Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Οικο-γεωργία

Το συνθετικό οικο, όχι μόνο με την τρέχουσα έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του Οίκου, που ήταν η οικονομική δομή, η οποία εξασφάλιζε τα προς το "ζειν" στα μέλη του, ενώ η Πόλις εξασφάλιζε το "ευ ζειν" των πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καμπάνια για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ)

26/1/2013

0 Comments

 
Οι ευρωπαϊκές ΜΚΟς καλούν τους πολίτες σε πρωτότυπη δράση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Βρυξέλλες, 24 Ιανουαρίου 2013:

Μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας[1] της επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (COMAGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η ARC2020 μαζί με 24 αγροτικές οργανώσεις και δίκτυα της κοινωνίας των πολιτών από 10 χώρες εγκαινιάζει σήμερα την πανευρωπαϊκή δράση: Go M.A.D (Πήγαινε να Συναντήσεις έναν Ευρωβουλευτή!). Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία καλεί τους πολίτες Ευρώπης να έρθουν σε άμεση επαφή με τους τοπικούς ευρωβουλευτές τους και να τους ρωτήσουν πώς θα ψηφίσουν κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ στο Στρασβούργο τον Μάρτιο του 2013.

"Οι ευρωπαίοι πολίτες θέλουν τα χρήματά που πληρώνουν σε φόρους να επενδυθούν στην οικολογική, δίκαιη και τοπική γεωργία: για την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη των μικρών αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων της υπαίθρου,καθώς και την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων για όλους», τονίζει η Stephanie Roth, συντονίστρια της εκστρατείας για την Καλή Διατροφή και την Καλή Γεωργία της ARC2020[2]. Προσθέτει " Η ψήφος του COMAGRI αντί να υποστηρίξει τις εκατομμύρια μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και τους εκατοντάδες εκατομμύρια φορολογούμενους, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών αγρο-εμπορικών και αγρο-χημικών εταιρειών που ευημερούν λόγω της βιομηχανικής παραγωγής και τα εργοστάσια εκτροφής ζώων. Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να το να αλλάξουμε αυτό! "

Για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια της ιστορίας της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής (με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 50 δις ευρώ), η τελική συμφωνία σχετικά με το ποιά κατεύθυνση θα πάρει η ΚΑΠ για τα επόμενα 7 χρόνια, θα επιτευχθεί από κοινού μεταξύ του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται άμεσα από τους ευρωπαίους πολίτες, οι ΜΚΟ που στηρίζουν αυτή την εκστρατεία διαβλέπουν μια πραγματική ευκαιρία για τους απλούς πολίτες να μπορέσουν να επηρεάσουν μία από τις πιο σημαντικές νομοθετικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις επικείμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2014, οι ψηφοφόροι θα θέλουν να γνωρίζουν ότι οι εκπρόσωποί τους στις Βρυξέλλες τους ακούνε.

"Καλούμε και τους 754 ευρωβουλευτές που θα ψηφίσουν για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ τον Μάρτιο του 2013 στο Στρασβούργο, αντί να υποστηρίξουν την απόφαση που υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους τους της Επιτροπής Γεωργίας, να ακούσουν τους ψηφοφόρους τους» υπογραμμίζει η Ροθ.

Η ιστοσελίδα της δράσης Go M.A.D[3] δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βρουν τα στοιχεία των ευρωβουλευτών τους για να επικοινωνήσουν μαζί τους απευθείας μέσω τηλεφώνου, e-mail ή επιστολής, καθώς και να οργανώσουν προσωπικές συναντήσεις μαζί τους. Τα αποτελέσματα όλων των συναντήσεων θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα. Στην αρχική σελίδα υπάρχει ένα βίντεο με οδηγίες για τη δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: www.goodfoodgoodfarming.eu ή επικοινωνήστε με την Stephanie Roth στο +49 030 284 8232 4 και campaign@arc2020.eu

και τη Μυρτώ Πισπίνη στο +34697341864  και el@arc2020.eu


[1] [1] http://www.arc2020.eu/front/2013/01/ep-agro-lobby-proposes-melt-down-of-the-cap-reform/

[2] http://www.goodfoodgoodfarming.eu

[3] http://www.goodfoodgoodfarming.eu/gomad

0 Comments

Το αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο

15/1/2013

0 Comments

 
Bild
Ερευνητές από όλο τον κόσμο θεωρούν ότι η θετική επίδραση του ελαιολάδου στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη μακροβιότητα έχει να κάνει με την περιεκτικότητά του σε ουσίες που συνδυάζουν την αντιοξειδωτική με την αντιφλεγμονώδη δράση.

Μια τετραετής έρευνα του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας[1], με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, έχοντας μελετήσει πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου και την περιεκτικότητα των περιεχόμενων βιοδραστικών ουσιών σε δείγματα λαδιού από όλη την Ελλάδα, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:  ειδικά τα αγουρέλαια περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό( μέχρι και 5 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τα συνήθη καλά λάδια-έξτρα παρθένο) δύο σημαντικές φαρμακευτικές ουσίες, την ελαιασίνη και την ελαιοκανθάλη.

