Μια νέα τάση µε µακραίωνη παράδοση τείνει να εξαπλωθεί σε παγκόσµιο επίπεδο και δεν είναι άλλη από τον οικογενειακό αγροτουρισµό σε συνδυασµό µε εθελοντική εργασία στη φάρµα. Οικογένειες ετοιµάζουν τις βαλίτσες τους µε τα απολύτως απαραίτητα και γυρίζουν τον κόσµο για να δουλέψουν εθελοντικά σε φάρµες και να ζήσουν κοντά στη φύση.
Ο εθελοντικός αγροτουρισµός στηρίζεται από το Wwoof (Ευκαιρίες σε βιολογικές φάρµες σε όλο τον κόσµο- http://www.wwoof.net/ ), ένα διεθνές δίκτυο που απλώνεται σε περισσότερες από 50 χώρες και φέρνει σε επαφή εθελοντές και αγρότες.
Οι εθελοντές-τουρίστες βοηθούν στις καθηµερινές δουλειές του αγροκτήµατος και, σαν αντάλλαγµα, το δίκτυο τους προσφέρει φαγητό και διαµονή.
Στις φάρµες στις οποίες εργάζονται εθελοντικά µικροί και µεγάλοι ταΐζουν και αρµέγουν τα ζώα, ψήνουν ψωµί, φτιάχνουν τυρί, καλλιεργούν τα χωράφια, µαζεύουν φρούτα και γενικά ζουν σαν κανονικοί αγρότες, ενώ συνεισφέρουν ουσιαστικά στη λειτουργία του αγροκτήματος.
Όσο για το κόστος, αυτό περιορίζεται µόνο στα αεροπορικά εισιτήρια, στις µετακινήσεις και τα καθηµερινά έξοδα της οικογένειας καθώς τα βασικά (στέγη, τροφή) είναι εξασφαλισµένα από το Wwoof.
Το όραµα της Σου
Το εθελοντικό κίνηµα του αγροτουρισµού σε βιολογικές φάρµες σε όλον τον κόσµο ξεκίνησε πριν από 40 περίπου χρόνια, το 1971, στην Αγγλία και έφερε την επωνυµία «δουλεύοντας τα σαββατοκύριακα σε βιολογικές φάρµες». Πίσω από αυτή την ιδέα ήταν η Σου Τσοπάρντ, µια γραµµατέας από το Λονδίνο, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη να προσφέρει σε ανθρώπους σαν την ίδια, που δεν έχουν τα µέσα να έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και να υποστηρίξουν το βιολογικό κίνηµα. Την 1η Μαΐου 2013 συστάθηκε µια συνοµοσπονδία (FoWO), η οποία δρα σαν οµπρέλα για τους οργανισµούς Wwoof σε Αφρική, Αµερική, Ασία και Ευρώπη.
Πηγή:
http://www.agronews.gr/news/international/arthro/110912/nea-pagosmia-adilipsi-ston-agrotourismo-/