Θα μπορούσε να αλλάξει τον σημερινό αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στον πλανήτη;
Η μόδα έχει παίξει έναν επικό ρόλο στη σημερινή ζώνη καταστροφής του πλανήτη μας και ενώ υπάρχει ένα πλήθος δράσεων που μπορούμε να αναλάβουμε ως άτομα στα πλαίσια των αγορών ("να αγοράζουμε λιγότερο, να επιλέγουμε σωστά, να κάνουμε τα πράγματα να διαρκούν και να αντέχουν") αυτό είναι το *λιγότερο* που μπορούμε να κάνουμε. Αν στραφούμε όμως όσο γίνεται περισσότεροι προς την κατεύθυνση της απο-ανάπτυξης και συμμετάσχουμε στο αναπτυσσόμενο αντίστοιχο κίνημα, θα μπορούσε πραγματικά αυτό να κάνει τη διαφορά όσον αφορά στο μέλλον όλων μας στη γη.
Τι θα μπορούσε να είναι η απο-ανάπτυξη της μόδας;
Σύμφωνα με το @degrowth. info "Η απο-ανάπτυξη είναι μια ιδέα που ασκεί κριτική στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο επιδιώκει την ανάπτυξη με κάθε κόστος, προκαλώντας ανθρώπινη επέκταση και περιβαλλοντική καταστροφή".
Αυτή τη στιγμή, και για αιώνες πριν, η προσωπική και οικονομική μας επιτυχία βαθμολογείται με βάση την επέκταση, την ανάπτυξη και τον πλούτο. Όσο περισσότερα έχουμε, τόσο "καλύτερα" θεωρούμε ότι είμαστε. Όμως, όσο περισσότερο καταναλώνουμε, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να προκαλέσουμε στον πλανήτη και στους άλλους ανθρώπους. Η αποανάπτυξη ωθεί στο αντίθετο της σημερινής νοοτροπίας της κοινωνίας.
Πώς γίνεται και η μόδα έχει τόσο αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη;
Καθώς τα εμπορικά σήματα και οι οικονομίες αναπτύσσονται, χρειάζονται πλανητικούς και ανθρώπινους πόρους. Τα θέλουν όσο το δυνατόν φθηνότερα για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Αλλά αυτός είναι ένας εξαιρετικά επιζήμιος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον κόσμο και όσους ζουν σε αυτόν. Το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης της μόδας εκπέμπεται κατά την κατασκευή των υφασμάτων και των ρούχων(αν και το πλύσιμο των ρούχων στο σπίτι απελευθερώνει επίσης μικροπλαστικά στις θάλασσες) Οι περισσότερες μάρκες ακολουθούν επί του παρόντος ένα πρότυπο υπερπαραγωγής που έχει πολύ μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα[1] και οδηγεί στο τέλος στην αποτέφρωση, τον τεμαχισμό ή την αποστολή των ενδυμάτων σε χωματερές. Το 2018, μια μάρκα υψηλής ποιότητας κατέστρεψε απούλητα ρούχα αξίας περίπου 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (και εξακολουθούσε να έχει τεράστια κέρδη)
Το κίνημα της απο-ανάπτυξης πιστεύει ότι η παραγωγή λιγότερων προϊόντων είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και πραγματικά, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
Γιατί οι μάρκες μόδας υπερπαράγουν;
Οι σχεδιαστές και τα εμπορικά σήματα παρουσιάζουν ιδέες κάθε σεζόν, αλλά δεν είναι όλα σίγουρο ότι θα έχουν επιτυχία στους καταναλωτές. Είναι επίσης φθηνότερο για τα εμπορικά σήματα να παράγουν σε μεγαλύτερους όγκους (ναι, ακόμη και αν πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτούς τους όγκους καταστρέφονται).
