Οι Science Times αναφέρουν ότι το 70% της παγκόσμιας γεωργίας εξαρτάται από την επικονίαση που κάνουν αποκλειστικά οι μέλισσες. Οι μέλισσες μπορεί να κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα, αλλά η επικονίαση των φυτών, που τους επιτρέπει να αναπαραχθούν, είναι μακράν το πιο σημαντικό. Χωρίς επικονίαση, αυτά τα φυτά θα εξαφανίζονταν γρήγορα, καθώς και συγκομιδές από αυτά.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Κέντρο Μελισσοκομικής Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Mayor (CeapiMayor) και την Εταιρεία Μελισσοκομίας της Χιλής (Cach), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αγροτικής Καινοτομίας (FIA), κατέληξε επίσης σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Οι μέλισσες είναι το μόνο ζωντανό πλάσμα στη γη που δεν φέρει κανένα είδος παθογόνου, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, ιών και μυκήτων.
Παρόλη την ωφελιμότητα που αντιπροσωπεύουν για τα οικοσυστήματα, οι μέλισσες βρίσκονται πια στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια δραματική μείωση του αριθμού των μελισσών, καθώς σχεδόν το 90% του πληθυσμού τους έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως.
Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων είναι πιθανώς ο κύριος λόγος για την μείωσή τους. Μπορεί επίσης να κατηγορηθεί γι αυτό η αποψίλωση των δασών και η έλλειψη λουλουδιών.
Οι ακτιβιστές λένε τώρα ότι η χρήση φυτοφαρμάκων πρέπει να σταματήσει αμέσως και πρέπει να αναζητήσουμε πιο φυσικές γεωργικές εναλλακτικές λύσεις καθώς παρακολουθούμε στενά την υγεία και την ευημερία των μελισσών.
Πραγματικά, είναι η τελευταία μας ευκαιρία για ανάληψη «κοινών δράσεων» για την αποκατάσταση και την προστασία των μελισσών σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα περιλαμβάνει την εξάλειψη των επτά πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, την αποκατάσταση της οικολογικής γεωργίας και τη διατήρηση των άγριων οικοτόπων για την προστασία της υγείας των επικονιαστών.
Με άλλα λόγια, η οικολογική γεωργία είναι σημαντική για τη διατήρηση των οικοτόπων των μελισσών. Θα ήταν απαραίτητη βέβαια, η διαφοροποίηση και η ποικιλομορφία των αγροκτημάτων και η αποφυγή των μονο-καλλιεργειών σε αυτά.
Εκτός από την υγεία των μελισσών, η οικολογική γεωργία μπορεί επίσης να αποκαταστήσει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους μέσω της κομποστοποίησης, να περιορίσει τη διάβρωσή του από τον άνεμο και το νερό και να εξαλείψει τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Όταν εφαρμοσθούν αυτές οι πρακτικές στη γεωργία, οι πληθυσμοί των μελισσών θα αποκατασταθούν και η επικονίαση θα βελτιωθεί, μαζί με τις αποδόσεις των καλλιεργειών.