα για λειτουργία σύγχρονου και με εργαστηριακή υποδομή εκπαιδευτηρίου τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, το πανηγύρι του ασύδοτου κέρδους εις βάρος της ισοτιμίας των απολυτήριων τίτλων των μαθητών των δημόσιων και των ιδιωτικών τεχνικών σχολείων έλαβε τέλος το 2006, χάρη στις γενναίες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
2006-2007: ΚΑΙΡΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η τότε Υπουργός Παιδείας δεν παρέμεινε αδρανής στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας για τα σκάνδαλα των ιδιωτικών ΤΕΕ. Το 2006 μετά από εντολή της ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνος απαίτησε με εγκύκλιο την ανάκληση όλων των τίτλων από ιδιωτικά ΤΕΕ που είχαν υποπέσει σε παρανομίες. Στη συνέχεια αναβάθμισε αποφασιστικά το ρόλο των δημόσιων ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ με την ψήφιση του Νόμου 3475/2006 παρέχοντας ισοτιμία με τη δημόσια εκπαίδευση και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας στους απόφοιτούς τους, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα των ιδιωτικό τομέας της τεχνικής εκπαίδευσης να διασφαλίσει τις ίδιες προδιαγραφές (υλικοτεχνικής υποδομής, εργαστηρίων, προσωπικού και προγραμμάτων σπουδών) με τις αντίστοιχες των δημόσιων εκπαιδευτηρίων . Οι γονείς, πλέον, δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν πακτωλό χρημάτων στους αετονύχηδες επιχειρηματίες για να δώσουν προοπτική για τα παιδιά τους. Επιπλέον, με την ψήφιση του Νόμου 3577/2007 οι μαθητές ιδιωτικών ΤΕΕ που έχουν υποπέσει σε παρανομίες (παράνομο προσωπικό, μη τήρηση αναλυτικού προγράμματος, μη τήρηση επίσημων βιβλίων κ.λπ.) υποχρεώνονται να δώσουν ειδικές πτυχιακές εξετάσεις για να κριθεί, εάν είναι ικανοί για την απονομή τίτλου.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΟΒΕΡ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΦΡΗΝΤΜΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εποχή των Μνημονίων έφερε την αλλαγή πλεύσης στην εκπαίδευση. Ο Άνχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, καταθέτει στην πολιτική ηγεσία του τόπου το σχέδιο για την «εξυγίανση» της Παιδείας στη χώρα μας. Κύριοι άξονες της νέας πολιτικής η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους με την ταυτόχρονη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και η «απελευθέρωση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τους «περιορισμούς» του παρελθόντος. Η πολιτική αυτή, την οποία ολοπρόθυμα εφαρμόζει η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του δόγματος Φρήντμαν στην εκπαίδευση, η εισαγωγή δηλαδή των πιο σκληρών όρων της αγοράς στον πιο ευαίσθητο, ίσως, δημόσιο χώρο. Η ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου που μείωσε τις αποδοχές των εκπαιδευτικών μέχρι και 35%, η συγχώνευση των σχολικών μονάδων και η πρόσφατη αύξηση του ωραρίου σε συνδυασμό με τις χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών ήταν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της πολιτικής. Στην ιδιωτική εκπαίδευση στοχευμένα ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και μειώθηκε δραματικά το μισθολογικό κόστος, ώστε οι ιδιώτες να κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και της αύξησης του ωραρίου τους χαρίζει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) και να μπορούν να εκβιάζουν με απόλυση εκπαιδευτικούς που μέχρι πρότινος είχαν την ελευθερία να καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας στα σχολεία τους.
Στην τεχνική εκπαίδευση η νεοφιλελεύθερη επέλαση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την εφαρμογή του επικίνδυνου, νεοφιλελεύθερου θεσμού των vouchers και συνεχίστηκε με την ψήφιση του Μνημονίου 3 (νόμος 4093/2012) όπου αίρονται ρυθμιστικοί όροι για τη λειτουργία ιδιωτικών ΤΕΕ (ιδιοκτήτης πρέπει να είναι εκπαιδευτικός, συγκεκριμένοι όροι ποιότητας και ελέγχου των δομών τους), με αποτέλεσμα πλέον ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες να μπορούν ανενόχλητα να λειτουργούν χωρίς όρια και έλεγχο.
