Στην Ελλάδα μόνο μια εταιρία φαίνεται να το εμπορεύεται και πρέπει να κάνεις εγγραφή. για να κατεβάσεις την έγκριση και την άδεια κυκλοφορίας.
Αυτό, κανονικά είναι παράνομο σύμφωνα με τον κανονισμό σήμανσης ΒΙΟ για τα βιολογικά προϊόντα.
Το βιο είναι μέρος της ονομασίας του αλλά έτσι όπως είναι μπερδεύει με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μιλάει για βιολογικά ζιανιοκτόνα, πράγμα που ποτέ δεν υπήρξε(Εκτός ίσως απο την μούργα, τον κατσίγαρο από τα υπολείμματα μετά την εξαγωγή του λαδιού από την ελιά, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικές περιπτώσεις).
Προφανώς έχει δημιουργήσει εσφαλμένες εκτυπώσεις η πονηρή αυτή ονομασία του:
https://plantpro.gr/farmako/7929#
Εδώ ανάμεσα σε άλλα ζιζανιοκτόνα.
https://plantpro.gr/kaliergies/f1031000SHB
Εδώ η έγκρισή του στην Κύπρο
http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/2B4A2108011A98F4C2257B44003C0FBE/$file/2458%20Roundup%20Bio.pdf
Πρόκειται για ακόμη μια απάτη της εταιρίας αυτής!
Το βιο αναφέρεται στην Βιο-τεχνολογία.
Και αφορά ένα απαραίτητο συστατικό του ζιζανιοκτόνου που είναι το τασιενεργό. Με αυτό "αγκαλιάζει" σφικτά τα πράσινα φύλλα ώστε να απορροφηθεί η γλυφοσάτη και να μεταφερθεί ώς τηγ ρίζα.
Χρησιμοποιούν "φυσικής προέλευσης" τασιενεργά τα οποία παράγουν με ζύμωση ειδικών ζακχάρων.
Χρησιμοποιώντας έναν μεταλλαγμένο μικροοργανισμό "παράγουν έως και 1000 φορές περισσότερα τασιενεργά από ότι με τα ορυκτά καύσιμα".
Θυμίζει την ίδια συνταγή με τους μικροοργανισμούς της Incredible foods που παράγει ακριβώς έτσι πρωτεΊνες. Δηλαδή με μεταλλαγμένο μικροοργανισμό τις παράγουν 100 έως 1000 φορές γρηγορότερα.
Άρα το Roundup BIO όχι μόνοι δεν έχει να κάνει με ΒΙΟ, αλλά είναι γλυφοσάτη με μεταλλαγμένα έκδοχα
Σε χώρες με ισχυρή νομοθεσία και υψηλό επίπεδο βιοκαλλιέργειας δεν τους επέτρεψαν να το πουν βΙΟ
Σε κάποιες το πέρασαν ως Roundup Bioactive".
Όμως στην Αυστρία όπου προάγεται σε μεγάλο βαθμό η Βιοκαλλιέργεια και δίνεται προσοχή στις σωστές ονομασίες ετικετών , δεν τους επέτρεψαν να το πουν διαφορετικά παρά σαν "Biactive". Χωρίς το Ο. Αλλιώς μπερδεύει!
Οι ίδιες δικαστικές αποφάσεις και οι κανονισμοί σε κάθε χώρα ισχύουν μεν, αλλά εφαρμόζονται διαφορετικά.
Και αυτοί το εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά.
Λάθος χρήση του Roundup
Υπάρχει όμως και λάθος στη χρήση του ζιζανιοκτόνου αυτού με όποια μορφή και αν είναι, από πολλούς που το χρησιμοποιούν και ιδίως από τις υπηρεσίες των δήμων που ασχολούνται με το καθάρισμα από τα χόρτα στους δρόμους και στα πάρκα ή στους δημοτικούς κήπους:
Σε κάποιες περιπτώσεις, το συνεργείο καθαρίζει πρώτα με χορτοκοπτικά και μετά κάποιοι ρίχνουν κρυφά, ζιζανιοκτόνο στις ρίζες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ρίχνουν κατευθείαν ζιζανιοκτόνο στην βλάστηση όταν αυτή είναι μικρή, ακόμα και τον χειμώνα.
Ισχύουν τα εξής:
Η ίδια η εταιρία που το παράγει, στις οδηγίες χρήσης και τις ενδείξεις/αντενδείξεις που η ίδια θέτει, για την χρήση του Roundup, απαγορεύει την χρήση του ακριβώς στις παραπάνω 2 περιπτώσεις! Ως μη αποτελεσματική!
Δηλαδή: Η χρήση του, (σύμφωνα με την Μονσάντο και τώρα την Μπάγερ) αντενδείκνυται σε φυτά που δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο το φύλλωμα!
Η χρήση του είναι ΜΗ αποτελεσματική σε φυτά που δεν έχουν ακόμα αναπτύξει όλο το πράσινο φύλλωμα καθώς και σε αυτά που το έχουν απωλέσει εξ αιτίας της κοπής τους με το χορτοκοπτικό.
Διότι σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, για να λειτουργήσει, πρέπει να έλθει σε στενή επαφή με το φύλλο, σε όσο μεγαλύτερη επιφάνεια γίνεται, ώστε μέσω αυτού να μπορέσει να απορροφηθεί και να εισέλθει στο εσωτερικό του φυτού, να αρχίσει να το καίει από επάνω προς τα κάτω και σιγά σιγά να φθάσει και να ενεργήσει και στην ρίζα.
Στους βλαστούς, στα ξυλώδη υπολείμματα μετά από την κοπή με χορτοκοπτικό και στα νεαρά φυτά που μόλις βγαίνουν και έχουν πολλά, αλλά πολύ στενά φύλα, δεν μπορεί να επενεργήσει.
Η λειτουργία αυτή της απορρόφησης επιτυγχάνεται με την βοήθεια των εκδόχων που περιέχουν αυτού του είδους τα φάρμακα που ανήκουν στα λεγόμενα "τασιενεργά". Χωρίς δηλαδή την λειτουργία των τασιενεργών, το ζιζανιοκτόνο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα φύλα, να εισχωρήσει και να φέρει το αποτέλεσμα για το οποίο το έχει σχεδιάσει η εταιρία.
Γι αυτό το λόγο, οι επαγγελματίες και οι ιδιώτες που καταστρατηγούν τον κανονισμό με τους 2 παραπάνω τρόπους, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ποτίζουν τις ρίζες με το τοξικό σκεύασμα, ρίχνοντας έως και δέκα φορές παραπάνω από ότι θα χρειαζόταν, στην προσπάθειά τους να τα κάψουν. Όμως και κάθε χρόνο να το κάνουν πάλι οι ρίζες θα παραμένουν άθικτες. ΟΣΟ roundup και να τους ρίξουν αυτές ξαναβγαίνουν πάλι! (Οι ίδιοι, μη εκπαιδευμένοι και μη εξουσιοδοτημένοι για την εργασία αυτή, δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν! Γι αυτό οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να καταγγελθούν ως επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία)!
Πέρα λοιπόν από την απαγόρευση γενικά της χρήσης του ζιζανιοκτόνου στα χωράφια και τις πόλεις, οι Κινήσεις Πολιτών σε κάθε δήμο θα πρέπει να ασχοληθούν και με τη λάθος χρήση του, που γίνεται εντωμεταξύ από τις υπηρεσίες καυαριότητας.