Μπορεί η ποικιλία να είναι το Α και το Ω για την παραγωγή ελαιολάδου πλούσιου σε φαινόλες, ωστόσο το παιχνίδι παίζεται στον σπαστήρα, καθώς εκεί δημιουργούνται το 80% των αρωμάτων και των φαινολικών συστατικών, σύμφωνα με τον Μανώλη Σαλιβαρά, ειδικό στον ποιοτικό έλεγχο του ελαιολάδου και Επικεφαλής της Ομάδας Γευσιγνωστών στο Διεθνή Διαγωνισμό του Λονδίνου.
Έρευνα, γνώση και φροντίδα από τον ελαιώνα έως την αποθήκευση του τελικού προϊόντος, συνιστούν, σύμφωνα με τον ίδιο, τις βέλτιστες πρακτικές στην ελαιοκαλλιέργεια, με τον Κώστα Χριστοφοράκη, τολμηρό ελαιοπαραγωγό από τη Μονεμβασιά, να συμφωνεί και να δηλώνει την πίστη του στα μικρά ελαιοτριβεία, αφού είναι τα μόνα που μέσω της αμφισβήτησης και του πειραματισμού μπορούν να παράξουν πολύ καλά ελαιόλαδα.
Το δύσκολο άλλωστε σε μια παραδοσιακή καλλιέργεια όπως αυτή της ελιάς, είναι να ξεμάθεις όπως σημειώνει ο Κρητικός ελαιουργός Γιάννης Μποτζάκης, τον οποίο το Ελαίας Καρπός συνάντησε στα σεμινάρια Δοκιμαστών Ελαιολάδου του Βασίλη Φραντζολά που διοργανώνει το Olive Oil Seminars. Και όπως όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν, με την τύχη του εγχώριου ελαιολάδου να κρίνεται εμπειρικές γνώσεις, η εκπαίδευση στον ελαιοκομικό τομέα συνιστά εχέγγυο για το μέλλον του προϊόντος.
Μαζί με όλα αυτά στο Ελαίας Καρπός, που κυκλοφορεί το Σάββατο 13 Απριλίου, ειδικοί επιστήμονες μιλούν για τις ασθένειες που απασχολούν τον Έλληνα ελαιοκαλλιεργητή και οι ισχυροί των εισροών προτείνουν τρόπους αντιμετώπισής τους ενώ ο Κώστας Αναστασόπουλος δίνει πολύτιμες συμβουλές για την υπέρπυκνη φύτευση στον ελαιώνα. Επίσης όλη η επικαιρότητα από τη διεθνή και ελληνική σκηνή του ελαιολάδου αλλά και ένα πανόραμα των εκδηλώσεων έρχονται στο νέο τεύχος του Ελαίας Καρπός, που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda.