Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Οικο-γεωργία

Το συνθετικό οικο, όχι μόνο με την τρέχουσα έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του Οίκου, που ήταν η οικονομική δομή, η οποία εξασφάλιζε τα προς το "ζειν" στα μέλη του, ενώ η Πόλις εξασφάλιζε το "ευ ζειν" των πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ξεκινάει η "Κιβωτός σπόρων Πιερίας"

27/9/2013

0 Comments

 
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινάει την λειτουργία της η "Κιβωτός Σπόρων Πιερίας", μία κίνηση για την διάσωση και την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών. Τα δύο προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν δύο γιορτές ανταλλαγής σπόρων. Μοιράστηκαν χιλιάδες σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν στην Πιερία και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Φέτος στήνουμε την κιβωτό σπόρων η οποία χρειάζεται μία συνεχόμενη διάθεση σπόρων έτσι ώστε να μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς και να έχει την δυνατότητα να ικανοποιεί και να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων καλλιεργητών. 
Είναι πολύ σημαντική η καταγραφή των σπόρων. Υπάρχουν ποικιλίες που ταιριάζουν στην περιοχή μας στα εδάφη και το κλίμα μας. Αυτές τις ποικιλίες θέλουμε να εντοπίσουμε και να διατηρήσουμε. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλούς καλλιεργητές αλλά και μερικούς αγρότες που επιλέγουν και καλλιεργούν μόνο παραδοσιακές ποικιλίες. Έχουν παρατηρήσει ποικιλίες που είναι ανθεκτικές και παραγωγικές. 

Με την διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών επιτυγχάνουμε: 1.    Την διάσωση και την διάδοσή τους 2.    Την διατήρηση της βιοποικιλότητας 3.    Την βελτίωση της ποιότητας της τροφής μας και της υγείας μας 4.    Την αυτονομία μας Στις 29 Σεπτέμβρη, στις 5 το απόγευμα στην Μαραθώνος και Λαχανά γωνία, θα εκθέσουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούμε.  θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και θα γνωριστούμε. 
 Σας καλούμε να συλλέξετε τους σπόρους σας υπεύθυνα και να τους διαθέσετε στην "κιβωτό"
Είναι πολύ σημαντικό τα φυτά από τα οποία θα συλλεχθούν οι σπόροι να είναι σε απόσταση ή να έχουν προστατευθεί από φυτά υβρίδια ώστε να μην επιμολυνθούν. Προτείνουμε πάντα να κρατάτε μία ασφαλή ποσότητα στην δική σας αποθήκη σπόρων ώστε αν μία χρονιά δεν μπορέσετε για οποιονδήποτε λόγω να κρατήσετε σπόρους να μην διακινδυνεύσει καμία ποικιλία. Αν όλοι έχουμε μία μικρή "κιβωτό σπόρων" στο σπίτι μας είναι η πιο μεγάλη, ασφαλής και επιτυχημένη κιβωτός. Δεν μπορεί να κινδυνεύσει από τίποτα. Η κιβωτός που στήνουμε στην ουσία θα είναι ένας χώρος συνάντησης όλων των σπόρων, ώστε να μπορούμε να βρούμε ποικιλίες από καλλιεργητές που αγνοούμε ότι υπάρχουν. Ο στόχος μας θα είναι να αυξηθούν οι αποθήκες σπόρων σε κάθε σπίτι!
Όποιος θα προσφέρει σπόρους θα συμπληρώνει μία φόρμα με τα εξής στοιχεία: 1.    την ποικιλία  2.    πόσα χρόνια καλλιεργείται  3.    σε ποια περιοχή καλλιεργείται 4.    είδος καλλιέργειας (οικολογική, συμβατική) 5.    χαρακτηριστικά καρπών 6.    ασθένειες - προσβολές 7.    απόδοση - παραγωγή της 8.    απόσταση από άλλους κήπους
Είναι σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε να δράσουμε ενεργά σε ότι θα συμβάλλει στην ελευθερία μας, στην αυτονομία , στην υγεία μας, στις αξίες, για να συνεχίσουμε να ζούμε αρμονικά μεταξύ μας και με το περιβάλλον.
Να μην στερήσουμε από τις επόμενες γενιές αυτά που εμείς έχουμε ακόμα και σήμερα!

