.... συνέχεια από τό προηγούμενο τεύχος και τελευταίο μέρος
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ για την ΕΡΕΥΝΑ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ και ΔΙΑΔΟΣΗ των ΟΙΚΟΣΥΜΒΑΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Εντσο Ναοτάτι
Ο ΟΠΩΡΩΝΑΣ
Το πρώτο πράγμα που θα προσέξουμε στην εγκατάσταση ενός οπωρώνα είναι η εκλογή του φυτού και ο τρόπος φυτέματος. Σε ότι αφορά την εκλογή συστήνουμε στον ερασιτέχνη να προτιμάει τα δυνατά μπόλια ή φυτά εμβολιασμένα στα “σπορόφυτα” που είναι πιο ανθεκτικά στις κακουχίες (αρρώστιες, ξηρασία, θερμοκρασία κ.λ.π.) και μακροβιότερα. Σαν αρνητικά μπορούμε να επισημάνουμε ότι θα ‘ναι με κλαδιά πολύ ψηλά (δυσκολία στη συγκομιδή) και ότι καθυστερεί η έναρξη παραγωγής (ακόμα και 5-7 χρόνια μετά). Πιστεύουμε όμως ότι το τελικό ισοζύγιο είναι πάντα ευνοϊκότερο σ' αυτά.
Για τον τρόπο φυτέματος έχουμε να συμβουλεύσουμε ότι η ζώνη του δαχτυλιδιού στη βάση (ο μικρός λαιμός που ξεχωρίζει γιατί έχει διαφορετικό χρώμα πιο σκούρο) πρέπει να ‘ναι πάντα έξω από το έδαφος.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί στη ζώνη αυτή συμβαίνει η διασταύρωση των λυμφατικών αγγείων των ριζών και αυτών του κορμού.
Ίσως δεν είναι πολύ γνωστό ότι αυτά τα δύο είδη αγγείων έχουν αντίστροφη ροή στο εξωτερικό του φυτού.
Ειδικά στον κορμό η λίμφα (εσωτερική ροή υγρών), ανεβαίνει εσωτερικά από το κάμβιο (εναλλαγή των αγγείων) και κατεβαίνει εξωτερικά.
Στις ρίζες η λίμφα ανεβαίνει εξωτερικώς και κατεβαίνει εσωτερικά.
Με το να τοποθετούμε μέσα στο χώμα το “λαιμό” προκαλούμε το φυτό να βγάλει βοηθητικές ρίζες πάνω απ'αυτό. Έτσι προκύπτει μια αντιστροφή στην λυμφατική κυκλοφορία. Αυτό θα φέρει ανισορροπίες και αρρώστιες σε όλη την υπόλοιπη ζωή του φυτού.
Το δεύτερο που θα πρέπει να προσέχουμε στην μεταφύτευση των δενδρυλίων είναι να σεβόμαστε κατά το φύτεμα στον οπωρώνα τον προσανατολισμό που είχε στο φυτώριο. Πρέπει να σημαδεύουμε μ' ένα μαρκαδόρο τον νότο του φυτού και στο ξαναφύτεμα να κρατάμε τον προσανατολισμό.
Τον χειμώνα πρέπει να κάνουμε δύο επεμβάσεις. Το ράντισμα στις 12 Άγιες Νύχτες και την επάλειψη του κορμού. Για τις Άγιες Νύχτες θα φροντίσουμε με τον εξήςτρόπο: Άνοιγμα στις 21-12 και 22/12 και το ειδικό προϊόν στις 28/12 (ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΠΩΡΩΝΕΣ, κωδ. 119). Η πάστα για τους κορμούς δρα στην ανταλλαγή χυμών του φυτού, δηλαδή όπου η “ιδέα" του δέντρου ενσαρκώνεται και βιώνει, όπου τα νέα κύτταρα σχηματίζονται και στο εσωτερικό του οποίου οι δύο λίμφες κολλάνε·.
Θυμίζουμε την αναλογία βάσης:
-1/3 κοπριά αγελάδας φρέσκια -1/3 μπεντονίτη (άργιλο σε σκόνη)
-1/3 άμμο πυριτική
-αφέψημα πολυκόμπι -5% υδρύαλο του νατρίου
Θα διαφοροποιήσουμε τα συστατικά ανάλογα με τις πρακτικές ανάγκες του φυτού. Για τα παλιά φυτά θ' αυξήσουμε την κοπριά (έως το 50%). Για τα ασβεστούχα εδάφη που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του καρπού θα αυξήσουμε την άμμο. Θ' αυξήσουμε επίσης την κοπριά κι όταν εκτιμούμε ότι θα έχουμε πολύ παραγωγή αντίθετα θ' αυξήσουμε την άμμο εάν εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα είναι μικρή. Η πάστα απλώνεται με πινέλο από την βάση έως τις πρώτες διχάλες μετά από καλό καθαρισμό του κορμού.