Τι πρέπει να κάνουν οι μάρκες μόδας για να μπουν στο πλαίσιο της απο-ανάπτυξης από τώρα;
Να σταματήσουν να φτιάχνουν τόσα πολλά ρούχα. Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας συμφωνεί με αυτό και έχει θέσει ως στόχο τη "μείωση του όγκου των νέων ενδυμάτων". Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αν οι συντελεστές της μόδας επιλέξουν να σκέφτονται και να δρουν πιο αργά και να ράβουν μικρότερους όγκους ρούχων. Λιγότερα, αλλά πάλι κέρδη δισεκατομμυρίων, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα περισσότερα των σημερινών κερδών των δεκάδων δισεκατομμυρίων. Θα έπρεπε επίσης να διανέμονται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, υποστηρίζοντας την καθαρή ενέργεια, τη μείωση της ρύπανσης και τους δίκαιους μισθούς.
Υπάρχουν ήδη πάρα πολλά ρούχα στον κόσμο. Το 2019, αγοράστηκαν 4 δισεκατομμύρια νέα ρούχα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε παγκόσμιο επίπεδο οι αγορές μας αυξήθηκαν κατά 400% σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν. Δεν χρειάζεται κάθε μάρκα να διαθέτει χιλιάδες προϊόντα κατά τη διάρκεια του έτους. Για κάποιους, εκατοντάδες κομμάτια είναι "καινούργια" κάθε μέρα.
Σε προσωπικό επίπεδο, οι πολλές επιλογές μπορεί να σας αφήσουν παράλυτους από την αναποφασιστικότητα. Σηκώνετε τα χέρια ψηλά; Έχετε πετάξει κάποια στιγμή όλο το περιεχόμενο της διογκωμένης γκαρνταρόμπας σας στο πάτωμα και κλαψουρίσατε: «Δεν έχω τίποτα να φορέσω!» Ναι; Να δακρύσουμε και εμείς μαζί σας; Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η ιδέα των χαπιών με τη μορφή ντουλάπας είναι τόσο απελευθερωτική… στην ουσία σας επιτρέπουν να ντύνεστε με ευκολία, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε με πιο σημαντικά πράγματα.
Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να υποστηρίξουν την αποανάπτυξη της μόδας;
Ίσως το να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως πολίτες και όχι ως καταναλωτές θα ήταν ένα σημείο εκκίνησης. Κάθε αντικείμενο που αγοράζουμε μπορεί να αποτελεί πολιτική δήλωση. Να κοιτάξουμε πέρα από τις υποσχέσεις της «βιώσιμης» ανάπτυξης και το «πράσινο ξέπλυμα». Πέρα από τη συμβολική ανακύκλωση ή τη βιολογική αγορά και να αναρωτηθούμε αν μια μάρκα μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμη, αν η κύρια προτεραιότητά της εξακολουθεί να είναι το κέρδος και η «ανάπτυξη».
Αν η αποανάπτυξη της μόδας επεκταθεί, θα μπορούσε να είναι μια δυνητικά δύσκολη περίοδος για τους καταναλωτές του παγκόσμιου Βορρά, καθώς οι αρχές της βασίζονται στην οικονομική συρρίκνωση. Κάποιοι λένε ότι η αποανάπτυξη θα βλάψει και εκείνους που βρίσκονται στη βάση της αλυσίδας, ιδίως τους κατασκευαστές ενδυμάτων στον Παγκόσμιο Νότο, οι οποίοι - αν δεν φτιάχνουν φθηνά ρούχα για εμάς, δεν θα έχουν δουλειά. Αλλά οι μεγάλες εταιρείες μόδας θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παραγωγή τους και σήμερα, να πληρώνουν δίκαια τους εργαζόμενους και να εξακολουθούν να έχουν κέρδη, αλλά λιγότερα. Μια ισορροπημένη στρατηγική μείωσης θα μπορούσε να δει τους εργαζόμενους στο ρουχισμό να κατασκευάζουν λιγότερα ρούχα αλλά να κερδίζουν περισσότερα.
