Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Οικο-γεωργία

Το συνθετικό οικο, όχι μόνο με την τρέχουσα έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του Οίκου, που ήταν η οικονομική δομή, η οποία εξασφάλιζε τα προς το "ζειν" στα μέλη του, ενώ η Πόλις εξασφάλιζε το "ευ ζειν" των πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εξαφανίζουν την Κιβωτό των Σπόρων μας!

19/6/2013

0 Comments

 
Bild
Από το:
http://biozo.gr/node/737

  Η κατάργηση της ΕΡΤ είναι το εξώφυλλο. Στις πίσω σελίδες ακολουθεί η καταστροφή της βιοποικιλότητάς μας!

Μονόδρομος ο αγώνας μας για την πλήρη κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13.

Εξαφανίζουν για να την ξεπουλήσουν την Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού μέσα από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13 για την κατάργηση της ΕΡΤ! Σαλαμοποιείται η Αγροτική Έρευνα για την Κοινωνία, δηλαδή το ΕΘΙΑΓΕ και ο Εθνικός έλεγχος στα Βιολογικά και στο γάλα!

Συγκεκριμένα ενσωματώνονται σε μια εταιρία μαμούθ με εκατοντάδες διευθυντές και χιλιάδες προϊσταμένους όλες οι ανεξάρτητες ομάδες-κοινότητες επιστημόνων της αγροτικής έρευνας του ΕΘΙΑΓΕ. Μετατρέπονται έτσι από ανεξάρτητοι ερευνητές σε γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε αργότερα να απολυθούν.

Οι υποδομές, τα ερευνητικά αποτελέσματα και οι τοπικές ποικιλίες θα πωληθούν σε ιδιώτες κυρίως στις μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες βιοτεχνολογίας, που τρίβουν τα χέρια τους.

Η Εθνική μας Τράπεζα Γενετικού Υλικού δυστυχώς αποτελεί φιλέτο προς πώληση στις παγκόσμιες εταιρίες βιοτεχνολογίας αλλά και οικοδομικό φιλέτο γιατί βρίσκεται σε κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Έτσι ενώ έχει γίνει το καινούργιο κτίριο δεν το χρησιμοποιούν και αφήνουν στα κοντέινερ την βιοποικιλότητά μας, παρά τους κινδύνους για το γενετικό υλικό που αυτό συνεπάγεται!

Η πλήρης απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11-6-13 είναι η μοναδική διέξοδος για την διάσωση της βιοποικιλότητάς μας. Δείτε αναλυτικά τα υπόλοιπα αιτήματα που υπόγραψαν πάνω από 5.000 βιοκαταναλωτές πατώντας εδώ.

Δείτε εδώ την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 11-6-13

Δείτε επίσης: Κινδυνεύει η Κιβωτός των Σπόρων μας



0 Comments

Εδαφοκάλυψη και φυσικό λίπασμα

17/6/2013

0 Comments

 
Bild
Πως να πλουτίσουμε το χώμα μας και να συντηρήσουμε και αξιοποιήσουμε την υγρασία του.

Εδαφοκάλυμμα (Mulch)

Τι είναι το εδαφοκάλυμμα;
Τό εδαφοκάλυμμα είναι ένα παχύ στρώμα υλικού (οργανικού ή ανόργανου) που απλώνεται στην επιφάνεια του χώματος γύρω και ανάμεσα από φυτά.

Σε τι χρησιμεύει το εδαφοκάλυμμα;
Το εδαφοκάλυμμα συντείνει στην οικονομια νερού εμποδίζοντας την εξάτμιση του από την επιφάνεια του χώματος. Επίσης επηρεάζει την θερμοκρασία του χώματος, βοηθώντας να διατηρηθεί η επιφάνεια του χώματος λίγο δροσερότερη το καλοκαίρι και θερμότερη το χειμώνα. Επίσης, σε συμπαγές έδαφος με κλίση, το εδαφοκάλυμμα μειώνει κάπως την απώλεια βρόχινου νερού απο κατηφορική ροή. Όλα τα εδαφοκαλυμματα περιορίζουν σχετικά τον πολλαπλασιασμό των ζιζανίων ή, όταν εμφανίζονται, διευκολύνουν το ξερίζωμα τους.

Τι είναι το οργανικό εδαφοκάλυμμα;
Θρυμματισμένα κηπευτικά και κλαδευτικά απορρίμματα, κομματιασμένη φλούδα δέντρων, φλούδια κακάου, απορρίμματα επεξεργασίας βαμβακιού και κάνναβης, τσίπουρα σταφυλιών, ή σχεδόν οποιοδήποτε υλικό φυτικής προέλευσης. Μερικά εδαφοκαλύμματα (π.χ. φλούδα δέντρου) διατίθεται στο εμπόριο, ενώ άλλα (κηπευτικά απορρίμματα) είναι παράγωγα της κηπουρικής.  Σε μερικές περιοχές οι δημοτικές αρχές παρέχουν επεξεργασμένα φυτικά απορρίμματα σε ιδιώτες κηπουρούς. Τα οργανικά εδαφοκαλύμματα βελτιώνουν την δομή του χώματος καθώς με τον χρόνο διασπώνται από μικροοργανισμούς.

Τι είναι το ανόργανο εδαφοκάλυμμα;
Χαλίκι, γαρμπίλι ή βότσαλα, ή ειδικό ύφασμα απο το εμπόριο.  Τα ορυκτά οργανικά εδαφοκαλύμματα βοηθούν στην καλή αποστράγγιση και δεν αφήνουν το νερό να λιμνάζει γύρω στη βάση των φυτών.

