http://www.topikopoiisi.com/3/post/2013/06/94.html
Παρακάτω εφαρμογές που προτείνονται από τον ιστότοπο της εταιρείας που εμπορεύεται τον ζεόλιθο Zeoprofit: http://www.zeoprofit.gr/zeolithos_georgia.php
Ο Ζεόλιθος στη Γεωργία
- Ελιά
- Εσπεριδοειδή
- Οπωροφόρα δένδρα
- Αμπέλια
- Ρύζι
- Βαμβάκι
- Λαχανόκηπος
- Κήποι – Γκαζόν – Καλλωπιστικά φυτά
- Αυξάνει την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί θρεπτικά στοιχεία (εδαφοβελτιωτικό)
- Μειώνει τις απώλειες σε θρεπτικά στοιχεία κάνοντας τις λιπάνσεις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά συμφέρουσες για τον παραγωγό (μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερα λιπάσματα, μέχρι και 25% λιγότερα αζωτούχα λιπάσματα)
- Θέτει τα θρεπτικά στοιχεία σταδιακά στη διάθεση των φυτών,
- Αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού και την ομοιόμορφη διανομή του στο χωράφι
- Αυξάνει τη διαθεσιμότητα φωσφόρου (μέχρι και 89%) και καλίου
- Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά
- Καθαρίζει το έδαφος από τοξικά υλικά και μέταλλα
- Βελτιώνει τη δομή του εδάφους
- Είναι 100% φυσικό προϊόν με έγκριση χρήσης στη βιολογική γεωργία
- Έχει χαμηλό κόστος εφαρμογής
- Αυξάνει την παραγωγή, μειώνει το κόστος και βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων
στην ντομάτα 48-52%, στα σταφύλια 48-66%, στα ακτινίδια 45%, στο σιτάρι 29%-57%, στο ρύζι 34%, στο καλαμπόκι 50%, στο βαμβάκι 17%
Τρόποι εφαρμογής Ενσωμάτωση στο έδαφος
Ο ζεόλιθος σκορπίζεται σε όλη την επιφάνεια του χωραφιού και ενσωματώνεται με φρέζα για να πάει σε όλη τη μάζα του εδάφους που εκμεταλλεύονται οι ρίζες των φυτών. Οι ποσότητες εφαρμογής ποικίλουν από 100-500 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με την κοκκομετρία του ζεόλιθου, αλλά και την περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία. Όσο πιο λεπτόκοκκο το υλικό, τόσο λιγότερη ποσότητα χρειάζεται. Σε βαριές καλλιέργειες, συνιστάται η χρήση χοντρόκοκκου υλικού. Καλύτερα να εφαρμοστεί πριν τη φύτευση των πολυετών καλλιεργειών, γίνεται όμως και στην πορεία.
Ενδεικτικές δοσολογίες για κάθε καλλιέργεια
Δημητριακά 75-100 kg/στρ
Φυτά βιομηχανίας 100-150 kg/στρ
Λαχανικά 100-200 kg/στρ
Αμπέλια 100-150 kg/στρ
Φράουλες 100-150 kg/στρ
Εσπεριδοειδή 5-10 kg/δένδρο
Παρακάτω μερικές άλλες εφαρμογές που τις προτείνει ο Ν. Λυγερός( http://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/2013/08/nikos-lygeros-p-zeolithos-enantia-sto-dako-ths-elias.html)
Ο ζεόλιθος ενάντια στο δάκο της ελιάς
Μία από τις σημαντικές εφαρμογές του ζεόλιθου στον τομέα της γεωργίας είναι η αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Αυτή η μύγα της ελιάς (Bactrocera oleae) είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του καρπού της ελιάς. Στην κλασική του αντιμετώπιση έχουμε δύο κατηγορίες που αφορούν την περίοδο πριν και την περίοδο μετά. Η χρήση του ζεόλιθου είναι σημαντική ως προφύλαξη. Είχαμε ήδη παρατηρήσει ότι οι σκονισμένες ελιές δεχόντουσαν λιγότερες επιθέσεις από το δάκο. Έτσι επινοήθηκε η μέθοδος του ψεκάσματος με ζεόλιθο που δημιουργεί μία προστασία πάνω στον καρπό την ώρα της ανάπτυξής του. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη άρα ο καρπός παραμένει φαγώσιμος. Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα έντομα για την καταπολέμησή του. Επιπλέον η χρήση του ζεόλιθου ως φυσικό προϊόν επιτρέπει να αποφύγουμε τη χρήση χημικών ουσιών. Σε αυτή την υγρή μορφή, ο ζεόλιθος παραμένει πάνω στον καρπό και δημιουργεί ένα φίλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο. Έτσι έχουμε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο αντιμετώπισης του δάκου της ελιάς που επιτρέπει επιπλέον μια βιολογική καλλιέργεια όταν είμαστε σε αυτήν την περίπτωση. Πάντως επειδή υπάρχουν ήδη επιθέσεις του δάκου σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, είναι σημαντικό να γίνει γνωστή η χρήση του ζεόλιθου, για να βοηθήσουμε τους ελαιοπαραγωγούς και τους αγρότες μας γενικότερα.