Είναι πάντα χρήσιμο να προσθέτουμε τα ομοιοπαθητικά προϊόντα στην πάστα ιδίως το ενάντια στα παράσιτα. ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ κωδ.ΎΟ1.
Αυτό δρα ως αντιμυκητικό και ως αντίεντομο. Ανάλογα προσθέτουμε και το ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΠΟΡΑ, εάν θέλουμε να δώσουμε σφρίγος στο φυτό..
-100 λίτρα νερού
-5kg υδρύαλο του νατρίου
-3 kg μπετονίτη
-100 χλγ. του προϊόντος ΕΓΩ ΔΕΝΤΡΟ
-ΙΟΟχλγ. του προϊόντος Υ01 (ή άλλο)
-0,3 χλγ. τον προϊόντος ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Αυτός ο τρόπος είναι πιο πρακτικός και γι ’ αυτό ευκολότερα εφαρμόσιμος.
Στο τέλος του χειμώνα το δέντρο ανθοφορείκαι μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη φάση (αύξηση της ανθοφορίας)με το προϊόν ΓΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΑΜΕΣΩΣ (κωδ. Β20). Το ράντισμα στις πρώτες ενδείξεις ανθοφορίας είναι δυνατό σε ημέρες Αέρα. Αυτό το προϊόν είναι πολύ χρήσιμο ειδικά όταν προβλέπεται χρονιά με μικρή παραγωγή. Στην περίπτωση που έχουμε γυρίσματα κρύου, μπορούμε να ραντίσουμε (το Σάββατο απόγευμα ή σε ημέρες Φωτιάς) το προϊόν ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ (κωδ Ε06).
Μπορούμε επίσης να επέμβουμε με την υγρή πάστα για κορμούς ακολουθώντας τις εξής ενδείξεις:
-Τοποθετήστε 100 κιλά αγελαδινής κοπριάς σ'ένα τσουβάλι και κρατήστε το βυθισμένο για 3-5 ημέρες σε 1000λίτρα νερό μέσα σε δοχείο κλειστό.
-Προσθέστε 1-2 κιλά μπετονίτη και βρέξιμο θειάφι.
-2 κιλά υδρυάλο του νατρίου.
-0,5 κιλά αλγκομίνα (υγρό εκχύλισμα φυκιών)
-Ανακατέψτε 1ή2 φορές την ημέρα.
-Βγάλτε το και φιλτράρετε το. μετά ραντίστε τον κορμό και το φύλλωμα των δένδρου.
Για 10 στρέμματα οπωρώνα χρειάζονται περίπου 3000 λίτρα πάστας.
Τέλοςυπάρχει και ένας τρίτος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε και τα ομοιοπαθητικά προϊόντα στον κορμό του δέντρου. Αυτός συνίσταται στο ράντισμα με πινέλο του ακόλουθου μίγματος στον κορμό:
Αυτό αυξάνει για 14-21 ημέρες την αντοχή στο κρύο κατά 5 ή παραπάνω βαθμούς. Εάν η ανθοφορία είναι σε κίνδυνο ραντίστε το προϊόν ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΑΜΕΣΩΣ (κωδ. Β20) αμέσως μετά την παγωνιά. Εάν το φυτό έχει εμφανή προβλήματα καρπόδεσης μπορούμε να ραντίσουμε το προϊόν ΓΙΑ ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ (κωδ. Β21) σε πλήρη ανθοφορία και εάν είναι δυνατόν σε μέρες Νερού. Την άνοιξη είναι η περίοδος που οι ρίζες μεγαλώνουν και μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη φάση ραντίζοντας το ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΠΟΡΑ. Αυτό είναι αποτελεσματικό,ιδίως για φυτά μεγάλης ηλικίας και καλό είναι να το προσθέσουμε στην πάστα κορμών.
Όταν έχει σχηματισθείομικρός καρπός για την εξάπλωση των κυττάρων, μπορούμε να ραντίσουμε το ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΠΟ (κοκ5. Β22) (πρωί, ημέρες Αέρα).