Τι είδος εδαφοκαλύμματος πρέπει να χρησιμοποιώ σε μεσογειακό κλίμα;
Αυτό εξαρτάται απο τα φυτά.

Για μεσογειακούς κήπους είναι πιο κατάλληλα τα ανόργανα εδαφοκαλύμματα. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι τα περισσότερα μεσογειακά φυτά δεν αντέχουν τις παρατεταμένες υγρές συνθήκες. Στο φυσικό τους περιβάλλον, μεσογειακά φυτά όπως π.χ. το δεντρολίβανο, η λεβάντα, και ο κίστος (η λαδανιά)], φυτρώνουν σε φτωχό πετρώδες χώμα. ΄Αρα δεν έχουν ανάγκη τίς πρόσθετες θρεπτικές ουσίες που προκύπτουν απ την διάσπαση του οργανικού εδαφοκαλύμματος - αντίθετα, το πολύ πλούσιο χώμα προωθεί την ανάπτυξη του φυλλώματος εις βάρος των ριζών, συντομεύοντας τη ζωή του φυτού και κάνοντας το λιγότερο ανθεκτικό στην ξηρασία. Τα μεσογειακά φυτά επίσης δεν αγαπούν την υγρασία στην επιφάνεια του εδάφους, κάτι που προωθείται από οργανικά εδαφοκαλύμματα - τους είναι προτιμότερη μια στρώση χαλίκια.

Τα οργανικά εδαφοκαλύμματα είναι χρήσιμα για φυτά που χρειάζονται πλούσιο λιπασμένο χώμα, και για σημεία του κήπου που ποτίζονται τακτικά, πχ. τον λαχανόκηπο.

Ο καλύτερος δείκτης είναι οι συνθήκες διαβίωσης του φυτού στο φυσικό του περιβάλλον - αυτές πρέπει να μιμηθούμε, όσο μπορούμε, στον κήπο.

Πόσο παχιά η στρώση εδαφοκαλύμματος;
Το ανόργανο εδαφοκάλυμμα πρέπει να έχει πάχος περίπου 10 εκ για την καλύτερη διατήρηση της υγρασίας, αν και με έστω και το μισό βάθος βοηθάει στην καταστολή των ζιζανίων.

Το οργανικό εδαφοκάλυμμα πρέπει αρχικά να έχει πάχος περίπου 20 εκ αν είναι δυνατόν.

Και τα δύο είδη θα κατακαθίσουν με τον χρόνο και το πάχος στους θα μειωθεί. Τα οργανικά υλικά πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αρχικό βάθος επειδή θα διασπασθούν με την σήψη και θα απορροφηθούν απ’ το χώμα.

Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί το ειδικό εδαφοκαλυπτικό ύφασμα για να περιοριστεί η εξάτμιση του νερού, θα πρέπει να καλυφθεί για λόγους αισθητικής με μια στρώση οργανικού ή ανόργανου εδαφοκαλύμματος. Βέβαια στην περίπτωση αυτή το στρώμα μπορεί να είναι λεπτό εφ όσο σκοπός του είναι απλώς να κρύψει το τεχνητό υλικό.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε εδαφοκάλυμμα;
Οταν πρωτοφυτεύετε τον κήπο σας, η και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Το ανανεώνετε όταν φθείρεται με το χρόνο.

Τι πρέπει να αποφεύγω;

  • Αποφεύγετε να πνίγετε τη βάση του φυτού με τα υλικά εδαφοκαλύμματος, ιδιαίτερα του οργανικού, γιατί αυτό θα δημιουργήσει θερμές υγρές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων.
  • Αν έχετε σκάψει αρδευτική λεκάνη γύρω από κάθε φυτό, κρατήστε την ακάλυπτη, ιδιαίτερα στα δύο πρώτα χρόνια του φυτού.
  • Αποφύγετε τη χρήση ροκανιδιών για εδαφοκάλυμμα. Η ξυλεία του εμπορίου είναι εμποτισμένη με άκρως τοξικά συντηρητικά.
Φυσικό Λίπασμα ή Κόμποστ

Τι είναι το κόμποστ;
Κόμποστ είναι το φυσικό οργανικό λίπασμα που προσθέτει θρεπτικές ουσίες στο χώμα και βελτιώνει τη δομή του. Είναι προϊόν της φυσικής ανακύκλωσης μέσω αποσύνθεσης των οργανικών απορριμμάτων της κουζίνας και του κήπου.

Με τι υλικά θα το φτιάξω;
Με ξερά φύλλα και χόρτο, μαραμένα λουλούδια, ζιζάνια, ψιλοκομμένα και θρυμματισμένα κλαδευτικά απορρίμματα (ή και κομμένη χλόη απ το χορτοκοπτικό αν έχετε γκαζόν), καθώς και φλούδια φρούτων και λαχανικών, κατακάθια καφέ και τσαγιού και στάχτες από το τζάκι. Χαρτιά και χαρτόνια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, όμως σε μεσογειακό κλίμα καλύτερα να τα ψιλοκόψετε και να τα υγράνετε πρώτα. Υλικά καφέ χρώματος (δηλαδή κλαδιά) και υλικά πράσινα (δηλαδή φλούδια και χόρτα) πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περίπου ίσες ποσότητες.

Τι δεν πρέπει να προσθέσω στο κόμποστ;
Αποφάγια που περιέχουν κρέας, λίπη ή λάδια, καθώς και κόπρανα σκύλου και γάτας.

Γίνεται κόμποστ σε ζεστό ξηρό κλίμα;
Ναι, αλλά πρέπει να θυμόσαστε να το υγραίνετε κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καλό είναι να καλύπτετε το κόμποστ σας (με έναν μουσαμά, ένα παχύ στρώμα υγρής εφημερίδας ή ένα κομμάτι παλιάς μοκέτας) για να διατηρείτε την υγρασία το καλοκαίρι και να αποφεύγετε το μούλιασμα τον χειμώνα.

Πού φτιάχνω το κόμποστ;
Το κόμποστ μπορεί να παρασκευαστεί σε λάκκους βάθους ενός περίπου μέτρου με καλή αποστράγγιση, σε σανιδένια κιβώτια ενός περίπου τετραγωνικού μέτρου, ή σε έναν από τους πολλούς διαφορετικούς ειδικούς κάδους του εμπορίου. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε «κομποστιέρα» με 4 πασσάλους και κοτετσόσυρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μπρός μέρος θα πρέπει να ανοίγει εύκολα, και για να μπορείτε να ανακατέψετε το κόμποστ και για να μπορείτε να το βγάλετε όταν είναι έτοιμο.

Μην το κάνετε πάνω σε πλάκα μπετόν: αυτό όχι μόνο δεν διευκολύνει τη σωστή αποστράγγιση, αλλά εμποδίζει την είσοδο ωφέλιμων γαιοσκωλήκων και μικροοργανισμών του χώματος.

Ενώ σε εύκρατα κλίματα χρειάζονται τρύπες ή κενά στα τοιχώματα για να εξασφαλίσουν σωστό αερισμό, στα μεσογειακά κλίματα τείνουν να εμποδίζουν την αποσύνθεση στεγνώνοντας υπερβολικά τα υλικά. Σε θερμά ξηρά κλίματα, βοηθάει να βάζουμε στα τοιχώματα χαρτόνια από παλιά κιβώτια ή παχιά στρώματα εφημερίδας, καθώς ανεβαίνει το επίπεδο των υλικών - αυτό βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας και της εσωτερικής θερμοκρασίας που είναι απαραίτητη για την αποσύνθεση.

Καλό είναι να έχουμε δύο λάκκους ή κάδους, ώστε να μπορούμε να προσθέτουμε υλικά στον ένα ενόσω στον άλλο αποσυντίθενται, δημιουργώντας ένα πλούσιο, καστανό, εύθρυπτο, άοσμο «χώμα.»

Μύγες και βλαβερά ζωύφια

  • Για να αποφεύγετε τις μύγες, καλό είναι όταν προσθέτετε απορρίμματα κουζίνας στο κόμποστ να τα σκεπάζετε αμέσως με μια στρώση θρυμματισμένων κλαδιών ή χόρτων.
  • Στην περιοχή της Μεσογείου χοντρά άσκημα ροζ σκουλήκια (όχι γαιοσκώληκες αλλά νύμφες ζωυφίων) συχνά φωλιάζουν στο κόμποστ. Γενικά, στον κήπο,  δεν είναι βλαβερά, αλλά καλύτερα να τα αφαιρείτε από χώμα που προορίζεται για φυτά σε γλάστρες γιατί μπορεί να πειράξουν τις ρίζες.
Για σωστή αποσύνθεση το κόμποστ χρειάζεται:

  • Οξυγόνο: Το κόμποστ κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του πρέπει να αερίζεται με συχνό (μηνιαίο περίπου) ανακάτεμα/γύρισμα με τσουγκράνα ή δίκρανο.  Μερικοί ειδικοί κάδοι του εμπορίου είναι στηριγμένοι σε άξονα ώστε να περιστρέφονται για εύκολο αερισμό.
  • Νερό:  Όταν είναι ζεστά και ξηρά τα καλοκαίρια, το κόμποστ πρέπει να διατηρείται νωπό (χωρίς να μουλιάζει).  Αν το κόμποστ σας είναι σε λάκκο, πρέπει να εξασφαλίσετε σωστή αποστράγγιση.
  • ΄Αζωτο: το άζωτο υπάρχει στο φυτικό υλικό του κόμποστ. Η προσθήκη όμως λίγης χωνεμένης κοπριάς μπορεί να επισπεύση την αποσύνθεση.  Τα ούρα είναι επίσης καλή πηγή αζώτου... (η προσθήκη τους είναι απλή για τους κηπουρούς αρσενικού φύλου).
  • Υλικά που επιταχύνουν την αποσύνθεση: φύκια, τσουκνίδες, ραδίκια, βοράγο. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο κόμποστ ή να τα μουλιάσετε σε νερό για δύο εβδομάδες και να προσθέσετε το υγρό. Υπάρχουν και ειδικά σκευάσματα στο εμπόριο.
Πόσον καιρό θα πάρει;
Περίπου τρείς μήνες, αν το μίγμα των υλικών είναι σωστό, ανακατεύεται μια φορά το μήνα και διατηρείται νωπό (όχι πολύ ξηρό και όχι βρεμένο). Με σωστές αναλογίες υλικών αλλά χωρίς ανακάτεμα, μπορεί να πάρει έξι μήνες έως ένα χρόνο. Με κακές αναλογίες και χωρίς παρέμβαση θα αργήσει ακόμα περισσότερο. Όσο πιο καλά θρυμματισμένο είναι το υλικό και όσο ανακατεύεται περισσότερο, τόσο πιο γοργή η αποσύνθεση.

Πώς το χρησιμοποιώ;
Μπορείτε να ανακατέψετε το κόμποστ με το χώμα πριν φυτέψετε. Ανακατεμένο με χώμα χρησιμεύει και για γλάστρες.

