Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Οικο-γεωργία

Το συνθετικό οικο, όχι μόνο με την τρέχουσα έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του Οίκου, που ήταν η οικονομική δομή, η οποία εξασφάλιζε τα προς το "ζειν" στα μέλη του, ενώ η Πόλις εξασφάλιζε το "ευ ζειν" των πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βιολογική γεωργία: "γόνιμα" τα εδάφη της Ευρώπης

27/8/2014

0 Comments

 
Picture
του Μπάμπη Μιχάλη

Ραγδαία ανάπτυξη σημειώνουν την τελευταία δεκαετία οι βιολογικές καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη, καθώς «κατακτούν» κάθε χρόνο περί τα 500 χιλιάδες εκτάρια γης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 2003 και 2010, τόσο η βιολογικά καλλιεργούμενη γη όσο και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκαν περισσότερο από 50%. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε 9,6 εκατομμύρια εκτάρια οργανικά καλλιεργούμενης γης έναντι μόλις 5,2 εκταρίων το 2002. Παρότι στο σύνολό της η βιολογικά καλλιεργούμενη γη καλύπτει μόλις το 5,4% των συνολικά αξιοποιούμενων αγροτικών εκτάσεων της Ε.Ε., η άνοδος αυτήν την περίοδο ήταν σημαντική (55%). Επίσης το 2010 καταγράφηκαν περισσότερες από 186.000 βιολογικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην επικράτεια των 27 (τότε) χωρών-μελών. Αν και αυτές αποτελούν μόλις το 1,6% του συνόλου των γεωργικών επιχειρήσεων της Ε.Ε., αυξήθηκαν σε σχέση με το 2003 κατά 50%.

Τα εν λόγω στοιχεία καθιστούν αδιαμφισβήτητη τη ραγδαία ανάπτυξη της βιολογικής αγροτικής καλλιέργειας στην Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία. Η τάση αυτή έρχεται μάλιστα σε πλήρη αντιδιαστολή με την εδώ και αρκετές δεκαετίες συνεχή συρρίκνωση εκμεταλλεύσεων και καλλιεργούμενης γης στη συμβατική γεωργία. Τα στοιχεία της Επιτροπής έδειξαν ακόμη ότι οι οργανικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι μεγαλύτερες σε έκταση, καθώς τείνουν κατά μέσο όρο να καταλαμβάνουν έκταση 34 εκταρίων η κάθε μία, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος για το σύνολο των γεωργικών καλλιεργειών (συμβατικών και οργανικών) στην Ε.Ε. είναι 12 εκτάρια. Ακόμη οι βιολογικοί καλλιεργητές αγροτικών προϊόντων είναι νεότεροι σε σχέση με τους συμβατικούς γεωργούς. Το 2010 το 61,3% των βιολογικών καλλιεργητών ήταν ηλικίας μικρότερης των 55 ετών έναντι ποσοστού 44,2% στη συμβατική γεωργία.

Επίσης τα εν λόγω στοιχεία έδειξαν ότι η καλλιέργεια της γης με βιολογικές μεθόδους είναι πιο διαδεδομένη στα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, η συντριπτική πλειονότητα των βιολογικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων (83%) και της οργανικά καλλιεργούμενης γης (78%) της Ε.Ε. βρίσκεται στα 15 παλιότερα μέλη της, τις χώρες δηλαδή που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από το 2004. Το μεγαλύτερο μερίδιο των «παλαιών» χωρών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Ομως και οι υπόλοιπες 12 νέες χώρες που μπήκαν στην Ενωση μετά το 2004 (εκτός της Κροατίας δηλαδή) αναπτύσσουν με ταχύ ρυθμό τον συγκεκριμένο τομέα αγροτικής παραγωγής.

Στα 20 δισ. ευρώ ο τζίρος

Μεταξύ 2002 και 2011 ο καταγεγραμμένος αριθμός βιολογικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην επικράτειά τους υπερδεκαπλασιάστηκε, ενώ η αντίστοιχη καλλιεργούμενη γη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 13%. Η ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών τροφίμων υπολογίζεται σήμερα στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ και κατέχει μερίδιο μόλις 1,5% στη συνολική αγορά τροφίμων. Το μικρό μερίδιό της αναδεικνύει και τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν.

http://www.efsyn.gr/?p=227830


0 Comments

Καλά(;) νέα για τα βιολογικά

20/8/2014

0 Comments

 
Μπορεί οι βιοκαλλιεργητές της τρέχουσας προγραµµατικής περιόδου να µην έχουν πάρει ευρώ από τις εγκεκριµένες ενισχύσεις και να περιµένουν γι’ αυτό το Σεπτέµβριο, ωστόσο τα νέα για τη νέα προγραµµατική 2015-2020, µε βάση την υποβληθείσα πρόταση, είναι µάλλον καλά.