Μια επέμβαση θαχρειαστείόταν το φρούτο θα έχει φτάσει στο μέγεθος ωριμότητας αλλά δεν έχει πάρει ακόμα το χρώμα. Εδώ επεμβαίνουμε με το ΚΑΡΠΟΣ ΣΥΝ (κωδ. Β23) (σε ημέρες Φωτιάς). Αυτή η επέμβαση μπορεί να επαναληφθείμέχρι την τελική ωρίμανση, 2-3 φορές (μία μόνο φορά εάν το έδαφος είναι φτο)χό ή σε περίοδο ξηρασίας). Ένα ράντισμα με το ΚΑΡΠΟΣ
ΣΥΝ σε ημέρες Φωτιάς, περίπου δέκα μέρες πριν τη συγκομιδή, θα βελτιώσει το άρωμα, την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και το χρόνο συντήρησης του καρπού.
Στην περίπτωση φυτών μεγάλης ηλικίας μπορεί να ραντισθεί (ή να συμπληρωθείστην πάστα) το προϊόν ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗ- ΤΑ ΔΕΝΤΡΟΥ (κωδ. Β29).
Στα δέντρα μπορούμε να επέμβουμε και μ ’ έναν ακόμη πιο πρακτικό τρόπο βάζοντας σε 50 εκ. βάθος κάτω από τον κορμό κάθε δέντρου, ένα μπουκαλάκι κλειστό που περιέχει μίγμα από τα:
-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ
-ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝΤΡΟΥ
-ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΠΟΡΑ
-ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΑ (ΓΕΝΙΚΟ - ΕΙΔΙΚΟ)
-ΑΡΜΟΝΙΚΟΠΟΙΗΤΗ
-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ
-ΑΝΤΙ ΦΩΣ, ΑΝΤΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ, ΑΝΤΙ ΥΓΡΑΣΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ κ.λπ.
-ΑΝΤΙ ΞΗΡΑΣΙΑ
Το προϊόν θα δράσει σιγά - σιγά (για περίπου 30χρόνια) χάρη στο πορώδες του γυαλιού, ακτινοβολώντας το μήνυμα του στο φυτό.
Αυτά τα προϊόντα διατίθενται από το Σύλλογο. Η πείρα μαζεμένη μετά από χιλιάδες επεμβάσεις, αποδεικνύει ένα μεγαλύτερο σφρίγος για το δέντρο μαζί με μεγαλύτερη αντοχή στα παράσιτα, που μπορεί να φτάσει το 50-70%.
ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ
Η εργασία του κλαδέματος είναι πολύπλοκη και είναι πολλά που πρέπει να προσέξουμε.
Το κυριότερο που πρέπει να προσέξει ο κλαδευτής είναι να κυκλοφορεί ο αέρας και το φως στο φύλλωμα του καρποφόρου δέντρου κοιτάζοντας να αφομοιώνεται με αυτά τα ηλιακά στοιχεία.
Επίσης κάθε καρποφόρο έχει ένα ειδικό σχήμα που πρέπει να το σεβαστούμε όσο γίνεται.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το φύλλωμα επαναλαμβάνει το σχήμα του καρπού και μερικές φορές του φύλλου.
Μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μοναδική αρχή του φυτού που εκδηλώνεται μέσα από το σχήμα.
Για όσο είναι δυνατόν θα πρέπει ν’ αφήσου με τον κεντρικό κλώνο και να διακλαδώνουμε τα 3 κύρια κλαδιά σε 120ομεταξύ τους (κλειστόβάζο) και στο σημείο που αρχίζουν από τον κορμό ν'απέχουν τουλάχιστον μια σπιθαμή μεταξύ τους.
Αυτό γιαν’ αποφευχθούν τα σπασίματα στο σημείο αυτό από αέρα και ενοχλήσεις στην κυκλοφορία τηςλίμφας.
Πότε να κλαδεύουμε:
Τα φθινοπωρινά κλαδέματα σπρώχνουν γενικά το φυτό να αναπτύξει το φύλλωμα (αυτό επηρεάζεται και από τα αυστηρά κλαδέματα), ενώ το ανοιξιάτικο κλάδεμα (το ελαφρύ) έχει σαν απάντηση μια μεγαλύτερη παραγωγή φρούτων.
Συμβουλεύουμε το κλάδεμα με Σελήνη καθοδική για να μειώσουμε τα χασίματα ενέργειας και λίμφας.
Σας υπενθυμίζουμε τέλος, το προϊόν ΓΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗ (κωδ. 51) που εκτός από το να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των τομών του κλαδέματος εκτελείκαι μια δράση αντιμυκητική και αντί έντομο. Οι εμβολιασμοί γίνονται με ανοδική Σελήνη όταν παίρνουμε το μπόλι και στον εμβολιασμό του στο νέο φυτό, που θα γίνει τον επόμενο μήνα με Σελήνη ανοδική. Το μπόλι το τοποθετούμε σε αποθήκη μέσα σ’ ένα κουβά που περιέχει υγρή άμμο.