 Χρήσιμες πληροφορίες για μεσογειακή κηπουρική μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα βιβλία (τα πρώτα δύο έχουν εκτενείς καταλόγους φυτών):

  • Olivier Filippi, Για έναν άνυδρο κήπο. Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008.
  • Heidi Gildemeister, Κήποι στο φως της Μεσογείου. Εκδόσεις Ποταμός, 2004
  • Heidi Gildemeister, Mediterranean Gardening: A Waterwise Approach, Thames and Hudson, 2004; Editorial Moll, 1995.
  • Nigel Dunnett και Andy Clayden, Rain Gardens: Managing Water Sustainably in the Garden and Designed Landscape, Timber Press, 2007.
http://agrotikabook.gr/%CE%B5%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%AF%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1


0 Comments

Μονσάντο: Η βιοτεχνολογία στα χέρια της πολυεθνικής

17/6/2013

0 Comments

 
Bild
Στοιχεία για μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες υπερδυνάμεις στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, με αφορμή τις πρόσφατες διαμαρτυρίες 2 εκατ. ανθρώπων σε περισσότερες από 50 χώρες ενάντια στη Monsanto.

Στις 25 Μαΐου, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στον κολοσσό της βιοτεχνολογίας, Monsanto, κυρίαρχης δύναμης στην παγκόσμια παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Η πολυεθνική, εδώ και δεκαετίες, εξαντλείται σε πλήθος ανίερων πρακτικών, έχει εμπλακεί σε αναρίθμητες δικαστικές διαμάχες, ενώ παράλληλα απολαμβάνει ισχυρή προστασία από την αμερικάνικη δικαστική και πολιτική ελίτ.

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε 436 πόλεις και 52 χώρες, με τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές των ΗΠΑ να πρωτοστατούν, αφού στη χώρα δεν είναι υποχρεωτική η σήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων (με τις μεταλλαγμένες πρώτες ύλες να κυριαρχούν στην αγορά), την ίδια στιγμή που οι αμερικάνοι καλλιεργητές δέχονται σκληρές πιέσεις να παραμείνουν πιστοί στις εντολές της Monsanto με την απειλή ποινικών διώξεων.

Πριν λίγες ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της Monsanto σε δικαστική διαμάχη της με 75χρονο γεωργό, τον οποίο και έκρινε ένοχο για παραβίαση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της πολυεθνικής. O Vernon Bowman καλείται πλέον να αποζημιώσει την εταιρεία, καθώς χρησιμοποίησε σπόρους της χωρίς να καταβάλει αντίτιμο στην ίδια , αλλά σε τρίτο πωλητή, ενώ παράλληλα τους χρησιμοποίησε δεύτερη φορά χωρίς την άδεια του παραγωγού, αναπαράγοντάς τους. Δημιουργώντας δεδικασμένο για πλήθος μικροκαλλιεργητών, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δικαστική απόφαση, που έγινε στόχος σφοδρής κριτικής.

Αντίθετα με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο πρόεδρος Ομπάμπα τον περασμένο μήνα είχε υπογράψει διάταξη στα πλαίσια προσωρινού νομοσχεδίου δαπανών, με την όποια οριζόταν πως (τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο) δεν μπορεί να απαγορευτεί καμία γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, ακόμη και αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η ψήφιση της διάταξης, γνωστής πλέον ως Νόμος Προστασίας της Monsanto (Monsanto Protection Law), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς υπόσχεται νομική ασυλία στους φορείς βιοτεχνολογίας που πειραματίζονται με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Διαρροές ήθελαν την διάταξη να μπαίνει προς ψήφιση « στα κρυφά» την τελευταία στιγμή, με πολλούς γερουσιαστές να μην γνωρίζουν καν την ύπαρξή της.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα στοιχεία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες "υψηλού ρίσκου" της Monsanto από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Monsanto Company Inc.
Βιομηχανία χημικών και πλαστικών, Φαρμακοβιομηχανία, Αγροτική βιομηχανία

Πολυεθνική, αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων, με έδρα το Missouri των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1901. Λειτούργησε με την ονομασία αυτή έως το 1997, οπότε σταδιακά προέκυψαν τρεις εταιρείες, που μοιράστηκαν τις δραστηριότητές της. Η νέα Monsanto διατήρησε αποκλειστικά τις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων της πρώτης εταιρείας, ενώ η πρώην Monsanto αποτελεί πλέον τη Pharmacia (θυγατρική της Pfizer). Σήμερα η Monsanto έχει παρουσία σε 46 χώρες.

Πρώτο προϊόν, που παρήγαγε η Monsanto υπήρξε η τεχνητή γλυκαντική ουσία, ζαχαρίνη, την οποία και πούλησε στην Coca Cola.

Το 1926 η εταιρεία ιδρύει την πόλη Monsanto (Sauget σήμερα) στο Illinois, για να εξασφαλίσει ένα φιλελεύθερο νομικό περιβάλλον, αλλά και χαμηλή φορολογία.

Τις δεκαετίες 1940 και 1950, ανώτερα στελέχη της Monsanto βοήθησαν εκτενώς στηνκατασκευήτων πρώτων πυρηνικών όπλων, συνεισφέροντας στις εργασίες του Dayton Project. Παράλληλα συνιστούσε κορυφαίο παραγωγό πλαστικών (συνθετικές ίνες, πολυστυρένιο), παραμένοντας έκτοτε μεταξύ των μεγαλύτερων χημικών βιομηχανιών ανά τον κόσμο.

To 1944 η Monsanto και άλλες 15 εταιρείες ξεκινούν την παραγωγή του εντομοκτόνου DDT (μη βιοδιασπώμενο), το οποίο απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1972, λόγω υψηλής τοξικότητας.

Τη δεκαετία του 1960 υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εταιρείας παραγωγής του Agent Orange (πορτοκαλί παράγοντα), χημικού όπλου (φυτοκτόνο και αποφυλλωτικό, με περιεκτικότητα διοξίνης), που χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο κατά του Βιετνάμ. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, περίπου 400.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν και 500.000 παιδιά γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες, εξαιτίας της χρήσης του.