2013: Ο ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ Ο, ΤΙ ΕΧΤΙΣΕ Η ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ – ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων, το έδαφος ήταν πια εύφορο για να δοθεί το οριστικό χτύπημα στη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Πριν από μία εβδομάδα ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε μέσω του ΕΟΠΠΕΠ και με τη σύμφωνη γνώμη των -ανυποψίαστων - κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ) την αναβάθμιση, των ειδικότητες της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ) δίνοντας τη δυνατότητα σε απόφοιτούς τους να αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας οι περισσότερες από τις πιο σημαντικές, δημοφιλείς και αναβαθμισμένες με επαγγελματικά προσόντα, πλέον, ειδικότητες με άμεση ανταπόκριση στην αγορά εργασίας («Αισθητικής Τέχνης», «Κομμωτικής Τέχνης» , «Βοηθών Νοσηλευτών», «Βοηθών Γενικής Νοσηλείας», «Βοηθών Φαρμακείων», «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας») ουσιαστικά χαρίζονται σε επιχειρηματικούς ομίλους και καταργούνται από το δημόσιο. Σύμφωνα με εκτίμηση του κλαδικού ινστιτούτου ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ μέχρι χθες το 99,3% των μονάδων της ΤΕΕ ήταν δημόσια εκπαιδευτήρια και μόλις το 0,7% ιδιωτικά. Με την απόφαση Αρβανιτόπουλου αναμένεται το μερίδιο των ιδιωτών στο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης να ανέλθει στο 15% περίπου, το υψηλότερο μεταξύ όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης!
ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μερικές φορές μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις (ή και παραπάνω). Το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας περιοδεύει ως επίτιμος καλεσμένος και ομιλητής εορταστικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Ελληνογερμανική Αγωγή, Εκπαιδευτήρια Δούκα κ.λπ.). Τις εκδηλώσεις αυτές – και κατά συνέπεια τα σχολεία - δεν διστάζει να διαφημίσει δωρεάν μέσω έκδοσης δελτίων τύπου από το Υπουργείο Παιδείας, τον θεσμικό εγγυητή της δημόσιας εκπαίδευσης. Όποιος, ωστόσο, παρακολούθησε δελτία ειδήσεων προχθές βράδυ έγινε μάρτυρας μιας κορυφαίας εκπαιδευτικής πρόκλησης. Από τη μια παρακολούθησε σκηνές ρωμαϊκού θριάμβου στα εγκαίνια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ Ακμή στον Πειραιά, ενώ λίγα λεπτά αργότερα πληροφορήθηκε για την κατάργηση 46 (στην ουσία 50) ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, την απόλυση (εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον κατ΄ ευφημισμόν όρο «διαθεσιμότητα») 2.000 περίπου εκπαιδευτικών και τη μετάταξη άλλων 500. Κι επειδή κανείς δεν νοιάζεται και δεν μέτρησε τους μαθητές και το μέλλον τους, 20.000 περίπου μαθητές (οι φετινοί απόφοιτοι της Α’ τάξης των ΕΠΑΣ και της Α’ και της Β’ των ΕΠΑΛ) βρίσκονται πια στον «αέρα» και εκτός δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ αν επιμείνουν να φοιτήσουν στον τομέα της ΤΕΕ που επέλεξαν, θα αναγκαστούν να εγγραφούν σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες που αναμένεται να ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια προκειμένου να καλύψουν την «θεόσταλτη» αύξηση της ζήτησης στις ειδικότητες που ο Υπουργός Παιδείας χωρίς σκέψη και σχέδιο κατάργησε πραξικοπηματικά από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΚΛΟΥΒΙΩΝ
Το 2005 που η ΟΙΕΛΕ αποκάλυπτε τα σκάνδαλα στο χώρο των ιδιωτικών ΤΕΕ υπήρχε ακόμη κάποια στοιχειώδης εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και το νομικό πλαίσιο προστάτευε το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Στη σημερινή μνημονιακή πραγματικότητα με κουτσουρεμένο τον εποπτικό έλεγχο και την «απελευθέρωση» από κάθε είδους ρύθμιση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή των πλαστών τίτλων σπουδών, των σχολείων-κλουβιών, της μαύρης εργασίας «εκπαιδευτικών» χωρίς προσόντα.
