Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Οικο-γεωργία

Το συνθετικό οικο, όχι μόνο με την τρέχουσα έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του Οίκου, που ήταν η οικονομική δομή, η οποία εξασφάλιζε τα προς το "ζειν" στα μέλη του, ενώ η Πόλις εξασφάλιζε το "ευ ζειν" των πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τοπικές ποικιλίες σίτου της Ηπείρου

4/11/2018

0 Comments

 
Picture
http://gpapazis.blogspot.com/2015/10/blog-post.html?view=magazine

0 Comments

Το Πρόβατο Άρτας (Φριζάρτα)

4/11/2018

0 Comments

 
Picture
http://gpapazis.blogspot.com/2015/02/blog-post.html?view=magazine

0 Comments

ΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΦΥΛΕΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (Φυλές Κατσικά, Καλαρρύτικη και Σαρακατσάνικη)

4/11/2018

0 Comments

 
Picture
http://gpapazis.blogspot.com/2014/11/blog-post.html?view=magazine

0 Comments

Αυτόχθονες Φυλές Αγροτικών Ζώων

4/11/2018

0 Comments

 
 
  • Αυτόχθονες Φυλές Αγροτικών Ζώων
 
  • Εγχώριες Φυλές Προβάτων 
 
  • Οι  απειλούμενες με εγκατάλειψη αυτόχθονες φυλές προβάτων στην Ήπειρο 
 
  • Σπάνιες φυλές προβάτων
 
  • Φυλές Αιγοπροβάτων
 
  • Μελέτη των μορφολογικών παραγωγικών και αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών του Ορεινού Ηπειρωτικού Προβάτου
 
  •   Πρακτικός οδηγός αιγοπροβατοτροφίας – μελισσοκομίας – πτηνοτροφίας


http://www.papazis.gr/khresima/ktenotrophia-melissokomia/autokhthones-phules-agrotikon-zoon/

0 Comments

Η ορεινή πατάτα Χρυσοβίτσας

4/11/2018

0 Comments

 
Picture
http://gpapazis.blogspot.com/2013/11/blog-post.html?view=flipcard

0 Comments

Παντζάρια

30/9/2018

0 Comments

 
Μας προστατεύει από υπέρταση, διαβήτη, άνοια & δυσκοιλιότητα. Παρέχει βιταμίνη Α & C, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό & παντοθενικο οξύ, μαγγάνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, χολίνη, βεταΐνη, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο & διαιτητικά νιτρικά οξέα. Βοηθά στην Υγεία της καρδιάς & αρτηριακή πίεση (Hypertension 2008), Άνοια (Πανεπιστήμιο Wake Forest), Δυσκοιλιότης (μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), Διαβήτης (α-λιποϊκό οξύ), & Φλεγμονή (χολίνη).

iatropedia.gr, 1/9/2018.

ΑγροNέα

0 Comments

Γλυκάνισος

29/8/2018

0 Comments

 
Το άνισο (Pimpinella anisum) ή γλυκάνισος (aniseed), είναι ανθοφόρο ιθαγενές στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τη Νοτιοδυτική Ασία. Το anise προέρχεται από το ελληνικό, άνισος (ακανόνιστος). Το άνισο είναι γλυκό και πολύ αρωματικό.
Οι σπόροι, ολόκληροι ή αλεσμένοι, χρησιμοποιούνται για τσάϊ, και σε μεγάλη ποικιλία βιομηχανιών ζαχαρωδών προϊόντων, όπως: Βρετανικές μπάλες γλυκάνισου, Αυστραλιανά humbugs, ροδέλες άνισου Ν.Ζηλανδίας, Ιταλικά pizzelle, Γερμανικά pfeffernüsse & springerle, Αυστριακά μπισκότα anisbögen, Ολλανδικά muisjes, bizcochitos του Ν.Μεξικο, picarones του Περού, Μεξικανικό atole de anís & champurrado και Ινδικό χωνευτικό. Το γλυκάνισο χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση: στο Ελληνικό ούζο, στο arak Μέσης Ανατολής, στο aguardiente Κολομβίας, στο Γαλλικό  anisette pastis, στο mastika Βουλγαρίας, στο Γερμανικό Jägermeister, στο Ελβετικό Appenzeller Alpenbitter, στο Ιταλικό sambuca, στο Ολλανδικό Brokmöpke, στο Πορτογαλικό, Περουβιανό & Ισπανικό anísado και Herbs de Majorca, στο Μεξικανικό Xtabentún, και στην Τουρκική ρακή. Το αιθέριο έλαιο έχει χρησιμοποιηθεί ως εντομοκτόνο, κατά ψειρών & ακάρεων. http://biokipos.blogspot.com, 13/8/2018. (σσ. Η βάση όλων είναι η αγροτική παραγωγή. Πώς μπορεί οι φτωχότεροι όλων να είναι οι αγρότες? …)
AgroNea 67 & 68