Η ελαιασίνη είναι η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία στο ελαιόλαδο, ενώ στην ελαιοκανθάλη έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Οι δύο αυτές ουσίες δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τρόφιμο εκτός από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κανένα άλλο λάδι, ούτε σπορέλαια ούτε ακόμα και τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα δεν περιέχουν αυτά τα συστατικά. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή τους στο λάδι είναι απλός: τη στιγμή που το καταπίνουμε έχουμε μια υπόπικρη γεύση στο πίσω μέρος του στόματος και μια ελαφρά αίσθηση καψίματος στον φάρυγγα («τσιμπάει» στο λαιμό).

Και με τη σφραγίδα πλέον της μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αγουρέλαια μπορούν να θεωρηθούν  ότι μεταξύ των ελληνικών ελαιολάδων είναι τα πρώτα που προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προσφέροντας μια ασπίδα προστασίας στην ανθρώπινη υγεία.

Το πολυτιμότερο ελαιόλαδο Ξεχωρίζει για την πλούσια, φρουτώδη, πικρή και πικάντικη γεύση του και τα πολύπλοκα αρώματα. Έχει πολύ χαμηλή οξύτητα , είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει  σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια , τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόκαρπου (μέταλλα , βιταμίνες, πολυφαινόλες, φαρμακευτικές ουσίες όπως οι παραπάνω κλπ). Θυμίζει τον φρέσκο καρπό της ελιάς και το χρώμα του είναι έντονο πράσινο λόγω των χλωροφυλλών. Το έξτρα παρθένο αγουρέλαιο είναι το καλύτερο είδος ελαιολάδου που υπάρχει και παρασκευάζεται με την παρακάτω διαδικασία:

Ο ελαιόκαρπος συλλέγεται άγουρος και νωρίς, από τα μέσα Οκτώβρη μέχρι τέλη  Νοέμβρη συνήθως και ανάλογα με την περιοχή, πριν ωριμάσει πλήρως και ρυτιδωθεί, διατηρώντας  το πράσινο χρώμα του. Καλύτερη ποιότητα εξασφαλίζεται αν οι άγουρες ελιές μαζεύονται με τα χέρια και όχι με ραβδισμό (ή «πεσιά»), για να μη πληγώνονται και οξειδώνονται. Όση μικρότερη προσβολή του δάκου τόσο το καλύτερο. Επεξεργάζεται όσο γίνεται πιο γρήγορα στο ελαιοτριβείο, για να έχει πολύ χαμηλή οξύτητα και έντονα άγουρα αρώματα. Καταναλώνεται επίσης γρήγορα, για να μη χάσει τα αρχικά συστατικά του με τον καιρό. Βέβαια και όταν «ωριμάσει» συνεχίζει να είναι ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με πλούσια θρεπτικά συστατικά αλλά μικρότερη «σπιρτάδα» και ίσως λίγο ίζημα επειδή δεν έχει επεξεργαστεί ή φιλτραριστεί.

Ειδικά αν οι ελιές προέρχονται από ελαιώνα φυσικής ή βιολογικής καλλιέργειας, και από ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης(χρήση νερού μέχρι 27o C) τότε μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Οι αρχαίοι Έλληνες, που το ονόμαζαν ωμοτριβές ή ομφάκιο, το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό για πολλές παθήσεις. Ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60 ασθένειες. Η σύγχρονη Ιατρική το θεωρεί επίσης ευεργετικό. Μειώνει τη χοληστερόλη, είναι προληπτικό για τον καρκίνο, βοηθά στη καλή λειτουργία του ήπατος και τους ασθενείς από διαβήτη και καρδιοπάθειες. Είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.  Περιέχει επίσης βιταμίνες και προβιταμίνες, όπως τη βιταμίνη Ε και προβιταμίνη Α.

Πλεονεκτήματα για τους παραγωγούς: αν απαλλαγούν γρήγορα τα δένδρα από τον καρπό, δεν εξαντλούνται και έτσι οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν καλή παραγωγή και τον επόμενο χρόνο. Η πείρα έχει δείξει ότι η πρώιμη συγκομιδή ξεπερνά σε ένα βαθμό(μαζί με καλές πρακτικές ραβδισμού ή καθόλου ραβδισμού ) το πρόβλημα της καρποφορίας ανά δύο χρόνια[2].

 
[1] Βλέπε: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63731054

[2] Το όφελος φυσικά έχει να κάνει και με τις τιμές, καθώς το «πρωτόλαδο» πωλείται σε τιμή καλύτερη από ό,τι και το έξτρα παρθένο. Επίσης πέρα από την τιμή ο παραγωγός δεν χάνει εισόδημα από το να του πέσουν οι ελιές κάτω λόγω άσχημου καιρού και αέρα, καθώς τις μαζεύει αρκετά νωρίς το φθινόπωρο. Ακόμη μη ραβδίζοντας ή ραβδίζοντας νωρίς, το δέντρο επανέρχεται πιο γρήγορα, αφού έχει περίπου 6 μήνες ξεκούραση μέχρι την εποχή της καρπόδεσης τον Μάιο. Έτσι μπορεί να δώσει και πάλι μια καλή παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Bild
0 Comments

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    January 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    May 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

    Bild
    Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
    http://www.seedfreedom.eu/gr/

Powered by Create your own unique website with customizable templates.