Με λίγα λόγια, πρόσβαση στα εκπαιδευτικά αγαθά και κατά συνέπεια στην αγορά εργασίας θα έχουν μόνο όσοι μαθητές είναι γόνοι οικογενειών με οικονομική δυνατότητα. Η δεκαετία του ’50 επανέρχεται. Πλήρωσε για να σπουδάσεις, πλήρωσε για να εργαστείς. Η διαιώνιση και γιγάντωση των οικονομικών, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών ανισοτήτων επικυρώνεται πλέον και επίσημα από έναν Υπουργό δέσμιο ακραίων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Είναι βέβαιο ότι μπαίνουμε σε μια κρίσιμη και ιστορική φάση για την ελληνική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να αντιμετωπίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την επίθεση ενάντια στα δημόσια αγαθά και να πείσουν την παραζαλισμένη από την προπαγάνδα ελληνική κοινωνία ότι το ξεπούλημα της εκπαίδευσης υπονομεύει το μέλλον της και καταδικάζει τα παιδιά της σε αιώνια φτώχεια και ανέχεια. Ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και δεν είναι αγώνας μόνο για να περισώσουμε το δημόσιο αγαθό της παιδείας, αλλά την ίδια τη δημοκρατία και τους θεσμούς που κινδυνεύουν από τις ασύδοτες δυνάμεις των δήθεν ελεύθερων αγορών.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Σπόνσορας των ΙΕΚ ΑΚΜΗ ο υπουργός Παιδείας!
Από τη μια ο υπουργός Παιδείας διαλύει την δημόσια εκπαίδευση (κλείνει σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές- σχέδιο Αθηνά κι απολύει εκπαιδευτικούς) και από την άλλη τρέχει και διαφημίζει φιέστες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Χωρίς ίχνος ντροπής ο Κ. Αρβανιτόπουλος όχι μόνο παρέστη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον Πειραιά αλλά έβγαλε και λόγο με τον οποίο εξήρε τη συμβολή του Ομίλου τονίζοντας ότι «τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την πόλη και τη χώρα γενικότερα»!..
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΤΣΙ ΕΚΧΩΡΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ - ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 2.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 20.000 ΜΑΘΗΤΕΣ
Η ΟΙΕΛΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια πως βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη σχέδιο εκποίησης των μεριδίων της δημόσιας εκπαίδευσης σε επιχειρηματικούς ομίλους, ανεξάρτητο από την όποια «μνημονιακή υποχρέωση» της χώρας. Ο ακρωτηριασμός της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης, που προχθές εξαγγέλθηκε, έχει ως μοναδικό στόχο να τροφοδοτήσει με πελατεία την αγορά των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Τη στιγμή που δημόσια τεχνικά σχολεία απειλούνται με λουκέτο, πολυτελείς ιδιωτικοί όμιλοι καραδοκούν να υφαρπάξουν δίδακτρα από αιφνιδιασμένους και χωρίς επιλογή γονιούς που μοχθούν με στερήσεις για μια επαγγελματική διέξοδο των παιδιών τους από το φαύλο κύκλο της ανεργίας και της φτώχειας. Η νεοφιλελεύθερη επιδημία, που έκανε δειλά την εμφάνισή της στην εκπαίδευση πριν από 10 περίπου χρόνια, τώρα εξαπλώνεται μεταλλάσσοντας κάθε κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο αγαθό και υπηρεσία.