Το 1970 χημικός της Monsanto δημιουργεί τη ζιζανιοκτόνο ουσία glyphosate (γλυφοσικό οξύ), γνωστή με την εμπορική ονομασία Roundup, την πατέντας της οποίας διατηρούσε η εταιρεία μέχρι και το 2000. Το Roundup είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα σε χρήση ζιζανιοκτόνα, με τις έρευνες αναφορικά με την τοξικότητά του να οδηγούν σε αντιφατικά συμπεράσματα, την ώρα που υπάρχουν επίσημες καταγγελίες αλλοίωσης αποτελεσμάτων ερευνών από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Μέχρι το 1977, όποτε και απαγορεύτηκαν, η Monsanto παρήγαγε το 99% των PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια), χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνταν ευρέως από την αμερικανική βιομηχανία ως διηλεκτρικά και ψυκτικά υγρά. Πρόκειται για μη διασπώμενους οργανικούς ρύπους, που προκαλούν καρκίνους και πλήθος άλλων διαταραχών. Η υψηλή τοξικότητα τους ήταν γνωστή πολύ πριν την οριστική απόσυρσή τους.

Το 1982 επιστήμονες της Monsanto κατόρθωσαν την πρώτη γενετική τροποποίηση φυτικού κυττάρου, και πέντε χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμές γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Το 1985 η Monsanto προχώρησε στην εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας G. D. Searle & Company και το 1993 κατοχύρωσε την πατέντα για το φάρμακο Celebrex, που σημείωσε εξαιρετικά μεγάλη εμπορική επιτυχία και θεωρείται κλειδί για την εξαγορά των φαρμακευτικών εργασιών της Monsanto από τη Pfizer το 2002.

To 1994 η εταιρεία παρουσίασε την συνδυαστική αυξητική ορμόνη βοοειδών(rBST), τροποποιώντας γενετικά την πεπτιδική ορμόνη BST. Η Monsanto υποσχόταν πως η χορήγηση της ορμόνης σε αγελάδες κάθε δύο εβδομάδες, επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος κατά 20%, παραλείποντας να σημειώσει τις δραματικές αλλαγές που αυτή προκαλεί στις λειτουργίες των ζώων. Από το 2000 η ορμόνη που κυκλοφόρησε η Monsanto με την εμπορική ονομασία Posilac, έχει απαγορευθεί στην Ε.Ε., αν και στις ΗΠΑ και σε 21 ακόμη χώρες, η χρήση της είναι καθόλα νόμιμη. (Σύντομο σχετικό βίντεο εδώ)

Μέσω θυγατρικής της (Monsanto Choice Genetics), η Monsanto προχώρησε ακόμη για ορισμένο διάστημα στην εκτροφή χοίρων (επιχειρώντας μάλιστα αποτυχημένα να πατεντάρει ένα νέο είδος γουρουνιού, μη γενετικά τροποποιημένου σύμφωνα με την Greenpeace).

Βιοτεχνολογία και Μονοπώλιο

Το 2009 το 50% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Monsanto αφορούσαν την γραμμή παραγωγής προϊόντων Roundup, καθώς εκτός από το ζιζανιοκτόνο, η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ανθεκτικών στο γλυφοσικό οξύ, με την εμπορική ονομασία, Roundup Ready.

Σύμφωνα με τη Monsanto, η συνδυαστική χρήση των σπόρων με το αντίστοιχο ζιζανιοκτόνο επιτρέπει στους καλλιεργητές να σπείρουν, χωρίς να διατηρήσουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των φυτών, μεγιστοποιώντας την απόδοση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Σήμερα στις ΗΠΑ το 90% της καλλιέργειας αραβοσίτου, σόγιας, βαμβακιού, ζαχαρότευτλων και ελαιοκράμβης(canola) είναι ανθεκτική στο γλυφοσικό οξύ και επομένως έχει υποστεί γενετική μετάλλαξη.

Στο παρελθόν, η Monsanto είχε εκφράσει την πρόθεση της να διαθέσει για εμπορικούς σκοπούς γενετικά τροποποιούμενους σπόρους περιορισμένης χρήσης (terminator seeds). Πρόκειται για «στείρους» σπόρους, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη σπορά, απειλώντας να καταστρέψουν τα μέσα συντήρησης και τις καλλιέργειες περισσότερων από 1,4 δις ανθρώπων, αλλά και την ίδια τη βιοποικιλότητα. Το 1999 η Monsanto δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει στην εμπορική διάθεση τέτοιων σπόρων, λόγω των έντονων αντιδράσεων που ξέσπασαν, δέσμευση που ισχυρίζεται πως τηρεί μέχρι σήμερα.

Και αν η Monsanto δεν κατόρθωσε ακόμη να επιβάλλει τη χρήση της τεχνολογίας καταστροφής, ωστόσο οι πρακτικές που χρησιμοποιεί και το επιθετικό προφίλ που έχει υιοθετήσει στις δικαστικές διαμάχες της, επιβεβαιώνουν πως η στόχευσή της παραμένει σταθερή. Η εταιρεία κατοχυρώνει και ανανεώνει διαρκώς (ήδη κατοχυρωμένες) πατέντες γενετικά τροποποιημένων σπόρων, που εμφανίζουν φυσική αντίσταση σε ιούς και ζιζανιοκτόνα, αξιώνοντας, παράλληλα, την αποζημίωση της οποτεδήποτε γίνεται χρήση της τεχνολογίας της. Η καλλιέργεια της γης δεν υπακούει πλέον αποκλειστικά στους νόμους της φύσης.