-- Οικολογική Ομάδα "Μητέρα Γη"
www.motherearth.gr
& union@motherearth.gr
Οι επιλογές του καθενός μας επηρεάζουν την εξέλιξη του πλανήτη μας!
0 Comments

Goji Berry-Η υπερ-τροφή από το Θιβέτ και η καλλιέργειά του στην Ελλάδα

20/9/2013

0 Comments

 
Bild
Γκότζι (Goji) – το μουρο της ευτυχιας, είναι η κοινή ονομασία ενός φρούτου, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.Τα είδη του γκότζι είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό και φτάνουν σε ύψος από 1 μέχρι 4 μέτρα.

Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του, και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες.

Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενική υγεία.

Ο φημισμένος Li Qing Yuen, που έζησε μέχρι την ηλικία των 252 ετών (1678-1930), κατανάλωνε Goji Berries καθημερινά. Η ζωή του Li Qing Yuen είναι η πιο καλά γνωστή και τεκμηριωμένη περίπτωση ακραίας μακροζωίας που έγινε ποτέ γνωστή.

Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος.

Τα γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα γκότζι: κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.

Η γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ-ΟΦΕΛΗ

Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή.
Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Goji Berry 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.

Έχει ιδιαίτερη γεύση, ένα συνδυασμό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων.
Επίσης έχουν 11% πρωτείνη, που είναι καταπληκτικό για φρούτο.
Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).

Σε εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς καρπών, που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ORAC (μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών), ανεδείχθη η υπεροχή του χυμού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών.

Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτηση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.
Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων.
Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς.

Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).
Ακόμη, η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.
Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες)

Στο μούρο αυτό θα βρούμε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιμο λιπαρό, ιδιαίτερα χρήσιμο για μείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης μυικής μάζας, ικανοποιητική ενέργεια και μυική αντοχή.
Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης : φλαβονοειδή,απαραίτητα και μη αμινοξέα, συνολικά 18 αμινοξέα, περισσότερα δηλαδή από την γυρη των μελισσών , καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις Β1, Β2, Β6 καθώς και πολυάριθμα οργανικά μεταλλικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των : ψευδάργυρος Φωσφόρος Σίδηρος Χαλκός Σελήνιο και του γερμανίου.

Τα Goji Βerries ή Wolf Berries είναι ίσως τα πιο πλούσια διατροφικά φρούτα του πλανήτη. Περιέχουν 18 είδη αμινοξέων (έξη φορές περισσότερα από τη γύρη των μελισσών) συμπεριλαμβανομένων και των 8 απαραίτητων αμινοξέων (όπως η ισολευκίνη και η τρυπτοφάνη).

http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2013/01/goji-berry_13.html#ixzz2eQmrPMLI

Για Καλλιέργεια Goji Berry στην Ελλάδα
Δείτε εδώ http://biobaxes.wordpress.com/2011/03/29/445/

Καλλιέργεια Goji berry στην Ελλάδα; Γιατί όχι;        
  Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά ακούμε για καινούριες καλλιέργειες στον αγροτικό τομέα. Ύστερα λοιπόν από την εχινάτσια, την στέβια και το ιπποφαές, μήπως ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε για κάτι το εντελώς καινούριο; Ο λόγος για την υπερτροφή-το θαύμα της φύσης, τα Goji berry! Για τους πολλούς είναι εντελώς άγνωστα τα Goji berry. Στον χώρο της υγιεινής διατροφής όμως, τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα ότι είναι από τα πιο αγαπημένα φρουτάκια. Κυρίως οι αθλητές και αθλούμενοι, αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή, τα χρησιμοποιούν παρά την αυξημένη τιμή τους.
Αυτό μου έδωσε την ώθηση να ψάξω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φυτό και την καλλιέργειά του. Παράλληλα, παραγγείλαμε  σπόρο από το εξωτερικό και τα σπείραμε για δοκιμή.    Ήδη φαίνεται να υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φυτέψουν 2-3 φυτά στις γλάστρες ή στον κήπο τους, ενώ υπάρχουν και   μερικοί τολμηροί αγρότες που ενδιαφέρθηκαν να τα καλλιεργήσουν επαγγελματικά. Τα μικρά σπορόφυτα μεγαλώνουν πολύ αργά τον χειμώνα. Μόλις όμως ζεστάνει ο καιρός, και μεταφυτευτούν σε γλαστράκια, η ανάπτυξή τους είναι ταχύτατη. Και όταν η ρίζα του φυτού φτάσει στον πάτο της γλάστρας, το φυτό είναι έτοιμο να μεταφυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα ή στον κήπο. Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι-φθινόπωρο θα έχουμε λίγα δείγματα φρούτου Goji από αυτά τα φυτά, ενώ σε κανονική παραγωγή αναμένεται να φτάσουν στον 3 χρόνο.

