Topikopoiisi
Σελίδες στα Social Media
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Θέσεις
  • Άρθρα
  • Οικο-γεωργία
  • Κοινωνική - αλληλέγγυα οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Βίντεο
  • Ενδιαφέροντα Ιστολόγια
  • Εικόνες
  • Βιβλία
  • Επικοινωνία

Οικο-γεωργία

Το συνθετικό οικο, όχι μόνο με την τρέχουσα έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του Οίκου, που ήταν η οικονομική δομή, η οποία εξασφάλιζε τα προς το "ζειν" στα μέλη του, ενώ η Πόλις εξασφάλιζε το "ευ ζειν" των πολιτών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδρύεται το Βαλκανικό Δίκτυο Σπόρων.

16/6/2022

0 Comments

 
Picture
Δελτίου Τύπου
27 Μαϊου 2022, Βουκουρέστι, Ρουμανία
Ιδρύεται το Βαλκανικό Δίκτυο Σπόρων.
 
Εμείς, 16 οργανισμοί και ιδρύματα που δραστηριοποιούμαστε στα Βαλκάνια
έχουμε συμφωνήσει σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη δημιουργία
του Βαλκανικού Δικτύου Σπόρων. Σκοπός του δικτύου είναι να αυξήσει τη
διατήρηση, προστασία και αειφορική χρήση των φυτογενετικών πόρων στη
γεωργία. Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στην τόνωση των ανθεκτικών
συστημάτων τροφίμων και στη δημιουργία ενός παραδείγματος συνεργασίας,
μέσω της πλούσιας βιοποικιλότητας και της γεωργικής κληρονομιάς των
Βαλκανίων.
Ως ένα δίκτυο διατηρητών σπόρων, βελτιωτών, επιστημόνων, γεωργών,
κηπουρών, ενώσεων, οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,
πιστεύουμε ότι θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε τις τοπικές
κοινότητες γεωργών, γυναικών και νέων για την προστασία της κοινής μας
παραδοσιακής γνώσης της γεωργίας και παράδοσης στη διατροφή.
Έχουμε επίγνωση της τεράστιας συμβολής που μπορούν να έχουν οι
μικροκαλλιεργητές είτε στον μετριασμό είτε στην προσαρμογή στην κλιματική
αλλαγή. Ως εκ τούτου, εστιάζουμε στην επιστήμη που βασίζεται στην
κοινωνία των κοινοτήτων ως το κλειδί για τη διατήρηση των φυτικών
γενετικών πόρων που είναι καλά προσαρμοσμένοι στις χαμηλές εισροές και
την αειφορική γεωργία - ειδικά τη βιολογική γεωργία - για να
αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές
προκλήσεις/κρίσεις. Επίσης, εστιάζουμε στη διατήρηση, προστασία και
αύξηση της βιοποικιλότητας για τη διασφάλιση της επάρκειας, ασφάλειας
και ποιότητας των τροφίμων για τους πολίτες στις μέρες μας και για τις
επόμενες γενιές.
Μέλη του Βαλκανικού Δικτύου Σπόρων που υπέγραψαν το Μνημόνιο
Κατανόησης
 
1. ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη
Γεωργία , Ελλάδα
2. Αστική Εταιρεία FABIA CSB, Βόρεια Μακεδονία
3. Ίδρυμα Alica (Ίδρυμα για τη Γεωργική Βιοποικιλότητα και την
Αγροοικολογία), Βοσνία-Ερζεγοβίνη
4. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας (ARI), Κύπρος
5. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας στις Κηπευτικές Καλλιέργειες Maritsa
(MVCRI), Βουλγαρία
6. Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων “Konstantin Malkov”, Βουλγαρία
7. Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρων, Γεωργικό Πανεπιστήμιο Τιράνων,
Αλβανία
8. Κοινοτική Τοπική Τράπεζα Σπόρων Bushat (COSPE), Αλβανία
9. Lipa dooel - Βιοκαλλιέργειες, Βόρεια Μακεδονία
10.Οικολογική Κίνηση “Frame of life”, Σερβία
11.Σιτώ- Δίκτυο Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων , Ελλάδα
12.Σύλλογος ARCHE NOAH, Αυστρία
13.Σύλλογος Βιολογικής Γεωργίας (ΟΟΑ), Αλβανία
14.Σύλλογος Romania in Transition, Ρουμανία
15.Σύλλογος Φυτικών Γενετικών Πόρων(APGR), Αλβανία
16.Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG), Κροατία

Επικοινωνία:
Πρόεδρος: Gordana Đurić; Email: gordanadjuric@protonmail.com
Γραμματεία : Κώστας Κουτής : Email: info@aegilops.gr

0 Comments

Το μεγάλο καλό που κάνει η φέτα στην υγεία και δεν το γνωρίζουμε

4/6/2022

0 Comments

 
Picture
Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την βιολογική δράση της φέτας και του γίδινου γάλακτος που παράγεται στους ορεινούς όγκους της δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε επιστημονική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
Από την έρευνα που γίνεται τα τελευταία 13 χρόνια στο παραπάνω εργαστήριο ως προς την βιολογική δράση των πρωτεϊνών του αιγοπρόβειου γάλακτος, ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι «οι πρωτεΐνες του αιγοπρόβειου γάλακτος ασκούν μια πολλή ιδιότυπη αντικαρκινική δράση στα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος και η δράση που έχουν είναι σαν να νηστεύεις», δηλαδή να θέτεις το σώμα σε σκόπιμη στέρηση της τροφής για μικρά διαστήματα, που στην επιστημονική ορολογία ονομάζεται ως «διαλειμματική νηστεία» (intermittent fasting -IF).
Ένα από τα πιο σημαντικά παράγωγα του γίδινου γάλακτος είναι η φέτα που στο σύνολο της κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή αγορά έχει μερίδιο μόλις του 2% αλλά είναι στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τις βιοχημικές της ιδιότητες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας «η φέτα έχει: 2 φορές περισσότερη Β12 από το cheddar, 4 φορές περισσότερη βιταμίνη D από την παρμεζάνα, 2 φορές περισσότερο σίδηρο από το blue cheese και 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το brie» .
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονήσει στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η φέτα είναι από τα καλύτερα τυριά στον κόσμο, αλλά ο καθηγητής Κουρέτας σημειώνει με απογοήτευση ότι «δεν το γνωρίζουμε ούτε στην Ελλάδα που είναι η παραγωγός χώρα».
Ο καθηγητής Κουρέτας αναφέρει ότι η φέτα «έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει το γλυκαιμικό προφίλ σε διαβητικούς ασθενείς αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης. Είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, όπως κανένα άλλο μέταλλο, και άριστη πηγή βιταμίνης Α, που βοηθάει στην όραση, στην αναπαραγωγή και στην άμυνα του σώματος.
Κλινικές μελέτες, έχουν δείξει ότι βοηθάει στην διατήρηση ενός καλού επιπέδου σωστής φλεγμονώδους αντίδρασης. Δηλαδή στο να βελτιώνουμε το αμυντικό μας σύστημα». Ο κ. Κουρέτας αναφέρει ότι «μια μικρή μερίδα φέτας 85 γραμμάρια ημερησίως, μας δίνει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης, το 74% της βιταμίνης Β2 που θέλουμε τη μέρα, το 42% της βιταμίνης Β12, το 75% του ασβεστίου και το 50% του φωσφόρου».
Πρότεινε να γίνει χαρτογράφηση του γίδινου γάλακτος που παράγεται στην δυτική Μακεδονία και με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να προχωρήσει η περιοχή στην μεταποίηση σε πιστοποιημένη κατσικίσια φέτα που να κατευθύνεται σε αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ που μπορούν να το πληρώσουν.
Ο Καθηγητής της Κτηνιατρική Σχολής του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος ανέφερε ότι στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας παράγεται το 7,5% της εθνικής ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας αφού η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι σε ηλικία πάνω από 53 έτη και επεσήμανε ότι «εάν δεν αναστραφεί η κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα, κινδυνεύει η Ελληνική αιγοπροβατοτροφία».
Μίλησε σε υψηλούς τόνους χαρακτηρίζοντας ως «νεοτσιφλικάδες του γάλακτος» τις γαλακτοβιομηχανίες που σύμφωνα με τον ίδιο «έχουν στραγγαλίσει τους παραγωγούς και με τις πρακτικές που εφαρμόζουν, φορτώνουν στον παραγωγό την κάθε μεταποιητική αστοχία η αρρυθμία της αγοράς».
Ο κ. Αρσένος αναφέρθηκε και στην απολιγνιτοποίηση κατά την οποία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε «θα δημιουργήσει περί τους 20.000 ανέργους». Τόνισε ότι μια από τις διεξόδους που θα μπορούσαν να έχουν ορισμένοι από τους ανθρώπους που θα χάσουν τις δουλειές τους «είναι η εκτροφή ζώων και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων γάλακτος». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει «μια τεράστια προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους εταίρους του κλάδου ώστε να αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία της εκτροφής ζώων της Δυτικής Μακεδονίας».
Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης σημείωσε ότι άμεσος στόχος είναι «να αναδειχθούν οι μοναδικές βιοχημικές ιδιότητες του αιγοπρόβειου γάλακτος και της φέτας που παράγεται στους ορεινούς όγκους της δυτικής Μακεδονίας και ότι αυτό μπορεί να γίνει με την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα ερευνητικά εργαστήρια των πανεπιστημίων μας».

Δημήτρης Κουρέτας: Το μεγάλο καλό που κάνει η φέτα στην υγεία και δεν το γνωρίζουμε
https://enallaktikos.gr/dimitris-koyretas-to-megalo-kalo-poy-k/?fbclid=IwAR0p-3fj4Zr56kzipRC8lBhHbxQ_Bl_sFFAO9at4qJHn9ZII2CH72hZQTOQ
0 Comments

Η βρώμη και τα πολλά οφέλη στην διατροφή μας

3/6/2022

0 Comments

 
Picture
Η βρώμη (Avena sativa), είναι η κοινή ονομασία ορισμένων ειδών του γένους Αβένα (Avena) της οικογένειας αγρωστώδη (Graminae).
​

Για την βρώμη ή βρόμη σίγουρα έχουμε ακούσει ότι έχει πολλά οφέλη. Ας την γνωρίσουμε κι ας μάθουμε τις ιδιότητές της, τις θερμίδες της και την μεγάλη διατροφική της αξία όπως γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, διαιτολόγος με έδρα την Λάρισα.
Η βρώμη (Avena sativa), είναι η κοινή ονομασία ορισμένων ειδών του γένους Αβένα (Avena) της οικογένειας αγρωστώδη (Graminae). Ενώ είναι κατάλληλη τροφή και για ανθρώπους, ως επί το πλείστο την χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ως ζωοτροφή.
Πώς καλλιεργείται και που ευδοκιμεί;
Για την καλλιέργεια της βρώμης δεν απαιτούνται ιδιαίτερα θερμά κλίματα και μεγάλη ηλιοφάνεια και γενικά το φυτό είναι περισσότερο ανθεκτικό σε υγρό περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα δημητριακά, το σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη.
Έτσι η βρώμη ευδοκιμεί σε χώρες με σχετικά ψυχρό κλίμα και υψηλή συχνότητα βροχών κατά τους θερινούς μήνες, όπως είναι οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Είναι φυτό ετήσιας καλλιέργειας και η σπορά της μπορεί να γίνει είτε το φθινόπωρο, για θερισμό το καλοκαίρι, είτε την άνοιξη, για θερισμό νωρίς το φθινόπωρο.
Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε βρώμη;
Η κατανάλωση βρώμης έχει συσχετιστεί με μικρότερη περιφέρεια μέσης, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε ενήλικες.
Όλες αυτές οι μετρήσεις σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου παχυσαρκίας. Κι όλα αυτά με μία καθημερινή κατανάλωση 1 φλιτζάνι βρασμένης βρώμης αποδίδει 4-5γρ φυτικών ινών.
Πως βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου;
Επίσης οι β-γλυκάνες που εμπεριέχει η βρώμη έχουν ερευνηθεί πολύ για τον ρόλο τους στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Ενώ ορισμένα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας μετά την κατανάλωσή τους, οι β-γλυκάνες που βρίσκονται στη βρώμη βοηθούν στην πρόληψη αυτών των απότομων αυξήσεων όταν τρώμε βρώμη.
Συγκεκριμένα, 3-6 γραμμαρίων β-γλυκάνης ανά μερίδα βρώμης φαίνεται απαραίτητο για την επίδραση στο επίπεδο σακχάρου στο αίμα μας.
Έχουμε δει μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έξι μελετών που έδειξε χαμηλότερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C μετά από την καθημερινή κατανάλωση περίπου 1 φλιτζανιού μαγειρεμένου στο πρωινό.
Η πρόσληψη φυτικών ινών συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαλυτών όσο και των αδιάλυτων ινών, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης η πρόσληψη β γλυκάνων έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης.
Διατροφική αξία και θερμίδες
Λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών της, η βρώμη έχει υψηλή διατροφική αξία και οι θερμίδες της έιναι στις 389 ανα 100 γραμμάρια.
Οφέλη και ιδιότητες της βρώμης
Κορεσμός
Η βρώμη είναι μια τροφή που ένα από τα οφέλη της είναι ότι προσφέρει πληρότητα.
Οι τροφές που δημιουργούν αυτή την αίσθηση της πληρότητας ίσως να βοηθούν στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και στην απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου.
Η β-γλυκάνη έχει την ιδιότητα να προάγει την απελευθέρωση του πεπτιδίου ΥΥ (PYY), μιας ορμόνης που παράγεται στο στομάχι φαίνεται ότι οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να μειώνει έτσι τον κίνδυνο για παχυσαρκία.
Βοηθάει στην δυσκοιλιότητα
Μελέτες έχουν δείξει ότι το πίτουρο βρώμης, (το εξωτερικό στρώμα των κόκκων) είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Δεν περιέχει γλουτένη
Η βρώμη σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημητριακά δεν περιέχει γλουτένη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής η κατανάλωσή της από ασθενείς με κοιλιοκάκη, λόγω πιθανής επιμόλυνσης.
Τα οφέλη της βρώμης στο δέρμα μας
Επίσης περιέχει βιοτίνη, η οποία αποτελεί τη βάση των νυχιών, του δέρματος και των κυττάρων της τρίχας. Οι αβενανθραμίδες έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στην μείωση της υπερευαισθησίας και της φλεγμονής του δέρματος.
Επίσης οι β γλυκάνες, φαίνεται να διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος μειώνοντας σημαντικά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος.
Τα φλαβονοειδή επίσης απορροφούν έντονα την ακτινοβολία UVA στο εύρος 320 έως 370nm.
Συμπέρασμα
Συνοψίζοντας λοιπόν καταλήγουμε ότι η βρώμη με τα πολλά οφέλη και τις ιδιότητες που προσφέρει στην διατροφή μας κάνει καλό από μέσα μέχρι έξω και από πάνω μέχρι κάτω!
Ας διαβάσουμε περισσότερα εδώ:

πηγή 

0 Comments

Ωφέλιμοι οργανισμοί για βιολογική φυτοπροστασία

2/6/2022

0 Comments

 
Picture
 Ωφέλιμα έντομα & ακάρεα

Βομβίνοι για επικονίαση

Ωφέλιμοι νηματώδεις

Βιοδιέγερση και ενδυνάμωση
με χιτοζάνη
Biorend

Σύστημα Biorend-R, Συνδυασμός
ωφέλιμων νηματωδών με Biorend


Βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων
Η βιολογική καταπολέμηση είναι η φυσική μέθοδος για την αντιμετώπιση των βλαβερών εντόμων, ακάρεων και άλλων οργανισμών που προσβάλουν τα φυτά, όπως η μελίγκρα και ο τετράνυχος. Αντί να σκοτώσουμε τον πληθυσμό των φυτοφάγων με χημικά σκευάσματα, όπως υπαγόρευε η χημική καταπολέμηση, η βιολογική προτείνει να εφοδιάσουμε τα φυτά με φυσικούς εχθρούς όπως οι πασχαλίτσες και οι χρύσωπες. Τα έντομα αυτά είναι σαρκοφάγα, δεν προκαλούν ζημιές στα φυτά, και μειώνουν σημαντικά τα βλαβερά έντομα επειδή τρέφονται με αυτά.
Η ιδέα δεν είναι καινούρια, αντίθετα είναι αρχαία από τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο και βασίζεται απλά στη μίμηση της φύσης. Η μελέτη της βιολογίας και οικολογίας των οργανισμών στο φυσικό τους περιβάλλον μας βοηθά να επιλέξουμε τα κατάλληλα ωφέλιμα έντομα, να τα αναπαράγουμε και στη συνέχεια να τα εξαπολύσουμε στα φυτά. Τα φυτά παραμένουν ζωντανά και πράσινα όταν φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα που τρέφονται με τα φυτοφάγα. Τα ωφέλιμα έντομα πολλαπλασιάζονται και εγκαθίστανται στα φυτά προσφέροντας προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
Η βιολογική καταπολέμηση είναι κομμάτι της σύγχρονης φυτοπροστασίας και εφαρμόζεται αποτελεσματικά στο θερμοκήπιο, τον αγρό, το πάρκο, το γήπεδο, τον κήπο και την βεράντα μας.
​
https://www.bio-insecta.gr/home?fbclid=IwAR0swmZm02jbPtbPtgYNeEyvaP9qEusbAukQW09jg0UybWDLwnloos26BMw

0 Comments

Τοξικά φρούτα στο πιάτο μας:Ευρωπαϊκά φρούτα με ίχνη από τα περισσότερα τοξικά φυτοφάρμακα «αύξηση 53% σε εννέα χρόνια»

1/6/2022

0 Comments

 
Picture
Το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από όλα τα μούρα που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι παραμορφώσεις κατά τη γέννηση.
Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση των κερασιών να υπερδιπλασιάζεται επίσης από 22% σε 50% την ίδια χρονική περίοδο.
Συνολικά, η ανάλυση σχεδόν 100.000 δημοφιλών δειγμάτων φρούτων στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση 53% στη μόλυνση από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διεξήχθη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.
Η έρευνα δεν περιελάμβανε βρετανικά προϊόντα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει πάνω από 3,2 εκατομμύρια τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ κάθε χρόνο, καλύπτοντας περίπου το 40% της εσωτερικής ζήτησης, σύμφωνα με την CBI.
Η καθηγήτρια Nicole Van Dam του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα (iDiv) περιέγραψε την έκθεση ως «σοκαριστική».
«Ποιο είναι το νόημα να τρώμε υγιεινά εάν τα υγιεινά φρούτα και λαχανικά ψεκάζονται με τοξίνες;» διερωτάται.
Η εκπρόσωπος του PAN Europe, Salomé Roynel, δήλωσε σχετικά: «Οι καταναλωτές βρίσκονται τώρα στην εξής απαίσια θέση, ενώ όλοι λένε να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων που συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία».
«Είναι σαφές για εμάς ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρόθεση να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και να λέει ο νόμος. Φοβούνται πάρα πολύ το αγροτικό λόμπι, το οποίο εξαρτάται από ισχυρά χημικά και ένα αποτυχημένο αγροτικό μοντέλο».
Η Roynel, τονίζει ότι τα χημικά αυτά που χρησιμοποιούνται έχουν τα πιο τοξικά φυτοφάρμακα, για τα οποία δεν προβλέπονται ασφαλή όρια και κάλεσε τους καταναλωτές να καταναλώνουν βιολογικά φρούτα το καλοκαίρι «ειδικά εάν είναι έγκυες ή ταΐζουν μικρά παιδιά».
Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% αυτών στην Πορτογαλία είχαν μολυνθεί από τουλάχιστον ένα τοξικό φυτοφάρμακο.
Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των φρούτων που ελήφθησαν δείγματα μολύνθηκαν από επικίνδυνες ουσίες το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα στους ερευνητές.
Τα φρούτα με τη μεγαλύτερη μόλυνση
Τα πιο μολυσμένα φρούτα ήταν τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%).
Για τα λαχανικά, το σέλινο (50%), το σέλινο (45%) και το λάχανο (31%) ήταν τα πιο μολυσμένα προϊόντα.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης CropLife Europe, Anika Gatt Seretny, δήλωσε: «Η παρουσία ιχνών τοξικών φυτοφαρμάκακων δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) διεξήγαγε εκτενή έρευνα για αυτό το θέμα, αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος των καταναλωτών από τη διατροφική σωρευτική έκθεση είναι κάτω από το όριο και επομένως δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Stefan Van De Keersmaecker, σχολιάζοντας το θέμα είπε ότι: «Η Efsa [η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων] δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, η οποία γενικά αναγνωρίζεται ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη έκθεση για αυτό το θέμα. Για πολλά χρόνια, η έκθεση δείχνει ότι το 98% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ».
Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων μειώθηκε κατά 12% το 2019 σε σύγκριση με την περίοδο 2015-17 και προτείνει περαιτέρω μείωση κατά 50% έως το 2030.
Αντίθετα, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα στοιχεία μόλυνσης έχουν αυξηθεί «δραματικά» για φρούτα όπως τα μήλα (κατά 117%) και τα κεράσια (κατά 152%) από το 2011, έτος που οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποτίθεται ότι άρχιζαν να απαγορεύουν τα σχετικά φυτοφάρμακα. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των μολυσμένων φρούτων και λαχανικών το 2019 ήταν αυξημένο κατά 8,8% σε σχέση με τη βασική γραμμή του 2015-17.
Σύμφωνα με τον Guy Pe’er, οικολόγο στο iDiv, η νέα μελέτη είναι εξαιρετικά ανησυχητική γιατί «πιθανότατα εκθέτει μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου αγροχημικών» ως αποτέλεσμα της εστίασης σε χημικές ουσίες που έχουν ήδη αποδειχθεί επικίνδυνες.
«Οι ανησυχίες μας για την υπερβολική χρήση χημικών ουσιών θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ το να ανησυχούμε για συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά– μιλάμε για ένα σύστημα που κυριολεκτικά αυτοκτονεί», είπε.
Μια μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα, η οποία θα μπορούσε να περιέχει νέους στόχους μείωσης, αναμένεται στις 22 Ιουνίου, αφού αναβλήθηκε τον Μάρτιο εν μέσω φόβων για την επισιτιστική ασφάλεια που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για, όπως λένε, «συστηματικές επιθέσεις» στην επερχόμενη πρόταση μεταρρύθμισης από εκπροσώπους συμφερόντων των αγροτικών επιχειρήσεων.
Ο Olivier de Schutter, συμπρόεδρος του IPES-Food και ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι λήπτες αποφάσεων πρέπει να μείνουν σταθεροί στους πράσινους κανόνες.
«Δυστυχώς τώρα με την επισιτιστική κρίση που έχει αναπτυχθεί, έχουμε πολύ ισχυρές πιέσεις ιδιαίτερα από τα συνδικάτα αγροτών που λένε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή για να αντισταθμίσουμε τη διακοπή των προμηθειών σιταριού, φυτικών ελαίων και καλαμποκιού από την Ουκρανία και τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: tvxs.gr
* Με πληροφορίες από Guardian
0 Comments

"Κομποστοποίηση: η σιωπηλή δύναμη, Αναγεννητικές Καλλιέργειες: τρόπος να ζεις"

31/5/2022

0 Comments

 
Picture
Δελτίο Τύπου
"Κομποστοποίηση: η σιωπηλή δύναμη,
Αναγεννητικές Καλλιέργειες: τρόπος να ζεις"

 
Το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης “Rethink” του Δήμου Βριλησσίων σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση  με τίτλο «Κομποστοποίηση: η σιωπηλή δύναμη, Αναγεννητικές Καλλιέργειες: τρόπος να ζεις!», η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον φυσιολατρικό σύλλογο «Βριλησσός» την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 και ώρα 8.00 μ.μ. στην πλατεία Αντώνης Τρίτσης (Υμηττού 83) στα Βριλήσσια.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα επιτυχημένα παραδείγματα των Δικτύων Συνοικιακής Κομποστοποίησης της Καλαμάτας και των Βριλησσίων, με στόχο την ανάδειξη της λειτουργίας και της αξίας της κομποστοποίησης, της επανάχρησης και της ανακύκλωσης, ως βασικών εργαλείων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ανάκτησης ενέργειας υπέρ των πολιτών.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ενημέρωση για την αξία της αναγεννητικής καλλιέργειας των μεθόδων και των τεχνικών της, ως εργαλείων εκπαίδευσης και διαχείρισης της ενέργειας και δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών, στο πλαίσιο ενός φυσικού οικοσυστήματος, που αναγεννά τη γη χωρίς την χρήση αγροχημικών προϊόντων. Οι αναγεννητικές καλλιέργειες αποτελούν το στοίχημα και την πρόκληση του μέλλοντος, καθώς μας καλούν να ξανασκεφτούμε τη θέση μας στο οικοσύστημα και τη διαχείριση της τροφής σε μίκρο και μάκρο κλίμακα. Μας προκαλούν να αναθεωρήσουμε και να αναδημιουργήσουμε τη βάση μια βιώσιμης κοινωνίας όπου ο άνθρωπος δεν νοείται σαν αποκομμένο κομμάτι στην φυσική διαδικασία, αλλά ως ένας νοήμων ενεργός οργανισμός, σε πλήρη αλληλεξάρτηση με το φυσικό του περιβάλλον, ως ένα με την φύση γύρω του.
Τέλος, στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιήσουμε διανομή σπόρων προς το κοινό από την Ανοιχτή Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα.
 
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:
  • η Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην οικοκεντρική, βιωματική εκπαίδευση και στις αναγεννητικές καλλιέργειες, δημιουργός του RE:THINK Project και εκπρόσωπος της RE:THINK
 
  • ο Αλέξης Μαυραγάνης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του Δήμου Βριλησσίων & Περιβαλλοντολόγος - Πολιτικός Επιστήμονας
Η εκδήλωση είναι ανοικτή προς το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: 
https://www.facebook.com/events/701379367749822
​
Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο  27210 22505 ή στο farmafifa@gmail.com

0 Comments

Συμβολαιακή γεωργία και φόρος 50%

31/5/2022

0 Comments

 
Picture
​Συμβολαιακή γεωργία και φόρος 50%

Η ρύθµιση που προβλέπει µείωση του φόρου εισοδήµατος των αγροτών στο 50%, δηλαδή στο µισό, εφόσον οι παραγωγοί παραδίδουν την παραγωγή τους σε συνεργατικά σχήµατα...

Περισσότερα εδώ 


 

0 Comments

Μέσω ηλεκτρονικής αίτησης οι άδειες για net metering αγροτών μπαίνουν στο δίκτυο με υψηλή προτεραιότητα

27/5/2022

0 Comments

 
Picture
Τέλος στις αρνητικές απαντήσεις σε αγρότες για µια θέση στο δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ.
Κλειδί για την επιτυχία το νέο φιλόδοξο σχέδιο νόµου: η δέσµευση των υποσταθµών των οποίων τα περιθώρια είναι έως 10 MW, αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συµψηφισµό (net-metering) και πρόγραµµα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Έτσι, ακόµα και στους πιο κορεσµένους νοµούς, θα δηµιουργείται «ηλεκτρικός χώρος» στο δίκτυο για αγροτικά φωτοβολταϊκά, αφού η κατανοµή προβλέπει το 30% της πλεονάζουσας δυναµικότητας σε αγρότες...

Περισσότερα εδώ →
0 Comments

Αφεσμός

24/5/2022

0 Comments

 
Picture
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχονται 2-3 μελισσάκια και μπαίνουν από μόνα τους μέσα σε κάτι παλιές ξεχασμένες άδειες κυψέλες. Αν το καταλάβω νωρίς τους δίνω μερικά φύλλα κηρήθρας ώστε να χτίσουν τη φωλιά τους, διαφορετικά χτίζουν όπως νομίζουν αυτά.

Το μελίσσι είναι ένας υπεροργανισμός καθώς η μέλισσα ως άτομο δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από αυτό. Αν παρομοιάζαμε το μελίσσι με ένα φυτό θα λέγαμε ότι οι εργάτριες είναι οι ρίζες του, τα φύλλα του, ο κορμός του, η βασίλισσα είναι ο ύπερος και ο κηφήνας οι στήμονες του άνθους. Το μελίσσι δεν έχει φύλο και γι αυτό αναπαράγεται διαιρώντας τον εαυτό του · μια διαδικασία που ονομάζεται σμηνουργία και λαμβάνει χώρα την άνοιξη.
Όταν το σμήνος φτάσει σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος, είναι δυνατόν να εγκαταλείψει την κυψέλη μαζί με την παλαιά βασίλισσα, οδεύοντας προς τη δημιουργία μιας καινούργιας αποικίας, αφήνοντας πίσω το υπόλοιπο σμήνος με βασιλικά κελιά από τα οποία θα προκύψει μια νέα βασίλισσα. Η όλη διαδικασία είναι πολύ εντυπωσιακή καθώς οι μέλισσες στροβιλίζονται στον ουρανό μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα εγκατασταθούν προσωρινά. Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται η τελική εγκατάσταση έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης του καθηγητή Thomas Seeley στο βιβλίο «Honeybee Democracy».

Το σμήνος που φεύγει ονομάζεται αφεσμός ή στην γλώσσα των μελισσοκόμων πρωτοπούλι. Είναι αυτό με την παλιά βασίλισσα που εγκατέλειψε την κυψέλη. Συνήθως αυτό είναι και το μεγαλύτερο. Πετάει πιο κοντά και πιο χαμηλά. Δεν είναι όμως το μόνο. Κάποιες χρονιές η τάση για σμηνουργία είναι πολύ μεγάλη και μπορεί μετά την έξοδο της νέας βασίλισσας, στο σμήνος που έμεινε πίσω στην κυψέλη, να υπάρξει και δεύτερη σμηνουργία, αυτή τη φορά με μια παρθένα βασίλισσα ή και περισσότερες. Το σμάρι αυτό αλλά και όλα τα κατοπινά που μπορεί να προκύψουν ονομάζεται μεθεσμός, ή στη γλώσσα των μελισσοκόμων δευτεροπούλι, τριτοπούλι κλπ.
Οι μεθεσμοί είναι μικρότεροι σε μέγεθος, έχουν δηλαδή λιγότερο πληθυσμό και πετούν πιο ψηλά και πιο μακριά από τους αφεσμούς. Συνήθως δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης και χάνονται λίγο πριν ή μέσα στο χειμώνα. Κάποια μελίσσια δίνουν μόνο έναν κύριο αφεσμό κάποια άλλα μπορεί να δώσουν δύο ή και παραπάνω. Γι αυτό το λόγο αρκετοί μελισσοκόμοι δημιουργούν παγίδες σύλληψης αφεσμών ώστε να προσελκύσουν κάποιο σμήνος.
Μερικά χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς σχετικά με την προσέλκυση σμήνους είναι:
α) το μέγεθος της φωλιάς να είναι όσο μια κυψέλη 5-8 πλαισίων. Οι ανιχνεύτριες μέλισσες ψάχνοντας μετρούν τον εσωτερικό χώρο περπατώντας την επιφάνεια και το εγκρίνουν ή το απορρίπτουν ανάλογα.
β) Η είσοδος να μην ξεπερνά τα 12,5εκ και ο προσανατολισμός της να είναι νότιος, ώστε να έχει τον ήλιο μπροστά.
γ) Είναι καλό το υλικό κατασκευής να είναι ξύλο και εσωτερικά να έχει επιχριστεί με πρόπολη. Βοηθάει αρκετά και το μελισσόχορτο.
​δ) Οι παγίδες πρέπει να είναι τοποθετημένες 2μ με 3μ από το έδαφος σχετικά κοντά στο μελισσοκομείο 100-200μ και σε σκιαζόμενη θέση.
 
0 Comments

Χαμομήλι

16/5/2022

0 Comments

 
Picture
​Χαμομήλι: Ο φυσικός σύμμαχος της ομορφιάς
Μυρτώ Φλώρου


Tα βλεφαρίσματα κοιτούν πάντα με περίσσια αγάπη την ομορφιά την εσωτερική αλλά πρέπει μερικές φορές εκτός του ‘’είσθαι’’ να διατηρούμε και το ‘’φαίνεσθαι’’
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ιδανικό για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων ενώ, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, το χρησιμοποιούσαν ευρέως για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.
Το χαμομήλι περιέχει φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικέςιδιότητες, τανίνες με αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση και φυτοστερόλες μεαντιρυτιδική και ενυδατική δράση.
Σας παρουσιάζουμε μερικές διαφορετικές χρήσεις για το χαμομήλι με ευεργετικά αποτελέσματα για το σώμα και το δέρμα σας:

Για τα πρησμένα μάτια!
Φυλάτε στην κατάψυξη τα χρησιμοποιημένα φακελάκια μεχαμομήλι. Αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 3 λεπτά και μετά ακουμπήστε ταπάνω στα κλειστά βλέφαρα. Σύντομα, η τανίνη θα περιορίσει το πρήξιμο.
Για δερματικούς ερεθισμούς!
Τοποθετήστε στην ερεθισμένη επιδερμίδα κομπρέσες χαμομηλιού για 10 λεπτά. Τα δραστικά συστατικά του θα καταπραΰνουν τον ερεθισμό.
Για το ερεθισμένο πρόσωπο!
Bράστε μία κουταλιά άνθη χαμομηλιού σε 150 ml νερό. Αφήστε τα για 15 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε τα. Αφού κρυώσουν, προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κάντε κομπρέσες στο πρόσωπο για να καταπραΰνετε την ερεθισμένη επιδερμίδα.

Για καθημερινό ρόφημα!
Ηρεμεί τον οργανισμό, ενώ είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι. Επίσης, πριν από τον ύπνο, διώχνει το στρες και βοηθάστην αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Στο μπάνιο!
Βράστε 1 λίτρο νερό με μια γεμάτη χούφτα χαμομήλι. Σουρώστετο και ρίξτε το στη γεμάτη μπανιέρα. Το μπάνιο θα σας ηρεμήσει από το στρες και θα καταπραΰνει και πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα.

Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ!
Ανακατέψτε 2 κουταλιές φρέσκο γάλα με 2 κουταλιές αφέψημα χαμομηλιού. Bάλτε μικρή ποσότητα σε λίγο βαμβάκι και ξεβάψτε το πρόσωπό σας.Τέλος ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Για τα μαλλιά!
Το τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών με χαμομήλι ήταν ιδιαίτεραδιαδεδομένη μέθοδος παλαιότερα. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την έντονη ηλιοφάνεια που επικρατεί, η μέθοδος αυτή θεωρείται ακόμη πολύ αποδοτική για τα φυσικά ανοιχτά καστανά ή ξανθά μαλλιά.
Το χαμομήλι είναι ένα από τα θαύματα της φύσης. Τα συστατικά του μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης του δέρματος.
Διαθέτει αντι- ερεθιστικές  και αντισηπτικές ιδιότητες και είναι ένα βότανο που προάγει την υγιή και όμορφη επιδερμίδα. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία από μικροκοψίματα, γρατσουνιές, μικροεγκαύματα από την ηλιακή ακτινοβολία και άλλα πολλά. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς να κάνετε μια μάσκα ομορφιάς με χαμομήλι.

Μάσκα ομορφιάς με χαμομήλι
Συστατικά
  • 1 κουταλιά αποξηραμένο χαμομήλι
  • 175 ml βραστό νερό
  • 2 κουταλιές πίτουρο σταριού
  • 1 κουταλιά μέλι (λίγο ζεσταμένο)
Προσθέστε το αποξηραμένο χαμομήλι στο ζεστό νερό και αφήστε το για 10 με 15 λεπτά. Αναμίξετε 3 κουταλιές του ροφήματος χαμομηλιού με 2 κουταλιές πίτουρο σιταριού και 1 κουταλιά μέλι (λίγο ζεστό για να λιώσει καλύτερα). Ανακατέψτε καλά και απλώστε στο πρόσωπο για 10 με 15 λεπτά. Τέλος ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
https://cycladesopen.gr/chamomili-o-fysikos-symmachos-tis-omorf/
 

0 Comments
<<Previous

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ

    Πρώην εκπαιδευτικός ΜΕ(Μαθηματικός)και οικο-γεωργός στο Πήλιο. Από το 1990, που "επανατοπικοποιήθηκε", προσπαθεί δια του "παραδείγματος" να συμβάλει στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τοπικοποίησης 

    Επικοινωνία: gkolempas@yahoo.gr 

    Αρχείο

    June 2022
    May 2022
    April 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    January 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    January 2019
    November 2018
    September 2018
    August 2018
    May 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    May 2017
    March 2017
    February 2017
    December 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    May 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014
    December 2013
    October 2013
    September 2013
    August 2013
    July 2013
    June 2013
    May 2013
    April 2013
    March 2013
    February 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    September 2012

    RSS Feed

    Bild
    Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

    Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

    Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
    http://www.seedfreedom.eu/gr/

© Copyright 2021 Topikopoiisi all rights preserved.                                                                                            Webpage designed by PowerGraph