Υπάρχει η δυνατότητα για παραγωγή αλεύρων, χρωστικών, και βιο-προϊόντων χρησιμοποιώντας τον καρπό, νεαρούς βλαστούς (nopalitos) και το φλοιό του καρπού. Υπάρχει και η εφαρμογή εναλλακτικών χρήσεων του φραγκόσυκου ως πηγή διαιτητικών ινών, ως υποκατάστατο σακχάρων και ως μέσο ενίσχυσης χρώματος και γεύσης. Τα τρόφιμα που παράγονται με την αξιοποίηση των προϊόντων του Φραγκόσυκου είναι η γέμιση μπισκότου, μπισκότο με ίνες, σιρόπι ζαχαροπλαστικής, σούπες, αφέψημα και ρόφημα.
Επίσης αποκτώντας κανείς τεχνογνωσία αναφορικά με την αφυδάτωση του φραγκόσυκου έχει τη δυνατότητα μακράς συντήρησής του, μειώνοντας τα έξοδα μεταφοράς και ενισχύοντας με αυτό το τρόπο την ανταλλακτική του αξία.
Παράλληλα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογικές μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί με συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δηλαδή:
α) της ταυτοποίησης χρωστικών φραγκόσυκου
β) της ξήρανσης,
γ)της ενθυλάκωσης χρωστικών,
δ) της παραγωγής κυτταρίνης και
ε) των βιο-χρωστικών,
για να δημιουργήσει τις βάσεις για την αύξηση των δυνατοτήτων χρήσης του και να ενισχυθεί η αγροτοβιομηχανική αξιοποίηση του.
Τα απόβλητα του καρπού μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοκυτταρίνης μειώνοντας τα κόστη, ενώ οι βιοχρωστικές μπορούν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές αξιοποίησης.
Θα χρειασθεί η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, ώστε να υπάρξει εμπλουτισμός και διάχυση των γνώσεων τόσο στους παραγωγούς, όσο και στους μεταποιητές.
Η Δράση «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ» υλοποιεί ένα συγκεκριμένο έργο για την αξιοποίηση του φραγκόσυκου- που συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και από εθνικούς πόρους-μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).