0 Comments

Ιπποφαές η τροφή που μας γεμίζει υγεία και ενέργεια

16/5/2018

0 Comments

 
Picture
Γεια σας, παραθέτουμε ένα άρθρο με χρήσιμες πληροφορίες για τα σημαντικά οφέλη του ιπποφαές στη διατροφή μας. Αν το βρείτε χρήσιμο, θα χαρούμε να το δημοσιεύσετε στο site σας. 

Ως ελάχιστη ανταμοιβή θα επιθυμούσαμε να βάλετε ενεργό link προς την πηγή του άρθρου, που αποτελεί και το πρωτότυπο κείμενο. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων η ομάδα του Votanonkipos.gr!

Το ιπποφαές, είναι ένας θρεπτικός καρπός με υψηλή διατροφική αξία. Πρόκειται για superfood που ενδυναμώνει τον οργανισμό και χαρίζει υγεία. Η επιστημονική ονομασία είναι Hippophae L. και μετρά πολλούς αιώνες, αφού είναι γνωστό από την αρχαία Ελλάδα, όπου πήρε το σπάνιο και περίεργο όνομα. Συγκαταλέγεται ψηλά, στη λίστα με τα super foods που έχουν τα πιο ισχυρά θρεπτικά συστατικά και αυτό το κατατάσσει ως ένα θεραπευτικό φυτό, με πλούσια οφέλη στην ενίσχυση του οργανισμού και τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πλούσια διατροφική αξία που παρέχουν οι καρποί και τα φύλλα του φυτού, περιλαμβάνει ουσίες όπως βιταμίνες C, Ε, συμπλέγματος Β και φυτοστερόλες. Φυσικά η λίστα με τα θρεπτικά συστατικά δε σταματά εδώ. Μέσα στον πολύτιμο καρπό, περιέχονται ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως ω-3, ω-6, ω-7, ω-9 και φυσικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλες αυτές οι ωφέλιμες ουσίες, του δίνουν πλούσιες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Συγκαταλέγεται μαζί με τα superfoods που έχουν την μεγαλύτερη διατροφική αξία όπως η σπιρουλίνα, η χλωρέλα, η αλόη, η γύρη και τα έλαια δεντρολίβανου. Περιέχει περισσότερες από 190 πολύτιμες ουσίες με 106 από αυτές να εμπεριέχονται στον καρπό. Με μια γενική «ματιά», αντιλαμβάνεστε πλέον, γιατί το ιπποφαές χρησιμοποιείται σε πληθώρα καλλυντικών, συμπληρώματα διατροφής, ακόμα και ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα.
Το όνομα του, οφείλεται σε μια συγκλονιστική ιστορία που αποδεικνύει τα τεράστια οφέλη που έχει στην υγεία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε κείμενα του Διοσκουρίδη, σημαντικός βοτανολόγος και πατέρας της φαρμακολογίας. Ονομάστηκε ιπποφαές απ' τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν διαπίστωσαν πως τα άρρωστα άλογα που έτρωγαν από το συγκεκριμένο φυλλοβόλο θάμνο αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ανάρρωναν γρηγορότερα και το τρίχωμα γινόταν πιο λαμπερό. Έτσι, του έδωσαν το όνομα ιπποφαές, που στα νέα Ελληνικά σημαίνει λαμπερό άλογο.
Ιπποφαές και διατροφική αξίαΕίναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών ουσιών που προλαμβάνουν αρκετές παθήσεις όπως καρδιαγγειακές νόσους, ακόμη και τον καρκίνο. Είναι επίσης ένας σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.
Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα ακτινίδια, την ντομάτα, τη φράουλα, το καρότο και το πορτοκάλι. Η οποία βοηθά στην επούλωση και επανόρθωση των πληγών και ιστών του δέματος. Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου και την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Φυσικά, ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πλούσια πηγή βιταμινών Α, Ε, υψηλότερη από το αραβοσίτη, τη σόγια και το σιτάρι. Βοηθά στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, τονώνει το γεννητικό σύστημα και δρα προληπτικά, κατά της αρτηριοσκλήρωσης. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των ματιών και της επιδερμίδας.
Η βιταμίνες D και Κ, που περιέχονται στο ιπποφαές, βοηθούν τον οργανισμό στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου και τον σωστό μεταβολισμό τους, στα οστά. Η βιταμίνη Κ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχονται σε αυτή την υπερτροφή και βοηθούν στην ενδυνάμωση της τρίχας, των νυχιών και της επιδερμίδας. Συμβάλλουν επίσης στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Έχει πληθώρα μεταλλικών στοιχείων όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και χαλκό.
Περιέχει β-στερόλες και φλαβονοειδή, είναι ουσίες που συναντούμε συχνά στα φυτά και είναι ευεργετικές για τον οργανισμό. Οι β-στερόλες είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη από την υπερπλασία του προστάτη και στη μείωση της κακής χοληστερίνης.
Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν τα καροτενοειδή με την ισχυρή αντικαρκινική δράση. Περιέχει β-καροτένιο, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και α-καροτίνη. Οι ουσίες αυτές, έχουν αντικαρκινική δράση και αποτρέπουν την καταστροφή και οξείδωση των κυττάρων.
Η διατροφική αξία των φύλλωνΤα φύλλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και δρουν προληπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου, του στομάχου και του προστάτη. Έχουν επίσης σημαντικές ιδιότητες στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης. Η σημαντική περιεκτικότητα πρωτεΐνης που υπάρχει στα φύλλα, φτάνει σε ποσοστό το 24%.
Μεταξύ άλλων περιέχουν μεγάλες ποσότητες:
  • Φλαβονοειδών
  • Λυκοπένιο
  • Πολυφαινόλες
  • β-καροτίνης
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο
  • Βιταμίνης Ε
Πως να καταναλώσετε ιπποφαέςΓια να φτιάξουμε ρόφημα με τα φύλλα του φυτού, βάζουμε 1 κούπα νερό να βράσει. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 5 φύλλα σε αποξηραμένη μορφή. Σκεπάζουμε την κούπα με 1 πιατάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το μείγμα και πίνουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Για να φτιάξουμε αφέψημα με τους καρπούς, ζεσταίνουμε 1 κούπα νερό μαζί με 5 καρπούς. Αφήνουμε να πάρει βράσει και αφαιρούμε από τη φωτιά. Περιμένουμε να κρυώσει και πίνουμε.
Το ιπποφαές υπάρχει στην αγορά σε μορφή κάψουλας και καταναλώνεται εύκολα. Θα βρείτε επίσης έλαια που προκύπτουν από την έκθλιψη του καρπού και χρησιμοποιούνται για εξωτερική χρήση στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων ή αν καταναλωθούν ως ρόφημα διαλυόμενα με νερό, για ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, θα το βρείτε σε αποξηραμένη μορφή στα καταστήματα με βότανα και είδη υγιεινής διατροφής.
Η κατάλληλη δοσολογίαΓια να τονώσετε τον οργανισμό και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα, καταναλώστε 1 κάψουλα ημερησίως ή μέχρι 3 κούπες από το ρόφημα του βοτάνου. Για την αντιμετώπιση παθήσεων συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν κάνετε χρήση. Αυτός θα ρυθμίσει την κατάλληλη δοσολογία, ανάλογα με την πάθηση που σας ταλαιπωρεί. Τα έλαια καταναλώνονται μόνο, μετά από υπόδειξη ειδικού.
Τα οφέλη που παρέχει στην υγείαΈχουμε αναφερθεί πολλές φορές, στις σημαντικές ιδιότητες που έχει για την τόνωση του οργανισμού, παρέχοντας ενέργεια, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προστασία από διάφορες παθήσεις. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, πως το ιπποφαές συμβάλλει στη βελτίωση και ενίσχυση της υγείας μας γενικότερα.
Έχει σημαντικές ιδιότητες στην πρόληψη και προστασία από τον καρκίνο. Τα φυτοχημικά συστατικά, σε συνδυασμό με την πληθώρα θρεπτικών ουσιών, παρέχουν θετική επίδραση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και κατά συνέπεια την πρόληψη του καρκίνου και τη μείωση των φλεγμονών. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο, εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
Χαρίζει ευεξία και ενισχύει το νευρικό σύστημα, ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση του άγχους. Αυξάνει το μεταβολισμό και είναι ιδανικό για την αποβολή των τοξινών από το σώμα, δίνοντας περισσότερη ενέργεια.
Είναι επίσης κατάλληλο και για δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ακμή και διάφορες ακόμη παθήσεις του δέρματος, όπως την αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης και την επούλωση πληγών.
Συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των ματιών, λόγω των καροτενοειδών που περιέχονται στο ιπποφάες. Συγκεκριμένα βοηθά κατά του καταρράκτη, της γεροντικής ωχράς κηλίδας και ενισχύει τη μειωμένη νυχτερινή όραση.
Παρενέργειες από την κατανάλωσηΑν και θεωρείται αρκετά ασφαλές όταν καταναλωθεί με άλλα συμπληρώματα διατροφής ή τροφές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες, για την κατανάλωση κατά την περίοδο εγκυμοσύνης. Γιαυτό είναι σωστό να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να αποφύγετε τη χρήση. Πάντοτε να συμβουλεύεστε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση, εκείνος θα σας προτείνει την κατάλληλη δοσολογία.
ιπποφαές