Αν θέλετε να φέρετε την αποανάπτυξη στην γκαρνταρόμπα σας, ψωνίστε μεταχειρισμένα[2]. Αναρωτηθείτε πριν αγοράσετε οτιδήποτε. Επιβραδύνετε τον ρυθμό κατανάλωσης (οι καταναλωτές π.χ. στις ΗΠΑ αγοράζουν κάτι από το εμπόριο κάθε εβδομάδα) Φορέστε τα ρούχα σας π.χ. πάνω από 30 φορές. Στη συνέχεια, ξαναφορέστε και επισκευάστε τα ρούχα σας. Τα αγαπημένα σας ρούχα! Ή όσα δεν χρειάζεσθε πραγματικά να τα πηγαίνετε για ανακύκλωση.
Οι Δήμοι σε όλη τη χώρα να οργανώσουν την ανακύκλωση των ρούχων και των υφασμάτινων ειδών από τους δημότες και σε χώρους του Δήμου να οργανώσουν επίσης συνεργατικά εργαστήρια επιδιόρθωσης, επισκευής και ραφής νέων από τα μεταχειρισμένα της ανακύκλωσης ρούχα για διάθεση, είτε με ανταλλαγή είτε σε πολύ προσιτές τιμές, στους δημότες που θα τα έχουν ανάγκη. Μια άλλη λύση στο πρόβλημα θα ήταν και η δημιουργία συνεργατικών ομάδων ραφτών, που θα είχαν σαν αντικείμενο την επισκευή, μεταποίηση ανακυκλωμένων μεταχειρισμένων ρούχων για διάθεση second hand.
Όλα τα παραπάνω είναι μεγάλα βήματα και σε συνδυασμό με την απόφαση των επιχειρήσεων να αποκομίσουν λιγότερα κέρδη, καθώς και με μια αλλαγή νοοτροπίας από τους καταναλωτές που έχουν συνηθίσει να αγοράζουν, να αγοράζουν, να αγοράζουν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη ταχύτερη και πιο αποτελεσματική οδό για να επιτραπεί σε όλους στον πλανήτη να ζήσουν πραγματικά αξιοβίοτες ζωές.
[1] Για να φθάσει π.χ. ένα τζιν των 22 δολ. στο Λονδίνο, έχει ταξιδέψει αυτό και τα στοιχεία από τα οποία είναι ραμμένο, 19.000 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο. Η βιομηχανία ρούχων έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο οικολογικό κόστος επιπλέον, αλλά δεν το πληρώνει η ίδια, το πληρώνουν οι κοινωνίες και το οικοσύστημα.
[2]Η διαδικασία κατασκευής ενδυμάτων από το μηδέν είναι εξαιρετικά ρυπογόνα και καταστροφική για τον πλανήτη. Από τις ποσότητες νερού που απαιτούνται για την καλλιέργεια του υδροβόρου βαμβακιού, τη ρύπανση που προέρχεται από χημικές ουσίες που απαιτούνται για την κατασκευή συνθετικών υφασμάτων και τις τοξικές βαφές που καταλήγουν σε πλωτές οδούς και τα οικοσυστήματα... Αν υπάρχει ήδη κάτι που μπορείς να φορέσεις, γιατί να αγοράσεις καινούργιο; Σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν και καταστήματα Second Hand και τελευταία και Second Hand online. Στην Ελλάδα λίγο δύσκολο να επιβιώσουν. Στο Βόλο π.χ.υπήρξε κάποιο αλλά έκλεισε γρήγορα. Η κυρίαρχη καταναλωτική νοοτροπία των Ελλήνων δεν τους αφήνει εύκολα «να κατέβουν από το καλάμι». Στην Αθήνα υπάρχει πάντως το εγχείρημα «Σκόρος»-στα Εξάρχεια-όπου κανείς μπορεί να διαλέξει πολύ καλά μεταχειρισμένα ρούχα χωρίς αντίτιμο, αρκεί να φέρει και δικά του που δεν φορά πια.