Κάπως έτσι αφενός ορισμένα είδη, όπως το ινδικό πεπόνι (δηλωμένο στην παγκόσμια τράπεζα σπόρων ως παραδοσιακό ινδικό προϊόν), θεωρούνται πλέον ιδιοκτησία της Monsanto, αφετέρου οι καλλιεργητές υπογράφουν συμβόλαια με την εταιρεία, τα οποία τους δεσμεύουν και για τις μελλοντικές σπορές τους. Οι αγοραστές των σπόρων καλούνται να τους χρησιμοποιούν μία και μόνο φορά, καθώς ο σπόρος που προκύπτει μετά την πρώτη σπορά, θεωρείται και πάλι ιδιοκτησία της Monsanto, όπως άλλωστε και ο σπόρος ενός φυτού, στο όποιο έχει γίνει χρήση λιπάσματός της.

Δικαστικές Διαμάχες

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της εταιρείας, μέχρι το 1997, είχε μηνύσει μόλις 145 ιδιωτικές αμερικανικές φάρμες (από τις 250.000), με μόλις 11 υποθέσεις να εκδικάζονται τελικά, και τη Monsanto να δικαιώνεται σε όλες.

Σε έκθεση του Κέντρου για τη Διατροφική Ασφάλεια το 2005, ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι κάπως διαφορετική. Μετά από εκτεταμένες έρευνες και πολυάριθμες συνεντεύξεις με αγρότες και δικηγόρους, το Κέντρο για τη Διατροφική Ασφάλεια, είχε αποκαλύψει πως η Monsanto έχει προχωρήσει στη χρήση σκληρών ανακρίσεων και ανηλεών διώξεων, που άλλαξαν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο πολλοί αμερικανοί αγρότες καλλιεργούσαν τη γη τους.

Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ποσό που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Monsanto με απόφαση δικαστηρίου ανέρχεται στα 3.052.800 $, με τα συνολικά καταγεγραμμένα ποσά που έχει λάβει η Monsanto να ανέρχονται σε 15.253.602,82 $. Να σημειωθεί πως η πολυεθνική έχει μηνύσει καλλιεργητή, του οποίου η σοδειά είχε επιμολυνθεί από τη γύρη ή τον σπόρο μεταλλαγμένης καλλιέργειας άλλου αγρότη.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Εκτός από τις πατέντες και τους αυστηρούς όρους χρήσης των προϊόντων της, η Monsanto επιχειρεί να μονοπωλήσει την αγορά τροφίμων και με έναν ακόμη τρόπο. Υποσχόμενη βελτίωση των όρων παραγωγής και αποδοτικότητας των αγροτών σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν επισιτιστικό πρόβλημα, όπως είναι η Ινδία και διάφορες αφρικανικές χώρες, η Monsanto επιχειρεί να επιβληθεί στις τοπικές αγορές, προσφέροντας απλόχερα τις υπηρεσίες της. Στην πρωτοβουλία της αυτή θα βρει αρωγούς τόσο την αμερικάνικη κυβέρνηση, όσο και τους τοπικούς κρατικούς φορείς.

Το παράδειγμα της Ινδίας, της 3ης μεγαλύτερης βαμβακοπαραγωγού χώρας παγκοσμίως, είναι χαρακτηριστικό. Παρά τις υποσχέσεις της Monsanto για βελτίωση της παραγωγικότητας των ινδών αγροτών, η χρήση μεταλλαγμένου σπόρου βαμβακιού επέφερε σύντομα προσβολή των φυτών από άλλες ασθένειες, αναγκάζοντας τους καλλιεργητές να προχωρήσουν άμεσα σε ψεκασμούς. Η υπερχρέωση των ινδών αγροτών, οι οποίοι είχαν πάρει δάνεια από τις τράπεζες για την αγορά των ακριβών και θαυματουργών σπόρων, σε συνδυασμό με την περιορισμένη αποδοτικότητά τους, έχει συνδεθεί επανειλημμένα με χιλιάδες αυτοκτονίες. (Αντιπροσωπευτικά στοιχεία από την ινδική πολιτεία, Άντρα Πραντές, εδώ)

Αντίστοιχη ήταν η αποτυχία και διαφόρων τύπου καλλιέργειας στην Αφρική, με παράδειγμα τη γενετικά τροποποιημένη γλυκοπατάτα στην Κένυα. Η Monsanto δεν παραδέχτηκε ποτέ την αποτυχία των καλλιεργειών, ούτε αποζημίωσε ποτέ τους αγρότες. (Περισσότερα στοιχεία εδώ)

Lobbying

Η Monsanto έχει δαπανήσει πολλά εκατ. $, προκειμένου να πείσει για τα οφέλη της βιοτεχνολογίας και να διαβεβαιώσει το αγοραστικό κοινό για την ασφάλεια των προϊόντων της. Μόνο η διαφήμιση όμως, δεν αρκεί για να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις.

Τον Αύγουστο του 2011, το Wikileaks αποκάλυψε πως αμερικανοί διπλωμάτες είχαν δωροδοκηθεί για την αποστολή ομάδων πίεσης σε χώρες-στόχους σε Αφρική και Λατινική Αμερική (όπου ακόμη δεν ήταν διαδεδομένη η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών), αλλά και στην Ευρώπη (με παράδειγμα την Ισπανία, όπου σημειώνονταν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις).