Προς το παρών, τα στοιχεία που έχουμε μας λένε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα, καθότι το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες  από -20 έως 40 βαθμούς Κελσίου, θέλει αρκετό ήλιο και σχετικά αλκαλικά εδάφη που να έχουν καλή στράγγιση.  Και λέω προς το παρών, γιατί το εγχείρημα αυτό δεν το αφήσαμε στην τύχη. Συνεργαστήκαμε με τη Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή,  η οποία προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει και να κάνει την έρευνα-πείραμα σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού Goji. Ο σπουδαστής Ι. Ε. του Perrotis College της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής ανέλαβε να φέρει εις πέρας το πείραμα αυτό κάτω από την καθοδήγηση και τις συμβουλές του Δρ. Αθανάσιου Γκέρτση, καθηγητή του Perrotis College και υπεύθυνου του εργαστηρίου Οργανικής Γεωργίας Lindsay Laboratory For Organic Agriculture. Το πείραμα αυτό θα διαρκέσει 3 χρόνια, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα  του φυτού και της καλλιέργειάς του.
Πολύ σύντομα λοιπόν, θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια των Goji berries στην Ελλάδα, και ειδικότερα τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του φυτού όσον αφορά τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, θρέψης, κλαδέματος για μεγαλύτερη παραγωγή, συγκομιδής, αποξήρανσης και διατήρησης του φρούτου. Ήδη στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Αττική έχουν καλλιεργηθεί μερικά φυτά Goji Berry, σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο και από μεμονωμένα άτομα που έχουν αγάπη και μεράκι για τα φυτά.
Μας έχουν παραχωρήσει μερικές από τις φωτογραφίες τους:
Αυτά τα δέντρα Goji δεν είναι ούτε ενός έτους.  Η σπορά τους έγινε Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2009.            Καρποφώρησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη του 2010. Το γεγονός ότι στα μέρη που ευδοκιμεί το φυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στη νύχτα και την ημέρα, μας κάνει αισιόδοξους ότι στη βόρεια Ελλάδα ίσως και να έχει ακόμα καλύτερη προσαρμογή. Στην πατρίδα τους, τα Goji berry τρώγονται ωμά κατά την εποχή παραγωγής τους και μετά αποξηραμένα. Εκτός από τα φρούτα όμως, καταναλώνονται και τα φύλλα τους ως λαχανικά σε φαγητά και σαλάτες. Επίσης, τα φύλλα και ο φλοιός των δέντρων γίνονται αφέψημα.

Στην Ελληνική αγορά, λόγω του ότι τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ ευαίσθητα, τα Goji κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή και σε μορφή χυμού και ταμπλετών. Χάνουν όμως μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους κατά την επεξεργασία τους για την παραγωγή χυμού και ταμπλετών, γι αυτό  και είναι καλύτερα να καταναλώνονται σαν αποξηραμένα φρούτα.  Σ’ αυτήν την μορφή μπορούν να καταναλωθούν σκέτα, όπως οι σταφίδες, είτε να μπουν σε διάφορα φαγητά και σαλάτες. Τα προσθέτουν επίσης σε ανάμικτους ξηρούς καρπούς, στα μούσλι και τα κορν φλέικς ή τα κάνουν χυμό στο μπλέντερ με την προσθήκη νερού.   
Αν καλλιεργηθούν όμως στην Ελλάδα, θα ξέρουμε τον βαθμό ευαισθησίας τους, καθώς και αν και για πόσο μπορεί να διατηρηθούν στη φυσική τους μορφή. Και που ξέρετε, ίσως να είμαστε από τους λίγους τυχερούς που θα καταναλώνουμε τα Goji Berries φρέσκα!
Φυτά Goji Berry διατίθενται από το κατάστημα Βιο-μπαξές. Τηλ. επικοινωνίας 23320 23932. Γίνονται αποστολές σε όλη την Ελλάδα.

