Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

20/12/2012

0 Comments

 
Bild
Τάκης Νικολόπουλος / Δημήτρης Καπογιάννης

Εισαγωγή στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας

12,5Χ19,5 • 136 σελίδες • Τιμή: 5 ευρώ

Η συνεχιζόμενη γενικευμένη και καθολική κρίση του παγκοσμιοποιημένου και νεοφιλελεύθερου χρηματιστικού καπιταλισμού, που προσλαμβάνει ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, οδηγεί σε ολική αμφισβήτηση της κρατούσας τάξης πραγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία συνιστά, ή τουλάχιστον επιδιώκει, μια εναλλακτική (τρίτη) οικονομία, εφόσον τα μορφικά και αξιακά χαρακτηριστικά που τη διέπουν είναι διαφορετικά από εκείνα της δημόσιας/κρατικής όσο και της ιδιωτικής/κερδοσκοπικής οικονομίας. Στην εναλλακτική («απλή» ή υποκαταστατική του συστήματος) αυτή οικονομία, θεωρία και πρακτική αλληλοσυνδέονται και αλληλοτροφοδοτού­νται «πραξεολογικά». Αρχικά, ως εναλλακτική «οικονομία των πολιτών» (συλλογικές τοπικές πρωτοβουλίες «εκ των κάτω») και των αναγκών τους, που συναρθρώνει την οικονομική δημοκρατία με νέες παραγωγικές σχέσεις και νέους δείκτες ευημερίας, έρχεται, ιδίως στις άτυπες μορφές της, να δημιουργήσει ένα ανάχωμα. Αλλά και παραπέρα, στοχεύει σ’ ένα ανταγωνιστικό σχέδιο που θα αποτρέπει τη συγκέντρωση οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δύναμης, η οποία σήμερα πηγάζει από το ισχύον μεγεθυνσιακό οικονομικό και (το σύστοιχό του) πολιτικό σύστημα. Όμως, ενώ έχει αντικαπιταλιστικές και αντικρατιστικές διαστάσεις δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της ούτε με τον αγορα-κεντρικό ούτε με τον κρατο-κε­ντρικό τρόπο ρύθμισης, γι’ αυτό και υφίσταται έντονη κριτική. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η έκβαση που θα έχουν τα σχετικά –προς το παρόν «μετέωρα» αλλά με ισχυρή συμβολική και ουτοπική δυναμική– εγχειρήματα θα είναι συνάρτηση συσχετισμών δυνάμεων (οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών). Σε θετική έκβαση, οι δημιουργικές δυνατότητες που εμπερικλείει η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία θα ξεδιπλώνονται και θα δείχνουν το δρόμο για μια «μετακαπιταλιστική θέσμιση της κοινωνίας».
Η μελέτη επιχειρεί να συμβάλει στην κατανόηση των προαναφερόμενων, και ταυτόχρονα να παρέμβει στον σχετικό προβληματισμό (ο οποίος έχει ανοίξει εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, ιδίως στη Γαλλία).

πηγή: http://ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/

0 Comments

Κοινωνική οικονομία: Ένας υπαρκτός καινούργιος κόσμος

11/12/2012

0 Comments

 
Bild
Κοινωνική οικονομία: Ένας υπαρκτός καινούργιος κόσμος;
Κοινωνική, αλληλέγγυα, συνεργατική οικονομία... Όροι που δεν είναι βεβαίως καινούργιοι, έχουν αποκτήσει όμως ιδιαίτερη σημασία στα χρόνια της κρίσης. Αποτυπώνουν την προσπάθεια των ανθρώπων να αλληλοβοηθηθούν με ένα διαφορετικό τρόπο, ώστε να παράγουν αυτά που έχουν ανάγκη και όχι αυτά που υποδεικνύει η οικονομία ή μια οικονομία της αγοράς, όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο συγγραφέας του βιβλίου «Υπαρκτός καινούργιος κόσμος. Κοινωνική/αλληλέγγυα και συνεργατική οικονομία», κ. Γιώργος Λιερός.
 
Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας η ανάδυση ολοένα και περισσότερων ομάδων και δικτύων αλληλέγγυας, ανταλλακτικής οικονομίας. Σύμφωνα με διάφορες καταγραφές, εντοπίζονται σήμερα περίπου 1.000 τέτοιες προσπάθειες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεταιρισμούς στον εκδοτικό χώρο, συνεταιριστικά καφενεία, το εναλλακτικό νόμισμα του Βόλου κ.α. Πρόσφατα, διοργανώθηκε και το 1ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας, με βασικό σύνθημα «Μπορούμε να ζήσουμε και αλλιώς, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων το βιβλίο του κ. Λιερού, καθώς και το βιβλίο «Εισαγωγή στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το μετέωρο βήμα μιας δυνατότητας» του Τάκη Νικολόπουλου και του Δημήτρη Καπογιάννη...
Περισσότερα στο:
http://tvxs.gr/news/ellada/koinoniki-oikonomia-enas-yparktos-kainoyrgios-kosmos