H οργάνωση Food&Water Watch σε έκθεση της, που ακολούθησε τις πρώτες αποκαλύψεις, παρουσίασε εκτενώςπεριπτώσεις εμπλοκής αμερικανών αξιωματούχων στην άσκηση πίεσης, είτε για αλλαγή του εγχώριου νομοθετικού πλαισίου (Γκάνα, Νιγηρία), είτε για την εμπορική διάθεση συγκεκριμένων τροποποιημένων σπόρων (Κένυα). Στην έκθεση γίνεται λόγος για "μια συντονισμένη στρατηγική, με σκοπό να προωθηθεί η αγροτική βιοτεχνολογία στο εξωτερικό, να υποχρεωθούν τρίτες χώρες να εισάγουν καλλιέργειες και τρόφιμα που δεν επιθυμούσαν, και να πιεστούν ξένες κυβερνήσεις-ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο-να υιοθετήσουν πολιτικές για να ανοίξει ο δρόμος για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων".

Το lobbying (άσκηση θεσμικής πίεσης) είναι καθόλα νόμιμο στις ΗΠΑ, με την Monsanto να δαπανά για το σκοπό αυτό το 2012 5.970.000$, ποσό σχετικά χαμηλό σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Συνιστά λοιπόν κοινή παραδοχή, πως η μεγαλύτερη πολυεθνική στην αγορά μεταλλαγμένων σπόρων παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής, αν όχι παγκόσμιας, νομοθεσίας για την παραγωγή και τη διάθεση των μεταλλαγμένων.

Αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ότι αρκετά πρόσωπα που υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη της Monsanto, έπειτα ανέλαβαν σημαντικές θέσεις στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), στην Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), και στον Άρειο Πάγο, αλλά και αντίστροφα.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με προεδρεύων τον Hugh Grant, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη άλλων πολυεθνικών, όπως ο πρόεδρος της MacDonald’s, ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Procter&Gamble και ο διευθύνων σύμβουλος της Sara Lee Corporation.

Καταδικαστικές αποφάσεις

Τον Ιανουάριο του 2005, η Monsanto αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 1,5 εκατ. $ στην αμερικανική κυβέρνηση, για δωροδοκία προς αξιωματούχους της Ινδονησίας, που αποσκοπούσε στην αποφυγή ελέγχων σε νέες γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες βαμβακιού. Η Monsantoπαραδέχτηκε ακόμη ότι είχε πληρώσει πάνω από 700.000 $ για δωροδοκίες προς διάφορους αξιωματούχους της Ινδονησίας μεταξύ του 1997 και του 2002, που προέρχονταν από τις πωλήσεις των εντομοκτόνων της στην Ινδονησία, πωλήσεις για τις οποίες είχε δώσει αλλοιωμένα στοιχεία.

Τον Ιούνιο του 2005, γερμανικό δικαστήριο διέταξε τη Monsanto να αποκαλύψει δημόσια έκθεση 1000 σελίδων, η οποία αφορούσε εργαστηριακές έρευνες σε αρουραίους που είχαν καταναλώσει μεταλλαγμένο καλαμπόκι της εταιρείας (ΜΟΝ863) και επιβεβαίωνε ανησυχίες για τις επιπτώσεις του στην υγεία των τρωκτικών. Η Monsanto προσπάθησε σθεναρά να αποφύγει τη δημοσίευσή της.

To Φεβρουάριο του 2012, γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε τη Monsanto για τη δηλητηρίαση αγρότη το 2004, που προκλήθηκε από τη χρήση του ζιζανιοκτόνου Lasso (εμπορική ονομασία της Monsanto για την ουσίαAlachlor). Ο αγρότης παρουσίασε μόνιμες νευρολογικές βλάβες μετά τη χρήση του σκευάσματος, αν και η παραγωγός εταιρεία δεν προειδοποίησε ποτέ για τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Πρόκειται για την πρώτη καταδικαστική απόφαση εις βάρος κατασκευαστή φυτοφαρμάκων, ενώ από το 2007 το Lasso έχει απαγορευθεί σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ζιζανιοκτόνο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ.

Η Monsanto έχει καταδικαστεί πολλές φορές και σε διαφορετικές χώρες (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Βραζιλία) για ψευδή διαφήμιση, δημοσιοποίηση ψευδών και μη τεκμηριωμένων επιστημονικών ισχυρισμών και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Μία από τις περιπτώσεις αφορούσε το γλυφοσικό οξύ του Roundup, που παρουσιαζόταν ως βιοδιασπώμενο και τόσο ασφαλές όσο το μαγειρικό αλάτι.

Συχνές είναι ακόμη οι καταγγελίες αναφορικά με την αξιοπιστία των ερευνών που επιβεβαιώνουν πως η χρήση των μεταλλαγμένων είναι απόλυτα ασφαλής. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί συγεκριμένα περιστατικά, στα οποία έχει εξακριβωθεί η μίσθωση, εκ μέρους της Monsanto, επιστημόνων για την αλλοίωσηαποτελεσμάτων ερευνών.

Δείτε ακόμη:
Φάκελος "MONSANTO" - Ιός της Ελευθεροτύπιας (1999)
"Από τα μεταλλαγμένα στα βιολογικά" - ΡΧΣ (2007)
"Μεταλλαγμένα Τρόφιμα" - Νέοι φάκελοι
"The world according to Monsanto" - Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής της Marie-Monique Robin (2008)
"Food Inc." - Ντοκιμαντέρ αμερικάνικης παραγωγής του Robert Kenner (2008)

  Μυρτώ Αρετάκη -

http://www.thepressproject.gr/article/43854/Monsanto-I-biotexnologia-se-lathos-xeria


0 Comments

Εφαρμογές του ζεόλιθου στην οικο-βιο-γεωργία

10/6/2013

1 Comment

 
Bild
Ζεόλιθος = πέτρα που βράζει, μερικοί τον έχουν ονομάσει και «πέτρα της ζωής» χάρις στα πλεονεκτήματα που έχει.  

Αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι είναι ένα από τα λίγα φυσικά ορυκτά που είναι αρνητικά φορτισμένο και έχει κρυσταλλική δομή(σαν τη κηρύθρα των μελισσών). Είναι πορώδες με τριδιάστατα κενά στη δομή του, στα οποία μπορεί να εισχωρήσουν και να δεσμευθούν κατιόντα, βαρέα μέταλλα, τοξίνες, οργανικές ουσίες, νερό κ.λπ. Έχει μεγάλη ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων στο έδαφος, αλλά και σε οποιοδήποτε οργανισμό- ιοντοανταλλακτική ικανότητα- καθώς και συγκράτησης νερού χωρίς να διογκώνεται.

Η χρήση του στη γεωργία και μάλιστα στη βιολογική, ξεκίνησε από την Ιαπωνία στη δεκαετία του 1960. Είναι αργιλοπυριτικό υλικό και υπάρχει κυρίως σε ιζηματογενή πετρώματα με χημική σύσταση που ποικίλη από μέρος σε μέρος(πάνω από 30 είδη). Στην Ελλάδα, πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης(Πετρωτές Έβρου), με μεγάλη καθαρότητα(89- 95%), που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως, αλλά και στις Κυκλάδες. Ο καλύτερος είναι αυτός που περιέχει κλινοπτιλόλιθο σε μεγάλη αναλογία. Αλλά και όσο πιο λεπτόκοκκος είναι τόσο το καλύτερο, γιατί δε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα στις εφαρμογές.

Ανάλογα με τη λεπτότητα του υλικού μπορεί να χρειασθούν ποσότητες από 100 μέχρι 300 κιλά το στρέμμα για περισσότερες συνεχόμενες χρονιές( Καλό είναι να συνδυασθεί η εφαρμογή του με χρήση και ενεργών μικροοργανισμών-ΕΜ) . Σε «βαριά» εδάφη προτιμάται ζεόλιθος σε σπυρωτή μορφή( από 0,8 έως και 5 χιλιοστά), ενώ σε «ελαφρά» σε μορφή σκόνης. Η ωφέλιμη δράση του στη βελτίωση του εδάφους είναι μακροχρόνια:

·         Αύξηση ικανότητας συγκράτησης θρεπτικών στοιχείων, μείωσης των απωλειών τους, μείωσης των ποσοτήτων λίπανσης, σταδιακής αποδέσμευσής τους.

·         Αύξηση ικανότητας συγκράτησης νερού, ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη(συγκρατεί ποσότητα νερού ίση με το 60% του βάρους του και το αποδίδει στα φυτά σταδιακά)

·         Εξουδετερώνει τα όξινα συστατικά του εδάφους(ανεβάζει το Πε-Χα). Βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, των φυτοφαρμάκων-ζιζανιοκτόνων

·         Αυξάνει τον αερισμό στο έδαφος βελτιώνοντας τη δομή του

·         Αυξάνει την παραγωγή και βελτιώνει τη ποιότητά της, καθώς και τη συντήρησή της

Στις εκτροφές :

Η χορήγησή του στα ζώα, σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που έχει η παρουσία φυτοπροστατευτικών στοιχείων στα προϊόντα διατροφής τους. Τα προφυλάσσει από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξή τους και στα πουλερικά, βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας τους.
Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο σε ποσότητες 2 - 3 κιλά ανά τ.μ., αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.

Αναμεμειγμένος με άμμο στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων απορροφά τις οσμές.

Γενικότερα[1]:

Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φωσφορικά άλατα από τα απορρυπαντικά, μειώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των θαλασσών.
Με την προσθήκη του στο πλύσιμο -σε κατάλληλη μορφή- μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.

Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.


Στο εμπόριο διατίθεται σε:

·         Μορφή πούδρας για ψεκασμούς στο φύλλωμα, αλλά και για ιατρική και κτηνιατρική χρήση

·         Μέγεθος 0,01-0,8 χιλιοστά για εμπλουτισμό της τροφής των ζώων κύρια

·         Μέγεθος 0,8-2,5 χιλ. για καταπολέμηση της δυσοσμίας στα κοτέτσια-στάβλους, στα σιτηρέσια πτηνών, για φιλτράρισμα νερού, για φυτά γλάστρας ή στα φυτώρια

·         Μέγεθος 2,5-5,0 χιλ. για βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, για δέσμευση της αμμωνίας, για την υδροπονία και την ιχθυοκαλλιέργεια.

  Σε φυτεύσεις δένδρων τοποθετείται σε σκόνη στο λάκκο φύτευσης. Σε μορφή πούδρας μπορεί να διαλυθεί και στο νερό και να ψεκάσουμε στο έδαφος ή στα δένδρα και τα φυτά με άμεση δράση.

Πηγές:

1.      Εφαρμογές των ΕΜ(Ενεργών Μικροοργανισμών) στη Γεωργία, βιβλίο του Γιώργου Δαουτόπουλου, καθηγητή Γεωπονικής του ΑΠΘ.

2.      Άρθρο του Δρ Γεωργίου Ζακυνθινού, αναπλ. καθηγητή Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στο: http://www.loutrakiblog.gr/2013/02/blog-post_5130.html


[1] Ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας:
Οι επιστήμονες στις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο, μέχρι στιγμής έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος:
Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό
Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, καταργεί τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)

Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες. Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία με την εξάλειψη των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων από το σώμα. Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν.

Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.

Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό. Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα


1 Comment

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    May 2023
    April 2023
    March 2023
    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    January 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    May 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

    Bild
    Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
    http://www.seedfreedom.eu/gr/

Powered by Create your own unique website with customizable templates.