Παναγιώτου Ελένη Τεχνολόγος Γεωπόνος.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BIOnews Μαϊου 2011

Bild
0 Comments

ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΛΟΠΑ

2/9/2013

0 Comments

 
Bild
ΑΡ. ΔΕΛΤΙΟΥ 1/08.2013

Τετραμηνιαία πληροφόρηση

Αγαπητοί συνεργάτες, μέλη και φίλοι του ΑΙΓΙΛΟΠΑ

Οι εξελίξεις τόσο στην ίδια μας την οργάνωση όσο και έξω από μας είναι ραγδαίες και οι σχέσεις είναι αλληλοεξαρτώμενες. Η διεθνής οικονομική κρίση, το τέλμα της γεωργίας και ο σκληρός αγώνας για επιβίωση είναι προτεραιότητες που καθορίζουν την καθημερινή μας ζωή αλλά και τη δράση μας.

Εμείς όμως συνεχίζουμε, όλοι μαζί, να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη θέση μας και την αποτελεσματικότητά μας στα ζητήματα που αφορούν τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών και της οικολογικής γεωργίας. Οι κόποι μας φαίνεται πως αποδίδουν. Χωρίς πολλά λόγια και μεγαλοστομίες. Όμως ο δρόμος είναι μεγάλος και ο αγώνας πρέπει να ειναι συνεχής και σοβαρός.

Για το σκοπό αυτό χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή όλων, κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη.

Χριστίνα Βακάλη Επιμέλεια σύνταξης

1.                 Νομοθεσία σπόρων

Ο προτεινόμενος νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την εμπορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού , όπως παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα στις πρόχειρες εκδόσεις του, έχει κυρίως τρείς μεγάλες αρνητικές επιδράσεις: στη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης. Η καινούργια νομοθεσία περιορίζει σημαντικά την υπάρχουσα γεωργική βιοποικιλότητα και ειδικά τις παραδοσιακές ποικιλίες. Επιδρά αρνητικά και περιοριστικά στα δικαιώματα και την ελευθερία των γεωργών και των καταναλωτών. Έχει σαν σκοπό την επιβολή των συμφερόντων της βιομηχανίας σπόρων και το χημικό, εντατικό μοντέλο γεωργίας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.aegilops.gr

2.     Γενετικά τροποιημένοι οργανισμοί - Αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στη Β. Ελλάδα