0 Comments

Βιος Coop -εξελίξεις

9/12/2012

0 Comments

 
Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση μελών του Bιος Coop, του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης, με στόχο να αποφασιστεί το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στην πόλη μας. Το σουπερ μαρκετ αυτό θα πουλάει προιόντα όσο το δυνατόν πιο τοπικής παραγωγής, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς φυτοφάρμακα ή μεταλλαγμένα και λογικα θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο κέντρο και ανατολικά. Η αρχική πρόταση των 1000 μερίδων (αρχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ) έχει μεταβληθεί σε 500 μερίδες (αρχικό κεφάλαιο 75.000 ευρώ) λαμβάνοντας υπόψη τα εγγεγραμμένα μέλη που αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 220 και την πίεση του χρόνου για το άνοιγμα του μαγαζιού. Συμφωνήθηκε από την πλειοψηφία να ξεκινήσουμε με μικρότερο κατάστημα, το οποίο θα προσφέρει μια ικανοποιητική ποικιλία ποιοτικών προϊόντων.

Γιατί να ενδιαφερθεί κάποιος και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια;

·   για να δημιουργηθεί επιτέλους ένα δυναμικό καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα

·   για να απολαμβάνουμε ποιοτικά, τοπικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, άρα και σε χαμηλές τιμές (στο δικό μας super market)

·   για να ενισχύσουμε τους συνεταιρισμούς παραγωγών και μεμονωμένους τοπικούς παραγωγούς (άμεση σχέση παραγωγού καταναλωτή)

Εάν κάποιος διαφωνεί με το συγκεκριμένο εγχείρημα πιστεύοντας πως δεν είναι βιώσιμο, το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οικονομικές προβλέψεις και προτάσεις είναι διαθέσιμες για όσους ενδιαφέρονται. Γνωρίζετε πως τον τελευταίο καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από εθελοντικές ομάδες για τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Πιστεύω πως είναι άκρως σημαντικό να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα στηρίξουν αυτά τα κινήματα για να αλλάξουμε σταδιακά τους κανόνες του παιχνιδιού και την καθημερινότητα μας.

Επίσης, μπορεί κάποιοι να μην έχουν τα 150 ευρώ, αλλά μπορούν να βοηθήσουν προωθώντας την ιδέα σε άλλους ή όπως ήδη κάνουν κάποιοι, να αγοράσουν μαζί με 1-2 ακόμα άτομα μια μερίδα. Αρκετοί θεωρούν την ιδέα πολύ καλή θεωρητικά, αλλά δυστυχώς αν δεν γίνουμε τουλάχιστον 300 μέλη με τουλάχιστον 500 μερίδες, δεν μπορεί να ανοίξει το κατάστημα.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που βρίσκει καλή την ιδέα?
1) Να μου πει να κανονίσουμε μια συνάντηση οπουδήποτε με κάποιο από τα ιδρυτικά μέλη, για να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες

2) Να την προωθήσει μέσω εμαιλ, συζήτησης, media κλπ σε όποιους άλλους πιστεύει ότι μπορεί να ενδιαφέρονται

3) Να έρθει να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες και στις ομάδες εργασίας που υπάρχουν (ομαδες ποιότητας, εκπαίδευσης, μείωσης του κόστους κατασκευής, επιλογής του σημείου του μαγαζιού, προβολής, κλπ)

4) Να γραφτεί μέλος αγοράζοντας 1+ μερίδες και να γράψει και άλλους

Το μόνο ερώτημα σε αυτό το σημείο είναι το ΠΟΤΕ θα λειτουργήσουμε το πρώτο κατάστημα bioscoop.  Αυτό εξαρτάται από όλους εμάς!

Στο site του Βιος Coop (http://www.bioscoop.gr/)  μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στο [email protected] αλλά και να συζητήσετε αυτοπροσώπως με την επιτροπή στη Δελφών 48, Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη, 7-9 το βράδυ.

Eνημερωτικό φυλλαδιάκι του Βιος Coop.
Bild
Bild
0 Comments

Για έναν κοινωνικό αυτοδιαχειριζόμενο χώρο στα Τρίκαλα

1/12/2012

0 Comments

 
ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ.


Η θέληση/ιδέα ξεκίνησε από μία συλλογικότητα ανθρώπων στα Τρίκαλα (Από Κοινού) που μας απασχολουν τα ζητήματα της αποανάπτυξης, της αυτάρκειας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της άμεσης δημοκρατίας, της ίδιας της ζωής. Έτσι και λόγω των ιδιότροπων καιρών στους οποίους ζούμε, αποφασίσαμε να περάσουμε στην πράξη και να ανοιχτούμε και σε άλλο κόσμο για να δημιουργήσουμε μαζί ένα χώρο που ν’αντικατοπτρίζει , πάνω κάτω, τις ιδέες μας και το όραμα ζωής που έχουμε.