Ζεόλιθος και κατσίγαρος
Ν. Λυγερός
Στην παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, στο επίπεδο του ελαιοτριβείου, έχουμε και παραγωγή κατσίγαρου. Το πρόβλημα είναι ότι ο κατσίγαρος επηρεάζει σημαντικά τις ιδιότητες των εδαφών, παραδείγματος χάρη το pH και την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Έτσι τα πετρώματα που εμπεριέχουν ιλλίτη, έναντι των φαινολών που εμπεριέχει ο κατσίγαρος, παρουσιάζουν σημαντική προσροφητική ικανότητα. Γενικότερα, λοιπόν, έχουμε ένα πρόβλημα της ρύπανσης από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, διότι οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιόλαδων κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφορτωθούν τον κατσίγαρό τους και προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν έχουν σχέση μόνο με την χημεία αλλά και με την οσμή. Το χειρότερο σε αυτήν την συνήθως παράνομη διαδικασία είναι ότι υπάρχει λύση και μάλιστα αποτελεσματική. Η απλή ανάμειξη του κατσίγαρου με ζεόλιθο επιτρέπει την άμεση καταπολέμηση της οσμής που είναι τόσο ενοχλητική. Δημιουργείται μια ζεολάσπη, η οποία είναι άοσμη και συνεκτική. Επιπλέον, αυτό το μείγμα ζεόλιθου και κατσίγαρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας, αφού έχουν αφαιρεθεί λόγω του ζεόλιθου τα βαριά μέταλλα, οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες που έχουν πια αδρανοποιηθεί. Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι χημικές ουσίες που είναι ωφέλιμες μπορούν να αξιοποιηθούν στις καλλιέργειες δίχως πια να προκαλούν προβλήματα. Έτσι οι ελαιουργοί διαθέτουν πια ένα σοβαρό εργαλείο για την αξιοποίηση του κατσίγαρου δίχως να χρησιμοποιήσουν μια περίπλοκη διαδικασία που θα ήταν κοστοβόρα.
Ο ζεόλιθος ενάντια στον παγετό
Μια από τις συγκινητικές εφαρμογές του ζεόλιθου στη γεωργία είναι η αντιμετώπιση του παγετού. Αν και αυτή η ιδιότητα δεν είναι ακόμα πολύ γνωστή, είναι τεράστιας σημασίας για τις καλλιέργειές μας. Οφείλεται στα χαρακτηριστικά του ζεόλιθου και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί πάνω στο ποσοστό του κλινοπτιλόλιθου στο σκεύασμα που έχουμε παραγγείλει, διότι αυτός κάνει όλη τη δουλειά. Ως μοριακό κόσκινο που είναι υδρόφιλο και είναι ικανό να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες απελευθερώνει με πολύ μικρή ποσότητα. Με αυτό τον τρόπο ο ζεόλιθος επιτρέπει μια εσωτερική διαχείριση του νερού και κατά συνέπεια ενοχλεί την παραγωγή πάγου που είναι τόσο καταστροφική για τις καλλιέργειες. Ο ζεόλιθος έχει με αυτή την ιδιότητα τη δυνατότητα να εξισορροπεί και την τοπική θερμοκρασία κι έτσι δεν προστατεύει μόνο τον καρπό αλλά και το φυτό. Σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ριζικού συστήματος που κάνει το φυτό πιο ανθεκτικό, την παρουσία του στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τις ρίζες αλλά και το ψέκασμα, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια προστασία ενάντια στον παγετό. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε το ζεόλιθο στις περιοχές που έχουν υποστεί τις καταστροφικές επιπτώσεις του παγετού, γιατί δεν έχει νόημα ο αγρότης να κάνει τόσες θυσίες χωρίς αποτέλεσμα. Ο ζεόλιθος ως φυσικό προϊόν είναι κατάλληλος και για βιολογικές καλλιέργειες που είναι κατά μέσο όρο πιο ευάλωτες στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Είναι λοιπόν σημαντικό να σκεφτούμε να ρίξουμε ζεόλιθο πριν την περίοδο όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού. Διότι όταν γνωρίσεις τη λύση είναι κρίμα να έχεις το πρόβλημα.
Αύξηση παραγωγής διάφορων προϊόντων με την χρήση Ελληνικού ζεόλιθου
A/A ΕΙΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΥΞΗΣΗ (%) ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
1 Καλαμπόκι 50,00% Γέφυρα Θεσσαλονίκης
2 Σιτάρι 29,00% Γέφυρα Θεσσαλονίκης
3 Ρύζι 34,00% Χαλάστρα Θεσσαλονίκη
4 Βιολογική Ντομάτα 48-52% Άσπρο, Εδέσσης
5 Σταφύλι 48-66% Αγ.Αθανάσιος Θεσσαλονίκης
6 Ακτινίδια 45,00% Λιβαδοχώρι, Σερρών
7 Βαμβάκι 17,00% Λιβαδοχώρι, Σερρών
8 Ανθοφορία Γαρίφαλο 25,00% Σιδηρόκαστρο, Σερρών