Με αφορμή τις διαδηλώσεις που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στην εταιρεία Μονσάντο σε πάνω από 50 χώρες στον κόσμο στις 25 Μαίου 2013 δημοσιεύουμε μια μελέτη που έγινε στα πλαίσια του Αιγίλοπα με τη συμμετοχή 250 παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας στην Βόρεια Ελλάδα. Η συνεντεύξεις με τους παραγωγούς έγιναν για να
βγουν συμπεράσματα γύρω από τις γνώσεις και τις απόψεις που έχουν οι βιοκαλλιεργητές για θέματα που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα (γτ) φυτά. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες τις ΕΕ με το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης των ΓΤΟ. Σε αντίθεση με άλλες Μεσογειακές χώρες - όπως για παράδειγμα η Ισπανία που έχει την μεγαλύτερη έκταση στην ΕΕ καλλιέργειας ΓΤΟ - οι έλληνες καταναλωτές πιστεύουν ότι η ΓΤ τροφή είναι επικίνδυνη για την υγεία τους. Η έρευνα που είχε ξεκινήσει το 2007 επαναλήφθηκε το 2011 για να διερευνηθεί αν στο διάστημα αυτό οι παραγωγοί βιολογικής καλλιέργειας έχουν αλλάξει γνώμη και συμπεριφορές απέναντι στους ΓΤΟ. Σε γενικές γραμμές οι ερωτήσεις που έγιναν πάνω σε θέματα τεχνογνωσίας έδειξαν ότι λιγότερο από 15% των παραγωγών είχε τεχνικές γνώσεις γύρω από την διασπορά των γονιδίων των γτ φυτών στο περιβάλλον και τις επιπτώσεις τις καλλιέργειας των γτ φυτών στις καλλιέργειες τους και στο περιβάλλον. Η συντριπτική πλειονότητα βέβαια ήταν ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων και μόνο ένα 5% απάντησε ότι μπορεί να καλλιεργήσει μεταλλαγμένα στο μέλλον. Οι γνώσεις που είχαν οι παραγωγοί προέρχονταν κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και λιγότερο από θεσμικούς φορείς ή μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης πάνω από το 80% των παραγωγών δεν είχε ενημερωθεί για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που συνδέονται με τους γτ οργανισμούς, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πίστευαν ότι η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών θα έκανε την εξάρτηση των παραγωγών από τις πολυεθνικές εταιρείες μεγαλύτερη. Δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των απαντήσεων που δόθηκαν από νεότερης ηλικίας (κάτω των τριάντα) και μεγαλύτερης ηλικίας παραγωγούς, όπως και μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης συνέντευξης που πάρθηκε τέσσερα χρόνια μετά. Οι παραγωγοί βιολογικής καλλιέργειας που είχαν δηλώσει ότι εντάχθηκαν στην καλλιέργεια αυτή για ιδεολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους ήταν οι πιο ενήμεροι πάνω στο θέμα των γτ οργανισμών, με επιχειρηματολογία και παράθεση παραδειγμάων από αναγνώσματα πού είχαν κυρίως από το διαδίκτυο.

3.   Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου - Μπαξέ Σταγιάτες/Πήλιο 10-12 Μαίου 2013

Σε συνδιοργάνωση με την ΑΠΟΔΡΑΣΗ (Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης) και στα πλαίσια της φετινής Γιορτής Παραδοσιακού σπόρου και Οικολογικούκήπου Μπαξέ,έγινε στις Σταγιάτες την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στο Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών εκδήλωση με θέμα: «Σπόροι, νομοθεσία και τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα ανέλυσε το προτεινόμενο νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την εμπορία σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού. Η δεύτερη συζήτηση έγινε το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 7:30 το βράδυ, στην πλατεία Σταγιατών με θέμα: «Κοινωνικοί αγώνες και φυσικά αγαθά: χρυσός, νερό, σπόροι». Στη συζήτηση συμμετείχαν άτομα από το ανοιχτό συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού και μας μετέφεραν το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη ΒΑ Χαλκιδική. Επίσης μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες της Κίνησης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και τέλος μέλη του


Αιγίλοπα - Δικτύου για τη Βιοποικιλότητα και Οικολογία στη Γεωργία αναφέρθηκαν στους εντός και εκτός συνόρων αγώνες για την προστασία των παραδοσιακών ποικιλιών. Ήταν σημαντικό για μας να δεθούν οι αγώνες μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού και της πολιτικής των χαρατσιών από την ΔΕΥΑΜΒ και τη δημοτική αρχή στα χωριά και την πόλη, με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της περιοχής και την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και με τον αγώνα των καλλιεργητών σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των παραδοσιακών σπόρων. Στα πλαίσια του διημέρου υπήρχε έκθεση βιολογικών και τοπικων προϊόντων, σπόροι και φυντάνια από ντόπιες ποικιλίες. Την Κυριακή έγινε ανταλλαγή σπόρων ντόπιων ποικιλιών.

Στις 24-26 Μαίου έγινε και η εαρινή γιορτή οικολογική γεωργίας και οικοτεχνίας στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο, όπου συμμετείχε ο Αιγίλοπας με ενημερωτικό υλικό, σπόρους και φυντάνια ντόπιων ποικιλιών.

