Η αιολική ενέργεια ήταν η ραχοκοκαλιά αυτής της στρατηγικής σε συνδυασμό με μια καινοτόμο προσέγγιση για τη δημιουργία υδροηλεκτρικών συστημάτων σε συνδυασμό με τις ανεμογεννήτριες . Αυτό θα επιτρέψει στο νησί να αποθηκεύει ενέργεια σε ταμιευτήρες νερού σε υψηλότερα υψόμετρα , όταν υπάρχει περίσσεια αιολικής ενέργειας , όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας , και να χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια του νερού κατά τη μετακίνησή του σε χαμηλότερους ταμιευτήρες(μετατροπή της κινητικής του ενέργειας σε ηλεκτρική, κατά την υδατόπτωση), τις ώρες αιχμής. Μια παρόμοια ιδέα αναπτύσσεται και από το νησί El Hierro των Καναρίων Νήσων .
Η ενεργειακή ανεξαρτησία ιδίως των νησιών απαιτεί όμως πολύ περισσότερα από ό, τι προσφέρει η υψηλή τεχνολογία . Είναι απαραίτητη η συμμετοχή των τοπικών ανθρώπων που ζουν στο νησί . Αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες των στεγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φωτοβολταϊκά συστήματα , είναι επίσης αυτοί που παράγουν και το είδος των οργανικών αποβλήτων , έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου .
Η στρατηγική μηδενικών εκπομπών του νησιού αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων . Μετά την αρχική εξέταση , αποφασίστηκε ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο το νησί θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο σε ενέργεια ήταν να συμπεριληφθούν και οι πολίτες στη διαδικασία μετασχηματισμού . Έτσι , το 2012 ιδρύθηκε ενεργειακός συνεταιρισμός Ponikve, στον οποίο συμμετέχουν τρεις δήμοι , μια τοπική ΜΚΟ και 24 ιδιώτες .
Ο συνεταιρισμός προσπάθησε αρχικά να ευαισθητοποιήσει τον τοπικό πληθυσμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό έγινε μέσω της διοργάνωσης διαλέξεων σε κάθε δήμο του νησιού . Το 2012 , όταν ιδρύθηκε ο συνεταιρισμός , η νομοθετική κατάσταση όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά ήταν πολύ ευνοϊκή . Ο Ponikve έκανε μια απογραφή των στεγών του νησιού, όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα . Δεδομένου ότι η πλειονότητα των στεγών ήταν ιδιωτικές , ο συνεταιρισμός επέλεξε ένα μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ιδιώτες ιδιοκτήτες να εγκαταστήσουν στη στέγη τους φωτοβολταϊκό σύστημα σε ανταγωνιστική τιμή . Τα δεδομένα σχετικά με τους δυνητικούς επενδυτές και τις στέγες τους συλλέχθηκαν με ερωτηματολόγιο που απέστειλε σε κάθε διεύθυνση στο νησί . Ο συνεταιρισμός έλαβε 202 απαντήσεις από τους ανθρώπους που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος.
Στο δεύτερο στάδιο , συλλέχθηκαν προσφορές από τους υποψήφιους αναδόχους . Δεδομένου ότι ο συνεταιρισμός ζήτησε προσφορά για το σύνολο των 202 στεγών η τιμή της εγκατάστασης ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας μειώθηκε δραματικά . Για παράδειγμα , η τιμή της τεχνολογίας έπεσε από 33.000- 40.000 ευρώ σε 15.000 – 17.500 ευρώ για μια σύμβαση με το «κλειδί στο χέρι» . Επιπλέον , ο συνεταιρισμός κατόρθωσε να μειώσει το κόστος της λήψης των απαιτούμενων αδειών σε μόλις 250 ευρώ . Οι τιμές για ένα ηλιακό σύστημα PV έπεσε πολύ , λόγω της κλίμακας του συνεταιρισμού και της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής του δύναμη .
Εντωμεταξύ όμως το δυσμενές νομοθετικό περιβάλλον από την κροατική Κυβέρνηση –λογω ποσόστωσης-παρεμποδίζει τα σχέδια συνεταιρισμού για την ηλιακή ενέργεια . Αλλά η στρατηγική μηδενικών εκπομπών στηρίζεται όχι μόνο στην ηλιακή ενέργεια . Στο εξής , ο συνεταιρισμός εργάζεται για την ανάπτυξη μιας μονάδας βιοαερίου , για την οποία μια μελέτη σκοπιμότητας έχει πραγματοποιηθεί . Επίσης, προτίθεται να εφαρμόσει τα ηλεκτρικά οχήματα στο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών και την ανάπτυξη σταθμών επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Είναι η πρώτη πρωτοβουλία αυτού του είδους στην Κροατία . Ως εκ τούτου, ο ενεργειακός συνεταιρισμός του νησιού Krk προετοιμάζει το έδαφος για εκείνους που θα ακολουθήσουν.