Σαν πρώτο βήμα, θέλουμε στο χώρο αυτό να λειτουργεί Καφενείο- Παντοπωλείο- Μαγειρείο. Τα προϊόντα που θα πωλούνται – ανταλλάσονται – καταλώνονται θα είναι:

Α. Προϊόντα με βάση το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, από κολλεκτίβες και κοινότητες όλου του κόσμου ( π.χ. κολλεκτίβα Libero Mondo, καφές από Ζαπατίστικες κοινότητες κλπ.)

Β. Προϊόντα που θα παράγουμε εμείς οι ίδιοι ταυτόχρονα για τις ανάγκες λειτουργίας του χώρου (ένα πείραμα παραγωγής –μεταποίησης- μαγειρικής και διάθεσης προϊόντων από την ίδια τη συλλογικότητα).

Γ. Προϊόντα από τοπικούς συνεταιρισμούς , κολλεκτίβες και ντόπιους παραγωγούς που συμμερίζονται όμως τις δικές μας απόψεις και περί της μη εκμετάλλευσης ανθρώπων, και περί της μη χρησιμοποίησης μαύρης εργασίας στους αγρούς (τόσα χρόνια έχει καταντήσει αηδία πια να έχει κάποιος ανθρώπους να δουλεύουν όλη μέρα στα χωράφια του για ένα πιάτο φαΐ), και τέλος περί του τρόπου καλλιέργειας, δηλαδή θέλουμε μεθόδους καλλιέργειας όσο πιο πολύ φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, τουλάχιστον βιολογική καλλιέργεια και κυρίως ντόπιων ποικιλιών.

Επειδή αυτό το παραμύθι τόσων χρόνων με αρχηγούς και υπηκόους, με αφεντικά και υπαλλήλους-έμμισθους δούλους ποτέ δε μας άρεσε, και επειδή αλλιώς έχουμε ονειρευτεί τη ζωή μας και θέλουμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη, δε θα υπάρχει κανενός είδους ιεραρχία σ’αυτό το χώρο και δεν επιδιώκουμε σε καννός είδους επιχορήγηση από κρατικό ή μη φορέα. Εμείς οι ίδιοι θα μοχθήσουμε για τη δημιουργία και λειτουργία του χώρου. Ο χώρος θα λειτουργεί συλλογικά , με γενική συνέλευση των μελών του αλλά και οποιουδήποτε θέλει να διαθέσει κάτι εκεί είτε απλά να συμμετέχει. Οι εργαζόμενοι στο χώρο αυτό θα είναι και οι ίδιοι μέλη με τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο συμμετέχει στο συλλογικό αυτό εγχείρημα. Ως εργαζόμενοι θα απασχολούνται μέλη της συλλογικότητας που είναι άνεργα.

Δεν έχουμε καμία ονείρωξη για κέρδη με ουρά, για καταθέσεις σε offshore εταιρείες και σαλέ στην Ελβετία ή εξοχικό στον Πλαταμώνα. Γι’αυτό και μετά την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του χώρου, η διαχείριση του όποιου πλεονάσματος θα δίνεται σε αλληλέγγυες, κοινωνικές και κινηματικές δράσεις, πράγμα που θα αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ως παραγωγός-μεταποιητής θα πρέπει και να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση, όπως και να ξέρει ότι ένα μέρος των προϊόντων του θα διατίθεται σε αλληλέγγυες μορφές δράσης.

Εννοείται ότι αποκλείουμε κάθε συμπεριφορά και λογική που δε ΄σεβεται κάθε άνθρωπο πάνω σε αυτή τη γη και την ίδια τη φύση. Δεν περιμένουμε από κανένα άλλο ν’αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο, δεν πιστεύουμε σε σωτήρες – ήρωες του λαού και του κόσμου.Εμείς οι ίδιοι θα κάνουμε πράξη αυτά που πιστεύουμε, δηλαδή σ’έναν κόσμο του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας.Θα δημιουργήσουμε μια καινούρια εστία πειράματος και γνώσης για το πως αλλιώς θα μπορούσε να λειτουργεί αυτός ο κόσμος, με βάση τις ανθρώπινες αξίες, με βάση τη λογική της αυτάρκειας σ’έναν τόπο, με βάση την όδό της άμεσης δημοκρατίας.

Για όποιον συμμερίζεται τις απόψεις και σκέψεις μας, είναι ευπρόσδεκτος να συνδιαμορφώσουμε μαζί αυτό το εγχείρημα.

Η επόμενη συνέλευση θα γίνει την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 , στις 8:00 μμ., στη μουσική σκηνή «Κεντρική Πλατεία» στα Τρίκαλα.

Συνέλευση συνεργατικού αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Τρικάλων

0 Comments

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: [email protected] 

    Αρχείο

    March 2023
    February 2023
    January 2023
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    November 2021
    January 2017
    November 2016
    October 2016
    March 2016
    July 2015
    May 2015
    January 2015
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    April 2014
    March 2014
    January 2014
    December 2013
    November 2013
    October 2013
    September 2013
    July 2013
    June 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.