2005-2006: Η ΟΙΕΛΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΠΛΑΣΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΕΕ
Οι καμπάνες της έλλειψης εποπτείας, της διαπλοκής και της αποσάθρωσης στο χώρο της Τεχνικής Εκπαίδευσης άρχισαν να χτυπούν από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Η ΟΙΕΛΕ το 2005 έφερε στη δημοσιότητα γιγαντιαία σκάνδαλα που αφορούσαν στην έκδοση χιλιάδων πλαστών τίτλων σπουδών σε ιδιωτικά ΤΕΕ της επαρχίας (Άρτα, Λάρισα). Περισσότεροι από 3.000 μαθητές με ελλιπή -ή και μηδενική φοίτηση- αποφοιτούσαν, με την ανοχή των εποπτικών οργάνων της πολιτείας, με απολυτήριους τίτλους «αριστείας», αποκτώντας έτσι λαθραία το δικαίωμα πρόσληψης στο Δημόσιο λόγω της υψηλής μοριοδότησής τους στον ΑΣΕΠ. Δεκάδες ακόμη ιδιωτικά ΤΕΕ, κυρίως στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, βρέθηκαν να λειτουργούν σε κτήρια επικίνδυνα για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και απολύτως ακατάλληλα για λειτουργία σύγχρονου και με εργαστηριακή υποδομή εκπαιδευτηρίου τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, το πανηγύρι του ασύδοτου κέρδους εις βάρος της ισοτιμίας των απολυτήριων τίτλων των μαθητών των δημόσιων και των ιδιωτικών τεχνικών σχολείων έλαβε τέλος το 2006, χάρη στις γενναίες πολιτικές και θεσμικές παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
2006-2007: ΚΑΙΡΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η τότε Υπουργός Παιδείας δεν παρέμεινε αδρανής στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας για τα σκάνδαλα των ιδιωτικών ΤΕΕ. Το 2006 μετά από εντολή της ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Καραμάνος απαίτησε με εγκύκλιο την ανάκληση όλων των τίτλων από ιδιωτικά ΤΕΕ που είχαν υποπέσει σε παρανομίες. Στη συνέχεια αναβάθμισε αποφασιστικά το ρόλο των δημόσιων ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ με την ψήφιση του Νόμου 3475/2006 παρέχοντας ισοτιμία με τη δημόσια εκπαίδευση και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας στους απόφοιτούς τους, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα των ιδιωτικό τομέας της τεχνικής εκπαίδευσης να διασφαλίσει τις ίδιες προδιαγραφές (υλικοτεχνικής υποδομής, εργαστηρίων, προσωπικού και προγραμμάτων σπουδών) με τις αντίστοιχες των δημόσιων εκπαιδευτηρίων . Οι γονείς, πλέον, δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν πακτωλό χρημάτων στους αετονύχηδες επιχειρηματίες για να δώσουν προοπτική για τα παιδιά τους. Επιπλέον, με την ψήφιση του Νόμου 3577/2007 οι μαθητές ιδιωτικών ΤΕΕ που έχουν υποπέσει σε παρανομίες (παράνομο προσωπικό, μη τήρηση αναλυτικού προγράμματος, μη τήρηση επίσημων βιβλίων κ.λπ.) υποχρεώνονται να δώσουν ειδικές πτυχιακές εξετάσεις για να κριθεί, εάν είναι ικανοί για την απονομή τίτλου.
Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ: ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΟΒΕΡ – ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΦΡΗΝΤΜΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εποχή των Μνημονίων έφερε την αλλαγή πλεύσης στην εκπαίδευση. Ο Άνχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, καταθέτει στην πολιτική ηγεσία του τόπου το σχέδιο για την «εξυγίανση» της Παιδείας στη χώρα μας. Κύριοι άξονες της νέας πολιτικής η συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης, η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους με την ταυτόχρονη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και η «απελευθέρωση» της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τους «περιορισμούς» του παρελθόντος. Η πολιτική αυτή, την οποία ολοπρόθυμα εφαρμόζει η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του δόγματος Φρήντμαν στην εκπαίδευση, η εισαγωγή δηλαδή των πιο σκληρών όρων της αγοράς στον πιο ευαίσθητο, ίσως, δημόσιο χώρο. Η ψήφιση του Ενιαίου Μισθολογίου που μείωσε τις αποδοχές των εκπαιδευτικών μέχρι και 35%, η συγχώνευση των σχολικών μονάδων και η πρόσφατη αύξηση του ωραρίου σε συνδυασμό με τις χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών ήταν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της πολιτικής. Στην ιδιωτική εκπαίδευση στοχευμένα ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και μειώθηκε δραματικά το μισθολογικό κόστος, ώστε οι ιδιώτες να κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου και της αύξησης του ωραρίου τους χαρίζει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) και να μπορούν να εκβιάζουν με απόλυση εκπαιδευτικούς που μέχρι πρότινος είχαν την ελευθερία να καταγγέλλουν σοβαρές παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας στα σχολεία τους.