Έξοδα πιστοποίησης και απώλειες εισοδήματος έως 30% καλύπτει στους βιοκαλλιεργητές το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Συγκεκριµένα, µέσω του µέτρου 3 «Συστήµατα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίµων» ο βιοκαλλιεργητής µπορεί να ενισχυθεί για δραστηριότητες όπως:

-έρευνα της αγοράς, επινόησης και σχεδιασµού προϊόντος υποχρεωτικών ελέγχων σε σχέση µε τα συστήµατα ποιότητας

-την προετοιµασία των αιτήσεων αναγνώρισης των ονοµασιών προέλευσης

- για τα µέτρα υποχρεωτικών ελέγχων σε σχέση µε τα συστήµατα ποιότητας

Ταυτόχρονα µέσω του µέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» µπορεί να καλύψει το διαφυγόν εισόδηµα, το κόστος των συναλλαγών και γενικότερα οποιοδήποτε κόστος είναι επιλέξιµο και δεν καλύπτεται από το µέτρο 3, όπως είναι οι δαπάνες χηµικών αναλύσεων εδάφους και νερού, τις δαπάνες διάγνωσης για την επιλογή του τύπου των δεσµεύσεων κ.α. Επιπλέον αν ο ενδιαφερόµενος βρίσκεται σε νησιωτική περιοχή (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) ο φάκελός του εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα όσον αφορά και τα δύο µέτρα.

Ύψος ενίσχυσης

Το ανώτατο ετήσιο ποσό της ενίσχυσης για τα συστήµατα ποιότητας καθορίζεται σε 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκµετάλλευση , ενώ η ένταση της ενίσχυσης ορίζεται στο 100 % των επιλέξιµων δαπανών. Όσον αφορά τη βιολογική γεωργία οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως για να αποζηµιώνουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή µέρος των πρόσθετων δαπανών, του διαφυγόντος εισοδήµατος και του κόστους συναλλαγής, έως 20%, ενώ για οµάδες παραγωγών φτάνει το 30%
Πηγή:
http://www.agronews.gr/diatrofi-agrotourismos/viologika/arthro/117287/apoleia-eisodimatos-os-30-kai-exoda-pistopoiisis-kaluptoun-ta-viologika-/

0 Comments

Για τα αρωματικά φυτά, την Ελληνική Χλωρίδα και τους Οικοτόπους

8/8/2014

0 Comments

 
Picture
Με αφορμή την πρόσφατη λεηλασία της φύσης και τη σύλληψη αλλοδαπών εμπόρων με 4,5 τόνους αρωματικών φυτών, που «συνέλεξαν» σε δυσπρόσιτες περιοχές της οροσειράς  Τσαμαντά/ Μουργκάνα (1806 υψόμετρο) στη Βορειοδυτική  Ήπειρο, οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρουσιάζουν εκτάκτως ένα τμήμα, των  υπό διαμόρφωση θέσεων της οργάνωσης για την Ελληνική Φύση:

  1. Η Ελληνική Χλωρίδα αποτελεί χρόνια τώρα αντικείμενο παράνομης εμπορίας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή «αγορά». Ιδιαίτερα πολλά από τα ενδημικά φυτά της χώρας μας, βρίσκονται σε Βοτανικούς Κήπους του εξωτερικού και σε ιδιωτικές συλλογές (ερμάρια).   Ορισμένα από αυτά τα είδη  είναι καταγεγραμμένα στο Κόκκινο Βιβλίο/ Red Data Βook of Rare and Threatened Plants  (σπάνια και απειλούμενα είδη) ή προστατεύονται με  ΔιεθνείςΣυμβάσεις (World Conservation Monitoring Centre (UNEP-WCMC – Σύμβαση της Βέρνης «Για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης» Ν.1135 ΦΕΚ 32/Α/83) και Ευρωπαϊκές οδηγίες (Παραρτήματα II και IV της οδηγίας 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
  2. Σύμφωνα με την μεταπτυχιακή διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ της κας Βικτώριας Μεντέλη, για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο Φυτικών Ειδών», περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης, δηλαδή το 10% της ενδημικής Ελληνικής Χλωρίδας,  διακινείται  παράνομα μέσω Διαδικτύου. Υπογραμμίζουμε ότι ο νόμος  3937/2011 ΦΕΚ 60/Α/2011 για τη Διατήρηση της βιοποικιλότητας απαγορεύει την εμπορία ενδημικών φυτών.
  3. Δεν είναι τυχαία η οδηγία που εξέδωσε η Γενική Δ/νση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος με θέμα «Προστασία αρωματικών-μελισσοτροφικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων της  χώρας» σύμφωνα με την οποία υπογραμμίζει ότι «γινόμαστε αποδέκτες αναφορών δασικών υπηρεσιών και δημοσιευμάτων, σχετικά με την προστασία από τις δασικές υπηρεσίες των αρωματικών-μελισσοτροφικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων της χώρας» και αναφέρει ότι «Χρέος των δασικών υπηρεσιών της χώρας είναι να προστατέψουν τις εκτάσεις όπου φύονται τα ανωτέρω φυτά, εφαρμόζοντας τις σχετικές για το σκοπό αυτό διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και τα ίδια τούτα τα φυτά, με την έκδοση δασικών απαγορευτικών διατάξεων προστασίας τους» (10/7/2013 – αρ.Πρωτ. οικ. 133581/3471).  [Πόσοι γνωρίζουν ότι το σαλέπι παρασκευάζεται από τους βολβούς της άγριας, σπάνιας και πανέμορφης ορχιδέας που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες;]
  4. Τα περισσότερα Δασαρχεία της χώρας έχουν εκδώσει «Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις» με τις οποίες εξειδικεύουν στις περιοχές τους τη δασική νομοθεσία και επιτρέπουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις τη συγκομιδή συγκεκριμένων ειδών και ποσοτήτων για ατομική ή εμπορική χρήση. Υπενθυμίζουμε την αδικαιολόγητη επίθεση που δέχθηκε η ∆/ντρια  ∆ασών ∆ωδ/σου Μπαλατσούκα Αικατερίνη (∆ασολόγος MSc) με την έκδοση ΔΑΔ [18/6/2013 – Αρ.Πρωτ.3213/ Διαύγεια ΑΔΑ: ΒΕΖΔΟΡ1Ι-Β3Ξ] με την οποία α) Επικαλείται τη δασική νομοθεσία και άλλες υπηρεσιακές εγκύκλιους/ οδηγίες [15 συνολικά] β) Απαγορεύει, επιτρέπει και καθορίζει τους όρους συλλογής των φυτών που δεν προστατεύονται από διεθνείς ή άλλες συμβάσεις. Τέλος αναφέρει ότι η   τήρηση της ΔΑΔ ανατίθεται στα όργανα της ∆/νσης ∆ασών Δωδεκανήσου, της Ελληνικής Αστυνομίας, της ∆ηµοτικής Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνοµο πολίτη».
  5. Οικότοποι, ενδιαιτήματα, προστασία εδαφών και η υποβάθμισή τους από μηχανοκίνητα μέσα. Σοβαρά προβλήματα στο γήινο  φλοιό οικοτόπων, δασών, βουνών, αιγιαλών κ.λπ. προκαλούν τα μηχανοκίνητα μέσα, ιδιαίτερα εκείνα που κυκλοφορούν εκτός των δασικών ή άλλων επίσημων δρόμων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση της κυκλοφορίας μηχανών εντούρο, «γουρούνων», τζιπ 4Χ4 σε δάση, αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα, λίμνες κ.λπ. με αποτέλεσμα να «οργώνουν» το έδαφος και να καταστρέφουν τους οικοτόπους της Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Επιπρόσθετα με το θόρυβο που προκαλούν οι εξατμίσεις αναστατώνουν τη φυσική ζωή και ισορροπία και υποβαθμίζουν το τοπίο. Σημειώνουμε ότι η σύμφωνα με το Ν.3937/2011 για τη Βιοποικιλότητα,  Άρθρο 12 α, β « Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.» Επίσης «Δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα.» Υπογραμμίζουμε την θετική ΔΑΔ του Δασαρχείου Αιγάλεω σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται  κάθε άλλη  πράξη  που  θίγει  τα δένδρα, τους θάμνους  και  το  έδαφος»  [ΔΑΔ 17/5/2012 ΑΔΑ: Β498ΟΡ1Κ-73Γ]
  6. Ειδικότερα για την προστασία του εδάφους υπάρχει πλούσια νομολογία όπως π.χ. α) ο ν.1650/86 αρ.1 που αναφέρει ότι «με τις διατάξεις παρόντος νόµου επιδιώκονται η προστασία του εδάφους και η λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε οι χρήσεις του να γίνονται σύµφωνα  µε τις φυσικές ιδιότητές του και την παραγωγική του ικανότητα»β) το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειοφόρου Ανάπτυξης ΦΕΚ 128/1/2008 και ιδιαίτερα το άρθρο 10 «Διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του εθνικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, διατήρηση και ανάδειξη της ποικιλομορφίας της υπαίθρου, καθώς και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων».

Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ότι η προστασία της βιοποικιλότητας, του Φυσικού Περιβάλλοντος και του τοπίου, είναι υποχρέωση της πολιτείας, η οποία δείχνει κακά παραδείγματα όπως π.χ. προωθώντας ή και ψηφίζοντας  τους πρόσφατους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους για τα δάση, τον αιγιαλό, το ρυθμιστικό Αθήνας – Αττικής, τον τουρισμό και την πολεοδόμηση. Η προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος επαφίεται στον «πατριωτισμό των Ελλήνων» και γι αυτό απαιτείται ενημέρωση, εκπαίδευση, συντονισμός και κοινή δράση των πολιτών καθώς και στήριξη των δασαρχείων και όσων κάνουν καλά τη δουλειά τους.


Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece http://www.nfgr.org ιδρύθηκε το 2008 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμμετέχουν στους GREEN10/G10.


0 Comments

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    January 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    May 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

    Bild
    Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
    http://www.seedfreedom.eu/gr/

Powered by Create your own unique website with customizable templates.