0 Comments

Η Χρυσή Λίστα με τα 23 Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά της Ελλάδας

4/12/2017

0 Comments

 
Picture
Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Πολλά από τα φυτά που έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα είναι ενδημικά στην ελληνική χλωρίδα, πράγμα που δείχνει τον βαθμό που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές για την καλλιέργειά τους.
Φυσικά, τα φυτά αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσουν άλλες καλλιέργειες χαμηλής προσόδου για τον παραγωγό. Σκοπός της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών είναι η παραγωγή αιθέριων ελαίων και η συγκομιδή αποξηραμένων φύλλων και ανθέων.
Τα περισσότερα κέρδη αποφέρει η παραγωγή βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και κυρίως η μεταποίησή τους σε μορφές που αξιοποιούνται δευτερογενώς από τη βιομηχανία των φαρμάκων και των καλλυντικών.
Πιο αναλυτικά, τα φυτά που μπορεί να έχουν σημαντικές προοπτικές τα επόμενα χρόνια είναι:
Η ρίγανη: είναι πολυετής θάμνος. Συλλέγεται όταν είναι σε πλήρη άνθηση με αποκοπή. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική και η ξηρή δρόγη σαν άρτυμα σε φαγητά. Εχει περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 3,15%. Εχει μία απόδοση 150 κιλά το στρέμμα και δίνει ακαθάριστη πρόσοδο 400- 600 ευρώ το στρέμμα. Η ρίγανη βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της χώρας μας σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μετά τον κρόκο. Το 62,5% της αξίας τους προωθείται σε τρίτες χώρες, με σημαντικότερη τις ΗΠΑ που απορροφά το 55,3%.
Το δενδρολίβανο: είναι πολυετής θάμνος. Συλλέγονται τα άνθη και τα φύλλα του. Βρίσκεται σε πλήρη απόδοση κατά τον τρίτο χρόνο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική αλλά και την παραγωγή σαπώνων και σαν συντηρητικό σε ποτά και τροφές. Εχει περιεκτικότητας αιθέριο έλαιο 1,5-3%. Η ξηρή δρόγη από τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται σαν άρτυμα σε διάφορα φαγητά.
Ο κρόκος: αποτελεί το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν με ποσοστό 51% επί του συνόλου της αξίας των εξαγώγιμων προϊόντων. Από αυτόν παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο. Συγκομίζεται ο ύπερος του άνθους του. Δίνει παραγωγή 0,8-1 κιλό το στρέμμα και ακαθάριστη πρόσοδο 1500-1800€ το στρέμμα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κοζάνη.
Το τσάι του βουνού: είναι πολύ αρωματική πολυετής πόα. Αποδίδει περίπου 150 κιλά αποξηραμένης δρόγης. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 0,05-1%. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Η μέντα: είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοκομικό. Το υπέργειο τμήμα της περιέχει αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη σαπωνοποιία, στην ποτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Η περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια είναι περίπου 3,5-4%.
Το γλυκάνισο: είναι ετήσιο ποώδες φυτό. Αποδίδει 100-150 κιλά καρπού το στρέμμα. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ούζου, τσίπουρου αλλά και σαν άρτυμα σε τρόφιμα. Παράγεται αιθέριο έλαιο, που είναι κατάλληλο στην ποτοποιία.
Το δίκταμο: είναι ποώδες πολυετές φυτό. Συλλέγεται σε πλήρη άνθηση με 3-5 κοπές τον χρόνο. Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική αλλά και ποτοποιία και στην παραγωγή του βερμούτ.
Ο δυόσμος: είναι πολυετής πόα. Για ξηρή δρόγη συγκομίζεται λίγο πριν από την άνθηση, ενώ για αιθέριο έλαιο συλλέγεται σε πλήρη άνθηση. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο ανέρχεται σε 0,8-2% και σε ξηρή δρόγη αποδίδει 150-200 κιλά το στρέμμα. Χρησιμοποιείται σαν άρτυμα σε φαγητά, αλλά και σαν αφέψημα.
Το φασκόμηλο: είναι πολυετές ποώδες φυτό. Συλλέγονται οι βλαστοί με τα άνθη και τα φύλλα του. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 1,0% στα άνθη και 1,9% στα φύλλα.
Ο βασιλικός: είναι ετήσιο ποώδες φυτό. Κατάλληλο για καλλιέργεια σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακολογία και την παραγωγή σαπώνων. Περιέχει 0,5-1,2% αιθέριο έλαιο.
Το κύμινο: είναι ετήσιο ποώδες φυτό του οποίου οι αποξηραμένοι καρποί χρησιμοποιούνται σε σκόνη στη μαγειρική για το άρωμά τους. Επίσης οι σπόροι του περιέχουν αιθέριο έλαιο με μια περιεκτικότητα 2-3%.
Ο κορίανδρος: είναι ετήσιο φυτό. Χρησιμοποιούνται οι ξηροί σπόροι του σαν αφέψημα για λόγους φαρμακευτικούς. Το αιθέριο έλαιο που περιέχει χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, την παραγωγή σαπουνιών κ.λπ. Η περιεκτικότητά του σε αιθέρια έλαια ανέρχεται από 0,03%- 2%.
Η λεβάντα: είναι ένας χαμηλός πολυετής θάμνος. Συλλέγεται την περίοδο της πλήρους άνθησης. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, φαρμακευτική. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 1-3%.
Η μαντζουράνα: είναι πολυετής πόα. Για παραγωγή αιθερίου ελαίου συλλέγεται σε πλήρη άνθηση με αποκοπή, ενώ για παραγωγή ξηρής δρόγης κόβεται λίγο πριν από την άνθηση. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακοποιία, και η ξηρή δρόγη σαν άρτυμα σε φαγητά ή σαν αφέψημα.
Το μελισσόχορτο: είναι πολυετής πόα. Δίνει 2-3 παραγωγές ετησίως. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική, αλλά και στην παρασκευή του βερμούτ. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 0,13-0,20%. Τα ξηρά του φύλλα χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα.
Το χαμομήλι: το χαμομήλι είναι ετήσιο φυτό. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παραγωγή καλλυντικών, τη φαρμακευτική, σαν αφέψημα. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 0,6-1%.
Το τριαντάφυλλο: είναι θαμνώδες πολυετές φυτό. Συλλέγονται τα τριαντάφυλλα από τα οποία παράγεται το ροδέλαιο και το ροδόσταμο, που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία. Επίσης τα ροδοπέταλα χρησιμοποιούνται για παραγωγή γλυκού κουταλιού.
Η μαστίχα: Η μαστίχα της Χίου, είναι ένα είδος σχίνου. Η απόδοση της κυμαίνεται από τα 350-1000 γραμμάρια ανά φυτό. Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική, σε παραγωγή καλλυντικών, ζαχαροπλαστική. Καλλιεργείται αποκλειστικά στη Χίο.
Η αρμπαρόριζα: είναι πολυετές ποώδες φυτό. Εχει μία μέση περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 0,15%. Εχει μία μέση παραγωγή 150 κιλών ανά στρέμμα ξηρά φύλλα.
Το θυμάρι: είναι πολυετές ποώδες φυτό των θερμότερων αλλά και ψυχρότερων περιοχών. Είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών, αλλά και στην ομοιοπαθητική. Περιέχει 1,5-3,4% αιθέριο έλαιο.
Ο μάραθος ή φινόκιο: Ο μάραθος είναι ένα ποώδες φυτό που έχει ύψος 0,5-1,5 μέτρο του οποίου τα φύλλα μοιάζουν πολύ με τον άνηθο. Το φινόκιο πέρα από το μαγείρεμα τρώγεται και ωμό σε σαλάτες. Από τα σπέρματά του, παράγεται με απόσταξη ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Η δάφνη: Είναι ένα αειθαλές δέντρο. Τα φύλλα της συγκομίζονται στις αρχές του φθινοπώρου. Τα φύλλα της περιέχουν 2,7-3% αιθέριο έλαιο. Τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται σαν άρτυμα σε φαγητά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία
Η θρούμπα: είναι πολυετής θάμνος. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη σαν ξηρή δρόγη σαν άρτυμα. Επίσης παράγεται αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.

http://share24.gr/chrysi-lista-ta-23-aromatika-farmakeftika-fyta-tis-elladas/


0 Comments

Το σκόρδο 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά! Δείτε γιατί

27/11/2017

0 Comments

 
Picture
​Επιστημονικά γνωστό ως ‘Allium sativa’, το σκόρδο είναι καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας διάσημο για την ικανότητά του να μάχεται τους ιούς και τα βακτήρια.
Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα το σκόρδο τεμαχίζεται ή κονιορτοποιείται και επαλείφεται απ ευθείας στα τραύματα για να σταματήσει πιθανή μόλυνση. Ο Louis Pasteur σημείωσε το 1858 ότι τα βακτήρια πεθαίνουν όταν περιλούονται με σκόρδο. Οι Ρώσοι αποκαλούν το σκόρδο, ‘Ρώσικη πενικιλίνη’.
Το σκόρδο είναι μια από τις πιο ισχυρές τροφές της φύσης. Είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι που ακολουθούν την Μεσογειακή δίαιτα, ζουν περισσότερο και καλύτερα. Έχει επίσης καταπληκτικές επιδόσεις στο εργαστήριο.
Η αλλισίνη (Allicin) που δημιουργείται κατά τον τεμαχισμό του σκόρδου, περιέχει ένα συστατικό τo Diallyl disulfide, που έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια ακόμη και αν αυτά προστατεύονται από ένα λεπτό βιοστρώμα που τα κάνει πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ανακαλύφθηκε σε πρόσφατη έρευνα ότι το συστατικό αυτό, μπορεί εύκολα να διασπάσει το προστατευτικό βιοστρώμα και να σταματήσει τον μεταβολισμό των βακτηριδιακών κυττάρων.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Diallyl disulfide είναι 100 φορές πιο ισχυρή από τα αντιβιοτικά erythromycin και ciprofloxacin και χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να φέρει αποτελέσματα.
‘Αυτή η ουσία μπορεί να κάνει την τροφή πιο ασφαλή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαριστεί ο πάγκος προετοιμασίας του φαγητού, ή σαν συντηρητικό σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως η πατάτα , οι λαχανοσαλάτες, τα κρέατα. Αυτό όχι μόνο θα παρέτεινε την διάρκεια ζωής των τροφών, αλλά θα μείωνε σημαντικά την ανάπτυξη πιθανών βλαβερών βακτηρίων. Και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να προστεθούν χημικά παρασκευάσματα’ δηλώνουν οι ερευνητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν κάθε χρόνο συμπτώματα διάρροιας, κοιλιακών πόνων και πυρετού, που προέρχονται από την εμφάνιση ενός και μόνο βακτηρίου (καμπυλοβακτηρίου) στα τρόφιμα.
Πηγή: itrofi.gr
http://www.apithano.gr/ygia/17127/skordo-100-fores-pio-apotelesmatiko-apo-ta-antiviotika-dite-giati
 

0 Comments
<<Previous
Forward>>

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    June 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    January 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    May 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

    Bild
    Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
    http://www.seedfreedom.eu/gr/

© Copyright 2021 Topikopoiisi all rights preserved.                                                                                            Webpage designed by PowerGraph