4.     Ενημερωτική εκδήλωση στη Λέσβο για τις τοπικές ποικιλίες

Όλα τα φυτά που σήμερα στηρίζουν την ανθρώπινη διατροφή προέρχονται από παλαιότερες «άγριες» ποικιλίες, οι οποίες «εξημερώθηκαν», καλλιεργήθηκαν και είναι αυτές που σήμερα ονομάζονται παραδοσιακές, γεωργικές τοπικές ποικιλίες. Οι γεωργικές τοπικές ποικιλίες της Λέσβου είναι κατάλληλες για την παραγωγή ποιοτικών βιολογικών προϊόντων καθώς είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες εδάφους, νερού, κλίματος αλλά και ασθενειών και εντόμων. Οι παραδοσιακές ποικιλίες όμως πρέπει να καλλιεργούνται στον αγρό, αλλιώς κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, και μαζί με αυτές να χαθεί ο γενετικός πλούτος της Λέσβου και η πολύτιμη γνώση και παράδοση της γεωργίας, αφού αυτές αποτελούν μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας της. Οι υπάρχουσες Κρατικές Τράπεζες σπόρων είναι χρήσιμες αλλά δεν επαρκούν για τη διάσωση όλου αυτού του υλικού ειδικά σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκε εκδήλωση «Τοπικές ποικιλίες Λέσβου: το επόμενο βήμα» από το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αιγαίου και τον ΑΙΓΙΛΟΠΑ - Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στην Γεωργία με ομιλίες για την «Αγρο-βιοποικιλότητα της Λέσβου» από την Δρ. Δούμα Κατερίνα, Γεωπόνος, και για την «Η ανάγκη δημιουργίας μίας τοπικής κοινοτικής Τράπεζας γενετικού υλικού στη Λέσβο», Τσίγγου Ραλλού, Γεωπόνος Msc Περιβαλλοντολόγος. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανταλλακτικό παζάρι σπόρων τοπικών ποικιλιών στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.


5.    Συμμετοχή του ΑΙΓΙΛΟΠΑ στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την Τετάρτη 5.6.2013, Παγκόσμια           Ημέρα

Περιβάλλοντος, ο Αιγίλοπας συμμετείχε σε εκδήλωση του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος                                  του

Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή του Βελεστίνου από το πρωί πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για το περιβάλλον, έγινε ξενάγηση στους χώρους του αγροκτήματος, φύτευση του περιβάλλοντος χώρου από φοιτητές και μαθητές σχολείων, καθώς και δωρεάν διανομή φυτών και σπόρων στους παρευρισκόμενους. Ο Αιγίλοπας με δικό του πάγκο ενημέρωσε τους μαθητές και τους δασκάλους για την αξία της βιοποικιλότητας και των ντόπιων ποικιλιών. Οι μαθητές πήρανε σπόρους, μπήκανε στην διαδικασία της σποράς και ήρθανε σε επαφή με την έννοια της ντόπιας ποικιλίας. Στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου, όπου με την συνεργασία του ΑΙΓΙΛΟΠΑ και του Εργαστηρίου Γενετικής Βελτίωσης, γίνονται πειράματα αξιολόγησης ποικιλιών δίκοκκου και μονόκκοκου σιταριού καθώς και αναπαραγωγή παραδοσιακών ποικιλιών και εξωτικών ειδών σιταριού και κριθαριού, έγινε ξενάγηση και ενημέρωση μαθητών και επισκεπτών.

Γίνετε μέλος του Αιγίλοπα και προμηθευτείτε σπόρο

Θυμηθείτε ότι με τη συμμετοχή σας ως μέλη στον Αιγίλοπα μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρο ντόπιων ποικιλιών δωρεάν σε μικρές ποσότητες για ερευνητικούς σκοπούς και για δοκιμή. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρο και στις διάφορες γιορτές και συναντήσεις της οργάνωσης στις οποίες γίνονται ανταλλαγές σπόρου μεταξύ των μελών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.aegilops.gr

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ

Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία Γραφείο Εστιακών Σημείων ΑΙΓΙΛΟΠΑ Άνω Λεχώνια Βόλου, 37300

Τηλ-Fax : 2428094558 Email: info@aegilops.gr, Δικτυακός τόπος: www.aegilops.gr


0 Comments

Συμβίωση

2/9/2013

0 Comments

 
Bild
Συμβίωση είναι η διεργασία κατά την οποία συμβιωτικές κοινότητες μικροζωής του εδάφους(μυκόριζα: αζωτοβακτήρια, ακτινομύκητες) συμβιώνουν με τις ρίζες των φυτών και φροντίζουν να προσφέρουν και στις δύο πλευρές(μικροζωή και ριζίδια) απαραίτητες διατροφικές ουσίες. Τα φυτά με τη σειρά τους, μέσω των εκκρίσεων των ριζιδίων, προσφέρουν στη μικροζωή υδατάνθρακες(σάκχαρα), πρωτεϊνες και οξυγόνο.

Η μυκόρριζα προσκολλάται στις άκρες των ριζών και εισχωρεί σε αυτές. Με την εισχώρηση αυτή και λόγω της συμβιωτικής σχέσης αυξάνεται μέχρι 150 φορές η ρίζα και έτσι αποκτά τη δυνατότητα να απορροφά περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος.

Πρακτικά η «συνεργασία» αυτή βελτιώνει την δυνατότητα του φυτού να προσλαμβάνει από το έδαφος το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, αναπτύσσεται ταχύτερα, αποκτά μεγάλο και εύρωστο ριζικό σύστημα.  Αντίστοιχα αποκτά και αντοχή σε ασθένειες (κυρίως μυκητολογικές). Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο νερό, οπότε έχει αντοχή στην ξηρασία. Η συμβίωση γίνεται, με πολλά είδη μύκητα. Το κάθε είδος μύκητα έχει διαφορετική απόδοση και μπορούμε να φτάσουμε σε οικονομία έως 40 % σε νερό και λίπανση, κυρίως αζωτολίπανση.

Τα συμβιωτικά αζωτοβακτήρια και ακτινομύκητες μπορούν και δεσμεύουν κυρίως το ατμοσφαιρικό άζωτο, που υπάρχει άφθονο στην ατμόσφαιρα, και το προσφέρουν σε τέτοια μορφή, ώστε το φυτό-ξενιστής που τα φιλοξενεί να το έχει άμεσα στη διάθεσή του. Με αυτό τον τρόπο η τροφοδοσία των καλλιεργούμενων φυτών με άζωτο γίνεται χωρίς κανένα κόστος για τον παραγωγό. Διαφορετικά-επειδή το άζωτο είναι πολύτιμο στοιχείο για την ανάπτυξη των φυτών- είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιεί αζωτούχα λίπανση για την καλλιέργεια. Με όχι μόνο οικονομικά επακόλουθα, αλλά και περιβαλλοντικά, αφού μπορεί να προκαλεί νιτρορύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Υπάρχουν γενικά δύο τύποι συμβίωσης:

·       Βακτήρια του γένους Rhizobium που συμβιώνουν κυρίως με τις ρίζες των ψυχανθών(τριφύλλι, μηδική, μπιζέλια, λούπινα, σόγια, φασόλια κ.λπ.)

·       Ακτινομύκητες του γένους Frankia, που συμβιώνουν στις ρίζες άλλων διάφορων φυτών, όπως π.χ. το ιπποφαές

Ο πρώτος τύπος είναι σπουδαιότερος για ένα υγιές έδαφος και φυσικά για το περιβάλλον.

Οι ποσότητες του αζώτου που δεσμεύονται από τα ψυχανθή είναι μεγάλες, γεγονός που η καλλιέργειά τους παίζει μεγάλο ρόλο στη βελτίωση του εδάφους. Για αυτό πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα καλλιεργητικό πρόγραμμα αμειψισποράς του γεωργού, με σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Το άζωτο που έχει δεσμευθεί από τα καλλιεργούμενα ψυχανθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις επόμενες καλλιέργειες, αρκεί τα ψυχανθή να ενσωματωθούν στο έδαφος(χλωρή λίπανση)

Φαίνεται λοιπόν ότι κοινότητες φυτών σχηματίζουν με τους Μικροοργανισμούς του εδάφους πολυσύνθετες οικολογικές ενότητες. Πολλά φυτά επικοινωνούν μάλιστα και μεταξύ τους με βιοχημικά σήματα, προειδοποιώντας το ένα είδος το άλλο. Όταν π.χ. δέχονται επίθεση από έντομα, εκκρίνουν ουσίες που αποτρέπουν τα ίδια τα έντομα-εχθρούς ή που προσελκύουν ωφέλιμα έντομα τα οποία τρέφονται από τα επιθετικά έντομα και έτσι αντιστέκονται στην επίθεση.