Στην τεχνική εκπαίδευση η νεοφιλελεύθερη επέλαση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την εφαρμογή του επικίνδυνου, νεοφιλελεύθερου θεσμού των vouchers και συνεχίστηκε με την ψήφιση του Μνημονίου 3 (νόμος 4093/2012) όπου αίρονται ρυθμιστικοί όροι για τη λειτουργία ιδιωτικών ΤΕΕ (ιδιοκτήτης πρέπει να είναι εκπαιδευτικός, συγκεκριμένοι όροι ποιότητας και ελέγχου των δομών τους), με αποτέλεσμα πλέον ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες να μπορούν ανενόχλητα να λειτουργούν χωρίς όρια και έλεγχο.
2013: Ο ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ Ο, ΤΙ ΕΧΤΙΣΕ Η ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ – ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Με την ψήφιση των μνημονιακών νόμων, το έδαφος ήταν πια εύφορο για να δοθεί το οριστικό χτύπημα στη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Πριν από μία εβδομάδα ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε μέσω του ΕΟΠΠΕΠ και με τη σύμφωνη γνώμη των -ανυποψίαστων - κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ) την αναβάθμιση, των ειδικότητες της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ) δίνοντας τη δυνατότητα σε απόφοιτούς τους να αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα και άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας οι περισσότερες από τις πιο σημαντικές, δημοφιλείς και αναβαθμισμένες με επαγγελματικά προσόντα, πλέον, ειδικότητες με άμεση ανταπόκριση στην αγορά εργασίας («Αισθητικής Τέχνης», «Κομμωτικής Τέχνης» , «Βοηθών Νοσηλευτών», «Βοηθών Γενικής Νοσηλείας», «Βοηθών Φαρμακείων», «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας») ουσιαστικά χαρίζονται σε επιχειρηματικούς ομίλους και καταργούνται από το δημόσιο. Σύμφωνα με εκτίμηση του κλαδικού ινστιτούτου ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ μέχρι χθες το 99,3% των μονάδων της ΤΕΕ ήταν δημόσια εκπαιδευτήρια και μόλις το 0,7% ιδιωτικά. Με την απόφαση Αρβανιτόπουλου αναμένεται το μερίδιο των ιδιωτών στο χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης να ανέλθει στο 15% περίπου, το υψηλότερο μεταξύ όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης!
ΠΑΡΤΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, ΚΗΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μερικές φορές μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις (ή και παραπάνω). Το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας περιοδεύει ως επίτιμος καλεσμένος και ομιλητής εορταστικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (Ελληνογερμανική Αγωγή, Εκπαιδευτήρια Δούκα κ.λπ.). Τις εκδηλώσεις αυτές – και κατά συνέπεια τα σχολεία - δεν διστάζει να διαφημίσει δωρεάν μέσω έκδοσης δελτίων τύπου από το Υπουργείο Παιδείας, τον θεσμικό εγγυητή της δημόσιας εκπαίδευσης. Όποιος, ωστόσο, παρακολούθησε δελτία ειδήσεων προχθές βράδυ έγινε μάρτυρας μιας κορυφαίας εκπαιδευτικής πρόκλησης. Από τη μια παρακολούθησε σκηνές ρωμαϊκού θριάμβου στα εγκαίνια του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ Ακμή στον Πειραιά, ενώ λίγα λεπτά αργότερα πληροφορήθηκε για την κατάργηση 46 (στην ουσία 50) ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, την απόλυση (εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον κατ΄ ευφημισμόν όρο «διαθεσιμότητα») 2.000 περίπου εκπαιδευτικών και τη μετάταξη άλλων 500. Κι επειδή κανείς δεν νοιάζεται και δεν μέτρησε τους μαθητές και το μέλλον τους, 20.000 περίπου μαθητές (οι φετινοί απόφοιτοι της Α’ τάξης των ΕΠΑΣ και της Α’ και της Β’ των ΕΠΑΛ) βρίσκονται πια στον «αέρα» και εκτός δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ αν επιμείνουν να φοιτήσουν στον τομέα της ΤΕΕ που επέλεξαν, θα αναγκαστούν να εγγραφούν σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες που αναμένεται να ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια προκειμένου να καλύψουν την «θεόσταλτη» αύξηση της ζήτησης στις ειδικότητες που ο Υπουργός Παιδείας χωρίς σκέψη και σχέδιο κατάργησε πραξικοπηματικά από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΚΛΟΥΒΙΩΝ
Το 2005 που η ΟΙΕΛΕ αποκάλυπτε τα σκάνδαλα στο χώρο των ιδιωτικών ΤΕΕ υπήρχε ακόμη κάποια στοιχειώδης εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και το νομικό πλαίσιο προστάτευε το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης. Στη σημερινή μνημονιακή πραγματικότητα με κουτσουρεμένο τον εποπτικό έλεγχο και την «απελευθέρωση» από κάθε είδους ρύθμιση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι επιστρέφουμε ολοταχώς στην εποχή των πλαστών τίτλων σπουδών, των σχολείων-κλουβιών, της μαύρης εργασίας «εκπαιδευτικών» χωρίς προσόντα.
Με λίγα λόγια, πρόσβαση στα εκπαιδευτικά αγαθά και κατά συνέπεια στην αγορά εργασίας θα έχουν μόνο όσοι μαθητές είναι γόνοι οικογενειών με οικονομική δυνατότητα. Η δεκαετία του ’50 επανέρχεται. Πλήρωσε για να σπουδάσεις, πλήρωσε για να εργαστείς. Η διαιώνιση και γιγάντωση των οικονομικών, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών ανισοτήτων επικυρώνεται πλέον και επίσημα από έναν Υπουργό δέσμιο ακραίων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Είναι βέβαιο ότι μπαίνουμε σε μια κρίσιμη και ιστορική φάση για την ελληνική εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να αντιμετωπίσουν με κάθε πρόσφορο μέσο την επίθεση ενάντια στα δημόσια αγαθά και να πείσουν την παραζαλισμένη από την προπαγάνδα ελληνική κοινωνία ότι το ξεπούλημα της εκπαίδευσης υπονομεύει το μέλλον της και καταδικάζει τα παιδιά της σε αιώνια φτώχεια και ανέχεια. Ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και δεν είναι αγώνας μόνο για να περισώσουμε το δημόσιο αγαθό της παιδείας, αλλά την ίδια τη δημοκρατία και τους θεσμούς που κινδυνεύουν από τις ασύδοτες δυνάμεις των δήθεν ελεύθερων αγορών.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Σπόνσορας των ΙΕΚ ΑΚΜΗ ο υπουργός Παιδείας!
Από τη μια ο υπουργός Παιδείας διαλύει την δημόσια εκπαίδευση (κλείνει σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές- σχέδιο Αθηνά κι απολύει εκπαιδευτικούς) και από την άλλη τρέχει και διαφημίζει φιέστες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.
Χωρίς ίχνος ντροπής ο Κ. Αρβανιτόπουλος όχι μόνο παρέστη στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στον Πειραιά αλλά έβγαλε και λόγο με τον οποίο εξήρε τη συμβολή του Ομίλου τονίζοντας ότι «τέτοιες επενδύσεις και πρωτοβουλίες σηματοδοτούν μία νέα εποχή για την πόλη και τη χώρα γενικότερα»!..