Εισαγωγή και Χρήση Παράνομου και Τοξικού Ζιζανιοκτόνου σε Ορυζοκαλλιέργειες στην Βόρεια Ελλάδα
Άκρως ανησυχητικό είναι πλέον το φαινόμενο της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα και όπως επιβεβαιώθηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το τοξικό ζιζανιοκτόνο προπανύλ χρησιμοποιήθηκε στις καλλιέργειες ρυζιού και εισήχθη παράνομα στην Θεσσαλονίκη από την Τουρκία, ενώ, το ορμονικό ζιζανιοκτόνο 2,4D (εστέρας), που πωλείται ελεύθερο(!), παράνομα χρησιμοποιήθηκε από τους ορυζοκαλλιεργητές ως διαλύτης του προπανύλ! (το "Propanil" χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κύπερης και άλλων «ζιζανίων»)*.
Το πρόβλημα βγήκε στην επιφάνεια γιατί σε αγροτεμάχια του κάμπου Θεσσαλονίκης - Ημαθίας εντοπίστηκαν εκτεταμένες ζημιές στα φυτά βαμβακιού σε χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας. Η καταστροφή οφείλεται σε προσβολή από το ορμονικό ζιζανιοκτόνο 2,4D (εστέρας).
Ο εστέρας έχει έγκριση από την ΕΕ για χρήση σε χειμερινά σιτηρά και σε θερμοκρασίες μέχρι 20ο C, ενώ δεν είναι εγκεκριμένος για καλλιέργειες ρυζιού. Η χρήση του όμως έχει απαγορευτεί στις Σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα στη Σουηδία, Νορβηγία και Δανία. Επιπλέον, στους περιορισμούς της χρήσης του προβλέπεται η θέση εφαρμογής να απέχει από καλλιέργειες βαμβακιού και τομάτας τουλάχιστον 400 μέτρα. Στην περιοχή του Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου διατέθηκε το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, δεν υπάρχουν καλλιέργειες σιτηρών και βεβαίως οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν πολύ πάνω από 30ο C, ενώ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλιζόταν η ζώνη προστασίας των 400 μέτρων.
Ο εστέρας (2,4-D) ήταν άλλωστε βασικό συστατικό του Agent Orange, που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στο Βιετνάμ με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, ενώ αποτελεί μέρος του μεταβολισμού των διοξινών.
Πέρα από τις καταστροφές στις καλλιέργειες, σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει το τοξικό νέφος στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέχρι σήμερα όμως, καμία αρμόδια αρχή δεν έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια για την διερεύνηση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων για την δημόσια υγεία.
Ο εστέρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μετά από άμεση έκθεση έχουν καταγραφεί ερεθισμός δέρματος, οφθαλμών, φάρυγγα και πνευμόνων, ίλιγγος, εμετοί, διάρροια, αδυναμία. Έχουν αναφερθεί επίσης αρθραλγίες, πονοκέφαλος, ζάλη, πυρετός, νευρολογικές διαταραχές, βλάβες στα νεφρά και το ήπαρ μέχρι και θάνατοι (Occupational Safet & Health Administration USA 1997). Μετά από μακρόχρονη έκθεση σε 2,4 D έχει τεκμηριωθεί συσχέτιση με διαφόρων εντοπίσεων καρκίνους όπως λάρυγγα και ενδοκρινών οργάνων, ενώ παρατηρείται τάση συσχέτισης με καρκίνο του πνεύμονα, σαρκώματα και non-Hodgkin λεμφώματα.
Ο εστέρας έχοντας υψηλή πτητικότητα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ατμοί, που συμπαρασύρθηκαν από τα ρεύματα αέρος και επικάθισαν σε ανθρώπους, ζώα και φυτά προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.
Για ακόμα μία φορά, τόσο οι αγρότες, οι καλλιέργειες, οι καταναλωτές όσο και η δημόσια υγεία αφήνονται έρμαια στις κερδοσκοπικές εταιρίες φυτοφαρμάκων και στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων φυτοφαρμάκων.
* 2,4-D + Propanil είναι σκεύασμα για τον έλεγχο των ζιζάνιων σε σιτηρά, αραβοσίτου, σόργου, λειμώνες, καθιερωμένες τύρφη, καλλιεργειών σπόρων προς σπορά χόρτου, οπωρώνες (μηλοειδή και πέτρα φρούτα), cranberries, σπαράγγια, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ρυζιού, δασοκομία και σε μη-καλλιέργειας γη (συμπεριλαμβανομένων των ζωνών δίπλα στο νερό), σε 0,28-2.3 kg/εκτάριο. Έλεγχος τα υδρόβια φυτά. Ο εστέρας ισοπροπυλικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρυθμιστής ανάπτυξης φυτών
2, 4-D + Propanil είναι post-emergence ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιούνται επαφή του ρυζιού, στα 2.5-5.0 kg ανά εκτάριο, να ελέγχουν τα και χόρτο ζιζανίων, συμπεριλαμβανομένης της Amaranthus retroflexus, Digitaria spp., Echinochloa spp., Panicum spp., και Setaria spp. Επίσης χρησιμοποιούνται, σε μείγμα με MCPA, σίτο. Μείγμα με carbaryl χρησιμοποιείται σε εσπεριδοειδή, καλλιέργειες χλοοτάπητα.
http://www.biozo.gr/node/661