Όλα αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο καλλιεργητής και για το δικό του καλό, αφού θα μεγιστοποιεί την παραγωγή του, και για το καλό των οικοσυστημάτων στην έκταση που καλλιεργεί, αλλά και γενικότερα. Κάνοντας συγκαλιέργεια αυτών των κοινοτήτων φυτών, αρκεί όμως να τα γνωρίζει και να το θέλει.

0 Comments

Ο Ζεόλιθος στις ζωοεκτροφές

2/9/2013

0 Comments

 
Bild
Ο ζεόλιθος σαν ένα φυσικό ορυκτό, χωρίς καμιά χημική κατεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσθετο συστατικό στις ζωοτροφές με σκοπό την αύξηση των αποδόσεων και τη βελτίωση του επιπέδου της υγείας των ζώων. Η χρήση του είναι απόλυτα ασφαλής γιατί δεν αποδομείται και παραμένει σταθερός κατά τη δίοδό του από τον πεπτικό σύστημα των ζώων.

Σαν πορώδες και κρυσταλλικό υλικό δεσμεύει και απομακρύνει τις μυκοτοξίνες, τα βαρέα μέταλλα και άλλες επιβλαβείς ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της χώνεψης της τροφής(π.χ. αμμωνία)  και αλληλεπιδρά με τα συστατικά της ζωοτροφής, αυξάνοντας την πεπτικότητά τους(απελευθερώνει π.χ. κάλιο ρυθμίζοντας και την οξύτητα του στομάχου και διευκολύνοντας την απορρόφηση μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων). Δεσμεύοντας την αμμωνία μειώνει την έκλυση οσμών βελτιώνοντας τις συνθήκες εκτροφής.

Αν μάλιστα χρησιμοποιείται και σε συνδυασμό με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς(ΕΜ) και στα δάπεδα των στάβλων-κοτετσιών έχουμε και μια κοπριά με εξαιρετικές ιδιότητες. Σκορπίζουμε ξεόλιθο σε σκόνη στο δάπεδο και ραντίζουμε με ΕΜα σε διάλυση στο νερό1:100 ή 1:50(ανάλογα με την υγρασία που υπάρχει). Η αμμωνία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του στάβλου ή κοτετσιού και επιδρά αρνητικά στην υγεία των ζώων(βήχας, πνευμονοπάθειες κ.λπ) θα δεσμευθεί σε μεγάλο ποσοστό από τον ζεόλιθο και τους ΕΜ. Ταυτόχρονα η κοπριά είτε την κάνουμε κομπόστα είτε την παραχώσουμε στα χωράφια θα προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες του ζεόλιθου και των ΕΜ στο έδαφος.

Η χρήση του ζεόλιθου στην εκτροφή εξασφαλίζει:

·         Δέσμευση των τοξινών της τροφής και απομάκρυνσή τους κυρίως από την πεπτική οδό

·         Δέμευση της αμμωνίας, ισορροπία στο Πε-χα του στομάχου των ζώων, βελτίωση της πέψης τους

·         Δέσμευση αλλεργιογόνων ουσιών

·         Καταπολέμηση της διάρροιας

·         Καλύτερες συνθήκες σταβλισμού

·         Μείωση του στρες

·         Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος

·         Απομάκρυνση βαρέων μετάλλων

·         Αύξηση βελτίωση του γάλακτος και του σωματικού βάρους, καθώς και βελτίωση της ποιότητας των αβγών ή του κρέατος

·         Οικονομική βελτίωση και αποδοτικότητα εκτροφής


0 Comments

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    January 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    May 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

    Bild
    Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
    http://www.seedfreedom.eu/gr/

Powered by Create your own unique website with customizable templates.